Kuplungos szívás

Szeptember közepén letettem a kocsit. Elutaztam jó időre külföldre, így betettem a garázsba, akkut lekötöttem, rátettem csepptöltőre, és hagytam pihenni, csomagtartóban a frissen megvett kuplungbowdennel.

Ahogy néztem, körülbelül fél órás munka a csere, valószínű a gyári már eléggé elfáradt, ezért kezdett el hirtelen nyúlni, és kellett mindig ráhúzni az állítócsavarra, ami már nagyon-nagyon a vége felé járt.

Október közepén hazajöttem, pár napra rá mentem is ki a kocsihoz. Sajnos késésben voltam, el kellett utaznom, megint el kellett tolnom a kuplungcserét. Emlékeztem, hogy kicsit recsegős volt a váltás kuplungoláskor, nagyon kellett volna ráhúzni, de bíztam benne, hogy Óbuda-Vác távon nem nagyon kell kuplungolni. Aztán persze Vácon keringtem egy adagot, nagyon-nagyon érett volna már a kuplungra húzás, de éreztem, ha az út szélén nekiállok, hogy húzzak rajta egy kicsit, biztos széthullik.

Nagyon nyögvenyelősen értem vissza a garázshoz, ahol kb kinyitottam a garázsajtót, és beállni már nem tudtam, mert nem lehetett sebességbe tenni. Mondom, akkor itt a jó idő, itt a jó kedv, kicserélem ezt a bowdent, úgyse sietek.
Az agyig zsúfolt motortér ellenére gyorsan sikerült lekötni a motorrtében is, meg a pedálnál is, gyorsan összemértem a kettőt (mintha az új hosszabb lenne...), majd bezsíroztam az amúgy zsíros új bowdent, bepattintottam a helyére, és kész. Vagyis nem, mert a hézagot be kell lőni. Húzom a csavart, húzom-húzom, gyakorlatilag már majdnem vége a menetnek, de a pedál még mindig úgy fest, hogy be van esve. Nos, akkor itt más gond lesz. Végigvettem a lehetőségeket, telefonálgattam egy párat, majd a gyanúm a kuplung-fordító vas bizbasz felé terelődött. Ez egy L alakú izé, ami a bowden és a kiemelővilla között van, csavar a tengelye a váltóházban, két műanyag perselyben, a kiemelővillával pedig egy kb 3 centis vaspöcök köti össze. Először a vaspöcök volt gyanús, hogy lehet elkopott, de azért ez eléggé durva kopás lenne. Aztán eszembe jutott, hogy a tengelyül szolgáló csavar mintha egyszer megszakadt volna a váltóban. Hozzányúltam és... hát igen, kézzel ki lehetett tekerni a helyéről. Kiszedtem, és akkor láttam, hogy a műanyag persely az meg is halt benne. Hát itt a hiba. Ezeknek együtt olyan lógása van - ráadásul folyamatosan töredezett ki a műanyag persely a helyéről, nyilván emiatt fogyott el mindig a holtjáték a kuplungból.

Összeszedtem minden alkatrészét, kocsit betoltam a garázsba, majd hazajöttem.

Itthon elkezdtem méregetni, számolgatni, és arra jutottam: a tengelyt újra kell gyártani. M10 helyett M12-es méretből, ezt még elviseli a váltóház, mehet bele az új menet, éskész.

Aztán két esztergályos is elhajtott, hogy bizony műszaki rajz nélkül itt nem elsz munkadarab, szóval akkor tele lett a pöcsöm. Váltóharangot (ugyanis abban halt meg a menet) meg nyilván nem akar cserélni az ember. Azt még Polskinál se szívesen csinálnék.

Alapos kutatómunka után elvetettem a helicoil és egyéb menetjavító spirál használatát, főleg mert egy darabot nem nagyon lehet kapni sehol, több helyről is kaptam egy tutinak tűnő tippet. Ha a menet még nem teljesen halott - márpedig nem az, mert kézzel meg lehet húzni rendesen, csak kulccsal ugrik át -  a menetet be kell kenni csapágyrögzítővel. Nem, nem menet-, hanem csapágyrögzítővel.
Utánaolvastam ennek, körbekérdeztem tapasztaltabb ismerősöket. Ketten azt mondták, hogy ezzel kellett volna kezdeni, a harmadik ismerős meg azt, hogy működhet a dolog. Mondom, adjunk neki egy esélyt.

