Archívum: 2008 (75)

Tevékenységtérkép

2008.12.30. Kedd

148 941 km

"Mint aki halkan belelépett..."

Próbálok idézni valami idevágó, frappáns művet. Most éppen Karinthy-t dobta ki. Hogy is fogalmazzak... Tisztára, mintha amatőr lennék. Ha ezidáig nem cseréltem több száz autón olajat, tüzelőanyagszűrőt, akkor egyen se. De ez a kocsi mindig meg tud szivatni.

Mindenek előtt izzító-gyertya mérés volt, ugyanis az autó eléggé nehézkesen indul mostanában. Lakatfogóval szépen sikerült egyenként kimérnem, hogy a négy gyertya közül kettő 21 A-t, míg kettő 10-14 A-t vesz csak fel. Ebből könnyen ki lehet számolni, hogy két gyertya 252 W-ot eszik (papíron 250 W teljesítmény van leírva), a másik kettő viszont csak 155 W-ot. Hát, ennek fele se tréfa. Kettes, és hármas henger gyertyája volt a ludas, ki is szedtem őket sebtiben. Kiszerelve rákötöttem az akkura, hát, 5 másodperc alatt a hegye éppenhogycsak elkezdett izzani. Ez nem jó, ugyanis 5 másodperc alatt 12V-os feszültségnél a felénél lévő jelölésig kell átizzania. Be is szereltem a két újat. Az autó viszont most se indult sajna szépen. Ej-ej, ebből tényleg porlasztócsúcs-vizsgálat lesz :(. De nem most.

Olajcsere következett. Azt hittem egyszerűen fog menni. Hát nem éppen. Mint egy amatőr, a bemelegített motor alatt feküdve szépen sikerült beleejtenem a leengedett olajba a leeresztőcsavart. Ellenben most nem olajoztam össze a kezem (kesztyű rulz). Szépen lejött az olajszűrő is, ezzel nem volt gond.

Az új olaj (Valvoline 10W40, kifejezetten turbódízel autókhoz való) feltöltése már macerásabb volt. Eléggé bénán van kialakítva a kanna nyaka, folyt mindenfelé, pedig tölcsérrel csináltam. Sajnos mai nap nem az enyém volt...
Betöltöttem a szükséges 4 liter olajat, a maradék 1 litert kitöltöttem egy kisebb, 1 literes motorolaj flakonba. Ha netán szükség volna utántöltésre, itt az alkalom.

Ok az aggodalomra, hogy a hűtőfolyadék a minimum szint alatt volt. Sajnos nem figyeltük rendesen. Remélhetőleg probléma egyelőre nem adódik belőle. Feltöltöttem ioncserélt vízzel, de csak a minimumig, hogy mihelyst lesz fagyálló folyadék, az kerüljön mellé.

Az ablakmosó folyadék is belekerült a tartályba, bár még majd szükség lesz a spricnik kitakarítására, mert eléggé hülyén spriccelnek. Meg le kéne cserélni sürgősen ezeket az ablaktörlőket, amiket apáűm vett 200 ft / pár áron. Az egyik már szépen végig is karistolta a szélvédőt, természetesen jó mélyen. Ilyenkor tök jó, hogy az első szélvédő is fűtőszálas, háromszor drágább, mint egy normál. Ráadásul ragasztott, tehát a bontó kizárva. Óje.

A 4-es henger porlasztója mellett szivárog a gázolaj. Nem intenzíven, de azért eléggé látható. Mindenképp meg kell vizsgáltatni. Tökjó, hogy 1-én megyünk Németországba :S.

Tüzelőanyag-szűrő csere. Imádom. Mint a Warszava... Nincs olyan alternatíva a szűrő leszerelésére, hogy a benne levő két deci tüzelőanyag ne folyjon szanaszét a motortérben. Imádom, de komolyan. Nagy nehezen összetettem, felpumpáltam, de még így is sokat kellett köszörülni, mire az adagoló is megtelt a lével. De beindult, szépen jár, vízhőmérséklet normális, olajnyomás van.

Jah, ki ne felejtsem, légszűrő-csere is volt természetesen. Úgy néz ki, ez a kisszervíz is jól zárult a sok negatívumtól eltérően.

A művelet végén azért kapott egy paraszt-motormosást (a gázolaj szépen lehozta a koszt a cuccokról, finom meleg lúgos vízzel átmostam az egészet).

Röviden ennyi. Különben az autóval minden rendben, leszámítva, hogy nem mennek a ködlámpák elöl. Majd holnap. Ma már átfagytam eléggé, ráadásul itthon nem megy a lakásban a fűtés. Tökjó.


Mindenkinek szép napot!

2008.12.22. Hétfő

Az elmúlt egy-két napban átvizsgáltam az autót alaposabban. Sajnos nagyon durva rohadások vannak rajta. Természetesen minden csak idő kérdése, és javítható. A hátsó doblemez mellesleg semmi a torony körüli rohadáshoz képest. Képeket majd teszek fel, ha minden igaz, a két ünnep között újra üzemel talán a fényképezőgépem.

Továbbá kicseréltem a sportkormányt a kocsiban. Érzékeny búcsút kellett vennem a hasított bőrrel bevont sparco sportkormánytól, mivel azt vissza kell juttatnom a gazdájának. Helyette bekerült a lomtalanításos piros Raid. Csinosan fest a piros kocsiban :)

Volt még egy hibakód olvasás is. Erre vártam ám már ezer éve... Végre legyen egy saját, befecskendezős kocsim. Nagyon egyszerű feladat volt: csak meg kellett keresni a motorvezérlőt (ez hamar megvolt), utána meg a kábelkötegen két pár csatlakozót. Az egyiken fekete, a másikon zöld jelzés van. Ha a zöld jelzésűt egymásba dugom, a rendszer egy ön-tesztet hajt végre (hűtőventillátor, ac, befecskendezők, szenzorok, stb...). A másikat, ha összezárom, gyújtás ráadáskor a "Check engine" lámpa kivillogja a computer által tárolt hibákat. Hosszú villogások a tizes, rövid villogások az egyes helyiértékű számokat jelzik. Ha nincs hibakódok, sok-sok egyest villog :) . (ha valakit érdekel, majd csinálok erről a műveletről egy videót). A gépben voltak hibakódok, attól függetlenül, hogy menet közben nem világított a kontrollámpa. A két hibakód a 13 és a 33 volt, ami (az autoata segítségével megtudtam), vezérműtengely-jeadó, illetve sebességjel érzékelő hibát jelent. Mivel mind a kettő átmeneti hiba (azaz már megszűnt -> nem világít menet közben a kontrollámpa), fogtam, és kitöröltem őket (akkusaru le, majd pár másodperc után vissza). A sebességjel hibaüzenet az valószínű a hazaút alatti hiba lehetett. Utána fogtam, és ezt a bizonyos két szálat kivezettem egy kapcsolóra, ahogy melóhelyen csináltuk az Imprezán. Gyors hibakiolvasás rulz :) .

Méregettem a sárvédőket. Első körben a hátsókat, hogy milyen magasan kellene kiszélesíteni, hogy beférjen alá a tervezett kerék. (Tervezett kerék ---> lásd a képeken :) )Valószínű pont olyan magasan, hogy az új hátsó sárvédőket fel sem kell szerelni (ebben a magasságban már nincsen rohadás :) ).

Közben sikerült beizzítani itthon a családot, valószínű összedobunk pénzt egy CO hegesztőre. Hurrá :) .

A Polskival is történtek dolgok ám, de azt egyelőre nem mesélem el :) . Majd megírom egy blogbejegyzésben, hogyha összegyűlt annyi, hogy érdemes legyen blogolni.

Valamikor meg el kellene már mennem rendezni a tartozásom, és elhozni a maradék alkatrészeket. Remélem mihamarabb sort keríthetek erre is.

2008.12.20. Szombat

Mert mi is a sör valójában?

"A sör malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital."

Többféle kiszerelésben lehet vásárolni: dobozos, üveges, hordós. Nagyon sok márka, és fajta van. Egy tálca ára márkától függően megközelítőleg 2-4 ezer forint között mozog. Mit lehet kapni a sörön kívül ennyi pénzért? Hát, mostanában már háromnegyed tanknyi benzint a kispolskiba. Vagy másfél kispolski modellt. Vagy egy görbe éjszaka egy vidéki kocsmában. Esetleg 200 dal egy kocsmabeli zenegépből…

No, és mit lehet kapni cserébe még egy tálca sörért?

A következő blog arról szól, miért érdemes lelkiismeretesen autót bütykölni, és arról részletesen blogolni.

 

Egy nehéz nap után hazaérve huppantam be este a számítógép elé a sportülésbe. Levelek olvasása, bejelentkezés msn-re. És hopp, egy új partner kéri, hogy fogadjam el… Abszolút nem volt ismerős. Amint elfogadtam, rögtön köszönt, majd „nem kell egy justy?” kérdést szegezett nekem. A „mennyiért?” kérdésre érkezett „ingyen” választ nem vettem komolyan… Na, mondom, ez vicces lesz… Végigpörgettem az agyamban, hogy vajon egy hétfői nap hol lehet kispolskis találkozó, ahol a kedves márkatársak részegen elhülyíthetnek. De nem jutott ilyen az eszembe. Természetesen miért ne kellene nekem még egy? Elkezdtünk beszélgetni. Még mindig nem hittem el, azok után sem, hogy fotókat, és egyéb infókat kaptam a kocsiról. Mivel külföldről lett behozva, itthon nehézkes lenne forgalomba helyezni. Továbbá elkezdődött egy versenyautó-építési projekt is, aminek folyamán kapott egy bukókeretet, illetve sparo sportkormányt, és egyéb érdekességeket. Megtudtam, hogy Alsóörs mellett van a gép, másnap kapok infót, hogy hogyan juthatok hozzá. A tulajdonos ugyanis pesti, méghozzá a hozzám legközelebb eső részéről. Egy félig álmatlan éjszaka, és lassan eltelő munkanap után (ahol stílszerűen Subarut bütyköltem… csak Imprezát), hazatérve ismét msn-es beszélgetés következett. Megtudtam, hogy a kocsiért nekem kell elmennem Alsőörsre. Le van csonkítva a gép, ugyanis ott lakatosnál van, és a lakatoláshoz előkészítve le lett csupaszítva. Minden másért hidegkútra kell kimennem. A kocsinak viszont ára van: a vadiúj kasztnielemeket (két hátsó sárvédő, illetve két egyedileg legyártatott mérethelyes küszöb) ki kell fizetnem. Mindez 10 ezer forintba kerül majd. Továbbá a sportkormányt vissza kell adnom, illetve a kocsiért cserébe egy doboz sör illeti meg a tulajt. Ezt feltornáztam végül egy rekeszre, mert azért mégiscsak, ha már karácsony, akkor ne csak én járjak jól.

Másnap lezsíroztam a P rendszámot, főnököm nagyon rendes volt, ő ajánlotta fel, hogy inkább azzal hozzam el, ne pedig a szürke rendszámával, mert azzal aztán lehet bukni. Csütörtök munka után magam szedtem le az Imprezáról a P rendszámokat, meghatalmazás, aztán Isten hírével elindultam haza. Még mindig voltak bennem kételyek, azok után, hogy a főnököm is beletett a fülembe egy bogarat. Továbbá nyomatékosított, hogy imádkozzak, hogy estig ne essen a hó, mert különben akárhol vagyok, vissza kell vinnem a rendszámot.

Este átmentem az autó gazdájához. Többek között, hogy elhozzam a két lökhárítót, hogy legalább az ne legyen feltűnő, ha már a küszöb fele hiányzik. Ekkor meggyőződtem róla, hogy ez nem valami átverés. A garázsban szépen rendezett subaruból kibontott alkatrészek voltak. Elhoztam a két lököst, illetve a slusszkulcsot. És itthon ágyba dőlve vártam a holnapot.

Péntek reggel gyors zöldkártya a Fordra, majd végül mégiscsak a szürke Justyval indultam el, a stílszerűség miatt. Ebbe természetesen nem fért bele az első lökös, tehát az végül otthon maradt. Ellenben jól telepakoltam szerszámokkal, benzineskannával, hólapáttal, bikakábellel, pokróccal, hólánccal. Szóval mindennel, amivel egy lerobbanásra, illetve egy havazás miatti elakadásra szükségem lehet.  Pesten felvettem haveromat, aki segít majd az autó hazahozatalában. Kikeveredtünk a városból, és ezerrel indultunk lefelé. Autó a barátságos, és megszokott cirka öt és fél literes fogyasztást produkálta, mindenféle probléma nélkül. Fehérváron megtankoltunk egy noname benzinkúton. Itt vettem észre, hogy a már univerzális tanksapka is eltűnt. Anyum tegnap feltette a kocsi tetejére, majd jól ott is felejtette. Hurrá. A GPS-nek köszönhetően odaértünk a helyre, bár a házszámot nem ismerte a gép, de az udvaron rikító Justy segített.

Megkaptam a slusszkulcsot, és a papírokat a lakatostól. Ekkor már kezdtem felfogni, hogy ez tényleg nem átverés. Feltettem a P rendszámokat (milyen jó, hogy előre gondolkodtam, és hoztam műanyag kereteket, mert az vagy nem volt, vagy törött volt). Miközben kitöltöttem a papírokat, a lakatos beröffentette a motort. Minden probléma nélkül, egy puffanás kíséretében, de beindult. Ekkor meghallottam a komplett 60-as rendszer, és az egyedi sportdob hangját… A kezem beleremegett (a menetlevélben látszik is :D ), olyan szép hangja volt… Mintha nem is háromhengeres autó szólna. Átpakoltam a GPS-t, felöltöztem jól (mivel fűtés nem volt a kocsiban), és kiálltam az útra a géppel. Haver beáll mögém a szürkével, majd indulás. Hát, már az első pár méteren éreztem, hogy ez MÁS. És itt nem a doblemezen lévő tenyérnyi lukakon beáramló huzatra és vízre gondolok (amely lukat végül nejlonzacskókkal alaposan betömtünk :D ). Ez az autó úgy megy, mint egy vadállat. Tuti voltam benne, mert alig 10 perce szálltam át egy ugyanilyen típusú, de más motorú kocsiból :D .

Havernak felvetettem még idefele jövet, hogy hazafelé ejtsük útba a szentkirályszabadjai kihalt lakótelepet, mivel ritkán járok erre, és nekem látnom KELL, illetve ott lehet nyugodtan bródszájdolni a kocsival mások veszélyeztetése nélkül (a fotók is ott készültek). Haver épp száll ki a szürkéből, mondván, hogy „ahhoz képest, hogy ezres, állatul megy”… Mondom, ülj be ebbe… Ment egy kört vele a panel körül… Hát, ő se tudta szavakba önteni. 200 köbcenti, és majd’ 25 lóerő különbség Piri javára. Egy két-fotó, egy-két extra kör, majd zúzás az első kútra. Feltankoltuk mindkettőt, a pirosat vízzel is, mert az kevés volt. Először arra tippeltem, hogy emiatt világít a „Check Engine” lámpa, ami az elinduláskor gyulladt ki. De nem. Körülbelül egy órát mentünk egyhuzamban, majd Székesfehérvár után 20-25 kilométerrel egy körforgalom mellett tartottunk egy pihenőt (valami körforgalom menti kis vendéglő, jó nagy salakos parkolóval :D ). Átültem a szürkébe melegedni, meg összeszedtem az összes létező rongyot, hogy legyen mivel felitatni a sok vizet az utastérből. Remélhetőleg a lakatolásig nem rohad szarrá (nehezen rohadhatna, mert már azzá van mellesleg :D ). Induláskor mex kör… Hááát, állat a négykerék hajtás :D . Ölembe hullt majdnem a sebességmérő. Ekkor látom, hogy a bowden nincs beakasztva. Szóval ezért nem mér a sebességmérő. Visszadugtam, majd alig mentünk 10 métert, a check engine elaludt. Ennyi… 1992-es autó, és a computer figyeli a sebességjelet is (ez magyarázat egy korábbi blogomban felvetett kérdésre, miszerint minek van vajon a műszeregységben reed relé a sebességmérő alatt ;) ).

Már majdnem hazaértünk, az 1-es főútra kanyarodunk épp Zsámbék környékén, ahol hó várt minket. Mi több, hóesés. Namondom, ez vicces lesz. Vagyis haveromnak, mert hogy én gond nélkül megyek majd a 4wd-vel, és a négy téli gumival, az tuti. Zsámbék után már szó szerint vihar volt a vihar, semmit se láttam a pára –helyett- belülről vízzel takart ablakon keresztül. És az oldalsó ablakot is fel kellett húznom, mert befújt rendesen. Tinnye után már csúszkáltak előttem-mögöttem. Én ekkor már bekapcsolt négykerék-hajtással jöttem. Úgy ment a kocsi, mintha száraz aszfalton menne. Megrángattam a kormányt, meg se csúszott. Csak az egyik fékezésnél volt kis csúszás. Piliscsabán az emelkedőn mosolyogva előztük meg a gyorsítósávban leállt autókat. Itt a szürke is meglepően egyszerűen jött fel. Pilisvörösváron felvettük a haveromékat, majd nyomás szántóra. Pilisszántón már 10 centis volt a hó. Mondom, nem bírok várni, ki kell próbálnom. Befordultam a falu egyik legmeredekebb utcájába, ahol a haver lakik, minden gond nélkül feljött. Félreálltam. Haverék kiugranak a szürkéből, én elindulok (minta szárazon mennék :D ). A szürke kicsit csúszkált ide-oda, de az is feljött végül. Otthon betettem a garázs elé, majd lezártam jól. Rendszámok le, majd nyomás a szürkével Pestre. Mivel haveromat is haza kellett vinnem, illetve a hóesés miatt a rendszámok sem várathatták tovább a főnököm :) .  Hát, visszaülve a 2wd-be… Tényleg összehasonlíthatatlan a kettő. Vagyis a piros hasonlóan fekszi az utat kétkerékhajtással, viszont ha bekapcsolom az utat, az megszűnik billegni, szinte rátapad az útra…

Tegnap még átmentem LipTomhoz, mert olyan nincs, hogy én ne dicsekedjek el valamivel :D . Azt kell tudni, hogy a hozzá felvezető út merő sár, mellesleg hegyoldalban lakik, lényeg a lényeg: oda autó fel nem megy ilyen időben. Még a Niva is csúszkált, mint az állat (mondjuk azon szar gumik is voltak… ;) . Ez felment. És igen.

