Archívum: 2009 (35)

Tevékenységtérkép

2009.12.30. Szerda

Mai nap sikerült kideríteni, hogy a csúnya hangot mégiscsak a vezérműlánc lógása okozza. Viszont volt lehetőségem lemenni szerelőaknába rendesen, és alaposan átvizsgálhattam a gépet.

Eléggé szép állapotban van.

Beállítottam a jobb oldali ajtó zsanérját, így most mindkettő ajtó úgy csukódik, hogy éppenhogy meg kell lökni :)

A dinamónak kicsit csapágy hangja van, illetve a turbinaház az úgy tök kopott, és rozsdás, tehát mindenképpen le kell, hogy szereljem. A kérdés már csak az, hogy visszakerüljön-e, avagy menjen fel rá egy generátor rögtön? Ugyanis a ledes hátsólámpáknak köszönhetően teljesen kielégítő így is a töltés.

A másik, ami még említésre méltó, hogy az akku (ami egy Exxide Classic :D ) alatti lemez sajnos rozsdás. Minde bizonnyal az akkuból kiszivárgott lé marta meg. Jövőre ( :D :D :D ) jól átmosom sima szappanos vízzel, hogy a lúg semlegesítse a helyzetet. Aztán majd meglátom még, mi lesz vele. Illetve a homlokfalon sajna van pár horpadás, ami egy korábbi akku kivét-betét közben történhetett. Nem vészes, de nem is szép. A pótkerék alatt viszont makulátlan, a lefolyó nyílások is teljesen hibátlanok, minden bizonnyal a munkájukat is helyesen végzik.

A jobb oldalon, az "A" oszlop alatti antenna mindenképp le fog kerülni, az már biztos. Nem csak azért, mert ronda, hanem azért, mert csapkodja az oszlopot folyamatosan, és féltem a fényezést. Szerencsére csak egy 6-os luk van neki fúrva, amit egyelőre majd legumidugózok. Aztán majd ha kiderült, hogy a kis hibák hogyan lesznek javítva, sor kerül erre is.

Valószínű majd állítani kell kicsit a kulisszán, mivel nagyon ritkán kidobja 1-esből, míg 2-es és 4-es helyzetben körülbelül középen van a kar. Ja, és bekerült Niki legelső "tuning" váltógombja, a jó kis Polonez váltógomb :) .

Az első fékek környékén is szét kell majd nézni, mert egyik dob (szerintem a jobb oldali) ovális, és kicsit darabosan fog emiatt a rendszer.

Nem tudom különben, hogy pontosan hogyan legyen a későbbiekben a kocsi sorsa. Olyan szívesen tenném rá a króm cuccokat, viszont ilyen gyári állapotában is nagyon tetszik. Ez csupán azért gáz, mert én hezitálok, Pocok addig meg hülyét kap a hátsó lökös miatt :D .

Fűthető hátsó szélvédő is be fog kerülni mindenképp. Ja, és fűtés: a csövek teljesen rendben vannak a fűtésnél, a termosztát rendesen nyit-zár, viszont belül kurvahideg van. A kar nyitva, középen a váltókar körül minden meleg, viszont meleg levegő a rostélyokon már nem igen jön ki. Ilyenkor mi a teendő? Eléggé szar dolog kabátban vezetni.

A függőcsapszegek valószínű cserések, mert kicsit nehezen jár a kormány. Először megpróbálom bezsírozni, ha ez nem hoz eredményt, akkor viszont rábízom ezt a részét egy szerelőre. Én nem merek nekiállni ennek a részének.

Gondolkodom még a rádión, mert valami zene mindenféleképpen kellene. Igazándiból a Hollo által alkamazott megoldás tetszik nekem a legjobban, bár lehet, én leegyszerűsítem annyira, hogy anyósülés alá beteszem az erősítőt, aztán arra rákötöm az mp3 lejátszót. Így akkor végülis szolid, de mégis jó zeném lesz. A rádió gyári helyére meg bekerül az odavaló kesztyűtartó :)

Ja, kéne még egy szivargyújtó. Gyárilag be van neki húzva a kábel! :) Tök jó! :) És az is jó, hogy az utólag beszerelt rádió miatt nem lett minden szétizélve. És megvana  pótkereket lefogó szíj, és az emelőt lefogó szíj is.

Szóval úgy fest, hogy az autó tényleg szinte teljesen érintetlen. Már csak a jobbos ablakot kellene kicserélni billenthetőre, mert így felemásan eléggé idétlenül néz ki :D . És egy automata öv is jól nézne ki a kiskocsin. És még van sok minden más, ami nem jut az eszembe így hirtelen.

2009.12.28. Hétfő

Az egész úgy kezdődött, hogy Pocok bogarat tett a fülembe, hogy érdemes volna egy új fényképezőgépre beruházni. Végül is beleugrottam, és vettem egyet, ahová elkísért ő is, hogy szemrevételezze szakértő szemeivel, hogy érdemes volna-e megvenni.
Utána beszélgettünk arról, hogy lassan Polski ügyben is kellene valami történés. Így is lett, addig tette a bogarat a fülembe, míg sok-sok keresgélés után rátaláltam egy hirdetésre a hasznaltauto.hu-n.

Az elképzelés az volt, hogy piros szín, kis légbeömlő, és természetesen jó állapotú kasztni. Így esett a választás a székesfehérvári hirdetésre. Megkértem Buszos Petyát, hogy alkalomadtán, szabadidejében ugorjon el meglesni. Így is tett, megleste, és azt mondta, hogy mindenféleképpen érdemes volna lejönni, és megnézni nekem is, ugyanis a karosszéria szép állapotban van korához képest (két rozsda, plusz egy ajtónekib@szás nyoma).

27-én, karácsony után Pocok kocsijába ülve lezúztunk fehérvárra, ahol alapos átvizsgálás után (mely során szerelőaknából is megvizsgáltuk) azonnal döntést hoztam: nekem ez a kocsi kell! Színre olyan, mint Niki gyári színe, ráadásul tuti az állapota. Fékek fognak, motor kopog, viszont megy, mint az állat, váltó patent... nem is kell ennél több.
Az autó 100%-ig eredeti állapotú: megvan az összes kárpit, a motorháztetőn ott a gyári fényezés matricája a színkóddal. Csomagtér kárpit is megvan, a fémplakett is a motortérben. Elakadásjelző háromszög, műbőrös-dobozos izzókészlet, szőrmehuzat. Jah, és tuti hifi :D :D
És a ritka fajta hátsó lökhárítója van: a krómlökösból ismert rendszámvilágítás, de van már tolató és ködlámpa benne. Pocok ilyet keres ezer éve :)

A lengéscsillapítók lassan cserések, nomeg ki kellene cserélni a függőket is... Kis, de kemény alkudozás után végül 60 ezer lett a vége, azaz sikerült 5 ezret lefaragni a meghirdetett árból.

A tulaj, akié volt mondta, hogy nagyon vigyázzak "Muki"ra :) . Még nem tudom, hogy marad-e ez a név neki, de az biztos, hogy vigyázni fogok rá.

Tegnap LipTom kocsijáról leszedtem a ledes hátsólámpákat, ami az enyém, és fel is tettem rögtön az újonnan szerzett gépre. A gyári lámpaburákkal, mert az úgy tök jó :)

Ma meló előtt Julival elkezdtük kicserélni a hátsó-oldalsó ablakot, a kibillenthetőre, amit még Nikire vettem, és amire előző nap gondosan felragasztgattuk a talik matricáit. Végül a jobb oldalira sajnos nem maradt idő, szóval most felemás a hátsóablak :)

Melóból hazajövet sikeresen leeresztettem az auchan-olajat, ami elvileg két hetes benne. Barnás-feketés színű volt, de hugyhíg. Bízom benne, hogy ez volt a csúnya alapjárati kopogás okozója. Belekerült Valvoline TopGuard 10w40 (amit a justyba is töltögetek).

A hangja jobb lett, de még nem szép alapjáraton. A gyújtást 20°-ról visszavettem 10-re. Elkellene még egy karburátor hangolás is, és a szelepeket is megnézném, mert lehet azok csattognak. Bár nagyon könnyen indul, és jól is megy, tehát nem hiszem, hogy ezzel volna a gond. De végül is, nem kerül semmibe.

Illetve leakasztom még a szíjat is a dinamóról egy rövid járatás erejéig, mert lehet, onnan jön a ricsaj, csak félretippeltem előzőleg.

Jelenleg pocsékul fogyaszt a gép, bár lehet a rossz gyújtás miatt volt eddig. Majd a következő telitank-telitank közti járkálás kideríti.

Mondtam már, hogy téligumikon kaptam? :)

Ha minden jól alakul, januárban a nevemre fog kerülni. Remélem minden rendben lesz vele, és sok-sok kilométeren és talin fog majd elkísérni.

Ja, és amint lesz lehetőségem, kap egy polírt, mert tündökölnie kellene ezzel a szép fényezéssel! És a képek csalnak: ez nem az a jellegzetes bordós-barnás-pirosas szín, mint ami a 90-esekre jellemző :) Ez szebb :)

Bocsánat, ha kicsit szedett-vedett lett az első bejegyzés. késő van már, és sokan zaklatnak, hogy miért nincs blog.

Niki sorsáról egyelőre még ne kérdezzetek, mert még semmi sem biztos vele kapcsolatban sajnos. Valószínű menni fog, csak még azt nem tudni, merre.

Mellesleg '79-es kispolski csomagtér-fenéklemeze, és a hozzá való apróságok ha valakinek a fantáziáját megmozgatja, jelentkezzen privátban ;)

Pocoknak és Buszos Petyának pedig ezúton is ezer köszönet!

2009.11.29. Vasárnap

224 000 km az órában, és ma olajat és olajszűrőt cseréltünk Julival. Kábé ennyi történt. Legközelebb már Ő csinálja :)

Ha minden igaz, a héten meglesz az új vízpumpa és azzal megoldódik a hűtővíz probléma végre.

Ez a bejegyzés leginkább azért kellett, hogy legközelebb tudjam, mikor volt legutoljára olajcsere :) . Képes bejegyzés most nincs.

2009.11.20. Péntek

Mindenek előtt bocsánat, akik az autók alakulásáról szerettek volna olvasni ebben a bejegyzésben, és közben valami teljesen más fogadja őket.

Kedves Autós-, Közúti közlekedésben résztvevő Társaim!

Nagy kéréssel fordulok hozzátok! Most, hogy szaladunk bele egyre jobban a télbe, és egyre hűvösebb idők jönnek, van egy dolog, amit meg kellene beszélnünk. És most nem a téli gumik fontosságáról, és a megfelelő hőmérsékletet elvisel fagyálló folyadék kiválasztásáról, előállításáról szeretnék írni. Hanem egy, pontosabban kettő jelenségről. Ezek egymásnak az ok-okozata, így mindenképpen egy lapon kell őket említeni.
Mindenki számára ismert a hazai közlekedési morál. Mindenkinek van róla véleménye, van, aki tesz is javulásának érdekében, van, akinek a szája jár. És természetesen van, aki pontosan arról panaszkodik, amit jómaga is elkövet, már-már szokásnak említhető mozdulatsorral.

Szóval az egyes számú jelenség a köd.

A ködöt szerintem mindenki ismeri, nem kell róla sokat mesélnem. "A köd a levegő páratartamának egyik megjelenési formája, aminek hatására a vízszintes látótávolság 1 km alá csökken.", szól a definíció a Wikipediáról. Egyszerűen fogalmazva, fehér felhők a föld felszínéhez közel, aminek köszönhetően előfordul, hogy nem látni az előttünk levő autót, maximum a fényeit.

Fény. Fontos dolog, hogy az adott körülmények között lássunk, és nem utolsó sorban minket is megfelelően lássanak. Erre a célra szerelték fel az autókat első- illetve hátsó ködlámpával. Egyes autóknál alap felszereltség, máshol meg extra ez a két berendezés. Olyan is előfordul viszont, hogy csak az egyikkel rendelkezik az autó. Általában akkor csak hátsóval. És így el is jutottunk a második jelenséghez, ami manapság egyre sűrűbben fordul elő, mint az első jelenség:

A ködlámpa használata.

Ennek több része van, mint például a helyes, és helytelen. Mindjárt részletesebben bele is merülnék a témába, hiszen az egész előjáték csupán eme remek berendezések helyes használatára vezetett volna rá.

A tapasztalat az, hogy a ködlámpát sok ember használja, de nem úgy, ahogy azt valójában kellene; hogy az autósok zöme beül az autóba, beindítja a motort, felkapcsolja a lámpákat, és felkapcsolja a két ködlámpát. És elindul útjára. Elindul benn a városban, ráfordul az első forgalmas útra, és bár a városra leszállt a köd, a látótávolság csökkent, mégis az előtte és mögötte haladókat tökéletesen látja. Tapasztaltatok már ilyet? Biztos vagyok benne.

Sajnos sok autósba beidegződött az, hogyha egy kis köd van, akkor a ködlámpákat azonnal fel kell kapcsolni. De hogy miért, arra nagyon sokan nem tudják a választ. Miért kell felkapcsolni a ködlámpákat a ködben?
Azért, hogy a lecsökkent látótávolságban is könnyen, gyorsan, időben észrevehessük az autós társunkat, illetve valamivel javítsuk saját látási lehetőségeinket. Logikus, nem? Akkor mégis miért égetik sokan feleslegesen ezeket a lámpákat? A belváros kellős közepén?

Szóval, kedves autós, közlekedésben részt vevő Társaim! Szeretném nektek most elmagyarázni a ködlámpa helyes használatát!

Gondolom sokan észrevették, hogy -optimális esetben- a két berendezést külön is lehet működtetni. Továbbá helyes bekötés mellett ezen kiegészítő berendezések csak felkapcsolt helyzetjelzővel működnek. Ezeknek bizony mind-mind okai vannak.

Mindenek előtt, elinduláskor kapcsoljuk fel a hagyományos lámpánkat. Ez a legalapabbja mindennek. Érdemes akkor is felkapcsolni, ha világos van, de ha sötét -vagy esetleg köd van- mindenképp égjenek.

Abban az esetben, hogyha városon kívül vagyunk, és előttünk nincs semmi, avagy éppen csak nem látunk semmit a nagy szürkeségen kívül, kapcsoljuk fel az első ködlámpákat. Ha szerencsénk van, akkor valamivel többet fogunk látni. Ez viszont nem elég a teljességhez. Feltételezem, azt nem kell leírnom, hogy folyamatosan figyeljünk az útra, de lehetőség szerint a szemünk által beérkező információkat próbáljuk meg feldolgozni. Ha szemből fény közeledik felénk, ami erőteljesen hasonlít egy másik járműre, készüljünk fel arra, hogy bonyolult mozdulatsort kell elkövetnünk, ha megbizonyosodunk róla, hogy valóban egy másik jármű jön velünk szemben. Ez a mozdulatsor nem más, mint odanyúlunk a ködlámpa kapcsolójához, és lekapcsoljuk. Miután az autó elhaladt mellettünk, és újra csak az út van előttünk -optimális esetben- a ködlámpát ismét visszakapcsolhatjuk. Nem nehéz ez, mondhatni, a mozdulatsor körülbelül ugyan az, mint a rendes országúti reflektor esetében. És az oka is pontosan ugyanaz: hogy a szembejövőt ne vakítsuk el.

Elvileg van hátul is ködlámpánk. Ennek a neve helyesen fogalmazva "ködzár fény", avagy "ködzáró-fény" esetleg egyszerűen "zárfény". Azért hívják így, mert arra szolgál, hogy hátulról az autó végét jelezze a köd miatt megrövidült látótávolságban is, a mögénk érkezőnek. Ennek a helyes használata az volna, hogyha a tükörbe pillantunk, és azt látjuk, hogy nem látunk semmit, azaz nem jön mögöttünk más autó, viszont továbbra is ködben közlekedünk, tanácsos felkapcsolni. Viszont abban az esetben, ha mögöttünk feltűnik egy jármű, ezt a lámpát le kell kapcsolnunk! A mögöttünk jövőt elvakítja az erős fény, ezért lehetőleg időben tegyük meg ezt a mozdulatot. Nem véletlenül zárfény a neve: egy járműt, illetve egy összefüggő kocsisort "zár le" ez a fény. Ami annyit tesz, hogy a sorban a legutolsóak kell felkapcsolnia. Ha a legutolsó mögött felbukkan még egy jármű, akkor annak tanácsos felkapcsolni a zárfényt. Ez nem olyan bonyolult dolog, bárki könnyen elsajátíthatja.

