2009.02.18. Szerda

Féltengely-gumiharang v2.2

Azaz megint nekiugrottam a féltengelynek. Megint fura hangot adott, és megint tapasztaltam szomorúan, hogy ledobta a gumiharangot a kerék felőli tengelycsonkról.
Gondoltam tegnap, hogy ma majd jól megszerelem. Az persze nem volt tervbe véve, hogy addigra leesik fél méter hó. Így a mai napot egy jó kis testedzéssel kezdtem, azaz kilapátoltam (lapátoltuk) a kocsit a hóból. Egyelőre csak a bal oldalát.

Elő a szerszámokat, emelőt, meg a funérlapot, nekiláttam kiszedni a féltengelyt. Rutinos voltam, már tudtam, hogy a lengőkart a legegyszerűbb leszedni a kaszniról, és akkor könnyen kicsúszik a váltóból.

Bevittem a meleg pincébe, ahol nekiláttam szemrevételezni. Hát, szerencsétlen kapott mindent, amit lehetett... De még mindig nem találtam magyarázatot, miért dobja le a gumiharangot olyan könnyen... Nomeg, mi a rákért cúszik le másfél centit a váltóból kilógó tengelyről? :O

Nos, a megoldást a piros subaruban találtam meg. A válasz egyszerű. A szerelő, aki összetette, balfasz volt. Igen, az voltam. De rájöttem a hibára, orvosoltam, tehát mostmár inkább vagyok jobbfasz :D

Szóval, a probléma ott volt, hogy anno, amikor kicseréltem a szakadt gumiharangot, nagyon figyelmetlen voltam: a váltó felőli került a kerékhez, a kerékhez való meg a váltóhoz közelebbi részre. Ez azért volt gond, mert a két gumiharang "bár teljesen egyforma, viszont egészen más". Egyik hosszabb, a másik rövidebb. Értelemszerűen az a hosszabb, amelyik több irányba szeret mozogni. Tehát, azt kell a kerékhez tenni. Nos, nekem nem az volt ott, így egy teljesen alászedett kormánnyal, mondjuk járdára felálláskor pont olyan szögben áll a szerkezet, hogy egyértelmű ,hogy szétesik. Igen. Brávó.

Szétszedtem atomjaira a két féltengely-csillagot, jó alaposan kimostam őket benzinben. Hát, jött a kerék felőliből mindenféle csúnyaság. Szemmel láthatóan viszont nem volt ott szerencsére semmiféle bemaródás. Kimostam a gumiharangot is belülről, kiszedtem az összes mocskos gépzsírt. Majd összeraktam már helyes oldali gumikkal, feltöltöttem grafitos zsírral is. A gumiharang rögzítésére kábelkötegelőt használtam, ami sokaknál már bevált módszer. Remélem itt sem lesz velük gond.

Visszaszereltem az autóba. Ekkor tapasztalhattam, mellesleg szomorúan érintett a dolog, hogy valószínű a bal első kerékcsapágy nemsokára cserére szorul. Tele volt mindenféle kosszal szerencsétlen, de sajnos nem tisztíthattam ki, mert csak a szimering rincsolásával lehetett volna. Az meg épp nem volt kéznél új. Viszont, ha majd csere, akkor lehetőleg majd új csapágy is kerül bele.

Minden meghúztam megfelelő nyomatékkal, majd jöhetett a próbakör (a kocsi rendes kiásása után). A kocsi jól vizsgázott, a váltó felől is rendesen a helyén van a szerkezet végre. Remélem, most már nem lesz vele gond. Igazándiból jól esett egy kis meló már a kocsin :) .

Gondoltam, hogy átteszem a pirosról a téli gumikat a szürkére. Már majdnem leszedtem őket, amikor látom, hogy a két elsőn alig van minta belül. Mondom, ennél még a most fennlévő négy évszakos is jobb, ezt nem merem megkockáztatni. Így végül maradt minden a régiben. Két kereket meg nem akartam cserélni, mert 13-asok, a szürkén meg 12-esek vannak, és ahogy elnéztem, nem éppen váltóméret...

Jah, mentem a pirossal is, természetesen. Érdekesség, hogy nem takarítottam semmit előle. A cirka 40 centis hó nem volt neki akadály, úgy állt ki onnan, mint ahogy a könyvben meg van írva. Azt viszont tapasztalhattam, hogy a hó alatt nem csak aszfalt, hanem jég is lehet, illetve azt, hogy a 4x4-es sem feltétlen tapad a jeges, mellesleg 20%-os lejtős úton. És ilyenkor nem poén a keresztben csúszás sem... Nembaj, most már ezt is tudom.

Letakarítottam a többi autó tetejéről is a havat, nehogy behorpadjon, vagy bármi gonja legyen.

Röviden ennyi.
kész ez is kész Liptom Pókja a hóban... Lajoskának :D

Kommentek

CsuTee

Bizony, nem mindegy hogy idd ki a bilit vagy vidd ki a bilit :D
Lényeg hogy megvan :) Liptom pókjával mi a helyzet, van valami haladás?

KeMa

CsuTee #29802: e' van törve a fõtengelye kettõbe :D . De beindul.

CsuTee

KeMa #29849:
jahh akkor még nem kezdted el kimûteni belõle :)
De ha el van törve akkor hogy indul be? :P

KeMa

CsuTee #29867: úgy, hogy a csapágyak még nagyon jók, és jól összerakjáj. Nem emlékszel, anno N. Petya még járt is úgy a kocsijával :)

CsuTee

KeMa #29869:
Arra már nem emlékszem hogy járt is vele, de arra határozottan hogy eltört a fõ tengelye :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!