Archívum: 2006 (136)

Tevékenységtérkép

2006.12.24. Vasárnap

Attól tartok, hogy szegény autónak lesz egy kis gondja... Ugyanis a bukkanóknál koppan az eleje. Félek, hogy itt valami lengéscsili gond lesz :(

2006.12.11. Hétfő

Elgondolkodtam azon, hogyha már ennyit költök a kisautóra -ami lehet, hogy csak az én szememben nagy összeg-, akkor ideje lenne felnőni a kisautóhoz. Értem ezt arra, hogy az igénytelenségnek véget kell vetni! Nem lessz többé felemás ülés, gyűrött üléshuzat, szakadt kárpit a kocsiban! Elgondolkodtam, hogy hogyan is nézett ki a kocsim akár a találkozókon is, és csodálkozom, hogy egyáltalán szóba álltak velem. Olyan igénytelenül nézett ki, ahogy jómagam. Itt gyökeres változtatásokra van/volt szükség, ezáltal ma tettem is egy lépést a rendesség irányába. Ma ugye befizettem a biztosítást, és a tagsági díjat is, és gondoltam, hogy mivel a tavalyi papírokat is elraktam, össze kéne tenni egy dossziéba. Amolyan gyűrűs-nejlonosba. Összeszedtem az összes iratot, amit itthon találtam, és gyönyörűszépen lefűztem őket. Időrendben, egyes dokumentumokhoz még hozzá is írtam egy-két tudnivalót. Ha már egyszer a kocsi nincs itt, amin tudnék dolgozni, rendbeteszem a papírjait. No, remélem nem csak hirtelen fellángolás volt, és megtartom eme jó szokásomat is. És remélem, nem leszek úgy a kisautóval idén úgy, mint tavaly (egy évi helyrehozás után háromnegyed év alatt lelaktam brutálisan... anyagilag se éri meg...)

További kellemes napot ;)

2006.12.03. Vasárnap

Beszéltem a lakatossal. Lebontotta az elejét, meg a küszöböket. Baloldalon kell cserélni a belső küszöböt is, és a padlólemezt is. És mivel nem tudtuk elérni egymást a hétévégén, automatikusan ki is cserélte újra. (mondta, hogy emiatt nem állhat le a munkával). Elejénél is vannak gondok, az akku mögötti lemezt is cserélni kell... Sajnos a végeredmény többe lesz, mint az előre kalkulált ár, de hát ez természetes volt. Nem is vagyok kiakadva!

2006.11.30. Csütörtök

Ma telefonált a lakatos, hogy lebontotta a kocsi oldalát körbe, és hogyha szeretnék menni fotózni, akkor egyeztessünk időpontot. Neki a szombat egész nap jó volna, de ugye akkor tali van... Majd elválik ;)

2006.11.29. Szerda

No, ma melóhelyen eldőlt a karambolos G astra sorsa: megy a bontóba. Hát igen, totalkáros, mi mást lehetne vele tenni? Sunyiban kimentettem belőle a két oldalindexet, meg az akksit (beletettem egy hibásat). Főnököm észrevette, de mondta, hogy jól tettem ;)

2006.11.26. Vasárnap

Voltam ma lakatosnál. Elvittem neki a cuccokat. Megmutatta, hogy mi a hylezet. Egyeléőre még enm flexelt, csak kibelezte teljesen az autót. Hát, az alja eléggé durván kirohadt belülről, a taposóknál. Viszont a hátsó ablakot kivéve elcsodálkozott, hogy alig van elrohadva, pedig nem is volt még lakatolva!!! Készítettem fotókat is, bár lefogyott a felénél... :(

2006.11.25. Szombat

Ma voltam BeXternél. Kaptam tőle motor- és csomagtérfedelet. Torinói fiatról származnak állítólag. Vannak rajta érdekes dolgok. Például nincsenek rajta feleslegesen lukak a négyzet-rendszámtábla felfogatásához. Meg van rajta egy kis karocska a csomagtéárnyitás elősegítéséhez. Állítólag gyárilag. Nem tűnik sufninak, az tény.

2006.11.24. Péntek

Viandr kolléga elhozta nekem Gyulától a jó kis egyedi hátsó-lámpa körüli karosszériaelemeket. Érdekessége, hogy ez annyiban módosított, hogy a lámpatest felülete egy síkba kerül a kasztni síkjával ;) Zsír! Köszi Gyula, és viandr!

2006.11.20. Hétfő

No, ma jártam a lakatosnál, elvittem hozzá a karosszériaelemeket, illetve kérésére indexeket, és lámpákat is, mondván, utángyártottaknál sohasem lehet tudni, jobb, ha most ő belepróbálja, minthogy fényezés után ne tudjam beletenni. Jah, meg a kocsit is otthagytam :D . Vittem neki 20 ezer forint előleget is. Mondta, hogy hamarosan belekezd, és megcsinálja egy huzamban, mert nem szeret párhuzamosan több autón dolgozni. Így jobban tud öszpontosítani. Végülis, nem hülye dolog, ráadásul még jól is esik, hogy nem veszi félvállról, csak azért, mert kispolskiról van szó. Megkérdeztem, hogy mennyivel kerülne többe a hátsólámpa körüli fém cseréje. Mondta, hogy arra nem fog felszámolni. Tehát a következő napokra a tervek: elhozni Gyulától a két új "hátsólámpa-vasat", BexXtertől az új csomitérfedelet, majd elvinni a lakatoshoz a reaktorfedéllel együtt. Szóval a héten még tuti találkozom a lakatossal. Ha minden igaz, addigra lebontja az oldalait a kocsinak. Majd készítek fotókat. Otthagytam ugye a papírokat, meg a kulcsot. Aztán ugrott be, hogy azon van a lakáskulcsom, meg a Subaru kulcsa is. Ollé. Szerencsére a Subaruhoz van pótkulcs. Egyedül a házba lesz nehéz bejutni. Ezt a pár napot kibírom. A héten úgynézki, kapok fizut, azt is rögtön viszem majd hozzá, mielőtt megint valami hülyeséget veszek belőle :D . További szép napot mindenkinek! (Enyém már az :D :D )

2006.11.18. Szombat

Megkaptam a csekkeket, intézhetem már a biztosítást. Hétfő-kedden azt is elintézem. Lakatossal is fiyáltuk az időpontot, autóval, karosszériaelemekkel felszerelve hétfő délelőtt kell megjelennem nála a kocsival. Hazafele meg a jó öreg sárgabuszozás :D

2006.11.15. Szerda

No, mozgalmasan telt a mai nap. Átmentem viandr-hoz, hogy összedobjuk a Subarut rendesen. Szigetvári Balázs is ottvolt a kispókjával, menesztőcsere ürügyén. Kis piszkálódás után afélig kész kocsit kitoltuk a garázsból, és beálltam a helyére. Emelőre fel, bal első kerék le, kerékagy-csavar le, gömcskuló-leszedő hiányában lengőkar belülről le, tárcsa magamfelé rángatása, majd a féltengely ki is csúszott a féktárcsából. Majd egy mozdulattal ki a váltóból. Közben megejtettünk egy olajcserét, szűrőstül, nomeg levegőszűrőcsere is megvolt. Azután nekiugrottam a szar gumiharangoknak. Levágtam a régit, majd az egészet be egy edény benzinbe, ahol ecsettel lemostam róla az összes gépzsírt. Felülvizsgálás: semmi rendellenes kopás, minden OK! Belső gömbcsukló egy zégergyűrű oldása után kinnvolt, mozdulattal új harang fenn, temrészetesen kiló zsír belekerült. Biztosítást rá, majd másik oldalon ugyanez. Attól tartok itt viszont kicsit sok lett a zsírból. Feltettem a harangot, nameg persze magát a gömbcsuklót is, majd összedobom... És szerintem a sok zsír miatt nem tud rendesen, tengelyirányban mozogni a csapágy a csapágyházban (hivatalosan 3-4 centit kellene.) Ha kézzel nekifeszülök, akkor mozog nehezen, lehet hallani, ahogy a zsír szörcsög benne. De amikor teljesen összedobtam, akkor 1 centit kilógott a váltóból a ricnis része (a váltóban van egy olyan hüvely, mint a menesztőnek a belső fele, és féltengelynek a vége pedig olyan mint a kispóké (csak van rajta egy gömbcsuló). Ha kézzel nekiugrom, akkor visszamegy a váltóig a helyre, de két kör után megint visszaáll 1 cenitre a váltótól... Le kéne engednem egy kis zsírt? vagy az egész gumiharnagot úgy kéne tennem, hogy nyomja neki a szerkezetet a váltónak? (ergo: a féltengelyen a gumiharnagot kifelé tolom picivel). Bár volt külön nút a gumiharang aljának... Nemtudom... :S Mindegy, összetettem, hazajöttem, és semmi gondom nem volt vele, de ez itt még tuti nem teljesen okés :S. Mindenesetre a következő program-azután, hogy ezt orvosolom-, hogy új féktárcsákat, és fékbetéteket kap a gép. Felraktam a ködlámpákat is, és feltöltöttem a váltót olajjal. Jah, ez vicces rész: a váltónak az olajbeöntösapkája egybe van építve egy mini nívópálcával! Tök vicces :D Az már nem, hogy egy csepp olaj sem volt benne. Hihetetlenül halk lett a kocsi, és hihetetlenül jól jár a váltókar. Csak negyed literrel több ment bele véletlenül :S Beletettem a kispók zenéjét, mivel amíg Niki a lakatosnál van, addig se porosodjon. Következő a kipufogó felszerelése, de előbb kell találnom valakit, akinek van CO hegesztője. Jah, és az utolsó félórában megjelent kispocok is egy kicsit lábatlankodni :P :P :P

2006.11.13. Hétfő

No, ma összeszedtem a olgokat, amiket meg kell csinálni a mandulaszemű-gépen. Először is gumiharnagcsere a féltengelynél, mert a gömcsuklónak nem tesz jót. Mondjuk amióta tudjuk, hogy szar a gumi, nem jártunk vele. Továbbá fel kell hergelni az új dobot, ami érdekes lesz, mert ez egy hosszirányú dob, gyárilag meg keresztbevaló kell rá. De megoldom... Továbbá átteszem a kispók zenéjét ebbe a gépbe, mert a kispók úgysincs most használatban. Továbbá: összes szűrő, és olajcsere ideje is eljött.

2006.11.04. Szombat

Elmentem a lakatoshoz, akit a család, és ismerősök ajánlottak. Nagyon kedves ember, ez bebizonyosodott végre személyesen is. Megvizsgálta a kispolákomat (Laceeee, képzeld, nem sírta el magát :) ). Nem is akárhogyan! Körülbelül fél órán át nézegette, nem csak azokat a pontokat, amiket mondtam, hanem azokat, ahol általában a kispókok el szoktak rohadi. Többekközött az első futómű felfogatásánál, a laprugót tartó tőcsavarok környékén (na, ott is volt rohadás), a pedálok környékén, a motortartó körül, a motortérben még pár helyen -közben megdícsérte, hogy milyen tiszta a motor. Mármint, hogy nem tiszta olaj, hanem hogy szó szerint tiszta :D . Aláfeküdt, alámászott, szúrkált, tapogatott, simítgatott, szélvédő körül nyomogatott, stb... Majd gondolkodott, számolgatott, és kimondta: 75 ezer. Pillanatra nem tudtam levegőt venni. Majd remegő hangon megkérdeztem: "ez még növekedhet?" mondta, hogy nem, ebbe bele vannak számolva az esetleges megeleptések is. +- 5 ezret mondott. Ebben benne van a 4 sárvédő csere, a küszöbcsere, a homlokfal csere, az első szélvédő alatti lemez visszahajlítgatása, a szélvédő keret "kitakarítása", a régi antenna lukának befoltozása, az alsó meglepetések, a padlólemez, és esetleges váratlanul ért, kisebb darabok foltozása. Gyakorlatilag egy teljes lakatolás. Aztán elmondta, hogyha nem ismerné apámat, meg nagyapámat, meg azt, aki megadta nekem a számát, meg még tökömtuggya kit -iwiwen ha fennlenne :D -, szóval ugyanezzel a kocsival utcáról jött volna be valaki, akkor 120 ezer lett volna ez az ár, de még nem is biztos, hogy elvállalta volna. Mondta, hogy nem tesz különbséget kispolák és BMW között, ugyanúgy lakatolja mindkettőt. (hehe, nem ugyanolyan ****ul :P ) Mondta továbbá, hogy megértette, hogy nekem ez a mániám, és ezért nem beszél rá másik kocsi vételére. Majd együtt elkezdtünk számolgatni, hogy mennyibe kerülne, ha vennék 50 ezerért egy kispókot, ami látszólag rendbenvan karosszériailag, átiratás, esetleg kisebb motorjavítással 100 ezer körül járnék, nem beszélve a biztosításról, és még azokról a meglepetésekről, amik anyum pókjával voltak -erősebb ajtóbecsapás után tenyérnyi gitt leesett a gyönyörű fénezés alól- :D Na, és mennyiért tudnám eladni ződikét? 25ezer? A végeredmény: mindenféleképpen viszem hozzá! (most még nem hagytam ott, mert *****hideg volt, hogy hazagyalogoljak Érdről. Bár ez kurvára hülye kifejezés, mert elfelejtettem visszatennia fűtéscsövet... Majd jövő héten elcsalom viandr-t is, és akkor ő haza tud hozni :) Hazafelé belegondoltam, hogy ennél olcsóbbat nem szabad keresni, mert végül én járnék rosszabbul. Most azért vagyok itt, ahol vagyok, mert mindig megpróbáltam a leglcsóbb utat választani. Most visszafizetem. De úgy gondolom megéri. A sufnizásnak vége! Nem kell több "legszakadtabb autó" díj! (Ajánlott fényezőt is, meggondolandó az is, főleg, hogy hőkamrás a dolog. De ez még naggyon odébb van!)

