Archívum: 2010 (45)

Tevékenységtérkép

2010.12.05. Vasárnap

Jaj, nagyon sok mindent kellene mondanom a kocsival kapcsolatban, de most annyira nincs kedvem hozzá. Maradjunk annyiban, hogy halad, nem is rosszul :) Csak a lustaság, már megint...

2010.12.02. Csütörtök

Igazándiból nincs sok írni való a kocsiról, talán két dolog: 1, felkerültek a téligumik. Lustaságból nem mi raktuk fel a kocsira, hanem elvittük gumishoz. Ha már lehet, egy centírozás nem árt. Nem is volt rossz ötlet: az egyik felni iszonyatosan ütött. A megoldás az lett, hogy a pótkerék felnije lett most a téligumi egyik felnije, az ütős pedig bekerült pótkeréknek. Egyelőre. 2, már megint nehezen indult az autó. Már megint az izzító gyertyák szivattak meg persze. Az egyik csak simán nem vett fel annyi áramot, amennyit illene, a másik meg szakadt volt. Találtunk itthon két vadi újat, be is kerültek. Röviden ennyi. Jól megy, nincs vele gond szerencsére. Kopp-kopp.

2010.11.01. Hétfő

Felkerültek a téli gumik.

Ennyi lenne a blog eleje, és vége is, ha nem egy francia autóról volna szó :) .

Kezdjük a legelején: Van két felnigarnitúránk. Mindkettő alu, és mind a kettő gyári GTi garnitúra. A jelenleg fenn lévő galuskaszaggatók 14"-osak, amiket pedig Gabentől vettünk, 15"-osak. Mind a két garnitúrán hulladék gumik vannak, csak az egyiken repedezett, a másikon meg halálmintás. Mivel a tyúkitató szimpatikusabb, mint a galuskaszaggató, ezért a terv az volt, hogy nyári garnitúra lesz a tyúkitatóból (Speedline), téli garnitúra a galuskaszaggatóból (nem tudom, milyen márka :) ).

Ennek a tükrében nyomozni kezdtem rá 185/60 R14-es gumikat. Majdnem újak lettek, de csak majdnem. Kedvenc bontóban találtam Barum márkájút, ráadásul alig használtat. 20 ezer forintba került, de sajnos a négy Opel felnit is el kellett hozzam. Pedig mondtam, hogy ha otthagyhatom, akkor is kifizetem a teljes árat.

Ekkor kezdhettem gumist keresni. Olyat, amelyik nyitva van azután is, hogy én végeztem a melóval. Pilisvörösváron találtam is, azt mondták, cakkumpakk 5800-ba fog kerülni. Mikor végeztek az előző autóval, neki is álltak sebtiben. Elég gyorsan megvoltak vele, már a kocsin voltak a kerekek, készültem fizetni, mikor leesett: centrírozás csak szerintem nem volt?
Hát nem, csak elfelejtették hirtelen közölni, hogy nekik nincs ehhez megfelelő gépük... Mondom nagyon kedvesek, hogy ezt közölték azelőtt, hogy ész nélkül nekiálltak volna négyen a gumiknak... Eddig volt négy szar gumim, kormányrázás nélkül, most van négy fasza gumink, és 50 körül majd szétesik a kocsi.
2500 ft-ot hagytam ott, és eljöttem. Nem éppen nyugodtan.

Majdnem igazam lett, a kocsi csak 60-nál kezdett el rázni, mint az őrült.

Elkövetkezendő napok abból álltak, hogy végigjártam az összes gumist, amit nyitva találtam. Szombatig összesen 14 db gumist látogattam meg, ebből ketten voltak, akik közölték, hogy meg tudnák csinálni, ha akarnák, de természetesen nem akarják, mert annyi idő alatt, míg ők ezt kicentrírozzák, három autót csinálnak meg kompletten. Egyik gumis olyan volt mellesleg, ahol még autót nem láttam benn állni. Egy gumis közölte, hogy 8 és 10 ezer között elvállalja. A többi vagy nem tudja, vagy nem ért hozzá, vagy kérdezzem meg a Józsit.

Hétvégét Dunavarsányban töltöttük, és mivel a probléma továbbra is fennállt, a gumis műhelyeket is tovább kutattuk. Végül az egyik helyen kézségesen segítségemre volt a szakember, közölte, hogy meg tudja oldani, de több időbe telik, mint egy átlag autónál. De mivel nagyon sok munkája van mára, ezért most tuti nem tudja elvállalni. Viszont valószínű, vasárnap is nyitva lesz, ha nekem megfelel, akkor adjam meg a számom, felhív, hogy mikor jöhetek. Mondom, simán jó lesz a vasárnap is, csak végre legyenek kiegyensúlyozva. 6 ezerbe fog kerülni, és némileg több időbe, mint egy átlag kocsi esetében.
Még aznap felhívott, hogy holnap 9 órára vár. Másnap meg is jelentem, a kerekeknek azonnal neki is állt. Itt jegyezném meg, hogy nem láttam még ilyen fogú precizitást gumiszerelőnél: a leszerelt kerekeket egyenként alaposan lemosta, letakarított róla minden koszt, szólt, hogy szakadt az egyik gumiharang, stb...
Jó sok súlyok kellettek a kerekekre, volt, ahol két helyre is kellett tenni. Tudtam, hogy szarok a felnik, de az idő szűke miatt úgy voltunk vele, hogy most felkerülnek a téligumik, és amíg nem kell új gumit szerezni rá, addig elhalasztjuk a teljes felujítását a kerekeknek. A negyedik kerék centrírozása közben néminemű változás állt be a forgatókönyben. A negyedik kerékben akkora ütés volt, hogy a gépen kézzel megpörgetve is fájt. Mese nincs, ezt görgőztetni kell. Mivel a szakember precizitása és figyelmessége teljesen lenyűgöző volt, rábíztam a helyrehozatalt. Julinak szerencsére nincs messze a munkahelyétől. Keddre ígérte, hogy értesít, ha minden jól alakul, akkor el is hozhatjuk. 5 után is, fél 10-ig mehetek érte, csak akkor már nem fogja tudni felszerelni a kocsira, mert edzést tart (box-edzést. Tudniillik a mester ketrecharc-világbajnok ;) ). Merjek neki ellentmondani, hogy inkább ne görgőztesse? :D
Kifizettem a 3 felni egyensúlyozásának az árát. Ellenőrizte a pótkereket (melyet még nyáron megcsináltam szerencsére), felszerelte előre (mivel váltóméret, ezért nem szórakoztunk az első-hátsó csereberével), majd útnak indultam.

Bár az előírásnak megfelelően a 80-at nem haladtam meg, meglepően stabil ezzel az idétlen, 90/110-es gumival is. Mondjuk a kocsi erőteljesen hasonlít így Deák (sta)Bill Gyulára :) (alias Körző :D )

Mivel Julinak kedden szüksége van az autóra, jobbnak találtam ellátni őt egy normális kerékkel. Mivel csak másfél hónapja vezet, jobbnak láttam, ha nem kell még erre is plusz figyelnie (mellesleg nagyon ügyesen vezet már, ráadásul teljesen egyedül ;) )

Hazaérve feltettük rá Gabentől szerzett kerekek közül azt, amelyik gumiján még volt némi minta.

Röviden ennyi történt. A közeljövőben gumiharang-csere, váltótartóbak csere és alvázvédés lesz vele a tennivaló. A gátlók továbbra is csak húzódnak, ahogy a kormánymű is.

Ezek voltak a történések. A kocsi mesebelien megy, fogyasztása városban 7,2 lett, ami meglepő, mert a gyári adat 8,5 körülit ír :)

2010.10.09. Szombat

Nagyon izgultunk, és nagyon féltünk, hogy milyen lesz, de úgy tűnik, felesleges volt. Amikor hozzánk került az autó, én már lélekben felkészítettem Julit, hogy egy ilyen minimum be fog következni. Hát bekövetkezett. Ma elmentünk egy 205 talira.

Nagyon jól éreztük magunkat, szerencsére az idő is nekünk kedvezett. Reggel 9-kor indult a társaság a budaörsi Auchan parkolóból, utunk pedig Tardosra vezetett, egy kis út menti tavacska melletti helyre. Kellemes rét, focilehetőség, finom "üvegtigris" szerű büfé, és természetesen egy nagyon jó társaság. A kis Polski találkozó után csak csendesülős-beszélgetős volt, de kezdetnek szerintem ez is teljesen tökéletes.

Volt focizás, amit kihagytunk, a sütögetésben viszont részt vettünk. Nagyon jó volt, na :)

Sok autó volt jelen, nem tudom, megmondani mennyi, akit érdekel, összeszámolja a képekről :)

Ja, és volt rekordkísérlet is:




2010.10.04. Hétfő

Csütörtökön vittem az autót műszaki vizsgára. Az előzetes felmérés után a fékfelújítást megejtve magabiztosan megindultam Hidegkútra. A vizsga megkezdése előtt még egyszer lemérték a féket, aminek külön örülök, mert látszik, hogy tényleg nem a lehúzásra mennek: ha valami gond lett volna, nem kellett volna feleslegesen fizetnem.

Az autó minden további nélkül megfelelt az előírásoknak, elvárásoknak, egyedül a hivatalos fotó erejéig kellett leszerelnem hátulról az antenna tartót.

A fék kifejezetten jól muzsikált, már nem emlékszem az összes mért adatra, azt viszont megjegyeztem, hogy a hátsó fékek közötti eltérés 1% lett :)

Újra két évig részt vehetek a forgalomban, remélem nem is fog ez másként alakulni. A vonóhorogról lemaradtam megint, de egyelőre nem számít. A sátras utánfutó lehet elúszott sajna :(

Pénteken reggel, a találkozóra való indulás előtt még leszedtem a karbi fedelét, ugyanis nem hagyott nyugodni a legutoljára mért 8,8 literes fogyasztás. Bár a karburátort legutoljára jó beállításokkal raktam el (JRB motorján volt), most mégis nem volt teljesen tiszta minden. Úszószinttel volt a gond, ahogyan gyanakodtam, és ahogy Laceeee is írta a szervízkönyvben. 3mm-re volt állítva a karbifedéltől (tömítéssel együtt). Grosso javasolta a 10-15 mm-es beállítást, hogy neki bevált, viszont én nem mertem ennyire eltérni a könyv által javasolt 8 mm-től, így a kettő közé, 9 mm-re állítottam egy próba erejéig.
Sikerült viszonylag egyenletes alapjáratot elérni a co állítással, és a fogyasztás 5,2 literre jött ki legutoljára. Nekem nagyon tetszik ez az eredmény, bár szerintem a co-n még lehetne állítani (ha majd megint gázelemző közelébe kerülök... :D )

Az őszi találkozó nagyon jól sikerült, nagyon jól éreztük magunkat. Kár lett volna kihagyni. Azoktatóékkal sikerült CB-s kapcsolatot létesíteni, ami külön jó volt. Sajnos Pocok nem volt végig jelen a találkozón, ráadásul nem is saját kocsival jött, így ő nem tudott a párbeszédbe becsatlakozni. Vele most 144 MHz-en beszélgettem, szintén jó eredménnyel :)

Döminek ezúton is köszönöm a szervezést, a jelenlévőknek pedig a részvételt. Illetve Egér és leendő Egérnének pedig ezúton is szeretnénk gratulálni!

2010.09.29. Szerda

Nagyon sok minden mondani / mesélni valóm van az elmúlt napok/hetekről, de sajnos nem tudom nagyon jól összeszedni a gondolataimat. De azért megpróbálom. Igyekszem tartani az időrendiséget.

Nagyon zavar már, hogy a műszercsoporton fekszik a hőmérő, így elkezdtem csinálni a jeladót neki. Mindenek előtt beszereztem egy fiat hőgombát hozzá. Eredeti tervemhez igyekeztem magamat tartani, miszerint a hőgombát az olajleeresztő csavarban helyezzem el. Ennek az elsődleges oka az, hogy így nem kell a kartert megbabrálni, egy esetleges csere esetén sem kell az újon mókolni...

A gond viszont a jeladó méretével volt. Ugyanis alig pár mm-ben tér el a leeresztőcsavartól. Ez pedig gond, mert ha ilyen vastagságúra fúrom ki, akkor bizony elveszíti a merevségét. Elkezdtem keresgélni, és sikerült találnom egy justy jeladót is. Ez már barátságos, mivel 9mm-es átmérője pont ideális a leeresztőcsavar közepébe. Elő is fúrtam neki a lyukat, viszont a menet metszésénél elakadtam: nem volt ilyen sűrű menetem. A jeladó és a csavar elkerült hát egy szakemberhez, hogy oldja meg :)
Jelenleg a helyzet úgy néz ki, hogy a csavarban egy zsákfurat van, tehát ha a jeladó kijönne a furatából, az olaj akkor sem szökne el.

Valamikor két hete elvittem az autót a volt munkahelyemre, ahol nyáron a fékeket és a gátlókat mértük meg. Akkor ugye megfelelt volna az előírásoknak, viszont időközben bekerült hátulra is az ültetés, és keményebb lett a rugó is. És jött a szomorú hír: ők már nem foglalkoznak műszaki vizsgáztatással. Megkaptam a címet, ahová ők viszik a kocsikat, rögtön felülkerekedtem, és elvittem hozzájuk előzetes felmérésre.
Nagyon korrekt a cég, nem kell fizetni az előzetes felmérésért egy fillért sem, amennyiben oda viszem vizsgáztatni. A tapasztalatok azt mutatták, hogy nem kell megkérdeznem, mi lesz, ha nem oda viszem vissza: eléggé korrektek voltak.

Bár a műszer nem mutatta ki a csapszeg lógását (ami érdekes, mert legalább fél centit mozgott ide-oda), ellenben a tűzfalam határozottan mozog kormányzáskor. Ezért mindenképp "meg kellene járatni a csapszegeket". Mondom magamban, ezzel nem szórakozom, csere, azt' kész. A váltómból szivárog az olaj, ezt szóvá is tette, bár az általa említett okokkal ellentétben ennek az az oka, hogy a féltengely-cserekot kicsit túltöltöttem (majd' 4 decivel), és még mindig nem sikerült kijönnie :D . A váltótartó bakom szakadt.
Fék- és rázópadi eredmények pedig kihozták, hogy az első fékem 31%-os eltérést produkál, ami nem jó, ellenben rossz, viszont a gátlóim teljesen szuper értékeket hoztak.
A sikeres vizsgához a féket kell tehát összeszednem mindenképpen, hangzott a javaslat. Van rá három hetem, mondtam magamnak, és hazaindultam.

Otthon először felhajítottam két másik dobot, de mivel azzal is éreztem az oválisságot, ezért elmentem vadászni új dobokat. Vörösvári boltban fél nap alatt meg is hozták, a szerintük gyári, szerintem meg valami osztrák fékeket, meg az olasz betéteket.
Otthon neki is ugrottam, már nem is tudom melyik nap, először csak a hátsóknak. Az eredmény nagyon jó lett, a fékek határozottabban fognak, a kézifék pedig egy álom lett :) Bár a bal hátsó még befogott néha, bár pár piszkálás után teljesen tökéletesen működött.
Utána következő napon (ami azt hiszem múlt hét szerdán volt) nekiálltam az elsőknek. Első körben a bontóból szerzett, lógás nélküli, Hollo által ajánlott fékfolyadék-kúrán átesett tengelycsonkok jöttek, amelyek gyönyörűen mozogtak. Jobb oldali lejött, fel az új, fel az új fék, fel a dob. Majd ugyanez a baloldalival is. A frissen szerzett gömbfej-kinyomóval egy álom a művelet, egyszer sem kellett kalapácsolni. A leszerelt tengelycsonkok könnyebben jártak, mint a felkerültek, csak az a baj, hogy gyakorlatilag minden irányba :)

A jobb első fék viszont rendszeresen befogott, a vasalás, és a többszöri hézagállító-birizgálás után sem lett jó, majd Andrei és Hollo javaslatára kapott egy -jobb híján- bontott felső visszahúzó-rugót, és láss csodát szépen működik.
Az elkövetkező napok a fékek bejáratásával teltek, azaz ahová lehetett, kocsival mentem, hogy lehetőleg a műszakiig egyformán fogjanak.

Csütörtökön Viandréknál kicseréltem a váltótartó bakokat, illetve viandr segítségével megpróbáltunk még ültetni a kocsin. Sajna nem jött össze :(
Viszont, ha már a kocsi elejét szemléltem aknával, itt volt az ideje a kürtnél lévő merevítést visszahegeszteni a homlokfal alján lévő merevítéshez, ha esetleg neadj Isten vontatni kellene, ne a laprugóhoz kelljen kötni (illetve alapjáraton bután nézett ki a himbálódzó homlokfal :) )

Viszont az aknából láthattam, hogy a tűzfalam továbbra is mozog kormányzáskor... Majd kiakasztom a kormánymű karjából a gömbfejeket (ha már van hozzá célszerszám :D :D :D ), megnézem, hogy üresen hogyan mozognak. Ugyanezt a segédirányítóval is, aztán majd kiderül remélhetőleg, mi az oka. Bár a tűzfal valószínű elfáradt annyira, hogy továbbra is mozogjon :S

Szombaton gondolt egyet a gyújtásom, és valami keh lelte. Erősen trafó-gyanús lett a dolog, bár először az elektronikára gondoltam. Lekötöttem, a trafón lévő zavarszűrő kondit feltettem a megszakító vezetékéhez, így működött, kábé 5 km-ig, majd megdöglött. Szerencsére volt nálam rendes kondi, az felkerült a helyére, és nagynehezen hazajutottam (továbbra is mindenféle gondja volt).

Másnap reggel pedig nekiálltam az elegant gyújtásnak. Egész napomat rászántam, tehát nem szivathatott meg. Átnéztem még egyszer a kábelezést, a jeladó légrést, a trafót, azaz mindent, amit csak tudtam. Méregettem szkóppal mindent, amit tudtam, de nem segített sajna. Miközben a jeladót méregettem, azon agyaltam, hogy mi van, ha rossz irányban érkeznek az impulzusok... Fogtam szépen, megfordítottam a jeladó vezetékeit, és láss csodát: működik :) .

Utána jött a karbitálca, amit KG hozott nekem, gyorsan beszereltem, a szívócső-kapcsolónak kerestem egy helyet (mert a gyári felfogató-füle hiányzott sajna). Így nem valami szép megoldással felkerült baloldalta a motortérben, némi hilti-szalaggal a légbeömlő mögötti műanyag lemezre. A már megszokott Ariete csővel vezettem oda a depressziót, szóval minden olyan volt, ahogyan elképzeltem.

A jeladó vezetékeit máshol vezettem el, hogy minél rövidebb legyen a vezetéke, ezzel is növelve az esélyét annak, hogy nem veszik el az 5V-os feszültség.

Még szkóppal állítottam a jeladón, ami határozottabban parás, mint a hagyományos gyújtással: vagy a szíj koptatta a bőrömet, vagy a piszkálásra használt csavarhúzót kapta be a szíjtárcsa. Mindenesetre mindenféle egészségkárosodás nélkül sikerült abszolválni a 10°-os alapelőgyújtást. A gyári könyvben lévő grafikonok szerint csinálja az előgyújtást is körülbelül, így úgy gondolom, sikerrel jártam.
Az eddigi tapasztalatok, hogy az autó ugyanolyan jól indul, meg jól megy, mint eddig, viszont az emelkedőket határozottan jobban veszi, mint korábban. Bár még mindig nem tudom levillogni a suzukikat felfelé dobogókőre (sem az sv-ket, sem a dr-eket, sem pedig a swifteket :D ), viszont nagyon jó, hogy kicsit dinamikusabb a gép.

A régi elosztót, trafót, mindent bennhagytam, egy esetleges műszaki hiba gyors kiküszöbölésének érdekében, bár bízom benne, ilyen nem lesz. Minden esetre a tartalék kondi is milyen jól jött ;)

Próbálgattam a fordulatszám-mérőt is, először a djsms féle gyújtással, majd anélkül. Mértem mindenféleképpen, majd miután láttam, hogy a trafón nincsenek az önindukció miatti ~100V-os tüskék, rá mertem kötni direktben is. És tádámm: működik, minden további nélkül. Bár továbbra is lassú, és 4-5 ezres percenkénti fordulatnál ingadozik, ezt betudtam annak, hogy nem árnyékolt vezetéken megy előre a jel.

Próbálgattam az etanolt, fele-felesben, de egyelőre nem győzött meg. Bár az autó ugyanolyan jól indult, viszont nehezebben melegedett be. A tankolás bonyolultságáról meg inkább ne is beszéljünk. A fogyasztásom sem lett az igazi, mint régen, szóval megmaradok a 95-ösnél, ha már egyszer nincs előírt 92-es, akkor inkább a hozzá legközelebbi kerüljön bele.

Az etanolt nem felejtettem el, de az biztos, hogy a polskiba nem fog kerülni több. A justyval majd eljátszom ezzel, ott seperc alatt tudok tisztán is járni vele.

Szereztem egy régi autoklubos matricát, amolyan "25 éves tözstag", de nem tudom, kitegyem-e, és ha kitegyem, akkor hova?
Viszont a napokban egy régi vágyamat képező matricával kezdtem el foglalkozni. A netről letöltött képet határozott pohotshoppolásnak alávetve elvittem a kedvenc dekorosaimhoz, akik közölték, hogy ebben a méretben legalább 5 a4-es oldalnyit kéne megrendelnem, az viszont nem olcsó. Ja, és vagyok kellőképpen getszi ahhoz, hogy ne legyen másnak könnyen ilyen matricája. Ha szeretne, küzdjön meg érte. Ha nem is annyira, mint én... Mert gondoltam egyet, hazamentem, és egy okos trükkel, meg kábé másfél óra ollózással egy dekor-matricával sikerült megoldanom, nekem megfelelő minőségben. Bár kicsit szélebbre kellett volna felragasztani, azt hiszem, így sem rossz :)

Ma elvittem a műszaki állomásra, ugyanis mondták, hogy bármikor vihetem. Sajnos ez a mai napra pont nem volt érvényes. Ellenben holnap reggel 8-ra már mehetek. Elmondtam, mi mindent cseréltem, és hogy a váltó gumiharangjait, tömítéseit nem cseréltem, hogy ez gond-e? Azt mondta, hogy az adatlapra fel fog kerülni mint kis, kijavítani való hiba, és ha a fékekkel minden rendben, akkor elvileg nincs akadálya a sikeres vizsgának. Én azért még kicsit aggódom, de hát minden vizsga előtt ez van :) .

2010.09.12. Vasárnap

Hát, ez is bekövetkezett. Második nekifutásra csak, mert a motor nagyon nem akart tőlem elmenni kedden. Ma viszont orvosoltunk egy -mint kiderült- apró hibát, így újdonsült gazdája vidáman hazaszáguldott vele.

Nagyon bízom benne, hogy fogom majd még látni a kismotort!
KeMa @ . 5 fotó . 12 komment

2010.09.03. Péntek

Már majdnem készen van...

Négy év után megtettem az első pár kilométert a kisgéppel, még az utolsó pár napos időt kihasználva. Sajnos a legközelebbi nyarat valószínű, hogy nem velem kezdni :(

Pár apróság, és elektromos mókolás van vele, különben kész, beindul, működik, megy. A maga módján, mint ahogy egy 31 éves kismotorhoz illik. Kicsit füstölve, kicsit lassan, de vígan, és kis étvággyal :)
KeMa @ . 6 fotó . 16 komment

2010.08.30. Hétfő

Nagyon sok minden van az autón, amit különösen féltek rajta. Rádió, sportkormány, olasz első lökhárító, cb antenna, stb... De ezeknél jobban féltek egy (avagy több) apróságot, ami az egyik legnagyobb extrája az autónak, mondhatni, pótolhatatlan. Ezek nem mások, mint a bal hátsó ablakon elhelyezkedő találkozós matricák.

Nincs még belőle sok, bár több van rajta, mint amennyin az autóval részt vettem. Igen, csaltam. Van, amelyik Niki szélvédőjéről költözött át, van, amelyik találkozón Subaruval voltam. A lényeg, hogy ezeket a matricákat nagy becsben tartogatva gyűjtöttem az oldalablakon, hogy egyszer majd ékes dísze lehessen Nikinek.

Aztán a sors ugye másként hozta, az oldalablak végül az új szerzeményen kötött ki. A gyűjtögetést természetesen tovább folytatva szépen haladgattunk felfelé. Aztán egyszer csak az egyiknek elkezdett pöndörödni a széle. A másikról ablakmosás közben elkezdett lejönni a festék... Nem is beszélve arról, mikor télen ráfagyott a víz. Szóval eljutottam oda, hogy valahogyan meg kellene védeni, hogy megmaradhasson még sok-sok évig. Gondolkodtam, és arra jutottam, hogy színtelen dekor-fóliát kellene szereznem, és azt szépen ráragasztani. Nem sokat ront a fényükön, ellenben megvédi az időjárás viszontagságaitól. A megvalósítás viszont váratott magára, nem is keveset.

Aztán Marczin Robi fényképei között észrevettem, hogy a problémával nem vagyok egyedül, ráadásul ő már meg is valósította azt, amit én is elképzeltem. Nyári találkozón megvizsgáltam közelebbről, és konstatáltam, hogy az installáció működőképes. Napokban Juli meg is lepett egy tekercs ilyen fóliával, már csak rá kellett szánnom magam, hogy nekiugorjak.

Végül ma volt annyi türelmem, és szabadidőm, hogy szép nyugodtan elkezdtem letakarítani a koszt az ablakról, a matricákról, méregettem, rajzolgattam, vágtam, hasítottam, végül meglett a forma. Ahogy a dekorosoktól ellestem, kis felületenként haladva, simítóval eltüntetve a buborékokat haladtam lefelé. Utána a rálógó részekből levágtam szikével, simítottam, takarítottam, végül elkészült a mű.

Azt rögtön konstatáltam, hogy az énáltalam használt fólia egy marék fosnál valamivel jobb minőségű, de Robiénál határozottan szarabb, viszont még nem kegyetlenül ergya. A célnak tökéletesen megfelel, az tuti. Mind a két végén ráhagytam bőven, ha esetleg ez is úgy gondolná, hogy elkezdene pöndörödni, lehessen belőle leszedni. Legrosszabb esetben pedig hőlégfúvóval, és kellő türelemmel el lehet távolítani, utána pedig fel lehet keresni egy profi dekorost, aki majd szakszerűen és szépen installálja :)

Utána gondoltam nagyot, és még jó régen, Suhi által ezerszer linkelt Vaterán vásárolt "szerencse-matricát" is felnyaltam az ablakra. Elég régóta rakosgattam az asztalon jobbra-balra, nem nagyon találtam neki értelmes helyet, felragasztani meg nem lett volna szívem bárhová. Így felkerült végül az oldalablakra ez is. És mivel sajnos én nem tudom 100%-osan biztosítani, hogy az autó nem fog vizet kapni -mert maga a matrica a találkozós csíkokkal elentétben papír alapú- így erre is került átlátszó fólia. Ennél kicsit többet hagytam rá, majd meglátjuk, rendes fényben hogyan mutat. Legrosszabb esetben lekerül, bár ebben az esetben viszont szívás, mert ezt már tuti nem lehet leszedni az alatta lévő sztiker sérülése nélkül.

A végeredmény a képeken látható. Nekem végül is tetszik. A május 1-i találkozó matricájáról (melyen a dákia látható) továbbra sem tudok dönteni...

A kocsi különben tökéletesen üzemel, a fogyasztása is jónak tűnik, bár pontos mérés egyelőre elmaradt. (Csak hogy ne legyen teljesen értelmetlennek tűnő a bejegyzés

2010.08.20. Péntek

Igazándiból most időrend szerint a Pugról kellene írnom, de egy blogba annyit írni, hogy "kipufogósor tömítést cseréltem mindenféle szívás nélkül", nem valami tartalmas.

