2009.12.30. Szerda

Mai nap sikerült kideríteni, hogy a csúnya hangot mégiscsak a vezérműlánc lógása okozza. Viszont volt lehetőségem lemenni szerelőaknába rendesen, és alaposan átvizsgálhattam a gépet.

Eléggé szép állapotban van.

Beállítottam a jobb oldali ajtó zsanérját, így most mindkettő ajtó úgy csukódik, hogy éppenhogy meg kell lökni :)

A dinamónak kicsit csapágy hangja van, illetve a turbinaház az úgy tök kopott, és rozsdás, tehát mindenképpen le kell, hogy szereljem. A kérdés már csak az, hogy visszakerüljön-e, avagy menjen fel rá egy generátor rögtön? Ugyanis a ledes hátsólámpáknak köszönhetően teljesen kielégítő így is a töltés.

A másik, ami még említésre méltó, hogy az akku (ami egy Exxide Classic :D ) alatti lemez sajnos rozsdás. Minde bizonnyal az akkuból kiszivárgott lé marta meg. Jövőre ( :D :D :D ) jól átmosom sima szappanos vízzel, hogy a lúg semlegesítse a helyzetet. Aztán majd meglátom még, mi lesz vele. Illetve a homlokfalon sajna van pár horpadás, ami egy korábbi akku kivét-betét közben történhetett. Nem vészes, de nem is szép. A pótkerék alatt viszont makulátlan, a lefolyó nyílások is teljesen hibátlanok, minden bizonnyal a munkájukat is helyesen végzik.

A jobb oldalon, az "A" oszlop alatti antenna mindenképp le fog kerülni, az már biztos. Nem csak azért, mert ronda, hanem azért, mert csapkodja az oszlopot folyamatosan, és féltem a fényezést. Szerencsére csak egy 6-os luk van neki fúrva, amit egyelőre majd legumidugózok. Aztán majd ha kiderült, hogy a kis hibák hogyan lesznek javítva, sor kerül erre is.

Valószínű majd állítani kell kicsit a kulisszán, mivel nagyon ritkán kidobja 1-esből, míg 2-es és 4-es helyzetben körülbelül középen van a kar. Ja, és bekerült Niki legelső "tuning" váltógombja, a jó kis Polonez váltógomb :) .

Az első fékek környékén is szét kell majd nézni, mert egyik dob (szerintem a jobb oldali) ovális, és kicsit darabosan fog emiatt a rendszer.

Nem tudom különben, hogy pontosan hogyan legyen a későbbiekben a kocsi sorsa. Olyan szívesen tenném rá a króm cuccokat, viszont ilyen gyári állapotában is nagyon tetszik. Ez csupán azért gáz, mert én hezitálok, Pocok addig meg hülyét kap a hátsó lökös miatt :D .

Fűthető hátsó szélvédő is be fog kerülni mindenképp. Ja, és fűtés: a csövek teljesen rendben vannak a fűtésnél, a termosztát rendesen nyit-zár, viszont belül kurvahideg van. A kar nyitva, középen a váltókar körül minden meleg, viszont meleg levegő a rostélyokon már nem igen jön ki. Ilyenkor mi a teendő? Eléggé szar dolog kabátban vezetni.

A függőcsapszegek valószínű cserések, mert kicsit nehezen jár a kormány. Először megpróbálom bezsírozni, ha ez nem hoz eredményt, akkor viszont rábízom ezt a részét egy szerelőre. Én nem merek nekiállni ennek a részének.

Gondolkodom még a rádión, mert valami zene mindenféleképpen kellene. Igazándiból a Hollo által alkamazott megoldás tetszik nekem a legjobban, bár lehet, én leegyszerűsítem annyira, hogy anyósülés alá beteszem az erősítőt, aztán arra rákötöm az mp3 lejátszót. Így akkor végülis szolid, de mégis jó zeném lesz. A rádió gyári helyére meg bekerül az odavaló kesztyűtartó :)

Ja, kéne még egy szivargyújtó. Gyárilag be van neki húzva a kábel! :) Tök jó! :) És az is jó, hogy az utólag beszerelt rádió miatt nem lett minden szétizélve. És megvana  pótkereket lefogó szíj, és az emelőt lefogó szíj is.