Mai nap kipakoltam a kocsiból, (az új küszöböket, a már leszerelt napellenzőket, kicseréltem a két tükröt –ebben átkapcsolható volt-, leeresztettem a vizet az erre kitalált gumidugós lukakon, kitöröltem szárazra az egészet. Sajnos ezt kétszer is meg kellett tennem, mert nem bírtam ki, hogy ne menjek még egy kört vele :D . Felkerült előre a lökös (a gyári toldat nélkül). Úgy néz ki, a télidőre intéztem egy garázst is kölcsönbe, ahol feltehetem rá az új küszöböket, miután természetesen lemásoltattam egy kifejezetten kasztnielemeket gyártó cégnél.

 

Tervek a jövőre? Bontás semmiféleképpen. Nem azért kaptam, hogy elbontsam, ezzel az erővel mehetett volna a bontóba is. Mivel papírozni nem lehet, csak olyan vagyonért, amennyiért jobb állapotút is kaphatnék papírral, valószínű egy versenyautó lesz belőle. Egyelőre mindenféle komolyabb pimp nélkül, ugyanis prioritásban a kispolák van még mindig elöl, tehát a zsebpénz arra kell. Sportülés, sportkomány, ültetés, sportöv. Az autó szlalomra termett. Kész :) . Egyedül az ülések, kárpitok kerülnek át a szürkébe, mert ezek komfortosabbak, és a komfortot inkább a mindennapi autó igényli :) .

Mellesleg ma már hegesztettem volna, szerencsétlenségemre osztálytársam visszakérte a hegesztőt, mert történt egy kis incidens az ő gépével…  :( . Mese nincs, a következő fizetésemből be kell szereznem egy CO hegesztőt, mert így nem fog elkészülni egyik se… Mellesleg más téren is tudnám használni, nem csak az autók javításánál.

Részletes képek majd legközelebb... :)


Jah, és Buszos Petya a P rendszámos blog kommentjei közötti tippelése állt legközelebb a valósághoz, így ő nyerte meg a szürke Justy hátsó differenciálművét :)



Röviden ennyi :D Kellemes napot! És ne feledjétek: lelkiismeretesen blogoljatok, mert nem csak a regisztrált tagok olvashatják! Lásd az én esetem ;) . Az adományozónak meg ezúton is köszönet!



2008.12.06. Szombat

Sikerült a végére járni a hihetetlen idegesítő, és furcsa zajnak, ami a bal első keréktől jött.

Gyanítottam már régóta, hogy a féltengely körül lesz valami... aki nem emlékezne, a jelenség az volt, hogy lassításkor, kinyomott kuplungnál, vagy üresben gurulásnál, szóval mindig, amikor nem gyorsítottunk, vagy éppen álltunk egy helyben, érdekes, nyikorgó-zörgő hang jött a keréktől. A kocsit felemelve, megforgatva nem volt ez a hang jelen, illetve amúgyis csak néhanapján jött elő, tehát alaposabb nekifutást igényelt a dolog. Mivel utóbbi pár napban már erősen szólt a zaj, alaposabban nekimentem a dolognak. Kerék le, féltengely félig kiszedve... Ekkor látom, hogy a külső gumiharang szélesebbik bilincse nem tart semmit, ott lifeg... A másik meg érdekesen össze volt csúszva (a bordák egymásba szorulva...) No, meglett, a nyikorgó hangot ez adta... Szépen letakarítottam, telinyomtam zsírral, és az a hülye szar fém bilincs helyett a többieknek is bevált kábelkötegelőt tettem fel. Mindjárt nem jelentkezik a hang szerencsére. Remélem a féltengely-csillag nem kopott még szarrá... :( Mindenesetre a bontóból megveszem azt a féltengelyt, mert 5 ezret megér.

És még mindig nem értem, hogy miért nem csúszik be tökig a váltóba a féltengely. Vagyis becsúszik, de két kör után kijön másfél centit. Mintha egyszerűen rövidebb volna a féltengely. Nem tudom elképzelni se, mi okozhatja ezt. A lengőkar nem lóg, sőt, nem is tudna ennyit lógni, mert akkor terpesztene, mint az állat...

Továbbá a garázsajtót sikerült alul leszigetelni egy-egy gumi-lappal, ezáltal teljs egészében hőszigetelt lett a garázs. Ez annyira tökéletes lett, hogy az ajtót rohadtnehéz kinyitni a depressziós hatás miatt, továbbá becsukáskor is préselni kell, és érezni, hogy a levegő a réseken hogyan áramlik ki :D (ráadásul a lakás felőli ajtót, ha nincs rendesen becsukva, a kapu bezárásakor képes kinyitni :D )

Úgyhogy mostmár normálisan befűthető lett, továbbá adtunk még egy kis esélyt a szénmonoxidmérgezésnek is :D

Hegesztő ismét nálam, úgyhogy a szabadidőm hasznos eltöltése ezután újra a pószkifiát lakatolgatása lesz.

2008.12.02. Kedd Öpdét

Újra egy bejegyzés. Az előbb csengetett a postás. Meghozta az interneten lelt, vadonat új, dobozos-nejlonos "zündzeitpunkt - pistole" nevezetű ajándékot, amit 5 ezerért sikerült megszerezni. Magyarán vettem a neten egy gyújtás-állító stroboszkópot. Nagyon régi vágyam volt ez, és végre normális áron jutottam hozzá.

Annyit kell róla tudni, hogy erősen látszik rajta, hogy olcsó cucc, de működik, és ez a lényeg. Mindjárt megyek, és beállítom a subaru, meg a skoda gyújtását. (vagy legalábbis ellenőrzöm).

A megszakító zárásszögét sajnos nem tudja mérni, erre kénytelen leszek a batárnagy szovjet műszert használni, amit az előző bejegyzésben már megismerhettetek.

(ha valakinek szüksége van ilyen strobira: ez itt a reklám helye )

A kispolski ügyben is sikerült előrelépni, nevezetesen azt, hogy a garázsban szépen elkezdtem rendet rakni, mert a nyáron tele lett hordva mindenféle "szeméttel".
Közben elhatároztam, hogy semmi esetre sem kerülnek vissza a Kadett GSi ülések az autóba, mert az már eléggé nagy mókolás kategóriába tartozik, amiért anyázhat a rendőr. Ha pedig már anyázik, akkor olyanért anyázzon, amiért jogos, tehát esélyes, hogy beszerzek egy pár normális sportülést. Nem, nem polski sportülést... :D

A GSi ülésnek pedig máris találtam jó helyet: itthon pont szétesett a számítógépes-asztalom széke, így leoperáltam arról a forgókereket, majd szépen rátettem a gsi ülés aljára. Nagyon szuper, ennél kényelmesebb széket el sem tudok képzelni, ráadásul állítható a magassága is :)

Ha valakit érdekel, képek este. Bocsánat, ha nagyon nagyon off lett a bejegyzés, este még jelentkezem update-tel, hogy mire jutottam a kispókkal :)

Öpdét: Beállítottam a subarun a gyújtást az új műszer(ekk)el. Hát, mit ne mondjak... Autodatából kilestem az értékeket. Szinte egyik sem volt a megfelelő helyen. A megszakítóhézag 0,20 volt 0,45 helyett, az előgyujtás 5° helyett 15°-on volt.. Ahogy beállítottam, az alapjárat megemelkedett rendesen. Ezt csökkentettem 900-ra, feszítettem a gázbowdenen. A különbség leírhatatlan... Gondolom, most a fogyasztás egy kicsit megemelkedik.
Ja, és a legdurvább: az állításhoz le kellett húzni a depressziós előgyujtás-állító csövét. Akkor láttam, hogy ez a rendszer nálunk ebből az egy darab 10 centis csőből áll, ami a levegőben lóg... Egyelőre nincs meg, hogy pontosan hova kell kötni, tehát ez még megoldásra vár.

2008.11.17. Hétfő

Jön a cidri, és elkéne a téligumi... Egyis ismerősünk adott nekünk egy fél évszakot használt Kléber téligumigarnitúrát. Ő swiften használta, így pont jó leszen a Subarura. Sajna felni nélkül kaptuk... Ajjaj, most mi legyen... gondoltam feltetetem az alufelnire, hiszen azt a mőltkor kipróbáltuk, pont paszentos a kocsira.

No, mint kiderült, ész nélkül cselekedtem megint... Nem buktam a dolgon, csak a gumis nézett hülyének, hogy a swift alapméretes gumiját 5 és fél colos felnire szeretném feltenni...

Irány a bontó, mondtam magamban, és el is indultam rögtön guberálni. A kedvenc subarum felnijei használhatatlanná vannak rohadva, viszont találtam egy csereszabatosat, 100%-ig egyforma a keresett kerékkel. 10 ezerbe kerül a négy, a héten meg is veszem őket. Hogy ne távozzak üres kézzel, elhoztam a műszerfalra való időmérő egységet, mert arra még fájt a fogam. Ajándékul megkaptam a szivargyújtót is. Nekem abból csak utángyártott van. Még kell rajta alakítgatni, mert agyon volt használva, de legalább van már ilyenem is. Az óra egyből bement a helyére, a gyárilag előkészített csatlakozót rádugva azonnal ment is. Király :)

Akitől a téligumikat kaptam, adott nekem ajándékba egy jó kis szovjet "multimétert". Direkt autóvillamosságisoknak való. Az utolsó képen látható is. Érdekessége a hagyományos analóg műszerekhez képest:
- fordulatszámmérési funkció (1500, 3000, 6000 f/p mérési tartománnyal)
- 15 000 V-os mérési határral gyujtószikra méréshez (kurvajó :D :D :D )
- Zárásszög mérési funkció (ennek örülök a legjobban)

Tud még 0,3V-ot, és 15V-ot is mérni, de abban nincs semmi érdekes. Kicsit ki kell takarítani, különben tökéletesen működik.

Most pedig nekiállok a rendes fényképezőgépemet helyrehozni. Holnap Subaru tali, szóval nem ártana, ha működne...

2008.11.05. Szerda

204 301 km

A szép időre, és a szabadnapra tekintettel nekiugrottam az olajcserének. Minden a lehető legsimábban ment, szépen kifolyt az összes, belement az új, és természetesen olajszűrő csere is megtörtént. Olaj a megszokott Valvoline került bele. Bekerült az új légszűrő is.

És akkor egy kis morgás (lesz több is). Égetővé vált egy szíjtárcsa felőli főtengely-szimering csere, illetve egy olajteknő-tömítés csere is, mert hihetetlenül olajos az egész hóbelebanc. Nem beszélve a légszűrőházban lévő trutyira lehet, 19 év alatt egyszer se takarították ki, ezért tűt soknak, de akkoris...
Nomeg persze esedékes a szelephézag állítás is. Egy lépéssel közelebb vagyok hozzá, mert sikerült egy mikrométer-műszert szerezni. Ingyen, örökbe. Mitutoyo. Ójeee :D

A másik morgás, hogy néha valami hihetetlen mód csörömpöl-zörög-recseg a bal első keréknél. Féltengely-gyanús a dolog sajnos. Mese nincs, szét kell szednem. De lehet beugrok a bontóba, és elhozom azt a féltengelyt. Szemrevételezve jó állapotú.
Ezt illene még a héten nyélbe ütni, mert nem szeretném, ha megadná magát a dolog...

Időközben bekerült a műszercsoport is. Szépen összetettem, nagyon jól működik. A djsms féle elektronikus gyújtás nagyon jól jött, mert a fordulatszámmérőt négyszögjellel kell hajtani, és ez a szerkezet pont ilyet ad ki magából. Nagyszerű :) .

Négy darab kerékcsavart odaadtam a főnökömnek, mondván, nekem van itthon kerékőröm úgyis, csak nem akartam feltenni -lemezfelniket mindek óvni, ráaádsul nem is peres gumik vannak rajta... Neki meg kellett a WRX-re (azért látszik a rokonság, ha másban nem, a kerékcsavarban, és az emblémában mindenképp :D ). Végül nem találtam itthon a csavarokat. A bontóban viszont kaptam ingyen négyet. Dejó. Sokkal előrébb lettem :)

Egy takarítást is kapott a kocsi belülről. A következő szépidős szabadidőmben le is mosom... Ideje volna...

Jah, és a harmadik morgás, mert kell a is.. Mielőtt megkérdeznétek, miért nincs fotó: elromlott a fényképeőgépem... Igen, az a Canon, amiből van kábé ezer az országban... :S Egyetlenegy zoom-motorra van szükség... Valahogy érzem, hogy mire megy el az első fizetésem, az új munkahelyen... :(

Polski ügyben előrelépés: a héten visszakerül hozzám a hegesztő, és ezt a részét egyszer és mindenkorra már végleg letudom a kocsinak. Remélem.

Garázs ügy: Szereztem egy Siesta gáztűzhelyet, illetve a héten az ajtó hőszigetelése is megtörténik. Tehát jöhet felőlem a tél is. Mielőtt figylemeztetnétek, hogy a siesta fűtés nem jó garázsba, megnyugtatlak benneteket: nincs éghető anyag a közelben pillanatnyilag... :D

Röviden ezek történtek mostanában...

2008.10.03. Péntek

Vettem vasat :D Igen!. Két vas közé fogott papírral :) Azaz: vótam bótban.

Bevásároltam. Az eddigi szokásaimmal szakítottam, kivételesen most nem a szűrős-boltban vettem a szükséges cuccokat. A Bárdinál volt dolgom, így ott vásároltam be olaj és légszűrőből. A légszűrő ára közel 800 Ft-tal volt több, mint a megszokott magyar gyártmányú Armafilt. Ez viszont "Japanparts" névre hallgat, ami valamiért sokkal bizalmasabb. Szétnéztem az oldalukon, kiderült, hogy kifejezetten japán autókhoz gyártanak-forgalmaznak kopó-fogyó alkatrészeket. Belenézve a dobozokba csodálkoztam is: a légszűrő fémkeretes, és nem sárga hanem szép világospiros a papírbetét benne. Nagyon tetszik. Igaz, hogy beszerelés után már csak kiszereléskor fogom legközelebb látni, akkor meg már messze nem lesz ilyen szép színe, de azt hiszem, ezen apróság tűrhető.
Az olajszűrőn sok különbség nem látszik, csupán annyi, hogy mellékeltek hozzá egy szélvédőre ragasztható matricát, melyre szépen feltüntethetem a csereperiódusokat. Nagyon-nagyon szimpatikus.

Olyan okos vagyok ám, elmegyek a bárdiba szelepfedél-tömítésért, és mindent veszek, csak azt nem. Ügyes vagyok ám. Holnap még be kell szereznem azt, és akkor lesz egy szelephézag-mérés. Szelephézag-állítás lehet elmarad, mert az -nem vicc- körülbelül egy fél napos meló, hogyha tényleg precízen szeretném csinálni. Egyelőre csak derüljön ki, hogy mennyivel tér el a hézag az előírttól. Szerencsére egyvalamiben eltér eme kisautó a többi japán autóktól: hidegen kell állítani a szelephézagokat. Éljen, nem fogom szétégetni a kezemet. :D

Holnap megejtek egy olajcserét, megkapja a maradék Valvoline olajat. Az autó olyan használatban van mostanában, hogy nem ér rá az évenkénti olajcsere. Most ráálltam a 10 ezrenkéntire. A légszűrőt még nem biztos, hogy cserélem. Meglátjuk, milyen koszos. Vagy cseréljem? Olyan szívesen nézegetném ezt a szép szűrőt itt a szobámban :D

Bütyköltem a műszercsoportot is. Szépen lenulláztam, akarom mondani, leháromezreztem a megtett kilométereket. Nagyon szimpatikus eza  japán szerkezet. Könnyen szerelhető, és nem csak egyszer szétszedhető, mint a kispolskié. Legalábbis, eddig akárhányat akartam szétszedni, sosem sikerült összerakni úgy, hogy úgy is maradjon. Remélem ez működni fog a továbbiakban.

A mutatót remélem pontosan tettem vissza. Ha tudnám valamilyen szerkezettel 637-es fordulatszámmal pörgetni a sebességmérőt, akkor megtudhatnám, hogy jól tettem-e vissza. Ugyanis fel van tüntetve, hogy ennél a fordulatszámnál kell a sebességmérőnek 60-at mutatnia.

Azt még nem derítettem ki, hogy a fordulatszámmérő honnan szerzi a jelet. Majd ha lesz türelmem kipötyögöm autodatából. Vagy megkérdezem a subaruklub fóumán. Vagy kikísérletezem, bár az lehet nem a legjobb megoldás :) .

Holnap forrasztok kábeleket a műszerfal hátuljára, melyek végére megfelelő csatlakozókat teszek. Ezáltal megoldom azt a helyzetet, hogy a gyári kábelköteget ne kelljen megpiszkálni - ki tudja, veteránosításkor jól jón-e majd :)

A kontroll lámpákat lehet, hogy ledesítem benne, de lehet, nem fogom az összeset. Nem akarok díszes műszerfalvilágítást, csupán kék leddel gyönyörűbb a távolságifény-visszajelző. Nagyon fontos dolog ám :)
Még kell ráapplikálni egy szivató-visszajelzőt. No, ezt vagy rákötöm a "check engine" piros visszajelzőre, vagy van egy szabad piros visszajelző - oda kell pingálni egy szivató-piktogramot. Bár az se sárga, hanem piros lesz. Vagy piros színhez milyen színt keverjek, hogy sárga legyen?

Röviden ennyi történt, illetve fog történni holnap. Ha esemény lesz, majdan még blogolok.