Szóval most más jön. Most Polski. És nem ám "jajj de jó", bár a végeredmény az lett, a művelet maga volt a kőkemény szívás!

Múlt héten kaptam a hírt, hogy megérkezett az elegant spirál, amit Motopolnál rendeltem. (aki nem emlékezne, olvasson vissza, Sportos Csirke óra ügyben).

Ma úgy szerveztem a programjaimat, hogy el tudjak érte menni, így is tettem. Még előtte napon beszereztem egy tűszelepet is, remélve, hogy ez megoldja a leállós-problémáját a kocsinak. Hazaérve rögtön neki is kezdtem a Polskinak (mert nem polskival voltam előtte :D ). No de ugye, a hüjegyerek nem ám karbinak áll neki, aminek jónak kéne lennie, hogy másnap gondtalanul utazhasson a Balcsira! De nem ám!

Rögvest nekiugrottam a műszercsoportnak. Miután beállítottam a megfelelő megtett kilométereket, elkezdtem szétbontani a régit, ami kijött szépen, ahogy kell. Újat elkezdtem méregetni. Mindenek előtt a fordulatszámmérőre voltam kíváncsi, ugyanis eddig nem foglalkoztam vele. Először megküldtem jelgenerátorral, már akkor láttam, hogy sajnos ez négy hengert fog mérni (mondjuk ez logikus is, de ugye, az ember reménykedik :) ) A djsms féle elektronikus gyújtásnak van egy szabad kapuja, ami szép négyszögjelet ad ki magából, ez pont alkalmas lesz a műszer vezérlésére. És így is lett. Aki esetleg ilyen műszercsoporton gondolkodik, szólok neki időben: megszakítóra, trafóra kötni lehet, de nem ajánlott, mert rövid időn belül megtudhatjuk, hogy ez is füsttel működik (ha kijön belőle, nem megy). Ugyanis eredetileg ezt a motorvezérlő vezérli, ezáltal kihagyták belőle azt a pár alkatrészt, ami azért felelne, hogy a trafó által, önindukció miatt keltett 100V-os csúcsok ne vágják haza a szerkezetet. Zárójel bezárva.

Nekiestem a műszernek, szerencsére pár perc alatt meg is volt a megoldás. Nem írom le, hogy mi, mert lehet, egyszer még ebből jól fogok keresni :) A lényeg, hogy eléggé precíz szerkezet van benne, mikrokontrollerrel, meg ilyesmi nyalánkságokkal :)

Mikor láttam a fényt az alagút végén, hogy ebből még lehet valami, nekikezdtem a bowden cseréjének. Hát, mit ne mondjak... Rég szívtam már ekkorát. Az, hogy a csavarok nem jöttek le könnyen, az oké, az viszont, hogy a kárpit alatt olyat találtam, amire aztán tényleg nem számítottam, az már nagyon nem oké... A segédirányító-kar mellett akkora rohadás van, mint egy 3 éves jóllakott gyerek esti szarja. Még a szín is passzol, csak ez nincs szétkenődve a pelusban... Hát faszom...

Mindegy, tovább cseréltem a bowdent, kifűztem a régit. Persze az olajemelő most adta meg magát, és a kocsit sem volt könnyű felemelni úgy, hogy le van ültetve. Lényeg, hogy a problémát megoldottam, az új bowden (szóismétlések elkerülése miatt spirál) bekerült nagy nehezen, itt már azért határozottan kurvaanyáztam ám az összes lengyel konstruktőr anyukáját, ami valójában olasz, de mindegy.
És ekkor jött az igazi hubaszki: mikor rendezném a spirált (ami korábban bowdenként szerepelt itt) a helyére, miután nagy nehezen felszenvedtem a váltóra, bepréselve magamat az ingatag emelő és akku+tégla által alátámasztott autó alá, látom: a spirált (azaz a bowdent) faszán átfűztem a kézifékbowdenen (kötélen)... Az autót már nagy nehezen visszaeresztettem földre... Aztamocskos... Semmi baj, lekötöm a karról, és jó lesz. Persze, ezelőtt illett volna gondolkodni is, ha már a bowden befűzésekor nem jött össze, hogy ez így mocskosul nem lesz jó. És tényleg nem lett jó... Na, akkor autót felemelem... közben eszembe jutott a szenvedés a váltónál, a kocsi alatt... Nem emelem fel... Eljutottam oda, hogy pont leszarom, hogy nem így kéne, levágtam a gumi tömítést a bowden óra felőli végén a 'csába, halál nyugodtan végigrángattam a kikúrt kurva alagúton, megigazítottam úgy, ahogy kell, majd megint teljes nyugodtságban végigtéptem, izé, húztam a kardán alagúton, majd mindent a helyére.

Király. A műszercsoportot beszabtam a helyére, a keretbe (ugyanis a fülek nem kompatibilisek), sikerült megfogatnom, áll rendesen. Nagynehezen betettem a kábeleket is, minden visszakerült a helyére. Persze, hülyegyerek ilyenkor próbálja ki... Hát, a háttérvilágítás olyan kegyetlenül ergya, hogy aránylag szar, tehát semmit sem látni a bal oldalából...

Na, akkor műszercsoport ki, izzók nagy nehezen kicserél, műszer vissza, örül. Szép lett. Persze nem próbáltam ki még mindig, ugyanis karbit kellett szerelni.

Hanyagul leszedtem a fedelét, kicseréltem a tűszelepet, ami gyanúsan fos volt, beállítottam az úszószintet, mert az aztán tényleg érthetetlen volt. Andrei segített, mert egyszerűbb volt msn-en megkérdezni, mint a könyvet kinyitni. Szóba került a skoda vízhőmérő, amit ő szeretne üzembehelyezni egyéb hőmérsékletek mérésére, amikor jött a villám: a büdöscsába, kihagytam a hőmérő kábelét... ááááárghhh... na mondom, az órát már nem szedem ki többet ma.
Visszamentem, beállítottam az úszószintet, összeraktam, állítottam co-t, jónak tűnt, mentem egy-két kört, állítottam, még jobbnak tűnt, örültem.

Majd este elindultam egyet autózni a környékre. Természetesen a probléma nem szűnt meg. Már gyanús volt, hogy kitekerem teljesen az alapjárati fordulatszám csavarját, és még mindig 1000-es percenkénti fordulaton pöfög. Menet közben motorféknél rángatott, durvább motorféknél durrogott, megálláskor néha le-leállt, szóval csak úgy, ahogy  nagykönyvben meg van írva.

Hazajöttem, és akkor gondoltam egyet, mondom, én ezzel most nem akarok szívni, Niki motorjáról lekaptam a felújítás óta alig 2 ezer kilométert futott pöpec karbit, feltettem, indítóztam, be is indult elég hamar, és láss csodát: gyönyörűen jár. De olyan gyönyörűen, hogy csak na. Kicsit piszkáltam a co-t. Holnap hajnalban próbakörözöm majd, aztán hajrá.

Még annyit tettem, hogy lelazítottam a bal oldali laprugótartó csavart, hátha az a helyzet vele, mint amit Piszmogi írt: felemelve húztam meg a csavart, szilent pedig nem engedte tovább csavarodni, ezért állhatott meg egy centivel magasabban az az oldal. Remélem így lesz. Most járkálok lelazított-kontrázott anyával, remélem elhagyni nem fogom a csavart, illetve remélem, beválik a tipp.

Találtam egy régi gyertyakábel-készletet, ami szar volt, de azért eltettem emlékbe. Nem is bántam meg: a kis gumikarikák megvoltak rajta, ami a termosztátház és szelepfedél-felfogatásnál szükségesek. Nekem ezek hiányoztak :)

A sebességmérőről a tapasztalat az, hogy kurvára bejön, bár a fordulatszámmérő kicsit bárgyú, lassan reagál, elképzelhető, hogy az 5 V-os vezérlés lehet a gondja (djsms féle gyújtásból). A sebességmérő atompontos, kis sebességnél sem ugrál, jól látható mindegyik karakter. Tüzelőanyagszint-jelző nagyon profi, nem játszik ablaktörlőset földúton :) Szóval bejön. Most már csak ki kellene fizetnem :)

Na, ezek történtek mostanában. Balatonon megejtek egy motormosást, meg meghúzom az olajteknő csavarjait. Illetve a dekor-boltban veszek átlátszó, öntapadós kültéri fóliát, mert a találkozós matricák elkezdték megadni magukat. Nem szeretném, ha akár egy is eltűnne közülük.

2010.08.11. Szerda

Tegnap sikeresen tankoltam egy liter benzint a cipőmre. Ez úgy történt, hogy a nemrégiben felszerelt benzinbeöntőcső lecsúszott a fém csőről. Valószínű nem sikerült eléggé ráhúzni, és a gyári bilincs is egy kalap kaki. Ezzel nem lett volna gond, ha a tankban nem fél liter benzin lett volna, én pedig nem késésben lettem volna, munka ügyben.

Nagyszerű. Letéptem az oldalkárpitot és kézzel rátartva megtöltöttem az autót félig. Gyújtáson volt, így folyamatosan láttam a szintjelzőből, hogy éppen merre tart.

Sajnos hiába nem raktam tele, jobb kanyarokban folyamatosan előtört a bűz. Mindezt úgy, hogy egy eddig személyesen nem ismert lánnyal találkozom. Fasza.

Szerencsére nem volt finnyás, letekertük az ablakot, és go.

A kocsi, jelezvén, hogy nagyon szeret engem, szépen elkezdett fulladozni, minden fékezésnél leállt, utána durrogott, minden baja volt, tehát szépen elkezdhetek hibát is keresni. Én karbira tippelek, mert eddig is volt olyan gond, hogyha nagyobb emelkedőn állok meg, akkor nem akar beindulni. Akkor arra tippeltünk, hogy túlfolyik a szerkezet, szerintem is most ez lehet a gond, vagy tűszelep, vagy úszó. Bár lehet, hogy a benzinszag miatt gyanakodtam karbira, és a gyújtással van gond, lényegtelen.

Este, miután hazaérkeztem, kirángattam a hátsó ülést, kiszedtem a kúton odagyömöszölt kétszáz méter kéztörlő papírt, és konstatáltam, hogy a hangszigetelő szövet megszívta magát benzinnel, a bitumen lapok meg gyakorlatilag megoldódtak, szétfolydogáltak a benzintől.

Jelen pillanatban kihajtogatva száradnak, remélem nem kell jobban szétbontanom, mert semmi kedvem hozzá. Ma sem fogok azt hiszem műszerfalat bütykölni. Sőt, még az is lehet, hogy Polskit se... Minden esetre első körben megnézem, hogy valóban a bilincs hibájából csúszott-e le a beöntőcső. Első ránézésre más gondja nincs, szerencsére.

És egy gyors update is elfér ide: a beöntőcsövet sikeresen, és rendesen rögzítettem, most 2,5 centire van a fémcső benne. Hogy jobban belemenjen, vékonyan bekentem olajjal, rá is ment szépen, ami végül odavulkanizálta. Nem is tudtam egy perccel később lehúzni. Rátoltam még egy awab-bilincset, így tuti lesz, remélem.

2010.08.04. Szerda

Az elmúlt napokban nyaralunk a nagyszüleim nyaralójában. GTi-vel jöttünk, ennek elvégre értelmes méretű csomagtartója van, illetve az itteni utak nem olyan forgalmasak, emelkedőmentesek, tehát Julinak alkalmasak a gyakorlásra.

Legalább is így gondoltuk. Kocsimosás-takarítás után kragasztottuk a T betűt rendesen, a hátsó szélvédőre, jól látható helyre. Az első nagyobb kereszteződésnél (51-es főútra kanyarodáskor) a nagy izgalom miatt volt pár lefulladás, mire jobbról kielőzött egy szejátos állat, kurvaanyázva, az összes gyerek faszt mutatva a kocsiban... Kifordultunk az útra, mögöttünk egy csacsilada még kifordult, majd csikorgó nagy gázzal a felüljárón felfelé elkezdett előzni, úgy, hogy a szembejövők már dudáltak villogtak, és minden bizonnyal összefosták magukat. Kár, hogy nem volt baleset, tele volt ifjú színesfémgyűjtőkkel... Bár, kár lett volna a ladáért...

Mai nap megejtettük az olaj és légszűrő cserét. Fél literrel kevesebb olaj jött le, mint amennyi kellett volna, hogy legyen benne. Azaz 4 litert kellett ügyesen kiemelni alóla. Az olajszűrő leszedése kicsit szivatás volt, leginkább magamat szivattam meg, hogy nem hoztam magammal az olajszűrő leszedő célszerszámot.

Feltöltöttem a már jól megszokott Valvoline, 10w40-essel. Juli közben mellettem volt végig, figyelte, miben tud segíteni. Anno a Subarunál már megtanítottam neki a legfontosabb dolgokat, de még nem bíztam ezt rá :) . Nem mondtam semmi infót a műveletről. Mielőtt elkezdtem volna feltölteni olajjal, rákérdeztem, mire kell most figyelni? (gondoltam beugatós kérdés, az lett volna a válasz, hogy "fel kell tölteni olajjal").
Erre a válasz: "a leeresztő csavart nem szabad elfelejteni visszatenni!"
Bár a válasz tíz pontos, nem erre vártam, tehát jött a következő infó Julitól:
"az olajszűrőt fel kell kicsit tölteni, és a gumiját be kell kenni vékonyan olajjal!"
Na ekkor már teljesen meglepődtem, hogy ezekre emlékezett több, mint egy év után. Legközelebb tényleg Ő fogja csinálni a saját kocsiján.

A motormosás után voltak gondok a vízzel, amik a gyertya melletti lukakba kerültek, és kicsit rossz irányba vezették a szikrákat. Gázelemző hiányában pdig megint érzésre állítottam a co-n (mert szerintem még mindig nem teljesen tiszta a dolog). Továbbra sincs légmennyiségmérő-potméter feszültségértékek a beállításhoz :(.
Tehát, ha valakinek van ilyenje, esetleg gázelemzője, legyen szíves szóljon :)

Az olajnyomással teljesen meg vagyok elégedve, most alapjáraton van olyan 4 bar körül, eddig fordulaton volt ilyen. Nagyon örülök neki, remélem nem fogja kinyomni máshol :) :) Fél liter megmaradt tartaléknak.
 
Kicsit állítottam a váltórudazatokon, ezáltal már nem olyan szarkeverőkanál-beütésű.

Készültek fotók is, bár a naplementés, és hdr képek elmaradtak, mert elfogyott az akkuja a gépnek. Ami készült, azt nemsokára fel is töltöm. Addig is legyetek jók :)

2010.08.01. Vasárnap

Még pénteken történt, hogy Gáspáry Laci szabadidejét nem spórolva elhozta a melóhelyemre bizniszünk tárgyát, a régóta vadászott, álmaim műszercsoportját, az egyetlent, ami a nagyműszerfalas gépben el tudok képzelni (a flexelés-ladaműszerfalhegesztés most nem játszik :) )

Ha minden igaz, míg megérkezik hozzá az elegant spirál, lesz időm a fordulatszámmérővel bíbelődni, illetve a vízhőmérővel ismerkedni. Terveim szerint olajhőmérséklet-mérésre fogom használni. A 205-ösben nagyon hasznos műszernek tnt talán pontosabb infót is ad a motorról, mint a vízhmérő. Ez pedig a kispolski esetében egy nagyon nagy igazság :) :) :)

És a megtett kilométerek átpörgetése is jó mókának ígérkezik :)

Egyelőre ennyi.

2010.07.22-25. VI. Nyári találkozó

Egy rövidke beszámoló a Nyári találkozóról, amolyan Nagy Bandó András-féle stílusban.

Mi csak találkozni szerettünk volna. Találkozni a többi Polskissal.
Mivel idén még kevésszer találkoztunk.
Jelenetkeztünk, kitöltöttük, vártunk.
Evésről kérdeztek, kitöltöttünk, vártunk.

Nulladik napról kérdeztek, gondolkodtunk, vártak.
Vártak-vártak-vártak-nem vártak.
Jelentekztünk, elfogadták, vártunk.

Vártunk-vártunk-vártunk.

Majd eljött a nagy nap.
Reggel felkeltünk, dolgoztunk,
unatkoztunk, dolgoztunk, vártunk, elindultunk.

Aztán Jámbor Lacival találkoztunk volna.
Vártunk-vártunk-vártunk, telefonált: késik.
Vártunk-vártunk, nem jött, telefonáltunk, késik, megjött.

Elindultunk a Lágymányosi hídhoz, Holloval találkozni.
Itt már együtt vártunk. Nem jött.
Vártunk-vártunk-vártunk, megjött.

Elindultunk a kempingbe.
Mentünk-mentünk-mentünk, megérkeztünk.

Köszöntünk a többieknek,
kezetfogtunk, sátrat állíttottunk.

Majd utána ettünk-ittunk.
Ittunk-ittunk-ittunk, fürödtünk.
Ittunk-ittunk-ittunk-aludtunk.

Na jó, nekem ez nem megy :) Inkább nézzétek meg az eredeti felvételt:

2010.07.21. Szerda

Nagyon régóta nem írtam a Polskiról.

Ennek oka igazán az, hogy nem sok minden történt vele az elmúlt napokban. Garázsban áll, hűvösben, óvom a melegtől, és a néha-néha felbukkanó jégesőtől. Néha természetesen megyek vele.

Jelenlegi helyzet szerint az olaj nem csöpög belőle, nem is fogyott az olajcsere óta szerencsére.

Még múlt hónapban került hozzám egy Xenon szett. Gondolkodtam rajta sokáig, hogy mi legyen a sorsa, kérdezgettem a többieket, végül úgy döntöttem: beszerelem a pókba. Majd én megmutatom a világnak, hogy be lehet ezeket lőni rendesen.
Egy napom ráment az igényes kiépítésre, hogy fénykürtkor a ködlámpa villanjon fel (nem bi-xenonról van szó), szóval minden pöpecül ment.
A beállításra először csak 5 perc ment el, aztán a próbakörökön mindenkit vakítottam. Én jól láttam vele, mások viszont gyanítom nem... Utána egy cirka órás állítgatás után feladtam a dolgot, és az egészet kivágtam a 'csába. Még aznap meg is vette egy haverom, kinek a kocsijában hibátlanul üzemel, és nem is vakít senkit... érdekes.

A lámpa dolog azért kicsit bántott, de a bánatomnak Karki vetett véget, ki meglepett engem egy eredeti Tungsram kadmiumsárga izzószettel. Rögtön telepítettem is a gépbe. Sokkal de sokkal jobb az autó megjelenése, még kikapcsolt lámpa esetében is. A fénye meg bámulatos. Nekem bejön :) .

Készült közben egy kocsibejáró, volt itt KG, és Pocok autóját is összeraktuk, sőt, voltunk autózni is. Röviden ennyi az elmúlt pár hét.

Mai nap beszereltem a nemrégiben szerzett automataöv-tartó vasakat. Kicsit félve flexeltem, és hegesztettem a benzinbeöntő-cső környékén, de végül sikerült lángolás, és robbanás nélkül abszolválnom a műveletet. A varratok nem lettek szépek, főleg, mivel nem is próbáltam visszaköszörülni. De itt pont nem látszik, illetve úgy vélem, így biztosabb a tartása. Pillanatnyilag fekete festékkel letoltam az egészet, remélem nem rohad el (tekintve, hogy a vadiúj autók műszerfala mögött fényezetlen vasak tömkelege van, remélem, ez nem fog elrohadni). És bekerültek a Subaru övek is. Sajnos a vízszint-érzékelője mégsem jó a polskihoz, kábé 2-3 fokon múlt...

Az oldalkárpitból kiszedtem a hangszórókat, az úgysem kell oda, csak a rácsot hagytam fenn. Illetve kivágtam félig, hogy a heveder ki tudjon jönni rajta. Idővel egy elegantét beszerzem majd ide.

Ma lemostam a kocsit nagynyomásúval. Eléggé poénos dolog esőben elmenni autót mosatni a kútra :D :D Kicsit se néztek hülyének :D . Mikor hazaértem, még vizes volt a kocsi :D :D :D :D

Röviden ezek a történések.

2010.07.19. Hétfő

Írok Pug-os blogot, mert a Polskishoz még ma fogok alapanyagot keríteni :)

Szóval az autó nagyon szépen teljesít, mondhatni napi használatban van. Bár Juli eddig nem sokat vezette, ami természetesen nem az én irigységem miatt van, hanem azért, mert eléggé hangulatfüggő nála, mikor van kedve gyakorolni a műveletet. Ha meg nincs jó napja, felesleges szenvedni.

Nemrégiben meglátogattam Viandr-t, ugyanis neki van jóféle szerelőaknája, ami esőzések után akár medencének is használható. Most csak 10 centis víz volt benne, tehát az alján lévő téglákon szépen lehetett álldogálni, nosza be is ugrottunk a gti alá, megnézni, hogy mi is a helyzet. Bár vásárláskor átnéztük, úgy gondoltuk, egy rendes aknás kukucs még hiányzik. A vártnál jobb eredménnyel végződött a vizit: sehol egy rohadás nyom se, végigkocogtattam az alját, az esetleges nehezen hozzáférhető helyeken is, sehol semmi gyanús. A küszöb cserés volt, de szépen csinálták meg, a tömítőt se sajnálták, de nem is vitték túlzásba. Pont úgy, ahogy kell. Üreg és alvázvédelem nem friss, de nem is régi, szóval korrekt.
Egy-két apróság azért szembetűnt, amit mihamarabb meg kell oldani. Többek között repedezett bal külső porvédő gumi (gumiharang) a féltengelyen, illetve repedezett alsó vízcsövek a hűtőnél. A kipufogósor-tömítés hibája nem volt újdonság, tehát azt meg sem említem. A kormánymű viszont kegyetlenül fostos, nem tudom, hogy érdemes-e ezt ujítgatni, vagy inkább egy jó állapotú bontottat beszerezni. Majd elválik.

Aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve megcseréltük az első és hátsó gumikat. Ugyanis, ami eddig volt elöl, körülbelül 65g súllyal volt nem éppen jól kicentírozva. Az új gumik vásárlása semmiképp nem kerülhető el, viszont addig sem ártana valami jobb megoldás, így jött a kerékcsere ötlete.
A bal első kerék leszedésekor jött a meglepetés: az, hogy újak a fékbetétek, és frissen szabályozott a dob, az nem számít annak, azok után, hogy a kettő kis csavar, ami a kerékagyhoz fogja, az hiányzik. Egész pontosan csak a feje hiányzik, a másik része bennvan az agyban. Azaz most a négy kerékcsavar fogja oda. Ez abból a szempontból nem para, hogy teljesen tökéletes így is, nem beszélve arról, hogy egyes Fordokon például gyárilag ilyen a megoldás, azért mégiscsak eléggé piszkálja a csőrömet.
Jobb elöl már nem volt ekkora meglepetés, ott csak egy csavar volt beletörve. Mindegy, majd ezzel is kezdünk valamit.

Kis elekromos hiba is akad, kettő is rögtön, ami valójában három: a lámpa kapcsolója nincs relézve. Ez nem gond, mert a kapcsoló maga precízebb, mint egy polskinál, és a büdös életben nem megy tönkre a melegtől, ellenben a csatlakozó, ami a kapcsolóra megy annál inkább. Szerencsére speciális csatlakozóról van szó, ami nincs otthon általában normális embereknek, így ma bontóznom kell egyet. A másik a jobb első lámpa, ahol a H4-es foglalat szivat rendszeresen. Valaki szép bosch féle gyorsan szerelhetőt tett bele (megnyomom a gombot, bedugom a kábelt, elengedem a gombot), a vezeték pedig szépen el van rohadva. Néha nem nagyon kap testet, ilyenkor gyenge fényerővel a városi és a távolsági fény is ég egyszerre :) . Ma ezt is orvoslom. Ezek után már nem extra, hogy az ablaktörlő egyetlen funkciója, a "magamfeléhúzom és töröl hármat" működik csak :) . Ez is orvoslásra kerül.

Múlt héten észrevettem, hogy a frissen felpumpált pótkerék leeresztett, így a melóhelyen leszedtem, és átvittem a szerelőkhöz, hogy nézzék meg, mi lehet vele a gond. Szerencsére csak a szelepházat kellett kicserélni, felfújtuk az előírt 4,5 barra, azóta tartja a nyomást. Hurrá. Már csak egy emelő kellene, hogy tényleg használni is tudjuk, ha arra kerül a sor.

Volt még motorhangolás is, bár most csak "fülre". Igen, fülre, ugyanis egyik dokumentáció sem pontos sajnos. A légmennyiségmérő fedelére felírt adat, miszerint 3500-as percenkénti fordulatnál 30°-ot kell alaphelyzetből kitérnie a potméternek, az esélytelen. Alapjáraton tér ki körülbelül ennyit, ha 3500-as fordulatra állítanám ezt be, akkor alapjáraton nem kapna benzint. Az autodata a pözsós részen nem ír semmi használhatót erről. Ezzel a motorkóddal még például a Citrom BX van szerelve, annál kikerestük az adatokat, hogy mekkora feszültség-értékeket mérjünk egyes fordulatszámok mellett a potin: az sem hozott eredményt, ugyanis ott is teljesen más értékek vannak. Ha aszerint állítjuk be, akkor mégjobban túl lett volna dúsítva. Így a co-t most érzésre állítottuk, azaz kicsit szegényítettüka  keveréket (mert nagy fogyasztás, és kormoló kipufogó volt a panasz). Most jobbnak tűnik :) Holnap feltesszük gázelemzőre, illetve a 205klubosoktól kérünk tanácsot, hátha tud valaki kézzelfoghatót adni.

Kaptam továbbá egy okosabb motorvezérlőt is, lelkierőt gyűjtök, és kicserélem a mostanival, meglátjuk, asszony megbírkózik-e az erőtöbblettel, avagy inkább maradjon-e ilyen téren gyári :) .

Végül pedig voltunk Pocokkal Nagyvenyimben, meglátogattok Gabent. A túra kellemes volt, főleg, hogy a kiindulási ok négy darab újfajta gti alufelni, azaz a Speedline féle tyúkitató. Bár van velük munka, és a gumik sem jók rajta, az ár nagyon baráti volt, főleg, hogy a legvégén még egy ezrest is lealkudott belőle Gaben helyettem. Mese nincs, ideális eladó :)

Pocok autója nagyon szépen teljesített, ugrálnak bele a kilométerek, nemsokára túl lesz a bejáratás legnehezebb időszakán. De erről majd ír Pocok, én csak annyit teszek hozzá, hogy az idő nekünk kedvezett, mert szeles, hűvös napunk volt. Visszafelé ettünk újvárosban a Halászcsárdában finom halászlevet, élőzene mellett (amit ignoráltunk volna szívesen, de sajnos nem lehetett...)

A csobbanás végül elmaradt, majd Agárdon pótoljuk.

Vigyázzatok magatokra! :)

2010.06.22. Kedd

Juli nevére került az autó.

No persze ez sem ment olyan könnyen, de hogy őszinte legyek, igazándiból már meg sem lepődtem a dolgon.