Ha városban közlekedünk, ahol olyan a forgalom, illetve a közvilágítás, akkor nagyon fontos, hogy ezeket a berendezéseket NE használjuk! Felesleges, továbbá társainkat zavarjuk vele! És ezennel megragadnám az alkalmat, hogy megkérjem a Kedves Autós Társaimat, hogy a ködlámpát csak és kizárólag akkor használják, amikor a látási viszonyok azt megkövetelik!
Tényleg nagyon menő dolog, hogy elöl olyan sok fény ég, és valóban jobban észre lehet venni egy átlagos közlekedési eszközt, ha minden elképzelhető lámpája világít, de ez a többieknek NEM JÓ! A többi közlekedésben részt vevőt ZAVARJA! És nem utolsó sorban taplóság a másik autóssal szemben.
Nem beszélve arról, hogy ezen berendezések plusz energiát igényelnek a kocsi elektromos rendszeréből, melyeket a generátor segítségével a motornak kell előállítania, egyszerűen fogalmazva: feleslegesen növeljük meg ezzel autónk fogyasztását. Gondoljunk arra, hogy hűvösebb időnkben amúgy is többet kíván enni az autónk. Ne tegyünk rá feleslegesen még egy (két lapáttal!

Ha pedig kiégett az egyik tompított lámpánk, szánjuk rá azt a pár percet, hogy kicseréljük indulás előtt, esetleg menet közben félreállva! A félig kiégett lámpa mellé felkapcsolt ködlámpa nekünk, a többi autósnak NEM JÓ!

És minden elindulás előtt, a lámpáink felkapcsolása után győződjünk meg arról, hogy előző autózásunk alkalmával nem maradt-e véletlenül bekapcsolva a két lámpa. Az első ködlámpát általában zöld, a ködzárt pedig sárgás visszajelző fénye jelzi!

Úgy gondolom, ezek nem nehezen betartható kérések, amiket említhetünk nyugodtan szabálynak is, hiszen a Kreszben is magába foglalja ezen berendezések helyes használatát!

És fontos tudni azt is, hogy ha köd van, de nem kapcsoljuk fel a ködlámpáinkat, a rend éber őre nem fog minket ezért megbüntetni. Ellenben az indokolatlan használatáért igenis kitölthet csekket!

Remélem ezen írásom, ezen kérésem eljut sok autóshoz, akik megfogadják tanácsaimat, kéréseimet! Közlekedési morálunk eléggé a béka feneke alatt van így is. Próbáljunk meg a dolgokot kicsit változtatni ilyen apróságokkal. Nagyon sokat számítanak ezek is!
És kérek mindenkit, aki elolvasta ezen írásomat, és egyetért velem, segítsen terjeszteni az igét! Közlekedési morálunk helyrepofozása mindannyiunk érdeke!

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Üdv.: KeMa
KeMa @ . 15 komment

2009.11.01. Vasárnap

"Ma majdnem meghaltunk!" by CsuTee.

Személy szerint én kétszer is. De végül nem így lett, ilyen könnyen nem szabadultok meg tőlem :D

Remélem most nem veszik el az összes beírt dolog, mert kicsit idegesítő tud lenni. Olyan, mint melóhelyemen a számlázó programban a "nyomtat" és a "sztornó" gombok egymás mellett vannak. Néha vicces dolgok jönnek ki belőle, amik meg tudják fogni a fizetésemet :D

Szóval, Kaposvári Tali megvolt, mint már írtam, nekem Subaruval lett végül. Sokan kérdezték tőlem -jogosan- hogy mi a tosz van már a kocsimmal. Miért nem foglalkozom vele, miért nem írok róla, meg úgy különben is...

A szombati ebédkor Hollóékkal kerültünk egy asztalhoz, ahol ő kifejtette a véleményét, hogy bizony már be kéne azt a kocsit fejezni, nem holmiféle subarukkal szarakodni. Természetesen nem ezekkel a szavakkal, de a mondanivalója körülbelül ez volt :) Asszonypajti is jelen volt, és ő is helyeselt végig, aminek a következménye az lett, hogy azóta folyamatosan piszkál, hogy kéne már dolgozni is a kocsin.
Az anyagi helyzetem úgy alakult, hogy jelentős pénzt félre tudtam tenni a fényezésre -amit le is kötöttem a számlámon, mielőtt véletlenül elköltöm-, úgy gondoltam, mostmár tényleg haladni kell a dolgokkal.

A mostani hétvégére esett a választás, szombat félnap és vasárnap, hogy a garázst -már megint- összetegyük, hogy alkalmas legyen a szerelésre. Mindezt kicsit hátráltatta, hogy unokatesóm, aki a borogatásban lett volna a segítségünkre, hozott egy kis melót: egy '78-as mk I VW Scirocco-t, amit nemrég vett jutányos árun, a hozzá mérhető állapotban. Igazándiból kívülről nem vészes, a kárpitokat viszont nem mertem megmozdítani nagyon. A hiba, hogy gyakorlatilag semmi sem működik a kocsi hátulján, elektromos szemszögből. Végülis két órás szívás után sikerült a kocsit olyan állapotra visszahozni, mint amilyen állapotban megérkezett (mindezt egy biztosíték-tábla leszereléssel megelőlegezve). A késői, és hideg időre való tekintettel a kocsi szerelését a mai napra halasztottuk.

Mai nap pedig nagyon szép időre virradtunk, és tényleg dolgoztunk is: a kocsit átrángattuk kis bútor-mozgató görgőkkel és emelgetéssel a garázs túloldalára. Hoztam pár gumit... Aztán később hoztam pár használaton kívüli autógumit is, ugyanis a szerelés szempontjából erre volt szükség: lefektettem őket oda, ahol a kocsi eddig állt, méregettem, majd ketten kicsit megemeltük, hogy megnézzük, helyileg hova fog "esni" :D . Végül olyan hevesen emeltük fel, hogy kapásból fel is borítottuk. Ez kicsit viccesen jött ki, mikor elvileg lett volna, aki segít ebben a műveletben. Mindenesetre a dolgozhatnék -nomeg a sok gyúrás :D :D - segített a haverok helyett. Kicsit csálén állt, így igazgattunk rajta. Mondjuk majdnem ránk borult (ekkor volt az, hogy majdnem meghaltunk), de végülis megállt valahogy. Egy deszkát is kapott kitámasztásként. Juli azonnal neki is látott a spaklival kapargatni. Hőlégfúvó nélkül, mert ő úgy szereti.

Aztán nekiláttam azért a subarunak kicsit bütykölni, de erről majd holnap írok blogot.

Végül meguntam, és visszajöttem szerelgetni. Julinak közben haza kellett mennie, ettől függetlenül én azért még folytattam a melót. Visszakerült a garázsba a szieszta tűzhely, hogy ne fázzunk majd, ha eljön a garázs-fűtési szezon.

A kocsi aljáról lebontottam végül a kormányművet, meg a segéd-irányítókart. Nem volt vészes, rosszabbra számítottam. Mondjuk a kormánymű kábé öt éve lett felújítva. Ettől függetlenül szükség lesz még egy kis javításra, mert eleresztett magából az idők alatt kis olajat. Holtjátékkal szerencsére nem volt gond. De majd ha szétbontódik (valaki által, aki ért is hozzá), majd kiderül.

Utána leszedtem a fűtéscsövek fennmaradt részeit, meg a hátsó futóművet, ami még hátra volt ahhoz, hogy tényleg csont üres legyen a kasztni. Mondjuk lehet nem kellett volna lógni a suliból, mikor a "rugóösszehúzó" célszerszám használatának fontosságát tanították. Mondjuk, talán nem a lengéscsillapító csavarjának oldását kellett volna a legvégére hagyni, de mindegy. Szóval, miután mindent lecsavaroztam, csak a lengéscsillapító csavarja volt hátra, nekiugrottam a nagy krovával. A csavar beleszakadt, de a megmaradt csonk összeakadt a nagy alátéttel. Ekkor odasuhintottam a kalapáccsal, majd jött a meglepetés, amire azért gondolhattam volna, ha használom az eszemet -amit a helyéről majdnem kilökött az előfeszített rugó által ledobott futómű-elem. Végülis túléltem, nem haltam meg. Csak majdnem :D .

A másik lengőkarnál már nem volt gond, azt ésszel szedtem le. Kicsit még kapirgáltam az alját, szörnyűlködtem az elbaszott dolgokon, melyek már nem csak a karosszérialakatlan mester, hanem már a saját kezem által készültek. :D De azért nem adom fel, max ebaszom mégjobban.

Végül a fáradtság kellemes érzésével, és egy alapos zuhanyzással zártam eme napot. Ha minden jól alakul, akkor mostmár meló után is tudok rajta dolgzgatni, bár hogy mikor készül el, még mindig ne kérdezzétek. Kezdek odáig jutni, hogy egy-két elemet megint ki kéne cserélni. Vagy úgy általában az egészet elölről kezdeni :D

No, röviden ennyi. Ha eszembe jut még valami, akkor írok öpdétben.

2009.10.26. Hétfő

Eljött az olajcsere időpontja, így vettem olajszűrőt és légszűrőt (olajam már volt).

Ahogy hazaértem munkából, valamelyik vízcső eldurrant, a kocsi meg maga alá pisilt.



Azt hiszem, jövő hétre bejelentem LipTom pókját műszakira. Kezd elegem lenni ebből...

2009.10.21. Szerda

A hétvégén meglátogattuk Szennát.
Bár a képen látható, tragikusan elhunyt Szennáról az egész településen egy szó sem esett, azért nem szomorkodtunk: személy szerint rühellem a forma 1-et, így ez hidegen hagy.

Ellentétben a polszkikkal, amik mindig jó kedvre derítenek, így működő pók nélkül is elindultunk a találkozóra. Mivel nekem pénteken még dolgoznom kellett, a meló utáni időpontot tudtuk indulásnak választani, ami erősen este 6 utánra esett. KG-val egyeztettünk telefonon, hogy találkozunk a Savoya parknál az auchan kúton. Julival 7:05-kor értünk a helyszínre, KG és Réka 8:20 magasságában. Ezáltal a megbeszélt "7 óra után valamikor"-t sikerült mind a kettőnknek teljesítenünk, innen már nem volt megállás lefelé. Egy-két pihenőt, és egy hülye puntóst leszámítva eseménytelenül telt az út végig. Somogybabodtól én mentem elöl, mert nálam volt a GPS.

Megérkezéskor tapasztalhattuk, hogy alkoholnak senki sincs híján, így a hangulat adott volt. Volt telefonbetyárkodás Laceeeeval, meg hasonló mókás dolgok. Aztán nyugovóra tértünk.

Másnap reggel kelés, Kürtösi Tibi autójának bütykölése, Tibi magasságra ismételt rácsodálkozás, stb. Skanzennézés, meg libakergetés. Autókázás, ebéd, mialatt jól megtárgyaltuk az autóink sorsát, illetve a végtelen - és teljes mértékben jogos- oltást is megkaptam Hollo-tól, hogy talán össze kéne már rakni azt a szerencsétlen kispolákot. És végül is igaza van, szerencsére Juli is ottvolt a beszélgetés közben, így lesz majd, ki baszogasson ilyen téren is (azóta eltelt kábé öt napban folyamatosan megkapom ezt, a végén még tényleg lesz a dologból valami)

Autókáztunk még, pizzát rendeltünk, majd vissza a szállásra. Projektor installálás, majd filmvetítés, közben pedig finom pizza-falás. Nagyon jó móka volt. Miután elfogytak a talis videók, elszabadult a pokol, kötetlen jútyúb formájában. Bár erre nagyon nem emlékszem, mert mi korábban elvonultunk. Juli felköszöntött szülinapom alkalmából, -kaptam tőle vespás fém öröknaptárat :) aztán kábé ennyi.

Másnap fotózkodás, városnézés, búcsúzkodás, hazaút. Még Balatonvalahol beugrottunk Hollo új hangcuccáért, aztán végül valamikor este 7 felé hazaestünk. Én Juliéktól még haza kellett, hogy jussak, útbaejtettem két ismerőst, mind a kettejüknek opelt kellett szerelnem. Az egyiknél csak a fűtőventi-ellenállás szivatott meg, kiiktattam, aztán had menjen fullon, másiknál meg az A-corsába épített C20NE motorkódú 2 ezres ascona motorvezérlője szivatgatta gazdáját. Mivel nem volt nálam az autodata, ezt a szerelést későbbre halasztottuk :D

Röviden kábé ennyi a történet. Felteszek pár fotót, amit készítettem a talin, de a többség fennvan a picasás albumomban.

rövden ennyi :)

Autó jól szerepelt, kicsivel 6 alatti fogyasztást produkált (végre valami jó is).
KeMa @ . 45 fotó . 3 komment

2009.10.04. Vasárnap

Már megint nem Polskis blog.... Szóval aki erre vár, az most ne is olvasson tovább.

Voltam BeXxternél, kicsit bütyköltük a kocsit. No, kezdjük a legelején.

Múlt hét vasárnap voltunk Solymáron, a Subarus srácnál, akinek nagyon sok justyja van elbontva, és félig elbontva a kertben. az egyikben teljesen korrekt állapotú volt a két hátsó doblemez, így gyorsan el is boltoltam vele 6 ezer forintért. A két darabot :) Háromszor mentünk a helyszínre szívni vele. Sajnos a flex nem volt elég jó, hogy odaférjünk minden részlethez, a lángvágóból meg kifogyott a nafta.
Végül hidegvágóval kiszedtük. Az alsó része ennek is rohadásos, de nem annyira perforált, mint az enyémben.

Mai nap kiszedtük az enyémből is ezeket az elemeket, hogy az újakat majd szépen beépítsük. No, nem volt az olyan könnyű, mint ahogy most leírtam ide. Nomeg, lesz szívás is bőven. A belső merevítések épek, bár egy kis részen csereérett, pont ott, ahol a hátsó kereszt-stabilizátor van rögzítve.

A leszerelt doblemezeken van még pár apró javítanivaló, nomeg az alvázvédőtől is meg kellene szabadítani. De ha eljutunk odáig, hogy beszereljük, akkor lehet agyalni, hogy a küszöbbel mi legyen. Hát nem lesz egyszerű, az tutibiztos.

Nagyon finom ebédet kaptam, ezúton is köszönet érte :)

Huh... sokat nem tudok még írni hirtelenjében. Majd Bex emlékeztet a többi részletre biztosan. Ő is készített fotókat, azokon hátha van még valami plusz infó :)

Röviden ennyi. Ja, ki ne felejtsem: felpróbáltam a kocsira előre egy motor-rendszámot, hogy milyen lenne olyannal a kocsi. Elvégre olyan a gyári kialakítású helye neki elöl. Nem csúnya- Sőt, eléggé korrektül néz ki így a kocsi. Majd eljön egyszer az az idő, amikor ez lesz a valós probléma, nem pedig az, hogy nincs alja a kocsinak :D


2009.09.21. Hétfő, ápdét

No, akkor egy blog a hűtőrendszer-kitakarítás után.

Szombaton, ahogy hazaértem melóból, és ahogy lehűlt a rendszer, beöntősapka le, edény a kocsi alá, csap kinyit, trutyi kifolyik. Nem volt valami szép látvány, amolyan Hulk-hugy kinézete volt a dolognak. Az eredményt üvegekbe gyűjtöttem, majd odaadom Geri93-nak, hogy elfüstölje a kipufogóban :D
Feltöltöttem a rendszert a hűtő-tisztító szerrel, plusz csapvízzel telire, ahogy elő van írva, majd járattam a motort 10-15 percig, maximum fűtésen. A víz megintcsak elkezdett fortyogni álló helyzetben. Motor le, kihlés után sapka le, edény alá, csap kinyit. Megintcsak hulk-hugy jött le, zöldes szarság, életemben nem láttam még ilyen trutyit. Ez még a fagyálló színe volt, de hogy hogyan maradt még benn, az durva. Nagyméretű koszdarabok nem voltak benne.
Ezután a rendszert megintcsak feltöltöttem csapvízzel, ugyanis a tisztító folyadék megkívánja az öblítést is. Megintcsak motor be, bemelegedés után fűtés, minden maximumra, járatás, majd lehűlés után sapka le, csap kinyit. A már megszokott zöldes trutyi még mindig, bár már kicsit kivilágosodott a dolog. Ha nem tudnám, hogy neonzöld színű fagyálló volt benne korábban, azt hinném, hogy ez valami algás aquáriumvíz benne.
Ezután leszereltem a komplett hűtőt, és Soma javaslatára jól átmoststam kívül belül slaggal. Trutyi nem jött belőle, lehet azért mert a tisztító folyadék már kihozta, de lehet azért, mert nem is volt benne. Nemtudom. Mielőtt visszaszereltem volna, kiszúrtam, hogy van egy szép méretű rohadás a kereszt-merevítőn, melynek kifejezetten kezdtem örülni.
Miután minden visszakerült a helyére, feltöltöttem a hűtőrendszert az előírt 4,5 liter fagyálló folyadékkal, melyet 2 kg Prelix fagyálló koncentrátum és 2,5 liter ioncserélt víz egyvelege alkotott. Ez megközelítőleg -25 és -30°C körüli hőmérsékletig képes ellenálni a télnek. Remélem jól számoltam :) . Ellenőriztem a hűtőventi kapcsológombáját, nagyon meglepő módon a termosztát környékén, a szívósorban volt (mondjuk az is vicces, hogy a termosztátot a 2-es és 3-as henger szívósora közé tették). A kábelsaru totál el volt rajta rohadva, de nem baj, megtakarítottam, ide kötöttem most a kapcsolót az Aggteleki Tali előtt ventillátor-csatira barkácsolt megoldás helyett.