2006.11.03. Péntek

Felcsillanni látszik egy halovány reménysugár. Ma felhívtam egy lakatost. A családból többen is ajánlották már. Nagyon kedves ember, ezt énis észrevettem a hangjából, meg a hozzáállásból. Egyáltalán nem úgy állt a dologhoz, hogy kispolski. Meg is mondta: a munka az munka, nem szabad különbséget tenni közte. És mivel egykor a Subarunkat, és az Opelünket is ő javította, láttam a munkáját. Namost a feljebb említett hozzáállásból az jön ki, hogy ugyanilyen odafigyeléssel javítaná meg a kispókot, vagy csak a felével, már kimondottan jól jártam! Ráadásul ha hasonló tarifában dolgozik, mint azokon a gépeken, akkor egyenes az út a bódottáho'! :D :D Szóval, holnap 10 óra.

2006.10.27. Péntek

Osztálytársam mondta, segít betenni a két Recaro ülsét. Mondom, ha már ilyen okádék a kocsi, legalább belül legyen valamilyen kényelmessége. Otthon ellenőriztem, minden megvan-e, lámpák jók-e. Eszembe jutott, hogy elsősegélyláda nincs. Miközben betettem a csomagtartóba, felidéztem, hogy a réginek a doboza tavaly novemberben tört össze, amikor a havon nekicsúsztam egy sziklának. Mondom, remélem ez nem fog eltörni. Megyek szépen Solymáron át a Hűvösvölgyi úton, majd a Máriaremetei úti kereszteződéshez érve lassítani kellett. az előttem állo Pajero, vagy mi a szösz volt, éppen elindult -énis ezt tettem-, amikor előtte a kereszteződésben csikorgó kerékkel még elindult egy fekete BMW. Pajero satuzik, énis. A pajeroban van blokkolásgátló. Én nekicsúsztam :( BMW-s eltűnt, mi félreálltunk. Szerencsére a srác nagyon jó fej volt, mondta, hogy szíve szerint nem töltene semmilyen papírt, mert alig sérült a terepjáró, de mivel céges kocsi, ezért kell a kéksárga. Hát legyen, elkezdtük tölteni. Mondom, a bws-s tehet róla, igaz, énse tartottam rendes követési távolságot, szóval hivatalosan én vagyok a hibás. Ezt később papírra is vetettük. Hívhattunk volna rendőrt is, de zöldkártya nemlévén inkább ezt hanyagoltam... Remélem nem fogom megbánni. A srác írta a papírt, én meg közben gondoltam, felhívom BexXtert, itt lakik úgyis nemmessze, hátha ismeri a BMW-st. Mondom is, hogy nem ismer-e egy fekete köcsög BMW-s a környéken. Mondta, van egykettő. Elmondtam a szitut, mire ez volt a válasz: "Az te voltál? Öööö, rögtön megyek vissza...." Visszaérkezvén illedlemesen bemutatkozott: "A köcsög BMW-s vagyok!" Hát igen, beletrafáltam, ő volt az, bár valahogy én a kis 500-ashoz tudtam kötni.... A kocsim járóképes volt szerencsére, pöccre indult, nem volt nagy gondja. Megállapítottuk, hogy lehet rendőrt hívni, de nem muszály... Végül abban állapodtunk meg, hogy Bex ad egy új csomitartófedelet, illetve x összegig (az x összeget nem teszem közzé) beszáll a lakatolás árába. Szóval gyakorlatilag az elejének a cseréjét ő állja. Úgy gondolom, ez a része korrekt volt, már csak abban kell bízni, hogy a biztosítóval nem lesz gond. Hazajöttem, a lámpák megvilágították szépen az eget. Itthon lefejtettem a kocsiról a a csomitérfedet. Csodák csodájára az akksin nincs egy karc sem. Pedig a homlokfalban bennevan az akksi alakja :D ) Most be kell szereznem egy szélvédő alatti lemezt... Ez picit elhajlott... lehet ki lehet majd lakatolni... Nemtudom... Győri talira viandr visz majd (köszönet érte).

2006.10.12. Csütörtök

Elvittük a kocsit kipuklinikára. Ki kellc seérlnia közép, és hátsódobot. Munkadíjjal együtt 40 ezer, ami nagyon abráti, mert ha boltban venném meg azu alaktérszeket, 50 felett lennék. Továbbá az emelőn kiderült, hogy a bal első gömbcsukló gumiharagja megadta magát. Javítása a futómű lebontásával... Régebben írtam, hogy a féktárcsa kezd haldoklani a rohadás miatt.... Azt le kell szerelni. Ezt viszont már nem teszem vissza, az már fix... Hát, most osk pénz fog felemészteni :(

2006.10.04. Szerda

No, ma megint újítottam. Szóval, a mászeral marad fa burkolatú, azt nefeledjük. Ellenben a fa konzolt, amibe a két műsert teszem, az elekrül a süllyesztőbe. Helyette Trabant sebességmérő köré való műanyaggal lesz körülvéve. Méghozzá 3 is lesz. Egyikben a ebességmérő, másikban a fordulatszámmérő, harmadikban pediog egy 05-ös lada üezmanyagmérője, amiben a vízhőfokmérőt kicserélem egy akkumulátr-feszültségmérőre.

2006.10.03. Kedd

Megint lefestettem pár karosszériaelemet. Már csak a homlokfal van hátra. Kemény menet lesz. Apropó. Ma a suliban az volt a feladat, hogy gyujtást kellett állítani. Kispók motoron. Asszem, jól sikerült :D Kábé 5 perc volt úgy, hogy darabokban volt előtte az egész megszakító házastul, mindenestül.

2006.10.01. Vasárnap

No, ma következtek a küszöbök. Nagyon szépen letisztítottam, lerozsdamaróztam, majd zsrtalanítottam, végül lealapoztam őket kívül-belül. Már csak a két hátsó sárvédő külső fele, és a homlokfal van hátra. jee.

2006.10.01. Vasárnap

Felekrültek a kocsira a vadinak nem mondható új gumik. Semperit, 155-ös. Gyárilag 145-ös való rá. Feltettem, kicentíroztam, feltettem a kocsira. És láss csodát: a kanyarokat jobban veszi, és nem kóvályog az eleje. Ettől függetlenül kipufogó-összekötőcső cseréje szükéges még, továbbá első stabilizátor szilentblokkjai és hamarosan első féktárcsák cseréje is bekövetkezhetne...

2006.09.28. Csütörtök

No, ma szépen lecsiszoltam az új sárvédőket (géppel), majd lealapoztam belülről. Közben rámsötétedett. Holnap még egyszer átcsiszolom kívülről, majd rozsdamaró, majd alapozás.

2006.09.26. Kedd

Ma a suliban volt egy kis szakmai gyakorlat: mivel a suli autószervízként is üzemel, gyakran látni külsős autókat javításra. Ma egy kispókot kellett behangolni, és hát éppenséggel összehoztuk a tanórával. Feladat: karbiállítás gázelemzővel, gyujtásállítás BOSCH műszerrel. Végül ez utóbbi elmaradt, mert a 12,5 fokos előgyujtás jobbnak bizonyult a gyári 10 fokosnál :D

2006.09.24. Vasárnap

Eszembe jutott, hogy a kocsi messze sincs még lakatoláshoz teljesen előkészítve. Hétfőben állapodtam meg a lakatossal, addig tényleg mindennek tutinak kell lennie. Leszedtem az első lököst. ez azért érdekes, mert tavaly novemberben, amikor összetörtem az elejét ( http://autoblog.hu/car.php?id=457 ), akkor sem vettem le, mert féltem, a nagy deformációt szenvedett homlokfal miatt nem tudom visszatenni. Hát, most, hogy nincs rajta a batár BIS lökös, látom, hogy nem kis sérülést kapott elölről. Továbbá nekiugrom a karosszériaelemek lealapozásának. Kivéve a bal elsőnek, amit Gyulától vettem. Különbség a lenygel és az olasz figyelmességről: az oalszok gyárilag lekenték alapozóval.) Mellsleg a képek csak erős idegzetűeknek.

2006.09.20. Szerda

Ma kinéztem magamnak az oldalindexet, amit majd a kocsira szeretnék tenni. Illetve munkatársamtól kaptam egy bivaly méretű, hangerejű, 5 szólamű kütröt, kompresszorral. Eszméletlen hangja van... Jah, és 20 A-t vesz fel. Tehát 240W-os a motorja. legrosszabb esetben szerintem 40W veszteség lehet. szóval 200W körüli hangerőt nyom ki. De ez csak nagyvonalakban. Már csak az a kérdés, hogy hova tudom gond nélkül feltenni?

2006.09.15. Péntek

Ma nekiugrottam az autóm bontásának :( A lakatos munkáján szeretnék könnyíteni. Kivettem a blokkot, az üléseket, gyakorlatilag minden mozdíthatót. Csak azok maradtak benne, ami a vontatáshoz kell. Felemeltem a váltót, pontosabban egy dróttal megemeltem, és odakötöttem a motortérajtó zárjának kasztnin lévő pöckéhez, ne húzza már maga után. Remélem nem szakítja le... :D Elég gyorsan kibontottam mindent belőle, összerakni nehezebb volt :) Időm, mint a tenger, amíg a kocsi nem lesz itthon, addig szépen elkezdem a garázskaput, hogy mire elkészül a kispé, addig legyen majd helye, ahova beállhat esténként, meg esős, havas időben szundizni :D Amiket vennem kell: Műanyag pöckök, gyakorlatilag körbe az egész kocsira. Barna, fémre való alapozófestéket, sok sok csiszolópapírt, csiszolókorongot, meg ki kéne alálnom, a motortér milyen színű legyen A kocsi színétől eltérőt szeretnék, a feketét meg kizárnám (nehezen kiszúrható az olajszivárgás szvsz)

2006.09.10. Vasárnap

Kicsit ráuntam a kispókra, mert meguntam, hogy csúfosan néz ki, és egyre inkább csak röhögnek rajta. Azt elkezdtem szétszedni, előkészíteni a lakatoláshoz. Közben pedig a kis Subaruval járkálok. A kipufogója továbbra is ereszt a nagy rohadáson keresztül, azt kéne megcsinálni. Nem szól a baloldali hangszóró, azzal is kéne valamit kezdeni. Különben nagyon jól megy, és a djsms féle gyujtásnak köszönhetően még a lukas kipufogóval sem fogyaszt sokat!

2006.09.04. Hétfő

A karburátorral megint elszenvedtem egy fél napot. Valószínű szivató környékén lesz a gond. Viszont a mai napon elkezdhettem hordani a karosszériaelemeket a lakatoshoz! Pénteken vihetem a kocsit, és akkor elvileg neki is ugrunk. Amit lehet, nekem kell lecsupaszítanom róla, a maradékot ott szétkapjuk, oszt jöhet a flex...