Múlt hét kedden eredetiségvizsgálatra voltam hivatalos Pilisvörösvárra. Időben meg is érkeztem, majd neki is ugrott a szaki a gépnek. Alvázszám körül minden rendben volt, ellenben a motornak az azonosítójelével volt egy kis bibi. Konkrétan az, hogy nem volt. Én már felkészültem erre, ugyanis az eladó mondta, hogy motorkódos a dolog, franciáknál ez így szokás. Nem is izgatott különösebben a gond, mert tudtam, ha eredetiségvizsgán kiderül valami bibi, az eladót viszik el bilincsben, nem engem. Szóval a motorkódos felállással meg az volt a gond, hogy a motoron szereplő kód és a forgalmiban szereplő kód nem ugyanaz volt.
Alaposabban szemügyre vettük a motort, de tényleg nem volt meg. A franciák ügyesen oldották meg a motorkód-motorszám dolgot. Ezt a két kódot egy-egy alumínium lapra préselték rá, amit ügyesen és okosan, nem utolsó sorban igényessen a blokkhoz popszegecseltek. Eme tuti találmányt gondolom nem kell bemutatnom itt senkinek, mindenki ismeri, és tudja, mennyire tuti szerkezet. A tábla minden bizonnyal évek óta eltűnt a blokkról, ezt állapította meg az eredetiségvizsgáztató.

Számítógéphez le, program kinyit, motorszámot keres. A motoron a B6EB felirat virít, a forgalmiban 1C1 szerepel. Az autodata szerint pedig az 1,6-os, 108 lóerős motor kódja XU5J. Ez nagyszerű. Nagynehezen kiderítettük, hogy ezek a kódok egy motort takarnak, márpedig azt, ami a kocsiban van.
A vizsgáztató felajánlotta, mint járható alternatívát, hogy ő az eredetiségvizsgálatról kiállít egy papírt, hogy az autó rendben van, csupán egy régebbi adminisztrációs illetve anyagfáradásos hiba miatt a motor nem azonosítható, emiatt kérvényezi a forgalmiba a motorkód felvételét a motorszám helyett. A rossz hír, hogy ez további 1770,- Ft-ba fog nekem kerülni, és el kell mennem Pomázra az NKH-hoz. Mondom ezzel semmi gond, csak ki ne fussunk a két hétből. Mondta, semmi gond, gyors telefon: most azonnal el tudnám-e vinni oda a kocsit.

Természetesen el tudtam vinni, soron kívül rögtön elkezdtek a kocsival foglalkozni: lefotózták a gépet, a motort, a motorkódot, alá kellett írnom, ki kellett fizetnem, majd kaptam az adatlapot, amivel az okmányirodában átírják a kocsit. Vagyis kaptam volna. De volt egy bibi: nem találták a gépben azt a motorkódot, ami a motoron szerepelt. Mondom:
- nézze meg az 1C1-et.
- Az sincs.
- Akkor próbáljuk az XU5J-vel.
- Az sincs. A forgalmiban szereplő 74kW teljesítmény helyes?
- Igen.
- Akkor 180A lesz a motorkódja...
- Mivan? Ez eddig új.
- Márpedig ez lesz az, mert ezt hozza ehhez a kocsihoz...
- És ha ez kerül bele, nem lesz gond a későbbiekben?
- Természetesen nem.

Ha pedig így van -amiben kicsit kételkedem- akkor legyen így. Majd hozzájuk viszem műszakira.
Másnap el is mentem az okmányirodába. Igazándiból eseménytelenül telt el az a 4,5 óra, mire sikerült sorszámhoz jutnom, az utána következő 20 perc valóban pillanatok alatt elrepült. Szerencsére minden sikeresen zárult, leszámítva, hogy a forgalmi papírját kicsit ferdén kapta be a nyomtató, emiatt kicsit ferdék rajta a karakterek. de azt hiszem, ez a legkisebb probléma most.

A napokban a 205 Klub tagja segítettek kinyomozni, és kiderült, hogy a fentebb elhangzott összes motorkód ehhez a motorhoz tartozik, azaz gyakorlatilag ugyanaz mind. Szóval szerencse.

Majd kaptok képet a motorkódról, feltéve, ha érdekel bárkit is.

Hétvégén meg voltunk Balatonon, a kocsi jól fogyasztott, szerintem legalábbis, mert hogy pontos értéket nem tudtunk számolni a km óra kihajtásának hibája miatt.... :)

Röviden ennyi.

2010.06.13. Vasárnap

Egy kis GTI.

A napokban beszereltem a riasztót, ugyanis a kocsi Budapesten, utcán fog állni, ne piszkálják, ha lehetséges. Ezáltal egy amolyan belsőtér-, rezgés-, és ajtónyitás-érzékelős szerkezet került bele, ami nem utolsó sorban képes a központi zárat is vezérelni.

Ez utóbbi eléggé vicces eset volt. Ugyanis a hátsó ajtó és a jobbos ajtó minden további nélkül nyitott, ha a megfelelő szálra villanyt adtam. A baloldali nem volt hajlandó mozogni. Meg úgy általában, nem találtam a központját a szerkezetnek. Ez eléggé szúrta az oldalamat. A sok-sok szenvedés árán oda jutottam, hogy lebontottam a bal oldali ajtókárpitot (meglepően jó állapotban van, egy patent sincs eltörve), és leszereltem a központi zár motorját. Úgy megvizsgálva kicsit gyanús volt. Az egyik vezetéken jön a villany, a másik kötegre meg ha villanyt adtam, akkor szépen nyitott-zárt a többi. Mondom oké, ez a négyvezetékes motor mozgatja a többit. Szokásom, hogy központi zár motoroknál mindig meghúzom a tengelyét, ami a zárszerkezetet mozgatja. Az univerzálisoknál szokott szorulni, valószínű innen a szokás. Érdekes volt, hogy a motor nagyon könnyen jár. Mondhatni olyannyira, mintha nem is lenne benne motor.

Ennek megfelelően elkezdtem méregetni, hát ez a motor dobozba rejtett valami nemes egyszerűséggel egy közönséges kapcsoló. Eredetileg ugye a balos ajtót nyitja az ember kulccsal, innentől kezdve nincs is szükség arra, hogy legyen benne motor (akkoriban még nem volt divat a távirányítós központi zár-nyitás).

Gyorsan elrobogtam a bontóba, és vadásztam pár cuccot hozzá. Mindenek előtt egy rendes központi zár motort. (meg pöcköket, csomagtérajtó-kárpitot, és még jó sok mindent, ami most nem jut az eszembe). Szerencsére a motor csereszabatos, bal-jobb oldal. Összeraktam, működik. Már csak egy központ kell neki, mert ugye előzőleg a motordobozba rejtett dolog volt az. Szerencsére nemrégiben Pety@nak szereltem be központi zárat a polskiba, abból megmaradt a központ, ugyanis a riasztója tudta vezérelni a motorokat.

Mindent az ajtóban, a gyári vezetékek megbontása nélkül sikerült abszolválni. Nagyon fasza, már megy a távirányítóval is, sőt, még tud riasztani is, ha a kocsit piszkálnák.

Másik nagyon fontos dolog volt a vízhőmérő javítása. Sajnos nem mért semmit, és ez engem zavart. A 205 klub fórumán kaptam tanácsokat, hogy egyáltalán hol kell keresnem a jeladókat. Egyik vezeték lógott, visszakötöttem, de most sem lett jó. Lekötöttem mindkettőt, rámértem, letesteltem. Egyiknél kifeküdt a mutató, másiknál meg kigyulladt egy piros lámpa a vízhőmérő skálájának legvégén. Oké, ez akkor rendben. Jeladókra rámértem. Egyiknél szakadás, másiknál 300 ohm. Tehát utóbbira megy a vízhőmérő, előbbire meg a lámpa. És tádám, így már működik is rendesen a dolog.

Kicseréltem a balos bajuszkapcsolót, ami bár tökéletesen működött, de nem bele való volt. A kárpit kiképzése kisebb fajtának volt kitalálva, ezáltal remekül visszalökte a kárpit az indexet alaphelyzetbe. Végre eredeti alkatrész.

Vadásztam még ablaktörlő-motort is a bontóban, mert az is hiányzott, sebességváltó-kar közepére másik piktogramot, mert a hátramenet máshol volt, mint a rajzon, és mindig félreváltottam. Ezt majd később még le kell cserélni, mert fehér a jelölés benne, a GTI-be meg piros való :) .

A kormányt megigazítottam, hogy egyenes futáskor egyenesen álljon. Mindjárt kényelmesebb lett. Vettem sebességmérő bowdent, de sajnos nem csak az a baja a gépnek. Mindenek előtt más a kihajtás kialakítása, de ez nem a legnagyobb gond, inkább az a para, hogy a kihajtás eleve rossz. Tehát inkább veszek egy ehhez a bowdenhez való kihajtást, mint visszacserélni a bowdent, és másik kihajtást keresni.

A bontóban még leltem akku-leszorító lemezt, ugye előző blogban erről panaszkodtam.

Időközben kötöttünk a kocsira biztosítást, nemsokára meglesz az eredetiségvizsga is. Remélhetőleg nemsokára átíródik az autó.

Nem tudom, meséltem-e, de a pesti dugóban állva sikeresen nekünk jött egy bringás, egész pontosan a csomagtartójára felapplikállt szaratov hűtő gyümölcstartó kosarának széle ért a kocsihoz. Megállt, magyarázott, hogy "csak ez ért hozzá" mutatva a hátuljára, majd mire én kiszálltam megnézni, hogy mi is történt, ő már elszáguldott. Bringaúton nem fértem volna el, villamossínre meg nem tudtam ráhajtani (egyrészt, mert fekvőrendőrnő védi, másrészt meg jött a troli (igen, a villamos sínen jött egy troli utasokkal, lehúzott áramszedővel... pesten minden a feje tetején áll).

Szóval van egy karcolás mínuszunk. Remélem a kedves kerékpáros torkának két kereszteződéssel később "csak ezzel mentek neki", mutatván a kedves kőművesek a kombi kockaladára felgumipókozott betonvasakra.

Tegnap kitakarítottuk alaposan a szerkezet. Elég sok kosz jött le a műszerfalról, és ez még csak az elő felvonás volt. Viszont az autómosás sajnos nem várt, szomorú eredményeket hozott. A műanyag elemekről szépen jön le a festék. Nem durván, de azért észrevehető. Teljesen olyan, mintha le sem csiszolták volna az előtte rajta lévő felület. Szerencsére jelenleg a ködlámpa helye, illetve az első rács belső része ilyen. De akkor is bosszantó. Illetve a balos küszöbön van egy repedés, ami alatt rozsda látszódik. Elképzelhető, hogy ott volt valami bibi, amit nem valami szépen javíthattak ki.

Ezeket leszámítva az autóval nagyon meg vagyunk elégedve. Nemsokára jön egy olajcsere, mert fene tudja, milyen minőségű van benne (bár nem tűnik gagyinak, de azért jobb félni alapon nem árt...)

Mivel a sebességmérő nem működik, csak tippelni tudunk a fogyasztásra. Az tuti, hogy nagyon sokat elmentünk egy teli tankkal. Szerintem vegyes használatnál, ha nem toljuk neki, 6,5 liter körül lehet. De az is elképzelhető, hogy a sebességmérő működésre bírása után nagyon meglepődünk :) .

Juli azóta kétszer vezette a saját autóját. Tudni illik, hogy 2008-ban megszerzett jogosítványa van, amivel azóta vezethetett összesen 100 km-t, ebből 80-at autópályán. Tehát van mit gyakorolni. Először Pilisvörösváron próbálkoztunk, de sajnos nem volt az igazi. Tegnap kimentünk Budakeszire, a Lidl mögé (ami valójában Aldi, de ez most teljesen mindegy). Ott van sok szép aszfalt, üres ipari telkek körül, lehet szépen gyakorolni, mindenféle műveletet (kanyarodás, elsőbbségadás, megfordulás, ilyesmi) minimális autós forgalommal. Itt már nagyon szépen ment neki, de még gyakorolni kell. Ez az elmúlt két év, gyakorlatilag vezetés nélkül körülbelül olyan volt, mintha sohasem vizsgázott volna vezetésből. De szépen kezd belerázódni. Amint jobban érzi a kocsit, kimegyünk nagyobb forgalomba is.

Ezek történtek mostanában.

2010.06.11. Péntek

Nem tudom, meséltem-e, hogy kaptam CincinlovagEgértől egy pár hátsó gátlót.

Azt múlt hét hétfőn elvittem egy szakihoz, akit az előző GTI tulajdonosa ajánlott. Nagyon korrektek voltak, kapásból nem hajtottak el a fenébe, tehát ez már jó pont. Elmondtam, mi a problémám, és hogy mit szeretnék (kocsi leült pár centit, erre már nem akar dolgozni a gátló, és nekem ez nem tetszik, tessékszíveslenni felkeményíteni a bácsinak a gátlókat, hogy tudja hozni a gyári értékeket. Vagy kicsit keményebb is lehet. Köszönömszépen a szívességét a bácsinak!

Mondta az ürge, hogy sok a melójuk, péntekre elvileg el fog készülni, de biztos ami biztos telefonáljak rá csütörtökön, akkor meg tudja mondani, hogy készen lesz-e? Előreláthatólag 6-7 ezer forintba fog fájni a kettő darab. Felírtam a két telefonszám közül a 70-eset, merthogy Vodás vagyok (ellenben Balázzsal és a kék törpével). Na, ezen a számon pont nem tudtam elérni őket. Sajnos csütörtökön még nem volt készen, így erre a hétre tolódott a dolog. Tegnap, azaz csütörtökön tudtam elmenni érte. A kettő darab gátló munkadíja együtt volt ötezer forint. Ennek örültem, mert pont annyi volt nálam készpénzben :) .

Mai napra jutott az a csodás feladat, hogy kicseréljem. Meglepően könnyen ment a művelet, miután Cincin megmutatta még az ő kocsiján, hogy a lengőkaron lévő lyuk pont arra való, hogy ott kivegyem a kicsavarozott alkatrészt. (Én CsuTee váltószereléséhez hasonló módszerrel kezdtem volna neki :D :D :D De végül nem így lett :P )

Még próbakör előtt lenyomtam a kocsi hátulját, és örömmel tapasztaltam egyrészt, hogy nem olyan könnyű, mint előtte, másrészt, hogy csak egyet lök vissza, nem pedig hármat-négyet. Ennek már nagyon örültem.

A próbakör remek volt, bár a GTI miatt olyannyira el voltam szokva a kispolskitól, hogy elfelejtettem a gázt negyedénél tovább nyomni, majd csodálkoztam, hogy nem akar gyorsulni. A kocsi remek, valóban hozza azt, amit elvártam. Ellenben most az eleje tűnik kicsit könnyednek. Majd elválik, mert elképzelhető, hogy a Pug miatt van ez, hogy abszolút elszoktam egy hét alatt a Poláktól.

Az már biztos, hogy a GTI első gátlóit is rájuk fogom bízni. Korrekt áron dolgoznak szerintem, és -reméljük a hosszabb távú tapasztalatok szerint is- megbízhatóan.

Röviden ennyi történt a Polskival mostanában. Garázsban áll, és várja a talit :) . Képet majd kaptok később.

Ezúton is köszönet Cincinlovagnak a kiszerelt, és hibátlan gátlókért! Ha nagy leszek, meghálálom :)

2010.06.06. Vasárnap

GTI, második felvonás. Egyelőre úgy fest, hogy ez a végleges verzió.

Szóval, nekifutottunk még egyszer, egy hónapnyi szenvedés után. Az előző különböző okokból nem jött össze, sajnos a vagy szerencsére.

Helyette a neten böngészve egy gyönyörűszép piros, gyári, hirdetés szerint 1986-os, 1,6-os, frissen generálozott, frissen műszakizott GTI-t leltünk, hasonló áron. Telefonon egyeztettem a hirdetővel, pénteken megyünk hatra.
Ismét Viandr segítségét kértem, aki most saját kocsijával jött segíteni, ugyanis a gépjármű Zircen található. Eljött értem, majd elmentünk Juliért a melóhelyre, utána pályára fel, és már robogtunk is lefelé.

Összesen 20 percet késtünk, ami nem is olyan vészes ahhoz képest, hogy Juli 57 percet várt ránk :D . Autót gyorsan végignéztük, kispolskis alapossággal (kárpitokat felhajtogattuk, befeküdtünk alá, megrángattuk, megnyomkodtuk, meghuzogattuk, lökdöstük. Eladó szerint törésmentes karosszéria, előző tulaj is esküdött rá, és ő is ezt tette. A gépháztető hézaga kicsit fura, és a hűtőnél lévő köténylemez is fekete, de a rendszám például érintetlen, leszámítva négy lukat rajta, ami a rendszámkeret elterjedése előtt tarthatta a helyén.

Motor szépen jár, fordulatszámmérő mutatója egy centivel arrébb áll, indexkar nem belevaló, vízhőmérő gyújtás levételekor mér, olajnyomás lámpája villog, viszont a műszer meg szépen mutatja a nyomást. Egyre furább, de a fényezés, és a karosszéria állapota még mindig határozottan meggyőző. Próbakör következett, bár a srác nyomatékosan kérte, hogy ne nyomjam neki, mert bejáratós még a motor. Pontosan nem tudta elmesélni, hogy a generál mit tartalmazott, mert az apja intézte (ahogy az összes papírmunkát is), annyiban biztos volt, hogy hajtórúd-csapágyakat cseréltek. (mondjuk akkor meg minek a túlóvatos a bejáratás? mindegy).

A kocsi húz, mint állat, megy, mint a mérgezett egér, és még mindig nem forgott a motor 4 ezer főlé. Állat. Kormánynak van egy kicsi holtjátéka, és a kereszteződésben is sikerült lefullasztanom. Gyors tolatás, ami nem volt annyira gyors, lévén a váltógomb az újabbik zsötöibe való, amin teljesen máshol van ez a feauture.

Minden esetre meggyőző volt a próbakör is. Tekintve, hogy a piacon kétszeres áron mennek a közel gyári állapotú, nem igényessssen rommátuningolt szarok, nagyon nehéz lett volna nemet mondani.

Bár a színe nem gyári, a fényezés minősége határozottan meggyőző (leszámítva, hogy a hátsó-oldalsó ablakok alatti, kárpit által nem fedett rész szürke maradt például).
Gyorsan egyeztettünk számokat, szerencsére minden stimmelt. Főleg az alvázszám volt lényeges, mert a dízelnél az kicsit rozsdás volt.

Közelebb szemlélve észrevettük, hogy utólag bekerült egy hűtőventillátor kapcsoló is, bár sok funkciója most nem lesz, mert rendesen bekapcsol a ventillátor, és ki is kapcsol. Bár, hogy pontosan milyen hőmérsékleten, pillanatnyilag rejtély, de az olajhőmérő által közölt adatokból kiindulva nem tűnt hibásnak. Ellenben a sebességmérővel, ami megintcsak feküdt. Ejj, lesznek ezzel még gondok... Nem baj, alku alapnak tökéletes tényezők. Nomeg, szívesen elszöszmötölök vele az elkövetkezendő napokban. Üljünk is le, és beszéljük meg a részleteket.

A kocsi előéletéről sikeresen megtudtunk sokmindent. Hogyan került a családhoz, miért kell eladni (röviden: motorhibásan vették egy öregtől, aki 9 éve tulaja volt, csak azért vették meg, hogy nehogy egy bojrészer kezébe kerüljön. Ekkor már volt egy 1-9es GTI-jük, asszony nem nézte jó szemmel, a két jeep mellett, tehát menni kell a kicsinek. Hát akkor motorgenerál, vizsga, és hadd szóljon). Ez most eléggé koncentrált információhalmaz volt, majd egyszer talán részletesen is leírom. A lényeg, hogy cirka egy évig voltak a tulaja a gépnek.

Kőkemény alkudozás eredményeként a végösszeg, melyet készpénzben fizettünk ki 250 ezer forint lett, ami száz százalékosan megegyezik azzal az összeggel, ami a hasznaltauto.hu-n szerepelt. Sajnos nem jött össze, pedig én próbáltam. Vigasztal a tudat, hogy két hónapja 450 ezerért került fel a netre, friss vizsgával. Hát igen, sokat ér két hónapnyi vizsga :D :D :D .
Az eladó pedig örült, hogy kellőképpen típus-őrültekhez került a gép (mondjuk másfél hónapja még nem tudtam, hogy az vagyok, Juliról meg nem is sejtettem).

Első utunk a benzinkútra vitt, ugyanis a tank erősen üres állapotát jelezte a műszer. Juli első tankolása nem sikerült sajnos valami fényesen, de semmi ok az aggodalomra, én is úgy viselkedtem, mintha most csináltam volna először ilyet. Egyszerűen a tanknyílás elhelyezése és kialakítása olyan, hogy lehetetlen értelmesen beletenni a töltőpisztolyt. Azért egyelőre még nem anyázzuk a franciákat, a kocsi kurva kényelmes, és megy, mint az állat).
Gyors fotózkodás, majd indulás tovább. Helyileg Veszprémbe, gyors kaja erejéig. A kocsi érdekes mód néha-néha rándult egyet, de ekkor nem gyanakodtam még különösebben. Mikor kajálás után Veszprémből ráfordultunk a főútra, és már elhagytuk a várost, a kocsi egyre jobban rángatott. Egész pontosan minden kátyú után rántott egyet. No, ez így nem olyan vicces, főleg, hogy erőteljesen sötétedik. Félreálltunk, gépháztető fel, néz: akku nincs a helyén. A probléma ismerős, nem egy autót láttam, ahol hanyagságból kihagyták az akkut leszorító csavart, ezáltal az saját útját járta a motortérben.

Akku visszataszigál a helyére, alatta lévő kábeleket megpiszkál, motor jár, fasza. Fikszáljuk le. Jó, de mivel? Andris adott egy rossz robogó akksit, annak segítségével kiékeltük. Zsír, indulhatunk.
A kocsi nem indul... Mi a tosz? Motortérfedő fel, kutat, kábeleket piszkál. Most jó. Ógyász, itt valami meglepetés buli még lesz. Az akku alatt van egy műanyag doboz, benne a főrelé bepréselve, sok-sok kábellel körbevéve. Zsivány. Fixáltam valahogy, majd továbbmentünk. A probléma viszont teljesen nem tűnt el, néha elő-előjött.

A gps elvitt minket a halál pöcsének hegyére, ahol Andris cigiszünetet kért, mert különben elalszik. Addig én megint meglestem a rendszert. Megint piszkáltam rajta, megint nem indul. De most annyira, hogy indítózásra minden elkussolt. Géptető fel ismét, keres.. ahogy piszkáljuk, az akku szikrázik egyet. Nézem... akkusaru nincs meghúzva... Akkukábel sincs teljesen meghúzva a sarun... Nagyszerű. Gyorsan orvosoltuk a problémát, és siettünk tovább Pest irányába, ugyanis késő volt, álmosak voltunk, és ha lehet, inkább pesthez közelebb robbanjunk le. A kocsi természetesen tovább rángatott az útburkolat minőségétől függően, tehát már erősen bántam, hogy megspóroltuk a pályadíjat a főutazással.

Budapesten egy kúton búcsúztunk el, telitankoltam viandr kocsiját. Teletankkal indultunk, teletankkal ment haza Andris. Így pontosan annyit fizettem, amennyit használtunk. Az ötlet nem tőlem származik, de remek megoldás.

Ezúton is köszönjük a segítséget Viandr-nek!

Másnap Juliéktól hazamentem a kocsival, hogy a motortérbe belelessek közelebbről, a saját szerszámaimmal. Akkut kivettem, és figyelmem a főrelé felé irányult. Meg is lett a ludas, egy vékonyka vezeték volt elrohadva, és úgy megforrasztgatva. Javítottam, a szerkezetet szépen elhelyeztem a dobozában, akkut visszatettem, csavarral lefogattam. A kocsi pedig nagyon szépen üzemel.

Meghekkeltem a légszűrőházat, a háromból három tartófüle le volt törve. Most egyet vissza-hiltiszalagoztam, de holnap mindenképp beszerzek egy jó állapotút a bontóból. Ahogy sebességmérő-bowdent, egy-két bütyköt, meg olyan apróságokat, amik most nem jutnak az eszembe, de ha ottvagyok, akkor biztos össze tudom válogatni egy kosárkába.

Még aznap kötöttünk rá biztosítást a neten, szerdán megy eredetiségvizsgára, utána okmányiroda. Meghatalmazásokat megírtuk, elvileg minden megvan ahhoz, hogy sikerüljön a dolog.

Közben a kocsit használjuk. Az első futómű környékén biztos lesz szerelni való. Vagy a gátló, vagy a toronycsapágy, vagy mind a kettő hibás lehet. Ezt majd egy rázópados teszt, és pár tapasztaltabb 205-ös tulajdonos segít megállapítani. Esetleg egy futóműves.

Most pedig megyek, kutakodom tovább váltókulissza-műanyagbigyulák után, amit ha újra sikerül kicserélni, akkor a váltókar nem össze-vissza fog talán állni bármelyik állásában, mint most (és a legtöbb 205-ösben).

Holnap beszerelem a távirányítós riasztót, hogy a kulcsokkal ne kelljen szenvedni legalább :) Majd még jelentkezem.

2010.05.30. Vasárnap

Gyors blog a Polskiról, hogy utána mesélhessek a Dzsasztiról. Bár az kicsit odébb van még.

Szóval, nemrégiben voltam Cincinlovag kollégánál ismét, az autóját elkezdtük összerakni (még jómúltkor). Legutoljára cseréltünk gátlókat is, ami azért volt nagyon jó, mert a régieket -amik mellesleg hibátlanok- megkaptam.

Ez azért nagyon jó dolog, mert az ültetés óta a hátsó gátlóim megszűntek üzemelni. Egész pontosan az egész hátulja himbálódzik a legkisebb úthiba miatt is, illetve fékezéskor a hátulja jelentősen megemelkedik, ezáltal határozottan, érezhetően romlik a fékhatás. Ennek márpedig az 50%-as sem rossz minőségű fenyő (gy.k.: fele sem tré fa . A kiszerelt gátlók azért jöttek jól, mert elviszem majd a lengéscsillapítós bácsihoz, aki remélhetőleg felkeményíti nekem olyannyira, hogy legalább a gyári rugózást tudja hozni a rendszer. Pesterzsébeten van egy ilyen szaki, jóbarátom ajánlotta (Juli kocsijának ex tulaja, konkrétan a ZsöTöI-ben is az általa keményített gátlók vannak).
Ha minden igaz, holnap viszem el hozzá.

A másik említésre méltó dolog, hogy 89500 kilométer környékén járva megejtettem egy olajcserét. Az olajam erőteljesen fogy, mint már korábban meséltem róla. A furulyagumik hibátlanok, az olajteknő tömítés új, leeresztő csavar meg van húzva, továbbá a szimering sem szórja. Kizárásos alapon maradt az olajgomba alatti réz alátét. Erre enged következtetni az is, hogy azon a részen van mindig friss olajsár. Szóval a gombát kiszedtem, és ha már kinn volt, beszereltem egy korábban bontottat. Még márciusban csinált néha olyat, hogy gondolt egyet, és nem világított gyújtás ráadásakor. Igaz a probléma akkor nem jelentkezett többet, de nem szeretném még egyszer megkockáztatni, nehogy egyszer akkor ne világítson a visszajelző, amikor éppenséggel kellene.

Leszereltem egyúttal a szíjtárcsát is, hogy végre felszerelhessem az elegantét (aki le van maradva pár lépéssel, annak röviden: kéthengeres csinkve/szejé került rá). A képeken látható a különbség.

Olajból a már jól megszokott Valvoline került bele, anyagi okok miatt viszont most nem Top Guard, hanem csak sima félszintetikus. Remélem nem lesz belőle különösebb gond, bár a márkában vakon megbízom, bízom abban is, hogy nem jelent ez majd problémát.

Ha már ott voltam, akkor felszereltem a nanoplex gyújtást. Sajnos megint valami nem stimmel: a jel nem nagyon akar ott lenni, ahol kellene. 10° helyett csak 8° körül van, a vákumkapcsolóra nem reagál, és a fordulatszám növelésével szépen elindul utógyújtás felé (egészen +20°-ig, csoda, hogy jár). Kimértem minden szálat, minden a helyén van, jól van bekötve, szóval nem értem.