A helyzet most az, hogy a motor eléri az üzemi hőfokot (műszer szerint az első negyed környékén van a mutató). Álló helyben képes megintcsak nagyon felmelegedni (ha a feléig ér a mutató, már bugyborékol a tágulási tartályba), viszont menet közben, karton nélkül és képes tartani az üzemi hőmérsékletet.

Ezt fél sikernek könyvelem el. További megoldás egyelőre nincs, ha elkészül a piros Justy, ennek a motorját szétszedjük kisgenerál miatt. A tippem az, hogy a hengerfej környékén nem stimmel valami, emiatt eme jelenség. A hengefej-tömítés amúgyis gyanús, ugyanis körülötte erősen olajos a blokk.

Majd lesznek képek. De nem biztos :)

Jah, és legutóbb letoltatok, miért nem szóltam, hogy lesz subaru-tali. Szóval szólok: kedden megint lesz!

Update: Lópikulányit sem lett jobb a hűtés....

2009.09.14. Hétfő

Kedves barátaim!
Ezen bejegyzésben megmutatom, hogyan készül a Paprikás leves kárvallott termosztáttal.

Nagyon finom csemege, az egész családnak! Érdemes kipróbálni! A vendégek kedvenc előétele lesz, azt garantálom.

Hozzávalók:
- 1 liter víz (nemkívánatos vendégek esetén 1 liter rózsaszín, alublokkba való fagyálló folyadék)
- Paprika
- Só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Termosztát

A liter vizet (fagyálló folyadékot) öntsük egy lábosba, és tegyük fel a tűzhelyre. Ebbe, még a víz forrása előtt helyezzük be a termosztátot, illetve a precíziós hőmérő érzékelőjét. Nagyon fontos eme momentum, mert nem mindegy, hogy a víz forrásának mely szakaszában helyezzük bele a többi hozzávalót.

Mikor a víz eléri a 80 fokos hőmérsékletet, és konstatáljuk, hogy a termosztát nem nyílik ki, érdemes elkezdeni az összetevőket beletenni. Én, ahogy a képen is látszik, a paprikával kezdtem. Ezután, a már 85 fokos vízbe csipetnyi sót hintsünk. Ha ez megvan, jöhet a fokhagyma. A már előre meghámozott fokhagymagerezdeket fokhagymaprésbe helyezzük, majd a levesbe nyomjuk. Ekkor, a szép piros színben úszo folyadékban már láthatjuk, ahogy a termosztát gondolt egyet, és kinyitott a cirka 88 fokos vízben.

Ekkor, hogy észrevettük, hogy nem hibás termosztátot tettünk eme finom lébe, óvatosan szedjük ki a forró főzetből, lehetőleg valami salátavillával, vagy ami épp a kezünk ügyébe kerül. Csupán elég kimentenünk belőle a fontos alkatrészt, ugyanis csak a belőle kifőtt aromákra volt szükségünk a leveshez.

Az így elkészült levet, a már előre megfőzött tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!


Eddig a poén. A subaru túlhűlésének oka, eddigi feltételezéseim szerint a termosztát hibájára volt visszavezethető. Ki is cseréltem tegnap, majd szomorúan konstatáltam, hogy a helyzet nem változott. Továbbra is elkezd alapjáraton forrni a víz, abban a pillanatban, hogy elindulok, azonnal visszahűl a rendszer, gyakorlatilag majdnem a minimum jelzésig. És emiatt fogyaszt a kocsi kurvasokat, és valójában már nagyon elegem van ebből a játékbából.
Ja, a hűtőrendszer le lett légtelenítve!

További hasznos infó, hogy a vákumdob kalandjai tovább folytatódnak. A gyújtás nem akart rendesen működni, meg is találtam a hiba forrását: a szívócsőben keletkező depresszió akkora volt, hogy a sima benzincsövet egyszerűen összelapította. Innentől kezdve meg már nem látta el a funkcióját. Melóhelyről hoztam magamnak jófajta benyacsövet (ariete, made in italy), na, azzal máris jobban muzsikált a dolog.
A tegnapi temrosztátcsere alkalmával sikerült ám megtalálni, hogy nem is oda való az a bizonyos vákumcső, ahova én először kötöttem. Így bekötődött a rendes helyére, a másik luk meg ledugózódott. A helyzet a következő: normálisabb lett az alapjárat kicsivel, viszont motorféknél, váltásnál durrog, mint állat.

Szerintem be kellene lőni megint a gyújtást, csak a strobim meg Pocoknál van.

Az is tuti már, hogy a karburátorra is ráfér egy felujítás, mert a szívótorok tiszta fekete. De ha már itt tartunk, az egész blokkra ráférne egy felujítás. Mindenesetre nemsokára megveszem hozzá a szükséges szűrőket, és jövő hétvégén lecserélem az olajat, illetve beállítom a szelephézagokat, mert már kopognak rendesen.

Kicseréltem még múlt héten a subaru jobb hátsó lámpáját, meg kicsit visszanyomtam a horpadást rajta.

A kérdés viszont még mindig az, hogy mi a jó büdös fenéért nem jó a hűtő-rendszerem?

Valószínű, veszek hűtőrendszer-tisztító adalékot, leeresztem az egészet a fenébe, és Soma javaslatát fogom alkalmazni: leszerelem a hűtőt, és slaggal átkúldöm rendesen. Ugyanezt eljátszom a fűtőradiátorral is. Remélem kijön belőle valami kosz, dugulás.
Gyanús, hogy a hűtőgomba nem kapcsol rendesen. Lehet, hogy a két hiba kapcsolatban van egymással?

Ha valakinek volna tippje, azt szívesen fogadnám!

Röviden ennyi. Majd még update-elek, mert van történés Polski fronton is, meg piros subaru fronton is. Még ha nem is sok.


2009.08.31. Hétfő

Vasárnap kellemes kis nyár-búcsúztató makro-talin vehettünk részt Julival, Geri93-éknál.

Délre volt megbeszélve a kezdés, mi kicsit megkésve, egy óra magasságában érkeztünk a helyszínre, ahol Pety@ és Geri, és nem utolsósorban Geri szülei már vártak minket. Rögtön kiszúrtam, hogy a kis Trabi nincs a helyén, itt valami történni fog. És valóban: kiszedték a szálláshelyéről a kisautót, hogy lemossák, majd pedig rám bízzák a beindítását.

Itt kezdődött el a körülbelül egész napos elfoglaltság, miután ettünk Geri anyukájának nagyszerű bográcsgulyásából. Nagyon finom volt, annyira, hogy a nap folyamán kétszer is ettem belőle.

Nekiláttunk hát a kis Trabi beindításának. Vészesen nagy feladat aztér nem volt, mert a kocsi öt éve még műszakival rendelkezett, és működött is. Gyertyákat ellenőriztük, öntöttünk a hengerbe kis benzint, benzintank hiányában építettünk egyet egy ásványvizes flakonból. Az önindítót viszont nem sikerült életre kelteni. Mind a behúzótekercs, mind pedig maga az álló-forgó rész hibás volt, hiába az új bronzkefék. Sajna ennek egy bikakábel, és egy vadiúj drága fajta csavarhúzó is a nyomait hordozza magán, bár a csavarhúzó végül kiköszörülődött.

A Trabit végül az utcán kezdük el vontatni a subaruval, melyet Pety@ vezetett. Mentünk vele négy-öt kört, de nem indult be. Közben megérkeztek KG-ék, egy Merkúr telepről frissen elhozott Zsigulival, melyet megcsodáltunk, körbejártuk, megpróbáltuk bekurblizni. Végül enni mentünk (egész pontosan KG és Réka ment enni, mi csak elkísértük őket az asztalhoz :) ). Ekkor szúrtam ki, hogy a trabinak a két gyertyakábelét felcseréltük. Megint benzin a hengerbe, megint húzás, és tádámm: a Trabi feltámadt! Pöfögött annyit, amennyi a hengerbe bejutott. Utána megint nem ment. Valószínű a lyukas cső miatt (ugyanis aktívan eresztette a benzint).

Ekkor segítettünk KG-nak beszerelni a szélvédőbe a frissen szerzett feszítőkédert, ez jó mulatság volt, főleg KG-nak, aki először a hátsó szélvédő rövidebb kéderét szenvedte be a helyére. Mikor már a hátsó szélvédőnél jártunk, megkérkezett OGy és Losi is. Ővelük is ettünk egy kicsit a még meleg finomságból. A Lada szélvédőszerelés végül kispolskizásba fordult, mikor Geri megpróbálta a kisautóját megforgatni a kanyarban. Gyakorlat híján ez nem sikerült, így KG megmutatta neki hogyan kell. Hajszálnyi választotta el a háromkerekes kanyarodáskor. Érkezését egy erős durrantással jelezte. Innentől kezdve a kipufogó átalakult sportkipufogóvá :)

Volt még fagyálló a kipufogóban játék, majd lementünk a Dunához, megnézni a gyertyaúsztatást. Nagyon szép volt, hogy világított a víz. Kíváncsi vagyok, vajon Paks magasságában ez a tény mennyire okozott riadalmat :)

Így röviden-hosszan ennyi a történet. Ezúton is köszönöm Geriéknek a vendéglátást, a társaságnak a társaságot! :) Nagyon jó móka volt.
KeMa @ . 30 fotó . 17 komment

2009.08.16. Vasárnap

Helló!

Eltűntem, mint szürkemarha a szürkületi szürke ködben.

Igazándiból az a helyzet, hogy az új munkahelyem a lehető legtöbb szabadidőmet lefoglalja. A kispolski felujítása halad, bekerült a jobb első doblemez. Bár nem szépen, mert van, ahol végigvarrtam, pedig elég lett volna felpontozni, de ugye nem vagyok lakatos. Remélem azért véglegesen nem basztam el :)

De most inkább a piros Subaruról írnék. Az a helyzet, hogy minap átmentem Bexhez, hogy egyeztessünk, hogyan haladjon a felújítási projekt. No, meglepetésemre a küszöb - már ami volt- lekerült teljes egészében, továbbá az első sárvédő, és az ajtó is eltűnt ideiglenesen a kocsiról. Szóval, míg én eltűntem a ködben, Bex szorgalmasan dolgozott a kisautón. Nem is keveset.
Gyorsan meg is beszéltünk egy későbbi időpontot, amikor én is megjelenek munkaruhában, és nekikezdünk a következő részhez: a hátsó doblemez (maradványainak) eltávolításához. Ez a nap tegnap volt, meg is jelentem, bár amilyen lökött voltam, munkaruhámat az előszobában felejtettem.

Ez végülis lényegtelen. A lényeges, hogy a kocsit ráfordítottuk az ideiglenes aknára úgy, hogy a hátsó differenciálműhöz hozzáférhessünk, és lebonthassuk az egész futóművet, hogy meglessük, mi van alatta (ha egyáltalán van még valami alatta).

Végül sikerült egy csavart lelazítani a kábé tízből. Ráadásul pont olyat, amit nem is kellett volna leszedni. Lényeg a lényeg, hogy pár órás szenvedés árán lejött a gátló (hála a kúpos polski kerékkulcsnak, és egy méteres fémcsőnek) :) . Itt margóra jegyezném, hogy a gátlónak az állapota siralmas. Fogtam az egyik végét, fejjel lefelé fordítottam, és elindult lefelé a belseje. Megfordítottam, és simán visszacsúszott. Szép. Viszont szerencsére van egy-két szakember, akiket ajánlottak, ha menthető, akkor felújíttatom őket (és egyben kis keményítést is kapnak :) )

Lefúrkáltuk szépen a doblemezt, és bár teljesen leszerelni nem tudtuk sajna, mert nekem mennem kellett a dolgomra, úgy érzem, azért sikerült sokat haladnunk a munkákkal.

Ha minden jól alakul, akkor  nemsokára sikerül beszereznem két jó állapotú doblemezt, egy bontásra ítélt Justy-ból, talán olcsón. Sajnos ehhez nem lehet új doblemezt kapni, mint a kispolskihoz (esetleg, ha valaki tudna ajánlani egy boltot, ahol elképzelhető, hogy van, legyen szíves, ne tartsa magában!).

No, mit is kellene még megemlítenem? Ja igen. Nagyon úgy fest, hogy a futómű-tartó elemek nincsenek elrohadva leszámítva a gátlók tetejét :) .

De azért majd leszedjük a futóművet, biztos ami biztos.

Még arról sem szabad elfeledkezni, hogy meg kell említenem, hogy a szürke subarut sikeresen megismertettem egy szalagkorláttal, és egy árokkal. A történet annyi, hogy szabályosan mentem be egy S kanyarba, ami mellesleg egy kis híd is egyben, amikor szemben, a megengedett sebesség felett jóval jött velem szemben egy toyota korolla. A szó legszorosabb értelmében, azaz kvázi az én sávomban. No nem teljesen, csak pont annyira, hogy a kormányt határozottan félre kellett rántanom, neki a szalagkorlátnak. Utólag belegondolva, hiba volt, mert az autóval ellentétben a szalagkorlát nem tud betétlapot adni (vagyis az autó gazdája). Sőt, mivel neki nem is lett semmilyen sérülése, úgy gondolta, nem is kell megállnia. Szemtanú volt, rendszámot viszont senki sem látott. Kocsi beindul, működik, árokból kihúztak. Rendőrt nem hívtam, még a végén kialálják, hogy direkt mentem neki a korlátnak. Szerencsére az ijedtség nagyobb volt, mint az elszenvedett kár: az első sárvédő, ami amúgyis csereérett volt behorpadt, az ajtó végigkarcolódott, a hátsó sárvédő enyhén behorpadt, azaz menthető. ajtó pirinyót megnyomódott. A két legnagyobb kár az első helyzetjelző, irányjelző, és a hátsólámpa betörése, sérülése volt. Már folyamatban van ezen alkatrészek beszerzése. Nomeg, ha a piros justy elkészül, ezen a sor. Vígasztaló, hogy ennek az állapota sokkal jobb :) .


Tuti eszembe jut majd még valami, amit kihagytam, de akkor majd pótlom.

És igen, lesz polszkis bejegyzés is, ígérem, csak egyelőre nagyon kevés dolog történt vele (legalábbis leírva kevés volna). Ígérem, írok arról is :)


2009.07.24-26. Agárd

Ejha, nekem is összegyűlt nem kis blogolni való!

Íme, hát elétek tárom:

Az elmúlt pár nap eseményei helyett most elmúlt pár hét eseményei következnek. LipTom póckijának összeszerelése az úgy megállt egy ponton, hogy "most működik", de nem léptünk vele előrébb. Jobb oldali függő és csapágycsere, kormányholtjáték, benzincső, gumiharang, és váltótartó gumibak(kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk) csere volt napirenden. Ez úgy szépen előttem volt minden nap, mikor a kocsi mellett elmentem, de úgy igazán július 18 körül kezdtem felfogni, hogy kéne is tenni akkor vele valamit. Mivel a műszaki vizsgát esélytelen lett volna legális uton lerakni egy hét alatt, úgy hogy ezeket a teendőket összetegyük, maradt az útvonalengedély. 20-ára terveztem ezt a műveletet, és olyan jól megterveztem, hogy előtte levő éjjel figyeltem meg a pilisvörösvári okmányiroda nyitvatartási rendjét. Benéztem, mert délelőtt nem van az nyitva, délután meg már nekem is melóban kell lennem, elkezdtem nyomozni olyan okmányiroda után, ami nyitva is van. Végül a Pomázit választottam, és időpont foglalás nélkül bevállaltam. Mondván, hogy pomáztól nincs annyira messze a munkahelyem, legrosszabb esetben fél egykor feladom a várakozást. No, nem így lett, ynitás előtt fél órával már sor volt, de nyitás után 10 perccel már ügyet intéztem, postára mentem csekkezni, és Liptomtól előtte nap kapott meghatalmazásával sikeresen kiváltottam a papírt. Persze nem volt minden tökéletes: a meghatalmazás rosszul lett megfogalmazva, így egész pontosan nem az én nevemre szólt, hanem a kocsi forgalmijában szereplő tulajdonos nevére. Fasza.

Eltelt pár nap, úgy hogy semmit nem csináltam a kocsin megint, végül csütörtök este nekiláttam bütykölni. Benyacsövet kicseréltem sikeresen, bár gyanús volt, hogy a szűrőbe alig csordogál menet közben a benya (előző szakadozott, toldozott-foltozott csővel csak úgy spriccelt benne). De a kocsi ment, hegynek fel, és le, mindenhogy. Bekerült még az én kocsim erősítője a polákba, amit a tolvaj által nem ellopott hangszórókra kötődtek, és amibe egy mp3 lejátszót dugtunk, hogy legalább ne full kussban utazzunk :)
Másnap, azaz pénteken reggel Viandréknál voltam egy röpke aknázás erejéig. Kicseréltem a gumibakokat, hogy a III. sebességet határozottan tudjam kapcsolni. Még bütyköltünk rajta ezt és azt, majd mentem Juliért, aki ekkorra már hazaért éppen a munkahelyéről. Csomagok be, aztán go, mint ahogy Fenyő Miki is megénekelte anno a Hungária együttessel, hogy
"Gyere-gyere Juli,
lesz egy remek buli,
a kemping területé-én"
No persze ez pontosan azért nem így festett, mert előtte még összefutkároztunk a Savoyánál Lajoskáékkal. Fotóztunk kúposfutóműves lakókosival Misit, aztán száguldottunk is le. Én mentem elöl, mutatván az utat a többieknek, hogy:
"Gyere-gyere Tibeee Grosso Lali
lesz egy remekbeszabott nagy buli
a kemping hatalmas területén"
Bár ez kurvaszarul hangzik, és gyenge poén. Mindegy, nekem sem tetszik.