2008.09.26. Péntek

No, ma megint bontóztam. Elhoztam a várva-várt műszercsoport. Beszerelése még várat magára, mert teljesen más a lábkiosztás, nomeg egy-két visszajelző nincs is benne. Például a szivató. De van benne check engine, meg 4wd :D ... Tökjó.

Szétszedtem, meglestem belülről. Kitakarítgattam. Elleszek vele mostanában, mire beszerelhető állapotba kerül. De végülis nem kell sietnem.

Továbbá sikerült beszerezni egy gyári sárpofozó gumit, ami nem is néz ki csúnyán, és illeszkedik rendesen. Fel is szereltem. Egyetlen baja, hogy 4WD felirat van rajta. Lefesteni viszont nem akartam.

A sárvédőívek javítása viszont egyre égetőbb feladat lesz, ugyanis majdhogynem porlad, főleg a lökhárító mögötti részen. Tavasszal szerintem ebbe is belevágnék, persze, az anyagi helyzettől függ. Akkor már illene egy normális külső küszöböt feltenni, meg le is kellene fényezni... hajjaj, nem könnyű... És akkor még ott a polák is. A szerencsém ezzel a kocsival az, hogy nem csak az én zsebpénzemből megy a dolog.

Megtaláltam a kocsi kezelési útmutatóját. Az is jópofa dolog. Japán kocsiról van szó. Egyik ábrán egy csajszi szemlélteti az öv bekötésének helyességét. Na, és milyen csajt rajzoltak oda a japcsik? Hát persze, hogy egy anime / manga figurát :P .

2008.09.18. Csütörtök

Megint lett valamim, amiért nem fizettem egy fillért sem... Jajj, mi lesz így velem... :)

nah, ez az igazi rat kategória

Ha a népet érdekli, és szabályzatba nem ütközik az ilyen bejegyzés, akkor majd mesélek még róla. Most csak úgy gondoltam, írok, hogy mikhez nem lehet hozzájutni :)

Mellesleg ez egy Èezet 250 (Èzetka-Jawa). Agyerek úgy vált meg tőle, hogy "a felirat nem jó, valójában 175-ös).

Viszont a motorszám az nem csal... Hát, így járt... :) Erős a gép, de sajna még életveszélyes... Még nemtudom, mi lesz a sorsa.

Apropó, kérdezném a szakiktól (mondjuk RasztAndristól), hogy hogyan kell kiejteni a "Èezet"szót? :) Csééé-vel?
KeMa @ . 1 fotó . 29 komment

2008.09.15. Hétfő

Ma megint bontóztam. Apránként hozom haza azt a Subarut, sajnos a jelenlegi fizetésem csak így engedi meg. Főleg, hogy be kellett fizetnem a teljesítményadót is. Jah, kemény 2400 Ft-ot :)

Szóval, a bontóból elhoztam azt a régóta áhított cuccot, amire valójában jobban vágytam, mint a kormányra. Ez pedig nem más, mint a kézifék köré-alá-mellé való kis műanyag box. Kemény 1000 Ft-ot fizettem érte. Sajnos nem hibátlan, van rajta kettő darab luk, ami egykor az ülésfűtést kapcsolta, meg kettő apró, ami ezeknek a reléjét tartó csavarnak volt ott. Majd valami odakerül, egyelőre én sem tudom, hogy pontosan micsoda is.

Letakarítottam szépen, kivéve a ragasztó-nyomokat. Azt majd holnap fogom kibogarászni :)

Jah, meg vettem egy ablak-tekerentyűt, a régi helyére, amit sikeresen eltörtem a múltkor. Ezért kőkemény 200 Ft-ot kellett fizetnem.

Nemsokára viszont megérkezik a diákhitel, és mire fogom költeni a suli mellett? Hát nem másra, mint a műszercsoportra.

No, a legközelebbi blogbejegyzésig balesetmentes napokat mindenkinek!


2008.09.10. Szerda

Bontóztam. Igen. Subaruhoz. Furcsa, nagyon, nekem is szoktalan még :) . Nemrég a kedvenc bontómba betérve mondta a kedvenc bontósom, hogy bekerült egy Subaru, és nézzem meg, háta van rajta pár érdekes dolgo, ami kellhet. Hát, csak olyanok voltak rajta. Megegyszetünk, lefoglaltam pár ínyencséget, úgymint háromküllős kormány, fordulatszámmérős műszeregység, kardánbox a kézifék körés, stb...

Mivel a fizetésem még nem érkezett meg, sem a diákhitel, egyelőre csak a kormányt hoztam el. A többit félretette nekem szerencsére. Ezért mellesleg 3 darab ezrest kért.

A kormányt sikáltam egy fél óráig, mire kultúrált kinézete lett, aztán gyorsan be is szereltem. Sokkal jobb, kényelmesebb, és nem az a szar kemény műanyag. Jah, és persze eredeti Subaru. Tiszta jó :)

Volt egy kis probléma vele, egy rugó kiugrott, ismeretlen helyről. Végül megleltem, hova való, kis alakítgatás, és bele is ment. Valószínű utólag tákolhatták bele.

A duda is szól rendesen. És kanyarodáskor nem csikorog, mivel megzsíroztam ott, ahol kell.

Egyetlen apró hibája van, hogy egy centivel nagyobb körülbelül az átméreője. De még így sem zavaró. A kényelmes fogás kárpótol mindent!


2008.08.31. Vasárnap

Kicsit megkésve töltöm fel eme bejegyzést, mivel képek, és videó nélkül nem érnek sajna semmit sem. (mobillal készültek a dolgok, a blútúszomat meg anno valaki behúzta, akinek majd jól leszaggatom a farkát, és feldugom az ánuszába), szóval nem volt könnyű ide feltenni a dolgokat :D .

Lényeg a lényeg: 0 km-es lett a Subaru. Öröm, bo-bódottá. Melgett a várva várt 200 ezredik kilométer. Remélem lesz még legalább ennyi a kocsi életében.




(Tudom, hogy fax se látszik a videón, de higyjétek el, hogy volt ott sok kilences, majd sok nullás :D )

2008.08.27. Szerda

Ma szereltem, hirtelen felindulásból. Azaz fotó most nem készült.

Az egész ott kezdődött, hogy megnéztem közelebbről azt a riasztót, amit megkaparintottam magamnak a minap, egy szervizelés alkalmával. Rákerestem interneten a típusra, nem kellet sokat vacakolni, elő is került a használati, és beszerelési útmutató is. Méghozzá magyarul. Gyorsan végigböngésztem, eléggé jó dolgokat tud. Kapásból három védelmi kör, azaz három dolgot tud bezárni, amikor beélesítem. És itt rá is bukkantam a szerkezet hibájára: az egyik beépített relé le volt égve... Hja, az egész gyujtási kört keresztülvezették rajta... hát, nem csoda. Nos, forrasztanom se kell, egyszerűen csak nem fogom felhasználni azt az egy lehetőséget.

A távirányítója sajnos nem a legjobb, egy darabot kaptam hozzá, másik ottvan a régi tulajnál. Szerencsére lehet tanítani neki újat -a régit természetesen törölve. Itthon szerencsére sok-sok távirányító van, köszönhetően annak, hogy apum is riasztó telepítéssel foglalkozik, csupán ő nem autóba építi őket.

Belső tér érzékelés, rezgés, minden, ami kell... De akkor most mi legyen ezzel? Kispolákba tegyem be? És mi lenne, ha beszerelném a subaruba? Azért jó lenne, ha távirányítós volna...

Így kezdődött, és ma úgy végződött, hogy a két ajtóban már benne is van a motor, a központ egyelőre csak lóg a drótokon, de működik kulcsra. A harmadik ajtóba bekerül holnap a maradék motor, illetve a riasztó is beszerelésre kerül.

Kíváncsian várom a holnapi nap végét.

Mellesleg rohadt sok szívás volt a motorokkal, hogy rendesen máködjenek, kulcsra is, meg a központ megfelelő száljáról vezérelve... De most jó. (kopp-kopp).

Fotók holnap szerintem már lesznek :)


2008.08.26. Kedd

Megint Kadettes bejegyzés, űűűű megint nem hegesztettem, űűű, megint nem szereltem polákot, és mostmár akkor le se megy a nap, és áááááá....


Na, szóval, arról van szó, hogy a minap apum egy régi ismerősénél dolgoztam, épp egy öreg passatba varázsoltam manuális izzító berendezést, amikor a háttérben egy gyönyörűen muzsikáló dízelautó közeledésének hangja hallatszott. Ismerős megszólal, míg én a motortérben voltam nyakig: "nem ismerő a hang?". Hátranézek: hófehér Kadett. Majdnem mondtam, hogy nem, míg meg nem láttam a CEV-344-es rendszámot... Kikerekedett a szemem... "miapicsa?!" Az ex-kadettünkről, ami 1992-2002-ig volt nálunk, a legutolsó információm az volt, hogy egy kamionos kocsisorban egy Tatra billencs hátratolatván odapréselte egy másik Tatra orrához, a biztosító felvette azonnal totálkárra...

Hát, mint kiderült a baleset nem pont így történt, bár lényegében ugyanaz: totálkár volt, és egy teherautó okozta. A tulajdonos - aki mellesleg szintén kamionos, és első ránézésre azt mondanám, hogy az autója olyan lehet, aminek lóg a bele... szóval nem gondoltam volna, hogy még helyrehozza. Főleg totálkár után.

Lényeg a lényeg: a kcosit kilakatolták tisztességesen, normális fényezésre nem jutott pénz, így otthon lett lefújva. Meg is látszik rajta sajnos. Nomeg, a tunying reszelőrács, meg a magasra drótozott rendszám, és az oldalára felfestett fekete csík... Kicsit bazári. De visszahozta az utakra, ezért pedig nagy elismerésem. "Megmentette az életemet. Ez a minimum, hogy helyrehoztam!"

Az órát háromszor körbeforgatta. Minálunk is fordult kettőt, bár nálunk volt egy motorgenerálja is. És valószínű, amikor megvettük, már lehetett benne egy százas. Szóval kalandos volt az autó élete ezidáig, és ahogy elnézem, és remélem, még sokáig. Jó volt egy kicsit nosztalgiázni!

A tulajdonosnak meg jeleztem, hogy ha esetleg új autót vesz, akkor erre igényt tartanék. Ki tudja, hogy alakul a sors :)
KeMa @ . 3 fotó . 6 komment

2008.08.25. Hétfő

No, akkor pár érdekesség az elmúlt napokból. A megpontozott stabilizátor-tartó megadta magát, két hete. Én meg lusta voltam meghegeszteni azonnal, ráadásul mentem vele földúton is, elég sokat, egy kész életveszély vagyok, közveszélyes, meg ilyesmi. Szóval a minap leszakadt a másik oldali tartó is, maga a stabrúd lógott lefelé a két gumiszilenten... Ennek fele sem tréfa, szóval gumipókkal felakasztottam, hogy legalább ne akadjon bele valami kátyúba, járdaszegélybe, cicába.
Ma szépen lebontottam a dolgot, és odahegesztettem rendesen. Amolyan izmosan. Összeszereltem, ráálltam a rúdra, rángattam, mindent csináltam. Látszólag most már tényleg jó. Ha megint valami gond lesz vele, akkor viszont bajban leszek. Fogalmam sincs, mit lehet majd vele csinálni, ugyanis a kasztnin lévő nyúlvány a hibás...

Most viszont jó. Remélem jó sokáig. Különben a hegesztés pillanataiban (2)99812 km-en állt a megtett kilométer számláló.

Kép nincs.

2008.08.11. Hétfő

És igen! Megvan! Ez is összejött!

Meglett a 99 ezredik (pontosabban a 199 ezredik) kilométer is.

Ennek örömére nagytakarításba kezdtem, ami odáig fajult, hogy belül kitakarítottam a kocsit alaposan (porszívózás, meg nedves ronngyal műszerfal és kárpitvakarás). Végre ki is néz valahogy. Kedvemtől függően holnap szerintem le is mosom kívülről, és kap egy kézi-polírt. Úgyis régen csináltam már olyat :) .

Ami viszont kezd sürgőssé válni, az a hátsó ajtó esete. Sajna valaki megynomkodta a rohadást az ablak alatt, félek, most erősen elkezd majd szétesni az a része :S

2008.08.08. Péntek

Hej, én is blogolok, mert azért történnek itt dolgok.

No, olyasmiket okoztam, hogy rend lett a garázsban. De jó nagy rend. Komoly, mi? Sajna ennek most nincs látható nyoma, mert tegnap színesfémtolvajok megpróbáltak bejönni a kertbe, ezért minden egyes értéket be kellett gyorsan szórni. Erre pedig a garázs tűnt legalkalmasabb helynek... Remélem nem jönnek vissza, megkergettük a polgárőrségi nivával :D :D :D Mert az jó játék ám! Rendszám megvan, úgyhogy már az is megvan, ki az illető.

Kaptam két jó kis dolgot. Az egyik egy tűzpiros Raid sportkormány. Nemtudom, bekerül-e a kocsiba, avagy fotózási kellék lesz-e (igen, fotós). Agy nincs hozzá, de ez kisebb gond, ami a probléma, az leginkább az, hogy nincs hozzá μ-bizonylat. Átmérőre meg akkora, mint a gyári pók kormány :D . Szóval nemtudom. Anyu kitalálta, tegyem be a Subaruba... De azért nemááár.... :D

Kaptam még két-állásos visszapillantót is, nagyon faja. Érdekes, hogy a felfogatásánál, a belső lámpánál van neki egy gumi-tömítése (lásd képek közt). Maga a tükör viszont nem olyan, mint a póké, legalábbis nem teljesen. Nincsenek az élei lekerekítve. Mindegy, az még odébb van, hogy kitaláljam, melyik kerüljön be :D

Elegem volt, hogy nem találom sohasem a szerszámokat, minden egy szerszámos-ládába van beszórva. Nem látom azonnal, melyik hiányzik, nem találom meg elsőre a dolgokat. Kinéztem hát magamnak egy jó kis beta-szerszámfalat. Szerszámok nélkül 40 ezer. Hát, az nekem mégsem kell annyira... Megcsináltam egy kicsit primitívebben. No, nem szépségdíjas, de funkcióját a legtökéletesebben képes ellátni. Nameg nekem tetszik is. Ennyi.

No, nézzük, mi van még... Jah, igen. Lemostam az 500-as váltót. Nagyon komoly arc, aki kékre festette anno. Ráfestett a mocsokra :D Mivel nem tudom még, hogy mi lesz a váltó sorsa, ezért egyelőre nem kezdtem el fémig lekaparni, meg polírozgatni. Érdeklődő volna rá, de egyelőre nem tudom, mi lesz vele. A harang része az tuti kell, mert ha a boxermotor kerül a gépbe, akkor szükségem lesz rá, az önindító miatt.

Jah, igen, puch blokk. Megnéztem közelebbről a kuplung-szerkezetet. Kicsit profibbnak fest a gyári Sachs rendszer (ha jól láttam), mint a kispóké. Más a kuplung-kiemelő szerkezet, ezáltal más maga a szerkezet rugós része is. Nem tányérrugóval rendelkezik, hanem sok kis tekercsrugóval. A nagy szakiktól kérdezem: technikailag ez gagyibb, avagy jobb? Könyvben nem találtam erre való utalást. Kinézetre jobban tetszik, mint a tányérrugós verzió :) Közlök is róla képeket, lehessen csodálkozni rajta azoknak, akik még nem láttak ilyet :)

(jah, abszolúte tuning kispókra: a puch lendkerekét feltenni. Lehet, kicsit gyenge lenne a gép emelkedőn... Van vagy 3 kilóval könnyebb :D Legalábbis az a 2-3 mm-el vékonyabb kinézet erre enged következtetni. Meg különben is: boxernek nem kell akkora lendkerék, mint egy kéthengeresnek. Pláne, ahol egyszerre járnak a hengerek.

Röviden ennyi történt. A kasznival sajna nem nagyon tudtam tovább haladni. Icipici hegesztés még volna ezen az oldalon, utána jöhetne a következő, aztán az alját elkezdhetném. De sajna nem olyan egyszerű az elhatározás.

Jah, be kellett szerelnem egy riasztót egy kocsiba. Azon kívül, hogy alig volt vele dolgom, mert vezetékeket nem kellett újrahúzni, megkaptam a régi elektronikát. Meg a távirányítót. Széjjelkaptam, elemet cseréltem benne: láss csodát, semmi baja. Azt hiszem, jól jártam. Főleg, hogy fizettek is a munkámért :D Ki kell legózni, melyik vezetéknek hova kell menni. Azon kívül, hogy van benne indításgátló, meg kell említenem a nem extrának számító ajtónyitás-érzékelőt, a lökés-emelés-érzékelőt, a belsőtér-érzékelőt. Össze lehet házasítani a központi-zárral, az elektromos ablakokkal (amik az enyémben pont nem lesznek . De lehet, hogy a pager-rel is. Azt viszont majd nagyon szeretném beszereltetni. (aki nem ismerné: a kulcstartóra tett szerkezet is riaszt, amikor a kocsi riaszt. Így 500 méteren belüli körzetben, ha nem hallom a riasztót, a kulcstartón lévő kütyünek köszönhetően biztos meghallom. Frankó. No, jöjjenek a képek (mert olyan is van ám :) )

2008.08.01. Péntek

Semmi hasznos nem történt ma. De tényleg.

Ellenben megpróbáltam bedigitalizálni az ezer éves super8-as felvételt, amin látszik a kispolákom. Beállítottam a falhoz, egy kartonlaphoz, kábé egy képeslap nagyságú felület volt a hasznos felület, digitális fotomasina állványon... húúú, hát volt szívás :D . Kapásból a fókusz: a szalag nem volt feszes, így a kép egyik fele éles, másik fele homályos... Még többet szenvedtem a szinkonnal, mire kiderült, hogy nem én vagyok béna, és nem én nem tudom szinkronba hozni rendesen: a felvevő a végét járta, hibás volt, és csak néha-néha készített egy-egy kocka képet. Ezért olyan szakaszos. (kis bps :D :D :D ) Ráadásul vissza is kellett lassítanom digitálisan. De a lényeg látszik, és mozog is. Szóval, így nézett ki a kispolskim 1986-ban: (tudom-tudom, sokkal jobban, mint most :D ).