Szóval úgy fest, hogy az autó tényleg szinte teljesen érintetlen. Már csak a jobbos ablakot kellene kicserélni billenthetőre, mert így felemásan eléggé idétlenül néz ki :D . És egy automata öv is jól nézne ki a kiskocsin. És még van sok minden más, ami nem jut az eszembe így hirtelen.

Kommentek

Andrei

ablakfûtés + dinamó? én nem tenném, nekem a generátoromat már egy tompított + ablakfûtés is kifekteti, éppen akkufesznél bírunk maradni (12.5V)
pedig a töltés teljesen jó az új fesszabbal

függõcsapszeg szerintem nem nagy móka, egy prés, vagy okosan összeállított olajemelõs cucc, esetleg egy satu 2 csõdarabbal megoldás lehet a necces szilent kipréselésére, onnantól egy dörzsár kell, ott a kúpos, lehet gyakorolni :)

KeMa

Andrei #40350: Ki mondta, hogy dinamó marad? :)

Andrei

KeMa #40351:
"A kérdés már csak az, hogy visszakerüljön-e, avagy menjen fel rá egy generátor rögtön? Ugyanis a ledes hátsólámpáknak köszönhetõen teljesen kielégítõ így is a töltés."

a kérdés felmerült :) ))

a fûtés pedig, szerintem folyamat nyitva van a csomagtérben a kis ajtó, amiatt hûl ki a levegõ, mielõtt a rácson bemenne, tudod, a kis kör alakú kart be kell nyomni :) esetleg fedd le a csomagtérben, lehet magától kinyílik

Tibee

Andrei #40354:
Nekem rendszeresen kinyílt magától a kis rohadék. :)

KeMa

Andrei #40354: Igaz. Szóval esélyes akkor a generátor.

Tibee #40355: Viszont te mélyrehatóan szüntetted meg a hiba forrását :D

Tibee

KeMa #40357:
/2 Valahogy úgy. :D

Pocok

Andrei #40350:
Ablakfûtés max. 5 percre van bekapcsolva.Addig villany nélkül is lehet közlekedni,valamint ha a dinamó nagyon jól tölt elbírja.

Látam barátunk nagyon hezitál,mert megragadt ott,ahol egy ideig én is.Maradjon gyári,de egy kis generátor,egy kis hátsó ablak fûtés,egy kis nyitható oldalablak :c)
A lökös más kérdés :c)

Karki

Azt hiszem, még nem gratláltam az autóhoz, szóval gratulálok most :)

Egyébként: Minek generátorosítani ezt a blokkot, ha úgyis megy majd bele a Steyr-blokk? vagy az majd a régibe megy bele?

KeMa

Karki #40368: Pssssszt :D :D :D

viandr

Kár, hogy nem jöttél hozzánk szerelni, meglestem volna a kisautót :D
Generátorosítás: szvsz beleraknám a generátort, fõleg, ha az erõsítõd is bent lesz. (bár nem tudom, hogy milyen hangcuccal, errõl nem írtál) Szal, amíg nem megy veterán vizsgára, illetve nem második autóként lesz, és amíg nem a szõnyegen fog állni, hanem napi használatban van, fölösleges szopni a dinamóval. Szerintem.

KeMa

viandr #40399: Haligali! Sorry, eléggé hülyén jöttek ki a dolgok!