2006.09.02. Szombat

Ma megbütyköltem a kocsit. Leszedtem a hengerfejet. Kiderült, nem tört bele a kipucsavar, csupán elhagyódott. Nagyon örültem neki, feleslegesen vettem le. Nembaj, tanulópénz... Megjavítottam, tettem bele tömítést, feltettem, de még nem fejeztem be. Hívott a haversrác, menjek át hozzá az ülésekért. Végülis egy videoton erősítőért cserébe megkaptam, meg két régi műhanyag ködlámpáért cserébe kaptam két övet, ami olyasmi, mint baz-é. Naggyon komoly! Még aznap este betettem a baloldali övet. Hát, nagyon komoly! Igaz, bal hátra emiatt nehézkes beülni, de nem gáz :D A kocsi kétszemélyes lesz. Már csak az új ülések beszerelése várat magára!Majd' két hétig haragudtam a kocsira, de most hirtelen minden kedvem megjött hozzá!

2006.08.24. Csütörtök

Vettem új hengerfejtömítést, új szivatóbowdent. Holnapi meló megvan. Nem fogok én itt a régi hengerfejbe furattatni mindenféle tőcsavart. Kap egy másikat.

2006.08.23. Szerda

Egy ideje nem írtam ide. Haragudtam a kocsimra. A helyzet az, hogy a karburátort nagynehezen sikerült helyrepofozni (thx. Bikádi Gábor), és szépen duruzsolt, a kiputartó csavar elveszett. vagyis a fele. a másik fele bennemaradt a hengerfejben. Erről ennyit, a kocsira most annyira haragszom, hogy nemis tudom, mikor teszem össze....

2006.08.20. Vasárnap

Az önindító továbbra is hülyéskedik, a türelmem meg fogytán. Visszatettem egy karos indítót, hogy addig se kelljen tologatni. Most hátra kell szaladgálni. Továbbá szvatóbowden-szakadás esete áll fenn, anmeg mindkét karbim pillangótengelye halott...

2006.08.19. Szombat

Megjavítottam az önindítót, ami az én hibámból ment tönkre... Jó volt 2 indításig... Ne feledjétek: A pajzsoknál, a bronzperselynél nem viccből vannak a hézagoló alátétek! A kocsi továbbra is tolásra indul :(

2006.08.18. Péntek

Az autó nagyon boldóggá tett, amikor jelezte, az új csapágynak annyi. Kész, elegem van, jöna komplett futóműcsere. A fékdobok már megvannak, kell még alá az a naaaagy lemez, munkahenger, fékbetét, felni, előre füóggőcsapszeg, és természetesen mindehhez sok idő, és sok pénz. Úgyhogy, marad továbbra is a morgós futómű. Kaptam ma egy rossz, de újfajta önindítót. A pajzs tökéletes állapotú. Holnap kicserélem, pontosabban helyreteszem az enyémet. Már unom a tologatást. Lakatolásra meg persze várhatok még....

2006.08.17. Csütörtök

Átmentem viandr-hoz egy kis autószerlegetésre. Az időközben, földúton alulról felkoppanó váltótartót nagynehezen visszatetük a helyére, a beleszakadt csavarmenetekkel nem tudtam mit kedeni, belehajtottam egy túlméretes normál menetemelkedésűt, amjd felül megfogtam egy anyával. Így jó lett (remélem). Bal első kerékagycsapgyat kicseréltem, mert már kézzwel nem lehetett elforgatni, viszont axiálisan szépen játszott. Majd mindent jól bezsíroztam, és máris frankó lett. A felnit is lecseréltem azon az oldalon, emrt a csapágyat a padkás felni tette tönkre. Az új jobb. De azért elviszem őket centíroztatni.

2006.08.16. Szerda

A kocsi bal első kerekének csapágya végleg meghalt. Beállt, már csak csikorog, és izzik, de forogni nem forog. Holnapi programom: a fényezésre félretett pénzből veszek: új csapágyakat, grafitos zsírt, főfékmunkahengert (mert az is meghalt), fékcsőhöz spéci kulcsot, csavart a kerékagyhoz, nameg záródugót, felnit cserélek, majd az, egész gépet elviszem a gumishoz, és kicentíroztatom mind a 4 kereket. Hölgyeim és uraim: Holnap óriási anyázások várhatóak. Jó szórakozást kívánok!

2006.08.15. Kedd

No, elszabadult a flex. Eredmény itt. FIGYELEM! ez közel sem a végleges állapot! Továbbá észre kellett vennem, hogy a műszerfal alatt iszonyatosan nagy rohadás van :(:(:( A rohadt műszerfalba!!! :c)

2006.08.14. Hétfő

Az elektronikus gyujtásról kiderült, hogy nem ment tönkre szerencsére. Menet közben kiderült, hogy mégiscsak. Felszakadt a forrasztás a FET egyik lábánál. Kicseréltem, meg kicseréltem benne a LED-et erősfényűre. Most majdnem a főtengelyig elvilágít sötétben lehet gyujtást is állítani vele :D Vettem karbi tömítéskészletet, itt az ideje egy karbitisztításnak már. Szegénykémnek nincs alapjárata, gondolom tiszta retek belülről az egész. Szerintem ideje volna beleapplikálni egy benzinszűrőt. Továbbá meghúztam a váltóösszekötő csavarjait, végre helyén vannak a sebességek. No, mit is csináltam még? Jah, igen, a fő + kábelt cserélni kell, annyira el vn rohadva, hogy már nem tudok rajta rövidíten i, illetve indítózáskor a motor alig forog, ellenben szépen szecseg -ezt mellesleg beülről is lehet hallani. Sok indítózás után meg égett váltóolaj szag terjeng a kocsiban. Nameg a műszerfalról is érdemes ejteni pár szót. Bekötözgettem egy szétrobbantott kisműszefal nyáklapjára. Hogy a kísérletezések miatt ne kelljen levágni a gyári csatlakozókat.

2006.08.13. Vasárnap

Mai napom mozgalmasan telt. Például parkettáztam. De a kispók szemszögéből inkább az a lényeges, hogy visszahegesztettük a kipucsonkot. Nameg lecseréltem az eltört kiputartót. Továbbá hegesztgettünk egy picit a sportdobon is, szépen alakul az is szerencsére. A másik örömhír az az, hogy a garázsomba lassan beállhatok majd kocsival! Jeee! Ugyanis, valami eszetlen befalazta majd' a felét, és fa ajtót tett rá. Ezáltal kocsival beállni lehetetlen. Haverral számolgattunk, gondolkodtunk, és kijött, hogy anyagárban sem lépve túl a 10 ezer forintot, össze tudunk egy kultúrált ajtót hozni. Szerdán, ha megjön a jóidő, bele is fogok fogni. Addig elkezdődhet az anyagbeszezés, meg elmegyek apám munkatársához, elhozom tőle a beígért trepniket! Ha minden jól alakul, akkor a kocsi a saját garázsomban fogja megkapni az új fényét! Jeeee!

2006.08.12. Szombat

Szóval a péntek-szombatom: Haverral bepakoltunk a kocsiba, hogy leruccanunk a Balcsira, ide-oda, és még addig elemgyünk, amíg a benzinpénz engedi. Kábé 20 ezret vittünk (ebből 5-öt én :D ). Az egész úgy kezdődött, hogy a kocsinak volt a jellegzetes hibája: hidegen egyhengerezett. Már biztosra mentem az elosztófedél hibájába, mondtam is, holnap első dolog egy olyan beszerzése lesz. Leruccantunk Siófokra, leértünk este 11-re. Mentünk ide-oda gyalogosan, majd gondoltuk, továbindulunk a balaton mentén. Hát nem indult. Lecsúszott a bendix vezetéke... Az aranyparton, a dögös macák lába előtt, a kocsim alatt heverve tettem össze: miközben barátom, oldva a feszültséget, basszusgitározott egy 'smoke on the water'-t, a kocsierősítőre kötve. Kicsit se néztek hülyének. De már megszoktam. Utána jött az egyhenegeres-puffogós menet, majd bemelegedve rendesen ment. Fonyódon aludtunk, természetesen a kocsiban. Sajnos most nem sikerült olyan jól aludni, mint Veszprémben, akkor tök kényelmesnek tűnt az embrió póz. Persze minden egyes leállítás után csatlakozófelszerelés volt. Hiába nyomtam össze az érintkezőt, ugyanúgy lerázta az egyhengerező-durrogó motor. Eljutottunk Tamásiig, arrafelé volt dolgunk. Ott tudtam venni új elosztót, és rotort. De ezekkel is ugyanazt tette. Csak magas fordulaton adott szikrát a II-es henger. Mondom, elegem van, itt van még egy trafó, lepárhuzamosítom, úgyis duplatrafóshoz való jó hosszú kábelem van. Összekötöttem, beindítottam: ugyanaz a jelenség. Pontosabban, most már alacsonyabb fordulaton is volt szikra, de nem akart menni. Kis várakozás után, miközben a gyujtás rajta volt, elfüstölt az egyik trafó, majd rögtön követte őt a djsms féle elektronikus gyujtás is. Átkötöttem mindent eredetibe, egyuszi nélkül, majd nagynehezen eljutottam Ozorára, az ismerősökhöz. Ott átnéztünk mindent, de sokkal előrébb nem jutottunk. Mondja az ürge: megszakítót cseréltél-e? Azt még nem. Hát, akkor cseréljük ki, nem veszíthetünk. Kicseréltük: láss csodát: működik! Gyujtásállítás, majd a lelazult (!!!) önindító visszaszerelése. És a kocsi megy, és minden rendben van! Továbbhaladván valahol az Isten háta mögötti helyen álltunk félre térképészni. Eléggé rángatós volt az alapjárat, főleg, hogy valamikor 2 ezren pörgött, valamikor meg lállt. Illetve egy indításkor fura, sercegő hangot lehetett hallani alulról. Ez később is visszajött. Valamikor meg indult rendesen... Valahol dunaújváros környékén kezdett el csörögni a motornál valami, mint az őrült. Teszkó parkolónál szemrevételeztem: eltört a kiputartó. Nembaj, hazáig kibírja. Elhatároztuk: ma már nem megyünk tovább, nem vasárnap, hanem ma megyünk haza. Elindultunk... Kicsit se voltam ideges, mert a kocsi ennyire még nem szivatott meg. Sőt. Egyszer sem! (najó, egyszer, randi előtt. De a csajnak bejött, hogy nyakig olajos voltam... ) Videotonváros, azaz Székesfehérvár előtt egyre hangosabb lett a gép, majd észrevettem, hogy a kipufogó csonk eltört... hát, tartó nélkül nem bírta a rázkódást. Idegbajos lettem, mert beszartam, hogy mire hazaérek, beégnek a szelepek. Ennyi, ennél rosszabb nem jöhet. Idegemben kitéptem a rendszámvilágítást, majd a lökhárítót is átrendeztem picit. Haver erre ébredt fel, kérdezte, mi a fasz bajom van, miért őrültem meg. Mondtam, eltört a kipu. Kérdi hol? Én már tiszta ideg voltam. Mondom: "itt bazeg, nézd!!!" ezzel megragadtam a leölmlőt, hogy megmutassam, milyen szépen mozog. Szám szerint 12 vízhólyag van a jobb tenyeremen. Élvezetes volt a sebváltás. A szar lököst végül otthagytuk az út szélén (BIS tartóvasak olcsón eladóak hátra!) Hazafelé még elment a jobb első lámpa. Eghyszer a féklámpa döglött be, de az magától megjavult, jah, és a bal első kerékcsapágynak is utána kellett húzni. Azért kelleme hétvége volt! Köszönet Gyulának, hogy a telefonszámláját nem kímélve felhívott, hogy segítsen!

2006.08.08. Kedd

A kcosi hülyéskedik. Hidegen szeret egyhengerezni. A 2-es henger kábeljét ha megpiszkálom az elosztónál, akkor megjavül. Kicseréltem a kábelt, egy darabig jó volt. Szerintem elosztó-fedelet kellene cserélnem. Holnap veszek egy újat, elegem van a használt cuccokból. Ma vettem két vacsiúj gyertyát, maradok egyelőre a Brisknél. Eddig nem volt vele gondom. Igaz, még csak 10 ezer km-nél tartok, de nem lesz baja, ha 15 ezernél cserélem...

2006.08.06. Vasárnap

Állítottam egy pirinyót a gyujtáson. Megérte. Aszfaltszaggató, menesztőroppantú, ülésbepréselő, bambasuzukistalázó az indulásom :D :D Gyujtáskábelt is cserélnem kellett -vbagy gyertyakábelt, ahoyg tetszik. Meg belekezdtünk a műszerfal építésébe. Odáig jutottunk, hogy megvan az a fa alap, amire a műszerek vannak felcsavarozva. Namost, ez nem a végleges, mert erre még egy keret kerül ragasztással, ami be lesz pácolva/lakkozva (még nem eldöntött). Szóval, ami a képen van, még messze van a végleges állapottól, csupán csak azt mutatja, hogy hgy' fognak egymás mellett állni a műszerek.