Jah, és csináltam egy állóképet, ahol a legjobban látszik. ha egyszer lesz normális diascannerem, bescennelem egyenként a kockákat, hátha úgy jobban lehet valamit látni belőle.

Akkor tehát a múvi:


Közben rájöttem: a rokonoktól kell kérnem inkább normális minőségű fotókat a kocsiról... Mivel fotósok, valószínű sok képük van róla :)

2008.07.27. Vasárnap

Szánsájn, bícs, tücsök, köcsög.

(Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta

Azaz megint dögmeleg odakinn, én meg a hűvös garázsban hegesztek :D . Kocsi aljat, még mindig. köszörültem a varratokat, erősítettem itt-ott. Alulról is szépen varrtam kicsit, aztán, miután már alig láttam a sok szemembe hulló zunder miatt, úgy gondoltam, a maradék pár varratot megcsinálom akkor, amikor a kocsi oldalra lesz döntve amúgyis. Ugyanis aláfekve már nem fér be a hegesztőpajzs. Vagy a kocsi van alacsonyan, vagy a fejem nagy :D .

A merevítésekhez való pöttyölés következett, amit egyszer már ellestem a lákátosoktól, továbbá amit előző bejegyzésem kommentjeiben Tibeee javasolt. No, lettek jól sikerültek, és lettek gagyibbak is, sajna. Majd szépen leköszörülgetem a feleslegeset, akkor ki is néz majd valahogy.

Nomeg, én is pakolgattam a garázsban. Találtam egy sima váltót, egy fiat 500 váltót, meg egy boxermotort... Fura, mert olyan picik, hogy el is felejtettem, hogy hova voltak téve :D . Jah, meg találtam egy oldalablakot is. A párját a pince másik végében leltem meg... Hát igen, én mindigis a rendről voltam híres. Felteszem a képeket arról is, mert nem akármilyen oldalablakok azok :D Na, milyen ablakok is?

Jah, meg kaptam apu egyik munkatársától egy autódiagnosztikai könyvet. Amolyan analóg Autodata :D . Mondanom sem kell, hol nyílt ki elsőre :D . Ez egy égi jel :D


2008.07.26. Szombat

Heló mindenki!

Ejj, de szép napot zártam ma! Egyszerre három melót is csináltam párhuzamosan, de nembaj! Hegesztettem ma is, pont annyit, hogy a mai melónak csak a hegesztőgép hővédelmi kapcsolója vetett véget. De no para, holnap is lesz nap, nomeg, nem árt, ha az ember tiszta fejjel dolgozik. Nem kell ezt összekapkodni.
Legyen elég az, hogy a doblemezen, az utastér felől már nincs több rozsdaette lik, továbbá a kocsinak baloldalt immáron nem perforált az alja. Éljen! :) Meg éljek én is. Azt hiszem, büszke lehetek magamra, mert ilyen pontosan még nekem sem sikerült foltot kivágnom :D

Továbbá jelentem, megfogadtam Hepike javaslatát is, hogy lehetőleg ne egymásra téve hegesszem a lemezeket. Ezt egészen pontosan úgy oldottam meg, hogy ahol lehetőség volt rá, ott az éleket egymással szembehelyezve hegesztettem. Sajnos mindenhol nem tudtam, mivel annyira pontosan azért nem tudok foltot kivágni :D .

A jelenlegi állás most az, hogy a lemez felülről felhegesztve, bár még vannak varratok, amit javítgatni kell mindenképp. Alulról még egy pöttyel sincs odatéve a merevítéshez, illetve a hegesztések sincsenek még alulról megerősítve. Mivel autó alatti hegesztés akna nélkül nehéz, és fokozott figyelmet igényel, ezt a művelet mindenképp holnapra halasztottam.

Ellenőriztem a palackban lévő gáz mennyiségét, egy palack-emeléssel, nyugtáztam, hogy szerencsére alig fogyott a szerkezetből. Fog jutni a másik oldalra is. A szomorúságos dolog viszont az, hogy a 2-es lemezem erőteljesen megfogyatkozott, most, hogy padlólemez lett belőle :D . Mindenképpen kell szereznem minimum egy négyzetméteres darabot megint.

Miután felkerül rendesen az alja, azt hiszem, levakarom az alvázvédőt az aljáról. Bár, ha hegesztés után szedem le, sokkal könnyebb, mert az ív hőjétől elég nagy darab egyszerűen csak lecuppan, viszont kellemetlen a zárt garázsban a néha-néha fellángoló bitumen-cseppek füstjétől fuldoklani :D Nem beszélve arról, hogy tűzveszélyes.

Jah, ki ne hagyjam: még hátravan temérdek köszörülés: a varratoknak kultúrált kinézetet kell varázsolnom. Ez is holnapra vár még, bár a mélyen vallásos szomszédokkal való jó viszony érdekében lehet, hogy ezt az Úr napjáról hétfőre fogom halasztani :D :D :D .

Röviden ennyi az esemény. Felteszek még pár fotót, lássátok, mit tákoltam. Lehet, nem szép, de nekem tetszik, és tényleg örülök, hogy az én kezem munkája van a kocsi karosszériájában.

Kérdés: Az alját az alsó merevítőkhöz hogyan hegesszem? Egy-egy ponttal, vagy varrjam végig?

2008.07.24. Csütörtök

Nagyon meg vagyok elégedve a lakatosommal! Azt hiszem így illik kezdeni. Ma nekiugrottunk, nem kis szenvedések árán leszenvedtük a bal első szaladőművet. Szerencsére a tőcsavarok teljesen rendben vannak. Meglestem közelről a leszerelt egységet, hát, hogy is mondjam, hófehérkés sztoriból két törpe nagyon ráillik a csapágyakra: Morgó, és Kuka :) . Egyszerre, mindkettő :D .

Szépen nekiálltunk levakarni az alvázvédős, meg mittudoménmilyen alját a doblemezről, hát, mit ne mondjak, voltak meglepetések. Például, hogy előző lakatos sikeresen átbaszott. Természetesen itt nem ő a genya, hanem én vagyok a hülye. (Itt kívánom megjegyezni, hogy még mindig erősen kiállok amellett, hogyha a többiekre hallgattam volna, most nem itt tartanék).

Hőlégfúvó jól lehozta a dzsuvát, köszönet még a spaklinak is, szerencsére a fél kezemet sikerült leégetni, de nembaj. Túljutottunk a nehezén, hogy utána újabb nehézségek elé álljunk: iszonyat nagy gyánságok... Foltok, amelyek éppen csak felpöttyintve, körülötte fekete, szilónak tűnő anyag.... ááárggh... leszedtük az egészet a 'csába...

Pihenésképpen még belepróbálgattuk a szellőzőnyílásba a tankbetöltőt, ahogy Barbi kocsijáról lelestem, hát kéremszépen, nem veszett az ügy. Kitartás kell hozzá. Nomeg ugye, egy lakatos. Nekünk való meló :) . De ez még odébb van, előbb az alja!

Szóval bontogatom szépen tovább a koszos alvázvédőt. A végén az lett, hogy jött a flex, és a vágókorong, oszt levágtuk a 'csába... Aztán méricskélés, csiszolgatás, még egy kis vagdosás. Aztán, a lakatosom arra gondolt, hogy ha már ittvagyunk, szépen fel lehetne tuningolni a foltot. Nem is kell több hozzá, jött a barátunk, a 2-es lemez, meg a karton. Kartonból kivágódott a sablon, lemezből a beszerkeszteni való elem. Alakra formálás, ami nem is volt olyan vészes, mint gondoltam. Lakatos nagyon magabiztos lett az utóbbi időben, pedig nem régen kezdte.

Elő a hegesztő, két pont, majd igazítás, újabb két pont, majd szépen összehúzás. Utána ugyanezt a belső részen is (amit az előző lakatos kihagyott. Jah, hogy ő már a kivágás részt is kihagyta... hát kérem, felületesség...)

Szóval az új elem felhegesztve, nagyon babán néz ki. Szinte semmi se tart vissza, hogy holnap felkerülhessen az új padlólemez! Nehéz napnak nézünk elébe, de kitartás, az kell!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni azoknak, akik lakatolás előtt állnak: hallgassatok a tapasztaltakra: nem hülyeség, amit mondanak! Az önfejűség szíváshoz vezethet! Láthatjátok az én példámat!


Mit írjak még? Ja igen! Azon kedves olvasóimnak, akik az egészségügyi állapotom felől érdeklődnek, leírhatom: minden a lehető legnagyobb rendben van! Konzultáltunk az orvossal, aki megnyugtatott: aggodalomra semmi ok! Mára már nagyon jól kezelik a skizofréniát, minket (engem, meg engem, azaz a lakatosom) könnyen ki tud gyógyítani!


Hamarosan folyt. köv.!

2008.07.18-20.

Egy pár szót írok én is a találkozóról. Subaruval mentünk le, mivel az én kocsim darabokban, és egyik ismerős sem merte (tudta, akarta) kölcsönadni a pókját.
Szerencsére nagyon nem néztek ki a társaságból

Péntek reggel Cincilivagékkal, Thonyékkal indultunk neki az útnak. Akkor még komor volt az idő, mire leérkeztünk, már barátságos volt.

Regisztráció, sátorverés, szúnyogcsípés, ismerkedés. Estére már szinte mindenkivel sikerült kezetrázni. Mások autóinak megcsodálása, megbütykölése, egyéb offtopic autók megvizsgálása, hogy vajon valóban offtopicok-e, vagy csak az idei "legjobban átalakított kispolski" díj jelöltjei-e?

Videónézés, karaokí kifulladásig. Mindeközben elfogyott a családi kiszerelésű sör (kétliteres kőbányai , így olyan haverok felkutatása, és beszélgetésbe elegyedés, kinek a kezében van vándorpia :D "kérszmeggyet?", by Laceeeeee. Ha nem, akkor is kapsz, nyam-nyam, már keverednek a sorok a karaokiban, de még emlékszem a szövegre. Gyors körbeszaladás a kempingben, polski felkeresése (mármint Kornélra gondolok. Nehéz megtalálni a sok polski között). A komBIS ismételt megcsodálása, nomeg tolmácsolás a gazdája és az érdeklődő szlovákok közt. Annyira belejöttünk, hogy megvendégeltek a sátruknál finom szlovák piával. Később kiderült, hogy maga Martin Matuska volt az, aki belémnyomott két légkört abból a finom piából, aminek köszönhetően már erős koordinációs problémáim voltak :D . "Inkáább sört adjál, a rövidet nem szeretem, neméééérted?" Nem értette. Kaptam egy teli felespoharat... "Kitcsi", mondta. Szerintem nem volt kicsi, meg is lett a hatása. Ezért nem is tudom pontosan időben, hogy ekkor ottvolt-e már Buszospetya, vagy pont ekkor érkezett-e? Nomindegy, vele is iszogattunk kicsit. Meg RasztAndrissal is. Bár míg én dobtam egy sárgát, visszaérkezvén már nem találtam ott... Az ottfelejtett másfél literes Sopronin meg OGY és KG verekedett össze :D . Hajnali három óra magasságában már nagyon szerettem volna magamat a kijelölt fekvőhelyemen vízszintbe tenni, így el is kezdtem ehhez készülődni, mikor megjelent Chris, kezében sok sörrel, hogy "Kemavanegypókrócotok? mertakkorleülhetnénkarraegypicitinni" Természetesen miért ne volna, kapásból kettő is. A pillanat tört része alatt ott piáltunk vagy huszan, halk zeneszó mellett. Talán 4-fél öt körül tértem nyugovóra....

...hogy utána hajnali kilenc órakor arra ébredjek, hogy bontják felettem a sátrat, mert másképp nem tudnak felébreszteni. Kocsikulcs nálam, cuccok a kocsiban.

Tájékozódási verseny nekem kimaradt, egyrészt az offtopic autó miatt, másrészt inkább segítettünk a szervezésben. Körülbelül délig ment az amőba, déltől már tényleg a hasznunkat vették a rendezők: cuccokat vittünk a kempingből a szabadstrandra, szalagokat húztunk, segítettünk villanyt kérni. Ja igen, villany. Az egy dolog, hogy nehéz volt villanyt szerezni, mert "jajkijönazeonésmegbüntetnek minkt", de mire sikerült elintézni végre, újabb akadály következett: nem szabványos háromfázisú dugalj volt a ringlispilnél (aki nem értené: a bucsusok adtak kölcsön nekünk villanyt). "KeMaholvagy, kénekicsitszerelni!" És KeMa jön, és szerel... Raver kolléga nem tudott kiigazodni a rendszeren: "van az R S T, meg a nulla, meg a föld... Akkor ha ide bekötöm a dolgokat, akkor a nulla pont kimarad, de akkor meg nem megy..." És KeMa megmutatta a kettes számú verziót, hogy vidéken hogyan lehet áramhoz jutni: " fogod a nullát, kiválasztasz egy fázisvezetket, és bedugod a nyers drótot a 220-as lukba". És lett áram :D (egyes számú vidéki áramszerzés: "végy két gerebjét, a fokokra köss rá egy-egy vezetéket, majd akaszd fel a villanyoszlopon a megfelelő vezetékre. Amennyiben sikerült, örülj az ingyen áramnak, amennyiben nem, nyugodj békében!"). Természetesen próba után villásdugóba tettük a dolgot. Egyfázisú villásdugóba :D
Autók körbeállításában segítkezés -durva, hogy sokan képesek volnának két méteres távolságra állni egy kocsisorban a másik autótól "dehátnemfigyelleveriafestéket".
Autók megcsodálása, fotózgatás, beszélgetés, ügyességi verseny. Ezúton is köszönet Szigetvári Balázsnak a kölcsön-pókjáért, ezúton is bocsánat a karódöntésért :D (pontosabban a karó által leszakított díszlécért - így adj kölcsön polskit KeMának :D ). Fotó-objektívsapka-elhagyás, majd kétségbeesett keresés, majd megtalálás (köszi hbarby! után nemsokkal jött is egy felvonulás, melyben azt a megtiszteltető feladatot kaptuk, hogy egy vasúti kereszteződést kellett lezárni, hogy a felvonulásba nehogy illetéktelenek kerüljenek be. Akkora volt a lelkesedés, hogy a vonatot is visszatartottuk volna :) . A végére felzárkóztunk, majd élveztük a felvonulást mi is. (Ha valaki még mindig hőbölög a mini miatt: én egedtem magam elé. Végülis majdnem polski, csak a motorelhelyezés, a kasztni, a futómű, meg a gyártási ország más)

Vissza a kempingbe, eredményhirdetés, kaja, majd az ivászat folytatásának tervbevétele. Mivel nem tomboláztunk, alkalmasnak tartottuk az időt, hogy átugorjunk a teszkóba piáért (végülis annyit vettünk, hogy megérte volna az első benyakút is). Pocok és Laci is velünk tartott. Visszafele az üres hetesen sárgavillogó és sziréna kipróbálása, nagy gázzal kanyarodás a velencei tavi útra, óje, tiszta feeeling szirénázva száguldani :D :D :D .
Rávillogtam egy út közepén álló BMW-sre, aki meglepő módon azonnal tudta, hogy mi az a kresz, és visszaállt a helyére, és kemény 30 km/h-s sebességet felvéve szépen elkezdett haladni. Két kilométer után meguntam, kielőztem. Tükörből láttuk, azonnal megfordult.... Vajon mire készült az út közepén állva, miko rávillogtam csak nem meg akart fordulni egy határozott jobblábassal? :D

Szóval visszatérve inni kezdtünk, hamar megint algebraközeli állapotba kerültünk. Jól néztek ki Hári Antiék matek állapotban a tóban, kifejezetten csinosan állt egyik-másikójukon az az egykettó pióca :D .
Ismét pokróc, ismét iszi Chrisékkel :) Megint világosodott, mire a sátorba tévedtem. Olyan hat óra lehetett, mikor elaludtunk (mert épp lecsukódott a szemem, mikor Polski indult a vonatához :D )

Megint ébresztő hajnali nyolc-kilenc között. Gyors sátorbontás, majd spuri a hegyre. Ügyességi versenyek, melyek nekem kimaradtak. Zsolti barátom tolt egy driftet a Safety Carral, a szívem majd' megszakadt, szóval többet azzal a verdával nem jövök ilyen rendezvényre, továbbá nem adom kölcsön senkinek :D
Viszont C Kadettben utazás után rájöttem, új szerelmem van. Majd kiderül, a pénztárcám mennyire engedi a bigámiát :D . Természetesen csak azután, hogy a Polski (mármint az autóm) teljesen felépült :) . (ha egyszer nekem is olyan kocsim lesz, nekem lépcsőshátú lesz :) ). Itt ismét köszönet hbarbynak, hogy élvezhettem a kocsiját a jobb egyből, drift közben (és megtudtam, hogy a C Kadett nehezen indulására a legjobb orvosság a "naaaaaa, mi van cicaaaaaa?" féle becézgetés. :) .
Fotózgatás, kocsi törölgetés, fotózgatás, dögmelegben megőrülés, mások driftjének csodálása, és irigykedés. Röviden ezekkel a szavakkal lehet leírni a dolgokat.

Minden egyes helyezettnek gratulálok! Tunyi gépe okozta a legnagyobb meglepetést számomra. Bár kicsit deja vu érzésem volt, eszembejutott a saját kiskocsim 2006-os velencei talija.

Jah, Bakonyi Betyár Sanyi öccse megdobott egy fékfolyadék tartállyal. Ezúton is köszönet neki, az enyém úgyis el van törve. Bár a töröttre az alsó vonalhoz "MIN" van írva, és nem "NIM" :D :D :D

Eredményhírdetés, búcsúzkodás után volt még egy csobb a velencei szabadstrandon, majd haza indultunk. Útközben összefutottunk a hazafele tartó Thonyékkal. Valamit nagyon mutogatott onnan elölről, kábé 20 perc múlva értettük meg, hogy nem verekedni akar, csak mutatja a vállán a Club126-os tetoválást :) . Jól néz ki a dolog :) !