Igazándiból generátorosítani szeretnék én is, és valószínû ez is lesz belõle. A Dinamót meg elteszem a padlásra, ahogy Pocok javasolta. Ki tudja, mikor jön rám az eredeti állapot visszahozatala feeling. Az erõsítõ benn lesz, de most gondolkodom, hogy ezt eladom, és veszek egy kisebbet (2*50W). A tervem az, hogy elõre két szolid csipogó, a hátsó oldalkárpitból kiszedem a mostani játékhangszórókat, és a helyére beteszem a már jól ismert HS500 középsugárzóját, a kalaptartóba meg gyártok egy kis keretet, és egy szolid 15 centis HS200-as orion hangszórója fog belekerülni. Mindezt hangváltóval, és erõsítõvel. Erõsítõ ülés alá. Az, hogy most rádiót is veszek, vagy az erõsítõre az mp3 lejátszó/pda fog felkerülni, mint ahogy Hollonak is van, még nem tudom. Majd elválik.

viandr

KeMa #40401:
Ja, akkor mindenképpen generátor... Ha már ennyi hangszóró, billenõ ablakok, ledes lámpák, erõsítõ, fûthetõ hátsó szélvédõ, és nem tudom, hogy még mit hagytam ki, akkor nehogy már a dinamóval szopjál, csak mert gyárilag az van benne :D :D A dinamót restauráld, és tedd a polcra, ha hirtelen mégis kell, rögtön legyen.

Törölt felhasználó

Fûtés: Van ott a gázpedál mellett, a rádió (helye) mögött egy gumicsõ, ami az alagutat köti össze a mûanyag elemmel, amin a meleg levegõ a rostélyokhoz jut. Ha az lyukas, vagy nincs meg, akkor van az, hogy bár az alagútban meleg van, a szellõzõkön nem jön meleg. Esetleg elillan a padlólemez és az alagút tövében, a kárpit alatt, ott az enyém likas volt...

tunyi1986

LipTom #40417:
fûtéssel kapcsolatban lenne nekem is 1 kérdésem:
Nekem az "új" gép nagy mûszerfalas és magával a fûtéssel nincs is problémám mert dög meleg van benne de a rostélyokon nekem sem fúj semmit pedig az a gumi csõ meg van jól fel van rakva és mégsem fúj ott semmit.A csomagtartóban az a kis biszbasz teljesen jól zár és mégis.
Én csak arra tudok gondolni,hogy ahol a kuplung bovden meg a gázbovden bemegy az alagútba ott van 1 rés és ott megy ki meleg (mivel a lábamnál tök jó meleg van)

KeMa

LipTom #40417: A gumi ép teljesen :( Már megnéztem (nomeg akkor a lábam körül nagyon nagy melegséget kellene éreznem)

viandr

KeMa #40419:
Hmm. És a számítógép ventilátoros megoldás?

KeMa

viandr #40420: Az tuti menne, de egyelõre szeretném megfejteni, hogy miért nem mûködik a rendes rendszer. Átolvastam VadMacs cikkét, hátha meglelem a megoldást, de nem. Eddig :) . Biztos, hogy valami hiba van a rendszerben.

viandr

KeMa #40421:
Az összes csövet ki kéne szedni, és frankón átnézni, nem csak ránézni. Aknára állva is kéne vizslatni, meg a kardán alagútba belesni, valahogyan...

Törölt felhasználó

tunyi1986 #40418:
KeMa #40419:
Arra tudok gondolni, ami nekem is volt, hogy a gázpedál tengelyénél kirohadt a kardánalagút oldala-alja, és ott elszivárog az amúgy sem túl nagy lendülettel szivárgó meleg levegõ. Az egy elég problémás hely lehet, ha nem figyelnek rá, mert télen a pedálról lecsurgó sós lé bejut a kárpit alá a filchez, átáztatva azt, majd megrohaszt ott mindent, fõleg az alagút tövét. Nekem ott jelentõsen el volt korrodálva az egész...

KeMa

LipTom #40424: A helyzet viszont az, hogy ezeket a részeket megnéztük, mikor mentünk megvenni a kocsit, és semmiféle rohadás nincs azon a részen. De akkor majd alaposabban szemügyre veszem.

viandr #40423: Lehet ez lesz a megoldás.

tunyi1986

LipTom #40424:
jelentem nálam sincs rohadás úgyhoz ez a tipp kilõve.
Ma szerencsére esett hó úgyhogy megint mentem csapatni jó volt meg minden de úgy csináltam fûtést hogy kivettem a hátsó ülés elõl a 3szög alakú lemezt és feltûrtem a kárpitot jó idõ lett :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!