Nagyon úgy fest, hogy nem csak a szíjtárcsám, hanem az elektronikám is egy 700-as balra forgóé. Legalábbis az ellenkező irányban elmozduló gyújtási időpont erre enged következtetni...

Lassan kezd elegem lenni ebből a szerkezetből. Nagyon nem akar ez nekem összejönni :(:(:(:(

Ezek voltak a történések röviden.

2010.05.26. Szerda

Összegyűlt megint egy adag blogolnivaló.

Az autó nagyszerűen üzemel szerencsére, ettől függetlenül folyamatosan ad tennivalót. Szerencsére viszont semmi gond nincs vele, ami miatt üzemképtelen volna.

Hétvégén kinn voltunk a nyaralóban Julival. Hétfőn alaposan kitakarítottam a kocsit, és lemostam kézzel, szivaccsal, slaggal. Ahogy illik :) . Utána pedig políroztam egy adagot. Ráadásul géppel. Nagyapám már régen megvette ezt a ketyerét a Lidl-ben, de nem merte még használni.

Személy szerint a kézzel való polírozgatást fogom választani a továbbiakban. Bár nagyon fárasztó, és gyakori, hogy felemás lesz a kocsi (vége felé elveszti az ember a türelmét, erejét), nekem továbbra is az jön be. A géppel sajnos a csomagtér-tető és a kocsi teteje olyan erősen berezonált, hogy azt hittem, ledobja magáról a festéket. Szerencsére ez nem történt meg. Arról nem is beszélve, hogy a kocsi tele van olyan nehezen elérhető helyekkel, mint amilyenről a fogkefe-reklámban szoktak beszélni.

A végeredmény azért szép lett, leszámítva, hogy még kézzel dolgoztam rajta egy kicsit. Persze én hülye, a végeredményt nem fotóztam le. Csak másnap, akkor is mobillal, ahol nem volt valami színhelyes sajna... :(

Szereztem tömítést az olajgomba alá. Remélem ezzel meg is szűnik az olajszivárgás a kocsiból. Mert eléggé fogy az olajam sajna. Most lesz benne a 9 ezredik kilométer, és az ötödik liter olajat töltöm utána, hogy ne a minimumon legyen a nívó. A blokk azon része friss olajpárával tarkított, és mivel a furulyagumik hibátlanok, egyedül arra tudok már csak tippelni.

A napokban beszerelem a másik (és remélhetőleg már jó) szíjtárcsát az elegant gyújtáshoz, és ezzel egybekötve akkor leeresztem a maradék olajat, és feltöltöm újjal. A szokásos Valvoline kerül majd bele.

Tegnap voltam a volt munkahelyemen, az Opel szervízben Solymáron, és mivel annyira nincs munkájuk, gyorsan "kölcsönkértem" a fék és lengéscsillapító-padot. Végigmértem a két tengelyt, és az eredményt kinyomtattattam. Ugye már régóta mondtam, hogy darabosan fog a fék, mintha az egyik dob elöl ovális lenne.
Na, sikeresen kiderült, hogy bizony van kis gond elöl is, és hátul is. Bár a számítógép szerint a műszaki vizsgára alkalmas, de engem nem hagy nyugodni.

Elöl baloldalt 15%, jobboldalt 27% a fékerő ingadozás. 30% a megengedett, tehát eléggé a határán van a határértékben. A súrlódóerő is eszerint alakult: baloldalt 95, jobb oldalt 68N. Fékerő értékelés 126% ( :D ), Bal-jobb eltérés 1%.

Hátul az eredmény más lett: a baloldali fékerő ingadozás 25%, jobb oldalt pedig 7%. Viszont a súrlódóerő mintha köszönőviszonyban sem lenne vele: baloldalt 104N, jobboldalt pedig 68N. Fene se érti ezt :) . Bal-jobb eltérés 22%, fékerő értékelés 94%. Teljesen alkalmas.

Kéziféknél 18% volt az eltérés. Röviden ennyi.

A gátlók is teljesen tökéletesek, elöl 70%-os, hátul 64%-os maradék talperő, míg hátul 62% és 50% maradék talperő volt. Ezek nagyon szép eredmények, állítólag :) .

Szóval megnyugodtam, hogy a gátlóim hibátlanok. Pedig Pocok anno mondta, hogy azok legyenek az elsők, amiket kicserélek, mert tuti rosszak :) :) :)

Mai napon pedig hirtelen felindulásból elintéztem, hogy a kocsi ne tudjon kiállni a garázsból. Egész pontosan beszereltem végre hátulra is a csüccsenős rugókat. Eléggé idegesített, hogy az eleje már leült rendesen, és amolyan szimat-üzemmódban állt az úton. Bár nem volt nagyon feltűnő, engem zavart.

Szinte mindenféle gond nélkül sikerült a művelet, Marczin Robi tanácsára nem bontottam meg a gömbcsuklót. És tényleg, simán ki lehetett billenteni a helyéről a rugót, természetesen miután a gátlót lekötöttem.

Összeszereltem, toltam előre és hátra a garázsban fél-fél métert, majd szépen beállt a helyére. Ezután fikszre húztam a gátló csavarjait, és tádám: a kocsi leült. Bár érdekes, az eleje meg most magasabban lett (eddig éppenhogy volt fél centi a gumibak és a rugólap között, most megint másfél centi van). Azt hiszem, a gyeprácskő megint visszamehet egy pár hétre :D .

Nagyon mutatós lett a kocsi, bár eddig csak garázsban élvezhettem a látványt :) Nemsokára elviszem futóműveshez, bár előtte még tengelycsonk-csere.

Ha pedig már a témánál vagyunk: bontóban kiszúrtam egy polákot, amin nem kotyogtak az első csonkok. Bontós Tomival (mert Tamás a neve :D ) le is zsíroztam a függőket. No, nem fizikai értelemben, hanem úgy szóban megállapodtunk, ötezer forint / 2db áron. Mai nap jutottam el oda, hogy akkor ezeket el is hozzam. Készséggel leszerelték, majd "nincskedvemleszerelniajándékmegúgysemkellsenkinek" indokkal megkaptam kompletten, fékdobbal, kerékaggyal mindennel együtt. Ennek nagyon örültem, mert így is nagyon kevés az itthon lévő kábé öt pár.
Elkezdtem lebontani. A kettő közül az egyik teljesen tökéletesen jár, a másik viszont be van rohadva. Hollo mutatta, hogy ez a legkevesebb: pár hónapos fékfolyadékos kúra, és a szerkezet újra veszi majd a zsírt, és teljesen tökéletes lesz. Ennek fényében elkezdtem alaposan letakarítani, és a szilent részénél bekentem alaposan fékfolyadékkal. Remélem, holnap már ki tudom ütni belőle, hogy ténylegesen a csapszeget úsztathassam a lében.
Addig még kitalálom, hogy a tökéletessel is el akarom-e ezt játszani, avagy felesleges, és bőven elég bele a friss olaj.

Mellesleg a szerkezetben vadiúj fékbetétek voltak, és kiderült, hogy a dobon is csak a rozsda volt ijesztő: belül egy fél milis válla sincs neki. Minden bizonnyal egy alaposan felújított fékkel van dolgom. A betéteket minden bizonnyal kidobom, de a fékdob tuti ez fog felkerülni. Azért felteszem még valamikor esztergapadra, és megmérjük, hogy ovális-e? De szerintem nem lesz.

Röviden ezek a történések. Képek lesznek, bár nem mindegyik ma készült.

Sőt. Ha jobban belegondolok, egyik sem ma készült :D

2010.05.18. Kedd

Hupsz, blogolok. Rég tettem.

Lezajlott a IV. Országos Tibi és Csaba találkozó, ami teljesen véletlenül egybeesett a Mohácsi Találkozóval, mind időben, mind pedig helyileg.

Volt nagyon sok Tibi és Csaba jelen, de ez a poén már kicsit lejátszott lemez, úgyhogy áttérek a megszokott nevekhez.

Szóval, első sorban köszönöm Döminek, hogy utitársam volt, ezzel könnyítve az utazás költségein.
Továbbá köszönet Szilvinek és Nyuszynak, hogy ezt a remek találkozót megszervezték, nagyon jól éreztem magamat, a hely szuper, az idő többnyire nekünk kedvezett, és természetesen a társaság is nagyszerű volt!

Robinak és Pety@nak köszönet a fényfestésben való segédkezésért!

Na, ez volt a találkozóról a villámblog. Ami most jön, az már kicsit más téma. Egész pontosan az, hogy úgy gondoltam, az alufelni dolgot egyelőre kényszerpályára helyezem. Legalábbis addig, amíg nem lesz pénzem normális gumikra rá, és magát a felnit nem tudom rendesen rendbe tenni, felesleges ezzel nyúzni az autót. Nem beszélve arról, hogy a tehermentesítő sincs még meg.

Van nekem itthon egy garnitúra Fiat feliratos felnim, de abból három arany színű, egy pedig ezüst. Nem szarul van lefestve, viszont nagyon nem tetszik ilyen kinézettel. Pocok hozta meg az ihletet, csupán én nem ecsetelős festegetést akartam. Valamelyik nap az OBI felé sodort a sors, a festékszórók között rögtön kiszúrtam a szürkéket. Sok-sok tanakodás után kiválasztottam a RAL 7000 színkódút, ami ott pillanatnyilag úgy tűnt, hogy a gyárival megegyező szín. Megkérdeztem erről Julit is, ki ott volt mellettem, hogy segítsen a döntésben, majd kérdésemre teljesen kielégítő választ adott, miszerint "fogalmam sincs, milyen a gyári". Szóval szerinte is jó lesz ez a szín.

Pár napig még szüttyögtem vele, végül ma nekiugrottam, takarítottam, vakargattam, előkészítettem. Szegény ember vizel, s főz, s mivel egy komponensű olcsó festékkel kezdtem neki, így a szép babakék 3M szalag helyett barna cellux lett a maszkoló anyagom, csiszolópapírral érdesítettem a felületet, és valami ásványvizes üvegbe lefejtett nitrohigító-maradékkal takarítottam meg a felületet :D :D . Bár tisztában vagyok vele, hogy csoda, ha egy évig megmarad a szín rajta, az alkotni való akarás segített.

Magam is meglepődtem, hogy milyen szépen sikerült felvinnem az anyagot a felnire, tisztára úgy, mint a szakik (a szakik ezt most kikérik maguknak gondolom :D ). Eléggé szépen terült a cucc, és marha gyorsan száradt (mondjuk ez rá is volt írva a dobozra. +200Ft felárért tudta ezt az opciót).
Szép lassacskán mindegyik felnire felkerült az anyag. Az arany színűeken volt valami lakk-réteg szerűség, amit szerintem nem sikerült rendesen eltávolítanom a csiszatoláskor, később pedig a szürke festék alatt repedezni látszott. Minden bizonnyal erre vonatkozott a flakonon jelzett "szintetikus anyaggal kezelt felületre ne szórjuk". Miután a szelepek körül is sikerült szépen lefestegetni, a maradék anyagot felködöltem a négy felnire (úgy használom a szakszavakat, mintha értenék is hozzá :D . Hozzáértőktől ezúton is bocs :D ), azaz tisztes távolból hogy nagyon ne b@sszam el a végére azt, ami jól sikerültnek tűnik.

Pár óra elteltével meglestem a végeredményt, és meglepően jónak találtam. Bár a kocsihoz még nem vittem oda, hogy összehasonlítsam a pótkerék színével, de úgy gondolom, sikerült eltalálni a megfelelő árnyalatot.

Ha pedig olyan sokáig bírja majd, mint a JRB kúposain a legolcsóbb "Faust Rallye" kályhaezüst (négy év után sem nagyon akart lekopni :D ), akkor azt hiszem, egy homokszórásos játék után szebben fel fogom vinni a kerekekre. Természetesen gumi nélkül, mert én úgy szeretem spriccelni az anyagot ;)

Niki ex-orrán sikerült egy gyors összeférhetőségi tesztet csinálni az átlátszó lakkal. Sajnos nem szeretik egymást, hiába a közös gyártó, így az nem került fel rá. De lehet, hogy az átlátszó lakk túl öreg már. A flakonból már prüszkölve jön csak...

Ha beválik, ősszel nekiugrom a téligummák felnijeit is leküldeni vele. Az alufelnikből nem tudom, mikorra lesz valami. De nem teszek le róluk, mert nekem nagyon bejön az a galuskaszaggató :D .

És azt hiszem, ideje lenne betenni hátulra az új rugókat. Illetve most már tényleg ki kéne cserélni a váltótartó bakokat. És mit hagytam ki? Ó igen, alvázvédelem.

Azon agyalok, hogy kéne aknát ásni a garázsban. Lehetne nekem is medencém :D

Utolsó pár képen egy érdekesség. Volt itthon nekem már nem is tudom honan egy ablakspricni-motorom. Nem tudom, milyen autóba való, nekem úgy rémlik, anyu '86-os pókjából van, amiben egy Trabant ablakmosó tartállyal volt összeszerelve, és a csomagtartó aljára applikálva. Nem tudom milyen gyártmány, semmi ilyen jelzés nincs rajta. Viszont a csomagtartóban a pótkerék mellett, az ablakspricni szütyőkéjének szomszédságában egy furcsa felfogatási pontot leltem. És mily' érdekes, teljesen passzol a helyére a motor. Elképzelhető, hogy ez valami gyári megoldás volt, mielőtt megjelent volna a motoros szatyor?

Nanoplex gyújtással kapcsolatban is történt előrelépés, mégpedig az, hogy Hollo és Csutee segítségével kinyomoztuk, hogy a szíjtárcsa, ami felkerült a kocsira nem polskira, hanem Csinkvére, vagy Seicentóra való. Gyula adott egy jót, úgyhogy most már tényleg nincs sok hátra az összeszereléshez. Leszámítva, hogy a pöcsöm is tele van már vele, és nagyon nincs kedvem megint nekiugrani :D :D :D :D

Ennyi volt a történés. Majd még mesélek.

2010.05.03. Hétfő

Na, kérem szépen, a gép összeállt.

Sajnos nem ilyen ripsz-ropsz. Miután a hengerfejet leszedtem, és szépen letakarítottam (mondjuk ez erős túlzás), tüzetesebben átvizsgáltam. Meg is lettek a szivárgások nyomai is. Több helyen is látszott mind a tömítésen, mind a hengerfejen, hogy szépen a hűtés terébe átszivárgott a víz - és vissza. Nem is kicsit.

Óvatosan polírozás-szerűen felcsiszoltam a felfekvő felületeket, átnéztem a szelepeket, és környékét. Szerencsére minden rendben volt ott. Érdekesség, hogy nem úgy, mint a kispolskinál, egymás nyakán a két szelep, itt van köztük hely bőven. Esély sincs, hogy csak úgy gátas legyen a gép.

A blokk oldalán is eljátszottam ugyanezt, annyi különbséggel, hogy magát a blokkot nem takarítottam fényesre. Még.

Az új tömítést vékonyan bezsíroztam (szokásom nem szárazon összetenni, ha nincs rajt agyárilag tömítőpaszta), majd szépen lehúztam a megfelelő nyomatékkal, a megfelelő sorrendben. Érdekesség, hogy öt lépcsőben kell meghúzni a hengerfej csavarokat, köztük pár perces szünetekkel. (Majd ezer kilométer után két lépcsőben megint utánahúzni, egész pontosan lazítani, és ráhúzni :D ).
Visszakerült a szívócső karbistul (amit nem mertem leszedni, olyan sok vákumcső megy rá :D ), az új tömítéssel, illetve a kipufogócsonk is. Ide használt tömítés került vissza. Ez van sajna, 6 ezer forintot sajnálok ide. A hengerfej-tömítés is olcsóbb volt :D .

A vezérlést szépen visszatettem, az autodatából nyomtatott ábrák, és leírások szerint. Ez több okból is érdekes. Most szembesültem azzal, hogy ez a blokk nem is balra forog. Tévhitben éltem évekig... :( Eggyel kevesebb rokoni szál az Imprezával :D . Bár lehet, az is jobbra forog. Igazándiból már nem is érdekel :D .
A másik pedig az, hogy az autodatában megint leltem egy hibát. Itt konkrétan a vezérlés volt rosszul ábrázolva.

Történt ugyanis, hogy jelre tettem a vezérműtengelyt, és a főtengelyt is. Előírásszerűen körbeforgattam jobbra a főtengelyt kézzel, és ellenőriztem, hogy minden jel a helyére került-e vissza. Miután minden így volt, szépen összepakoltam mindent a helyére, feltöltöttem vízzel, majd gyújtást állítottam, és indítóztam.
Na, ez utolsó két mozzanatot sokat csináltam az elmúlt napban. Egyszerűen nem akart összeállni a kép. Minden jó, de mégsem jó. Szerintem legalább fél liter benzin a kipufogóban végezte a sok indítástól. Szerencsére nem robbant szét megint :D .

A lényeg, hogy mai nap volt megint türelmem, hogy alaposan nekiálljak átnézni. Először a komplett elosztót akartam fordítva beszerelni, mert gyanús volt, hogy a gyújtási pillanatban a hármas henger felé néz a rotor. Azt nem tudom feltenni fordítva, végül kiderült magát az elosztót sem. Strobit fogtam, indítóztam, villogtam a szíjtárcsára. A jelölés pont a túlsó felén volt. Azaz 180°-kal máshol. (a kettes és a hármas hengernek is jelölve van a felső holtpontja a szíjtárcsán, csak az máshogy). Na, zsír, szarul lett összeszerelve a vezérlés. Még szerencse, hogy a dugattyúk és szelepek úgy vannak kitalálva, hogy a hülye európai suttyók ne tudják tönkretenni :D

Leszedtem sokadszorra a fedelet, átforgattam a másik jelölési pontra a főtengelyt, összeraktam, de a fedél nélkül. Indítóztam egyet (rutinosan, motortérből), és láss csodát, indult elsőre. Ennek örömére szétszedtem a szíjtárcsát, hogy a fedelet fel tudjam tenni, és tádám, máris készen volt a gép.

Bemelegítettem, kiálltam vele, légtelenítettem a rendszert, azaz járattam a motort, utántöltöttem, mentem vele. Először (valószínű a levegős rendszer miatt) még ingadozott a vízhőmérséklet, bár tapasztalat az volt, hogy menet közben nem ment le a skála aljára (mint régen), hanem felette megállt. Álló helyzetben viszont megint felmelegedett. Majd, ahogy folyamatosan légtelenedett, egyre inkább abbahagyta az ingadozást. Alapjáraton járattam még egy darabig, és olyat tapasztalhattam, amit évek óta nem: a ventillátor magától bekapcsolt. Majd pedig ki. Ójeeee, újra víz van a gombánál, nem pedig gőz :D Éljen-éljen.

Holnap ezzel fogok felmenni a nagyvárosba, tesztelem élesben is. Remélem minden rendben lesz vele. Ha minden jól alakul, leeresztem belőle a sima vizet, és feltöltöm fagyállóval. Amíg ez nem tuti, addig nem akartam elpazarolni bele a szép új folyadékot, a régi kakit meg nem akartam visszatenni bele.

Miután minden visszakerült a helyére, és szépen takarítgattam a kéznyomokat a motortérből és a sárvédőkről, gondoltam, megcsinálom, amit már régóta tervezek. Bojrészer-szerűség, de nekem bejön: lefestegettem a szelepfedelet. Nem telibe, csak úgy módjával. Az eredmény a képeken látható :) .

A terv most az, hogy a sárvédőívekről eltüntetjük a rozsdát, a műszaki + 2 hónap erejéig (azaz összemókoljuk), megkapja a bontóból megmentett gyári sárvédőív-díszeket (ezáltal kevesebbet kell szarozni vele), majd kap profi prevent alvázvédőt, aminek inkább takarás lesz most a feladata, utána pedig megy műszakira.

Ha minden jól alakul, akkor pedig elkerül egy új, szerető gazdihoz, akinek tervei vannak vele. Addigra remélhetőleg már látszódni fog az alagút vége a pirossal, amivel meg nekem vannak nagy terveim.

Képek fosok, jobbat nem kaptok, mert el fogtok szörnyülködni az autó állapotától.

A vezérléshez, utószóként hozzátérve: életemben nem láttam még olyat, hogy a vezérműszíj terhelt oldalán volna a feszítő-görgő. Hülye japók...


Csőőőőőő, Babinéni, csőőő!

2010.04.27. Kedd

Basszus, blogot akartam írni ma a Subaruról.

Szóval, még nagyon régen kiderült, hogy a hengerfej-pakolás gyanús a kocsi. Ez okozhatta a víz hőmérsékletének ingadozását, az elégtelen hűtést és fűtést.

Mai nap rávitt a lélek, hogy nekiálljak ennek a műveletnek. Viszonylag nyugodt tempóban bontogattam a kocsit. Leeresztettem a vizet elsőnek. Érdekes mód, az alig használt víz barnás-szürkés lett. A szaga is gyanús volt. Hoss Karcsinak igaza lett, jó tippeket adott minden bizonnyal: a kipufogógáz a hűtőközegbe szivároghatott, emiatt nem tudott elég gyorsan légteleníteni a rendszer, a motor egyik felében pedig csak forró gőz volt.

A japánok mindig meg tudnak lepni. Egyetlen csavar sem szakadt bele a hengerfejbe, a kipufogó csonkról úgy jöttek le a csavarok, mintha tegnap húzták volna meg.

A két szelephimba tengelyének kiszedése már igényelt egy kis hősugárzót, gázlángot. De végül kijött. Ezek a japánok viccesek: a szelephimbákat a rugókat benntartják, a helyükön, ha kiszedem a himbatengelyt. Beszarás :D

A hengerfej lejött szépen. Egy kis adag víz-olaj kibuggyant az első hengernél, de ennek az oka minden bizonnyal az, hogy a vízpumpa környékéről nehezen tudott kifolyni a víz a leeresztéskor.

A tömítésen konkrét szakadást, átégést nem látni, csupán koksz-foltok utalnak arra, hogy valami nincs rendben. Remélem tényleg ez lesz az oka. Bár nekem kicsit gyanús.

Érdekesség, hogy az első és a harmadik dugattyú tetejét ronggyal fényesre tudtam törölni, a kettes dugattyú tetején viszont rendesen van koksz. Namost, vagy ide jutott valami trutyi, vagy a másik kettő dugattyút tisztította a víz. Kicsit elbizonytalanodtam.

Holnap letakarítom mindegyiket alaposan. A hengerfejet meg alapos takarítás után átnézem tüzetesebben. Első ránézésre semmilyen gondja sincs, azon kívül, hogy koszos.

Hogy ilyen közelről láthatom a blokkot, végre megtaláltam az olaj fogyásának az okát. Már eddig is gyanakodtam a szimeringekre, most már szinte biztos, hogy a vezérműtengely végén lévő cucli a hibás. A főtengelyét még nem láttam közelről sajna.

Gondolkodom még, hogy leszedjem-e a vízpumpa fedelét. Hátha ott is gond van. Most elvégre tényleg könnyen hozzáférek. Így egy tömítést bukhatok maximum, viszont ha az is rossz, akkor megint bonthatom le az egész mindenséget.

Ja, az elejéről elfelejtettem mondani, hogy végre megtudtam, hogy nem korongos, hanem himbás a szelephézag-állítás.

Röviden most csak ennyit tudtam összeszedni a témával kapcsolatban. Holnap (vagy valamikor) jön a folytatás. Addig Polski a szabad ég alatt :(:(:(

2010.04.26. Hétfő

Az elmúlt napok történései között leginkább csak azt szeretném megemlíteni, hogy az olajteknő tömítés nagyon jól szuperál, nem ereszti az olajat. Kezdem azt hinni, hogy eddig sem tette.

Voltunk Sárváron, természetesen Polákkal. Az autó nagyon szépen teljesített, három személlyel indultunk neki pénteken kora délután. A CB végig a kamionos csatornán volt, végig értesültünk minden egyes fontos infóról, többek között hogy hol látható "háromlábú", illetve hol van "jóság".

Sárváron Juliék futottak pár kört, ha már futóverseny van. Na jó, ez így pont nem igaz, fordítva volt, futóverseny miatt mentünk Sárvárra.
Az autó mindenféle hiba nélkül teljesítette a távot, és ismételten bevált, mint sikeres "buzdító" eszköz. Ismét szólt a zene a futóknak, melynek nagyon örültek. El is kellett a biztatás, hiszen ez egy 12 / 24 órás verseny volt, azaz egyes nevezők 12, egyes nevezők pedig 24 órán keresztül futottak megállás nélkül. Valaki meg csapatban, harmadmagával teljesítette ezeket a távokat.

No, autóra visszatérve, dallamkürt megint tette a dolgát, sikert arattunk vele megint :) . Megismerkedtem egy polákos sráccal, aki kicsit leharcolt, ámde nagyon szeretett Polskijával rögtön oda is jött ismerkedni. Rögtön beagitáltam a klubba. Aztán ment tovább a dolgára, majd 20 perc múlva megint csak visszajött, hogy engem milyen néven talál meg ott, mert az előbb sikeresen regisztrált :D

Vasárnap bejártuk Vas megyét, volt dolgunk itt-ott, aztán útnak indultunk haza. Az autó nagyon szépen teljesített, kicsivel több, mint egy tank kellett neki a bő 600 km-es túrához, az átlagfogyasztás pedig 100 km-re vetítve 4,9 literre jött ki. Ez eddig a legjobb adat, amit produkált, amit a három személyhez viszonyítva nagyon barátságosnak találok.
Ehhez minden bizonnyal hozzájárult a már korábban is említett, "ha kicsit jobban nyomom neki, kevesebbet fogyaszt" elv. Egész pontosan mindenhol igyekeztem minél hamarabb elérni a megengedett sebességet, és tartani is azt.

Viszont a szelepfedelem környékén valahol szivárog az olaj. Egész pontosan olajködös minden belül, sőt, kicsit még a rácson kívülre is jutott a gépháztetőre. A kartergáz-elvezető cső eléggé repedezett, illetve az olajbeöntő-sapka is gyanús nekem. A légszütyő szerencsére olajmentes, ahogy a lukas csavarok is. Tehát tuti, hogy a hibát motoron kívüli alkatrész okozza.

Mai nap szépen lemosom a motort, és a szelepfedelet megigazítom, meg szerintem beteszem Cincinlovagtól kapott szelepfedél-tömítést. Az barátságosabbnak tűnik, mint a jelenlegi. A beöntő-sapkát is alaposan szemügyre veszem, illetve igazítok a szelepfedél ezen részén is, hogy passzentos legyen. Mert jelenleg teljesen rácsavart állapotában lötyög, egy pár fokkal visszább pedig szorul.

Azt kifelejtettem, hogy pénteki nap lehoztam a padlásról a régen felcipelt ülést, gondolván, beteszem a mostani helyére, mert annak a rugói eltörtek hihetetlen súlyom alatt. Letakarítva látom, hogy eléggé szörnyű állapotnak örvend, így rögtön fejre is borítottam. Kiszedtem a kocsiból a fentebb nevezett ülést, és mellétettem a másiknak, majd csavarhúzóval, és egyéb szerszámmal nekiálltam, hogy kiszedjem belőlük a rugókat. A gyári ülésben két rugó már cserélve volt, valami ismeretlen fajtára (nagy volt bele, egyszerűen lógott :D ), illetve kettő volt eltörve. A padlásról lehozottban mindegyik hibátlan állapotú volt, így szépen feltöltöttem a gyári ülést azzal. Az eredmény nagyon jó, ismét kicsit magasabban vagyok a kocsiban, és rugózik is szerencsére. Érdemes még megjegyezni, hogy a gyári üléseim fel vannak tuningolva mindenféle földi jóval, mint például stokira való kispárna, meg nyuszimintás ágynemű-huzat. De komolyan mondom, kényelmes, tehát nem vesződtem az eltávolításukkal.