A Hungária körúton még elkaptunk egy kedves kis vihart, azt a fajtát, amiben tényleg nem lehet semmit se látni. Csak egy merő vízfolt a szélvédőn, amin megcsillan valami fehér. "Óbazmeg, elhagytuk a rajtszámot!" Szerencsére meglett mindegyik. Sajnos nem a legjobb állapotban :(. Két zöldhullám is átment rajta... Hát igen, a gyorsan haladó forgalom ilyenkor átok.


Röviden -de tényleg nagyon röviden- ennyi volt a tali. Nagyon-nagyon jól éreztük magunkat, nagyon szépen köszönjük a rendezőknek, a társaságnak, és természetesen az időjárásnak is!

Ezúton is bocsánat, ha valakit kihagytam a sztorizásból, nagyon sok minden történt a pár nap alatt, és amilyen állapotban voltam, sajnos nem ugrik be minden :) .

Jövőre ugyanott, Veletek, és remélem immáron a saját kis polákommal :) . (vagy a c kadettemmel, háááá-háááá :D . természetesen csak viccelek. Bár tényleg nem ártana egyet szerezni, hátsó-oldalablak nélkülit. Ugyanis két olyanom már van hozzá :D )
KeMa @ . 47 fotó . 20 komment

2008.07.21. Hétfő

Ma találkoztam Péter Sanyival, pont magyarhonba sodorta őt a sors. Elhozta nekem a gyönyörű metálbordó BISének az ex üléseit, és kárpitjait. Nemtudom még, hogy mi lesz a sorsa. Az első ülések nagyon bejönnek, hogy gyárlag fejtámlásak, és dönthetőek, viszont a hátsó ülés támláját alapból nem tudom betenni a kocsimba. meg kicsit fakult az egész rendszer, szóval igényli az újrahúzást.

Egyelőre elraktároztam a pincében, majd lesz vele valami.

2008.07.18. Péntek

No, pár dolog örtént ezzel az autóval is. Kicsit letakarítottam, bár mivel az időjárás erőteljesen esős, így nagy mosásba nem mentem bele (inkább csak letöröltem az amúgyis vizes kocsiról a mocskot pár nedves-száraz ronggyal), illetve kifényesítettem a lökösöket. Mást nem nagyon kellett szerencsére az autóval tenni. Olajszint, és akku szemrevételezése, stb...

Bár, a hétvégére az autó kapott egy-két extrát, kívül-belül, de ezt egyelőre nem árulom el. aki ottlesz Velencén, a Club126 taliján, az majd meglátja élőben. Lépeket meg majd csak vasárnap-hétfőn fogok mutatni :)

2008.07.14. Hétfő

Akkor blogolok énis. Hegesztettem. Be a műszerfalat véglegesen a helyire. Ez a rész kezd összeállni. Tűzfalra felkerült két folt. A padlólemez felcsiszolódott, majd szörnyülködés után a mai nap kivágódott. Folytatáson még gondolkodom, hogy hogyan, és miként. Doblemez sem a legjobb állapotú. Afelől is kell gondolkodnom. Merevítések okésak, találtam bennük noymát üregvédőnek (gondolom valami 20 évvel ezelőtti trutyi). Ott igényli a csiszolást. (mellesleg a lakatosnak meg a kurvaanyját. Azoknak, akik lakatolásra adják a fejüket: hallgassatok arra, amit a többiek mondanak! Nem hülyeséget beszélnek. Ha nem teszitek, így jártok, mint én... Avagy rosszabbul...)

Addigis elrettentő képek:

2008.06.02. Hétfő

Megint volt egy kis Szombathely, és igazándiból sok érdemlegesség nem történt, minthogy összegyűjtöttem a 30 OMV-s matricát, és kaptam egy labdát, meg ilyesmi. Elvileg kocsi fogyasztást szerettem volna mérni autópályán, méghozzá azzal a módszerrel, amit már több helyen is olvastam: csurigtankolni, menni 100 km-t, lehetőleg 100 km/h-s tempóval, és akkor (1 óra múlva :D ) kannából rátölteni a tankban lévő benzinre. Ez alapján pedig kiderülhet, mennyit evett a legutóbbi 100 km-en. No, ez a mérés maradt el lustaságból, mivel lusta voltam 100 km után félreállni :D .

Hazafelé meg a sok hülye miatt, akik a kicsi autókat semmibe se veszik, kénytelen voltam egy kicsit durvább előzésbe belemenni. Mondjuk azt, hogy pár kamiont úgy előztem meg, hogy közben padlóztam a gépet. Érdekes, 130-ról is meg tud lódulni. Gondoltam, mi lenne, ha megnéznénk, mi a vége. Épp egy egyenes szakasz jött, Győr legvége felé, ha Pestnek haladunk. Hát, index balra, és szépen padló. A kocsi meg gyorsul. Megjegyzem, nem kapcsoltam vissza, tehát nem kilőtt, de nem is várakozott sokat. Ha a műszerem pontosan mér, akkor annyival mentem, mint amennyi a fotón leolvasható. (emlékeztetőül: 1000 cm3, ~200 ezer kilométerrel, generál nélkül)

Ami viszont érdekes: hiába küldtem meg a lejtőn, nem akart eme érték fölé menni. Lehet, ki kellett volna nyomnom a kuplungot? Vagy elég, ha kiengedem a kéziféket? :D

No, azt hiszem, ennyi volt a kocsikínzásból. Vigyázni kell rááá... És az összes bálna-méretű autós mennyen a sunyiba. Főleg a spanyolok... (Ma kifejezetten sok bunkó spanyol volt az autópályán...)


2008.05.28. Szerda

A múlt héten szombathelyen voltam. Egészen pontosan tegnapig. A kiruccanást a Subaruval tettem meg, mivel cipelnivaló volt rendesen a hazaúton.

Amikor itthonról elindultam, a km óra állás 93572-n állt. Autópályán mentem Győrig, a kocsi, csodálatomra simán teljesíteni tudta a 130 km/h-s utazót. Érdekes, hogy a pedálon érezni, amikor a második torok nyit (azon a ponton picit megakad, pontosabban mondva, onnan egy icipicit nehezebb nyomni). Namost, a 130-as utazót a sík úton pont ezen a ponton, tehát a második torok nyitása előtti helyzetben teljesítette. Mintha pont erre tervezték volna. Próbálgattam előzgetni is, az én műszerem szerint 140, megkockáztatom a 150-et (bár nemtudom, mennyire megbízható az óra) tudja teljesíteni, de akkor már szenved a gép. Inkább nem hajtottam. Olyannyira, hogy hazafelé nem is autópályán jöttem :)

A gyanú a rossz gyertyákra továbbra is fennál. Néha, alacsony sebességnél, olyan sebességi fokozatban, ahol eddig tökéltesen elmászkált, most ki-kihagy a gyujtás. Régen tudtam 50-nel menni 5-ösben, most már nem... Majd beteszem próbára a régi gyertyákat, meglátjuk, mi lesz. csak most lusta vagyok :) .

Hátsó futóműnél valami nyikorog. Szerintem most esett ki a maradék gumidarab a rugó körülről, azt sürgősen ellenőrizni, és cserélni kell. A héten szerintem meglátogatom a bárdiékat (hiába a korábbi rossz tapasztalat, más szállító nincs :( )

No, röviden ez a helyzet. Tegnap hazaérvén a km mérő 94776-on állt, ez barátok közt számítva is 1204 km :D . Persze ezt nem egy tankkal csinálta végig. Átlagfogyasztás számítással még bajban vagyok, mert nem tudom, hány literes a tank. ha 35 literes, akkor valahol 5,9 között van. Mondjuk ez reális a sok rövid táv, és szivatózás miatt. Majd kiderül.

Jah, ki ne hagyjam: tegnap találkoztam iskolatársammal, H. Andrissal :) És utaztam a pókjában.. Ááááááááá, már nagyon hiányzott a fíling. És az az autó nagyon tetszik :) . Szép lett nagyon. Utólag is gratula hozzá!

2008.05.13. Kedd

193 265 km

Volt egy kis futás Pestre a nap folyamán, így bevásároltam a szükséges kellékekből, amit egy 190 ezres szervíznél kell. Olajszűrő, és légszűrő, egész pontosan. Vezérműszíj cirka 10 ezer kilométerrel ezelőtt volt cserélve, gyertyákat meg alig 300 km-e tettem bele. Nos, a gyertyákról, ha már szóba került: erősen aggódom, hogy hamis NGK gyertyák kerültek bele. Ugyanis a "made in france" még csak-csak, de a kinézete... nem a megszokott volt. Mostmeg nagyon néha (valami lé ha néha lecsúszik a torkán), szóval nagyon néha elkezd rángatni, mintha ki-kihagyna a szikra. Mindenesetre a tartalék gyertyák bennvannak a pótkerék mellett a csomagtartóban. Márcsak egy gyertyakulcsot kellene mellé szervírozni.

Szóval, hazaérve kicseréltem a légszűrőt, illetve az olajat, olajszűrőt. Olajról annyit kell tudni, hogy körülbelül egy éve volt cserélve. Akkor Auchan gazdaságos került bele. Hát, hugyhíg olaj jött most le belőle, bár ezt annak is be lehet tudni, hogy éppenhogycsak hazaértem, már cseréltem is. Melegen. Ezt a bal kezem megérezte erősen, ugyanis a lehető legbénábban szedtem le a csavart, és a sugárban kifolyó olaj természetesen a kézfejemen keresztül ment az edénybe... És mellé :D . Nembaj, azt hittem meg tudom csinálni összekoszolás nélkül. Hát nem. Olajszűrő is szépen lejött, alig olajozta össze a blokk oldalát. Olajleeresztő csavaron nem találtam retket, szerencsére nincs vészes kopás ezekszerint a motorban. Jövőre azért leszeelem a teknőt egy takarítás erejéig.

A friss olaj beöntésénél majdnem bajba kerültem, mert nem tudtam a pontos mennyiséget, de szerencsére a sapka mellé oda volt írva a teli szinthez tartozó érték. Ennél pontosan három decivel kevesebb került bele, így optimális esetben -azaz ha nem kell utántölteni (eddig még sohasem kellett [kopp-kopp])- akkor jövő ilyenkor a kannában maradt ugyanennyi mennyiség fog belekerülni. Mellesleg Valvoline SAE 10w-40-es olajról van szó, az API teljesítményszintet meg nem mondom, mert nem néztem. Hiszen ehhez az autóhoz ma már szinte minden olaj megfelel.

Cseréltem tüzelőanyag szűrőt is. Abból volt itthon bőven. Így ha minden igaz, most az összes szűrő cserélve, új olaj, új gyertya, majdnem új vezérmű-szíj (a hozzávaló terelő és feszítőgörgőkkel).

Zárójelben megjegyzem, hogy ugye vizsga előtt, azaz cirka 300 km-rel ezelőtt volt fékbetét, és elöl féktárcsa-csere, és kuplungcsere. Hmmm, 193 265 km. Motor még mindig nem volt megbontva :D . Gratula :) . Szeretem ezt az autót.

Amit még cserélni kéne, az a hátsóablak nyitókája, mert a mostani el van sajna repedve. Találtam a vaterán egy hirdetőt, aki most bontott egy ilyen subarut (csak az 1.2-es, és 4WD). Egy pár dolgot elüzletelünk (kormány, mászercsoport, belső-óra, közép-konzol féle kárpit-elem -nemtudom mi a neve-, talán sárvédők, és hátsóajtó). Majd jelzek, mire sikerült jutni.

Holnap megejtek egy motormosást, meg szerintem magát a kocsit is lemosom, mert kicsit koszos lett az utóbbi napokban sajnos. Meg kiporszívózom. Hej, de tisztaságmániás lettem :) .

2008.05.09. Péntek

Szóval mára kaptam időpontot az ocsmányirodába, 10:45-re. 10:15-kor kikeltem az ágyból, hogy ideje volna indulni. Beszáguldottam a postára, ahol feladtam a hatezer forintos illetéket, hiszen az kell az új forgalmihoz. Mondom, most nem szivatnak meg, múltkor se szólt senki, hogy azt már nem a helyszínen kell befizetni. Tehát a csekkel, az adatlappal, a régi forgalmi engedéllyel, a hátsó rendszámtáblával, és a meghatalmazással, melyben anyum hozzájárul, hogy én intézkedjek a papírok ügyében, beszáguldottam a pulthoz. Mondom mi a stájsz, kérdézeik, csekket befizettem-e? Mosolyogva mondtam, hogy "hehe, befizettem". Most nem fognak megszivatni, nem fogok rohangálni az iroda és a posta közt :) . Erre visszakérdez a csaj "mindkettőt?". Anyád. A rendszámra való műszaki vizsga matrica árát elfelejtettem... No, akkor spuri vissza a postára, persze gyalog, mivel a forgalmi, és a hátsó rendszám ottmaradt, hogy addig a csaj is tudja végezni a dolgát. A postáról visszafele gondolkodtam el azon, hogy vajon észreveszi-e, hogy a műszaki lapon már nincs fenn a 4WD felirat? Mondom magamban, biztos, hiszen ez a dolga, hogy ellenőrizze az adatok helyességét. Mire visszaértem, már készen is volt, rendszámra felnyalva a matrica, kész volt a forgalmi, új nylon tok, már csak alá kellett volna írni. Nézem a lapot... nézem... Mondom, ezt aztán nem írom alá. Erre 4WD van felírva, mikor a közlekedési felügyeletnél figyelmeztettek, és a papírra is jól láthatóan rákerült, hogy 2WD-ről van szó. Csaj vállat vont "semmi gond". Mondom magamban, na, még lesz egy jó pont, hogy szó nélkül javítanak, ha hibáznak. Erre (tessék figyelni!), csaj kiveszi a tokból a forgalmit, fog egy zselés tollat, és a Justy mellől lehúzza a 4WD-t!!! Azt hittem, megfulladok... Mondom, hogy "és akkor ezzel el van intézve? Mondom, ez így rendben? Ki fogja elhinni nekem, hogy azt nem én firkáltam össze? A nyilvántartásban rendesen lesz benne? Mondja, hogy semmi gond nem lesz... Ha hat évig jártunk úgy a régi forgalmival, hogy nem volt kihúzva se, akkor rendben lesz... Jah, mondom bocs, tényleg, ez Magyarisztán. Most ott vagyok vele, hogy letojom... Ha majd pampognak érte, akkor visszamegyek, és kicseréltetem. Elvégre, az okmányiroda oldalán is fel van tűntetve pár helyen, hogyha elírás miatt hibádzik a dokument, akkor nem kell illetéket fizetni.

Erről ennyit. De legalább van a rendszámon matrica. Bár, két napig a kutyát se érdekelte, hogy nincs :) .

2008.05.06. Kedd

Az autó ma reggel fél 9-re volt bejelentve a pomázi Közlekedési Felügyelethez (kis mozaik-utca) műszaki vizsgára. Tegnap este természetesen jól belázasodtam, torokfájás, minden ami kell, és munkahelyről is alig tudtam már hazajönni. Ágynak dőltem NeoCitran-nal, azzal a tudattal, hogy a ködlámpa még kurvára nem működik, hiszen voltam olyan ügyes, és elfelxeltem a kábelét, mikor lakatoltam a motortérben valamit. Sebaj, majd reggel korábban kelek.

Így is történt, kábé negyed órával az indulás előtt összemasniztam, az amúgy is rövidre szabott kábeleket. És láss csodát: nem működik :(. A relé kattan, de nem világít. Gyors biztosítékcsere, mert láttam, az rossz volt. És még mindig nem világít... Relé pedig kattan. Gyorsan szétkaptam a relét (cserére esély nem volt, mivel a vezetékeket okosan ráforrasztottam). Megpiszkáltam az érintkező pogácsákat, és tádám működött.

Természetesen a világítást mikor kell csekkolni? A vizsgapad előtt 10 méterrel. Hátsó ködlámpa nem megy. Csavarhúzó nincs nálam. Végül egy kocsikulcs-fogó kombinációval leszedtem a burát, kicseréltem az izzót, és máris működik. Az első viszont megint beszart. Megpiszkáltam megint a relét, jó lett, és ekkor hívták be vizsgára.

A vizsgán mindent sikeresen teljesített, hümmögtek, hogy "ha már ilyen szépen kilakatolták az alját, a sárvédőt miért nem csinálta meg a lakatos?" :D

Sebaj. Azt mondták, hogy ez még bőven belefér, hiszen nincs is rajta felületi rozsda, ami belerondítana a képbe (fenét nincs. csak volt kályhaezüst festékem még egy pici :D )

Hümmögtek még egy sort, mert ilyen subarut nem nagyon látni, pláne nem 2WD-t. A forgalmiban megy ugye 4WD szerepelt... Alámásztak, megvizsgálták, hogy igen, tényleg nincs kardán, meg hátsó difi, stb... tehát akkor ez tényleg kétkerékmeghajtású. Motorszám is nagynehezen előkerült. Végülis minden tökéletesen stimmelt. Egy dolgot leszámítva. Az első ködlámpát. A dolog poénja, hogy hazafele menet, sőt, ahogy kijöttünk a műhelyből, teljesen tökéletesen működött. Erről ennyit. Hátravan egy relécsere. Jah, és felhívták a figyelmet, hogy illene kicserélni az első irányjelző burát. De ha nem is csere, a hiányzó kis darabot illene betömni valamivel, hogy ne ázzon el a foglalat.

Lényeg a lényeg, a kocsi műszakilag tökéletesen megfelelt, és bár zöldkártya volt rajta, egy mérést megejtettek. Minden tökéletes volt.

Ami még hátravan, az egy okmányirodai futás 15 napon belül, hogy kiadják az új forgalmit, mert a régi betelt. Abba majd jól belekerül az új lakcím is, mert azt csak kézzel írták be legutoljára (nomeg a 2WD is bele fog kerülni). Röviden ennyi esemény történt ma. Végre elkészült a meló, most jöhet a következő... Sajnos még mindig nem a polák... hanem a Favorit. Annak a munkadíját viszont már a polskira fogom költeni :) .