2006.08.05. Szombat

Ilyenkor, amikor nehezen megy az alvás, hazajöttem ugye buliból, nincs kedvem aludni, gondoltam befejezem a műszereket. Már csak az akku-feszültségmérő van hátra, csak az még a kocsiban van, nem volt kedvem kiszerelni. A többi elkészült. Köszönöm a sok jó tanácsot nyuszynak! (nomeg a sok türelmet :) ) Már csak egy kis -minimum 2 négyzetméter) furnérlapra van szükség, a teljes műszerfal, illetve az ajtókárpithoz. Szerencsére intarzia-furnérlapot szereztem kéz alatt. Vasárnap elvileg nekiugrunk. Bár kicsit hátráltatja a munka haladását, hogy a műszerfal alsó pereme szarrá van rohadva. Valamit oda be kell heggesztenem -jajj-, lakatos nélkül, mert szeptemberig, ha már a lakatosig nem tud eljutni, szeretnék valami érdemi munkát végezni. Hát, ahogy apám vidéki ismerőse mondogatja: "Majd meglássuk!" :D Mentem aludni ;) (hajnali 4 óra)

2006.08.05. Szombat

Ügyködtem egy kicsit, és szépen a zastava váltókar eltávolítása után betettem egy formásabb 07-es Ladáét. Szép-szép, de ez nem ér le a gumiharangig (nem a féltengelyhez :P ), és elég hülyén néz ki, hogy kilóg a fele.... Hát, mit tegyek? Lemérni a különbséget, oszt flexet neki. Nagyon baró lett :D Csak szokatlan a váltogatás még... Továbbá átélhetem végre énis a szervó-hatást: függőcsapszeg zsírzás kipipálva ;)

2006.08.03. Csütörtök

No tegnap jó napom volt! Felszenvedtem a két új gumit a flenire. Azzal a módszerrel,a mit a bibliában írtak. A gumi tökéletes, már tettem is bele vagy 50 km-t. Még gumiszerelés előtt akocsi megviccelt, leállt, enm volt szikra, pedig kiemelt a megszakító, mert az egyuszi próbalámpája villogott. Hát trafó, gondoltam, kicseréltem a trafót egy szinte újra (igaz, ladáé, de pókban volt). Azzal sem volt szikra. Lökésre beindult, de kis út után emgint behalt. Gondoltam, a fordulatszámmérő vezetéke elszaródott, és néha ztárlatot ad. Hát, jól gondoltam, ahogy lehúztam, elindult. Továbbmenvén este, kiment a gyujtás (+) biztije. Kicseréltem egy nagyobbra, mert egy csomó fogyasztót kötöttem rá, és azt hottem,a miatt nagyobb kell bele. Htá, egyszercsak dőla füst a kormány körül meg a csomitartóból. Igen, megint a fordulatszámmérő. A vezetékét én hülye, a kormánytengely mellett vezettem. Erre bezárlatosodott, és most eléghette a vezetéket...

2006.08.03. Csütörtök

Összetettem a műszerfalat. Nagyon szép lett, bár pár dolgot elszámoltam :D . És végül az is kijött, hogy be se fér rendesen a kocsiba, mert útban van például az ablaktörtlő motorja. Marad az ezerötös műszerfal. Nembaj, kidobtam 300 Ft-ot a dekorosra. Majd visszajön máshol az a píz ;)

2006.08.01. Kedd

Ma betettem a duda helyett két kürtöt. Annak még jobb hangja van, mint a régi dudának. Viszont volt egy probléma: Míg a régi duda úgy működött, hogy kapott egy gyuját (+) -t, meg egy másik vezetzéken a duda nyomógombján keresztül testet, addig az új duda a testén keresztül kapja a testet, és a (+) vezeték ráadásával szólaltatják meg. Erre kellett nekem egy kicsit relézgetnem... De most szól, és brutális a hangja szerintem!

2006.07.31. Hétfő

Ma ügyeskedtem picit. Ugye adott egy 2107-es Zsiguli műszeregység, amihez szintén van fordulatszámmérő. Namármot, mivel egyet már sikeresen átépítettünk 2 hengereshez, azaz kispolskihoz, gondoltam, ez sem lesz gond. Hát, nem si volt, ténylegh ugyanaz belülről, de valahogy a lustaság győzött, így a másik, korábban átalakított műszernek a belseje került a 07-es egységbe. Számlapokat is készítettem hozzá, fel is teszem ide. A sebességmérőé elég gagyi lett, de a lényeg, hogy a pontos sebességet mutassa. Majd később jön az optikai tuning, de egyelőre nem ez a lényeg. Asztalos haver elküldött fáért a műszerfelhoz, és a kárpitokhoz. Nem mentem el. Nem fog ez így elkészülni :S

2006.07.30. Vasárnap

Ma kaptam egy szép kis műszeregységet. Meglátta az asztalos, aki a műszerfalat csinálja, és azonnal rábeszélt, hogy ez kerüljön bele. Nehéz dolgom nem lesz, mert ahogy elnézem, a belseje ugyanaz, mint a kispóké, a fordulatszámmérő-átalakításban meg már van rutinom ;) Továbbá a lakatosra még várhatok szeptemberig, mert még tart a rallyszezon :(

2006.07.29. Szombat

Vettem két, alig használt gyári pók kereket. Peres gumik, jó barázdamélység ;) A mostanin nincs is barázda... :D :D

2006.07.28. Péntek

Egyre valószínűbb, hogy új kilincsek lesznek a kocsin. A típus még ismeretlen, de nagy esély van arra is, hogy a maradék központizár-motorok bekerülnek, és távirányítóval lehet majdan csak nyitni. Lakatos fog engem szeretni :D :D

2006.07.26. Szerda

A helyi rugóüzemben tekernek nekem naggyon jutányos áron két új rugót, mely megfelel egy vágott rugónak, de műszaki paraméterei a széria rugóéhoz állnak közelebb! Ergo, alacsonyabb lesz a kocsi, de a menetteljesítményt nem rontja!

2006.07.24. Hétfő

Lakatos Veszprémben van, suzuki rallyversenyen... Hát, a lakatolás megint eltolódik. Kezdem úgy érezni, ebből olyasmi lesz, mint ami a vizsgával volt... :S

2006.07.23. Vasárnap

Ma a kocsi, gondolta, megivccel, és elrejti előlem a III-as és IV-es fokozatot. Természetesen hol máshol, mint a nagykörúton. Sok szenvedés, dudálás, II-es padlóból III helyett I-be való visszaváltás után (hűdejót tesz az új gyűrűknek), nagynehezen rájöttem a dolog nyitjára: a II. sebesség kapcsolása után a kart le kellett nyomnom, mintha hátramenetet kapcsolnék, majd úgy előre. Persze nem kellett annyira oldalra tolni, mintha R-be tenném, éppenhogy annyit, hogy le kellett hozzá nyomni. Ha a III. megvolt, utána könnyen megvolt a IV. is. Kérdés: mi okozza ezt a hibajelenséget? Váltóösszekötő nagy valószínűséggel nem, mert az volt az első, hogy lefeküdtem alá, és végigtapogattam. Mindenesetre azért holnap alaposabban megvizsgálom. Jah, meg hazafele jövet megjavult. Szóval nemtudom.... Jó lenne utánajárni, nehogy megint váratlanul érjen... Lakatolás ügyben annyi az előremozdulás, hogy hétfőn megy hivatalosan egy alaposabb átvizsgálásra, bár én már rájöttem, hogy a jobboldali padlólemez cseréje ez alkalommal elmarad. A többi mind ráncfelvarráson fog átesni.

2006.07.23. Vasárnap

Szereztem két, aképen látható ajtóbehúzót. 07-es Ladából. Meg szintén ebből a típusből belső ajtónyitó kilincset. Tök egyforma, mint a póké, csak krómozott ;)

2006.07.18. Kedd

A gyűrűzéssel kész vagyok, de a motort még nem tettem teljesen össze. Majd holnap. Ellenben ma szereztem egy-két cuccost. Igazi "ganz" féle tuning műszerfalam lesz. Minjt azt már írtam, készülőben van a full meggyfa műszerfal az ajtókárpitokkal együtt. Nah, nem kerül fel rá a gyári kapcsolók a konzoljukkal. Egyedi, szintén fa konzolja lesz, a képen látható ganz féle kapcsolókkal, előírásszerű színű (fényszóró-zöld, ablakfűtés-sárga), stb. Alatta a megszokott piktogramok a fában intarziával. Nekem bejön. Amúgy a magyar gyártmányú puliban voltak ilyen kapcsolók (nameg az ikarusokban, és a ganzmávag villamosokban). Nekem nagyon bejön !

2006.07.17. Hétfő

Start autónál az összekötő kipucső 14ezer forintot kóstál. Hát, nincs mit tenni, meg kell venni :( Reméljük, az lső dobot nem kell cserélni.

2006.07.17. Hétfő

No, megvettem a cuccokat a gyűrűcseréhez. Sajnos enm tudom, milyen a gyűrű, mert ezt a márkát nem ismerem. Az sincs rárva, hol gyártották... "Silver Ring*" van ráírva. Remlem jó lesz. MAjd óvatosan fogom járatni. Vettem furulyagumikat, az eredeti, mondhatni, a doboza le volt "plombálva" :D . Hf fömítés az a szokásos, tutinemgyári, nomeg szelepfedéltömítés. Megintcsak parafa, de ez most apróra morzsolt parafából készült. Összvissz fizettem 2500,- körül. Szóval nem volt nagy tétel. Csak tudjam megcisnálni. Gyűrűzés az nemgond, nem szoktam eltörni ;) . Legalábbis a kismotoroknál nem nagyon tördeltem őket. Részletesen holnap!

2006.07.16. Vasárnap

A jelek szerint a kocsimben eltört legalább egy olajlehúzó gyűrű. Éljen :( Kaptam gy tök jó állapotú laprugóköteget. Lesz mit ültetni. Akitől kaptam, megcsodálta az alapjáratom (kábé 500 / perc) Megkért, hogy csináljam meg neki is. Mindennapi használatos libafoszöld pók, szarrárohadva, belehegesztett (!!!) suzukiüléssel, lukas kipuval, ömlő olajjal. Amikor tönkrement az egyik dugattyú, csak kiszedte a másik blokkból, és áttette. De lehet, hogy hengercsere is volt. Természetesen csak az egyiket. Az egyik túlméretes.

2006.07.16. Vasárnap

Ma bekerült a kocsiba a djsms féle elektronikus gyujtás. A kocsi mégjobb lett. Remélem. Nem nagyon próbálgattam. Jó sportos a hangja. Sajnos nem a hátsó dob a lukas, hanem az egész összekötő cső :(

2006.07.15. Szombat

Szomorúan tapasztaltam, hogy hiába bütykölte meg Polski kolléga a kocsimat, és hiába megy, mint a meszes, dől belőle az olaj. Legalábbis a karbi és a légszűrő közti szívászajcsökkentőn, meg azon a szuszogón, ami kormos szokott lenni.... Pedig új a hengerfej! :S :(

2006.07.12. Szerda

Dióhéjban az elmúlt napok: Voltunk velencéna hétvégén, a megszakító már végleg megadta magát szombaton. Bekerült elosztóstul egy új, kompletten, azóta teljesen tökéletes. Polski kolléga lőtte be, ilyen jól még nem is ment a gép egyszer sem (lett is belőle III. helyezett a gyorsulásin). Akkor, tegnap leugrottam Veszprémbe véle. Jól bírta az utat, helyenként önerőből tartósan a 110-et, bár kicsit félelmetes volt néha, meg szokatlan a nagy sebesség :D . Amikor megérkeztem, látom, tiszta olaj a szerkezet: a kis szűrőnél, ami a légszűrő és a karbi között van, ömlött az olaj. Félek, hogy a kartelgázban sok az olaj :( Lehet, hogy csak a nagy sebesség miatt, de lehet hogy nem :( Kilökte a szelepfedél-tömítést is, pontosabban beszippantotta, ott is kiszivárgott az olaj. Azt helyben ki tudtam cserélni, mivel szelepfedél-tömítés szinte mindig van nálam! Hazafelé azt hittem, nem lesznek olaj gondok, de sajna voltak. Ugyanúgy jött az olaj, már egyértelműen a szűrőtől. Hát, remélem csak a nagy száguldozás miatt. A HF tömítésem is kezdi sajnos megadni magát... Majd míg a kocsi lakatoláson lesz, addig én megjavítom rajta ezeket az apróságokat... Mindenkinek további kellemes napot!