 Röviden ezek történtek az elmúlt napokban.

Nemsokára pedig jön majd a nanoplex-gyújtásos sztori. Pillanatnyilag sajnos megállt ott a dolog, hogy a jeladóm halott. Legalább is, az oszcilloszkóp szerint alig van induktivitása. Néha-néha egy kósza szikra kijön a szerkezetből, de üzemelni még nem tud sajnos.

2010.04.18. Vasárnap

Elég sok minden történt az elmúlt pár napban. Megpróbálom össze szedni.

Találkoztam Gyulával, aki meglepett engem egy elegantos szíjtárcsával, és egy elektronikával. Innentől kezdve már teljes a kép a Nanoplex gyújtáshoz.

Még aznap a bontóban be is szereztem a megfelelő fajta csatlakozókat hozzá, itthon nekiugrottam a rajznak, szépen össze is hoztam a kábeleket. Vettem még a már jól bevált Ariete benzincsövet, csak most más méretben, a depressziós kapcsolóhoz. Legalább színre passzoljon :) . A Subaruban már jól teljesített ez a fajta benyacső, hasonló céllal.
Innentől már csak a csodára vártam, hogy hozzon ihletet a szereléshez.

Sikerült defektet kapnom. A már javított jobb hátsó adta meg magát. Egyik reggelre leeresztett. Felpumpáltam kompresszorral, de sajnos pár óra után megint leengedett. Felkerült a pótkerék, majd odáig jutottam, hogy a jelenlegi gumival felesleges szarozni. Alapból keskenyebb, mint a felni, ezáltal hülyén áll rajta, rosszul tömít. Kell rá egy új, avagy használt, de normális méretű gumi. Addig marad a pótkerék, a pótkerék helyére bekerült egy másik kerék pótnak. Illetve a Subaru gyári 12"-os dísztárcsáját felhajítottam rá, hogy ne legyen nagyon szembetűnő.

Leszereltem a rádió antennáját. Idegesített, ahogy csapkod, meg szarul is nézett ki, meg úgy általában, utálom az ilyenfajta antennákat :D
Helyette CB antenna. Az felkerült a kocsira. Elég régóta vacilálok ezen, hogy fúrjak-e tetőt, vagy tetőcsomagtartón tegyem fel, vagy mi legyen.
Végül a vonó horgot vizsgálva meglett a megfelelő megoldás. Le is gyártottam gyorsan a tartókonzolt, össze is hoztam, fel is szereltem. Egész pofásan áll. Először természetesen próba, bekötés nélkül, hogy mennyire pofozza a kasznit maga a szerkezet. Szerencsére nem leng ki, így jöhetett a bekábelezés.
Az RG 58-as kábelt szépen sikerült átvinnem egyelőre csak a hátfal alatt, be a motortérbe. Ott egy amfenolos kuplunggal tovább került be az utastérbe. Erre azért volt szükség, hogy ha leszerelem a hátfalat, akkor ne kelljen kihúzni az utastérből a kábelt (főleg, ha fenn van az amfenol belül, akkor ez esélytelen mozdulatsor).
A rádió jelenleg a jobb első ülésre bedobva került üzembe, meglátjuk mi lesz alapon.

Szombaton jött a lehetőség a meglátásra. Illetve előtte próbáltam Pocokkal rádiózni, de sajna nem sikerült. Másnap OT expo, amiről külön nem írnék, nagyon jó volt, sajnálhatja, aki kihagyta. Az ott készült képeimet megtekinthetitek ide kattintva.

Az expo-t mi egy kis autókázással zártuk, miután Stiffit elvittük a vasútállomásra, Pocok, Pety@, Juli és jómagam a Szentendrei útra mentünk a palacsintázóba. Csatlakozott hozzánk Gedeon (metálzöld polák tulajdonosa), s miután jót lakmároztunk, kitaláltuk, hogy pont fel akarunk menni a Hármashatár Hegyre. Így is tettünk, miután Julit hazavittem, nekiindultunk az éjszakai városnak. Elhagytuk időközben Gedeont, kerestük megállás nélkül, de valahogy mégis a hegyen lukadtunk ki, ahol már várt minket. Rádiózni nem tudtunk, ellenben fotóztunk jókat :) .

Utána pedig mindenki haza.

Én pedig mai nap nekiugrottam a szíjtárcsa leszerelésének. Kitakarítottam a szűrőt, bár nem volt kosz benne szerencsére. Felkerült az új, szerencsére nem felejtettem el felszerelni a jeladót.

Idáig jutottam ma az elegant gyújtással, mert inkább az olajteknő tömítést szerettem volna megcsinálni. Ugyanis az olajam tényleg nagyszerűen fogy. Nagy nehezen levadásztam a helyéről, sikerült lekaparni róla a ráégett tömítést. Kőkemény volt már, szóval nem tudom, hogy tömített-e, vagy nem. Most parafa került rá, mondhat bárki bármit, nekem ez vált be.

Ezek után swr-t mértünk a cb antennához. Nem tudom, ki érti, de azért leírom: a jelenlegi felállással sikerült 3,5 illetve 4 körüli értéket produkálni. Azaz több jel jött vissza az antennáról, mint amennyi a rádióból ki. A megoldás az antenna végéből való lecsipkedés volt. Szépen, 2-3 centis darabokban lejött kábé 15 centi. Így sikerült egy 1,2-es értéket kihozni belőle. Bár továbbra sem nyereséges, viszont végfok kímélő lett a szerkezet. Kerestem egy megfelelő terepet, így sikerült Pilisszántó-Budapest rádiós összeköttetés, azaz beszélgettem egy jót Pocokkal :) . Remélhetőleg a találkozókon sikeresen tudjuk majd alkalmazni ezt a remek szerkezet.

Holnap váltótartó gumibakot cserélek, illetve az alját kell átvizsgálnom, mert múltkor sikeresen fennakadtam a saját kapubejárónkban. Úgy néz ki, a kocsi elkezdett leülni :D . Ezáltal az alvázvédés sem várathat nagyon, lassan itt van hozzá a jó idő is, talán ki is száradtak az üregek. Be kell szerezni az alapanyagot, aztán hajrá :) .

Ide meg azt írtam volna, amit szoktam írni a blogom végére :) .

Jöjjenek a képek, idétlenebbnél-idétlenebb képaláírásokkal.

2010.04.08. Csütörtök

Nem fogjátok ki találni, hogy mit csináltam tegnap :)

Igen, eljött az ideje, amire már február környékén elkezdtem lelkileg felkészülni: kicseréltem a laprugót!


No, nem ilyen gyorsan, mint ahogy itt fentebb elolvashattátok :) .

Leszereléshez a már jól megszokott előfeszített állapotban leszerelést választottam. Azaz felszerelt állapotban oda gyors-szorítóztam egy zártszelvényt, lelazítottam a csavarokat (na nem ilyen gyorsan :D :D ), majd szépen kivettem.

Felszereléskor a Gyula által javasolt két olajemelős megoldást választottam. Felszereléshez biztos, hogy jobb megoldás, leszereléshez viszont a megszokottat fogom alkalmazni a továbbiakban.

A függőknél a csavarokat már leeresztett állapotban húztam meg, hogy a szilent ne csavarodjon.

Hollo felhívta a figyelmemet, hogy egy jó időbe telik majd, mire újra leereszkedik a kocsi eleje, ugyanis a rugó régen volt felszerelve.

Első métereken kurva magas volt, 100 km után már határozottabban alacsonyabbra került (körülbelül olyan magasságra, mint az előző). Azóta nem mentem vele, viszont a magasságát megmértem, hogy jelenleg hol áll. Az elkövetkezőkben pedig folyamatosan méregetem, hogy tudjam, mikor áll be körülbelül véglegesre.

Jah, és ki ne hagyjam, hogy nem állnak csálén a kerekek, és a rugózás is határozottabban jobb. Nemsokára bekerülnek a felújított tengelycsonkok (azaz, ha felújítottam végre :D ), és akkor utána lehet vinni futóműveshez.

Hátsó rugót egyelőre még nem cserélem ki. Megvárom, míg az első beáll körülbelül a végleges helyére, és csak utána. Nem akarok seggelő polákot :D .

A leszerelt rugó képét érdemes megnézni :)

Mai napom pedig a Vespa összepakolásával telt. Szerencsére eléggé határozottan, és gyorsan sikerült vele haladni. Attól tartok, hogy talán kicsit gyors is volt a tempó. Megint megtudtam, hogy vannak hasonló alkatrészek a polákban és a vespában :) .

Ha minden jól alakul, holnap már röffenthető állapotban lesz. Feltéve, ha a karbit sikerül feltennem. Fel kéne még tölteni a blokkot új olajjal. Természetesen előtte meg le kellene ereszteni a régit :D :D .

Kéne még előre egy külső abroncs (a gagyi 5 ezer, a normális 10 ezer. Polákra is olcsóbb egy darab gumi basszus :D :D :D ). Nem véletlenül került vissza hátulra a régi Michelin. Bordázat még van rajta, annyit meg nem megyek majd vele, hogy elkelljen pár kis repedés miatt új.
Ha megtalálom, holnap előre felkerül a pótkerék. (mert ehhez a motorhoz olyan is van ám :) )

Röviden ennyi történt. Remélem legközelebb a teljesen kész állapotról mutathatok képet!

Jah, és Cica-rovat, Lajoskának szeretettel. Ma került hozzánk ez a kóbor állatka :) . Nagyon ari :)

2010.04.05. Hétfő

Történt egy pár dolog az elmúlt napokban.

No, nem éppen sok minden, de egy blogba összefoglalom, mielőtt elfelejteném.

Voltam Hollonál, láthattam sok-sok érdekes, és szép kispolákos alkatrészt. El sem tudom képzelni, hogy milyen lehet a többek által említett másik garázsa.
Csináltunk üzletet, kaptam három rugót nyolcért. Nemtudom, hogy a jelenlegi árfolyam mellett jó ület volt-e, én mindenesetre nem bántam meg.

A laprugócsere immáron nem várathat magára tovább. Ennek eredményeképpen ma megint bekentem jó vastagon a csavarját fékfolyadékkal, nehogy meglepetés legyen -előreláthatólag holnap- a leszereléskor.

Hátsó rugókat nem tudom, mikor fogom kicserélni. Nem szeretném szétszedni a féltengely-csuklót :D . De esélyes, hogy erre mindenképp szükség lesz, többek között azért, mert mostanra sikerült két értelmes állapotú rugót beszereznem a féltengely végébe (jelenleg a gömbcsuklós szettből származó gumidugók vannak benne).

Továbbá voltunk Julival hétvégén Velencén, körbefutotta a tavat megint. Én meg, mint vezérszurkoló, kísértem kocsival, előremenve megvárva, stb...

Még itthon kerestem pörgős zenét, amit a futók szeretnek, feltéve, ha a ritmusa olyan, hogy jól lehet rá futni. Ellenőriztem a dallamkürtöt is, hogy működi-e? Majd jó hangosan toltam nekik a jampi Rock&Roll-t, meg a kürtöt.

Sok-sok elismerő mosolyt, és integetést kaptam, sokan visszajeleztek, hogy örülnek a bíztatásnak is. Jól esett, hogy a célban, míg Juli kifújta magát, több versenyző is odajött külön megköszönni a bíztatást, és közölni, hogy milyen szép autóm van / neki is volt / ő is szeretne, stb...

Utána egyenesen Dunavarsányba mentünk a telekre, a hétvégét ott töltöttük. Kompoztunk is egyet :D Nagyon fostam, megmondom őszintén. Szerencsére feleslegesen!

Sajnos még Velencén elkezdett rakoncátlankodni az olajgombám. Gyújtás ráadáskor néha-néha nem világított, pedig tuti, hogy nem volt olajnyomás fél óra állás után. Megpiszkáltam a vezetéket, majd fél nappal később jött meg a hatása, és működött egy jódarabig megint. Végignéztem a lehetséges hibákat, úgy néz ki, hogy a gomba döglődik. Holnap ezt is cserélem.

Legalább ellenőrizni tudom alatta a tömítést is, ugyanis gyanúm szerint a gomba környékéről is szivárog az olaj, melynek köszönhetően az autó folyamatos olajcsere alatt áll (azaz mindig friss van benne :D )
Holnap beszerzek egy olajteknő-tömítést is, azt is mindenképpen cserélnem kell.

Gondoltam csinálok -Karki után szabadon- olyan fotót, ahol a nemzetközi egyezményes kézjelzést mutatom a gyújtáson nem világító olajnyomás-lámpának, de rájöttem, ennek nincs értelme, mert mindenki azt hinné, hogy az a bajom, hogy menet közben nem megy a generátorom :D :D :D

Kaptok pár képet, melyen jól látszódik például, hogy baloldalt abszolút nincsen sárpofozó gumim, se elöl, sem pedig hátul, meg ilyesmi.

A fogyasztással kapcsolatban, a tapasztalatom az, hogy már sokadik alkalommal jön ki egymás után 5,3 l/100 km-re a fogyasztás. Vegyes használatban természetesen. Úgy gondolom, ez elég barátságos.

És a szokásos: ha majd eszembe jut még valami, írok.

2010.03.30. Kedd

Retrósít avagy Retro Shit?


Nem bírtam magammal. Nagyon nem. Már nagyon régóta szemezgettem vele, hogy beszerezzek egy párral ezekből a remekekből. Aztán Stiffi blogjában megláttam egy képet...

Ma mentem bontózni, ugyanis fogyóban voltak a reléim. Gondoltam, rákérdezek, hátha van raktáron egy pár Videoton AB1010. (Semmi esetre sem AB1011!) Nem baj, ha hibás, nekem úgysem gyári állapotában kell. Sajnos nem volt, de én nem adtam fel. Pilisvörösváron beugrottam a bizományiba, ahol tornyokban állnak a Videoton cuccok. Volt raktáron, párban, felujítva (habperem cserélve a mély membrán körül), mindezt 3500,- Ft-ért. Az eladóval kitárgyaltuk szépen, hogy milyen szar a 1011 a 1010-essel ellentétben.

Hőlégfúvóval egy kicsit egyengettem rajta, aztán végül hagytam a fenébe: ezek így az eredetiek.

Eredetileg szerettem volna a gyári hangszórót egy SAL féle SBX 1010-essel helyettesíteni, de amíg szól, nem piszkálom. (Ez a hangszóró a gyári hangszórónak a kevlár-membrános megfelelője).

Hirtelen ötlettől vezérelve itthon kikaptam a kalaptartót, és elkezdtem beszerelni. Most nem követtem el azt a hibát, amit 8 éve, anyum pókján: nem a kalaptartó-szőnyeghez csavaroztam ( :D :D :D :D ), hanem alá szabtam egy-egy darab rétegelt lemezt, és azzal együtt rögzítettem a kárpittal. Erre többek között azért volt szükség, hogy fékezéskor ne billenjen előre. Ezzel a lendülettel új kábeleket is húztam be nekik, és ha már ott voltam, a rádió mögé is bekerültek az ISO csatik, amit még korábban vásároltam.

Mit ne mondjak. Nem egy hifi minőség, de kurvajól szól. Ezek után maximum egy icipici mélyládát dugnék el maximum a hátsó lábtérbe, amit nem lehet észrevenni, nomeg előre azért csipogó. És máris megvan a tökéletes minőség. De így is nagyon tetszik nekem. Azt hiszem, a mélyládázás teljesen felesleges: az majd a justyba kerül be. Ott van neki hely.

A kalaptartóról el is tüntettem minden felesleges dolgot. Egyedül a hangszórók, a szelepfedél-tömítés, és a bólogató kutyus maradt ott. Kész is a retro-életérzés.

Napfényben csodálva is úgy érzem, így teljes az összkép. Gyárihoz közeli külső, korabeli alufelni... Ja, és el ne felejtsem: a légterelők lekerültek. Magam is meglepődtem, milyen hamar :D . Nemsokára Grosso verdáját fogja díszíteni.

Tegnap pedig majdnem kicseréltem a laprugót :D :D :D

Végül azért nem került erre sor, mert Hollo és Hubo átugrottak pár motyóért. Egyrészt elbeszélgettük, guberáltuk az időt, másrészt szóba kerül Hollo ültetett rugószettje, amit eléggé jutányos áron ajánlott fel nekem megvételre.

Mivel a kocsinak nem állna rosszul, úgy gondoltam, hogy ebbe mindenképp bele kellene ugrani. Maximum ha megunom, beszerelem azt, amit tegnap szerettem volna. A napokban remélem sikerül is elhoznom :) .

Holnap, ha minden igaz, váltótartó bakokat fogok cserélni. Ha esetleg erre nem is kerülne sor, a váltót mindenképpen be kellene állítani vízszintbe, mert eléggé lóg(hat). Kicsit furcsa a váltás mostanában :D .

Na, mi van még? El kéne mennem fékerőt méretni. Egyre jobban izgat, hogy melyik dobom ovális. Nem akarok nekiállni találomra állítgatni.

És a szokásos: ha majd eszembe jut még valami, akkor beírom :D


2010.03.23. Kedd

Tippmix következik, értékes nyereménnyel!

Aki a legközelebbi időpontot meg tudja tippelni, hogy meddig bírom ki pillangóablak nélkül, az kedvezményes áron megkaphatja majd tőlem ezt a szuperszónikus szélterelőt.

Egész pontosan arról van szó, hogy nekem mindig is bejöttek ezek a plexi szélterelők. Csak a hazai Szatuna márkájúaknak olyan fajta kialakítása volt, ami a pillangóablak előtt élesen, derékszögben letört.

A minap a vaterán rábukkantam egy olyanra, ami nem ilyen, és eléggé barátságosnak tűnt a 3500 Ft-os ár. Lecsaptam, mai nap el is mentem értük. A helyszínen kiderült, hogy eredeti lengyel. Nagyon megörültem.

Egész napi programom közben nem tudtam vele foglalkozni. Mielőtt hazamentem volna, átugrottam LipTomhoz, el is újságoltam neki a nagyszerű üzletet. Ő csak egy mondatot mondott rá, amivel az egész napi vidámságomat ledöfte egy rozsdás késsel, ráadásul ezzel rá is világított arra, hogy hiába van nekem éles eszem, ha nem mindig használom.
"Hogyan nyitod ki a pillangóablakot?"

Szóval van egy nagyszerű légterelőm, ami szerintem tök jól mutat a kocsin, viszont a pillangóablak funkció most dizébüld lett. Mondjuk nem is szoktam használni, tehát elvileg nem fog hiányozni. De lehet, hogy pszichésen b@szni fogja a csőröm. Tehát majd elválik.

A gömbcsukló továbbra is szépen üzemel, a laprugónak még mindig nem volt lelkierőm nekiállni, de szerintem holnap lesz ennek a napja. Jah, és holnap eltávolítom az antennát is a fenébe. Helyette felkerül a cb antenna. Nyugi, nem fogok tetőt fúrni :) . Ellenben régi antenna helyet dugózni igen. Sajnos átmenetileg ilyen lesz :(

Pocokkal voltunk kirándulni, de ő erről már blogolt korábban, ugye. Nemrég voltam Huboval bontóban. Eléggé fejfájós napom volt, tehát nem voltam valami aktív a bontózásban. Viszont szereztünk km spirált, mert az megdöglött odafele úton. Illetve  a potméteres ablaktörlő ütemszabályozó is beszerzésre került. Nemsokára belekezdek ennek az elektronikának az ablaktörlő-kapcsolóval való egybeépítéséhez.

Mit írjak még? Majd ha eszembe jut még valami, akkor írok.

Írok is!
Mai nap (szerda) elvittem a Bálint Karcsitól vásárolt, Nyuszy ex-Enikőjének alufelnijei közül a defekteset egy gumishoz. A perem mellett szökött a levegő. Ez betudható a nagyon szar peremnek. Sajnos nagyfelújítás kellene ennek a felninek, és egy normális ráillő gumi sem ártana. De sajnos a 12"-osak valami hihetetlen aranyárban mennek. Ennek figyelembevételével erősen elgondolkodtam azon, hogy célszerű-e megtartani őket?
Mindenesetre a rajta lévő gumik még nem érték el a kopásjelzőt, tehát talán még most nyáron el lehet vele járkálni.

Sajnos központosító/tehermentesítőt nem tudtam hozzá szerezni. Minden bizonnyal holnap azt is sikerül beszereznem. Most feltettem így, hát mit ne mondjak, talán életem első kerékcseréjének szintidejét is sikerült alulmúlnom. De fenn vannak, jól is állnak. A 80-as évekbeli stílus összképébe ráadásul nagyon szépen passzol is. :)
Az már biztos, hogy a jobb első kerékcsavarok beleérnek a fékbe, vagy a fékrugóba, tehát abból le kell szabni mindenképpen, mielőtt magától szabják szét egymást.
Továbbá balkanyarban erősen darált. Ennek az oka a kormányösszekötő alsó biztosítóbilincse volt. Elforgattam 90°-kal, most tökéletes.
Kicsit rázott, féltem, hogy nem teljesen központos lett. De a benzinkúti kompresszor, minden bizonnyal hitelesített műszere megoldotta a problémát: egyik sem volt megfelelően felfújva (vagy sok, vagy kevés volt benne). A gyári gumik mérete miatt gyári értékre fújtam őket. Így tuti.
És tényleg :) .

Most csak mobilos képet lőttem, mert enélkül Pety@ nem tud aludni :D :D :D . Holnap kaptok jóféle képeket is :)


2010.03.15. Hétfő

Túl az első 4500 km-en.

Igazándiból ez csak egy villámblog lészen, ugyanis sok minden említésre méltó nem történt a kocsival.

Az első, hogy a gömbcsukló remekül üzemel. Túl vagyunk egy teli tanknyi autózáson. Eddig nem jelentkezett semmiféle probléma, (kopp-kopp). Folyamatosan ellenőrzöm a gumiharang helyzetét, állapotát, illetve a csapágyak hézagát (egész pontosan megrángatom a kereket, hogy nem kotyog-e?). Kicsit tartok attól, hogy a csavarok lecsavarodnak. De szerencsére ennek eddig semmiféle jele nem volt. Remélem nem is lesz.

Kíváncsi lettem, hogy Laceeee állítása vajon az én autóm esetében is fennáll-e? Miszerint ha az ember kicsit jobban nyomja neki, tempósabban, pörgősebben, akkor jobb a fogyasztás. Habár eddig csak egy tanknyi benzinen teszteltem, ez eddig igazolja az állítást. Az elmúlt cirka 11 alkalommal a fogyasztásom 5,6-5,9 literre jött ki. Ez amolyan vegyes, van benne város, van benne országút is.
Az elmúlt egy tank esetében sem történt másként. Bár az utolsó 100 km-t hegyre fel és le, négy személlyel tettük, még így is barátságos, 5,3 literes átlagfogyasztást hozott a számítás. Egyelőre úgy néz ki, hogy az országúti 90-es tempó tényleg takarékosabb.
Ezt majd még tesztelem a továbbiakban.

Igazándiból jó lenne, ha nyár lenne, akkor alapból barátságosabb fogyasztás várható.

Sikerült megjavítani az erősítőt. Szerencsére nem volt vészesen nagy gondja. Lassan talán összeáll a kép az autó hangrendszeréhez is. Most már csak rá kellene szánnom magam, hogy valami elfogadható hangdobozt készítsek a kalaptartóba, illetve neki kellene állnom hangváltót tekercselni. Nem tudom, melyikhez van kevesebb kedvem :D

A motortérben viszont továbbra is olajköd nyomai láthatóak. Érdekes, a szelepfedél továbbra is olajos, pedig ez már a hegesztett nyakú verzió. Egy alapos motormosás kéne neki, és tovább keresni az olajfolyás / szivárgás helyét. Az olajgomba alól tuti jön, és a teknő tömítése is hibás lehet. Ezeket majd az olajcserekor szeretném megejteni. Legalábbis a teknőt mindenképp olajcserekor szeretném takarítani.
Továbbá a kartergázcsőre is gyanakszom, szanaszét van repedve, és keményedve. Majd ennek is utánanézek valamikor.

Mai nap Pocokkal túráztunk egy kellemeset Esztergom-Visegrád vonzáskörzetében. Bár próbáltunk még hívni kollégákat, de sajnos vagy nem értek rá, vagy egyáltalán nem voltak elérhetőek. Nem baj, odakinn még hideg van ahhoz, hogy kényelmesen lehessen túrázgatni (kényelmes túrázgatás: max pulóver, és lehúzott ablak :D :D :D )

Megérkezett a hét folyamán a vitrin, illetve két kisautó. Tegnap volt hozzá elég türelmem, hogy szépen összerendezzem őket, illetve hogy a szobám megfelelő helyén felkerüljenek a falra. Kicsit szomorú vagyok, hogy a Gaz csak a ponyvatető nélkül fér be a vitrinbe. Illetve ha úgy rendezem át, hogy beférjen azzal, akkor a felette levő autók állnának furán.

Mindenesetre jó volt megfogdosni a kiskocsikat (csak most bontottam ki őket a csomagolásból). És valószínű egy jó darabig megint nem fogok hozzájuk nyúlni :D

2010.03.08-09. Hétfő-Kedd, ápdételve

Kora délután volt egy kis autószerelés Pocokkal, ezt már ő leírta a blogjában.

Miután továbbálltak, nekikezdtem, hogy kiszedjem a motort. Ugyanis úgy döntöttem, hogy féltengely csere lesz a dologból. Viandr kedden tud jönni, mondom, addig nyugodtan kiszedem a blokkot. Így is történt, sőt, rögtön le is ugrottak a menesztők. Kíváncsiságból felpróbáltam a két gömbcsuklóhoz való csillagot. Érdekes mód, a jobboldali, kopottabb féltengelyen minden további nélkül passzentosan felment, míg a baloldali, amin semmiféle kopás nem látszódott, kicsit kotyogott rajta. Felhívtam Hollo-t, hogy ő mit javasol, illetve tanácsot kértem a fórumon is. Kaptam is bőven, így egyelőre oda jutottam hogy....

Hogy nem tudtam, mit tegyek. Felhívtam Andrist, hogy esetleg nem tudna-e ma átjönni az új tengelyekkel. És mivel pont át tudott jönni, gondoltam, kipróbálom azon a két csillagot, hogy azon hogyan muzsikálnak. Ezek után meg könnyen el tudom dönteni, mi a helyes lépés.

Míg vártam rá, a kiszerelt blokkba belehajtottam azt a csavart, amit a burkolat lefestésekor kihagytam, ugyanis nem állt teljesen lukon a burkolat, és már nem volt idegem hozzá :) . Illetve felkerült a Wupex is, amit anno Liptomtól kaptam. Épp denszesszel takarítottam a krómvéget, mikor Andris és Tomi (öccse) befutottak. A hangulat a levegőben már pont jó volt, átöltöztek, én pedig nekikezdtem a méricskélésnek.

A lényeg, hogy a csillagok a vadi új féltengelyen is kotyognak minimálisan (mint a gyári bal oldali féltengellyel). Szép bordós-fényes színe volt, teljesen olyan, mint az akkor fent lévőnek (azokon a helyeken, ahol nem érte a kosz), annyi különbséggel, hogy ezen extraként volt egy-egy Bárdi Autó matrica. Remélhetőleg nem szar féle. Mondom, ha már itt vagyunk, akkor nem teszem össze használttal a cuccot. Új csillaghoz új féltengely dukál.