Kempingnél regisztráció, ami idén nagyon nagyszerűen meg volt oldva, viszonylag gyorsan sikerült (apró kavarodás volt, de ez nem a szervezők hibája, hanem a kánikuláé). Mindenesetre ezt külön szeretném kiemelni, hogy nagyon jó volt az előző évekhez képest!

Kempingben sátorverés, amíg mozog. Próbáltuk a Go Trabi Go módszert, de rá kellett jönni, hogy ahhoz sajnos speciális sátor kell (azóta bánom, hogy eladtam a trabitetőre szerelhető sátramat :( ). A Campouriston meg nincs vizsga (ahogy a pókon sem vonóhorog :D )

A pacsizásokon felül volt még meggy-mazsolaevés Laceeee módra, és nonstop stroboszkópos gyújtás-állítás.Az alkatrészbörzén sikerült rábeszéltetnem magam egy garnitúra alufelnire. Bálint Karcsi árulta őket :) . Nekem mindigis tetszett ez a felni, és vélgülis a 165/60 R12-es gumik is tetszettek mindig, amik majd erre fognak felkerülni. És így megoldódott a 4x100-as alufelnijeim problémái is, most már biztos, hogy a piros Justyra fognak felkerülni. Továbbá sikerült beszereznem két oldalablak-zsanért, ami Tomi kocsiján gyakorlatilag nem volt (házi barkáccsal lett felszerelve).

Közgyűltünk is, bár ez egy kicsit viccesre sikeredett. Egész konkrétan a nagyon komolyan betartjuk, ami a papírra van írva + poénkodós szavazás szerintem nem passzol össze, de ez az én saját véleményem. A decemberi közgyülin eldől úgyis minden, oda meg úgyis az jön, akit tényleg érdekel a klub alakulása.

Ezek után elfogyasztottunk egy nagyszerű vacsorát, és folyamatosan csodáltuk a többi polákot :) . Ugyanis volt pár :) .

Még lekiekben segédkeztünk leszedni Geri kocsiját a platóról, bár én inkább videóztam, mert az vicces, miközben a többiek izzadnak ezerrel, hogy nehogy a lábukra ejtsenek egy pallót, amin egy kispolák van :)



Polskiékkal zenélgettünk egy kicsit, bár miután sikerült elszakítanom polski egyik húrját, inkább elindultunk a sátrunk felé (azúton is sorry kolega!)
Egy kicsit korán mentünk aludni, mert utóbbi időben sajna ez nekünk nem jött össze. Bár még kaptam egy kis frissítést a többeiktől (Szigetvári Bali, Polski, és a többiek). Pocok például a sátor bejáraték jött a Polskijával, amit én egy sunyi módon elkobzott rendszámtáblával honoráltam (másnap kellett volna visszaadni, vagy legalábbis megvárni, míg észreveszi a hiányt). De sajna nem írtam ki, hogy ne lássam a tekintetét, így szépen megmutattam neki a sátorból, majd visszaadtam neki. Rendszámmal nem szemétkedem, mert tudom milyen, ha eltűnik :(.
Éjjel kaptunk egy kis vihart, de a teszkó gizdaságos, olcsó sátor nagyon jól bírta  akiképzést. Nem nagyon aztunk be még úgy sem, hogy a felső kis rész, ami a szellőző háló fölé való, nekünk eleve hiányzott.

Másnap a tajáékozódási versennyel indítottuk a napot. Még egyeztettünk egyet FanTomeeeeékkal, meg Pocokkal, majd útnak indultunk. Pocok kollégával eléggé jól haladtunk, bár Gerinek egyelőre van még mit gyakorolni a mitfahrerkedésből :) . Mindenesetre a nemtudomhanyadik pontig teljesen jók voltunk, ott elveszítettük a fonalat. Én meg a kuplung-holtjátékomat. Szóval jött egy kuplungszerelés. Sajnos a bowden gecire megnyúlt, valószínűleg a kuplung-visszahúzó-rugóként beszerelt kúpos-fékpofa-visszahúzó rugó miatt. A bowdenre végül került egy csomó, majd a vajpuha, szépen járó kuplungnak megörülve újra útnak indultunk :) . Felmentünk egy nagyon szép hegyre, ahol a miért x 10-23 -ra is megkaptuk a választ. (Személy szerint a "Mert buzi vagy!" lett volna a helyes megfejtés, de Juli szerint ne kóstolgassuk a pontozókat, nomeg ez amúgyis OGY-ék válasza :)

A többi pontot úgy ahogy összeszedtük, majd a végén -mondván, hogy időre beérjünk- otthagytuk szegény Pocokékat a 'csába, és rongyoltunk 110-zel, hogy célba érjünk, mielőtt kifutnánk az időből. Jó móka lett volna, ha mondjuk egy használhatóbb térképet kaptunk volna. Így viszont sajna nem tudtuk annyira élvezni a feladatok felkutatását, mert azzal voltunk elfoglalva, hogy a sűrű utcáknál nekünk pontosan hol is kell lefordulni (ha a kisebb utcák neve látszódtak volna, jobb lett volna sokkal).

Ügyességi verseny az kicsit kimaradt, nem indultam rajta, viszont Geri mellé beültem. A terepjárós verseny féle játék nagyon jó móka volt, Gerinek minden elismerésem, ugyanis bár szintidőre lassan, de annál jobban, pontosabban sikerült a bójákat kerülgatnie. A bekötött szemes játék is jól sikerült, ott egyedül két dolog zavarta a srácot: hogy be volt kötve a szeme (egy olyan kendővel, aminek mellesleg erősen kutya szaga volt :D ), illetve hogy a hangosbemondó zaja pont a fülébe harsogott (ami ugye bekötött szemnél sokkal zavaróbb).

A vonulás hatalmas volt, végre újra átélhettem, és szerencsére idén kispókban. Azért így sokkal jobb, mint offf kocsival. Idén megint volt pár buznyák, aki betolakodott a sorva, de a metálzöld póktól kapott egy kis füstöt :D . Attól mindegyik megijedt :)
Kempingben Rasztával pacsizás, majd bizniszelés (megkapta tőlem azokat a cuccokat, amiket még Lajoska adott át nekem az Aggteleki talin.

Ismét nagyon finom vacsorát kaptunk, bőőőőőven megérte azt a pár gombot, amibe került! Ezúton is köszönet érte!

Kicsit még piálgattunk Polskiékkal a pokrócon, és bár mindenhol anti-mezőgazdasági tevékenységek folytak (ne-vessünk, mulassunk! , megint a sátorban köttötünk ki. Utólag bánom, hogy kihagytam. No nembaj, majd jövőre :)

Vasárnap magam is meglepődtem, de nagyon gyorsan sikerült kelni, és sátort összepakolni. Mindent bevágtunk a kocsiba, majd átmentünk a vonulással a versenyek helyszínére. Megelégedve tapasztaltam, hogy anti-parlagfűmentes területre jöttünk, bár a virágzási időszak előtt voltunk, a taknyom azért aktívan elkezdett folyni heves prüsszögések közepette :) .

Meglesshettem közelről a villanypóckit, ülhettem másodülésen Misiben (bazz, kurvára megy az a gép! Nem csak kvülről szép!). Fotóztam a társaságot, megint állítottunk egy jópár gyújtást. Strobival többek között Hollo gépét is megleshettem. Bár ott leginkább a diagnosztika az, ami érdekelne :)

A soksok verseny után visszamentünk a kempingbe, ettünk-ittunk-kávéztunk Kirsszel, Polskiékkal és Balival, majd az eredményhirdetés, és búcsúzkodás után összeszedtünk egy kisebb társaságot (avagy csatlakoztunk egyhez), és 11 autóval megindultunk Pest irányába. Ahogy elértük a székesfővárosunkat, kvázi a szélrózsa minden irányába szóródva váltunk szét.

Julit hazavittam, majd Pocokkal együtt elindultunk Pilisszántóra.

Én még kihasználtam, hogy vasárnap még éjfélig van útvonalengedély a kocsira, szóval Pilisvörösvárra visszamentem még este ügyet intézni :D

Nem volt könnyű másnap bemenni melóhelyre. Vígasztaló volt viszont a munkatársak érdeklődése (póló és satyesz miatt :) ). Egyik meg is kérdezte, hogy van-e a társaságban piros alsós-fekete felsős polski, mert 120-ig jött a motorja mögött, majd kénytelen volt visszakapcsolni ötösbe, és elhúzni, mert még a végén leelőzte volna :D :D :D ).

Az olasz származású főnököm fényképeket is kért az eseményről. Megmutattam neki a picsawebes albumomat, ahol Hollo gépére rábökött: "Ná, ugyánijenem volt nékém is!". Csak csendben hozzátette, hogy az övé nem Polski volt :)

Röviden ennyi

2009.07.12. Vasárnap

Talán ez lesz az utolsó bejegyzés a bal első féltengelyről. Mert mostmár végleg lezártnak tekinthetem az ügyet. Az érdekes hangok nem szűntek az utolsó bütykölés után se. Viszont kiderült, hogy nem a csapággal van a gond! Az a tárcsa, ami a féktárcsára van szerelve, amin a tőcsavarok vannak a kerékhez, annak a belső fele bordázott. Ebbe csúszik bele a féltengely, ezen keresztül történik a hajtás. No, a fura hangok forrása ez volt.

Szétdöntöttem pár hete ezt a részt, hogy megnézzem a csapágyakat, milyen állapotnak örvend. És akkor láthattam, hogy bizony ott van egy kis játéka a tárcsának a féltengelyhez képest. Ennek a fele se tréfa. Mindenesetre a tökszáraz cuccot jól feltöltöttem zsírral, hogy amíg szerzek hozzá alkatrészt, legalább ne nyikorogjon. Ez be is vált, elhallgatott szerencsére, viszont kopogó hangja lett. Hát igen, a pár fokos eltérés érezhető volt a hajtás és motorfék közti váltásoknál, kanyarokban. Mivel munkám miatt nem tudok alkatrészért járni, csak hétfő délelőtt, kijelöltem erre a célra a legközelebbi (azaz a holnapi) hétfő délelőttöt, hogy bontóból beszerezzek egy másik ilyet (bízván abban, hogy a bontóban lévő justy féltengelye is 28 fogú).

Hát, nem jött össze. Tegnapelőtt munkába menet Pilisszántó és Pilisvörösvár közötti emelkedős részen eléggé nagy lendületből nyakamra jött egy teherautó. Kis híján letolt az útról, ezért szúrtam egy kettest, és odaléptem neki. A kocsi a várt kilövés helyett lassulni kezdett, és érdekes, daráló hang jött alulról, felengedett kuplungnál. Tisztára, mint a kispóknál a menesztő megdöglésekor.

Rögtön hívtam anyumat, aki értemjött a Forddal, hazavontatott. Közben felhívtam a főnököm, hogy mi a helyzet, és hogy késni fogok. Otthon autócsere, és melóhely előtt bementem a bontóba. Induláskor még odatelefonáltam, így érkezésemre már ki volt szerelve az alkatrész. Bontós viszont elszomorított: ez 27 fogú. Mondom, mindegy, elviszem, aztán ha nem jó, visszajövök a féltengelyért is valamikor.

Munka után otthon egyből nekiálltam a csöpögő esőben szereléshez, hiszen aznap még csomó cuccot kellett óbudára kocsikáztatni, és a Fordra meg anyuméknak volt szüksége. Pillanatok alatt lennvolt az említett alkatrész, és körülbelül ugyanennyi idő alatt felkerült az új. Ugyanis tökéletesen passzolt rá, olyan jó hézaggal, hogy mikor feltoltam, kinyomott magából vagy 2 kilónyi zsírt :D .

A kocsi nagyon jó lett ezután, megszűntek az érdekes hangok, kopogások, és az a bizonyos holttér motorfék és gáz között.

A leszerelt alkatrészt meg lefotóztam nektek. (a felszereltet nem, mert esőben nem volt kedvem fényképezgetni, nomeg sietnem kellett amúgyis. ) Mindenesetre úgy néz ki az is, mint a képen látható, annyi különbséggel, hogy a felszerelten 27 foggal több van :)

Jah, ezt meg tegnap reggel találtam a Subaru ablaktörlőjén, Óbudán! :) Köszönöm a feladónak! :)



2009.06.18. Csütörtök

Fordos villámblog. A kocsi megy rendesen, szerencsére semmi gond nem volt vele a legutóbbi mizéria óta. Nemtudom, azt írtam-e, hogy kapott a gép új pacskerokat, hogy ne a télit nyúzzuk.
Nos, a mai nap sikeresen kicseréltem a ködlámpa izzóit, ezennel újra van elöl ködlámpánk. Valószínű, a karambolban mehetett tönkre mind a két izzó. Illetve megjavítottam a helyzetjelzőket is. Csoda, hogy másnak nem tűnt fel, hogy nem is működik. Baloldali ki volt égve, a jobboldaliban meg egyszerűen nem volt izzó. Most viszont csodás. Felhajítottam a tetejére a tetőcsomitartó keresztrúdjait. Holnap reggel felteszem a két bringatartót, aztán irány a Balaton. Juli indul az ultrabalaton futóversenyen, én meg kísérem, illetve szállítom a csapatot. Remélem nem lesz semmi galiba a kocsival.

Mielőtt megkérdeznétek, mi van a polákkal: semmi. Sajna semmi. Nem volt időm, se pénzem. Ez utóbbi talán megoldódni látszik, lévén hétfőtől lesz végre egy bejelentett normális munkahelyem, tisztességes fizetéssel. A maradék szabadidőben a kocsi lakatolását igyekszem befejezni, és talán ha minden jól alakul, első fizujaimból sikerül a fényezést megoldani. Addig viszont rengeteg meló lesz vele.
Az már tuti, hogy nem lesz kúpos, mert az oly' nehezen beszerezhető fékvisszahúzó rugóból kettő elkerült Tibeee-hez. (úgy emlékeztem, volt tartalék, de nem volt, így a kocsimból szedtem ki kettőt végül :) )

Röviden ez a nagy helyzet. Jövő héten már talán tudok a polákról is írni bővebben. LipTom pókja is készülget, velencére reméljük összejön a vizsga. Ha meg nem, marad az útvonalengedély.

Hosszúra sikeredett villámblogot olvashattatok, a végére kaptok pár képet haverom Coca-cola kupakokért szerzett buggyjáról. Ha minden igaz, nyári talin megcsodálhatjátok. Érdekessége: befecskendezős bogár motor, és polski hátsó szélvédő elöl :)

2009.05.25. Hétfő

Kicsit blogolok, mert rég tettem. Amolyan Polskisat

Szóval, hol is kezdjem? Voltunk Veszprémben, tavaszi találkozón.

De ez nem csak így kezdődött. Az egész ott kezdődött, hogy már megint elszúrtuk az időt, így nem sikerült LipTom pókját összetenni a taliig. Én akkorra viszont már annyira beleéltem magam, hogy pókkal megyek a talira, hogy már gondolkodtam, hogy megint kölcsönkérek P rendszámot, és elkérem viandr 1979-es narancs pókját, és beleteszek 500 km-t, hogy végre meglegyen már a 15 ezer benne :D

De sajnos ez nem jött össze. Így felhívtam Balit, hogy mégis mit csinál a hétvégén, ha nem a talira jön. Mivel diplomamunka-írás volt a válasz, éselmondta, hogy az olajfolyást meg kellene oldani a kocsin, úgy gondoltam, hogy ilyen kihagyhataltan lehetőséget fel kell neki ajánlani: megcsinálom a kocsit, csak adja oda a talira.

Így is történt, bár a Subarut otthagytam nála, mert a Mercijéről lejárt a műszaki, és ki tudja, mi jön közbe a hétvégén. Szóval a kispókkal felszerelkezve elmentem Juliért, majd irány a Savoya park felé, az ósan benyakút. Ott Cincinlovaggal, és Karkival találkoztunk, később csatlakoztak Gyuláék is, így megindulhattunk lefelé.

Láttuk a vitrolás kempinget, menet közben Losi visszapillantó tükröt szerelt, stb...

