Archívum: 2011 (16)

Tevékenységtérkép

2011.12.18. Vasárnap

Akárhogy próbálok úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, sajnos nem tudok szemet hunyni az eset felett: összetörtem a kocsit.

Ez a kisebbik probléma. A nagyobbik az, hogy Bazék kocsiját is sikerült összetörnöm.

Bár mióta Abadi Attila a nyáron letolt, hogy szarrákoptatom a kuplung-szerkezetet, és a kiemelőcsapágyat is, még mindig nem sikerült teljesen leszoknom arról, hogy kinyomott kuplunggal, és sebességbe tett kocsival álljak a lámpánál. Mentségemre legyen mondva, ekkor már zöldre váltott a lámpa, de a lábam sajna lecsúszott a pedálról... A kocsi meg Bazék Transporterének a hátuljába ugrott. Nekik egy lökös mínusz, nekem meg egy homlokfal és egy irányjelző-lámpabura csere kell majd. Ez van :(.

A nagy ijedtség ellenére másnap visszarángattam a homlokfalat úgy-ahogy, nemsokára melóhelyen még igazítok rajta. Nem tudom, mikor lesz pénzem helyrehozni. A terv a következő: visszarángatom, lealapozózom azon a részen, ahonnan leugrott a festék. Átmeneti megoldásként erre a felületre kap egy "matrica-bombát" a kocsi, mert az mostanában divatos, és a sokszínűsége eltakarja a folytonossági hibákat.
Távoli terv az az, hogy eldőlt, milyen árnyalata lesz a Skifnek: pontosan egyezni fog a Polski színével. Mivel azt tavasszal fényezzük mindenképp, és úgyis kell hozzá festéket kevertetni, esélyes, hogy akkor kap egy új homlokfalat. A bal első sárvédőt a sérülése ellenére nem tervezem kicserélni: szerencsére még menthető, bár tény, hogy viszonylag erősen gittelt felület lesz.

Anyagi helyzettől függően még előfordulhat, hogy belevágok a sárvédőbe is, és kicserélem azt is, hogy ha már fújni kell, akkor azon is legyünk túl. De ez még a jövő zenéje. Egyelőre éljük túl a telet ennél nagyobb gond nélkül.

Balázs kocsija miatt nagyon fáj a lelkem, bár ő többször is megnyugtatott, hogy ez van, ennél nagyobb baj ne legyen, de engem akkor is nagyon bánt a dolog. Papírokat mindenesetre töltöttünk, remélem, nem fingat meg a biztosító.

Az előírásoknak megfelelően a kéksárgát leadtam az Allianznál, bár a néni nézett rám, hogy ezt a vétkes félnek mégis miért kellene. De megmutattam neki a kéksárga hátoldalán lévő útmutatót, azt hiszem, ezzel sikerült meggyőznöm :)

További események, hogy beszereztem a régóta áhított ablaktörlőre rögzíthető ablakspricnit, melyet Jani és Pety@ is sokszor dícsért már. Az autósboltban megtudtam, hogy "turbóspricc" névre hallgat. 750 Ft volt, két perc alatt felszereltem, és meg kell hagyni, hogy tényleg megéri az árát.

Röviden ezek a történések. Nemsokára infók a skifről is :)

Jah, közgyűlésen túl vagyunk, úgy fest, admin lettem, illetve a naptáram is "forgalomba került", és nem utolsó sorban kilátásban van a klubos futóverseny is :)

Részletek később :)