2006.07.06. Csütörtök

Nosza, ma nekiugrottam, lemostam a kocsit, kiporszívóztam, kiszedtem belőle egy doboznyi felesleges cuccot, amire nincs szükségem az útra (meg alapból semelyik útra nincs nyáron szükégem síkesztyűre például). Jah, meg felpolíroztam azon részeit a kcosinak, ahol nincs törés, rohadás, neadjisten mindkettő. Elég szépen néz ki, legalábbis szebben, mint előtte. De a "találkozó legszakadtabb polákja" címre még mindig hajtok.

2006.07.03. Hétfő

Ma sikerült beszereznem melóhelyről egy C Corsa hátsó ablaktörlőlapátot. Eredeti Bosch. A gazdag emberek 15 ezres szervíznél azt is cseréltetik, pedig semmi baja. Főleg a hátsónak. Nah, eltettem, mondván, hogy ez pont kispók méret. Itthon nézem, hát kicsit nagyobb... Nemgond, felpróbálom. És láss csodát: felmegy. És nem ér bele semmibe, a szélvédő üvegén kívül! Gyors próba: vízzel lelocsolom a szélvédőt, majd bekapcsolom a törlőt: nem lóg le a szélvédőről, nem ér össze a másik lapáttal sem. És öröm és bódottá, mert tök jó, hogy most sokkal nagyobb felületen fogok kilátni! Hurréj. Nah, meg lefotóztam, hogy láthassátok, milyen egy nemzeti színű kocsi (hogy olasz-e, avagy magyar, azt mindenki szíve szerint döntse el). Majd ezekután lesz szép, amikor a sárvédők és küszöbök mind-mind alapozó-színüek lesznek :D

2006.07.02. Vasárnap

Ma felkerült jobboldalra az "új" ajtó. A másik már nagyon a halálán volt. Végre csukódik rendesen. Még a régi kárpit került rá, illetve a csipogót se csavaroztam fel rá. az most hanyagula műszerfalon, a kárpit visszahajlítása alatt kis helyen kapott teret magának. Hát igen, gány... Szép most a kocsi, zöld alapszín, fehéraz eleje, piros az ajtaja. Nemzeti színű :D Hogy olasz, avagy magyar, azt mindenki döntse el maga :D

2006.07.02. Vasárnap

No, bennvan a másik ajtó is (baloldali). Ó jeah. Felemás ajtók. Sok állítgatás után cikerült megoldanom, hogy záródjon. Működik. A baloldalinak beljebb van a teteje, a jobboldalinak kijjeb. De ennek a szarnak valami zövet a tömítése a aletekerős ablaknál, a '79-esnek meg műanyag volt...

2006.06.29. Csütörtök

Önindító téma. Ma rászántam magam, hogy megjavítsam. Vettem alkatrészeket. ŰUgyanis a jelek bronzperselyekre utaltak. Szétszedvén nem csak ez a gond tárult elém. Hanem az is, hogy péládul a kefetartó pajzs 3 részre tört. Szerencsére a régi kefetartó kompatibilis az újjal, amiből volt itthon 3 (a régiből), szóval sikeresen összeraktam, és most pöpecül működik! Jeee

2006.06.27. Kedd

Nah, fogtam, kifúrtam a küszöböt, hogy a befolyó víz valahol ki is tudjon jutni. Összetettem a kocsit, és szépen muzsikál! Öröm, bódottá!!!

2006.06.26. Hétfő

Éljen! Meghalt a kcosim önindítójában a bronzpersely-bronzkefe páros! Dejó, hogy a régiben meg nemrég cseréltem. nembaj, akkor végre megelehetem az újfajtát belülről :P Nameg a fesszabom is meghalt, hogy ne legyen oly' egyszerű az élet... :(:(

2006.06.21. Szerda

Hmmm, ba beszereltem az új indexkarokat. Volt kis gond a dudával, meg egy icipici az ablakspricnivel. Előbbit sikerült beletennem, utóbbi viszont gyárilag nincs is :(

2006.06.19. Hétfő

Vettem ma "madeinitaly" megszakítót. Remélem az volt a gond, és jó lesz. De azéárt jó lenne tudni, hogy gyárilag kell-e rugósalátét a csavarja alá :P

2006.06.18. Vasárnap

Tegnap Szunyoggal, viandr-rel, és jómagammal kimentünk a ZP-be. Készültek képek, a megszokott gagyi alcatel minőségben. Jah, és a motorom megint felmelegedett, és eltűnt a mexhézagom. Továbba megint elbaszódott valamelyik első csapágyam, és a korányt úgy rázza, mintha masszázsgép volna. De nem értem. Kerék nem lötyög, csapágyok jók. Két napot bírtak volna ki? Szakszerűen tettem fel, tele vannak zsírral! :(:( nemértem.

2006.06.16. Péntek

A kocsi továbbra is ázik :( Akadt kettő darab eltévedt gumipatent a tűzfalról. Visszatettem, a kocsit pedig slaggal elkezdtük öntözni, de nem amolyan őrült formára, csak lájtosan, mintha kisebb vihar volna (páldául a tetőre nyomtuk a vizet, hogy valamennyire természetesen folyjon le, mondjuk az ablakkereteknél). A következő a tapasztalat: jobboldalt a fűtőventilátornál folyik a víz (lebontottam az első szélvédő alatti rácsot, rendellenességet nem találtam. Ventilvétel - > szintúgy) A másik jelenség, hogy baloldalt, a küszöbben szó szereint áll a víz. Amikor meg eléri azt a szintet, akkor a kis lukon befolyik az ülés alá. Lehet, hogy a küszöbön kéne lennie kis liknak, hogy ott ki tudjon folyni a víz, csak valamni hozzánemértő lakatos behegesztette?

2006.06.14. Szerda

Üdv! Ma voltam Karcsi bácsinál. Először. Megatláltam sikeresen (az útvonaltervező az egy nagy szar) Nagyon rendes ember, sikerült kábé 2 órát elbeszélgetni vele. Jah, és a jobbhátsó sárvédőn kívül sikeresen rámsózott még két küszöböt (ezeháromszáé' a hülyének is megéri, nem?)

2006.06.13. Kedd

VAN FÉKEM!!!! Ma egész nap, vagyis egész délután azt coináltam. Megérte. Előre nehezen, de végül felment a majdnemúj dob. Kellett hozzá zsírúj fékbetét, meg zsírúj munkahenger. Ha már ittvoltam, gondoltam, mind a 4-en megcsinálom, mert már eléggé gyatra volt. Namármost tudni kell, hogy a fékfolyadékom.... hát, cserére érett.... párszor már megforralódott ;) Nagy szerencsém ám, hogy hátul is lecseréltem a cuccokat! Kiderült ugyanis, hogy észrevételnül szivárgott hátul a folyadék, egyenesen a dobba. csakúgy tocsogott az egész, a fékbetéten a dolog tök puha!!! szerencsére előre sazóltak, hogy vegyek amolyan kis csövecskét, mert a hátsó munkahengernél el fog nyalódni. Hát, nem nyalódott el, ellenben eltört :D Most viszont fasza, megvasaltam, minden fék fog :D Már csak az a félelmem van, mintha a fékpedál alatt fékfolyadék jelent volna meg a kocsiban :(

2006.06.12. Hétfő

Nosza, ma találkoztam Gyulával, megkaptam a szép kis sárvédőt :D hurréj :D Majd egy jobbosért még el kell mennem Karcsi bácsihoz. Továbbá vettem ma fékbetéteket, és munkahengereket, nem fogok itt szórakozni, egész rendszer felujítás alá fog kerülni (remélem főfékmunkahengert nem kell cserélni) Utána átmentem viandr-hoz, meglestem az új pókját. Azt mondta az előző tulaj, hogy direktszűrő, sportlégszűrő van rajta. Hát kérem, szászhalombattán a sportlégszűrő az a gyári légszűrő közvetlen a karbira húzva... kartergázcső meg lötyög jobbra-balra.... Aztán átugrott a cumókért. Adtam neki pár műanyag alaktrészt, ami neki nemvolt, nameg megcsináltuk a gázpedálját. Nem rohadásos probléma volt, hanem egyszerűen a műanyag lap, ami a kasztnihoz van csavarozva, az el volt törve. A pirosomból áttetük, ét ö_öm ét bódóttá, mert végre lehet neki túrni :D Aztán volt még csoportkép is. röviden ennyi ;)

2006.06.10. Szombat

Eladtam a simsonom :( Viszont a kocsit most lehet újítani, jeee :D Szóval, osztálytársam mondta, hogy megmaradt nekik egy lityi festék az Opeljükről, gyári, pont olyan szín, mint ami nekem kell! Elvileg az elég, nem? Mutatok képet, hogy myilen szín, bár a képről nem nagyon látszik, hogy pontosan milyen is...

2006.06.10. Szombat

Nah, apám ma megint megpróbálta az erejét fitogtatni, pontosabban a helyét akarta megmutatni a ranglétrán, miután megpróbált kérdőre vonni, hogy ugyan miért próbálom meg én a fékdobot repülésre tanítani, és miért pont az zárt garázsajtón keresztül? Mert tudniiliik mifelénk az szép üvegből van kirakva, ami már megsínylett pár repülő alaktészt, de azt az előző tulajtól. Arra a kérdésre édesapám se tudott egyértelmű választ adni, hogy egy vadi új fékpofa miért nem kompatibilis az 5000 km-t futott fékdobbal, ráadásul mindkettő eredeti lengyel. Magyarázott még valamit, majd amikor látta, hogy célozgatok a fékbetéttel, odébbált. Én meg beletaláltam a virtuális 100-as körbe.... Majd hirtelen felindulásból megpróbáltam, hogy mi lenne, ha azt a kis difit én köszörűn leköszörülném. Miután az egész műhely ködbe borult a porfelhő miatt, feladtam... Ráadásul az eső is eleredt, és az összes alkatérsz elázott rendesen... Bezzeg az Opel Astra. 1 óra alatt 2-n is kicseréltem a fékeket....

2006.06.07. Szerda

Kicseréltema behorpadt olajdeknit, természetesen új tömítést tettem fel alá. Mostmár fain, nem ereszt seholse!

2006.06.05. Hétfő

Van hátramenetem, jeeee! És nem niykorog, és enm zörög, telenyomtam LZS-2-vel (van egy 5 literes bödönnel, szal nem kár érte) Ellenben történt egy kis gond is... :\( asszem lelevegősödött az egyik fékköröm, met teljesen elgyatrult a fékem. Tolattam hátra, kellemesen, lendületesen, erre nagy reccs.... járdaszegély.... olajdekni eldeformálódott.... Nem folyik belőle az olaj, holnap veszek tömítést, és kciserélem, csak enm tudom, hogy a 3 dekni közül melyik volna a legjobb.... Jah, és fennvan a szárny, kinézetre oylan állapotú, mint a kocsim.... Majd fényezéskor kap színrefújást. És jó lett benne a pótféklámpa ;)

2006.06.03. Szombat

Utóbbi esős napokban arra lettünk figyelmesek, hogy a vezetőülés mögött, az utas taposójánál kisebbfajta medence alakult ki (úszómedencéhez képest kicsit, a kocsihoz képest nagy, a rohdáshoz pont megfelelő). Elképzelni nemt udjuk, hogyan került oda. Télen volt hasonló jelenség, de akkor anyu lehúzva hagyta az ablakot félig... De most nem. Félek, nagy baj lesz!

2006.05.31. Szerda

Azonkívül, hogy perceken belül nekiugrom betenni az újfajta önindítót gyujtáskapcsolóstul, elmesélem, hogy bennjártam a sulinak abban a csarnokában, ahol a polski motor van állványon! Naggyon gyönygörű gép, csak üzemóra van benne, kilométer egy sem. Egy csepp olajfolt sehol, minden csili-vili (nem is pókmotor az :P ). Naja, aszondják, nem pókmotor. Hanem fiat. De a felére rá van írva, hogy "made in Poland". Figyeljétek meg a légszűrőházat, az kicsit más, mint a megszokott, meg a jobboldali burkolat is egyedi (termosztátház). A hengerfej nekem szoktalan volt, de tuti nem pandáé, mert pókkarbi volt rajta.