2008.04.28. Hétfő

No, a mai nap szépen lemostam, fel-"lengyeleztem", meg beszilikonoztam (pfuj) a kocsit, a megfelelő részeken. Hátravan még egy ablakmosás, és akkor elvileg készen van.

Jah, mégsem... a ködlámpa vezetékét újra kéne húzni, ha már egyszer sikerült elfexelnem (azt hiszem, most váltam vérbeli lákátossá :D :D :D ).

Bekerült a kocsiba egy "lopásgátló", vagy úgy is lehet mondani, hogy "ímobilájzör v -2.5". Terveim szerint az elektornikus gyújtás tápját fogom vele megszakítani. Az ellendarab pedig a kulcstartón :)

Most pihentetem a kezeimet, mert a kézi polírtól eléggé elfáradtam :)

Jah, és igen. Tudom, hogy a kocsi sárvédője rohadt, meg tele van horpadással. Most erre futotta. De legalább a lökös csúszik, és belül nincs por :D


2008.04.27. Vasárnap

No, akkor az autóval történtek az elmúlt napokban:

Lerozsdamarózódott, lealapozódott az újonnan feltett foltok. Majd alja kapargatás, és rücsizés alá esett, persze jó vastagaon, és ezek után felkentem rá a jó szar Pervent ecsetes alvázvédőt. Vicces egy cucc az, kvázi majdnem egyben esett ki a dobozból... Szal vellanyrezsón forraltam picit, és feltrutyiztam... jó vastagon, nem is látszik, hogy varrva lett az alja... Két évet csak kibír.

Belső kárpit kimosódott, belülről minden rendesen kitakarítottam, visszakerültek a kárpitok, porszívózás, rendrakás, pótkerékpumpálás, izzókészlet, elsősegélyláda, háromszög, meg világítósmellény...

Szereztem gázrugót a bontóban a csomiajtóhoz. Egy kombi E-kadettét szedtük ki, azzal egyezett meg hosszra kábé. Ott csak egy darab van, nem kettő. Betettem a subaruba... Jól szuperál. Tök fura, nem kell kitámasztani :D

Holnapi nap az ablaktörlő karok lefestődnek, felkerülnek az új lapátok,
lemosom a verdát, kézzel felpolírozom, megfényesítem a lökösöket, műhanyagokat, és ha minden igaz, kedden már megy is vizsgára.

Röviden ennyi történt.

Vizsga után az első dolog lesz a motorolaj és szűrőcsere. Alig ment a kocsi 5-6 ezer kilométert, de azért ugye sokat állt egy helyben, tehát mindenképp cserélni illene.

2008.04.22. Kedd

No, tegnap cseréltem palackot a hegesztőben, és befejeztük a kocsi foltozását. Utána sikeresen befejeződött a foltozgatás. Kis köszörülés itt, kis köszörülés ott, rozsdamaró, aztán bumm, kapott egy alapozó réteget.

Mai nap alulról támadtam, miután felálltam az alkalmi trepnire, alul kapargattam meg. Után jött egy rozsdamarózás az új foltokra, és telibekapták a foltozott részek a fekete, spray-es kiszerelésű, amolyan "dobdelgagyi" típusú rücsit. Aztán jött a rosszidő. Átmentem Pilisvörösvárra, ahol még verőfényes napsütés volt. Szereztem a kocsiba új biztonságiöv-talpat (Subaru nem volt, így egy 626-os mazdából operáltunk. Teljesen kompatibilis a kettő).

Holnap veszek egy új flakon rücsit, az megy fel a küszöbre, nomeg a kerékjáratban levő foltra. Ha ez megvan, akkormeg alvázvédés telibe az egész alját.

Jah, meg a bontóban kerítenem kell két gázrugót a csomagtér ajtóhoz. Utána pedig elvileg jöhet a vizsga (bár lehet, még egy olajcserét is meg fogok ejteni).

2008.04.16. Szerda

És igen... Kocsi baloldala kész heegsztésügyileg. Jobboldala is majdnem kész volna... Egész végig aggódtam, hogy e fog fogyni a fémdarabolókorong a sarokcsiszolóhoz. Annyira aggódtam emiatt, hogy el is fogyott a hegesztőből a gáz :D . úgyhogy holnap ebből fel kell tankolnom, hogy az utolsó foltot is fel tudjam tenni. Továbbá veszek egy flakon rücsi spray-t is a hibajavításhoz (tudom, az volna a korrekt, hogyha az egész alját egyben újrahúznám, de nem akarom látni, hol van még elrohadva :D ). Továbbá holnap megveszem a kisfityóhoz is az alapanyagokat. Ugyanis az is készül lassan, csak olyan lassan, hogy nem érdemes egyenként blogolni róla :)

2008.04.15. Kedd

Nah, akkor én is írok egy-kettő szót a hétvégéről. Mert miért ne, vagy 10-en írtak már róla, de akkoris, csakazértis :D . Eredetileg úgy volt, hogy nem tudok menni, de mikor szóltak a Puchosok, hogy kinnlesznek ők is, (és sejtettem, hogy ritkán láthatok Magyarországon ennyi puchot egy helyen), azonnal mérlegeltem, és döntöttem: ki kell mennem.

Kicsit megkésve értem a találkozó helyszínére, ahová a ©kodával mentem... Tibee és Lajoska rögtön elklezdték szemüygre venni, tetszett is nekik, de sajnos nem sikerült rájuk sóznom.... :( Sebaj, majd legközelebb...

Csodák palotája hatalmas volt, főleg a nem kerek kerekekkel rendelkező kabrió kispolski. Szerintem egyedül Nyuszynak nem volt új az életérzés :D Mármint a kabrió miatt :D
Jó volt a tesla tekercs is, sajnos nem sikerült nekem megfogni a villámokat, mind a kettő esetben a srác kislányokat választott erre a feladatra (akik nem tudják, hogyan kell szépen az ívvel játszani :P )
Ellenben jó volt a theremin :D

OT expo nagyszerű, alig köszöntem az ott dekkoló márkatársaknak, fényképezőgéppel a kezemben rohantam a puchos standra, ahol rögtön szóba elegyedtem a szakértőkkel. Megnézhettem közelről a híres-neves "almazöld puchot", amellyel Zima János annakidején sorra verte a nyugati nagy versenyautókat.

kaptam tippeket is, a hogyan-tovább témakörben. Jah, és a várttal ellentétben (ugyanis azok, akik mind szerették volna tölem megvenni a steyr blokkot, mind ezt mondták) egyikőjük sem akart eltántorítani attól, hogy kispolskiba szereljem bele a blokkot. Mondták, hogy tuning téren mélyebben kell a zsebbe nyúlni, mint egy kispolskinál, de megbízhatóbb, és erősebb motort is kaphatok.

Kérdéseimre, miszerint mi a fene ez a fiat500-puch blokk házasítás, megkaptam a választ, de azt, hogy hogyan hozhatom össze a kispolski lengőkarokkal, azt megkaptam magam... Egész egyszerűen: befeküdtem egyenként mindegyik alá. A mászóka-színűben volt a fiat 500-as váltó, az általunk ismert lengőkarokkal... Azaz itt nincs semmiféle macera. Kivéve a kiput... A fotókon is látszik: pont ott van, a lengőkar előtt. Ez nekünk azért nem jó, mert bár jobboldalt elfér, baloldalt ott van egy tank. A puchokban, és az 500-as fiatban ez az egység a csomagtartóban volt... De a kipufogó legyen a legkevesebb... Azt lehet még mókolni.

Érdekes fotókat is igyekszem mutatni: a "nem fiat 500 váltós" puchok futóműve pirinyót más: a váltóra van felfogatva a lengkőkar. Jobban fekszi az utat.

Jah, és a váltó... Igen... az 5. sebesség nem nagy cucc. A hatodik már ritkább, de nem annyira, mint kispolskiban az ötödik :D .

Köszönöm mindenkinek ezt a találkozót, jó volt látni a pókos-társakat! Szerintem nagyszerű volt a mi standunk is, főleg a vitrin, melybe KG elhelyezet "biztos-ami biztos" alapon egy kisperecet is :D .

nah, beszéljenek a fotók helyettem :)
KeMa @ . 39 fotó . 9 komment

2008.04.11. Péntek

No, ma folytattam a hegesztgetés. Szépen, lassan haladok vele. Kezdek belejönni.

(nem, Polski, meg se kérdezd, nem lakatolok wartburgot :D :D :D )

2008.04.11. Péntek

Ma jött el annak az ideje, hogy felkerüljenek a nyári gumik a kocsira. Szemrevételeztem, hogy az alvázvédés elmaradása felületi rozsdásodáshoz vezetett. Pontosabban, valahonnan rozsdás lé jött ki a kocsi aljánál... Át kell majd nézni mindenképp. Röviden ennyi a történés.

2008.04.10. Csütörtök

-Mi ez a bugyogás, KeMa?
-Fő a jókedv!


BeZil kolegával beszélgettünk, míg bogarat tett a fülembe. Információt szereztem arról, hogy a puch váltónak nem így kellene kinéznie. Nomeg, az indító sem teljesen kóser... Akkor mégis waddahell van? Hát, gondoltam, a legjobb, ha lebontom a váltót.
Lebontottam.
Nem volt benne semmi szám, de a temérdek FIAT feliratos csavar már gyanakvásra adott okot. No, akkor most hogyan tovább?

Leszedtem a váltót, kipufogódobostul (a csövei úgyis el voltak vágva, illetve le voltak rohadva)...

Aztán fogtam, előkaptam a kispolákom váltóját, és felpróbáltam... volna, ha a motorburkolaton a levegő-beömlő csöve nem állt volna az utamba... Röpke 20 perc alatt eltávolítottam, a karburátorral is (nem volt könnyű, mert kipufogócső megy alatta... kipufogó-hővel melegítik a karbit.... érdekes...), majd szépen felteszem a váltót... Tádám.. és fel is megy. És minden csavar a helyén. Egyedül az önindító nem passzol, ugyanis a motornak a "kerete" nem engedi fel...

Aztán, ahogy nézem közelebbről, egyre érdekesebb.. mintha a "keret"et a blokkhoz négy csavar fogná... És akkor vettem észre: Ez egy közbetét!!!

Igen, kedves olvasó, valaki gyártott egy közbetétet a Fiat 500 váltó, és a puch motor közé. Komoly, mi? (állítólag ez gyári megoldás... nemtudom...) A megmunkálásból következtetni tudok csak, hogy ez valószínű nem házilag készült, avagy ha igen, akkor nagyon profi munka. Azt hiszem, a következő lépés -majd ha eljön az ideje-, hogy leszedem ezt a közbetétet, és számítógéppel -valószínű a Solid Edge nevű progival (mert ahhoz értek)- megtervezem az új közbetétet. Ami a kispolák váltó és a puch motor közé való. Aztán majd más kérdés, ki fogja legyártani, de az még messze van.

Jah, és külön érdemes megemlíteni a kuplungszerkezetet... Nem semmi, milyen rugók vannak benne... Nem bőwli cucc, teljesen más, mint a polskié... És a lendkerék is szemmel láthatóan könnyebb lehet :D (Ezt aztán jól megmondtam :D )

Mai napra a kellő mennyiségű adrenalin megvan. De mostmár tényleg illene lépnem, mert a Subaru sosem fog elkészülni, ha mindig ezzel a blokkal játszom :D

P.S.: Haveromnak, akinek az a kitűnő ötlete támadt, hogy azt a szar padlőszőnyeget tegyük a blokk alá, a raklap fölé, ezúton is gratulálok. Avagy magamnak. A motor beindítás után kipufogócsővel beleintegrálódott a mű-szőrbe :D

Ápdét #1: KeMa egy hülye... KeMának nem jutott el az agyáig, hogy ez egy boxermotor, és ha oldalt van az önindító, az kurvára bele fog érni a hengerbe. Ami üzem közben forró. Ami nem biztos, hogy jöt tesz az indítónak... KeMa most agyal, hogy mi lenne, ha az önindító a váltó átellenes oldalára kerülne, ugyanis az a henger vagy 3-4 centivel van távolabb (ugye, ezek el vannak tolva egymástól, nem szemben van a két henger). Továbbá mai nap bekerül a polski kasztniba az 500-as váltó, hogy megvizsgáljam: beleér-e a kasztniba, hogyha az önindító "felül" volna.

Ápdét #2: KeMának leesett, hogy átellenes oldalra nem tudja tenni az indítót, mert nincs olyan váltóharangja. :(
A BIS váltónak milyen harangja van?

2008.04.09. Szerda

Hajnali tizenegykor csöng a telefonom. LipTom volt az, a megbeszéltek szerint ébresztett, hogy jöjjön segíteni beindítani a motort.

Délben már mind a ketten ott álltunk a raklapra tett motor mellett, és nekiugrottunk a beindításának. Benzincsöveket keresgettünk, karbit takarítottunk (amiről kiderült, hogy teljesen olyan, mint a kispolskié, csak egészen más), majd "jólvan, jó lesz ez így" címszóval összehajigáltuk (kábé a fele be volt még rohadva :D ). Felszerkesztettem egy duplatrafót a gépre, mert az osztófedél nem volt már meg sajnos. Kábeleket levettem az én kocsimról, minden a helyén, és... és semmi.. letörtem az indítómotorról a kapcsolót... Nembaj, majd húzom a kart, és az érintkezőhöz hozzáérintem a kábelt... De nem volt semmi. csak szikra... önindító le, szétkap, bezsíroz, összerak (jééé, már forog, továbbá, jéééé, ez olyan, mint a kispolskié, csak más). Különben vicces... nemtudom, hogy mi ez a dinastarter duma, mert ez egy sima behúzótekercses indító, aminek semmi köze nincs a forgó motorblokkhoz, ha nem húzom a kart... Meg nem is szíjjal hajtja a főtengelyt, hanem belül van sima fogaskoszorú.

Namindegy.

Indítás... de nem megy... Jah, hogy a benzinbe bele kéne lógatni a csövet? Aztán az se volt jó, kideürlt, lukas a cső, és nem csak a két végén. No, akkor ezt kiküszöböltük, indítás... De még mindig nem jó... Egy zsák motorindító spray, belement már... Mi lehet a gond? Biztos a gyujtás. Oké. Nézem a holtpontot (oké, de melyik henger holtpontját is kéne nézni? Ezek nem egyszerre vannak fent, mint a kispolskié...), hát, a jobboldalihoz néztem..
Gyujtás naná, hogy rossz helyen.. De hol kell lennie pontosan? Főtengelyen találtunk jelölést, de az nem lett meg, hogy azt mihez kell nézni... No nem baj, maradt a régi módszer... indítózás, közben pedig az elosztó tekergetése... Pöfögött, röfögött, de csak nem akart beindulni.. Le is fogyott az akku. Ekkor annyira be voltam már zsongva, továbbá LipTomnak is lassan indulnia kellett már, hogy kivettem gyorsan a ©koda Kedvencből. Indítgattuk, aztán addig addig játszottam a gyujtással, Tomi meg a karbival, míg végül felhörgött... Innen pedig egyenes út a pöfögésig... Persze jó sok kék füsstel, és lövöldöző karbival.

Jah. Karburátoron, mint az 500-as fityóén nincs visszafolyócső... Gyárilag. El is tűnt egy liter benzinem... Vicces :) . Vagyis, ilyen benzinárak mellett annyira nem vicces, de végülis megérte.

Érdekes, a videón is látni, hogy a motor nem ugrabugrál, nem akar felborulni, mint a kispolski blokkja. Komoly. Igazi boxer... Fél kipufogóval :)

Nekem tetszik...

Jah, és akkor a lehrvideo:


2008.04.08. Kedd

Líbe dámen und herren, ih mussz dójcs sprehen! Méghozzá azért, mert "hipp-hopp, jön pukk!"! Azaz ma jött el annak a napja, hogy az első lépést megtegyem afelé, hogy germán vért vigyek a kiskocsiba (az olasz és a lengyel mellé).

Történetesen pedig arról volna szó, hogy hazahoztam az új agregát. Meg a váltóját. A pontos típus azonosítás alatt van. Sajnos axiálventilátor, és felső motorburkolat nélkül kaptam. Ajánlom figyelmetekbe az olajszűrőt, és az olajhűtőt, továbbá a Weber karburátort (tulfolyó nélküli, amolyan 500-as fiatos), Bosch gyujtásrendszert, és a dinastartert... A váltó meg egy vicc, azokkal a kisujj vastagságú féltengelyekkel :D

Ha valaki még nem hallotta volna a híreket: ez egy Steyr-Puch boxermotor, egyenesen az oszták szomszédoktól.

Tervek a jövőre? Hmmm, szeretnék belőle kipréselni 40 lóerőt kábé (állítólag 70-et is lehet), de legalább egy 650TR-esítés. Kéttorkú karbi (már megvan), két sportkipufogó, BIS váltó (elvileg megvan). Tuning nélkül 200 ezres futásteljesítményről regélnek... Nemtudom... Messze van ez még :D De remélem az enyém lesz az első boxermotoros kispolski (126-os nem ez lesz sajnos az első, mert az osztrákok gyárották sorozatban ezt a motort ilyen kasztnival :D )


Itt egy jó kis cikk: http://totalcar.hu/tesztek/steyrpuch/

További kellemes napot!


2008.03.18. Kedd

136 ezer kilométer a gépben, és semelyikünk nem tudja, mikor volt olajcsere... Úgyhogy ma megejtettem az olaj, olajszűrő, és légszűrő cseréjét. A légszűrőből ítélve kábé 10-15 ezer kilométerrel ezelőtt volt cserélve.

Motorolajként a MOL Dynamic turbódízel autókhoz javasolt olaj került bele, API CF teljesítményszint, és SEA 15w40-es viszkozitás.

ollé. :)

2008.03.15. Szombat

NE OLVASSA EL eme bejegyzésem az, aki azt hiszi, hogy tud lakatolni, pedig nem. Mert a végén azt hiszi, hogy mákja lesz, mint nekem. (Avagy mókoljunk autót a műszakira, legújabb fejezete következik.)