Bemelegítésként lekaptuk még a tankot, hogy felszereljem végre az új benzincsöveket. Marad vagy fél méter, még így is, hogy mindenhol ráhagytam rendesen :) . A beöntő csövet ki kellett cserélni, mert a régi már annyira repedezett volt, hogy csoda, hogy még nem szakad ki. A tank alatt szép rücsiréteg volt, jó vastagon, alvázvédő nélkül :)
Viszont a tank meglehetősen rozsdás volt már, és tenyérnyi darabokban hullott róla a festék. Azt mindenképp cserélni kell. Esélyes, hogy nemsokára akkor megejtem azt is, az alvázvédelemmel egybekötve. Így akkor alatta is rendesen le lesz kezelve.

Utána ledurrantottam a difit a helyéről, bevittem a műhely-asztalra, és szépen lassan kicseréltük a két féltengelyt. No, nem egészen így van, előtte a szétbombázott 500-as váltón még elpróbáltuk a műveletet :) .
Robi tanácsára mindent jól beolajoztam, nehogy valami gebasz legyen ebből. Szépen visszatettük a helyére. Kapott a megfelelő helyekre új tömítéseket. Viszont a féltengely porvédők, és a bennük lévő szimeringek olyan jó állapotnak örvendtek, hogy inkább azokat szereltem vissza. Szemmel láthatóan ezeken még nem volt hajszálrepedés. Hiába volt nekem itthon szépséges vadi új, sajnos nagyon sokszor tapasztaltam azt, hogy a vadi új két hónap után kiszakad. Feltöltöttem jól olajjal az egészet, mert az ugye leeresztődött belőle.

Jelenleg ott áll a dolog, hogy a váltó összeszerelve a helyén. Most jön az a rész, hogy a féltengely-csuklónak a "zöld izéjét" fel kéne rakni a hardy helyére, illetve a csillagos részt szépen összetenni, de úgy gondoltam, ezt inkább holnap csinálom meg. Ma már fáradt vagyok, nem szeretném, ha a fáradtságom miatt valamit rosszul tennék össze. Így is csodálkozni fogok, ha ez a váltó még valaha működni fog. (eddig még sohasem szereltem váltót, illetve amikor egyszer nekikezdtem, az nem működött utána :D )

Holnap folytatás következik, amiről igyekszem majd szintén blogolni. Esélyes, hogy update-ben.

És remélem nem derül ki, hogy szar féltengelyeket tettem bele, és jobban jártam volna, ha a gyári kopottat hagyom bent :D

Viandr-éknak köszönet a féltengelyért, és az önzetlen segítségért a szerelésben!

Érdekesség: kaptam csekket az Allianztól. 180 Ft-ról. Ugyanis 14 napig még volt biztosítás a kocsin, mielőtt bontóba került volna. :D :D :D

Ápdét: Mai nap folytattam a szerelést. A bal oldali hardy könnyen lejött, az új persely simán felment. Ahogyan többen is javasolták, a csavart párszor felhajtottam a kis féltengelyre. Természetesen nem vagyok a magam ellensége, a satuba befogtam egy használaton kívüli kis féltengelyt. Azon játszottam ide-oda. De csak annyira, hogy viszonylag könnyen rákapjon. Nem akartam teljesen elnyírkálni az önzáróját. Fel a helyére, a hézagot is sikerült belőnöm elsőre.
A csillagot -ahogyan Robi felhívta rá különösen a figyelmem- jó alaposan bezsíroztam. Pár percet eltöltöttem vele, mí az összes golyót végigtekergettem, és nem találtam már olyan helyet, ahol nem volt zsír.
Harang féltengelyre fel, műanyag-gyűrű fel, csillag fel, zéger fel. Mivel a féltengely-rugók közül az egyik el volt törve, és felemás megoldást nem szerettem volna, a szetthez mellékelt gumidugót tettem fel végül mindkét oldalra. Egy kis zsír a ricnire, egy adag zsír a perselybe, a maradék pedig a gumiharangba. A helyére beakasztani nem volt valami könnyű, de végül sikerült. Még nem zártam le véglegesen, mondván, az ördög nem alszik.

Jobboldali fele már nehezebb dió volt. Hogy pontos legyek, a hardy anya baszott lejönni. Melegítettem, kalapáltam, de nem akarta megadni magát. A kerék elfordult, bármit csináltam. Hiába ékeltem, hiába fékeztem. Végül csak megadta magát. A krovafej fix szárral, plusz a fél méteres cső már tényleg nehéz dió volt neki. Főleg a gázégős hevítés után :D
Sajnos ezen az oldalon nagyon nem volt szerencsém a persely felszereléssel. Egész konkrétan felment, és akárhogy húztam, kotyogott. A hiba ott volt, hogy leszereléskor meg sem néztem, így nem voltam benne biztos, hogy a kotyogás fennvolt-e? Polski kolléga javaslatára visszatettem a hardy-t, hogy meglessem, ott is kotyog-e? Ott is kotyogott.
Na, csodaládika elő, és keres. Találtam vagy négy kerékagyat kompletten, ezek közül az egyik teljesen  korrekt állapotban volt. Kitakarítottam, kapott zsírt, és máris felpattant az előző helyére. Persze nem szívattam meg magam megint: előtte asztalon összeszereltem.
A fékbetéteket viszont piszkáltam, így az önbeállókat sikerült elállítani. Mindenesetre a baloldalihoz feltűnően hasonlóan itt is összeraktam az egész mindenséget. Még egyszer leellenőriztem a csavarokat, pótoltam az önindító hátuljára való tartócskát, melyet az előző szerelők valamelyike simán kihagyott, majd szépen elkezdtem visszarakni a motort.

Továbbra is szar dolog egyedül motort visszatenni, de még mindig egyszerűbb, mintha ketten bénáznánk.
Kicseréltem még a szelepfedelet JRB szelepfedelével, ugyanis azon a beöntőcső körbe van lánggal hegesztve. Ugyanis a gyári fedél eresztette az olajat.
Illetve megleltem az olajfolyás helyét is: minden bizonnyal az olajgomba alatt nyomja a rendszer.
Visszakötöttem a csöveket, megnyugvással töltött el, hogy nem lettek rövidebbek a levágott csövek. Kábelek is a helyükön, hátfal fel. A hátsó rugót is kicseréltem ezzel a mozdulattal, mondván, hátha a használt is sokat segít.

Miután mindennel megvoltam, akkusaru vissza, és indít. Elsőre indult. Kicsit járattam, majd kiálltam a garázsból, ugyanis a kipufogótömítéseket zsírral tettem össze (tudom, rossz szokás), nomeg zsíros kézzel emeltem a motort a helyére a kipufogócsöveknél, tehát volt szaga rendesen.

Már a kiállásnál éreztem a különbséget!

Miután a szivatót vissza tudtam engedni teljesen, mentem egy próbakört. A kocsi megy, mint az állat! :D

A váltó csendesebb lett, gondolom a kenőanyag megléte sokat számít :) . Az autó viszont teljesen máshogyan reagál, mint ahogy megszoktam! Abszolút eltűnt belőle az a kispolskis tulajdonság, hogy elinduláskor kicsit megindul, majd nagyot lő. Egyből nagyot lő. Gázelvételkor azonnal motorfék. És nincs az a jellegzetes billegés. Nem tudom jobban körbeírni: abszolút más.
Mentem pár óvatos kört, hogy biztos-ami-biztos ne kapjon nagy terhelést azon részek, amik még lehet, hogy nem eléggé olajosak a váltóban.

Majd mentem pár erősebb kört. A fék szaga ekkor már érezhető volt. Lassan elkezdett az is visszaállni a megfelelő pozícióba szerencsére.

Visszaérkezve gondoltam, ellenőrzöm még a gyújtást. Ilyen dolgot viszont még nem láttam: a motor pöccre indul, szépen jár, a jelzés pedig a felső holtpont után van, körülbelül 15°-kal. Ezt meg hogy?
Megpróbáltam visszahúzni a megfelelő helyre, ekkor meg bejött két jel... ajjaj. ez a tengely kezd dögleni. Vagy a rugók hülyültek meg.
És most az alapjáratot sem tudom levenni 1000-es fordulatszám alá... Érdekes.

Holnap még belesek a röpsúlyrugókhoz, lehet, ott a gond. De ha minden igaz, nemsokára teljes lesz a szettem az elegantos gyújtáshoz.

Visszaálltam a garázsba, feltettem a lendkerék alatti burkolatot, a kipu fölé való burkolatot. Ekkor láttam meg, hogy az olajat tényleg a gomba körül prüszköli. A kipun friss olajpettyek voltak.

Ezek után még egyszer ellenőriztem a csavarokat, majd elkezdtem összepakolni a szerszámokat.
A garázs összepakolása közben feltűnt egy szokatlan tárgy a helyiségben... Komolyan két percig nem is esett le, hogy az hova is való. Majd beugrott, hogy igen, a nagy rohanásban valószínű kihagytam a motor hűtéséhez szükséges fontos kelléket: a vastag csövet.

Mára röviden ennyi. A tapasztalatok kellemesek. Remélem nem hullik szét a váltó.

És köszönöm-rovat a gömbcsuklóhoz: köszönet Robinak, Hollonak és Gyulának, Polskinak a gyors segítségekért, tanácsokért, és nem utolsó sorban a mérhetetlen türelmükért, hogy bármikor zaklathattam őket a már-már betegesen aggódó hülye kérdéseim miatt!

Nomeg Viandr-éknak, Hubonak meg már megköszöntem az előzményekben való segítségeket.

2010.03.07. Vasárnap

Tegnap vettem ISO csatlakozókat a rádióhoz, hogy milyen jó lesz majd vasárnap-hétfőn beszerelni végre az új rádiót (amit a vaterán sikerült beszereznem potom pénzért).

Ennek kicsit keresztülhúzott a kisautó.

Az egész ott kezdődött, hogy tegnap üresben kicsi kipogó hangot adott az autó jobb hátulja. Ha ráengedtem a kuplungot, akkor elhallgatott. És kanyarban kicsit más ütemben adta a hangját. Innen jött a felfedezés, hogy ez bizony a menesztő-hardy lesz.

Mai nap úgy tűnt, hogy délután neki is kezdhetek a gömbcsuklósításnak, ugyanis Juli 16 óra magasságában hazaindult volna busszal, én pedig a fűtött garázsban dolgozgathattam volna.

A lényeg az, hogy végül úgy alakult, hogy hazaviszem kocsival. Ennek a vége az lett, hogy a Frankel Leó utcára kanyarodva a menesztő megadta magát. Gyorsan felhívtam Karkit, ő pont 30 méteren belül szokott dolgozni. Sajnos most pont nem volt benn. Körbehívtam a társaságot, aszerint, hogy ki lehet legközelebb. Végül Hubo kolléga volt az, ki el tudott jönni, hozni nekem egy másik menesztőt. Neki, illetve az összes telefonos segítőszándékú kollégának ezúton is köszönet!

Az már tuti, hogy menesztőt cserélni szar. Gondolom ezzel mindenki egyetért. Na most, szemerkélő hóban cserélni még szarabb. Elrobogó villamostól egy méterre fekve viszont tuti, hogy szarabb, mint szakadó hóesésben :D .

Kicseréltük a cuccot, elköszöntünk egymástól, aztán mindenki elindult a maga útján.

A Bécsi úton kicsit még hergeltük egymást egy minissel, lámpától lámpáig (egész pontosan ő megállt minden piros lámpánál, én meg pont zöldre váltáskor érkeztem mindig. Ez pedig kicsit idegesíthette)

Sikeresen eljutottam az OMV kútig, Ürömnél. Ott megadta magát az új menesztő is. (vagy a féltengely. Fene tudja)
Anyu szerencsére pont útban volt, így volt, aki hazavontasson (mert én még egyszer nem feküdtem volna be alá, hogy megint menesztőt tegyek fel).

Anyu viszont jól tud vontatni. Nem törődik a dudáló villogó ideges autósokkal. Az egyetlen dolog, hogy velem se. Lekapcsolhatom a lámpákat, dudálhatok, villoghatok, csinálhatok bármit, ő bizony nem áll meg. Mint Andrea a GPS-ben, ragaszkodik az előre megadott célponthoz.

Szerencsére ha beleállok a fékbe, a kötél azért visszafogja annyira, hogy sebesen visszapakolgassa a sebességeket. Amikor egyes sebesség jött volna, szerencsére feltűnt, hogy majd kiesek az ablakon, úgy integetek :D :D :D Különösebb gond nem volt a vontatással, csupán majd bepisiltem, annyira kellett már :D .

Nagynehezen betoltuk a kocsit a garázsba, háttal, így holnap reggel azonnal nekiindulhatok, és bonthatom szét a hátulját. Gyula javaslatára meg kell fontolnom mindenképpen, hogy fel akarom-e most tenni azt a gömbcsuklót, vagy várjak vele az új féltengelyig... Holnap megvizsgálom alaposan a szerkezet. Lehet, hogy nagy hülyeséget követek el, de lehet összeteszem így. Menesztőt többet tuti nem szeretnék cserélni, és végül is a féltengely-csillag nincs akkora igénybevételnek kitéve, mint a menesztő (oldalirányú tehelést nem mér a féltengelyre, stb...)

Erre még extraként rájön az, hogy holnap 2 óra körül érkezik Pocok, de sajnos nem azért, hogy féltengelyt segítsen cserélni, hanem azért, hogy a zöld pókon dolgozzunk.

Aztán, ha sikerül időben végezni, lehet végre ráveszem magam, és kicserélem a benzincsövet is. Nameg a laprugót.

2010.02.28. Vasárnap

Ma majdnem lett egy Wartburgom 10 ezerért. De nem lett. Elmondom, hogyan:
csörög a telefonom. A következő hangzott el, az idézet 99%-ig pontos:
"- Szia Matyi!
- Szia!
- Van egy Wartburgom eladó, 10 ezerért! Kell?
- Nem.
- Biztos?
- Biztos!
- Kár. Akkor szia!
- Szia!"


Szóval továbbra is Polski. Az elmúlt hetekben nagyon sok minden történt. Többek között járt itt Gyula, elvitt egy nagy halom Polski alkatrészt, ami még JRB-ből maradt meg, illetve amit beraktároztam, de már nem kell. Így egy pár kúposfelni, kúpos futómű-alkatrész, meg sok-sok ketyere. Cserébe kaptam tőle elegant gyújtást, bár pillanatnyilag csak a jeladó és a depressziós kapcsolót sikerült kézhezvennem. Sebaj, ez már jó dolog, legalább ki tudom próbálni, hogyan működik. Amit rögtön megtudtam róla, az az, hogy nem mágnest kell előtte elhúzni, hanem csak egy sima mágnesezhető fémet. Például vasat. Hallod ezt CsuTee?

Voltunk bontóban is megint Pilisvörösváron. Gyula megszerezte a kézigáz tartópöckét az ex kispolskimból. Rossz így látni azt a gépet :(. Elvihetnék már a telepről.

Voltam Viandr kollégánál, többek között Opelt szereltem, ami ráadásul nem az övüké, de itt most nem ez a fontos a történet szempontjából, hanem az, hogy kaptam tőle sok-sok érdekes, és neki már nem értékes cuccot. Többek között visszakaptam a Lada műszereket, amit még én adtam neki, benzinsziontjelzőt, lámpatesteket, gyertyákat, szürke első indexburákat, stb... Ja, és egy ködlámpát, amit azonnal felszereltem volna, ha nem lett volna az egyik iszonyatosan rozsdás. Viszont annyira felbuzdultam a dolgon, hogy a bontóból menten elhoztam a két ugyanilyen, de kadmiumsárga lencsés ködlámpát ócsón.

Szerkesztettem tartókonzolt hozzá, hogy a lökhárító-tartó csavarjával együtt fogassam fel a karosszériára. A kasztni és a lökhárító vasa közé tettem egy gumilapot, hogy mégse a karosszérián a fényezést karcolja a cucc. Nomeg igazgattam a vason is. De attól tartok, hogy ez komplett cserés lesz sajna.

A vezetékelést sikerült szépen eldugnom, megint csak nem kellett sehol sem lukat fúrni. Kapott egy relét, mely jelenleg a párátlanító-ventillátornak behúzott vezetéken keresztül kapcsol. Nem akartam megint szétszedni a műszerfalat, nomeg párátlanító-ventillátorom sem nagyon lesz szerintem.

Az akkutól már korábban felhúzott vezetéket egy mini biztosítéktáblába vezettem be. Ebbe kerülnek az utólag bekötött cuccok lebiztosításra (ha már nem lehet egy helyen, legalább legyen két helyen :D ). feleszkábáltam a rendes biztosítéktáblával szemben. Innen megy tovább a delej a légkürtnek, immáron a ködlámpának, a maradék kettő pedig a fényszóró lesz. Ugyanis relézést fog kapni az is.

De mivel nem szeretnék vezetéket vágni, eléggé elmebeteg módszerrel kerül megvalósításra. Az eredeti izzófoglalatba becsúsznak majd csúszósaruk. Ezek fogják a reléket vezérleni. Két-két relét fog kapni a két lámpa, ezáltal meg tudom oldani, hogy külön legyenek lebiztosítva, illetve mehet majd bele a 90/90-es izzó is :D .

Ja, ki ne felejtsem, bekerült két H4-es foncsor, mert az előzőek már eléggé tompák, ráadásul R2-esek voltak. Érdekesség, hogy R2-es létükre halogén izzókat tartalmazott. Kép mellékelve :)
Most már csak két sárga fényű H4-est kellene beszereznem. Tungsram Gold-kereső túrára fel! :)

Felkerült hátulra egy 126 km/h felirat is, mert az is kell, ezért köszönet Titán kollégának.

A Dension merevlemezes mp3 lejátszó valóban nem vált be. Mert míg a subaruban hibátlanul üzemelt, a kispolskiban ugrált összevissza. Ez visszakerült a gazdájához, mert a subaruba most mást kell fektetni pénzügyileg. A vatáren beszereztem egy sd kártya és usb csatlakozós mp3 lejátszós cédés sokol egységet, mely a dévú díszí fedőnevet kapta koreában. Remélem nem egy nagy adag szar. De inkább ez, mint kétszer ennyiért ródsztár 4x7w-os cucc :) A kalaptartóba kellene eszkábálnom valami kis dobozkát, amibe a két enyhe mélyhangszóró bekerülhet. A már szétvágott oldalkárpitba a már jól ismert hs500-as középsugárzó, az a oszlop tövébe pedig a magassugárzók kerülnek, mindezt a már ismert saját tervezésű-építésű hangváltóval összehozva, a tökéletes hangminőségért. Aztán meglátjuk, kell-e közé erősítő.

A rossz hír most az, hogy a kocsi eszi az olajat. Avagy nem eszi, hanem nemes egyszerűséggel elszórja valahol. A gyertyák nem olajosak, a lukas csavaron sem látszik olajnyom. Viszont a blokk tiszta olaj mindenhol alul, tehát a gondot ott kell keresni. Bár a kocsi nem hagy maga alatt olajtócsát, mégis érdekes. Közel 300 km alatt a félig töltött karterben most éppenhogy csak elérte a minimum jelzést. Ez nem jó. Valamikor leszedem a kuplung felőli fedelet, hátha látni, hogy ott olajos-e a helyzet? Az olajteknő tömítés tuti szar viszont. A szelepdefelem is ereszti az olajat, de ott ennyi nem tud kifolyni ilyen rövid idő alatt, ráadásul úgy, hogy alig hagy nyomot.

No, mit felejtettem ki?

Ja, igen. Még a 2006-os velencei talin láttam Laceeee kocsiján, azóta szerettem volna ellopni az ötletet. Most, hogy neki azóta már a harmadik fajta lökhárítója van fenn, szerintem nem fog megharagudni.
Az egész úgy indult, hogy a hátsó lámpának a buráját szerettem volna egy jobb állapotúra cserélni. Mivel leszerelés közben sikerült az egész lámpatestet eltörni, leszedtem a fenébe az egészet, és helyére felszerkesztettem a viandr-től kapott, és végül nem felszerelt ködlámpának azt a felét, ami nincs pürévé rohadva belülről. Ezáltal lett egy 55W-os tolató lámpám. Végre hátrafelé is fogok látni :D . Meglátjuk vizsgaképes lesz-e a kocsi ettől :D :D :D

Ezek történtek mostanában. Valamikor a közeljövőben elviszem a volt melóhelyemre a szekeret, megmérjük a fékerőt és a lengéscsillapítókat. Bár lehet, egyelőre felesleges, mert az első laprugóm egyenes. Azt is ki kellene cserélni már, de egyelőre nem könnyű rászánnom magam. Az egyik első fékdob viszont tuti ovális, ezt szeretném kinyomozni, hogy melyik is az.

Folyamatban van a "B típusú rendszámtábla" előre. Egyelőre nem írok konkrétumot, viszont ha meglesz, akkor elmesélem, mi a megszerzésének az ügymenete. Addig felpróbáltam az itthon kallódó rendszámot :) . Tényleg az kell rá!

Kéne egy mosás már nagyon. Bár megint havazást mondanak, de ha nem lesz, akkor kap alvázmosást a kocsi rendesen. Aztán majd jöhetne a jó idő, szeretnék alvázvédőzni :)

Beszereztem egy újfajta kormánykapcsolót. Erre azért volt szükség, mert terveim vannak vele. A kialakításának köszönhetően nagyon jó mikrokapcsolókat, és potmétereket lehet beleszerelni utólag. Terveim közt szerepel, hogy a ködlámpát a távolságifény-karjának a végébe helyezett kapcsolóval lehessen majd kapcsolni, illetve, miután beszereztem egy fokozatmentes-potméteres ablaktörlő-ütemszabályozót, annak a potméterét szeretném áthelyezni az ablaktörlő kapcsoló karjába. Úgy, ahogy a fókszagány csoport autóiba is bekerült, csahogy itt valóban fokozatmentes lesz. Majd erről is blogolok részletesen.

A sebességmérő minimális ráncfelvarrása is folyamatban van. Többek között egy plusz műszert szeretnék beépíteni a kisautó piktogramjának a helyére. Ehhez viszont be kellene szereznem egy olyan műszercsoport, amiben megvan ennek a helye (a képen látható például nem ilyen). Azaz, ami előre ki van már vágva. A mutató is lecserélésre kerül, egy Ladáé fog felkerülni, mert az azért mégiscsak elegánsabban mutat.
Mielőtt valaki mondaná: nem, nem veszek elegant műszercsoport. Többek között azért nem, mert kurvára nem tetszik, a másik ok mellette meg az, hogy nem is néz ki jól :D . Legalábbis nekem nem jön be. De ezt már mondtam, csak más szavakkal.

Majd ha eszembejut valami, még mesélek.

2010.02.21. Vasárnap

Blogolok én is :)

Most Subarusat. Pirosasat. Olyan már elég rég volt.

Még a hét folyamán BexXter szerzett táblalemezt, és a hegesztő is elkerült hozzá. Azaz tényleg minden adott volt ahhoz, hogy elkezdődjön az érdemi része a munkálatoknak, azaz a kocsi összerakása.

A bal hátsó doblemez beszerelése volt az első feladat. Szokás szerint megint késtem vagy egy órát, de szerencsére így is jól sikerült haladnunk.
Mindenek előtt a doblemez mögötti egyik üregben levő merevítést kellett újra legyártani. szenvedtünk vele rendesen, de szerencsére sikerült egy korrekt elemet hajlítgatni. Mindez Bex keze munkáját dícséri. Miután ez bekerült, a doblemez is bekerülhet (apropó, Bex, most jut eszembe, hogy szerencse, hogy nem pontoztuk fel a helyére a dobot: az anyacsavarokat még nem tettük be a merevítésre :D )

Igazándiból a legnagyobb gond -a hidegen kívül- azzal volt, hogy a jó nagy ráhagyással kibontott doblemezből jó sokat kellett lefejteni ahhoz, hogy beférjen. De nagyon úgy fest, hogy belevaló (elvégre egy ugyanilyenből szedtük ki :D ), és nem is lesz vészes művelet a beszerelése.

Bepréseltük a helyére, és pillanatnyilag patentfogókkal van feltéve. Mivel ez sem teljesen rozsdamentes, az alsó peremét mindenképp pótolni kell, pillanatnyilag megint félretettük a dolgot.
Mindenek előtt be kell szerezni varrattömítőt, meg alapozót, meg ilyesmiket. Addig felesleges bevarrni a helyére, mert ki tudja, mikor tudjuk folytatni (remélhetőleg jövő vasárnap).

Az a helyzet, hogy ez az autó tényleg túl nagy falat. Ha aknából nézem, akkor mindenképp kidobásra kellene ítélni. Viszont felülről gyöngyőrű szépen fest rajta mind a fényezés, mind a szín, stb... Kár volna azért kukába dobni.

Szóval egyelőre megy tovább a szívás vele. Remélem azért nem úgy végződik, mint JRB...

Most egy eléggé szedett-vedett bejegyzésre tellett, ne haragudjatok. Bexnek ezúttal is köszönet a munkáért, a helyért, hogy ott állhat a kocsi, nomeg köszönöm az ebédet ezúton is!

Van pár mobilos képem is az eseményről:

2010.02.10. Szerda

Az elmúlt napokban megint történtek dolgok.

Tegnap elegem lett a döglődő dudából. Sajnos Pesten egyre gyakrabban kell használni, és ezzel a hanggal leginkább csak röhögést lehet kiváltani az emberekből, nem pedig másfajta figyelmet. A röhögtetésre a dallamkürt van, tehát megintcsak kocsi alá másztam. Leszereltem a régi dudát, helyére felkerült a már jól ismert Volga kürtből kapásból kettő. Megint csak nem volt szükség új luk fúrására, hála a már előre, gyárilag kifúrtcsomagtér-alsó-lemezre. Oda került az egyik, a gyári helyre a másik. Mind a kettő a gyári lemez-tartókkal. Kapott egy relét is, mert ezek a kürtöknek kapcsolt pozitív kell, a polski meg ugye állandó plusszal dolgozik, és a kapcsoló kapcsolgatja a testet.

Minden esetre most nagyon jó a hangja :D . Mire behangoltam mind a kettőt, a szomszédok már haragudtak nagyon :D

Mai nap nekiurgottam megint a jobb első kerékcsapágynak. A bontott komplett kerékagyat megvizsgáltam itthon, bekentem újra zsírral, ezáltal használhatónak minősítettem. A jelenleg fent lévőnek sajnos nem a külső csapágy volt a gondja, amit nemrég cseréltem. A leszerelt kerékagyban FSM jel volt, ami viszont most került fel, abban FIAT felirat. Tök jó :) . A fékdobban is Fiat feliratot leltem, azt hiszem, ez is akkor jóféle. Ha már ottjártam, a fékbetéteket is megvizsgáltam, szerencsére még van rajtuk ferodol bőven, bár nyárra esedékes lesz a fékszerelés.

Ezen kívül még a gyújtás bütykölése volt a feladat. Bár a kocsi jól megy, jól fogyaszt, aggodalomra ad okot, hogy egyenetlen az alapjárat, néha-néha megbillen a motor, és kihagy. Ez, és a néha nehezen indulás között párhuzamot véltem felfedezni. Először a trafóra gyanakodtam, ki is cseréltem, de sajnos nem segített. Kiszedtem a gyertyákat. Már az gyanús volt, hogy túl könnyen kijönnek. Látszatra minden oké, de sajnos a hézag nem volt jó. Ezt belőttem, és láss csodát, máris szebben jár a gépezet. Néztem strobival a rendszert, és látom, hogy a gyújtás elmászott. Ennek gondoltam utánalesek. Mindezt a megszakítónál kezdtem első sorban, ugyanis miközben járattam, ismételten elkezdett rángatni a gép. Lekötöttem az elektronikus gyújtás egységet is, hátha az okozza a gondot. Na, anélkül már nem akart beindulni. Ennek fele se tréfa, ezért meglestem a megszakítót. Érdekes módon, néha teljesen jól kapcsolgatott, néha meg hiába zárt össze a két érintkező, mégsem zárta az áramkört.