2006.05.27. Szombat

Rég írtam ide. De mit írhatnék? Ez az autó csak megy és megy és megy. Semmi gyertyakoszosodás. Semmi féltengelytörés, semmi vízfelforrás, de még egy apró csavarelállítódás, vagy megszakítóbeégés! Most mindezt lekopogom. ;)

2006.05.27. Szombat

Üdv! Ma nálam is elszabadult a flex. De nem kis játékfelex, 230-as korongú. Kicsit öszébb dobtam a piros pókot, mert sok helyet foglalt ;) Najó, azért, hogy könnyebben elvihessem a MÉH-be :D 2 korong, és az egészet szépen széjjelkaptam. Először csináltam egy pop650-est, aztán jöhetett a trike-filing :D Egyszóval brutális kegyetlenséggel feldarabolt 126-os ügyével állunk szemben... Ha meg már megy a sok kacat a méhbe, közétettem a régi csomagtér-fedelem. Feltettem az újat, melyet Földi Zolival bizniszeltem. Most kicsit VadMacs CeFEt / CEFre fíling :D

2006.05.26. Péntek

Ma majdnem elvitték a simsont, kemény 60 ezerért! A vevő egyedül a kormánycsapágy hibáját kifogásolta, hogy ezáltal életveszélyes a gép. Megbeszéltem vele, hogy amint megjavítottam, viszatérünk az üzletre! Jeee, megy lákátosho' a kocsi ;)

2006.05.25. Csütörtök

Ma állítottam a kuplungon. Patent lett, nagyon jól fog, nemc súszik, és a tisztába tett váltónak köszönhetően rendesen megy, és iszonyatosat lép. Kicsit szokatlan. Beszéltem továbbá a lakatossal, 30 ezer forintért csinálja meg az egészet, ha hozok cuccokat. Ez ne legyen gond. Haver apja csinálja, kihagyhatatlan ajánlat. A simsonomat viszont el kell adni :( Kell valakinek s51-es simson,a mi endurosítva lett?

2006.05.22. Hétfő

No, addig szenvedtem a váltóállítgatással, míg elrepült az idő, mint a madár, és nekem indulnom kellett. Hát, a rüki nem került elő, valószínű meghalt a kulisszám, Polski kollega erre tippelt a távolból, én meg megjegyeztem, hogy eléggé szorul, meg recseg szerencsétlen, mintha zsírhiányban szenvedne. Hát, holnap csere. Viszont olyan tapasztalataim vannak, hogy az autó halkabb (naná, tele van olajjal), jobban megy érezhetően, pedig mintha kicsit csúszna a kuplung :D Jah, és megszűnt a csörgés! Jeee :D a váltókarom viszont télleg meghalt eszméletlen hangokat hallat, amikor próbálok váltani. Nyikorog, csöög, minden baja van. Zsírhiány végzett vele :\(

2006.05.21. Vasárnap

No, a mai nap sem telt rosszul. Először is kiszedtem megint a blokkot, nameg a váltót. A váltóról kiderült, hogy kaki, vagyis hiányzik a reteszelő belőle, 2-es és R úgy gondolta, hogy szerelmük zálogául többé nem válnak el. Hát, ha így akarják... Polski kollégától kértem távsegítséget, ő egy fél óra kemény munkával készített nekem egy foto-javítási útmutatót (ezúton is köszönöm!). Amint megláttam, feladtam a dolgot. Nekema váltó túl bonyolult :) . Inkább nekiestem a régi váltómnak, megkeresni a hibáit. 1-es és a csoportkerék kultúráltabb, mint az új váltóé. Ez mellette szól. Áttettem a gumiharangokat midenestül a piroséról (1 napos harangok), és akkor derült ki, hogy a régi váltónak a gumiharang-leszórító gyűrűje el van deformálódva! Bizony! A szerelő úgy tette fel a gumiharangot, hogy belül nem ügyelt a kis fémgyűrű füleire, csak felcsavarozta. Imádom az ilyen gyánolást, hát persze, hogy kifolyt a jó drága Agip olaj. Áttettem a továbbá a menesztőket is, nameg a másik váltónak a kiemelőcsapágyát, és a végét, ahol van a tolatólámpa kapcsoló. Feltöltöttem olajjal, amit nagynehezen leeresztettem az "új" váltóból, majd beletöltöttem a régibe, és láss csodát: nem folyt ki belőle! Egész kultúrált lett! Tök hepi vagyok. Időközben elugrottam Bexterhez, visszautasíthatatlan ajánlata volt: vacsiúj homlokfal 4 ezer forintért! Féláron kaptam, és extraként felületi rozsda is volt hozzá :P (félreértés ne essék nem roszindulatból írom. Tényleg megérte az árát!) Mit mondjak még? Amikor ottvoltam, hogy betehetném a váltót, elkezdett zuhogni az eső, ráadásul be is sötétedett. Nembaj, majd holnap. Csak készüljek el vele, mielőtt a csajszihoz kéne mennem :D További munkák kilátásban: kulissza teletömése LZS-2-vel, továbbá a hátfalon a megszakadt csavar pótlása (mindekttő hátfalon ;) Mit mondjak még? Röviden ennyi :D

2006.05.20. Szombat

Üdv! No, mai nap termése: régi váltó lemosása, gumiharang, olaj be, motor váltó ki, új összekötővel be, majd örül, hogy megy, és halk, és nem folyik. Nameg nem csörög! Szomorog, mert nincs hátramenet :( Nemgond, Polski kollega elmondta, hogy kulisszát kell álllítani. Hát nem nagyon jött össze, mert így vagy 1-2es volt, és akkor 3-4 nem, vagy 2,4-es volt, 1, 3 nem, nameg persze R egyiknél se volt. Addig addig basztattam, emelgettema gumibakoknál, állítottam az összekötőt, feltettem fordítva, míg oda jutottam, hogy beragadt kettesbe, és nem volt hajlandó kijönni. Mindent próbáltam, már csak egy lehetőség van: a váltórudazat, ahol bemegy a karosszériába, ott nekem már hiányzik a gumi. Ha annak a visszaszerelése se oldja meg a problémát, nagy esélyem van egy olyan hibára, mint ami állítólag VadMacsnak volt. Hát, holnap minden kiderül!

2006.05.19. Péntek

Üdv! mai nap sikerült beszereznem pár cuccost a váltóhoz (az újhoz). Gumiharang, rugalmas váltó-összekötő, nameg váltótartó-bak. Olajam meg már volt régebbről. Remélem sikerül mondjuk holnap, vagy holnapután összehozni, már csak a jóidő hiányzik. Jah, meg a régi blokkot szétszedtem, és a dugattyút-hajtórudat sikerült szépen lesikálni, és felpolírozni!

2006.05.16. Kedd

Üdv! Régen írtam már ide is. Szóval elkezdődött a nagy átalakulási prodszekt. Már 98%, hogy a kocsi új színe metál fenyőzöld lesz, és visszakapja a króm lökhárítóit. És ha már egyszer króm lökhárító, akkor megérdemel mellé egy retro króm ködlámpát. Egyelőre csak előre sikerült szerezni, szerintem tiszta komoly, PAL, csehszlovák, szóvlal szigorúan szoci, valami eszméletlen spéci izzó kell bele, olyan, ami a simsonban van, csak egypólusú, és 12V-os (55W). Szereintem halogénesítve lesz. Amúgy irrdatlan nagy fénye van, szépen szóra foncsor is. Kívülről kell neki egy kis polír, és mindjárt kultúráltabban néz ki. Hátulra meg beszerzés alatt az ugyanilyen stílusú, endékás köd és tolatólámpa.

2006.05.10. Szerda

Hát, a sors iróniája közbeszólt jókedvemnek. Alig egy hónapja eladtam "felesleges" akksimat kalAndornak, erre most bedöglik az enyém. Kakiban vagyok rendesen, ráadásul nem ez a fő probléma, hanem az, hogy lötyögtetik. 74Ah-s Excide volt. Nem egy olcsó szerkezet. De szegényke több, mint 6 éves volt, örülhetek, hogy egyáltalán ment. Most nézhetek új akksinak, mert a 154-es még mindig sok helyet foglal :P De pénz még mindig nincs, most egy 20-assal tolódik a lakatolás is :(

2006.05.02. Kedd

Ma mentem egyet a Subaruval. Elég rég ahjtottam már (najó, nem is régen, pécsi tali előtti napon...) Szóval, az a helyzet, hogy elég rég volt már polgatva a ksikocsi, ettől függetlenül még mindig megy, mint a meszes :D

2006.05.02. Kedd

Jajj, úgynézki, nem kell eladnom a Simsonom se a Polák helyrehozatalához!!! Akadt érdeklődő bőven a hangelemzgyűjteményemre... :D Nekiugrottam, hogy az utángyártott középkonzolnak a levegőbeömlő részére beillesszem az újfajta kispók (nagyműszerfalas) levegőbeöntő rácsát. Met pécsett látam a 850 motoros pókban, hogy be lehet rakni. Hát, miután eléggé szétbombáztam, sikerült betenni, de sajnos csak esztétikailag, szal műszakilag még nicsn bekötve, mert egyelőre elvi lehetetlenségnek tűnik, hogy fröccsöntőgép nélkül sikerüljön :P

2006.04.30. Vasárnap

Üdv! Nah, sikeresen megérkeztünk -igaz, még tegnap. Korán kellett sajna elmenni, mert a barátomnak volt valami dolga -akit magammal hoztam-. Fél 4 körül jöttünk el, szépen mentünk, Pécstől 40-50-km-re kezdett el sárgán világítani a lámpa, jelezvén, egyre kevesebb a krafta. Megnéztük zsebeinket: 1830,- Ft volt nálunk. Elég kevésnek találtuk a hátralévő 180 km megtételéhez. Barátom mondta, előkapva a térképet, hogy ugorjunk be rokonaihoz tolna megyében, innen a 6-os úttól egy köpésre, ők majd adnak nekünk benzint, vagy pénzt. Térkép elő, elindultunk a 65-ös úton, közben egyre jobban azon aggódunk, hogy lesz-e egyáltalán itt a környéken benzinkút. Egy maszekot találtunk, megalázó 299,- ért tankoltunk 95(!!!)- öset, mert a 98-as már 300 felett volt! (biztos ami biztos, az az 1 deci is számít). Mire eljutottunk a rokonokhoz, megtudtam, hogy legutoljára 4 éve látták egymást, tehát kicsiny az esély, hogy felismerjék, de végül szerencsével jártunk! Azon kívül, hogy fenséges vacsit kaptunk, kaptunk elegendő pénzt a benzinre. És megígértük, hogy nyáron meglátogatjuk őket. Elmagyaráták, hogy Pincehely felé menjünk, mert ha visszafele mennénk az kerülő lenne. Ha pincehely, akkormeg -gondoltam-, egy 10 km-es kitérő nem lehet nagy gond, mondom barátomnak: ugorjunk be Ozorára, kíváncsi vagyok, ott lakik-e még életem első szerelme Beugrottunk. Nem lakik ott... Két utcával lejjebb Pont találkozunk vele i. Hát, az ember mennyit változik 3 és fél év alatt Náluk is kaptunk kaját, meg sütit, és minden finomságot, majd hazaindultunk. Miután már a 6-oson utaztunk újra, Dunaföldvár magasságában kiszámoltuk, hogy ez a pár perces kitérő, meg a 10 perces ozorai kitérő valójában megvolt imán egy 150-es is . Sajnos elkövettem egy hibát, km óra állást nem írtam fel induláskor, de az tuti, hogy mindennel együtt 600 körülire tehető. Az autó jól bírta. Leszámítva, hogy Pécs után 10 km-rel a baloldali csapágy irdatlanul elkezdett morogni, és utána kellett állítani. De még mindig cserés. Hát, asszem eladom a Simsonom, veszek új fékdobokat, felújítom a fékeket is. És akkor lesz pénzem a lakatosra, meg a fényezésre is. Sajnos áldozatot kell hoznom, és úgy gondoltam -a találkozó után-, hogy most a polák minden előtt!!!

2006.04.28. Péntek

Miután nagynehezen sikerült bezserezni a kerékagycsapágyakat, a kocsi volt olyan kedves, és megszivatott: a dob kilukadt... Miután az összes pénzem elkocsikáztam, hogy találjak valahol jó állapotút, és végül nem jött össze, összeraktam az új csapágyakkal, régi dobbal. Eredmény változatlan. morog... marad a dobcsere, talán akkor megszűnik...