Miután megheggeltema lukat a doblemezen, és visszaheftöltem a stabilizátor tartóját, és a motortérben is befoltoztam a lukat, gondoltam, jöhet az alvázvédés. Ehhez le kell kapirgálni az alját picit, aztán lehet föcuppantani az új réteget. Kit érdekel, meddig jó, csak két évet bírjon ki... Utána valószínű gazdicsere.

DE NEM! Nehogy már egyszerű legyen a dolgom, drótkefézés közben egyre több fémdarab hullott a képembe (nyakamba, hajamba, orromba, számba, torkomba). Így elővettem a csavarhúzót, és elkezdtem szúrkálni. Hát, nem kellett volna... No, nem baj, kárpit ki, nézzük, milyen a dolog.

Küszöb, és belső küszöb jó. Ellenben belső küszöb, fenéklemez találkozása nem, No, nem baj, flex elő, kivág, aztán egy fémdarabot odahegeszt. :D Lazán nyomom. Nem szépen, nem ügyesen, de lazán.

Luk már nincs egy részen...

A többi meg majd elválik...

2008.03.04. Kedd

Ma Subaru szervíz volt. Bal első doblemezen volt egy lik. Gondoltam, amíg a hegesztős haver átér, addig kiflexelem a régit. Elkezdtem, elkezdtem, aztán szépen egyre nagyobb lett a lyuk. Végül megállt egy ponton. Elfogyott a rozsda. Haver sehol... Vágtam foltot a lemezből. Haver sehol... Előkészítettem a hegesztőt.. Haver sehol.. Gondoltam, egy pettyet még én is fel tudok tenni... Aztán végül feltettem az egészet. Nem szép, de legalább ronda. Nekem tetszik.. Megy majd rá alapozó, meg alvázvédő, azt csókolom. Két évet csak kibír. Utána meg lehet megy a kocsi a lecsóba :( Sajnos úgy néz ki, hogy anyu nem akar rákölteni többet, én meg most úgy állok, hogy inkább benevezek egy I-es Golf kabrióra...

Holnap még foltozgatok, mert motortérben is van egy lik, ami végül átszakadt a műszerfal mögé. :s. Az egész kocsi egy nagy rohadás, és sajna mégse kapni hozzá mindent, ami kellene :S

Jah, és a stabilizátor leesett tartóját is vissza kéne hegeszteni.


Két év sok idő. Addig eldől, mi a sorsa...

2008.02.24. Vasárnap

Voltam megint suli miatt szombathelyen. Átlátogattam ismerőshöz és néztem nagyot. Megnéztem közelről egy tuti Zastavát. Anno KG blogjában már volt kép róla, ahogy a kis gp hátuljából kilógott az intercooler. Megnézhettem közelebbről. Hát, intercooler, és turbó már nincs benne. Most nitró van benne :) Nagyon félelmetes. Felspoilereződött, brutális futómű, stb... Jah, és ebbe is nemsoká bekerül egy abarth féle blokk :) Szép mi? :) Kaptam tippeket, többek között az ültetésre is, a rugókovácsolás helyett mesélt érdekes dolgokat a gazdája. Például. A spolierek az Abarth-ról másolódtak, két kézzel üvegszál technológiával... Hát, nem is tudnám leírni mindet, amit mi egy órában beszélgettünk :) Nagyon durva a masina...

És miért teszem a kispolák blogjába? Mert van a srácnál elfekvőben egy BIS váltó, melyet nemsokára elboltolunk, ha minden igaz. Elvileg még volna ilyen küszöb-spoiler, mint ami ezen a gépen látható, de nemtudom. Nekem nem tetszik... Legalábbis a kispókon nem állna jól...

2008.02.21. Csütörtök

Ma egy kicsit mászkáltam a faluban a Subaruval. Eléggé nehézkesen indult, és egy-két henger nem is volt hajlandó beröffenni... Egy hengerrel elkezdett szenvedni, én padlóztam, majd szép lassan felpörgött... Asszem, ebből gyertya és kábelcsere lesz. Különben nagyon szépen megy a masina, száguld, mint a kisangyal. És csendes :D Készítettem pár képet is.

2008.02.19. Kedd

A minap Gyula jelezte itt a blogomban, hogy szerinte érdemes volna a kocsi lakatolását elölről kezdeni. Én ezt megróbáltam figyelmen kívül hagyni, de a garázsban a szekrény volt olyan kedves, hogy nemcsak, hogy emlékeztetett, de rásegített erre...

A kurva életbe...

Mellesleg lefotóztam a kormánykapcsolómat. Újfajta, és nincs benne spricninek érintkező ;)


2008.02.17. Vasárnap

Ma igazoltatott a rendőr, Balatonon. Vicces volt, rossz ablakhoz állt :D .

aztán az már nem volt vicces, hogy nem találtam a jogsimat 5 percig.. De meglett... Hát, gyerekek, ez egy élmény volt :D


Majd elmesélem, hogy is volt ez :)
KeMa @ . 2 fotó . 12 komment

2008.02.11. Hétfő

Na, ma is melóztunk. Elvileg megvan az A oszlop alja a jobboldalt is. Továbbá kiderült, hogy át lettem baszva... Valami kemény trutyi lett berakva a hátsó szélvédő alatti lefolyó környékére :S Bepontoztuk, leköszörültem... Barbár megoldás, de a trutyinál jobb.

Leszedtem azt a ragacsos izét a doblemezekről, meglesni, mi is van alatta. Kis rozsdamaró kell, mert szemmel láthtóan, csavarhúzóval érezhetően csak felületi a dolog. Kérdés, hogy mi volt ott az az anyag? Mert akkor olyat is kell vennem, és szépen kibigyulálni. Előre is köszi a válaszokat.


Továbbá: a műszerfal alatti részhez továbbra se nyúltunk :D Pedig amiatt kezdődött az egész... Fasza... Namindegy, hétvégéig csak összeáll a kép.

A kormánymű mögötti rohadással nem tudom, még mi legyen...

jah, és komplett műszerfalat lehet kapni valahol újonnan?

2008.02.10. Vasárnap

Bázeeeeeg... bázeg-bázeg-bázeg. De most komolyan. Mi a francnak vettem le a pedálsort?! Naná, hogy alatta is találjak rohadást!!!!!

Basszameg a jegesmedve... A kormánymű mögött. Bár, ha jól látom, a kormánymű, és a belülről rohadt lemez között még van egy vastag fal, de akkoris... szerintetek itt most mit lehetne csinálni, az elemcsere kivételével? :S Jah, és persze a segéd irányítókar mögött is van rohadás. Csak kisebb...

Mellesleg a lakatos át is baszott, mert a hátsó ablakkeretben a lefolyók körül nem kilakatolta, hanem valami trutyival betömte :S. Tök jó, műszerfal alatti rohadás kijavítása miatt keztünk el otthon lakatolgatni, egy hete lakatolunk, de ahhoz még hozzá sem nyúltunk. Fasza. Amit bentre csináltunk, az A oszlophoz, az valami gecironda lett, de funkcióját ellátja. Gitt meg kárpit eltakarja, leszarom, hogy cigány megoldás, de tényleg kezd elegem lenni ebből a kocsiból... megveszem a végén anyámtól a subarut...

Bíztató szavakat kérek, mert különben én is az a nagyszájú gyerek leszek, aki mindig tagadta, hogy megválik a kispoláktól, azt elhúz egyik napról a másikra a pitsába....

Fényező örült, hogy a standoxot választom. Ő is azt szerette volna ajánlani, de megelőztem :) . Kérdés: Gitt. Ismeritek-e a "Slam" márkájút? És mi a véleményetek róla? Mert a fényező ezt ajánlotta nekem.

Válaszotokat előre is köszönöm.


2008.02.09. Szombat

Alakul a molekula. Menthető a lakatolásos rész. :D

Ma volt itt a fényező. Felmérte a terepet. Azt mondta, fényezett ennél szörnyűbb pókot is. Lehet menni majd anyagbeszerző körútra, és akkor jövő héten el lehet kezdeni a csiszolást is szépen. Zsír.

Továbbá járt itt a postás. Meglepit hozott nekem. Még a héten hívta fel figyelmemet Polski arra, hogy a vaterán van fenn 1000Ft-ért kettő Wartburg króm rendszámtábla világítás, kapásból kettő (warangyokon kettő van gyárilag). Le is csaptam rá, postaköltséggel együtt 1300 Ft volt összesen. Eléggé szép állapotban van mindkető, leszámítva azt a kis mohát, ami egyiknek az üvegén van. Mindjárt megyek, szétflexelek egy szar krómlököst, megnézzük, abban hogyan fest. A gyárinál szebb, a Zsigulié ótvar nagy, és ronda. Tehát esélyes, hogy ez lesz benn. Egyedül a tömítőgumi hiányzik róla, de az nem probléma.

Ápdét:

Szétkaptam egy szar állapotú lököst, hogy belepróbáljam a rendszám világítást. Hát, jóval szélesebb, mint a polszkié. Felpróbáltam úgy, hogy félig lelóg a lökösről. Eléggé furcsán néz ki emiatt. Azon agyalok, hogy valamilyen -szar krómlökösből kivágott- kis toldást kéne odarakni, csak a lelógó rész mögé, hogy azért ne legyen nagyon idétlen. Vagy szerintetek ez a króm-rendszámvilágítás eleve halva született ötlet?

2008.02.08. Péntek

Hátazúgyvót, hogy mondtam, hogy meghegesztem a kocsit. haver nézett. Annyit mondott: "Matyi, te nem is tudsz hegeszteni!!!"

Különben igaza volt... Tényleg nem.


Legalább tudom, hogy összebaszni már tudom a kocsimat... Na, majd lakatos meccsinájja jópénzért...


Különbenmeg, hogy gyorsba' témátváltok: Szigetvári Balázs járt nemrégen felém, és üzleteltünk: Gyártott nekem jópénzért LED-es hátsólámpát. Mert ő jobbat tud, mint én. Ez nem az a fajta, kis izéke, ami egy próbapanelon 200 smd, ami két hét után már csak 150, mert 50 nem akaródzik világítani. Ebben 3 db van, és mielőtt bárki megjegyezné: brutális fénnyel világít, verőfényes napsütésben is majd kibaxta a szemem, amikor előttem fékezett... Velencén láthatta bárki. És nekem is ilyen van már :D Tökjóó.

Éles tesztelés egyelőre elnapolva. Balázs kocsijában asszem több, mint egy éve van, és meggyőzőek voltak az eredmények ;)

Van benne evetromos cucc, stabilizátor, mert ez a fajta led nem szereti, ha millivoltos áramingadozások (faszt, feszültségingadozás, csak hajnalban már nekem sem fog az agyam) vannak. Márpedig polákban voltokban mérhető az :D . egyedileg tervezett, spécin legyártatott panel, SMD alkatrészekkel. Kell ennél több?

Helyzetjelző és féklámpa egybe van építve. Fasza :)

Egyedi indexrelét csinálok hozzá, kapásból, relé nélkül (merminekaz), ugyanis elöl, és oldalt is ledes lesz. Ergo, nem kell az oda. Kérdés, mi fog kettyegni odabenn? Megoldom...

Ápdét:

A lényeget hagytam csak ki. Ellentétben a kis ezer smd-ledekkel, ennek még az is az előnye, hogy az eredeti foncsorozás is kiveszi a részét, így nem csak egy pontban világít. A ledeknek megvan a megfelelő oldalszórása is. Tettem is fel képeket ;)

2008.02.05. Kedd

Mai nap vettem pár cuccot a kocsihoz. Úgymint rozsdamarót, alvázvédőt -gondolom üregvédelemnek megteszi-, daraboló- és csiszoló-korongokat.

Subarut is kell lakatolni, szóval a kettőre együtt szól a meglepi.

Miközben vásároltam az ósanban, a KFT - Afrika (kókuszdióóóó) dala szólt. szóval vettem egy kókuszdiót. Később megbántam, de majd holnap, amikor viszem be a hegesztő CO palackját a Messerhez töltetni (mert egyedül ők vállalnak saját palackba töltést), visszaviszem az ósanba ezt a szart... Még jó, hogy eltettem a blokkot.

2008.02.03. Vasárnap

Ma is dolgoztam a kocsin, mindaddig, amíg el nem kezdődött az RTL-en az Alarm für Kobra Elf. Utána lehet, visszamegyek még. A helyzet most az, hogy szépen leszedtem a maradék összes bitumenlapot a kocsi aljáról. Kalaptartó hátravan még, mert ott nagyon nehezen jövődik le. Valószínű a 29 évnyi napsütés rásütötte rendesen.

Jah, meg leszedtem a tankot. Volt még benne két és fél liter benzin. Dejó :D . Jah, és Tibeee-nek jelzem, hogy csavarlazító se kellett a leszedéshez. Csodálkoztam énis.

No, lényeg a lényeg, ma is haladtam rendesen a géppel. Egyeztetek a sráccal, aki a gittelést fogja csinálni, hogy akkor vessen még rá egy pillantást, s kezdjök beszerezni szép lassan az anyagot.

A rohadással ma nem foglalkoztam. Nem tudtam szerezni darabolókorongot a sarokcsiszolóba, lévén vasárnap van. Holnap, ha minden igaz, elkerül hozzám egy hegesztőgép. Addig szépen le kell marni rendesen a rozsdát az A oszlop alatt, majd teli kéne nyomni üregvédővel. Elleszek a héten, tökjó. Délelőtti műszakra cseréltem a napom, így kábé már 4 óra magasságában otthon lehetek, hogy szerelhessek. Tuti.

2008.02.03. Vasárnap

No, ma megint bütyköltem a kocsit. Kábé annyit, hogy idegesített a lelógó kárpit a csomagtartóban, ami a háttámla hátulján volt. Fogtam a jó kis takkert, aztán visszatettem... Nem gyönyörű megoldás, de szerintem ez így tökéletes lesz :D . jah, meg megtaláltam az elsősegélyládát, amit el is kommunizáltam. Anyu majd kap helyette kommersz-piros-műanyagosat :D .Röviden ennyi :D

2008.02.02. Szombat

No, mai nap hajnali 1-kor érkeztem haza, és kurvára nem volt kedvem aludni, msn-en sem volt senki, kivéve Tibeee-t, aki nem senki, de ő is spurizott aludni, ezért lementem a garázsba, egy kicsit szerelgetni. Leszedtem az üléstámla mögötti bitumenlapot a hőlégfúvóval... Kalaptartóból még nem, mert onnan nem akar lejönni...

Aztán 4 óra körül mentem aludni... Délben keltem, és kettőkor le is tévedtem a kocsihoz. Mivel napközben volt, ezért elkezdtem flex-szel nekikezdeni a belső rohadásnak. Először kvázi köszörültem, aztán kivágtam a alemezt. Több részben. Háttőőőő, nem szép, de nem is vészes. Menthető. Aztán eljátszogattam a bitumenlakkal is, leszedtem a főfékhengert, aztán a mászerfal alatt is flexeltem, megint bitumnlapoztam, aztán meg elkezdtem nézni a jobb oldali belső lemezt az A oszlopál. hát, ott se szép. olyan faszán leszedtem a lemezt a sarokcsiszolóval, hogy sikerült belevágni a merevítésbe. Szerencsére nem basztam szét végleg a kocsimat :D . Tanulópénz lesz a végén ez is. Aztán leszedtem a műszerfal konzolt, abból a célból, hogy majd szebben felhegesztem. Lesz ott meló rendesen, mert mögötte tele van felületi rozsdával.. Nemtudom még, hogy szedem le, mert nehezen hozzáférhető, de valahogy majdcsak megoldom.

 Röviden ennyi történt ma.

2008.01.29. Kedd

Ma folytattam a póckibontást... Kiszedtem végre a becsavarozott üléseket is, majd kipakoltam minden szemetet, kiszedtem a bowdeneket, kiporszívóztam, kapargattam, porszívóztam, kapartam, anyáztam, porszívóztam...

Tudtátok, hogy a rohadás mértékegysége a Q? azaz a Kurvaanyját. A lakatolás utáni rohadás mértékegysége a mQ, azaz a megaKurvaanyját.

Hát, a műszerfal alatti rohadásról tudok, mert ugye azt én kértem a lakatostól, hogy ne csinálja meg (még megolvasztja nekem az emektromos kábeleket mögötte). Azt elkezdtem bontani szépen a flex-szel. Annak a helyrepofozása sima meló lesz szerencsére. Érdekes különben, hogy gyárilag ott van két luk az üregvédelem céljából. De itt nyoma sem volt semmi ilyennek... Az ott színtiszta volt minden... Kíváncsi vagyok, kinek a pókjában van ott rendesen ki-üregvédőzve? :)

A baloldali ajtónál, a két zsanér közti rohadás, az meglepett... Főleg, hogy ügyködött ott valamit a lakatos, és ezt kihagyta... :S Nembaj, majd megtanulok hegeszteni is.

Továbbá kiszedtem a fékfolyadék tartályát, és alatta is találtam rohadást. Valószínű a fékfolyadék kezdhette ki. Ezt miért nem vette észre a lakatos? Elkezdtem baszkurálni csavarhúzóval, szerencsére nem vészes annyira, mint a képen látható.

A munkahengert végül nem vettem le :D ... Belustultam :D majd holnap :)

2008.01.29. Kedd

Subaru megint szívatott... Kondit akartam cserélni tegnap, mert állítólag az tud olyat csinálni, hogy tönkremegy, de sok idő állás után megint jónak tűnik. Aztán hazsnálatkor tönkremegy meint... szóval a papírkondik ilyen szivatós társaság. ahogy feltettem az jat, megint durrog... Visszateszema régit... durrog... Leszedem az emektoros gyujtást, durrog... Akkor lettem ideges, és hagytam abba... Aztán ma lementem, és agyaltam, hogy akkor csinált ilyet, amikor az oszutófedelet piszkáltam. de akkor mindig. Úgyhogy új osztófedél fel, és láss csodát: Beindul faszányosan, megy, mint a mérgezett egész... Szóval hepening.