Tisztogattam érintkezőket, állítottam hézagot, de nem segített. Elektronika nélkül szikrázott minden felé, de nem akart menni. Végül egy jó nagy mex takarítás, és összeszerelés után működni óhajtott, elektronikával. Lekötöttem a kondit, ugyanis az elektronikus gyújtáshoz nem kell ilyen cucc :D . Gondoltam, azért ennek mégis utána járok, mert a subarun nem hajlandó elindulni kondi nélkül, elektronikus gyújtással.

Nosza, elő az oszcilloszkóp. Bekalibráltam, majd indítottam. A megszakítótól, kondi hiányában egy furcsa fűrészjel jött le. Rákötöttem a kondit, és gyakorlatilag nem változott semmit. Tehát beigazolódott a dolog: elektronikus gyújtásnál nincs erre szükség. Miért is volna? A beérkező jelből az elektronika kapásból négyszögjelet csinál. Neki aztán tök mindegy, mit kap.
Djsms a cikkében azt írta anno, hogy ezt a kondit a trafó megfelelő lábára kell kötni a helyes működéshez. Na, szkópot ráköttöttem a trafó primerjére. Ott a megfelelő kinézetű oszcillogrammot láttam. Ez azt engedte következtetni, hogy van már egy kondi az áramkörben. Érdekes. Rákötöttem plusz egy kondit, ami az elosztón volt... na akkor lett ám csak kaotikus képe a dolognak :D . A járásba nem számított bele, de a képbe igen. Minden bizonnyal menet közben jelentett volna gondot.

Miután befejeztem ezt a játékot, szépen összepakoltam, és próbaút gyanánt elvittem anyumat Pilisvörösvárra a vasútállomásra.

Tapasztalat a következő volt: a kocsi indul, gyorsan veszi a fordulatot a motor, jól felpörög. És ennyi. Nincs ereje, nem megy fel emelkedőn.

No, ennek fele sem tréfa itt bizony para van. Garázsba vissza. Gyújtás időpont jó, hézag jó. Minden jó, de mégse jó. Lekötöttem megint az elektronikát, visszatettem a kondit, indítóztam: megint csak nem ment.

Na mondom, amikor ilyen van, hogy minden jó, de mégsem jó, az kifejezetten megszakító probléma. Széttúrtam a garázst egy másik elosztóért, kibontottam belőle a komplett megszakítót. Rögtön feltűnt a kis villám jel. Mondom ez gyári cumó. Na, ki a helyéről a jelenlegi, kiszórtam belőle a sok utángyártott szart. A gyári megszakítót csili-vilire takarítottam, összeszereltem, hézagot állítottam (végre sikerült elsőre, nem úgy mint az utángyárinál), időpont lámpával, kondi leszed, elektronika fel, indít, és lám, jár. Strobival még pontosítottam az időponton, aztán próbakör.

Láss csodát: a kocsi megy, mint állat, a hegynek felfelé is, veszi a fordulatot. Alapjárat gyönyörű, nincs rángatás, egyenletlen járás. Úgyhogy vidámság van végre :)

A strobival még egyszer leellenőriztem a rendszert, megnéztem, hogy minden csavar meg van-e húzva. Járó motornál még bevillogtam a strobival az elosztóba, hogy megnézzem, a röpsúly rugók dolgoznak-e? Szerencsére igen, és ahogy láttam, egyszerre is dolgoznak, tehát az elosztós része végre teljesen jó a kocsinak. Vagyis nem teljesen, a kenőfilc hiányzik belőle, és egyelőre nem találtam ilyet itthon. Azt mindenképp be kell szereznem egyet!

Az egyetlen szomorú dolog jelenleg, hogy fűtés nem jó. Szerencsére kaptam tippeket, hogy miket nézzek meg alaposan, úgyhogy holnapi napra megvan a programom.

Ezek után, ha minden igaz, felkészülve megyünk a téli találkozóra. Alig várjuk :)

Ajándék szkópos videó a végére:


(nem tudom, mi a fenének jelent meg a második sugár a képben néha. Lehet zavarta a nagyfesz jelenléte)

Itt meg a végeredmény. Indítás, gáz nélkül:



Jah, voltam én is Óbudai Tesco-ban. Most már nekem is van 126-os képem, mint Baz-nak :) . De nem publikálom, mert nincs pénzem jogdíjra :D

Öpdét:
Szétkaptam a kardánalagút elején lévő részt. Levettem a fedelet. Úgy fest, előttem ezt eddig senki sem tette még meg, mert a csavarfejeken nem volt ennek nyoma, illetve a szigetelő szivacs is hiánytalanul megvolt :) " alt=" :) " style="border: 0pt none ; margin: 0pt; padding: 0pt;"> Az ajtót kézzel megmozgattam, múkodj rendesen, nincs ott gond, így összeraktam. A kárpitot felszenvedtem, de mivel nem volt már időm alámászni, félbehagytam.
Menet közben viszont azt tapasztaltam, hogy van fűtésem :) " alt=" :) " style="border: 0pt none ; margin: 0pt; padding: 0pt;"> . A megoldás végül az volt, hogy a kárpiton a fűtéskar körüli gumírozott rész eléggé megkeményedett, olyannyira, hogy nem tudtam miatta teljesen kinyitni a csapot. Ennyi volt a dolog problematikája :) " alt=" :) " style="border: 0pt none ; margin: 0pt; padding: 0pt;">

Plusz extra, hogy az utolsó szkópos képről lehagytam a zárásszöget, de akinek van esze, az rá tud jönni :D

2010.02.08. Hétfő

Gondoltam írok a Fordról is, mivel történtek dolgok vele az elmúlt időben bőven.


Decemberben lejárt a zöldkártya. Egész pontosan 7300 Ft-ot tudtunk volna megspórolni azzal, hogyha két hetet bevállalunk zöldkártya nélkül. De nem, apu becsületes ember, megcsináltatta rá a zöldkártyát erre a két hétre.

Utána esedékessé vált a vezérműszíj csere, ugyanis pontosan egyikőnk se tudta, hogy mikor volt legutoljára cserélve. A már jól megszokott szerelőnk cserélte ki, a zöldkártyát is ő adta.
Az autó tovább rótta vígan az utat, de közbejött valami: anyum Budapestről hazafelé tartva, az éjszaka közepén egy reccsenésre lett figyelmes, és arra, hogy a kuplungpedál beragadt, és nem hajlandó kijönni a helyéről.

Nosza, ennek fele se tréfa, szépen ment kábé 3 km-t 30-cal, mindeközben kábé 3000-es percenkénti fordulaton, ami dízel autónál, hát, hogy is mondjam.... kvázi a gyilkossági kísérlettel egyenlő. Ekkor hívott fel engem, hogy ugyan már csináljunk valamit a kocsival, menjek oda segíteni neki. Így is tettem, a jó meleg ágyikóból kibújva elindultam felé. Mire a megbeszélt helyre értem, hívott, hogy hol vagyok, mert ő közben elhagyta Pilisvörösvárt. Ó, mondom ez tök fasza, hogy megbeszéljük, hogy vörösvár előtt félreáll, erre végigcsurgott a városon. Tényleg tök jó.

Végül vörösvár végénél összefutottunk, autót cseréltünk. Én szépen hazavittem a Fordot kuplung nélkül, szerencsére az elindulást leszámítva nagyon jól lehet vele menni. Megvizsgálva közelről az eset, apummal együtt a bowdenre gyanakodtunk. Mese nincs, elmentem másnap a Cromax-ba, ahol 2500 Ft-ról 2000-re sikerült letornászni az utángyártott indiai bowden árát. Viszont a nagy havazásokban nem volt kedvem bowdent cserélni, így én Polskiztam, anyu meg járkált a Subaruval.

Egyik nap apum jön be a kocsitól, és mondja, hogy bár ő nem érti a dolgot, meg ő bowdent akart cserélni, de ahogy piszkálta, most a kuplung teljesen jó. Na, ez érdekes. Megvizsgáltuk, és tényleg. Pedig ő csak párszor visszahúzta a pedált a normál állásába. Felhívtuk kedvenc szerelőnket, elmeséltük neki a dolgot, mire ő felvilágosított minket arról, hogy autónk automata kuplung-holtjáték-állító szerkezettel van ellátva, és az, vérbeli Fordhoz illően szeret néha kiugrani a helyéről. Azért átvittük, hogy vizsgálja meg, meg ha már ott van, akkor vizsgáztassa is le az autót :D .

Így is történt, a kocsi megint megkapta két évre a műszakit, és a zöldkártyát is kiállították rá ismét, csak most nem zöld, hanem kék plakettet kapott a rendszámtáblájára.

A kuplunghoz annyi instrukciót kaptunk, hogy ha megint ilyen történne vele, a kart kézzel visszahúzva párszor újra működésre lehet bírni. Viszont ha megint ilyen történne, akkor mindenképp érdemes volna az automatikát kicserélni.

Természetesen jó  Fordhoz híven az autó működött rendesen az elkövetkező napokban, és jó Fordhoz híven a kuplungpedál megintcsak beesett. De most nem volt anyumnak szerencséje: a Nyugati téren történt mindez, a dugó közepén. Nagynehezen kievickélt a dugóban a külső sávba, ahol nagynehezen talált egy járókelőt, aki nem hülyén nézett rá, amikor arra kérte, hogy tolják félre a kocsit, hanem jött, és segített. (nagyon durva, hogy manapság mennyire seggek az emberek, és képtelenek segíteni másnak, még ha csak apróságról is van szó).

Ekkor telefon nekem, hogy mit kell csinálni. Elmondom, anyu próbálja, nem javul meg. Közben neki sietni kell melóba, jó lenne, ha én meg bejönnék, és okoznék valamit a kocsival, mert innen el fogják vinni, mert éppenséggel tilosban parkol.

Polákba be, ezerrel felrohanok Pestre. Persze, először bementem a kulcsért, utána vissza, utána kitettem az elakadásjelző háromszöget az ablakba, kitettem a villogókat, utána Polskival el parkolóhelyért, utána Fordhoz vissza, és bütykölés.

Sajnos a szerelő által javasolt módszer sikertelennek bizonyult. A pedálhoz betekintve viszont az a szépséges látvány tárult elém, hogy az utánállító automatika műanyag része valahogy szépen összetört atomjaira, és ha fenét fenét eszik, akkor sem fogom őt működésre bírni. A vasárnap esti csúcsforgalom nem vészes, ha az embernek van kuplungja. Így viszont halál, tehát mindenképp meg kell bütykölni. Ekkor jött a telefonhívás Pocoktól, aki kinnvolt tesójánál Pilisszántón, és elvileg átjött volna hozzánk garázsba kocsinézőbe. Nosza, ha már úgyis jössz vissza Pestre, gyere kerülővel. Közben én már ott tartottam, hogy a csomagok leszorításához használatos mini-spanifert rákötöttem a kiemelővilla karjára, és behúztam az ablakon az utastérbe, de sajna mire odaért a huzal, már nem volt elég erőm a kiemeléshez.

Pocok közben megérkezett, rekord idő alatt. Azt a megoldást találtuk, hogy ő feltartja nekem a forgalmat, én kistartolok egy kettessel-indítással, véggimegyünk a körúton, majd kocsit letesszük a hetedik kerületben (oda van parkolójegyünk egész évre :) ).

Így is lett, az előzetes parázások ellenére egészen korrektül átjutottunk, és még a parkolást is sikerült megoldani szerencsére. Pocok visszavitt a fityóhoz, dumáltunk egy sort, majd mentünk dolgunkra. Én például anyumhoz bementem, közöltem vele a rossz hírt. Rögtön felhívtuk a szerelőt, aki mondta, hogy elvállalja, csak vigyük át neki valamikor a kocsit.
A megoldás az lett, hogy még aznap hazaszenvedtük az autót. Este 10-re már szerencsére a forgalom megengedte a kuplung nélküli autókázást. Bár így is agyfaszt kaptam a művelettől, és már nagyon elegem lett az egész kocsiból, de mindenért kárpótolt a tükörből anyum arca, aki falfehéren, halálfélelemben ült a kispolskiban. (később megtudtam, hogy nem találta eleinte a fékpedált, illetve mindig elfelejtette, hogy nem ott van, ahol ő megszokta :D )
Szerencsére egyik kocsit se törtük össze, az autó még aznap eljutott a szerelőhöz, aki nagy nehezen beszerezte az alkatrészt, és két nap múlva már újra rendesen tudtuk használni a kocsit. Avagy használja az, aki nagyon akarja, ha lehet, én inkább kihagyom a közeljövőben :D .

Pár napja viszont előjött megintcsak egy hiba: az autó menet közben, ha 4-esből 3-asba akarjuk visszaváltani, akkor irrdatlanul recseg, és sem gázfröccsökkel, sem pedig dupla kuplungolással nem lehet halkan váltani vele. Ha jól sejtem, ez szinkrongyűrű hiba lesz, ami a kuplung nélküli autókázások miatt vannak. Hát, szép :) . Én megmondtam, hogy valahogy inkább vontassuk :D .

Na, mindegy. Utánakérdezünk, mennyi a váltó javítása, és mennyi egy bontott váltó a kedvenc bontómban. Nekem az az érzésem, hogy lesz egy tartalék váltónk :) .

Ezek történtek mostanában a kocsival. Egy jódarabig nem szeretnék róla írni megint...

2010.02.01. Hétfő

Ismét összegyűlt pár blogolnivaló dolog, így leírom őket.

Voltunk 126-os napon, a kisautó először mutatkozott be a nagyközönség előtt. Nagyon jól esett, hogy tetszett a kocsika a többségnek :)

Nagyon jó volt a tali, jót autóztunk, azt hiszem felesleges erről nagyon bővebben írnom, hiszen aki ottvolt, azt tudja, aki meg nem volt ott, elolvasta már a többiek beszámolóját.

Annyit leírok, mert a többiek erről nem is tudtak -mondjuk nem is nagyon reklámoztam :D - a kocsi még a Lurdy garázsában elkezdett hülyéskedni. Eléggé büdöseket produkált alapjáraton, és sok járatás után fulladt gázadásra. Pocokkal később orvosoltuk eme problémát, ezúton is köszönöm neki, hogy kisegített egy alapjári co-keverék állító-csavar O-gyűrűvel. lőttünk gyújtást is, mert eléggé szar helyen volt. Namost lehet, hogy nem húztam meg jól az állító csavart, de az is lehet, hogy az elektronikus gyújtás húzta kicsit arrébb. Báár, reggel még teljesen jó volt, mert rámértem indulás előtt.

Na mindegy, most nagyon jó lett, szóval köszönöm ezúton is. Hazaérve azért ránéztem strobival, 12° körül volt, ezért kicsit még piszkáltam. A lényeg, hogy nagyon jól megy, és jól is indul... leszámítva egyvalamit.

A helyzet az, hogyha sokáig áll a hidegben, nem vízszintesen, akkor nem akar beindulni rendesen. Konkrétan nem tudom, melyik az, ami bezavarhat. Szikra elvileg van, a pattanást hallom, hogyha megszakít a megszakító. Ettől független lehet, hogy szar helyre húz át. A másik meg lehet, hogy a karburátorral nincs rendben valami. Bár én arra tippeltem, hogy az AC ereszti vissza a benzint, ennek viszont ellentmond a fórumon kapott tanácsok, miszerint az úszó körül lehet a gond, illetve az, hogy indítózás közben nagyon benzinszag van.

Egy biztos: benzin az van. Kérdés, hogy túl sok-e, avagy pont jó, csak a szikra szar. Mivel én elektronikai szaki vagyok, ezért első körben a gyújtás körül nézek szét, ahhoz értek. Jelen pillanatban a gyertyák fajtája szúrja a szemem. teszkós marelli van benne. Semmi bajom a jó kis Mányetti Márellivel, ha az eredeti. A teszkóban kapható az viszont valami más. A héten veszek bele NGK-t. Vagy Denso-t. Ezekben biztos vagyok, hogy jó, tapasztalat. Feltéve, ha eredeti :D :D :D .

Tegnap az eredeti tervtől eltérően nem a piros Subarut szereltük Bexxterrel, hanem a polákot bütyköltem.
Bár bőven lenne vele normális meló, én viszont a hülyeségeknek kezdtem neki. A találkozóról nagyon hiányzott valami. Ami szinte hozzámnőtt az elmúlt pár év alatt. Niki része volt, de amikor ő nem tudott jönni a talira, akkor ez a szerkentyű átvándorolt többek között Viandr, legutoljára pedig LipTom kocsijába.
Igen, a dallamkürtről van szó. Nagyon megszerettem az elmúlt évek alatt. Bár a River Kway dallama helyett jobb volna a Dixie (ami a Hazárd megye lordjaiban is volt), egyelőre beérem ezzel is. A gyártó honlapján úgyis lehet kapni hozzá dallamkorongot ócsón, majd lecserélem idővel.
De most inkább a hardver installálását írnám le. Eddig mindig a csomagtartóban kapott helyet, amúgy bedobva, most viszont precízebb szerettem volna lenni. Ennek függvényében vettem 3 méter ócsó benzincsövet (majd mesélek a drágáról is, mert olyat is vettem), majd itthon nekiláttam a tervezgetésnek. A csomagtartós elhelyezés kényelmes volt, de az ütastérbe jött be a sok-sok decibel java. Mindenképp a kocsin kívülre kellett tenni.

Így szereltem fel a lökhárítóra :D :D :D :D


Természetesen ez csak vicc. Felemeltem a kocsit, befeküdtem alá, és kerestem a jó helyet. Alapelveim között szerepelt az, hogy a karosszériát semmi esetre se kelljen megfúrni. Ennek megfelelően a kürthöz kapott sínen szereltem fel az öt tölcsért a gyári dudát tartó, és homlokfalat merevítő vasra. Pofon egyszerű megoldással: hagyományos autódudát tartó fémlapokból fogtam 3-3 lapot, majd a lemez felé tettem. 2-2 csavar lelógott belőle, ezekkel pedig a kürtöket tartó lemezt fogattam meg. Ezáltal, mintegy bilincs szorítja oda a rúdhoz. Könnyen leszerelhető, és nem kellett karosszériát fúrni.

A kocsi alatt feküdve értek jó, és rossz hírek. A jó hír például az, hogy a lökhárító rendszámnak kialakított hátsó részén egy bazinagy Fiat felirat van kiöntve. Ez arra enged következtetni, hogy valami Torinóhoz közel álló alkatrészről lehet szó.
A rossz hír -ami csak akkor rossz hír, ha annak vesszük- hogy a kocsi alulról a jelenlegi helyzetben kezd inkább piros lenni, mint fekete. Mintha az alvázvédő kezdene lejönni. Bár érdekes, egyáltalán a polskik le voltak alulról fényezve?

Itt most két út van azután, hogy tavasszal egy erős mosás után mit lehet tenni.
Az egyik az, hogy veszek jóféle alvázvédő és üregvédő szert, és komplett megcsinálom az egészet.
A másik lehetőség az, hogy nagynyomásúval takarítom le az alját, és akkor majdnem olyan lesz az autó alulról, mint Gyuláé :D :D :D

Azért várok vele tavaszig, mert szeretnék száz százalékig biztos lenni abban, hogy az üregek belülről szárazak.

Visszatérve a légkürtre: a csomagtérben is az volt az alap elképzelés, hogy nem fúrok semmilyen új lukat neki a karosszériára. Eredetileg a belső gumiszőnyeget rögzítő gumipatent helyén fogattam volna fel egy csavarral, de a csövek rövidsége miatt erre nem volt lehetőség. Gondoltam, nem rögzítem le, de az sem jó megoldás. Nem is azért, mert elvándorol a csomagtérben (az öt cső azért a helyén tartja rendesen), hanem mert a nyomatékos motor a tehetetlenségi erő miatt mindig megpördül. Szóval a pillanatnyi, és átmeneti megoldás az lett, hogy egy falécre csavaroztam fel. Így nem pördül az oldalára, és valamennyire fikszen is áll. Egyedül az a baja, hogy szarul néz ki :D .
A csövek kivezetésével a csomagtérből még volt gond. Úgy oldottam meg, hogy a főfékhengert takaró műanyagot kifúrtam, és ott vezettem ki. Azt a takarót semmiféleképpen nem akartam kihagyni, de a gyári takarólemezt sem akartam átfurkálni, így egy újabb alkatrészt kapott meg a kisautó JRB-től.

A műszerfalra kapott egy nyomógombot (ha már ottvoltam, feltettem, és bevezetékeltem még egyet, hátha szükség lesz rá a későbbiekben), egy relét, és egy külön biztosítékkal ellátott leágazást az akkuról.

Volt még szívás, mert egy-két szólam kimaradt a dallamból, de bringapumpával átfujkálva megjavult. Remélem nem csak átmenetileg. Állatul szól, az tuti. Remélhetőleg nem döglik meg legalább az első tali végéig :D

A nagy ampervadászatban megtaláltam a fékfolyadékszint veszélyesen alacsony szintjére figyelmeztető lámpa gyárilag behúzott vezetékeit. Gyorsan elő is kaptam Niki egykori fedelét, feltettem, bekötöttem, és tádááám, már is működik.

Felkerült JRB egykori ablaktörlője is. Egy kicsit nagyobb a gyárinál, egy kicsit Bosch, de nagyon jól töröl. A gyárit eltettem abba a készletbe, amit amolyan SOS csomagnak szánok (extra szerszámok, megszakítók, kondik, stb... lesz még benne).

Most már csak a hátsó ablakfűtést kellene bekötni. Annak is be van húzva a vezetéke.

Holnap, vagy holnapután elugrom a bontóba a kárpit mögötti merevítésért. A biztonsági öv nagyon piszkálja az arcom :) . Valahogy majdcsak belehekkelem.


Röviden ennyi a dolog. Az elkövetkező időkben kevesebbet fogok blogolni a polskiról, mivel a piros Subaru kerül előtérbe. Elvégre most ő lett az első számú épülő autó :) .

Jah, és úgy fest, meg lesz a szürke Subaru hibája is, hála Hoss Karcsinak. De erről majd külön blogolok. Ha ez a hülye hózás elmúlik (de úgy, hogy el is olvad az egész a 'csába, és minden felszárad), szétdöntöm azt is a garázsban. De amíg kinn ilyen szar az idő, nem fogom kitenni szabadra a kispolákot, ha nem muszáj.

Ha valami még eszembejut, akkor pótolom.

És igen! Eszembe jutott! A héten vettem még benzincsövet. Nem égetően szükséges a cseréje, de akkor még tudtam olcsón szerezni. Ariete márkájú. Ez azért fontos tényező, mert a Fiat beszállítója volt (és az is a mai napig, ha jól tudom). Dupla rétegű változat, kisker áfás ára 1800 Ft / méter. (volt) Főnököm 1958-as Vespájába is ilyen került, még a 80-as évek elején, amikor restaurálták, és a mai napig rugalmas, semmi baja sincs. Szóval teljes mértékben megéri az árát.

2010.01.24. Vasárnap

Az elmúlt időszakban nem sok minden történt a kisautóval. Használtam, bár hétfőn és kedden a hóra való tekintettel inkább a Subaruval mentem.

A lánccsere óta lement egy telitankos utazás, a végeredmény fogyasztási átlagra 5,6 jött ki, többnyire városi használatban. Szerintem elég korrekt, de az elkövetkezendő időkben úgyis fogom annyit piszkálni a gyújtást-karburátor, hogy kicsit még lecsapjak belőle.

Az elektronikus gyújtást már nem szereltem be, eléggé nagy gondot okozott, hogy nem találtam meg az eredeti kábelét (akik anno látták Niki motorterét, emlékeznek a soros-portos csatlakozóra) :D . Szóval nagynehezen sikerült kibogoznom, hogy melyik-hova való (igazándiból lehet egyszerűbb lett volna a subaruból kicsit kiszedni az abban lévőt, de az meg túl egyszerű lett volna :D ). A lényeg, hogy sikerült legyártanom a kábelt, mire sikeresen előkerült Nikié. Ójeeee :D . Szerencsére az rövid volna a jelenlegi felálláshoz, így nem ment hiába a munkám. Ugyanis a tervem az, hogy az elektronikát baloldalra, a dinamós feszültségszabályozó csavarjaihoz rögzítem. Ezáltal nem melegben lesz a doboz, illetve nem kell neki új lukakat fúrni.
Ha minden jól alakul, akkor holnap délelőtt be is fogom szerelni. JRB-ben nagyon jól üzemelt, remélem itt sem hagy cserben.

A héten beszereltem még a retro autórádió helyett egy Kenwood kazettás magnót, amit anno a piros Justy-hoz kaptam. Jó játék volt, mire kibogarásztam, melyik vezeték kivel van, de végülis megoldódott a dolog. Végre nem recseg egyik állomás sem, sőt, nem is mászkál el. Bár az antenna sajna nagyon gáz.

A tetőkárpittal még mindenképp szeretnék valamit kezdeni. Legszívesebben kivágnám a 'csába, és 70-es évekbeli megoldást választanám: legalább ajtóbecsukáskor nem lenne Wartburg-os beütése.

Tegnap hallottam a rádióban, hogy a csapadékos idő egy darabig visszavonul, ezért melóból hazafelé jövet elmentem egy autómosóba. Természetesen nem gépibe. És bár tudom, hogy a nagynyomású mosó nem polskinak való, mégis kénytelen voltam azt választani, mert a kerti slag télire lett átállítva. Leküldtem egy mosást, meg egy fényesítő öblítést, mindezt 200 Ft-ból. Teljesen korrekt lett a végeredmény :) . Le is fotóztam bifór meg áftör.

Mai nap pedig a garázs melegében szépen felpolíroztuk Julival. Kézzel :D . Hát, nem volt semmi meló, az tuti. Foltos is lett, bááár, mikor a napra kiálltam vele, egy teljesen ismeretlen autót kaptam vissza :) . A szomorú az az, hogy a kocsi fényezése bár szép(nek mondható), sajnos a polírozás rengeteg hibát hozzott elő. A csomitértető tele van kőfelverődésekkel, a homlokfal belülről meg van nyomkodva (mintha egy akku elszabadult volna benne), és a sárvédő-ív javítása se valami szép. Lesz vele mindenképp meló. De az összkép azért nem csúnya szerencsére összességében :)

Sajnos napfénynél készült fotó nincs róla, majd holnap pótolom ápdétben.

Észrevettem, hogy egy kerékkulcs hiányzik a szerszámkészletből. Ezt holnap pótlom majd a bontóban, addig egy mezei keresztkulcs került a csomitartóba, bár eléggé veszélyesen imbolyog odabenn. Mindenképp szükség van a gyárira.

A bontóban van egy kispolák, mind a 16 kerékcsavarja kerékőr. Holnap megszerzem, ha nem is az összeset, de 4 db-ot mindenképpen :) . Nomeg a hozzá való ellendarabot is.

Ennyi történt az elmúlt napokban :) Ha valami eszembejut, majd még írok. Kedden pedig találkozunk a 126-os napon.


2010.01.17. Vasárnap

Tegnap és ma nagyon sokat haladtunk megint a kisautóval.

Többek között végre bekerült jobb hátulra is a nyitható oldalablak. Sajnos a kéder itt  rövidebb két mm-rel. A másik oldalt meg hosszabb volt 15 centivel :D . Mindenesetre ebből valószínű újakat kell majd beszerezni, lehetőleg minél hamarabb.