2006.04.26. Szerda

Szerencsétlen kcosi szeptember óta csak koszosodott. Ma lesikáltam róla a koszt, majd az abalkokat szépen letisztítottam, és a fényezést felpolíroztam. Hihetetlen, hogy egy ilyen rossz fényezésen mekkorát tud dobni, ha csillog :D

2006.04.20. Csütörtök

No, ma is dógozgattam a kocsin! Gondoltam, utánanézek már annak a rejtélyes csörgésnek, amiről reméltem, hogy az előgyujtásszabályozótól jön. Komplett gyutjást cseréltem, mert a pirosban szinte új volt. Sajnos nem nagyon akart működni. Majd kicseréltem a zavarszűrős rotort hagyományosra. Mostmár teljesen tökéletes, de... a csörgés nem szűnt meg :( Tiszta ideg voltam, közben jött a barátom, aki meg megint belekezdett abba, hogy túlságosan is lötyög a motorom, rossz a rugó. Én már azon gondolkodtam, hogy hogyan fogok hajtókarcsapágyat cserélni, mert már azt hittem, az zörög, mert hasonló jelenségeket produkált. Haver meg mondja-mondja a rugót... Mondom, ha átrakom a pirosból, akkor békénhagysz azzal a k**va rugóddal? Mondja jah. Fogom, rugócsere. Blokk feljebbkerül fél centivel, hurrá. Beindítom ugyanúgy lötyög, mondom havernak, nah, most örülj. Erre ilyet szól: te, mintha most nem csörögne.... Mai napig nem tudom, mi csörgött, de nem is érdekel! :D Havenak meg azúton is köszönöm a baszkurálást!

2006.04.19. Szerda

Üdv! Mai nap egy kicsit belemélyedtem apróbb "hülyeségekbe". Először is egy minta merevítés alapján készítettem egy T alakú lemezt, hogy két dudát tehessek fel 1 helyére előre. Nagynehezen megvan, befekszem a kocsi alá, erre látom, hogy gyárilag két hely van neki... hümm... mint kiderült, a 70-es évekbeli gépekben gyárilag hagytak neki ilyen helyet. Nembaj, van most egy plusz T lemezem :D A két dudát meg különhangoltam, azaz egyiket magasra, másikat mélyre. Nagyon szépen szól! Végre nem olyan kis nyeszlett pöcsköszörű hangja van, hanem kicsit férfias. Erre már arrébb fognak ugrani :D A másik pedig az, hogy lecseréltem a parakapaszkodót Zastaváéra, mert az kinézetre nekem jobban bejön. És ha már volt még plusz 2 zastikapaszkodóm, feltettem egyet a hátulülőnek is. Mindig panaszkodtak, hogy hiányzik...

2006.04.18. Kedd

Üdv! Ma kellemes napom volt, elautóztam az egészet. Pestre mentem barátokkal. Végig bömbölt a zene, és a nagy dugó, araszolás ellenére sem fogyott le az akksi! A generátor nagyon nagy előrelépést jelent, most se tudom elhinni, hogy ilyen olcsón sikerült beszerezni! Jah, és egy kicsit megkínoztam szegénykét... Szóval... hát, megtanítottam a leányzót vezetni. Vagyis elkezdtem tanítgatni. Tegnap kimondottan szépen ment, egy lefulladás, kuplungkor a gázt visszaengedte, nem nyomta padlóig, stb... Nagyon szépen vitte. Viszont a mai nap, amikor már neki kellett váltani... Lehet, hogy csak ideges volt, és emiatt nem tudott normálisan kuplungolni... vagy csúsztatta, vagy nem nyomta be rendesen. Jah, és váltákor is taposta a gázt... mindegy, türelem kérdése... Minden elismerésem az autóvezető-oktatóknak!

2006.04.15. Szombat

Ma nekiugrottam a piros pócki bontásának. Ahogy szedem le a generátort házastul, szedem ki a megsakítót, ac-t, azt vettem észre, hogy szinte minden vadi új benne! De komolyan, a megszakító rotorja is olyan egyedi, amilyet még enm láttam. van benne zavarszűrő tekercs is! Nah, miután kellőképpen összeolajoztam magam nyakid, elkezdtem betenni az enyémbe a generátort. nem volt nehéz, miután felkerült a háza. Bekötöttem mindent a helyére, működik frankón! Mélyláda és pilács megy egyben, és az akksi folyamatosan 13,5-öt kap! ha minden ki van kapcsolva, akkor sem megy 14,2 fölé. Tehát okés a helyzet. Namost két jelenség van: beindítom: ameddig nem adok neki kövér gázfröccsöt, addig nem alszik el a lámpa. Illetve alapjáraton ugyanúgy bepilácsol, mint a dinamónál. szal ellépeka gázról, ezres fordulat alatt szépen pilácsol. Ez normális? sztem nem... És mégvalami. A másik kispókból átszűrtem a 6 liter benzint az enyémbe. Bár ne tettem volna. ment vele rendesen, de csörgött, leállításkor durrogott, emelkedőt nembírta... Elkezdtem gondolkodni, visszanézni, mikor is használták utoljára... És akkor esett le! Szerencsétlen kocsimba 91-es benzint tettem :(:(:( azért gyorsan bekajálta, benzinkúton zutty bele a 98-ast... pár rázkódás után, amint öszekeveredett a maradékkal, mindjárt normális hangja lett! Röviden ennyi volt a napom.

2006.04.14. Péntek

Termékeny volt a mai nap! Először is, hazakerült a donor-pók. 1991-es, generátoros-kulcsos. Másodszor felkerült a dob. Hát, sajnos kifúk az illesztésnél. igaz, enm kapott normális bilincset, de úgynézki, mégiscsak fel lehet tenni, ha összeheggesztem (mivel a motrtérben az egyik takarólemezből ki kellett flexelni. röviden ennyi...

2006.04.10. Hétfő

No, üdv mindenkinek! Leszakadt a kipum:(. Ennek örömére elkezdtük felhergelnia sportkiput. Eddig ennyire jutottunk (csak a felfogatás van meg), a többit holnap fogjuk megagyabugyelálni.

2006.04.08. Szombat

Megunva a nagy setétséget odabenn, tegnap beszereltem a belső világítás helyére/fölé egy halogénizzót. Spotlámpa, ami az IKEA-s lámpákban szokott lenni. 12V, 53W :D jó nagy világosságot csinál bentre, de nem is baj, néha jól jön. Csak a kis kapcsoló nembiztos, hogy elbírja... mert néha nem sikerül felkapcsolni :D ! Tegyek be relét? Nem lenne az kicsit luxus? :D

2006.04.03. Hétfő

Üdv! Ma nem cináltam sok értelemset. Feltettem a kocsi elejére a seicento emblémát. Hát ennek sok értelme volt, főleg azért, mert az eleje úgyis le lesz cserélve. Nembaj, addigis nem oylan unalams az eleje. Itt egy LQ kép addigis...

2006.03.31. Péntek

Ma megint nincs sok meló, igy gondoltam, hogy szétkapom a műszeregységet, és kicserélem benne az üzemanyagmérőt, mert pontatlanul mutat. Szétszedem, tenném bele... hát nem kompatibilis... az egyik lengyel, a másik meg magyar. éljen a ganz, nincs hozzá tartalék műszerem. No, gondoltam, megtisztítom az érintkezőket, összerakom, hátha csak az átmeneti ellenállás a nagy, és nem a spirál kezd tönkremenni... Megtisztítottam a 3 anyacsavar alatt, szépen megtisztítottama  diódát is... És mit ad isten, igazam volt. Végre mutat rendesen! :D

2006.03.30. Csütörtök

Véletlenül kitöröltem az előbbi bejegyzést. Szóval, szereztem egy kadett hátsólámpáért cserébe egy napfénytetőt. Kábé 10 éves, de bontatlan dobozban volt. 746 x 365 mm a beépítési mérete. Remélem jó lesz a pókba...

2006.03.24. Péntek

A gázbowdenem szeret fennakadni. Főleg alapjárat felett picivel. És lábbal se lehetett visszahúzni-. Kicseréltem hát gyorsban a bowdent. Megvolt 3/4-ed óra alatt ;) . A probléma nem szűnt meg. nembaj, feltettem egy plusz rugót a szelepfedél-csavar és a karbi karja közé. most jó :D Jah, és kéziféket is állítottam. Végre 4 kattanásra már fog :D További kellemes napot mindenkinek! Jah, és a melóhelyen ebszereltem a Trabi hűtés-csövet. Nagyon jól megy, nem olvadt meg, nem kell hozzá AVAB-bilincs se. Jah, és érezhetően jó a fűtésem... Mondjuk ez tavasszal nagyon fontos :D

2006.03.23. Csütörtök

Na, ide is régen írtam! Hát, sokminden nem történt, csak a mai nap kellett az autóhoz nyúlni. Anyum megunta a gagyi ráditó a kocsiban, ugyanis előszőr egy taszkós volt benne, majd jött egy másik szar... Végül most, megkapta az én TOYOTA feliratú pnasonic rádiómat, ami anno a polákban üzemelt. Szépen beszereltem, minden frankó, levehető előlap, felkapcsolt fényszórónál világító gombok, stb... Csak a baloldali hangszóróról derült ki, hogy kicsit torz szegénykém... nembaj, ósanban van Somogyi féle (SAL), pont ebben az idétlen ovális formában, kétutas, 3ezer Ft/pár áron. Majd olyanra is beruhézunk előbb-utóbb. Addi pedig vana mono üzemmód. Jah, és ki ne felejtsem, hogy visszatettem a kcosi hátuljára az általam készített krómkipuvéget, amit egy G Astra Bertone szarrárohadt, és ezáltal cserére szorult dobjának a végéről flexeltem le (jah, mert azokon gyárilag oválkrómvég van). Szvsz nagyon szépen passzol a hátsó sárvédő ovális alakjához. jobban néz így ki, minthogy az a kicsi cső bámészkodna ki a nagy ovális alakú lökös-kivágásból...

2006.03.23. Csütörtök

no, ma volt egy kis takarítás, rádióhergelés. Novemberben "ideiglenes"-re betettem a rűdót, félig kilógott a keretből, masnizott-csokiott vezetékek, stb... Ma bekatam rendesen, meg az erősítő kapcsolóját is úgy tettem, hogy a árdió remote-jára. szóval tudom manuálisan kapcsolni, de bekapcsolva nem fogom felejteni :D

2006.03.20. Hétfő

Üdv! kaptam fain szerszámkészeletet, meg Lidl gazdaságos nyomatékkulcsot! Jobb mint a semmi, remélem sokáig tudom őket hazsnálni! (ki tudja?)

2006.03.19. Vasárnap

Ma hajnalban (tegnap éjjel), bulihelyet keresve Piliscsabán, és Tinnyén, sikertelenül, úgy gondoltuk, megkeressük Sanyit, mert Tigrist már tudjuk, hogy hol van. Hát ő sajnos nem volt ott, és a lakókocsit is elvitték, de a neonreklám azért ottmaradt. Készült egy-két fotó. Az éttermet meglestem közelebbről, hangulatos kis hely. Amúgy semmi extra,a filmesek szinte már mindent elvittek :(

2006.03.18. Szombat

Nah, így egy év után már illett beszerelnem djsms-féle elketromos gyujtást. Kábé egy éve vettem tőle a nyáklapot, asszem 200Ft-ért, a többi elektronika durván 1000-1300 Ft-ból jött össze. Beletettem dobozba, és apu ötletére gyorscsatalakozónak egy COM port csatlakozóját használtuk. Ha gáz lenne, csak le kell húzni, és egy másik csatlakozót rádugva hagyományos gyujtással fog menni. No, de akkor mondom, hogy is nézett ki, miután beszereltem. Hát, könynen indult. Nagyon egyenletes lett az alapjárat, és -amit djsms mutatott- kipróbáltam, hogy mi van, ha szinte teljesen kicsavarom az alapjárat-állító csavart. Hát, kéremszépen, a közel 200-as stabil fordulat... húúúú, a hagyományos gyujtással már rég leállt volna! Az indítókart nem kell teljesen felhúznom szinte, már egy fél fordulattól pöfög a motor. Hidegen meg kábé 1-et kell fordulni, maximum 2-t, mert az ac visszaereszti a kraftát. Menettulajdonság. kicsit harapósabb lett a motor, no, nem áll kétkerékre, de alacsonyabb fordualton is lehet érezni valami húzóerőt, ha odalépek neki. Végsebességet nem próbáltam, bár nemhiszem, hogy oskkal gyorsabb lenne. Nah, a fotók meg magukért beszélnek (meg elárulják, megint emnyire sufniztam :D Jah, és igen, ha a rugósalátétet kihagyjuk az önindítónál a bowdenes-kapcsolónál... hát, az enm fog ottmaradni. Nembaj, tanultam a hibámból ismételten. Kár nem keletkezett.

