Kipufogó, hardy és olajcsere, meg némi szívás

Szóval kipufogó.

Kaufferből berendeltem a kipufogócsövet, gondoltam, egy cső csak nem lehet szar, így a legolcsóbb, lengyel gyártmányt vettem. Illetve olajakat, szűrőket is beszereztem. 

Nos, a cső nem volt jó ötlet. Konkrétan 10 centivel hosszabb a kelleténél, az ívek se olyan szépen voltak hajlítva, szóval... szóval visszavittem, és elkezdtem keresni egy másikat, mert raktáron nem volt sajnos nekik más. Viszont a kipuszerzés közben észrevettem, hogy sajna a hardy darabokra van szakadva. Fain. Alig jött meg a fizu, már el is ment alkatrészekre, erre ez is. Szóval berendeltem egy jobb minőségű utángyártottat (Swag). Ez volt szerdán. 

Mai nap tudtam szerelni, jóbarát révén sikerült 2 ezer forinttal drágábban beszerezni Bosal kipucsövet. Gyönyörű minőség és kidolgozás. Na, gyorsan be a kocsi alá, kezdem a hardyval, mert a kipu útban lesz neki. Ahhoz, hogy le tudjam húzni a hardy-t a helyéről, le kell kötni a kardáncsapágyat. No, csapágykengyel leold, és... hoppá. Hol a csapágy? 
Nos, a kardáncsapágy úgy ahogy van hiányzik. A nyomok alapján nagyon régóta. Így akkor érthető, hogy miért ment szét a hardy. Mivel az autó nekem nagyon kell ma, ezért összeraktam csapágy nélkül, ha évekig elment anélkül, akkor csak nem ezen a 80 km-en fog tönkremenni. Főleg, hogy nem motorfékezek akkor úgy, ahogy szoktam :)  

No, kiput összerakom, nagyon szépen illeszkedik, de... basszus, elfelejtettem pasztát venni. A két cső találkozása kúpus kialakítással kapcsolódik egymáshoz, nem tűzkarikával. Ahogy kell, ki is fj rendesen :( Mivel a csapágy miatt le kell vennem úgy is ismét, így ezzel perpill nem foglalkoztam.

Olajcsere. Hú. Hát, most egy sokakat megosztó dolgot fogok leírni. Az, hogy az olajcsereperiódust túlléptem már megint, régóta nyomozok a csattogó hidrotőkék miatt, hogy mit lehet vele tenni. Nagyon sokan írták, nem akartam elhinni, ezért google-lel is kerestem a módszert, és meglepetésemre a totalcar-os motordokin túl többen is írják, hogy "csodát tesz" a motorral, ha olajcsere előtt a motormosó helyett fékfolyadékot töltök. Hát, ezt konkrétan nem akartam elhinni, de csak motoszkált bennem, hogy ha ennyien ajánlják - főleg mercisek - hasonló problémára, akkor érdemes megpróbálni. Nos, három hónapig rágtam magam rajta, végül úgy voltam vele, hogy legrosszabb esetben kereshetek 2.5-ös motort a kocsiba, amire amúgy is vágyom :D Betöltöttem, beindítottam, és hagytam járni 15 percig, ahogy javasolták. Hát, a mocinak inkább kopogós hangja lett, szóval lélekben elkönyveltem, hogy mekkora fasz voltam, hogy figyelmen kívül hagytam azt, amit a szakiskolában tanítottak :D Mondom, akkor már mindegy, teljen csak le a 15 perc. 

Nos, a 10. perc környékén a motornak egyre szebb hangja kezdett lenni. Lemásztam az aknába, elkezdtem lebontani az alsó burkolatot, és szépen, a motor leállítása után leeresztettem belőle a cuccot. Nem volt nagyon koszosabb a vártnál, viszont gyorsabban lefolyt. Közben fenn kiszedtem az olajszűrőt - Mercinél ezt fentről, egy fedél levétele után lehet kiemelni, ahogy egy éve már megírtam. A szűrő aljánál meglepődve tapasztaltam, hogy tele volt mindenféle szmötyivel - nocsak, lehet mégis ért valamit a cucc? Új szűrő be, új légszűrő be, és a tavaly kihagyott gázolajszűrő is felkerült a helyére. Nem töltöttem fel gázolajjal, egyrészt, mert nem volt kéznél ennyi, másrészt meg úgy voltam vele, inkább nyekegtetem kicsit az indítóval, addig legalább feláll az olajnyomás. Így is lett, előbb lett olajnyomás, mint ahogy a motor beindult volna, majd szépen be is röffent. Járattam jópár percig, a hangja nem volt rosszabb, mint előtte. Tavalyről már tudtam, hogy akkor kezd el igazán csattogni a hidrotőke, amikor már meleg az olaj. Idén nem 15, hanem 10w40-essel töltöttem fel, ahogy sokan javasolták, ismét a Mannolra esett a választásom.

Azóta hazajöttem a garázsból a kocsival. Nem mondom, hogy sokkal szebb a hangja, mint előtte, de az a csúnya csattogás megszűnt. Valószínű, a következő olajcserekor rendesen kitakarítom a hidrotőkéket, amúgy is a láncot se ártana cserélni. Ja igen, a csúnya lánc-zizegés hang is megszűnt. Érdekes. Én mindenesetre nem javaslom senkinek ezt az eljárást, csak mint érdekesség, írom le.

KM-óra állás 544.500 km.

Kipurendszer, lengyel csővel szerelőállás Ennyivel hosszabb a lengyel cső. Eléggé furán áll a hőterelő alatt Ez pedig az új, BOSAL A régi hardy Nem szép másik odal Ez új Ez a cső szebb Az új hardy a helyén Na, itt egy csapágynak kellene lenni. Most csak egy gumigyűrű van ott.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!