No, lényeg a lényeg, hogy odaértünk a Tescoba. Ott állítottunk gyújtást a kiskocsin, mert nagyon csörgött, és erőtlen volt. Pocok, és a stroboszkóp segítségével kiderítettük, hogy a gyújtás 25°on volt. Megszakítóhézagot nem lestünk, mert olyan nincsen neki. :D

Innentől kezdve faszányosan ment a gép. Voltunk várost nézni, szállást foglaltunk, ittunk, mulattunk, másnap "barlangásztunk", autókáztunk, ebédeltünk Tihanyban, soksok éve ettem mákosfagyit. Kipróbálhtattam Hollo pókját (hűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű, az űberfain gép!! Ezúton is köszönöm a lehetőséget!!!)  Megint szállást foglaltunk, borospincéztünk, ettünk-ittunk... És képzeljétek, a Gyula úúúgy berúgott!!!.... hogy én azt már nem láttam, mert sokkal előtte rúgtam be, és eltettek aludni :)

Másnap Pocokkal korábban indultunk el, mert hazafelé beugrottunk Szentkirályszabadjára, elhagyott panellakásokat látogatni. Később Cincinék is csatlakoztak hozzánk. Majd elindultunk haza. Nagyon röviden írtam, mert nem tudtam most hirtelen hosszabbat írni :)

Köszönet a tali szervezéséért Döminek és Áronnak! Nagyon jól éreztük magunkat!
És Juli is kijelentette, hogy a kispolszki találkozó kispókkal az igazi. Szerencsére ő is nagyon élvezte. Neki is kell most egy Polski :) Szóval majd lesz egyszer, valamikor :D

Én még aznap vissza is vittem a kocsit Balinak, aki nagyon örült neki, leszámítva, hogy az olajteknő-cserét nem csináltam meg. Ugyanis nem onnan folyik az olaj. Sőt, nem is folyik az olaj (de a nívópálca szeerint még van benne, tehát nincs vész).

Az elkövetkező pár nap ilyen-olyan melókkal telt. Majd végleg feladtam, hogy találok alapméretes gyűrűt, így megrendeltem a Motopolnál. Ezúton is köszönöm Gáspáry Lacinak, nagyon gyorsan megérkezett a cucc. Végül LipTom ment el érte, mert neki esett útba.

Másnap (vagy harmadnap, fene tudja már), mikor jött ki, gyorsan neki is álltunk összetenni a motort. Minden teljesen zökkenőmentesen ment. A burkolatokat is szépen rendben feltettük, olyan helyekre is került csavar, amiről nem is tudtam, hogy létezik. Majd jött a gond: az AC pumpa alatti bakelit nemjó. Nem mozog rajta a rúd. Addig-addig szenvedtünk vele, míg kideürlt, hogy erre a blokkra másfajta való. No, elő a bontott blokkok alkatrészei. Hát nem sikerült találni. Végülis Tomiéknál előkerült az eredeti. Új tömítésekkel összetettük azt is, minden rendben van. Rugósalátét, stb.. Hézagokat beállítottuk, hengerfej, ilyesmi nyomatékkulccsal lehúzva. Szóval minden rendben. Feltöltöttük olajjal, aztán uccuneki.

Jah, kihagytam, hogy a lendkerék felszerelés eléggé nehézkes volt, mert a jelölést nem leltük a sok centír-luk miatt. De végülis háromból az egyiken egyértelműen látszódott. Feltettük, természetesen a lendkerékhez való spéci csavarokkal.
A váltón cseréltünk kinyomócsapágyat. Ja, és Valeo kuplungot sikerült beszerelni. Igaz használt, de nem látszott rajta szinte semmi kopás (bontós motorról lett leszedve).

A motor meglepően gyorsan belement a helyére, bár a motortartó rugó eléggé ótvarul áll, valószínű cserés lesz. Sőt biztos, de ezt majd a későbbiekben írom le.

Itt jött az első gebasz. A benzin nem akar feljönni. Hiába szívom a csövet, a szűrőnél szürcsög. Amikor indítózunk, akkor is. Aztána  külső szöveten látszott, hogy szépen nedves. Óje, lukas a benyacső. Találtam egy kertislag-kinézető, de vastagságra jó csövet, betettem a aszűrő és az ac közé. Utána a túlfolyó tűnt úgy, mintha eresztene. Oda beraktam a megmaradt benyacsövet, és összekötöttem a kilógó benyacsődarabbal (toldásnak éppen egy trabi átfolyásmérőt találtam :D :D :D )

Aztán jött az indítózás. És semmi. Akkuk sorait merítettük le, de csak puffogott.

Másnap egy karbitakarítással kezdődött. Karbifedél át volt szakadva, jellegzetes hiba, amikor túlhúzzák a pvc-cső csavarját. Összeraktam, betettem, nem megy. Gyújtás jelen, világít a lámpa, 10°on, blabla. De nem indult. Közben a lukas csavaron olajfoltok jelentek meg. Dejó, tiszta jó kedvem lett.

Végül másnap Tomival ugrottunk neki. A karbit nagyon alaposan összetettük, behangoltuk, majd a gyújtást immáron rendesen, a jobbra forgó főtengelyhez állítottam. Be is indult rendesen. :) Nagyon szépen muszikált. Aztána  szelepek elkezdtek kopogni. De ment, mint az állat, ás a sebességeket is vette.

Tomi haza is vitte, kitakarította. Végül visszakerült hozzám. Benzincső-csere lesz a kocsin, meg váltótartó gumibak, függőcsapszeg zsírzás, meg kormánygömcsukló-gömbfej, vagy miapöcs porvédőjének cseréje, és a kézifék megjavítása lesz soron. Esélyes, hogy az utángyártott bowden kicsit hosszabb. Majd csomót kötünk rá :D Vagy nemtudom. De a betétek jók. Jah, meg szeretném leszedni a dobokat, meglesni a fékek állapotát. És a nyári gumikat is mihamarabb fel kell szerelni.

Megcsináltam az elektromos ablakemelő kábelezését rendesen, kiszedtem az egykori fedélzeti computer megmaradt elemeit. Nagyon szépen néz ki a kocsi, végre autó formája van. Állítottam a szelephézagokon, most már nem kopog egyáltalán. Nagyon jól működik, megy rendesen, bár még óvatosan kell ugye bánni a gázzal. És a lukas csavarból nem szivárog az olaj! Biztos az összeszereléskor telenyomott olaj jött ki ott.

Szóval lassan mehet majd műszakira a kisördög (DVL-ből jött az örgöd kifejezés :D ), remélhetőleg. Közben haladtam a zsigulival is, de az annyira nem érdekes. Majd a végeredményről blogolok :) . Vagyis egy másik blogban majd írok róla.

De szerencsére ha a két kocsin túlvagyok, jöhet az én pókom befejező-mozzanata (dob és fenéklemez-cseréje jobboldalt :) ).

Huh, kis szusszra most ennyit tudtam összeszedni. Töltök fel még pár fotót, aztán mára ennyi :)

Azt meg kihagytam jól, hogy a Vespa meg vasárnap elkerült a fényezőhöz :)

2009.05.06. Szerda

Akkor most blogolok egy kicsit a Piroskáról is.

Szóval, az egész úgy történt, hogy jött hozzám egy nagyobb hangvételű meló. nevezzük úgy, hogy egy rally-ladát kell összehozni versenykészre. Mivel eleve egy versenyautóról van szó, nem vészes a helyzet, a lényeg annyi, hogy elektromos rendszert kell lebutítani. (meg majd váltócsere, meg mismás, sorjában). A lényeg, hogy nálunk kevés a hely, így helycserés támadással csináljuk: felkerül a kollégától a zsiga hozzánk, a Subaru meg le hozzájuk. Nincs para, pár utcával arrébb laknak.

No, másnap csörög a telefon, hogy baj van. "apu tolatott ki a garázsból, aztán csattant". Ahogy az idegszálaim is. "Matyikám, hát tolattam ki a garzásból, pont úgy, ahogy már 20 éve szoktam...". A lényeg, hogy 20 év alatt annyira belejön az ember, hogy már tükörbe se kell nézni. Milyen szerencse, hogy nem szokott senki se ott napozni nyugágyon. A szívem majdnem megszakadt, mikor a kvázi egyetlen ép elemét sikerült a kocsinak összetörni, a hátsóajtót, azt, amit a szürkére se tudok évek óta szerezni... De lenyugodtam, a helyzet nem vészes. Leszereljük, elkerül lakatoshoz, fényezőhöz, és ők állják. A szerencse, hogy a műanyag nem tört el, mert akkor idegbeteg lennék (olyat lehet kapni újonnan, de pirosban már egyáltalán nem is létezik).

Ideges vagyok/voltam, de most ez a legkisebb gondom. A szaros ladával haladok, de időközben a feje tetejére állt itthon minden, tehát nincs időm idegeskedni.

A dolog úgy hozta, hogy BexXter megengedte, hogy átvigyem hozzá a kocsit. Egy fél óra erejéig a piros subaru Dorkásodott. Szerencsére nem voltak nkh-sok Bexék utcájában. Minap, mikor mentem át hozzá, szépen fékeket, meg kipugázt mértek a kocsikon. Jó helyen lakik a kolega (nekem meg akkor lett frissen zöldkártyáztatva a szürke justy :D )

Szóval, az eredeti felállás az lett volna, hogy az 500-as mellé letesszük a garázsba, és párhuzamosan dolgozunk a két kocsin, egymást segítve. Így fedett helyen lesz a kocsi, és a hegesztő is közel lesz, nekem is, meg neki is. Sajnos eme program kicsit most változott, erről majd Bex mesél. Az én részem annyi, hogy nekem is lett hegesztőm, jeeeee, családi kassza megnyílt a lehetőség előtt, beszereztünk egy eredeti Güdét, újonnan, sok év garival. Nagyon állat a gép, bár az Elektra után egy kicsit fapados. Nekem teljesen tökéletes lesz. A polskin már tényleg nincs sok hátra, utána jöhet a justy(k), meg a kerítés, megaminden.

Rakok fel fotókat, mert az jó. Egy tűzoltósági bemutatón átesett kispolákot is, amit szentivánon láttam. Legalább nem gyújtották fel :(.

A ladáról is, mert úgyis kérni fogjátok. Sőt, LipTom pókjáról is, mert az jó.

2009.05.04. Hétfő

Kicsit blogolok a Fordról, mert bizony van mit.

Legutoljára ott maradt abba, hogy Németországban összetörtük, január első hetében. Nos, ott még össze lett foltozva, aztán hazajöttünk vele. Itt néminemű keresgélés után elvittük egy lakatoshoz, akit ismerős ajánlott, egyenesen Pécelre. Nagyon korrektek voltak, mindent megértettek, hogy a gépháztetőt úgy egyengessék, hogy lehetőleg ne kelljen fényezni, hogy új lámpákat ne vegyenek, és a lökhárítóból is jó az 5 ezer forintos tajvani (lévén, sokkal jobb anyagból van, mint a gyári ford :D )

Szóval a melóval elkészültek, sikerült szépen megoldaniuk. A kereszt-merevítő, ami a motor előtt van az új, rajtuk a kis műanyag biszbaszok újak. A gépháztető installálás is sikerült, egyedül a ködlámpa nincsen még bekötve. De nem is baj, elvégre nekem az a szakmám, hogy ilyesmiket javítsak. Így lenni nagy hepening, jövünk haza. Hát, a hazaúton volt egy kis meglepi: amikor apu indulna el a kocsival az új 0-ás szakaszon, egyszercsak füst, majd semmi erő. Aztán a kocsi megy rendesen. Érdekes. Gondoltuk, valami dugulás, ami a javítás során kerülhetett a kocsihoz, de nembaj, elmúlt.

Aztán csak nem akart teljesen megszűnni ez a hiba. Padlózáskor, amikor a turbó elkezdene tölteni, a kocsi megtorpan, füstöl, egyenetlenül jár. Érthetetlen. Nem is találtuk meg, mi okozhatja a hibát. Már a legrosszabbra is gondoltunk -mind a kettőre kapásból- hogy turbo, vagy adagoló. Bevittem melóhelyre (akkor még volt), feltettük a gépre, aztán nézzük, mit mutat. Amennyire buta a kocsi, olyannyira buta dolgokat mutatott a diagnosztikai csatlakozón keresztül. Mint például motorfordulatszám, meg fedélzeti feszültség. Fasza. Más használhatót nemigen. Nézegettük-nézegettük. A motor lefulladás szerűséget produkál, amikor töltene a turbo, majd amíg a gázt nem engedem el, a motor fordulatszáma nem esik vissza alapjáratra egyenetlenül, összevissza jár. EGR szelep tömlőjét lehúztuk, hátha az, de nem. Érthetetlen. Főnököm megadott egy ismerősének telefonszámát, hogy ő nagy dízeles, hozzá vigyem el. Őt meg felhívta, hogyha megyek, lehetőleg ne fogjon olyan vastagon a toll, amikor a számlát állítja ki.

Körülbelül két héttel később tudtam vinni az autót, Érdre. (itt lehet az összes eladó használatautót megvenni, tudtátok? Mindig ki van írva egy cetlire az eladó kocsiknál, hogy "ELADÓ...., ÉRD.:06-...") A kollégának volt eredeti ford műszere, rákötöttük, de az se mutatott sokkal több infót. Hallani lehetett, hogy egyenetlenül jár a motor, de rögtön mondta, hogy a probléma az lesz szerinte, hogy:
a) mechanikusan sérült az adagolón lévő elektromos szenzor egyik vezetéke a balesetkor
b) sérült a szenzor (32 ezer forint, egyszer már kellett cserélni)
c) a gyári csövek, és csatlakozásaik hihetetlenül rossz minőségűek, nem beszélve a tüzelőanyag szűrő-házról. Szerinte falsch levegőt szív valahol ezeken a pontok egyikén, és emiatt jár egyenetlenül és nincs ereje, amikor kellene.
Szerencsére tényleg nem fogott vastagon a tinta, sőt nem is fogott egyáltalán, mondta, hogy ezeket én is meg tudom vizsgálni otthon, cseréljem ki a csöveket, a szűrőházat egy dízel golféra, aztán akkor jó lesz.

No, én rávettem magam, vettem átlátszó gázolaj-csöveket. Kicseréltem először azt. A motort beindítottam, járattam, néztem a -végre- átlátszó csövön keresztül, van-e légbuborék. Volt. Nem is kevés. Mondom, ez a jó, kicserélem a másik csövet is, és akkor nagyszerű lesz. Így tettem, de nem lett nagyszerű. Terheléskor, turbo-töltéskor elvesztette az erejét ugyanúgy.

Nosza, járattam alapjáraton, és vizsgáltam a csövet, illetve a gázolajszűrőt. Hátha érzékelni lehet, hol szívja a levegőt. Ahogy rángatom a gázt, egy szercsak megint előjön a jelenség. Álló motornál (eddig ezt nem tudtuk megcsinálni). Valószínű azért, mert nagyon nem mertem nyomkodni a gázt. De most igen. Megint az a jellegzetes cuppanó hang, ami akkor van, mikor visszaáll alapjáratra. Pont olyan, mint egy fennakadt szelep -például az EGR-. Mondom, lehúzom a légtömeg mérőt, és úgy járatom. Ez idő alatt csak nem szív be annyi port, vándorfecskét, cirmos cicát. És láss csodát: nem jelentkezik a probléma. Próbakörön se. (viszont lett állat szívóhangja :D ).
No, hiba leszűkítve: levegőt nem kap. Biztos valamit elszartak a légszűrőháznál. Folytatom a keresést, de nem lelem a hibát. Majd eljutok a légszűrőházhoz bevezető csőhöz. Ami a kocsi elejéhez van hozva. Ahol egy új műanyag alkatrész van felszerelve. Nézem-nézem. Ez az elem univerzális, azaz jó a benyáshoz, és a dízeleshez is. A benyás escortnak pont másik oldalt van ez a szívókája. Le van takarva a nyílás egy kitörhető lappal, ami azért van, hogy azt kell kitörni, ami éppen kell. Tehát ha benzines, akkor a jobboldalit, ha a dízelt, akkor baloldalit. Nos, a mi kis lakatos-tanoncunk valószínű nem tudott gondolkodni, vagy nem akart, avagy egyszerűen csak úgy gondolta, jobb, ha egyiket se töri ki. Tehát a következő volt: amikor a turbo elkezdett tölteni, kellett a nagy plusz levegő, a kis ovális csövön a nagy depresszió egyszerűen beszippantotta ezt a kitörendő műanyag lapot, és mindaddig ott tartotta, amíg nem csökkent a -turbo általi- plusz szívóerő. Nagyszerű :D . Kitörtem a megfelelő oldalit, és tessék, megy megint, mint állat. Király :D

Eléggé vicces, mennyi álmatlan éjszakát okozott ez a hülye hiba. :D :D :D Viszont a négyes henger porlasztója ereszti kicsit a gázolajat. Annak a javítása 2 ezer forint volna, a mesternél. Minél előbb el kell majd vinni hozzá.

Illetve pár hónapja agyalok -agyalunk- egy Mondeo intercooler beszerelésén. Az első lökhárítón lévő rács az pont jó volna, ott szépen elfér egy fekvő, viszont a csöveket nehéz volna jól elvezetni. Majd megnézek közelről egy Focust, mert azokban ilyen motor van, csak nem adagolóval, és azokon van kúler.
Ahogy néztem, a mi autónkra egy felső kúler lenne a legegyszerűbb, viszont a gépháztetőt nem kéne emiatt szétfabrikálni, szerintem. Szóval hirtelen nemtudom. De az csak terv volna.