Továbbá bekerült a hátsó szélvédőből a fűthető fajta is. Mondjuk a fűtőszálnál jobban izgatott, hogy milyen állapotban van vajon a keret? :) Szerencsére teljesen hibátlan, egy darab rozsdával sem sikerült összefutni :) . A koszt kitakarítottam onnan jó alaposan, és máris mehetett be a másik üveg. Juli ebben is segédkezett. Kicseréltem a lámpatestek csavarjait jobboldalt, ugyanis a led-es lámpák felszerelésekor sikerült beletörni az összeset, és akkor gyors megoldásként alátét+facsavar került bele. De mivel ez irgalmatlan csúnya megoldás, vettem pár marék hozzávaló csavart, mindenféle színben, és installáltam is sikeresen. Sajnos csak utángyártott, de szerencsére nem tört bele az első behajtáskor. Remélem, nem sűrűn kell majd leszedni, és akkor a tartalékba megmaradt csavarok elegendőek lesznek.

Kiszedtük az üléshuzatokat. Sorsuk egyelőre még ismeretlen, mindenesetre az első útjuk a kocsiból a mosógépbe vezetett. A mosógépből kijövő víz alapján először kerültek ilyen helyre :D .
A jobb első kerékcsapágy morgása erősen jelez nekem, hogy ideje volna kerékagy-csapágyat cserélni. Per pillanat ez most eléggé rosszkor jött, a következő fizuig ki kellene valahogyan bírni. Leszereltem a kerékagyat tartó csavart, kiszedtem a külső csapágyat, úgy tűnt, hogy ez volna a ludas. Kitakarítottam alaposan, majd itthon guberáltam egy másikat. Egész pontosan volt itthon pár komplett kerékagy. Szétszedtem kettőt, és a jobbikat beszereltem, ezt a két hetet remélhetőleg kihúzza nekem. Bekentem zsírral, összeraktam. Kicsit még most is morog, minden bizonnyal a belsőt is cserélni kellene, de úgy gondoltam, jobban felesleges szétszedni, főleg, hogy használt csapágyat tegyek bele. Nincs több mókolás, mint ahogy korábban megfogadtam, úgyhogy új csapágy jön ide.

A jó időre való tekintettel elmentünk kocsikázni. Mindenek előtt benzinkútra, tankolni. A megtett kilométerek alapján a fogyasztás 6 literre jött ki. Lógó lánccal, és városi használattal azt hiszem, ez nem vészes. Az érdekes része a dolognak majd most jön. Üzembe helyeztem egy kis jegyzetfüzetet, amibe ezentúl fel fogok jegyezni minden tankolási adatot. Remélem lesz majd a későbbiekben haszna. Anno Nikinek is volt ilyen füzete, 1979-től vezetve is volt, csupán 2004-től nem került bele semmi. Igen, ekkor került hozzám az autó.

Túránk Pilisvörösvárról Csobánka irányába tartott, amin keresztül Pilisszentkereszt és Dobogókő került utunkba. Dobogókő felé haladva a táj teljesen megváltozott: a tavaszi kinézetű erdei út egyenesen a téli időbe ment át, a fák tele voltak dérrel. Meg is álltam fotózni. Viszont az aszfalt szele tiszta jég volt, majdnem el is estem. Furcsa volt, komolyan, mintha majdnem egy hónappal korábbi időjárás lett volna ott :) .

Kilátót néztünk, megnéztük távolról, hol lesz a téli tali, majd tovább indultunk. Egy kis erdei szerpentinen keresztül Esztergomba mentünk. Ott kis kociskázás a városban, meglátogattuk Juli régi barátnőjét, és a napot végül a 10-es úton való hazakocsikázással zártuk. Mindez összesen 100km-re jött ki, a kocsi órája szerint, mely alatt az autó negyed tanknyi benzint evett meg (szintén a kocsi órája szerint). Ha a műszerek pontatlanok, akkor is egészen barátinak található szerintem, főleg, hogy főként hegymenetről volt szó. Mindenesetre a végeredmény majd a következő tankolásnál derül ki. Remélem nem lesz semmi ijesztő :) .

Mai nap kiszedtem az akkut a helyéről, mert mint már mondtam korábban is, az akkusav kicsurdogálása miatt van egy kis rozsdásodás ott. Szerencsére az aggodalmam nagyobb volt, mint a rozsda folt. Kapott drótkefézést, korongozást, rozsdamarót, majd végül jobb híján leküldtem fekete festékkel. Egyelőre tavaszig bírja ki, mert ilyen időben teljesen felesleges mélyen belemenni a helyrepofozásába. Szerencsére a lé nem folyt ki a tálca alá, sem pedig mellé, így sem a homlokfal elülső része, sem pedig az alja nem szenvedett el kárt.

Ezek után kocsit takarítottunk belülről. Porszívózás, plusz Domestos-os vizes-szivacsos kapargatás. Nem semmi mocsok jött le mindenhonnan. Most viszont majd jöhet a műszerfal-ápolózás. Feltéve, ha lesz valami olyan szer, ami nem szilikon alapú, mert meg tudok őrülni a szilikonos műbőr tapintásától :D .

Felszereltem a korábban szerzett, "átkapcsolhatós" visszapillantó tükröt. Egy régi 127-esből került korábban kimentésre. Egy kis gyári műanyag adapter különbözteti meg a kispolák tükrétől. Ezt eltávolítva teljesen csereszabatos a kettő. Ki is cseréltem sebtiben őket. Végre jó minőségű lámpabura van a belső világításon :D .

Állítottam a kézifék karon, ha már egyszer leszerelésre került a középső műanyag (alatta is megérdemelt a kocsi egy alapos porszívózást). Szinte teljesen előre állítottam, most legalább 3-4 kattanás után fog. Ha lesz türelmem, majd meglesem a bowdent is, hátha még tudok rajta húzni valamennyit.

Ezen kívül más érdekesség nem történt a kocsival. Jah, de, beszereltem a jobb oldali, kipu fölötti takarólemezt, amit szintén lefestettem a hőálló fekete festékkel. Már csak a dinamó/generátor alatti burkolatot kellene jó alaposan letakarítani, és felszerelni. De mintha nekem olyasmi rémlene, hogy a dinamós és a generátoros gépeké nem egyforma lenne.

Ezek történtek a hét végén. Tervek a következő napokra: generátor alatti takarólemezek összeszerelése, csapágycsere, hátsó ablakfűtés bekötése, dallamkürtnek valami normális külső hely keresése, bekötése, külső mosás és polírozás. És egyelőre még agyalok, hogy felszereljem-e a Wupexet, vagy maradjon a gyári. Mindenesetre a két tömítést már megvettem. Szerintetek?

A zene egyelőre továbbra is kérdéses, a Dension DMP3 féle projekt egyelőre még tesztüzem alatt sincs.

Ha majd eszembe jut még valami, akkor ápdételek.

2010.01.15. Péntek

Tegnap le kellett magam foglalnom valamivel mindenképpen, miután hazajöttem a bontóból. Gondoltam, ha már felszabadult a garázs, a nagy űrt töltsük meg az új jövevénnyel. Takarítottam egy jót (érdekes, mindig csak takarítok a garázsban, nem tudom, hogyan keletkezik a rendetlenség :D ). Szóval beálltam a pirossal.

Ezúton jegyezném meg, hogy a kocsi keresztelője most hétvégén lesz, bár Julival egyelőre még nem döntöttük el, mi legyen a neve. A Muki nekem annyira nem jön be, mindig a régi vicc jut róla az eszembe (ha jól emlékszem: "hogy hívják a kínai buzit? KukiraBukik a Muki" . Egyelőre csak annyit tudok konkrétan mondani, hogy lány neve lesz.

Szóval kocsival farral beálltam, kereket kiékeltem, szieszta tűzhelyet bedurrantottam, és szépen elkezdtem bontani. Nyugi, nem úgy, mint anno Nikit. Hátfalat leszedtem, természetesen miután leszedtem a dinamó alól az uborkareszelő-takarólemezt. Érdekesség: a takarólemez és a karosszéria között a védő-nejlon-csíkocskák még fenn voltak. A hátfal és a karosszéria között szintén megvolt eme fontos alkatrész. Jó volt látni, hogy nem nagyon baszkurálták ezidáig.

Eljutottam az olajszűrőig. Azt eddig is tudtam, hogy a Valvoline jó olaj, nem volt nagyon csúnya színe (mondjuk 1000 km után ne is legyen). A centrifugál szűrőben volt kosz, de egészen minimális. Természetesen kitakarítottam. Leszedtem nagy nehezen a 32-es kulcsos csavart. Érdekesség, a biztosító alátéten nem látszott eddigi bontogatásnak nyoma. Ez két dolgot jelenthet. Az egyik jó, a másik rossz. A rossz az, hogy 80 ezer km alatt még egyszer sem cseréltek láncot. A jó az, hogyha cseréltek láncot, és új alátétet tettek fel. Tovább bontva végül eljutottam a láncig, ami szemmel láthatóan lógott, mint a gimnáziumi portásnéni melle. A láncról gyorsan kiderült, hogy még gyári volt, az FSM logók erre utaltak legalábbis. A biztosító csavarokon sem látszott még hajlítgatás nyoma (eddig).
A vezérműházba viszont rendesen belekapott a lánc. Sajna lett benne egy jókora barázda, ami a kinézete alapján ráadásul friss. Remélem a lekopott alu-alkatrészek megálltak valahol a centrifugál szűrőben. Nem pedig az olajáteresztő gyűrűben például. Keresgéltem az itthon található alkatrészek között jobb állapotút, de sajnos nem leltem. A legjobb állapotú fedél az fennvan JRB egykori blokkján.
Jelre tettem a szerkezet, majd szépen leszedtem, felszereltem nagynehezen az új láncot. Valami irdatlan passzentos lett. Érdekesség: az ék (helyesen fogalmazva: az íves retesz ami a kis lánckereket, és a szíjtárcsát pozícionálja ugyanaz a méretű, mint az összes kétütemű Vespa robogó lendkerék éke (íves retesze . Kicsi a világ. Gondolom, a Fiat 500-ra lehet visszavezetni a dolgot, amiatt lehet a rokonság (egyszerűbb meglévőhöz igazítani a gyártást, mint újat gyártatni). Mondjuk az 50 cm3-es Vespáknál kicsit vicces az ilyen nagyméretű ék (retesz .
Kicseréltem a szimeringet, bár ez nem volt olyan könnyű, mint amilyen könnyen én itt most leírom. Kapásból nem akart belemenni a helyére. Gondoltam, mielőtt szétütöm az egészet, használom inkább az eszem. Elő a villanyrezső, felkerült rá a fedél, majd míg ízletesen, fogyaszthatóvá melegedett, elbíbelődtem a szűrőtakarítással.
A felmelegített fedélre természetesen szépen felment a szimering, még kopogtatni se kellett nagyon. Ki ne felejtsem a szelephézag állítását. Mindet sikerült szépen behangolni, nagyon kicsik voltak a hézagok. Aggodalomra egyedül a második henger szívószelepe ad okot: majdnem teljesen becsavart állítócsavarral sikerült a jó értéket elérni. Ez kicsikét gyanús, míg a másik háromnál viszonylag kitekert állapotban jöttek a jó értékek. Remélem, ennek oka rövidebb csavar / ferde szelepemelő rúd lesz, mintsem brutálisan megkopott vezérműtengely.

Míg a Vespa egykori ülésén üldögéltem a kocsi motorjánál, gondoltam, ha már ily közelségben van az egész, a legjobb lenne, ha most lebontanám a burkolatokat, a festéshez. Mondjuk, ha már festegetés, akkor kapásból felmehetne rá a generátor is.
Neki is kezdtem a lebontásnak. Hát nem volt valami jó játék, beletelt több, mint másfél órába, mire sikerült leszednem az összeset. Mondjuk tegyük hozzá, hogy nem is nagyon akartam sietni :D .
Miután mindent leszedtem, szépen elkezdtem lepucolni a burkolatokat, drótkorong, RO55, és más hasonlóságoknak is bemutattam őket. Nem csiszoltam le fémig a felületeket, mondván, a gyári festésnél jobbat úgysem tudok. Nem életre szóló fényt akarok neki, a lényeg, hogy ne a rozsdás felület nézzem velem szembe, ha kinyitom a motorteret.

Ezen műveletek után tértem nyugovóra. Elég szar dolog volt mondjuk úgy lefeküdni aludni, hogy nem is tudom, hogy működik-e a motor? :D

Másnap folytattam a munkálatokat. A burkolatokon lévő fehér réteget csiszolgattam. Bár a rozsdamaró leírása szerint arra lehet már rögtön festeni, azért eléggé hülye felületet adtak volna ki ebben a felállásban. Szóval letakarítottam szépen, majd elkezdtem lefújni őket. Praktikeres hőálló matt fekete a választott festék. Érdekesség, hogy 600°C-ig bírja a hőt, de az apróbetűs leírásban már csak 150°C-ra garantálja a tapadást. Vagy ez 600°-ig állja a hőt, de 150° felett már nem az eredeti felületen? :D Mindenesetre vicces. Remélem a polák motoron megmarad. A boxermotor burkolata meg úgyis szintert kap. Az legyen tartósabb inkább, abban több jövőt látok.

Közben összeválogattam egy generátort is itthon, a hozzá való burkolattal. Kicsit ütött-kopott volt, de végül megoldódott a probléma egy "le van tojva"-val. Végre láthattam élőben, hogy a dinamó és a generátor burkolata tényleg különbözik, még ha csak a felfogatási pontjában is.

A felállás úgy nézett ki a legvégére, hogy a generátor megkapta az eredeti, ám lefestett burkolatát, arra pedig rákerült a dinamó lapátkereke. Természetesen a generátorhoz való "adapterrel". Érdekesség: a dinamónál megvolt még a nejlon a lapátkerék és a csavar alátétje között. A generátorra pedig végül felkerült a dinamó szíjtárcsája, természetesen kifordítva, hogy lehetőleg egy síkban legyen majd a szíjtárcsával.

Aztán, miután minden összeállt, elkezdtem összerakni a motort. Ez is beletelt jópár órába. Rájöttem, hogy míg a Bis-ben a vízhűtés hülyeségeit kell utálni, addig a léghűtéses kispolákban a léghűtő-alkatrészeit. Hát igen, a közeli rokonság. Még ha Bis nem is Polski :D .
Folyamatosan szívtam azzal, hogy a lapátkerék beleért valahol a házba, de mire az összes csavar a helyére került, a lapátkerék is megjavult szerencsére.
Bekötöttem a generátort is, egyelőre a pozitív főkábel csak összeforrasztódott, de amint lesz türelmem ki is cserélem egy teljes, ép darabra. (Na igen, be kellene szereznem már egy normális saruzófogót is).

Állítottam gyújtást, ez megint nem volt olyan könnyű, mint amennyire gondoltam: megint megszívatott a Subaru: megint a balra forgó motorhoz állt a kezem, és szerencsétlen megszakítót mindig zárásra állítottam. Végül ezt is kiküszöböltem, bár egyszer durrant egy óriásit a kipufogó közben. Ez zárt térben, kevesebb, mint 10 m2-en eléggé szar dolog. Főleg, ha akkora a robbanás, hogy a szieszta őrlángját is elfújja :D . Nembaj, úgy is le akartam kapcsolni.

Beindult szépen, de kicsit megijedtem: valami eszméletlenül nyivákolt. Mint egy trolibusz. Leszedtem a szíjat, nem az okozza, ugyanis anélkül is nyivákolt. Generátor csapágyát is kizártam ezúttal. A vezérműház alól jött.

Gyors fényképezőgép-kép visszanézés: nem fordítva raktam-e be a láncot például (komolyan mondom, ezen ijedtem meg a legjobban, hogy esetleg voltam-e olyan hülye, hogy a kis karokkal a motor felé tettem-e? :D ). De nem. Mentem pár kört, a kocsi megy, mint állat, húz, szép az alapjárata... De nyivákol. Bár egyre halkabban.
Később Polski kolléga és Tibeeee is megnyugtatott, hogy új láncnál ez normális, el fog múlni.

Állítottam még egyet a strobival is a gyújtáson (3°-kal több volt, mint kellett volna), aztán visszaálltam a garázsba, és elkezdtem összepakolni.

Mielőtt elfelejtem: bekerült két gumisapka a gyertyakábel mellé, úgy ahogy kell. Az egyik gyári, másik utángyártott. Az utóbbival volt szívás, míg felkerült a helyére. Ja, és a termosztátház-csövét is rendesen sikerült feltennem. Végre jóóóó a fűtésem! Bár a váltó-harangot nem teszem vissza tavaszig :) .

Holnap jön Juli, és folytatjuk a dolgokat: itt az ideje a jobboldali ablak cseréjének is végre, és a generátornak köszönhetően végre bekerülhet a fűtőszálas hátsó szélvédő is (már nagyon hiányzik).

Ha sikerült itthon normális állapotú H4-es foncsorokat lelnem, akkor felkerülnek azok is, bár akkor egy rögtönzött relézést is be kell iktatni. Van még pár apróság ezen kívül is, például hátsólámpa-csavarok cseréje, normálisra, meg ilyesmi.

A jobb első kerekem morog rendesen, megpróbálok csapágyhézagot állítani, hátha elhallgat még pár hónapra. Most nagyon nem hiányzik egy csere.

Egy laprugó csere is elkellene, eléggé hülyén állnak az első kerekek, és alulról nézve sem szép a rugó. Szóval ott valami nincs rendben. Nagy kérdés, hogy vajon kicsit egyenesebb rugót kapjon-e rögtön, vagy mehet bele a gyári (abból van kettő is. Egyik Nikié volt, a másik Nikié lett volna).

Röviden ennyi a történés, és a tervek a közeljövőre. Lassan eljöhet az első takarítás is, összegyűlt rendesen pár szöszmösz a kocsiban. Ja, és a garázsnak köszönhetően egy polírozást is meg lehetne ejteni, miután valahol lemostuk a gépet. Esetleg nedves szivaccsal a garázsban? :D :D :D

Amit még mindenképp be szeretnék szerelni a közeljövőben, az a rendes kürt, mert a gyári dudát csak kiröhögik, nomeg készülvén a találkozóra, elkellene a dallamkürt is. Annak a kompresszora viszont igényli a karbantartást már, ugyanis alig akar nyikkanni már. A kürtöknek meg kell keresnem valami jó helyet odakinn, a kocsi alatt, mert a csomagtartóban annyira nem poén.

Jaaaa, és el ne felejtsem, be szeretném kötni a szivargyújtót is. Hosszú lesz a hétvége, az tuti :) .

Ha valami eszembe jut még, megírom update-ben. Vagy egy új bejegyzésben. Majd elválik. Ahogy az is, hogy tudja-e majd a kisautó pótolni a nagy űrt, amit Niki hagyott maga után. És most nem a garázsra gondolok.

Ja. Utolsó képet azoknak küldöm, akik nem hiszik el, hogy a szobám falán egy kispolski-orr lesz ;)

2010.01.13. Szerda

Valami véget ért...







"[...]Sokan még ügyesebben csinálják, és talán ösztönösen akkor vágnak bele a csodabogarazásba, amikor még igazából nincs rá pénzük. Ennek a megoldásnak az a nagy előnye, hogy bár anyagilag teljesen tönkremennek bele, a csodabogár pedig szépen elrohad, még mindig százszor kevesebbet buknak rajta, mintha már lett is volna rá pénzük.[...]"

2010.01.11. Hétfő

Ismét egy képtelen bejegyzés.

Sikeresen a nevemre íródott az autó. A legrosszabbra készültem fel, még könyvet is vittem magammal az okmányirodába, mondván, legyen majd mit olvasni várakozás közben (ugyanis nem regisztráltam magamnak előre sorszámot). De a nyitvatartási idő szerint készültem fel: nyitásra megyek Pomázra, ha ott nem kerülök sorra, akkor utána dél körül Óbuda, ha az se jön össze, délután felé Pilisvörösvár. Szerencsére nem így alakult, körülbelül a hatvanadik oldal művelődés után végül sorra kerültem. Bár a számítógép nem osztott nekem ott sorszámot, mondván, elfogyott a szabad időpont, az ügyintéző srác kijött megnézni, van-e valaki, hogy be tudja hívni utólag. Így kerültem sorra én is.

Minden rendben zajlott, megkaptam a papírt az eredetiségvizsgálatról, amelyben az szerepelt, hogy a kocsin nincs semmi gyanús. De ezt eddig is tudtam. Aztán jött egy bökkenő: az adásvételi szerződés. Az eladó néni fia, aki kitöltötte a papírokat, lazán kihúzta a vételárat, mondván, hogy ehhez ugye az ügyintézőknek semmi köze sincs. Valóban nincs hozzá közük, és nem hiszem, hogy az ügyintéző a puszta kíváncsiság miatt fűtve világosított fel arról, hogyha nem szerepel az adásvételin ár, akkor az ajándékozásnak számít, és ajándékozási illetéket is kell fizetnem utána. Ami ugyanannyi, mint a normál vagyonszerzési illeték (652 x 18 Ft, azaz 11 736 Ft. Tehát ebben az esetben nekem a két illetéket együttvéve 23 472 Ft-ot kellett volna fizetnem). Az egyetlen aggodalmam az volt, hogy szabad-e utólag beleírni az árat, nem lesz-e gond abból, hogy a másik, eladónál maradt példányon továbbra sincs semmi. Mondta a srác, hogy természetesen ez nem gond. Akkor minden rendben, kértem tollat, beírtam 50 Ft-ot. Egy kicsit a srác nézegetett engem, nézegette a beírt összeget, kicsit tanácstalan volt.
De túlléptünk ezen problémán, kaptam két csekket, az egyiken szerepelt a törzskönyv + forgalmi engedély ára (2 x 6 000 Ft, azaz 12 000 Ft), a másikon a már fent említett vagyonszerzési illeték (652 x 18 Ft, azaz 11 736 Ft, egyenesen az APEH-nak). Megkaptam a papírt, ellenőriztem rajta az adatokat, és mivel minden rendben volt, hazajöttem. Elvileg két hét, és a törzskönyvet ajánlott levélként elküldik. Remélem nem téved el :)

Hazaérkezvén postaládában várt a biztosítási csekk, nem a Nikié, hanem a pirosé. Rögtön be is fizettem a 13 470 Ft-ot. Így a kocsi ezen részével már minden rendben van.

Egy kis áttekintés akkor, hogy mennyibe is kerül a papírmunka ma egy kispolskira:
Előzetes eredetiségvizsgálat: 17 000 Ft
Új forgalmi engedély ára: 6 000Ft
Új törzskönyv ára: 6 000Ft
Vagyonszerzési illeték: 652 x 18 Ft = 11 736 Ft

Ez eddig 40 736 Ft. Ehhez még hozzájön a biztosítás, ami szerződőtől függően változhat. Az én esetemben végeredményként, a biztosítással együtt 54 206 ft-ot hozott. Azaz cirka 5 ezer forinton múlt, hogy ne érjem el az autó vételárát. Kicsit vicces. De ez most lényegtelen. Az a fontos, hogy az autó a nevemen van, és mindezt 11 nap alatt. Meglett volna hamarabb is, ha nem kellett volna dolgozni menni (bár akkor meg nem lett volna miből :D )

Mindenesetre ez most már nem lesz probléma, februártól megint munkanélküli vagyok. Kispolski javítást vállalok :D

Most garázstakarítás következik, ugyanis egyre rosszabb nézni, hogy kinn áll esőben a kisautó. Ja, kisautóval még annyi történt, hogy miután beszereztem még pár trabi elektronikus indexrelét, az egyiket normálisan, nyugodtan átalakítottam a ledes indexekhez. Kicseréltem benne a kondit is nagyobb értékűre. Így már rendesen be lehetett szabályozni az intervallumokat, végre normális tempóban villog.

Ha minden jól alakul, holnap, vagy holnapután vezérműláncot cserélek a kocsin, és ha ez nem oldja meg az egyenetlen alapjárat gondot, akkor elosztóbütykölés is lesz. Illetve beszerelem az elektronikus gyújtást is, mert kicsit hiányolom a könnyen indulást.

A kocsi mostanában melegen nagyon nehezen akar indulni, ezt betudom annak, hogy a vezérműlánc lógása változó szelepvezérlést okozván szivat engem :D .
Majd kell még egy kulissza-állítás is, esetleg gumibak csere. A váltó az I-es sebességet néha kiböki, és különben is, olyan csálén áll a kar.
Még vadászom a jó minőségű gumikra, eddig van három fajta kábé, amit tuti nem szerelek be :D .

Különben a kocsival minden rendben, túl vagyunk az első közös ezer kilométeren. Eddig még nem hagyott cserben sehol sem, még így, csörgő-zörgő motorral sem. Azért igyekszem kímélni, ha lehet, inkább a Subaruval mászkálok, de mivel a Fordunk most betegeskedik, a Justyval anyum jár.

Röviden ennyi történt mostanában. Majd még jelentkezem :) .


2010.01.04. Hétfő

Ma lett biztosításunk!
Köszönet érte a Bogarasok klubja ügyintéző angyalainak, és természetesen Nyuszynak, aki előzőleg pü-ben segített.

A kocsit bejelentettem eredetiségvizsgálatra. Kicsit vicces helyzet állt elő, ugyanis ma szerettem volna kapásból megcsináltatni a vizsgát, ami nem is lett volna nagy gond, ugyanis lett volna rá kapacitásuk, csupán minimális adminisztrációs hiba lépett fel. Azt mondták, hogy a január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint változás történt az eredetiségvizsgáztatással kapcsolatban. Az ügyvezetője a cégnek kapott két hivatalos levelet, melyben értesítették, hogy:
1-es levél: minden marad a régiben
2-es levél: a befizetés módja megváltozik
Tehát ellentmond egymásnak a két levél. Tök jó :D . Mindenesetre megnyugtatott, hogy az eredetiségvizsgálatot még nem törölték el, és mindenféleképpen ki kell fizetnem a megfelelő összeget az állambácsinak, csupán egyelőre még az a kérdéses, hogy a postán csekken, vagy a vizsgálatot végző szervízen keresztül. :D Vicces.

Utána elrongyoltam az autósboltba, bevásároltam vezérműláncból, szelepfedél tömítésből, gyertyagumiból, és lámpacsavarból, hogy legyen elfoglaltságom a hét többi részére is.
Mielőtt elfelejtem, beszereltem előre is a ledes irányjelzőket, emiatt már tényleg ki kellett cserélnem a hőrelét. A már megszokott Trabi relé került bele, mert az elektronikus, de a lábkiosztása hagyományos fajta. Sajna a potméterekkel nem tudtam normális intervallumot beállítani. Végül a potméterek cseréjével sikerült megoldani a probmlémát. Kicsit még nem egyenletes a világít-nem világít aránya. A bontóban beszereztem még pár trabi indexrelét bagóért, majd azokon kikísérletezem.

A bontóban megkérdezzem az ismerőst, hogy mi volna a menete JáRóBeteg végső nyugalomba helyezésének. Azt mondta, hogy sietnem kell, mert január végével megszűnik az eddigi rendszer, és kamerás átvétel lép életbe. Azaz csak olyan autót vesznek át, amit az nkh a képek alapján úgy ítél, hogy át lehet venni. Egy lecsupaszított, sárvédő, illetve minden nélküli autó esélytelen, hogy bekerülhet így a bontóba. Viszont ha sikerül januárig bevinnem a gépet, akkor a motort megtarthatom, és kapok róla papírt is, hogy utána legálisan beszerelhessem majd bárhová.

Egészen az elmúlt fél óráig úgy is volt, hogy bontó lesz Niki sorsa. De lehet, hogy mégsem?

Majd megtudjátok idejében ;)

Addig is szorítsatok, hogy holnap nehogy kiderüljön, hogy lopott kocsit vettem :D