2006.03.15. Szerda

No, a mai nap szereléssel telt. Már régóta zörgött valami. A gyujtás tengelyére gyanakodtunk Polski kollégával. Hát, nem az volt a gond, hanem -ahogy elkezdtem szétbontani-, a hátsó kipuffogkönyök volt a ludas. Meghúztam, ellenőriztem, hogy nem a furulyagumik miatt olajos a blokk (a szelepfedélnek volt szar a tömítése anno). Az önindító vizont meghalét. Kicseréltem a sarut, mert arra gyanakodtam, de sajnos ez nem segített. Megkértem havert, hogy indítózzon, én meg közben kalapáccsal rázúztam az indítóra. rögtön elindult! Szerencsére tudtam, hogy ez kefeprobléma. Önindítót lebontottam, bevittem, szétszedtem, majd ki a rossz kefe, fel a rezsóra az alkatrészek, majd amikor forró volt, fogtam, új perselyt ráhelyeztema régire, és két kalapácsütéssel beraktam a helyére őket. Összedobtam, kipróbáltam asztalon, nagyon frankón pörget, rögtön ki is dobta magából a felesleges zsírt, szerencsére bele az arcomba. Sebaj. A visszaszereléskor viszont volt egy kis gond: megszakadt az egyik menet. És sajna nem a csavaron. Hát ez van, szerencse, hogy lassan jön a váltócsere. Jah, és megérte helyrehozni az önindítót, főleg, hogy hamarosan belekerül a behúzótekercses... Nomindegy. Mai nap sikeresen telt. Az önindító meg úgy pörgeti a motort, hogy akár benzin néálkül is tudnék furikázni vele :D :D

2006.03.14. Kedd

Na, a mai nap is termékeny volt. Kaptam haveréktól teljesen ingyen egy gyujtást. Nemtudom, meddig lesz jó, elvileg működőképes. De még ki kell tisztítanom. A megszíktót átrakom az enyémből, mert az jobb állapotban van. A lényeg, hogy a tengelye nem lötyög! hurréj :D

2006.03.12. Vasárnap

Hát, már tegnap is hülyéskedett az önindító, de ma végleg azt mondta, hogy szevasz... Olyat csinál, hogy egy-kettőt nehezn fordul, utána teljesen meghal. Én a pozitív kábelre gyanakszom, mert mostanában az is rosszalkodott a sarunál. Lehet, nem valami nagy hatásfokú a svájci csónakmotor gyorssaruja.

2006.03.02. Csütörtök

Hibajelenség: valami zörög. Megoldás: valami meghúzva. Félretéve olcsó humort, megcsináltam a kocsin, amit tudtam. A műszerfallal gondok vannak még, ezért visszatettem a gyárit. Felraktam előre az ezeréve összetört rendszámot -nehogy belekössön az osztrák-. Meghúztam a kiputartó lemezt, mert eszmletlenül zörgött. Beállítottam a hézagokat a szelepeknél, mert eléggé... hát, szörnyű volt. Kocsi pöccröff, indul rendesen, megy mint állat, egy baj van. Magasabb fordulaton valami elkezd benne zörögni. hasonló, mint amikor a kiputartó lelazul, de ilyesmiket mind meghúztam! És megörjít, pont egy héttel a bécsi út előtt!!! A megszíktóbana rugók szolidan csörögnek, azt holnap asszem felujítom. mert lehet beruházok egy újra, nem akarok sokat szopni ezzel... De mi zöröghet? jobboldalról jön, és kábé olyan 1500-2000-es fordulaton van, alatta fölötte megszűnik!

2006.03.01. Szerda

Ejjha, éppen csinálom az új műszerfalat! (vagyis amit régebben csináltam, most átalakítom). Na, inkább elölről. Szóval régebben készítettem egy LED-es műszeregységet, olyan módon, amit a fiat126.hu oldalon találtam. Viszont a nagymeleget nem bírta a számlap, szépen lejött róla. Most van egy új számlap (pár bejegyzéssel visszább), éppen most szerkesztgetem bele a műszerbe.

2006.02.26. Vasárnap

No, rég írtam már! A kocsit tegnap vettem elő, mert egy hete Scirocco hét van. Hát, megmondom őszintén,a kispók sokkkal jobb :D No, elsőre indult, havazásban jöttünk haza Piliscsabáról. Hát hideg volt, meg csúszott is rendesen. De túléltük. A másik, hgy találtam fényezőt! Nem is kellett mesze mennem, kiderült, hogy a legjobb haverom apja ezzel foglalkozott anno, és van gépe, minden szerzsám, és garázs is, egyedül csak festéket kell vinnem! És baráti alapon megcsinálja nekem! Szóval most nagyon hepi vagyok. Nyárra talán kész lesz. Mostanában kerestem elegendő pénzt, szóval megveszem a homlokfalat, és megy a lakatoshoz, kinek csak a szakmája lakatos.

2006.02.20. Hétfő

Üdv! No, ma elhoztam a csomitartófedelet és a baloldali ajtót Földi Zolitól. Ismét köszönet neki érte. Egyelőre úgy néz ki, hogy jobbos ajtót nem kell cserélni. De majd elválik. Valamikor majd akkor beszerelem.

2006.02.19. Vasárnap

Várrrghgh! Elhagytam két kipufogótartó csavart! Az alsó-alsó-t! Az tőcsavar? mert akkor ezekszerint nekem megszakadhatott a menet. Affene... :(

2006.02.08. Szerda

Anyu telefonált, hogy nem tud feljönni a havas emelkedőn, menjek le, segítsek. Lementem, beülök, próbálok jönni vele... Nem nagyon sikerült, a kerék prögött, de meglepő módona többi autókkal szemben nem csúszkált az eleje. Visszagurultam a falu elejére, nagy lendülettel a full havas úton végigtepertem, majd lendüleből fel az emelkedőn. Minden gond nélkül feljött. Egy-két helyen elkapart persze a kerék, ahogy csak tudott, de mondom, a kocsi meg se csússzant, le se tér az eredeti útról (, azért kellett ellenkormányozni), de szoktlanul nem mászkált az eleje... Ezek a japánok tudnak valamit... még a 2 kerékhajtással is nagyon stabil ez a szerkezet!

2006.02.06. Hétfő

Ma megállapítottam, hogy a kocsi kurrvaszar állapotban van. Anyu lelakta. Tele hamudarabokkal, amit a félig lehúzott ablak szétfújt, a vezetőülés mögött egy rakás víz megfagyva, a rádió félig leszakadva, és a gumik is elég szar állapotban vannak. Nagy felujítás kéne, de nincs miből. Anyu nem akar rákölteni, ha nem muszály (persze, a gumit "tükörradiál" állípotig használjuk, mi?!?!), én meg inkább a sajátoméra költenék...

2006.02.04. Szombat

Mai napon elmentem barátomhoz autót szerelni. Nekik van viszonylag hőszigetelt garázsuk, aknával. Igy nekiugrottunk kicserélni az október óta csörömpölő vezérműláncot. Szépen lebontottuk, kiszabaditottam a régi láncot. A főtengelyen lévő óriás-anyát könnyen le tudtuk szedni, hála Polski kollega kiváló ötletének, miszerint a fogaskoszorú egyik fogánál fogva kell kiékelni a főtengelyt. A régi lánc megközelitőleg 1,5 (!!!) cm-t lógott! az újat könnyen feltettük, bár sikerült elmozditani a vezérműtengelyt, és az új lánc se helyesen volt feltéve a tárcsára a csomagolásban. De hálistennek az iskolai tanulmányaimat tudtam hasznositani, és igy logikusan végiggodolva, szakkönyv nélkül tettem össze. Sikeresen, és helyesen. A hengerfej utánahúzásának ideje is eljött, igy ezt is megcsinláltam. Hát igen, lazult valóban! Pont annyit, hogy a szelephézagok is eltűntek! A szelephimbákat sem volt könnyű leszerelni... Végeredmény: az egyik csörgö hang megszünt... a másik nem... Következő feladat: az előgyujtás-állitó izének a rugóit kicserélni... Jah, mégvalami. Feltettem az eredeti blokk szelepfedelét, az eredeti, világoskék kupakkal. Mert az baróbb... Hát a kupakot hazafele elhagytam :(

2006.02.01. Szerda

Noh, üdv néktek! Régen írtam az utóról! Igen, mert régen hazsnáltam. Gondoltam, megkímálem a hidegben a kicsit, nameg nincs kedvem még többet költeni a lakatolásra. Egyszóval: téligumival sem szívesen mászkálok mínusz 15-20 fokos hőmérsékletben. No, lényeg a lényeg, mai nap elmentem, megvettem a vezérműláncot. Igen, ittvolt már az ideje a cserének, szerencsétlen kocsinak már nagyon szörnyű hangja van/volt. És a hideg idő beálltával csak egyre jobban lkatam le szegénykét, úgyhogy most pedig van pénz, jön a kisszervizek sorozata! 2ezer forintomba került a lánc, tömítéssel, szimmeringel, szvsz nem volt drága, tekintettel arra, hogy nem a székesfővárosban vettem. Erre jön a 150 forintos parafa szelepfedéltömítés. Azt nem értem, hogy ugye vezérműlánc-csere esetén kell a szelepeket állítani, akkor mi a fenéért nem adnak új szelepfedél-tömítést automatikusan? No, mindegy. A lánc a felirat szerint olasz gyártmány. Remélem nem lesz olyan "hű de bonyolult" a csere. Egyedül a főtengelyen lévő óriási anyától félek.

2006.01.15. Vasárnap

Apám ma ment egyet a kispókkal. Ki kellett állni a kertzből, hogy a Subaruval kiférjünk. oszt ment is vele egyet. Hát elkezdte fikázni, mint a szart. Most mit csináljak? kezdjem el fújolnia fordját? nem süllyedek le az ő szintjére....

2006.01.15. Vasárnap

Apunak volt türelme és energiája, hogy kiszedjea beleszakadt csavart a termosztátházból. Összerakta fűtést, kivette a kartonlapot a hűtő elől, és most megy rendesen a fűtés. Dőla meleg belőle :D Nővérem már el is ment vele Jásszenttraktorosra, vagy hova az istenhátamögé

2006.01.14. Szombat

Anyum visszakapta az ismerőstől a kiskocsit. Szerencsére sikerült eladni a Matiz-t. Hát anyu elszokott a szervó nélküli kocsitól. És feltűnően hidegnek találta a kcosit, meg szerinte szarul is húz, meg az alapjárat se fasza. Hát kiderült, mi is a probléma: mival a vízhőfokmérő éppenhogycsak a 0 jelzésen áll 20 perc után (alaphelyzetben fél centivel alatta, üzemi hőmérsékleten cca. középen), és mivel a kitakart hűtő megoldás sem segített, nagy a avlószínűsége, hoyg szar a termosztát. Hát mit tehetünk, ki kell cserélni, nem lenne jó ilyen korn megölnia motort iylen hülyeség miatt. Unixnál megvettüka termosztátot, ekmény 3eze' forintért, majd elkezdtem beszerelni. iolletve nem beszerelni, hanem a kocsit szétszedni. A termosztáthoz könnyen hozzáférhetünk a légszűrőházfedél levétele után. Ez megtörtént, majd nekiugrottam csillagkulccsal a két 12-es csavarnak. meg se nyikkantak. Crova-val sikerült kiszednem az egyiket, a másiknak viszont leszakadt a feje. hurrá. Ismét lehet szopni a kocsival, főleg, hogy anyu munkába jár vele (busszal nem tud, mert nincs visszafele járat). Hát errőkl ennyit. perzse én is dolgozom a hétvégén, apu is, szóval senki sem tudja megcsinálni...

2006.01.04. Szerda

Igaz, nem az én autóm, de érdekességképp mindenképp szeretném megemlíteni: A suliban a szomszéd műhelyben éppen az autodiagnosztikát vették. És egy ismerős hang röffent, így odamentem az ablakhoz, ami a mi és a szomszéd műhely között van. És mit látok az állványon? Egy polski motort! Háát, szendvedtek a gyujtás beállításával! De azon mi a nehéz? Ha egyszer sikerül megtalálnom úgy a csarnokot, hogy en legyen ott óra, lefotózom nektek közelről is!