2008.01.29. Kedd

Subaru megint szívatott... Kondit akartam cserélni tegnap, mert állítólag az tud olyat csinálni, hogy tönkremegy, de sok idő állás után megint jónak tűnik. Aztán hazsnálatkor tönkremegy meint... szóval a papírkondik ilyen szivatós társaság. ahogy feltettem az jat, megint durrog... Visszateszema  régit... durrog... Leszedem az emektoros gyujtást, durrog... Akkor lettem ideges, és hagytam abba... Aztán ma lementem, és agyaltam, hogy akkor csinált ilyet, amikor az oszutófedelet piszkáltam. de akkor mindig. Úgyhogy új osztófedél fel, és láss csodát: Beindul faszányosan, megy, mint a mérgezett egész... Szóval hepening.
KeMa @ . Szólj hozzá!

2008.01.28. Hétfő

Csomagot hozott a posta. Szép rocsesz korcsolyás dobozt. Benne meg volt meglepi. A 3000 Ft-os nyitható oldalablak. Hát, mondjuk sajnos a postaköltség 4500-ra emelte az árát, de spóroltam 500 Ft-ot :D . Mindegy, ittvan az a lényeg. Minden kis kütyü megvan hozzá, leszámítva az egyik zsanért :(. No de, majdcsak olyat is beszerzek valahonnan. Ha valakinek van felelseges, akkor szóljon plíz! :)

Azon agyalok, hogy az összes üveggel el kéne mennem fóIiáshoz, hogy csináljon vele valamit, persze, papírosan ;)

Majd meglátjuk... Nem kéne szórnom a pénzt megint.

Inkább lemegyek, elkezdtem leszedni a laprugót a kocsiról.

Bár nem tudom...


Je ne veux pas travailler... Azaz qrvára nincs kedvem ma dolgozni...

Ápdét #1:
Meglettek az elveszettnek hitt krómkarikák a nagy rendetlenségben. Jeee, mostmár van 7 :D

2008.01.27. Vasárnap

Noésakkormegvolt a Pesti 126-os nap. Tuti volt, voltak új arcok is, nagyon jól megnztük egymás autóját, nagyon jól kinézték a Favoritot, szóval javasoltam, hogy akkor menjünk inkább befelé kajálni. Bementünk, esztünk, Holloékkal kiszúrtuk a szomszéd padnál egy kilógó ordenáré segget, Csajost lefotóztam úgy, hogy Gyula grimaszolt neki. Aztán mentük volna gokartozni, hogyha sikerült volna érvényesíteni a protekcióm a Campona pályájára (azt mondta ismi, hogy bármikor szívesen lát minket, csak ne előtte fél órával szóljak, főleg akkor, amikor jövő héten verseny van, és vigyázni a gépekre... ezt csak azrt, mert nagyon hallattszott, ahogy KG beordította, hogy "szétbasszuk az összeset"). Ésakkor DjHubo javaslatára elmentünk bólingozni kőbányára az Acapulcoba. A kedves nézőközönség csodálhatta a "KG meleg" feliratot az eredménytáblán... Aztán, miután letelt az idő, elindultunk mindenfelé. Előtte megkaptam Polski által Egri tali magasságában Hollonak adott lökösöket, majd kaptam még kettőt Práth Petitől. Nagyonűbertuti ennek az első lököse, majd megmutatom képen is. Lehet majd mit polírozni... Aztán Szekeres Marcit elvittük az állomásra, aztán mentünk tovább, azaz előttem ment Gyula és Csajos, aztán ő felhívott telefonon, hogy jöjjek én is Bazékhoz, mert jönnek KG-ék is, és jó lesz. KG-ék nem jöttek, de jó volt, elbeszélgettünk mindenről, lakásról (tök jó lakásuk van ;) ), fotózásról, RAPülökről és Blümchenről, és hosszútávú memóriáról, és nézegettünk régi tlais képeket. Majd eljöttünk, mert észrevettük, hogy hajnali 1 óra van :)

Köszönöm mindenkinek ezt a tuti napot ;) !

Meg a fini csipszet ;)

2008.01.25. Péntek

Felszereltem ezt az elképesztően ijesztő kipufogót. Gyorsan előtte ellenőriztem a gyujtási rendszert, lekötöttem az elektornikus gyujtást, majd megvártam, míg a pár hónap állás után az elektromos ac felpumpálja az üzemanyagot, majd indíytottam. Csak az akksi lefogyott... Nah, töltő föl, két perc után rájövök, hogy türelmetlen vagyok, ráindítok... hát, indítózott töltőstül... Néztem nagyot... töltő leszed, akkor nem is nyekken... töltő vissza, pörög... Nem olyan hűdegyorsan, de pörög... Namondom, a homemade töltő a legeslegjobb... Ezt is én csináltam :D :D :D

A kocsi beindult, szépen járt alapjáraton, és amilyen ronda a kipufogó, olyan szép a hangja... Csodálkoztam nagyon... Aztán mentem vele egy kört, hiszen tönkremenetel előtt az volt a jelenség, hogy terhelés alatt durrogott, meg nem volt ereje. Mint amikor a kondi meghal a gyujtásban. hát, most nem volt ilyen jelenség... Kurvajóul ment... Szóval érdekes...

Visszajöttem a körutazásról, feltettem a kedvenc krómvéget (anélkül tök idétlen :D ), aztán visszakötöttem az e-gyuszit. És megintcsak megy... Érdekes... Lehet, a vezetékek csatlakozásainál volt a gebasz? :O Most tökéletesen megy... Ha nekem ilyen hiba miatt szállt el a kurvadrága kipufogó, akkor nagyot nézek :D

Mindegy... lényeg, hogy megy... A kérdésem, hogy szerintetek, ha minden más rendben van a kasztnival, a képen látható sárvédő-rohadásba belekötnek-e? Mert egyelőre nincs keret egy lakatolásra....

2008.01.25. Péntek

Épp azon agyaltam, hogy nem éri meg szarozni, a kocsi elkerül megint egy kis időre itthonról, mondhatni, utólakatolás céljából. egyrészt a bal hátsó lámpa helyének a megigazítása céljából. Ugyanis, tudniillik, az kicsit mélyebbre került. No, de ez érthető, hiszen a lakatos kicsit ideges volt már akkor rám :D :D :D
No, meg a műszerfalon is van mit csinálni: pár lukat befoltozni. Például hamutálca, és ablak-párátlanító, nomeg nem beszélve az alul kirohadt részről. Azt el kell onnan tüntetni. azét nem bíztam az előző lakatosra, mert eléggé... hogy is mondjam... Paráztam, hogy nekiugrik, aztána kábelek meg szétolvadnak ott... Egyelőre elküldöm a képeket az illetékeseknek, oszt meglátjuk, ki, miért, hogyan vállalja el...

Tanulópénz, na... Egyszer csak elkészül :D

2008.01.22. Kedd

Alig várom a nyári talit. A nagy várakozásban csináltam egy kis videót, egy tuti zenére, így könnyebb a nosztalgiázás, és -ha már tettlegesen nem- de lelkiekben megy a felkészülés :D



2008.01.19. Szombat

Hazajöttem Szombathelyről, és mi várt itthon? :D

Háááát, meglepit hozott a posta! 15 ezer, plusz egy ezres a postaköltség. Szerintem megérte... Vadiúj, eredetileg KG-tól származik, de én egy harmadik személy segítségével jutottam hozzá. Hepi vagyok...

Fényezésből vettem ki megint a pénzt, szóval tolódik a dolog :D :D :D De ezt már megszokhattátok :D

2008.01.15. Kedd

No, már egyrészt idegesített, hogy címlapon a fotosop rajzom, másrészt volt mondanivalóm, ezért most bejegyzek...

Előbb volt itt Pocok. Hozott nekem meglepit. Tök rendes, hogy megint ő hozta el azt, amiért nekem kellett volna elmennem. Állítólag ha nem hozza el, sosem lesz belőle semmi... lehet igaza van...

Szóval, kaptam tőle két vadiúj, elvileg gyári, krómnyelves kilincset. Jutányos áron. Majdnem annyi volt, mint az elegant csomitértető :D :D :D . Nagyon-nagyon jó kedvem lett máma :D Kell vennem majd zárbetéteket hozzá, és akkor tuti lesz a dolog...

Másik, ami örömre ad okot, hogy sikerült jutányos áron hozzájutnom gömbcsuklós hardikhoz. A fiat126.hu olfalon volt fenn, 15 ezerért a pár. Nagyon rendes volt az eladó, megbeszéltem vele, utaltam a pénzt azonnal onlány, postaköltséggel együtt. Remélem azért meg is érkezik valamikor :)

A rossz hír, hogy megint a fényezéses pénzből merítettem... De ilyen üzleteket nem szabad kihagyni!

Nomeg, tavasszal, jiódőben jobb a fényezés.... :D


Ápdét #1:
Új bejegyzést tettem fel, miért nem tűnik el a leglátogatottabb posztról az előző bejegyzésem mááá?

2008.01.12. Szombat

Nah, akkor nézzük, mit csináltam a kispolskival.

Semmit. nem voltam itthon. Holnap alvázkapargatás lesz, miután leszedtem a szaladóművet.

Közben elkezdtem rajzolgatni fotosoppal, milyennek képzelem el a kocsit. Egyelőre odáig jutottam, hogy fennvannak az alufelnik, meg a kocsi jobboldali ablakai lesötétedtek. Meg a fehéres csík is megvan... Nameg az antenna. Mára meguntam a rajzolást. LQ-ban megmutatom, hogy hol tart most ;)

Ápdét #1:
Ha minden igz, holnap, vagy hétfőn látogatást teszek a pilisszántói rugó-üzemben. Ugyanis segítenem kell két jómunkásembernek, akik majd úgy hajlítgatják egy spéci cuccal a laprugómat, hogy jó legyen... Kíváncsi leszek rá :D

Ápdét #2:
Látott már valaki ilyen első irányjelző burákat? Mert én csak a füstös-beütésűt... teljesen színtelent még nem :(. Bár, mondjuk, lehet, mégiscsak jó a füstös.. De akkr meg hátsóból kell olyat keríteni :)

2008.01.12. Szombat

Vicces volt a mai napom...

szombathelyről jöttem haza. Ugyanis vizsgám volt a suliban.

Amúgyis vicces ez a ©koda Favorit (nemtudom, melyik elvetemült hitte csehszlovákiában, hogyha egy autót "favorit"-nak keresztelnek el, az bárkinek is a kedvence lesz...). fél éve cseréltem benne termosztátot, erre megint megdöglött... Túl van hűtve a motor. hát, mondom, cseréljen termosztátot ilyen hidegben, akinek hat anyja van. És bevágtam egy kartont a hűtő elé. Mindjárt jobb lett... Motorhőmérséklet manuális szabályzása a fűtés bekapcsolásával :D

Komárom magaságában egyre hülyébb hangok jöttek a sebességmérőből... Később kiderült, miért....

Hát ezért...
KeMa @ . 20 komment

2008.01.08. Kedd

Mai nap egy kicsit rendezgettem a króm apróságokat. A vicces az, hogy ami itt volt az asztalomon (kilincs-krómkarika, egy fél ablaktekerő), azok valahogy eltűntek. De hogy hova? Tegnap még pörgettem a kezemmel az ablaktekerőt, mert lassú volt a letöltés, és el kellett valahogy csapni az időt...... Nem értem...

Egy dobozba szedtem össze ezeket az érdekességeket. Majd mindegyikre ráfér egy erős polírozás, csak sajnos szabadidőm egyelőre nem engedi meg. Polírozó-szereket már sikerült beszereznem (hehe, azok is antik cuccok, de beváltak).

Van, aki emlékszik a jó kis kadmiumsárga fényű króm ködlámpámra? Nah, azt is elővettem, gyönyörködtem benne egy picit. Valószínű, egy gépi polírozás segíthet viharvert állapotán. A krómkipuvégről nemrég írtam, hiszen ő új jövevény nálunk. A króm Hella ködfényzárt még LipTomtól kaptam. Kár, hogy nincs hozzá tolatólámpa, úgy lenne az igazi... No nembaj, majdcsak lesz valahonnan. Vagy esetleg egy PAL kéne a hátsó lámpatestekből is, hogy passzoljon a ködlámpákhoz. Csak azok túl nagyok lennének egy pók hátulján, szvsz. Majd meglátjuk.

Króm ablaktekerő, mindenki ismeri. Nekem most eltűnt a párja :(

Króm rendszámtáblavilágítás, Zsiguliról. Nah, ezzel még gondban vagyok. Egyrészt, mert sokkal jobban tetszik, mint a krómlökösbe való, rejtett műhanyag lámpatest. Ellenben ennek felszereléséhez szét kéne barmolni a krómlököst... akkor meg nem lesz hosszúéletű a krómozása... Ezt még nemtudom... Ráadásul arányaiban is túl nagy. Gondolkodom még egy wartburg 353-as rendszámvilágításán. Abból is van króm, és az sokkal kisebb, sokkal szolidabb. (és akár újonnan is kapható ;) )Majd meglátjuk.


Krómtükör. Ladáé. Csúnya. Szögletes. Nem kerül fel. Inkább eladom valakinek. Ilyenből skodáét, vagy régi 601-esét szeretném. Azokon a típusokon volt a picit háromszögletű alakzatra hasonlító forma... Olyan kéne.

Króm ajtónyitó. 2107-esről. Tuti fém, nem műanyag. Csak a "karikája" műanyag. Igaz, van rajta króm, de akkoris. 2101-es krómkarikát nem találtam mag (asztalomon volt, már említettem). Valószínű annak meg vékony a nyílása ehhez. Majd összehozom valahogy :D .

És igen... A háttérben látható az autóm új hifi erősítője :D :D :D

Nahjó, ez csak vicc természetesen. Ami viszont nem vicc, hogy gondolkodom egy csöves elő-erősítő megépítésén. Ami a végfok, és az autórádió közé kerülne, így létrejönne egy hibrid végfok. Alacsony feszültségű anódcsövekkel meg lehetne oldani (szám szerint kettővel). Kicsit tisztább lenne a hangzás, meg tuti brutál poén lenne, hogy az egyedileg tervezett mélyládába bele lenne hangolva két kilógó, sötétben vörösen izzó cső :D . Ezt majd még meggondolom ;) . (hiszen láthattunk már csöves autóhifi végfokot ;) ).

Azt hiszem mára ennyi bőven elég lesz. Csináltam képeket is :) .

2008.01.06. Vasárnap

Akkor nzzük, mi van ezen a fronton. Ugye van egy felrobbant kipufogó, vannak a köcsög bárdi autósok, és van a BOSAL hazai forgalmazó, aki még válaszra sem méltetott. Telefonon meg nem lehetett őket elérni. Mit lehet ilyenkor tenni? Fogyasztóvédelem!
"Azt már nem! Már így is elszórakoztatok két hónapot vele, amikor XY már rég megjavította volna...." és hasonlók hagyták el apum száját. Szóval, nem az a fontos, hogy 20 ezer forintért egy szemetet sóztak ránk, és ahelyett hogy utánajárnánk, inkább foglalkozzunk azzal, hogy minél előbb kész legyen a kocsi, hogy ne a Fordot kelljen használni. Mert azt ne. Tehát a kipufogó elkerült XY-hoz, aki Z-nek a rokona, stb... Két nap alatt kész lesz. Kész is lett. Csak a mondatból kiamaradt a "" szócska. Tegnap hazakerült a szaki műve... Nem volt lelkierőm feltenni ide... mert.... hagyjuk inkább... lássuk a képeket... Csúcsminőség, csodálkozom, ha a mozaik utcáig nem esik szét.

Kösz apu.

2008.01.06. Vasárnap

Mondtam már, hogy erről a izéről lejárt a műszaki? Mert lejárt... Addig xaroztunk vele :D . Igazándiból lesz most vele meló. Kell ugye egy új forgalmi, mert amikor megvettük, két helyre pecsételtek benne műszaki vizsgálat. Aztán volt egy vizsga két ée, be is telt. Műszakira be van jelentve, hálistennek nem én viszem, mert pont vizsgázni fogok akkor szombathelyen :D . Hát ennyi a szitu. Még mindig szarul indul. Szerintem a porlasztócsúcsok nincsenek rendben.

2008.01.05. Szombat

Nahátazúgyvolt, hogy az előbb itt volt Pocok. Meglátogatott. Tök jó arc volt :) . Hozott nekem egy Elegáns típusú motorháztetőt. Fasza. Ilyen lesz a gépemen. Nemtommé... Megtetszett egyszerűen. A másik eladó lesz. Valószínű embléma nélkül. Pocok nagyon rendes volt ám. Csak emiatt jött ki szántóra. Mármint Pilisszántóra. Me nemám a szántó közepén lakom én :D :D :D

2008.01.04. Péntek

Gyerekek! Betojok... Régebben nagyon sokat foglalkoztam mindenféle honlapfabrikálással. Csináltam is naplót a saját kocsimnak. akkoriban még trabim volt... Most pedig megtaláltam... Tök vicces :D

Link a naplómra
KeMa @ . 1 fotó . 5 komment

2008.01.04. Péntek

Rég írtam ide, így most pótolom. Nem szeretek ilyennel dicsekedni, és nem is fogok, de a polákkal nemsokára elkezdek szárnyalni a megszépülés felé. Már majdnem teljesen összegyűlt a fényezésre, felujításra a pénz. Hála az égnek, meg a sok színésznek, akik olyan sok pénzt költenek a büfében (ahol dolgozom). Tlán tavaszra - nyár elejére el is készül a kocsi. Ha minden jól alakul, nekem most lemegy a vizsgaidőszak, utána pedig lesz időm, hogy lekapirgáljam a kocsi aljáról a sok-sok alvázvédőt.

Tényleg, kocsi aljára, alvázvédő alá szoktak rücsit fújni?

Jah, meg kaptam csillagvelláskulcs készletet. Éljen.