És végre megtudtam, hogy nem lukasturbós a kocsink, hanem Garrett :) Jeee.

Röviden ezek történtek az elmúlt hónapokban.

Ja, és ma majd fogok még blogolni, másik kocsival, pontosabban más dolgok kapcsán. De nem ápdétben (lehet készülni a letolásra :D )

2009.04.22. Szerda

213 900 km

Megtörtént az olajcsere, gondolom nem kell mondani, hogy a megszokott, és jól bevált Valvoline olaj került a masinába. Továbbá légszűrő, és gyertya csere is történt. Utóbbi nem volt a legjobb, mert a boltban hamis NGK-t adtak, ami itthon derült ki (egyiknek le volt törve a testelektródája). Visszavittem, és mivel láttam, hogy az összes készletük hamis, Bosch-t választottam. Természetesen a megfelelő értékűt. Továbbá bontóztam egy gyertyakábel-köteget is. Az új irreálisan drága volna, utángyártott nem kell, a bontós meg csodaszép állapotó (ellenben a régi szakadt, elégett szarral).

A motor viszont eléggé olajos, a szimmeringek megadták magukat a főtengelynél, úgy néz ki, tehát a közeljövőben elkell majd egy motorfelujítás. Ráadásul olaj is jön már a kartergázzal, bár nem vészes, de nekem aggasztó. Azt hiszem, itt az ideje egy nagyfelujításnak. A bontóban megérdeklődtem a 9 szelepes hengerfejet, vezérműtengelyt, a kettő együtt volna 20 ezer. Azt hiszem, amint lesz lehetőség, beruházok rá, aztán a nagyfelujítással kicsit erősítünk a kocsin.

A gyujtás-elosztón található vákumdobnak megleltem a másik végét, milyen meglepő, a szívósoron. Le volt dugózva. Összekötöttem egy megfelelő csővel. Első tapasztalat, hogy szivatóval a motor kiugrik a helyéről, a másik, hogy emelkedőn is állatul megy. Mi meg így járunk már 10 éve vele kábé. Hát szép.

A bal első kerékcsapágy cserét viszont már tényleg nem lehet halogatni. Be kell ruházni egy újra, csak sajna az olajcsere most kicsit megfogta a zsebpénzt.

Jah, ki ne felejtsem, vettünk új termosztátot is, de még nem sikerült kicserélni. (nem volt hozzá lelkierőm). Mivel a motor a jó időre való tekintettel már bemelegszik üzemi hőmérsékletre karton nélkül is, a felforralás ellen meg aktív hőmérő nézés + ventillátor kapcsolgatással védekezem, egyelőre nincs nagy vész. De egyszer anyu megint elkezdi használni a saját kocsiját, akkor meg nincs mese.

Jah, a hűtőventi gombáját is ki kéne cserélni. A fene egye meg, sok lett a meló a kocsival :D

És már majdnem kihagytam, hogy kis híján leégett a gép, mikor a rádió tápkábele kidörzsölődött egy, a műszerfalat tartó elemnél, ami mellesleg éppenséggel pont testpont. Érdekes, hogy a biztosíték nem olvadt ki, helyette a lengő-biztosíték háza szépen megolvadt. Kicseréltem a vezetéket egy vastagabbra, és a lengő biztosítékot jóval előrébb iktattam be. Így hasonló esetben nem utána, hanem előtte van a kritikus pontnak. Mellesleg máshol is vezettem el a vezetéket. Remélem nem lesz ebből gond a későbbiekben.

Röviden ennyi történt. Ha olyan lesz a kedvem, akkor blogolok majd a Fordról is. Sikerült megoldani a turbó problémáját.

Jah, meg a piros Justyról is volna blogolnivaló. Csak várom, hogy eme poszt után szülessen még három négy, és akkor nem ápdétben kell elhelyeznem > ;)


2009.04.18. Szombat

Megjártuk az OT expo-t, láttunk nagyon sok szép autót, vártunk KG-ékre, akik nem jöttek. Majd blogol róla, hogy miért, én nem mondom meg, mindenesetre gratula neki, nekik.

Inkább meséljenek a képek :) (azokat fotóztam, és töltöttem fel, amik igazán megfogtak :D )
KeMa @ . 48 fotó . 31 komment

2009.04.06. Hétfő - Kedd (kétszer is ápd

No, mai nap se telt el cselekvés nélkül. Főleg azok után, hogy tegnap versenyen voltam (jha, lebringáztam 80 km-t az öreg vassal :) ), mai nap sokat kellett pótolni. Bár úgy néz ki, a jobb első futóműnél nem lesz annyira vészes pótolni az elrohadt futómű-elemet, szerdáig kizárt, hogy sikerül újat beszerezni. Valószínű, hogy azt már a saját hegesztővel fogom tenni (jeee :) )

Viszont amíg ittvan Bex profi gépe, jó lenne valamit mégiscsak haladni vele. Szóval, a hátramaradt két tétel (műszerfal alatti folt feltevése, illetve hátsóablak-alatti rész) közül a nehezebbiket választottam. Inkább megcsinálom a profi Elektrával, mint a kitudja milyen amatőr saját géppel.

Szóval a régi keret-részt bejeöltem, hogy hol kellene kivágni, majd szépen neki is ugrottam a sikítóval. Több helyen bevágtam, hogy könnyebben le tudjon jönni. Inkább, mint a feszegetés miatt elvetemedő ablakkeret. A ponthegesztéseket befúrkáltam egyesével, bár a sok réteg festék alatt nem sikerült elsőre az összeset megtalálni. Lejött végül a keret, igen sok részben (ahogy a fotókon látható), de szerencsére nem vészes alakváltozással a kasznin.

Utána szépen lecsiszolgattam a festéket, a rozsdás részeket (ezek kaptak egy kis rozsdamarót is), majd az új kasztnielemet kezdtem méregetni, majd méretre szabni. Természetesen majd' egy centi ráhagyással. Szerencsére nem is lett ebből gond, sikerült pontosan méretre szedni. A megfelelő lakatos célszerszám hiányában a kezem ügyébe kerülő kalapács-fogó, és egyéb szerszámok segítségével behajtogattam a kaszni megfelelő részét, majd jó hosszú pöcsöléssel behelyeztem az elemet a leendő helyére. Megint volt szívás a nem pontos utángyártott elem miatt, de végül is a vártnál gyorsabban került fel a négy petty, hogy a végére stabilan a helyén legyen a szerkezet. No, lehet, hogy több gitt kell majd ide, mint egy profi lakatosmester keze alól kikerülő munkára, de még így is szerintem a tűrésen belülre kerül.

Most abbahagytam a melót, mert mennem kell vendégségbe. Nem is baj, mert pont azon a ponton voltam, amikor ledobja a gépszíjat a kerék, és ész nélkül elkezdek mindent varrni. A szerkezet a helyén van, holnap nyugodt fejjel meg tudom majd vizsgálni, hogy tényleg jó lesz-e így (még le lehet szedni a varratokat), aztán uzsgyi.

Még gondolkodom, hogy hegesztéssel eltüntessem-e azokat a bemélyedéseket, amiket elöl, az oldalindex mögötti lemez tetejénél eltüntettem. (jóval egyszerűbb volna így a dolog felvarrása). Valószínű lekerül majd innen is. Remélem nem lesz nagyon ótvar a legvégére.

No, röviden ennyi. A folyatás esélyes, hogy ápdétben kerül fel.

Üdv mindenkinek!

Ápdét #1: Összevarrtam a cuccot kétoldalt, kvázi elnyerte a végleges helyét, illetve az alul kifurkált lukakat is bepöttyöztem. Így alul is rögzítésre került a karosszériához. Bár nincs teljesen egy síkban ott a kocsival, remélem ez a későbbiekben nem jelent majd gondot (nem tudtam egy síkba hozni, mert akkor a két szélén nem stimmel, és ott azért durvábban elütne a kasznitól). Aztán leköszörültem a varratokat, majd csiszolópapíros koronggal (melyet még régebben Gyula javasolt) is átcsiszoltam. Szép fényes lett a felülete, és ahogy észrevettem, viszonylag minimális gittre lesz szükség. A felületet bekentem jól rozsdamaróval, hogy lehetőleg ne rohadjon el a fényezésig.

Ápdét #2: Lebontottam a jobb első sárvédő tetejét, itt is kiszedtem mögüle a régi sárvédő maradványát. Majd foltoztam alatta egy pirinyót, és felkerült az új oldalindex alatti lemez. Volt vele szívás, főleg a beállítgatással, de végül jó lett. Összevarrtam itt is teljesen. Végül lecsiszoltam, ugyanolyan fényesre, mint hátul. Szerintem állat lett :) Az utolsó pár kép a lustaságom miatt mobillal készült. :)

2009.04.03. Péntek

Nos, tegnap csörgött a telefonom. Bexxter keresett, ugyanis szüksége volna a hegesztőre. Egészen pontosan már múlt héten vissza kellett volna adnom.
Jövő hét szerdáig még sikerült megbeszélni, és bízva abban, hogy nem lesz már több meglepi a jobb első kerékjáratban.

Mai napon kivágtam a szar padlólemezt, az alatta elrohadt lemezdarabot, a kerékjárati ív és padlólemez találkozását.

Egy foltot fel is tettem, elvileg van még egy, meg a pdalólemez, és akkor készen is van. Vagyis volna. Ugyanis a futómű-felfogatás mögötti merevítő-lemez bal oldala lukas. Az utastérben oda lett kúrva egy folt, viszont nem a legjobb megoldás szerintem. Azt majd kijavítom, az nem vészes, de mit tegyek azzal a 3 mm vastag lemezzel? Olyat lehet kapni újonnan? Vagy vágjam le a hibás részt és hegesszek hozzá egy újat? Nemtudom, melyik volna a jobb.

Az egyetlen dolog, ami még bíztat a kocsi lakatolás ügyében, hogy ez a jobb eleje, ennél előrébb már nem lehet meglepi...

Két dolog van még hátra: a jobb oldal-index alatti lemez, meg a hátsó szélvédő alatti lemez. Előbbi egyszerű, utóbbi viszont... Hát még nem tudom, hogy fogjak hozzá. Ami viszont tuti, hogy vasárnap kivételével mindegyik napon tudok dolgozni. Tehát elviekben tudok haladni. Azt leszámítva, hogy padlólemez méretű lemezem még nincsen, de ez csk részletkérdés :) .

Szóval, röviden ez a helyzet. Most már óvatosabban hegesztettem, nomeg a pajzsot is jobban hazsnáltam, mert legutóbb sikerült úgy begyullasztani a szemem, hogy másfél napig csak folyt a könny a szememből, és a fehérje piros lett... :) Hát igen, az eszetlenség ide vezet.

Ha valakinek van ötlete a futómű-merevítés-es dologgal kapcsolatban, ne tartsa megában!

Mellesleg a szürke Subaruban kicseréltem a kiégett bal első izzót. Ebben csak az az érdekes, hogy még a gyári Denso volt, ami idestova 20 éves már :) .

Üdv!

2009.03.24. Kedd

A napokban érdekes zajok jöttek elő megint a bal első keréktől. Meglestem, nem  gumiharang szarakodott. A helyzet az, hogy úgy fest, csapágyas lett a kerékagy. Áffene. Megrángattam a kereket: mintha a nagy anya le lenne lazulva. Nyomban húztam is rajta két menetet minimum. Érdekes, mert sasszeggel le volt zárva, nemtudom, tuti nem lazulás volt. Most nem nyomatékkulccsal tettem, mert a szükség úgy hozta. A kerék még mindig lötyög egy 1mm-nyit minimum, tehát attól tartok, ez erősen csapágyas lett. A jelenség maga érdekes: ment közben semmi zaj, üresben guruláskor, motorféknél jön csak elő, egy eléggé érdekes, fémes csikorgás, de nem folyamatos, hanem szakaszos. Mintha egy teljes fordulat 10°-ánál jönne elő. Nemtudom, mi lehet, szerintem csapágy. A kötyögásból erre következtetek. Ha valakinek van épkézláb ötlete, az ne tartsa magában, hátha nem kell cirka tízezret kiadni megint feleslegesen.

Továbbá a termosztát tényleg megdöglött, a kartonozás meg nem a legjobb megoldás, mert bár kézzel tudom kapcsolni a ventilátort, anyu nem biztos, hogy gondol arra, hogy be kéne kapcsolni, ha maxon van a hőmérő. Jah, mert a hőgomba is szar lehet, ugyanis majdnem felforrt állapotban is baxik bekapcsolni a ventilátort. Olajcsere ideje még odébb van, bár lehet, hogy egy nagyszervíz erejében előre lesz hozva 2 ezer kilométerrel.


Hogy valami érdekességet is mondjak, voltam idei első Subarus talin, a Hősök terén. Volt sok szép Impreza, Legacy, meg Outback, meg egy Justy. :D . Nagyestélyi, kisestéi (juSTi), rózsaszín prodrive, és az elhagyhatatlan metálkékkasztni-arany felni párosítású bubuk. Mosolyogtak a "másik autóm egy kispolski" matricán, morogtak, amikor beálltam a bubuk közé, de amikor észrevették, hogy márkatárs, akkor odajöttek nézelődni. Ilyet nem sűrűn látni, Imprezát meg amúgyis bármikor láthatnak :D . Most kivételesen nem dicsekedtem, hogy 2wd. Helyette fotóztam. A rendőrök megint jöttek hepajkodni, hogy gyülekezési engedély hol van, bár ezt egy nyilvános parkolóban elég vicces. Véletlenül jött össze ennyi Subaru, ennyire hihetetlen? Egy megállt egy márkatárs mellett beszélgetni, aztán az összes arrajáró subaru ottragadt egy mondat erejéig :D .

Csináltam sok fotót, bár az akkujaim nem voltak feltöltve, hideg is volt, és Julinak másnap melóba kellett mennie, így a 20:30-as kezdés után egy órával eljöttünk. Legközelebb egy hónap múlva esedékes a tali. Remélem addigra összekupálódik annyira a piros, hogy kölcsönpével el tudjak jönni.

Röviden ennyi. Polskiról jön a blog, holnap, vagy holnapután. Már a végén járok, de szemgyulladás, és kézleégés miatt nem hegesztettem egy darabig... (jobb kezem lebarnult, mert kesztyű nélkül hegesztettem :D :D :D :D )

Üdv!

2009.03.21. Szombat

Szétbombáztuk LipTom kocsijának II-es számú blokkját. Akik azt javasolták, hogy alulról támadjunk, azok most nem nyertek. A hengerfejet leszedvén jöttek az érdekességek.

Akik meg tudják mondani, hogy mi a fene az, ami bekerült a hengerbe, ráadásul egyszerre mind a kettőbe, azok elnyerik elismerésünk. Mert mi nem jöttünk rá.

Segítségül: mind a kettő hengerben voltak ilyen durva dolgok, a gyűrűk sértetlenek, a gyertya elektródák épek, a hengerfej tömtésnek sincs gondja. A karburátor pedig hiánytalan :D

A jelenség meg ez volt:




No, és akkor a képek:
KeMa @ . 6 fotó . 10 komment

2009.03.18. Szerda

Blogolok egyet énis, mert már olyan rég tettem. Aztán elvonási tüneteim vannak.

Szóval, a legutóbbi blog óta eltelt pár hét, mondhatni, hogy egy hónap. Sok minden történt ezen idő alatt.

Például az, hogy voltunk Aggtelken, ami nagyon jó volt, kellemes hétvégi kis polskizós, városnézős szabadidő. Ezúton is köszönet érte Robiéknak. A víkend bemutatását most hanyagolnám, egyrészt, mert jó régen volt már, és ez idő alatt sokan megtették helyettem, másrészt meg nincs is kedvem hozzá. Jó volt, legyen ennyi elég.

A Polskival haladunk szépen. Egy ideje nem blogoltam, mert apró kis hülyeségek miatt úgy gondoltam, felesleges foglalni a helyet. Majd ha összegyűlik megfelelő anyag. Nos, most összegyűlt. Az a szituáció, hogy: kocsi baloldala befejeződött. Bal hátul volt egy kis benyoomódás, amit részben kihúztam, részben kinyomtam. Ez úgy néz ki, hogy a dinamós feszültség szabályozó alatt a lemezt kivágtam U alakban, ajd faékkel kinyomkodtam. Igazítottam a bal hátsólámpa mögötti lemezen. Ekkor tudatosult bennem, hogy a béna állásról nem a lakatos tehet, hanem egyszerűen a szar, ótvar minőségű utángyári karosszériaelemek nem pontosak. Amennyit tudtam, sikerült elcsalni, jobban áll, mint előtte, de még most sem tökéletes. Sajnos ezen már nem tudok mit javasolni. Egy új sárvédővel lehetne talán javítani a dolgot, de azt nagyon nem szeretnék cserélni. Lehet, most hülyének néznek egyesek, de annyi lelkierőm sajnos nincs. Legyen ez a legnagyobb problémája a kocsinak, hogy kicsit mélyebb a hátsó lámpa, nomeg egy kicsit több a gitt a sarkánál.