Na, de ott a persely. Méretet vettem, és elkezdtem keresni ismerőst, aki le tudná nekem gyártani. Három mérete van: külső-, belső átmérő, és magasság. Ehhez nehogy már rajz kelljen. Egyik ismerősöm elvállalta, de mivel neki is van munkája, nem tudta egyből másnapra. A második hétnél elkezdtem kérdezgetni, meg neten kutatni, kiderült van ám ennek az alkatrésznek is gyári száma (miért ne volna), ez alapján lehet találni helyettesítő alkatrészt. Szegeden van is raktáron, 3 darab (kettő kell eredetileg a kocsihoz), 3 nap szállítási idővel itt is van. Nosza, megrendeltem, bár vicces volt, hogy 1000 Ft a postaköltség az 500 Ft-nyi cuccra, de hát ez van.

Idő közben kiderült, hogy a Unix is forgalmaz ilyet, raktárról. Csak nem a kuplung alkatrészek között hozza a webshop, hanem egészen máshol. A buli vége az lett, hogy lett 5 db utángyártott perselyem. Meg egy gyárira nem hasonlító egyedi perselyem. Utóbbinak a külső mérete nem lett jó, így maradt a gyárival megegyező páros. No, de ennyire nem egyszerű a dolog, a kuplung-fordító el volt repedve. Ez is hozzáadott a holtjáték-gondhoz persze. Mivel nem találtam két napon belül másik fordítót, megoldottam a dolgot ügyesen: összehegesztettem a repedést. Nem szép, de legalább tart. Remélem.

Mai nap sikerült kijutnom a garázsba. Minden alkatrészt szépen zsírtalanítottam, aminek zsírtalannak kell lennie, zsíroztam, aminek zsírosnak kell lennie. Bekentem a meneteket csapágyrögzítővel, behúztam kézzel a helyére, amennyire bírtam. Majd raktam a többi alkatrészt is a helyére (légmennyiségmérő, akkumulátor, stb...). Mire minden a helyére került, és lehetett bekötni a bowdent, már kulccsal se lehetett lelazítani a csavart. Bár van oldószer hozzá, ha valamiért mégis le akarnám szedni, remélem ez már ottmarad örökre, és nem kell lebontani megint :)

Próbakör, minden fasza, minden szuper, a pedál vajpuha, a kormány kőkemény, a futómű szétrázza a pitsám. Hát igen, közel két hónap alatt nagyon elszoktam a kocsitól. De tavaszig nagyon el fogok szokni, mert igen ritkán fogom elővenni a tél folyamán. Nomeg, ha minden jól alakul, lehet megint megy lakatoshoz, hogy a homlokfal is ki legyen cserélve, az autó pedig tényleg OT alkalmas legyen nyár végére.

Szereztem H4-es izzóra való sárja kupakokat, olyan mint a Tungsram, csak ez kompatibilis a most kapható H4-es izzókkal is.

Illetve az ölembe hullott egy szett vadiúj Cibié márkájú gti-re való kadmiumsárga ködlámpa-foncsorszett is. 20 ezer forint volt, le is csaptam rá, ma kaptam kézhez. Egyszerűen imádom.

Aztán odapróbáltam a kocsihoz... és úgy fest, nem kompatibilis a kettő. Szval nagy keresek egy hozzávaló lámpatestet, vagy továbbadom.

Röviden ezek történtek. 
Egyik a régi másik meg az új. Az ilyen ábrák mindig érdekesek egy ilyen blogbejegyzésben Ez az alkatrész, még a repedés is látszik rajta. Ez volna a csapágyragacs Ez taknyolás inkább, mint hegesztés, de fejjel lefele van benn, talán nem fog látszani. Ilyen a gyári persely, kettő van belőle egymással szemben a fordítókarban Van egy pár, lengyel is, meg unixos is Ez lett volna az egyedi persely, de több szempontból sem lett volna jó Ez meg a tengelyül szolgáló csavar Perselyek a helyükön. Plusz kicsit látszik, hogy mostanában olyasmire is figyelek, hogy pokróccal védem a fényezést szereléskor Az egyik régi perselyből ennyi volt már csak Állítócsavar nem valami bíztató helyzetben Vacsiúj Cibié ködlámpa De sajna nem passzol egészen Izzóra való koton :) Kettőt vettem, de csak az egyik került ki a dobozából

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!