2009.09.21. Hétfő, ápdét

No, akkor egy blog a hűtőrendszer-kitakarítás után.

Szombaton, ahogy hazaértem melóból, és ahogy lehűlt a rendszer, beöntősapka le, edény a kocsi alá, csap kinyit, trutyi kifolyik. Nem volt valami szép látvány, amolyan Hulk-hugy kinézete volt a dolognak. Az eredményt üvegekbe gyűjtöttem, majd odaadom Geri93-nak, hogy elfüstölje a kipufogóban :D
Feltöltöttem a rendszert a hűtő-tisztító szerrel, plusz csapvízzel telire, ahogy elő van írva, majd járattam a motort 10-15 percig, maximum fűtésen. A víz megintcsak elkezdett fortyogni álló helyzetben. Motor le, kihlés után sapka le, edény alá, csap kinyit. Megintcsak hulk-hugy jött le, zöldes szarság, életemben nem láttam még ilyen trutyit. Ez még a fagyálló színe volt, de hogy hogyan maradt még benn, az durva. Nagyméretű koszdarabok nem voltak benne.
Ezután a rendszert megintcsak feltöltöttem csapvízzel, ugyanis a tisztító folyadék megkívánja az öblítést is. Megintcsak motor be, bemelegedés után fűtés, minden maximumra, járatás, majd lehűlés után sapka le, csap kinyit. A már megszokott zöldes trutyi még mindig, bár már kicsit kivilágosodott a dolog. Ha nem tudnám, hogy neonzöld színű fagyálló volt benne korábban, azt hinném, hogy ez valami algás aquáriumvíz benne.
Ezután leszereltem a komplett hűtőt, és Soma javaslatára jól átmoststam kívül belül slaggal. Trutyi nem jött belőle, lehet azért mert a tisztító folyadék már kihozta, de lehet azért, mert nem is volt benne. Nemtudom. Mielőtt visszaszereltem volna, kiszúrtam, hogy van egy szép méretű rohadás a kereszt-merevítőn, melynek kifejezetten kezdtem örülni.
Miután minden visszakerült a helyére, feltöltöttem a hűtőrendszert az előírt 4,5 liter fagyálló folyadékkal, melyet 2 kg Prelix fagyálló koncentrátum és 2,5 liter ioncserélt víz egyvelege alkotott. Ez megközelítőleg -25 és -30°C körüli hőmérsékletig képes ellenálni a télnek. Remélem jól számoltam :) . Ellenőriztem a hűtőventi kapcsológombáját, nagyon meglepő módon a termosztát környékén, a szívósorban volt (mondjuk az is vicces, hogy a termosztátot a 2-es és 3-as henger szívósora közé tették). A kábelsaru totál el volt rajta rohadva, de nem baj, megtakarítottam, ide kötöttem most a kapcsolót az Aggteleki Tali előtt ventillátor-csatira barkácsolt megoldás helyett.

A helyzet most az, hogy a motor eléri az üzemi hőfokot (műszer szerint az első negyed környékén van a mutató). Álló helyben képes megintcsak nagyon felmelegedni (ha a feléig ér a mutató, már bugyborékol a tágulási tartályba), viszont menet közben, karton nélkül és képes tartani az üzemi hőmérsékletet.

Ezt fél sikernek könyvelem el. További megoldás egyelőre nincs, ha elkészül a piros Justy, ennek a motorját szétszedjük kisgenerál miatt. A tippem az, hogy a hengerfej környékén nem stimmel valami, emiatt eme jelenség. A hengefej-tömítés amúgyis gyanús, ugyanis körülötte erősen olajos a blokk.

Majd lesznek képek. De nem biztos :)

Jah, és legutóbb letoltatok, miért nem szóltam, hogy lesz subaru-tali. Szóval szólok: kedden megint lesz!

Update: Lópikulányit sem lett jobb a hűtés....

Kommentek

viandr

Polskis blog lesz valamikor? Kiváncsi vagyok, hogy néz ki a kisótó.

hollo

viandr #38174:
Arra én is jobban lennék inkább valahogy kíváncsibb :D

KeMa

viandr #38174: Te mikor blogolsz a tiédrõl? :D

hollo #38177: Ez a mondat a magyarszakosok kedvence lehetne :D :D :D Nemtudom, mikor lesz annyi blgolnivaló róla, hogy érdemes legyen leírni :)

viandr

KeMa #38179:
Nabazz, úgy tudtam, hogy ezt fogod irni :D

KeMa

viandr #38183: Méééé, nem jogos? :D Írhatnád azt is, hogy "ma ketten megnézték az eladó gépeket, de nem kell nekik", vagy mittudomén. képekkel illusztrálva :D

viandr

KeMa #38184:
Sajnos még nincs aktuális, komoly érdeklõdõ a két kis pókra :D

KeMa

viandr #38185: na, ezért nem blogolok én sem: nincs semmi komoly elõrehaladás még :) .

Szerintem csináljuk meg a pókodat :D

viandr

:D Jah, inkább segitek megcsinálni a tiedet, arra több esély van, mint, hogy az enyémet összerakjuk :D
Különben is, én az enyémet mostmár eladni akarom, túl régóta megy ez a majd megcsinálom dolog :D :D

viandr

Ez a komment meg csak azért születik, hogy több hsz ed legyen, és nagyobb legyen a látogatottságod :D :D

Viccet félretéve, ha tudok segiteni valamiben a pókod terén, szólj, ( pl. ha fûtöttaknásgarázs kell :D )

KeMa

viandr #38188: Hehe. Tartós bérlet kéne nekem garázsra :D Az a para, hogy az én kocsim nem nagyon mozgóképes mostanában. De azért köszönöm!

Kopányi Sándor

Mostmár azt sem értem ki kivel van, de azt fõleg nem vágom, hogy azt hogy tudja csinálni hogy túlhûl. Ugye mert szerintem úgy mûx hogy meleg motornál nyitva a termosztát, ha hûl akkor lezár és csak a kiskört engedi dolgozni mindaddig amíg nem melegszik esmén... Vagy mi a tosz???

KeMa

Kopányi Sándor #38213: Japán autó ha tönkremegy, akkor túlhûl, nem pedig szétforr. Úgy van megépítve, hogy ha sietsz valahova, és tönkremegy, akkor is idõben beérj ;)

Kopányi Sándor

És az új termosztátal is rossz? Valami nem kerek nekem. :S

KeMa

Kopányi Sándor #38231: Az új termosztát is jó, meg a régi is. Mind a kettõ kinyit rendesen. Az egyik 83 foknál, a másik 85-nél.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!