Az oldalsó irányjelző alatti lemezt is felhegesztettem. Egy hajszálnyi pontatlanság itt is van, de szerencsére nem szembetűnő. Előtte természetesen az alatta lévő rohadást eltüntettem, befoltoztam a merevítésen emiatt keletkezett lukat. Azt hiszem, teljesen korrekt lett. Az oldalsó lemezt úgy hegesztettem fel, hogy a szélvédő alatti lemez, és az oldallemez alatti találkozáson a mélyedésben varrtam végig. Nekem régi álmom volt, hogy ott le legyen mélyedés. Lehet, emiatt is hülyének néznek, de nekem bejön. Nem akartam olyan hibába esni, mint Pocok pókján: nem gitte akartm onnan eltüntetni (zárójelesen megjegyzendő, hogy Pocok se akarta onnan eltüntetni. Ott a fényező vot a ludas.). Lényeg a lényeg, így egyszerűbb volt végigvarrni, és így nem is fog felrepedezni a festék. Remélem. Ha jól láttam mellesleg, akkor azt hiszem, Robinak sincs ott a mélyedés az oldallemeznél.

Öööö, a hátsó doblemezen belüli lukakat említettem már? Hmm... nem emlékszem. Akkor mondom, hogy oda is felkerültek a foltok.

Nemrég megfordítottuk a garázsban a kisautót, lévén, olyan kicsi a garázs, hogy nem tudoke gyszerűen áttelepdeni a másik oldalára. Nagynehezen, laprugó nélkül, atomra leültetve sikerült azért megfordítani az utcán. Köszönet a segítéségért apumnak és LipTomnak.

Mai napon neki is láttam, kapargattam a baloldali hátsó doblemezt. Két hiba tűnt fel, ebből csak az egyik a vészes: ugyanott, ahol a másik oldalt is, a motortér felé. Ahogy szedtem le, pontosabban vágtam le a lemezt, észrevettem, hogy a lakatos ezt kilakatolta. A mellékelt képen látható ez is. Nagyon jó. Innen is látszik, hogy én vagyok az amatőr, ő meg a profi.

Befoltoztam ezen foltok másik oldalát is, a motortér felől. Ez a hátfalat tartó lemez mögötti merevítést jelenti. Nem volt vészes. Aztán nekiugrottam a mászerfal alatti lemeznek. Na, itt valami hihetetlen ótvarra sikerült a foltozás. Olyannyira, hog yle is szedtem a foltot, és hajlítottam rá egy sokkal nagyobbat. Nemtudom miért, de egyik pillanatról a másikra a hegesztő nem csinál olyan szép varratot. Inkább csak fröcsköl, és átégeti a lemezt. Mi lehet a gond? Kisebb árammal meg se mukkan, kevesebb / több védőgáz meg nem eredményezett nagy különbséget. A huzal-előtolás sebessége sem segített. Nem értem. A palack pedig nem fogyott ki. Vagy lehet, egyszerűen nem szereti a gép, ha fejjel lefelé dolgoznak vele...

Holnapi napra tervezem a jobb első doblemez kikapargatását, ha úgy adódik, akkor foltozás. Oldalindex alatti elmezt is mindenképp cserélni kell. És ha elegendő lelkierőm, lesz, akkor a közeljövőben kivágom a hátsó szélvédő alatti lemezt. Zozó kollégától sikerült beszereznem egy komplett hátsó szélvédő körüli lemezt. Ezúton is köszönet neki. Természetesen semmiképp nem cserélem egyben. Most még csak agyalok, hogy melyik volna a legésszerűbb művelet.

Röviden ennyit sikerült most összehoznom. A többi részén beszéljenek a fotók, melyek mai adagja az újra üzemelő, rendes fényképezőgépemmel készültek. Ójeeee.

Aztán lehet lesz ám ápdét. Még nemtudom.

Zárójelben: időközben LipTom kocsiját is építgetjük. Majd blogolok arról is.

2009.02.18. Szerda

Féltengely-gumiharang v2.2

Azaz megint nekiugrottam a féltengelynek. Megint fura hangot adott, és megint tapasztaltam szomorúan, hogy ledobta a gumiharangot a kerék felőli tengelycsonkról.
Gondoltam tegnap, hogy ma majd jól megszerelem. Az persze nem volt tervbe véve, hogy addigra leesik fél méter hó. Így a mai napot egy jó kis testedzéssel kezdtem, azaz kilapátoltam (lapátoltuk) a kocsit a hóból. Egyelőre csak a bal oldalát.

Elő a szerszámokat, emelőt, meg a funérlapot, nekiláttam kiszedni a féltengelyt. Rutinos voltam, már tudtam, hogy a lengőkart a legegyszerűbb leszedni a kaszniról, és akkor könnyen kicsúszik a váltóból.

Bevittem a meleg pincébe, ahol nekiláttam szemrevételezni. Hát, szerencsétlen kapott mindent, amit lehetett... De még mindig nem találtam magyarázatot, miért dobja le a gumiharangot olyan könnyen... Nomeg, mi a rákért cúszik le másfél centit a váltóból kilógó tengelyről? :O

Nos, a megoldást a piros subaruban találtam meg. A válasz egyszerű. A szerelő, aki összetette, balfasz volt. Igen, az voltam. De rájöttem a hibára, orvosoltam, tehát mostmár inkább vagyok jobbfasz :D

Szóval, a probléma ott volt, hogy anno, amikor kicseréltem a szakadt gumiharangot, nagyon figyelmetlen voltam: a váltó felőli került a kerékhez, a kerékhez való meg a váltóhoz közelebbi részre. Ez azért volt gond, mert a két gumiharang "bár teljesen egyforma, viszont egészen más". Egyik hosszabb, a másik rövidebb. Értelemszerűen az a hosszabb, amelyik több irányba szeret mozogni. Tehát, azt kell a kerékhez tenni. Nos, nekem nem az volt ott, így egy teljesen alászedett kormánnyal, mondjuk járdára felálláskor pont olyan szögben áll a szerkezet, hogy egyértelmű ,hogy szétesik. Igen. Brávó.

Szétszedtem atomjaira a két féltengely-csillagot, jó alaposan kimostam őket benzinben. Hát, jött a kerék felőliből mindenféle csúnyaság. Szemmel láthatóan viszont nem volt ott szerencsére semmiféle bemaródás. Kimostam a gumiharangot is belülről, kiszedtem az összes mocskos gépzsírt. Majd összeraktam már helyes oldali gumikkal, feltöltöttem grafitos zsírral is. A gumiharang rögzítésére kábelkötegelőt használtam, ami sokaknál már bevált módszer. Remélem itt sem lesz velük gond.

Visszaszereltem az autóba. Ekkor tapasztalhattam, mellesleg szomorúan érintett a dolog, hogy valószínű a bal első kerékcsapágy nemsokára cserére szorul. Tele volt mindenféle kosszal szerencsétlen, de sajnos nem tisztíthattam ki, mert csak a szimering rincsolásával lehetett volna. Az meg épp nem volt kéznél új. Viszont, ha majd csere, akkor lehetőleg majd új csapágy is kerül bele.

Minden meghúztam megfelelő nyomatékkal, majd jöhetett a próbakör (a kocsi rendes kiásása után). A kocsi jól vizsgázott, a váltó felől is rendesen a helyén van a szerkezet végre. Remélem, most már nem lesz vele gond. Igazándiból jól esett egy kis meló már a kocsin :) .

Gondoltam, hogy átteszem a pirosról a téli gumikat a szürkére. Már majdnem leszedtem őket, amikor látom, hogy a két elsőn alig van minta belül. Mondom, ennél még a most fennlévő négy évszakos is jobb, ezt nem merem megkockáztatni. Így végül maradt minden a régiben. Két kereket meg nem akartam cserélni, mert 13-asok, a szürkén meg 12-esek vannak, és ahogy elnéztem, nem éppen váltóméret...

Jah, mentem a pirossal is, természetesen. Érdekesség, hogy nem takarítottam semmit előle. A cirka 40 centis hó nem volt neki akadály, úgy állt ki onnan, mint ahogy a könyvben meg van írva. Azt viszont tapasztalhattam, hogy a hó alatt nem csak aszfalt, hanem jég is lehet, illetve azt, hogy a 4x4-es sem feltétlen tapad a jeges, mellesleg 20%-os lejtős úton. És ilyenkor nem poén a keresztben csúszás sem... Nembaj, most már ezt is tudom.

Letakarítottam a többi autó tetejéről is a havat, nehogy behorpadjon, vagy bármi gonja legyen.

Röviden ennyi.

2009.02.12. Csütörtök

Egy kicsi blogolok a piroskáról is. Ugynis azzal is történnek dolgok.

Mindenekelőtt azt, hogy azon kívül, hogy néhanapján megyek egy-két kört vele a faluban, csak a kertben áll. Viszont most változás jöhet.

Egészen pontosan az történt, hogy apumnak útban volt a kocsi, ezért arrébbált vele. Egy kicsit többet, mint amennyi kellett volna a szabad helyhez. Nagyon megtetszett neki, hogy ilyen jól megy.
Innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis lett egy kis zsebpénze, akkor szívesen finanszírozná a papírügyeket, hogy a kocsi forgalomba állhasson.
Ez azt jelenti, hogy a regisztrációs adótól kezdve a rendszám, papír, mindent állna. A biztosítást kivéve. Azt nekem kellene állni.

Azt hiszem, ezt ez eléggé jó ajánlat. sokan mondanák, hogy miért nem veszünk egy másikat, mert olcsóbb volna. Ennek csak két oka van: ez az autó már megvan, másrészt meg a finanszírozás csak erre a kocsira vonatkozik. Másikra nem.

Ez azt jelenti, hogy pár folt, küszöbök és hátsó javítóívek felhegesztése, és azok lefényezése után akár lehet is összepakolni.

Ennek fényében -nomeg egy kis zsebpénzhez jutásnak köszönhetően- el is hoztam a maradék cuccokat a kocsi előző gazdájától. Már csak az ülések, és a kárpitok vannak hátra.

Kaptam kenwood kazis rádiót, meg golf bukócsövet is :) (érdekel valakit ez utóbbi? :D )

Különben meg szerencsém van: a kocsi kedvező környezetvédelmi osztályba tartozik. szabályzott keverékképzés --> zöld plakett. És remélem egy kis protekcióval páratlan rendszámú lesz :D . De ez még messze van.


2009.02.05. Csütörtök

Mai nappal elugrottam korongokért a sikítóhoz, mert elfogytak a normális vastagságúak. Hazaérve szépen elkezdtem bontogatni a foltokat a hátsó sárvédőben. Nagyon szépen lejött, alatta nagyon csinos rohadás. De szerencsére nem vészes, orvosolható egész könnyen. (kábé 4 perccel kellett volna többet szöszölni, hogy igényes legyen az a folt... gratulálok neki).

A benya-beöntő cső alatti részen érdekes volt a folt. Sajnos fogalmam sincs, hogy ott milyennek kellene kinéznie. Ha valaki erről egy fotót tudna prezentálni, azt nagyon megköszönném. Megpróbálnám itthon reprodukálni.


Ellenben az eleje... Hát, az ma is kurvaanyázáshoz vezetett. Szépen bontogatva kiderült, hogy a lakatos leflexelte a régi sárvédőt a kédergumi résznél, majd szépen felhegesztette az újat... egyenesen rá a régire... baszki... Hát, anyáztam egy sort, és lebontottam felül (feleslegesnek tartottam teljesen leszerelni, mert szépen beláthattam alá, és megnyugodhattam: mögötte rend van, nincs rohadás)
Nem értem miért nem lehetett volna normálisan megcsinálni :S:S:S azt a rohadt sárvédő-felhegesztést... :S

A nap vége felé átugrottam BeXxterhez, elhoztam a felájánlott hegesztőt. Ezúton is köszönet érte!

Nos, a masina az eddigi legjobb, legprofibb gép, ami a kezeim közé kerülhetett. Hogy is mondjam? Ez a gép tök intelligens, nagyon sok mindent lehet rajta állítani. Argont kötöttem rá, mivel más nem is volt. A nyomásmérőn fel volt tüntetve egy külön skála, direkt ehhez. Hát... Nagyon szépen viszi a lemezt. Viszont amikor a legeslegszebb varratot csinálom, lecsapta a kismegszakítót. Ó, fákk. Hátra nyúltam, a fejem fölé a sötétben. Kitapogattam, hogy nem ott verte le (15 A-es). Felmegyek a szekrényhez, látom, lecsapta a pince 16-osát... (nocsak, 1A-el nagyobb a leggyengébb láncszem?). Visszatolom, mondván, csak átmeneti. No, ezt végülis vagy négyszer eljátszottam vele, mikor hadat üzentem a kismegszakítónak. Elővettem a gyűjteményt, mondom, felteszek egy 22-est. Olyan a fő-bitzi is. Nem sikerült. Ellenben találtam 32A-est. Na, mondom, ezt csapd le, kisköcsög :D . 22A-nél tuti nem nagyobb, azt nem fogja lecsapni :)

Elkezdek hegeszteni, tök szépen haladok... Hát nem leveri a fő-biztit? :O Anyás... 22 A-nél többet vesz fel? vagy mi? Kurvajó. Holnap lejmolhatok a szomszédtól 3 fázist. Azzal csak jobban megy különben is. (meg bejelentem az Elműnél a 32 A-es főbiztosítékra az igényem. Elvileg kedvezmény van, és most inygé' cserélik le.)

Mellesleg nagyon poén áram alatt szerelni. Ha lekapcsolom a főbiztit, sötét van, sötétben meg nem tudok szerelni. Az elemlámpa meg messze van, és úgyse világít jó irányban :D (mellesleg célozz bele egy csavart az anyába úgy, hogy az "alátét" áram alatt van :D .

No, röviden ennyi történt. Jah, Juli ugyanúgy kapargatta a kocsi alját. Nagyon szépen halad vele, már majdnem teljesen kész :) Nagyon szép lesz. Szebb, mintha én csinálnám (lehet meg kéne tanítani hegeszteni? :D )

Remélem a holnapi nap be tudom fejezni már a bal oldalát a verdának.

U.I.: Olvasom a "közelményt". Kicsit szomorúan, és a meglepetés erejével hat a dolog. Mindenesetre, ha a fennmaradás múlik ettől, én mindenképpen beszállnék anyagilag.

2009.02.03. Kedd

No, most jutottam el megint a Huba - Szameg állapotba.... :(

Először is, gyorsan haladunk kettesben az autóval, szerencsére. A padlólemez baloldala már majdnem teljesen kész belülről. Egy darab kátrány-folt sem marad, ha nem én, hanem a leány csinálja.

Én a hátsó doblemezt kapargattam legutoljára. Van ott két folt, amit a lakatos tett fel. Szerintem én azt nemes egyszerűséggel leszedem, mert már nem bízom semmit a véletlenre.

Más: ugye említettem, hogy az oldalvillogó mögötti lemez baloldalon nagyon ramaty állapotban van. No, gondoltam egyet, és levágtam. Mondván, majd teszek fel újat. És jött a b@zdmeg... Vagyis nem... ez már a húb@zdmeg... Hát... Nem kicsit van alatta elrohadva... Megnézem közelebbről: hát a sárvédő ide eső része ki lett vágva. Igen, nemes egyszerűséggel a lakatos úgy oldotta meg a sárvédő felszerelést, hogy eme kis lemezből ne kelljen újat felszerelni, hogy szétszabta a vadiúj sárvédőt. Persze, a régi szarrárohadt sárvédődarabot nemtudta leszedni, anélkül, hogy ne vágja le a kis lemezt... No, ez már a fákjú-b@zdmeg!!! Körülbelül ez azt jelenti, hogy a vadiúj, mellesleg olasz sárvédő-elemet vághatom le a picsába, mert ezekután már el sem merem képzelni, hogy mi lehet mögötte... :S:S:S (b@zdmeg-b@zdmeg-b@zdmeg!!!)

És tényleg, eljutottunk oda, hogy az egész autót lehet elölről kezdeni. No mindegy, én basztam el. Mindenesetre nem adom fel!

Szereztem új lemezeket oda. Holnap meglátom, hogy pontosan mit tudok kezdeni ezzel a helyzettel ott elöl. Már csak ezen múlik, hogy az a részleg végre készen legyen.

Jó hír, hogy BexXTer felajánlotta a CO hegesztőjét, mert neki egy darabig nincsen rá szüksége. Ez nagyon nagy segítség, ezúton is köszönöm neki. Egyelőre nem tudtam még elhozni / hozatni (apropó, Bex, ment egy privát a 126.hu-n).

Röviden ennyi történt. Holnap folytatás következik, mert nincs megállás!

Apropó: a hátsó lengőkar, amit amúgyis szerettem volna kicserélni: lukas :D . Ahhoz képest, hogy 30 éves, nem is vészes. Különben meg 10 évnél idősebb a hardy-m :)


2009.01.31. Szombat

Mai nap polákot szereltünk. Jaja, többes szám :)

A helyzet úgy hozta, hogy kényszerszabadságon vagyok én is, Juli is. A hasznos időtöltés az esti órákig Polski szerelésben merült ki. Ugyanis azt mondta a barátnőm, hogy ha minden nap bejárok hozzá, akkor a kocsit sosem szerelem, és nem készül el a nyári talira. Viszont ha kijön, akkor talán tud segíteni. Kijött, és tényleg tudott. Adtam neki egy spaklit, hogy akkor kapirgassa a padlólemezt belülről. Ugyanis az alvázvédő még mindig rajta van. Nagyon szépen dolgozott, és olyan aprólékosan, hogy csak lestem, mikor kicsit később meglestem, hogyan halad.

Ugyanis én addig eltűntem az autó bal első kerékjáratában, ahol még akadt egy kis javítanivaló. Szépen befaragtam a lemezeket oda, felpontoztam a hegesztővel, de végül abbahagytam, ugyanis ez a porbeles hegesztő pontozásra jó, másra viszont nemnagyon. Legalábbis a karosszériánál semmiképp sem. Összefüggő, hosszú varratot lehetetlenség vele csinálni. Eszméletlen mód salakol, nem teljesen tiszta a varrat, és nem utolsósorban füstöl, mint az állat, ami egy kerékjárati ívbe bújva fájdalmas, és fullasztó tud lenni.

Mikor felpontoztam annyira, hogy a co-val majd rendesen körbe lehessen varrni, a kíváncsiságtól vezérelve elkezdtem az ablaktörlőt bütykölni. Játszottam vele rendesen, mire tényleg minden a helyére került, de úgy néz ki, hogy tökéletes lesz. A kispolski motorral, de az egykarú Seat Ibiza szerkezettel. A kart kell mindenképpen majd lecserélni, mert ez így egy kicsit hosszú, ráadásul egyenes van rajta, nem pedig az enyhén hajlított. Az ebben az esetben azt jelenti, hogy vagy egy hangyaszarnyit lecsippent az előlülők alsú látóteréből, vagy az anyém tökéletes, az utasoldali viszont eléggé ramaty. Bár lehet, hogy a tengelyen kéne még igazítani egy picit. De ezt majd akkor, amikor véglegesre bekerül. Mindenesetre nagyon bejön. Remélem nem fogok megőrülni esőben, a jellegzetes egykarú ablaktörlő maximális sebességétől (csigalassú az is :D )

A csajszi viszont komolyra vette az autóbütykölést, tehát amíg nem talál állást, tuti, hogy haladni fogunk az autóval, mert rámjár rendesen :) . Azt hiszem, a polski szemszögével nézve is nagyon jó ez a kapcsolat :) . Szívesen bütyköl ő is, én is. Remélem, ha most belehúzunk, nyárra tényleg el tud készülni.

Ha minden igaz, holnap én kívülről elkezdem a hátsó doblemezt kapirgatni, megmentem az alvázvédőtől. Végigkopogtatva nem vészes szerencsére, legalábbis úgy fest, hogy nincs ott rohadás. A porbeles gépből viszont elfogyott a huzal, tehát hegesztés sajna most nem játszik hétfőig.

Röviden ennyi történt ma. Képek lesznek, csak később.

Üdvöz!

2009.01.15. Csütörtök

Ma bontóztam... Tudom-tudom, elfért volna ápdétben is, kövezzetek meg. De ma sokminden történ.


Mégpedig az, hogy mai nap átjött LipTom, hogy elkezdjük összeszedni a kocsijához a kasznielemeket. (nekiment egy beton villanyoszlop a kocsijának, ami még rá is dőlt utána). Sajnos nem jártunk sikerrel: a bontóban lévő összes astrának az eleje volt sérült. Mindenesetre szerzett magának egy kormányt és egy-két patentet a napellenzőhöz. A terv a következő: mivel a légzsák berobban, és nagyon sokba kerülne az új tatyó, vett bele egy légzsáknélküli kormányt. Én adok neki két feszítő nélküli övcsatot, a visszajelzőizzó meg kikerül a műszerfalról.

Én is guberáltam át: Átnéztem a jó kis krómlökösös pókot. Sajnos nem volt benne semmi érdekes, és az összes póknak el volt rohadva a hátsó szélvédő alatt. Ami jó let volna, az meg nagyon szépen össze volt b@szva a targoncával pakoláskor. Már-már majdnem feladtam, amikor észrevettem egy, a lehető legtávolabbi sarokban árválkodó kispolákot. A jobb eleje volt sértül. A motorja érintetlen, a km óra szerint 40 ezer kilométer volt benne. Ránézésre is. A hátsó szélvédő alatti lemez szinte hibátlan, egy kis púpocska volt rajta. Nosza, meg is vettem rögtön, potom 1500 Ft-ért, amit szépen ki is vágtak nekem. Jó arcok, mert egy rossz szót nem szóltak, hogy 60 méter kábelt le kell emiatt tekerniük, és valószínű az elfogyasztott sikítókorongok annyiba kerülhettek, mint amennyit nyertek az üzleten :D . Így jár, aki lusta rendesen kiszedni a kárpitot, meg megkeresni, hogy hol érdemes elvágni a lemezt :D . Vitt az mindent: műanyagot, bitument... mindent :D

Guberálás közben találtam egy ibizát. Azt a fajtát, ami félig már VW, de félig még Fiat. Például kispókos kar nyitja a motorházfedelet, nomeg a zárszerkezet is egyezik a polák kesztyűtartó-zárszerkezetével. És az ablaktörlőmotorja is egyforma. Csupán egy karral kevesebb van neki. Nosza, meg is vettem kemény három darab kékmátyásért. Méregettem a pókba: nem kell hozzá sokat alakítani. Óje :D

A piros kispolákban találtam egy erekjét. Teljesen ingyen megkaptam. Mondom, jó hely ez a bontó :D . Sajna nem olyan, amin a kispolák piktogram fennvan. Ettől függetlenül ez is eredeti, 1990-es. És nincs beszáradva :) . Különben a használati útmutatókat is mindig elkunyerálom. Van jópár darab :D

Jah, meg sikerült beszereznem egy "hogyan tovább" könyvet nekem is. Láttam Buszos Petya blogjában, és akkor rádöbbentem: ilyenem nincs még, és ezt gyorsan orvosolni kell. 1978-as évjáratú.

Holnaptól újra kezdődik a foltozás. Remélem tudok sok jó infóval jelentkezni. A hátsóablak alatti cuccal még nemtudom, mit kéne tennem... Majd kitalálom, hogyan érdemes nekiugrani, szétvagdosni :D

És majdnem kimaradt egy lényeges infó: főnököm kölcsönadta a MiG hegesztőjét. CO, de gáznélküli... Valami nagyon spéci madzag kell bele. Amit vennem is kell hamar, mert már nagyon kevés van ezen a dobon. :(

Röviden ennyi, mára.

2009.01.14. Szerda - Öpdétíd vid pikcsör

Garázst takarítottam. Igen, megint kellett. Amióta nem szereltem a polákot, a lom egyre csak halmozódott. Vagy a kocsi köré, belé, rá, de mindenesetre eléggé megtelt a garázs mindennel.

Cementes-zsákokat pakoltam, szemetet hordtam ki, illetve gyűjtöttem a "lomtalanításra" félretett cuccok közé. És egyre több ©koda alkatrész került elő. Már elkezdtem aggódni, hogy valami baj van a fejeben, de akárhogy gondolkodtam, nem jutott eszembe semmi olyasmi, hogy valaha ilyen autóm lett volna... Komplett gyújtásokat hajigáltam a szemétbe végül, mert már annyira ideges voltam.

Végül a sok lom közül valami antropomorf forma kezdett előállni. A végére kiderült, hogy a garázsban van egy kispolski is. Teljesen megnyugodtam, hogy nem vagyok én hülye, és nem ©kodát kezdtem lakatolni :D .

Annyira jól végeztem időben, hogy el is kezdtem a meló folytatását. Szépen kapirgászni kezdtem belül a padlólemezről az alvázvédőt, amit a nagyszerű lakatos kent rá. Szerencsére hidegen, és ilyen vastagságban teljesen korrekten jön le, nem ragad, könnyen takarítható. És szerencsére a helyzet sokkal jobb, mint amire számítottam (még valamikor nyáron :D ). Csak akkora felületet kell kicserélni jobboldalt, mint baloldalt. Ha megvan, akkor tényleg apróságok talán a végére.

Műszerfalat meg tervezgetem fotosoppal (ahogy anno Nyuszy blogjában láttam Enikő műszerfala kapcsán). Meglátjuk, abból mi lesz.

Mindenesetre nagyon belelkesedtem újra. És azthiszem, látok valami fényt az alagút végén :)


2009.01.11. Vasárnap

No, akkor blogolok a polákról is. Épp itt van az ideje. Bár sokat ne várjatok. Szóval a következő történt. Ittvolt Szigetvári Balázs. A kispókját bütyköltük, azaz meghúztuk a csavarokat az olajteknőnél, mert valószínű laza volt, illetve feltettük a kuplungkar visszahúzó rogóját. De ez nem annyira érdekes az én blogomban, inkább az, hogy közel egy év után elhozta nekem az első led-es indexeimet. (Ha már Robi is ledekről blogolt :) )

Sok különbség nincs a hátsó indexekhez képest, amit már bemutattam ebben a blogban. Csupán ez az első irányjelzőhöz való. Amit tudni kell róla: 3 darab 3 w-os, nagylátószögű lencsés led van benne, külön stabilizátorral. éppen úgy, mint a hátsónál. Brutális fényerő. Kifolyt a szemem, most is alig látok. Nagyon fain.

A decemberi közgyűlés után Grossóék is láthatták élőben, a gyártó kocsijában. Szóval akkor én is reklámozom: keressétek Balit :)

A fika képekért bocsánat. Még mindig nem érkezett meg az új objektív a fényképezőgépemhez :(

2009.01.05. Hétfő

Németországi számüzetés

II. fejezet


Kényszer-pihenésünk a kettes számú rokonoknál már eléggé kellemetlen volt. Nemhogy csak egy éjszakára csomagoltunk (azaz se borotva, se normális váltásruha, stb...), de személy szerint nem is szívesen voltam itt.

Ugye sikerült lámpatesteket szereznünk, sőt, grátisz kaptam egy Ghia króm hűtőmaszkot, ami azért szebb, mint az eredeti, ami rajtavolt. Na igen, de nem akkor, ha így néz ki a kocsi eleje.

Már-már kezdtük feladni, hogy valahonnan előkerül egy használt hűtő, ugyanis mindenhol azt mondták, hogy egy olyan spéci szériájú dízel fordunk van, amit nagyon rövid ideig gyártottak. Ergo, Escortból nagyon nagyon a vége, de még nem Focus. tehát semmivel sem kompatibilisek egyes alkatrészei. Például a hűtő. Felkészültünk a 250 eurós vadiúj hűtőre, ami kedd estére érkezett volna meg. Ami vicces, mert szerdán már otthon kellene lenni. Egy váratlanul közbejövő egyéb hiba nagyon kellemetlen lehet...

De szerencsére nem így történt! Az utolsó bontóban sikerült találni egy ilyen hűtőt, nagyszerű állapotban ráadásul. Egyetlen hibája, hoyg volt rajta plusz egy kivezetsé. Ide tettünk egy csövet, bele egy boros dugót, awab bilincs, aztán keziccsókolom. Elég hamar sikerült feltornászni a helyére, miután vassal még egyengettünk a merevítésen. Feltöltöttük folyadékkal (a leeresztett egy hetes fagyálló, plusz egy kis friss víz), majd beindít. Szépen elkezdett cirkulálni, a légtelenítés is szépen ment magától. Már járt egy fél órája, amikor az egyik csövön egy tűhegynyi lukon elkezdett szivárogni a lé. Most jött jól, amit a karambol napján kaptunk adalék: elvileg ilyen apró lukak gyors befoltozására jó. Protec márkájú. Opel szervízben is találkoztam már ilyennel. Átmeneti megoldásnak tökéletes, legalábbis a tojás fehérjénél tuti jobb. Hazáig csak kibírja. És tényleg, járattuk a motort, el is állt a szivárgás.

Aztán következett a lökhárító. Ebből nem sikerült másikat szerezni. Apám viszont nagyszerű sufnituninger... Ugyanis kiderült, hogy itt bizony jobban büntetnek azért, ha nicns fenn lökhárító elöl, mintha valami fel lenne kókányolva. No igen, de azt senki nem mondta neki, hogy a német kókány az olyan, hogy nem mondom meg róla messziről, hogy kókány. Erről viszont mesziről lerí, hogy az, ráadásul látszik, hogy külföldiek vagyunk... Nembaj, remélem nem nekem kell vezetni hazafelé.

Tehát előkerültek a drótok, a facsavarok és hilti szalagok, és nekiláttunk a sufnizásnak. Elég durva lett a végeredmény. De fennvan :D . És talán Magyarhonig fenn is marad... A többi szánalmasságról árulkodik a kép majd :D

A gépháztetőt két kattanásig nem lehet lecsukni. Ha elfogy a türelmünk, jön a gumipók. Ha már lúd, legyen kövér :D :D :D

Jah, ami még örömre ad okot, hogy a légkondi hibátlanul üzemel. Tehát szerencsére az nem sérült, attól független, hogy az van a rendes hűtő előtt!

És ittvannak a képek a tuti szerelőaknáról, asszem tegnap már említettem: alul pince, felül garázs. Kettő közt meg akna-nyílás :D

Ég mindannyiótokkal! Óvakodjatok a 4 ezer forintos lökhárító fusizásától :D

2009.01.04. Vasárnap

54 000 km

Keletnémet autóbontóban jártam,
Trabanthoz króm hátsólámpát láttam.
El akartam hozni...


...nem hozhattam.

Azt mondták, keressek inkább Ford hűtőt. Vagy lámpatestet. Vagy lökhárítót. Szóval bármi olyan dolgot, amire most szükségünk van. Hogy miért? Mert egy kicsit átrendeztük a kocsi elejét.

Történt ez úgy, hogy a minap Bayorországból átjöttünk Thüringiába, meglátogatni a többi ismerőst. Namost, magyar ember hogy töri össze az autóját a célpont előtt 1,2 km-rel?
-Apa, nézd, lomtalanítás!
-Hol?


Pafff....

Kábé így történt. Najó, előtte még volt satufék, és jobbra szedett kormány. Ha satufék nem lett volna, akkor minden további nélkül megúsztuk volna a dolgot egy sima útról lecsúszással, ami egyenesen a fűre vitt volna. Nembaj, apu csak az elméletet tudja, gyakorlatot nem.

A vétlen fél hívott rendőröket, de végülis minden teljesen korrektül zajlott. Kijött a GÁSÓTLOZŰT is, ottvoltak vagy 3 másodperc alatt (egy utcával arrébb van az állomás). Seperc alatt felitatták a kifolyt cuccokat. A rendőrök elkérték a papírokat, hiányolták a Zöldkártyát (gratu apu, ilyenkor nem váltod ki :S). Mielőtt valaki megkérdezné, ez a zöldkártya nem az a zöldkártya. Ez a nemzetközi gépjárműbiztosítás. Ausztriába, horvátországba, stb... csak ajánlott. Ide asszem kötelező lett volna. Töltöttünk kéksárgát is. A rendőr nem bírságolt meg, azt mondta, van elég bajunk így is.

Az autó saját lábán ment haza, volt benne annyi víz még. Viszont, amikor rá szerettünk volna tölteni, akkor kipisilte.

Bontóztunk egyet, de nem sikerült sajna hűtőt lelni, mert nem ismerem meg kiszerelt állaptban. Lámpatestet, és első rácsot viszont sikerült.

Mai nap kihúztuk az elejét, amennyire tudtuk, bár apuék még most is azt szerelgetik. A hűtőt leszereltem. Szerencsére az előtte lévő klíma hőcserélőnek kutya baja sincsen. Pedig az nagyobb sallert kapott. A vízhűtőnek viszont egy csomó részen eltört a műanyag része.
Különben találkoztam életem legjobb szerelőaknájával. Garázs a földszinten. Természetesen fűtött. Alatta pince, kvázi egy szerelőműhely. A pince teteje a garázs alja. Hatalmas ötlet :D Mondta is ismerős, annakidején, amikor nem A8-as audija volt, hanem Moszkvics, akkor kellett gyakran használni :D

Ha minden igaz, holnap délután megérkezik a hűtő. Valószínű aranyáron. Mindenesetre remélem sikerül annyira összehajtogatni az autót, hogy haza tudjunk vele menni.

Személyi sérülés szerencsére nem történt, és nem is száguldottunk annyira, hogy légzsák is robbanjon. Különben nagyon tuti itt németországban, voltam Suhlban tegnap, ami arról híres, hogy itt gyártották a simsonokat. Voltam is simson múzeumban. Ha már az autóbontó nem jött teljesen össze. Jah, komplett lámpatestért kértek 20 €-t. Szerintem tök korrekt. Jobb, mint ami bennevolt.

Jah, és itt esik a hó, mint atom. Remélem otthon is kedvez az időjárás a driftelni vágyóknak!

Vigyázzatok magatokra!