2011.12.09. Péntek

Tény, hogy elfért volna update-ben is, de nem fekszik nekem ez a három havonta egy blog. Így most inkább írok pár apróságról is, hátha megjön a kedvem, hogy megint sűrűbben blogoljak :) Szóval, ott hagytam abba, hogy bekerült az extra fűtés. Nagyon szuperül üzemel. Már korábban is említettem, hogy gondolkodom egy fordulatszám-szabályzáson, ugyanis nem nagyon jó, hogy vagy nagyon meleg van, vagy nagyon nincs meleg, így rögtön neki is ugrottam ennek a problémának az áthidalásához. Első körben eszembe jutott egy olyan opció, hogy fogok egy zsiguli fűtéskapcsolót (három állású), lebillentem a nyomó-részét, és tádám, kész a nagyműszerfalashoz való háromállású fűtéskapcsoló. Egy előtét-ellenállás, és máris meg van oldva a közepes, meg a maximális fordulatszám. Ezt végül elvetettem, több okból is. Egyrészt, a három állású kapcsolónak a műszerfal-testen nincs elég helye, hogy harmadik állásba lehessen tenni (lásd: lámpakapcsoló mögötti rész). Fűrészelni-reszelni meg nem volt kedvem. Másrészt, az előtét-ellenállásos móka annyira nem is móka, mivel nem jó a hatásfoka. Közben jelentkezett egy olyan "hiba" is, hogy alapjáraton lassabban forog, mint menet közben. Aztán eszembe jutott, hogy ez egy precízebb szerkezet, lehet ennek nem tesz nagyon jót a 14V. Mindenképp jót tenne a lelki nyugalmamnak a stabilizált feszültség. Így már adott is volt a megoldás: összerakok egy stabilizátor-elektronikát, egy olyan IC-vel, aminek szabályozni lehet a kimenetét. Azaz 0V-tól (1,5V) 12-ig. Gyorsan skicceltem egyet a kezem ügyébe eső első papírral (asztalomon általában nagyon sok van, mivel a nyomtatóm néha selejtet ad ki), ami jelen esetben épp az egyik legsikeresebb fotóm printelt változata. Sebaj, leszbikus fotósorozaton még úgysem terveztem stabilizátor-elektronikát :D Utána elkezdtem összeszedni az alkatrészeket. Nem volt nehéz. Másnap (ma) a melóhelyen szépen össze is rakosgattam, egy próbapanelre. Minden működött rendesen, úgyhogy méretre vágtam a próbapanelt (azaz sikerült eltörnöm a lehető legrondábban), feltettem a stabot egy hűtőbordára, az egészet be egy dobozba, még egy gyors mobilos sztárfotó, és irány a kocsi. Egyelőre a csomagtérben lóg a dobozka, még tesztüzem van. Az IC 1,5A-t bír el, jó hűtéssel. A 10 W-os táp valahol 0,88 A körüli értéket produkálhat, elvileg elégnek kell lennie egy ekkora hűtőbordának. Ha megdöglik az IC, akkor majd tudom, hogy nem volt elég. De akkor majd nem LM317-tel, hanem LM350-el próbálkozom :) A potméter egy régifajta antenna-vezetéken csöng, jelenleg kilóg a nagyműszerfal alól. Ha túlél egy hónapot, akkor majd bedizájnolom valahová :) Addig is sziasztok!

2011.12.07. Szerda

Nagyon régen blogoltam. Ennek pedig egy oka van: lusta vagyok.

Megpróbálom összeszedni a gondolataimat. Legutoljára ott hagytam abba, hogy sikeres váltócserén vagyunk túl. Az autó üzemel, a váltó tökéletesen.

Megjártuk vele Csehországot, egy kalandos, egész-éjszakás autókázás keretein belül. 10-11 körül indultunk el Budapestről, Párkányon át keresztül Szlovákián jutottunk el Csehországba. Sajnos fogyasztást abszolút nem sikerült mérnem, ugyanis két nappal a váltócsere után a sebességmérő megint csak nem üzemelt. Én pedig annyira berágtam rá, hogy nem is foglalkoztam vele.
Jó hosszú volt az utunk, az egyszer biztos.
A találkozó nagyon kellemes volt, egy percig sem bántuk meg, hogy elmentünk. Társaság is remek volt, szóval tényleg, minden úgy volt, ahogy elképzeltük. Még díjakat is nyertünk, többek között, én is bezsebeltem egyet, a leggyorsabban sikerült kirakni az egyik puzzle-t. Asszem. Vagy második lettem? Nem emlékszem pontosan. Azt tudom, hogy kaptam egy fürdőszobai mérleget :) .

Hazaút kacifántosabb volt, Ausztria felé jöttünk haza, ami szerintem egy remek ötlet volt. Sehol semmi gond, a kocsik szépen bírták a tempót, szerencsére, műszaki hiba tényleg nem volt. Vagy csak nem emlékszem.

Párszor nekifutottam az óraspirálnak, de egyelőre tényleg nem jutottam vele dűlőre, úgyhogy hagytam a fenébe.

Tovább haladva az időben, ha jól emlékszem, a következő fontos említésre méltó esemény az volt, hogy a jobb hátsó gumi megadta magát. Egyszerűen leeresztett nap közben. Leszedtem, feltettem a pótkereket, majd megvizsgálva konstatáltam, hogy az oldalfala végig van szakadva...Szuper. Sebaj, otthon még van egy Eagle a szettből, azt feltetetem, és máris minden rendben van.

Hozzám illően természetesen erre is várni kellett egy -vagy talán kettő?- hetet. Végül Gyula által ajánlott gumisokhoz mentem -az éjjelnappali szakikhoz-, akik 10 perc alat feltették, kicentírozták, mindezt egy darab ezresért. Szuper. Otthon feltettem, és minden boldogságos volt. Mellesleg az Eagle-ök közül ennek volt a legmélyebb profilja, ez volt a legjobb állapotú.

Ez után két nappal következett, hogy a keményített gátlónak hála átszakadt a lengőkarom. Ami azért nem egy olyan jó móka. Mivel ilyen szerencsésen jártam, kábé egy hétig pörögtem a dolgon, hogy mit tegyek. Végül az lett, hogy Bazzal barteloztunk két vadiúj lengőkart. De mivel annak a cseréjével szeretnék rögtön csapágyat és fékmunkahengereket is cserélni, sőt, esélyes, hogy fékbetétet is, így egyelőre még nem ugrottam neki. A kocsi viszont erősen használhatatlan volt ilyen formán, így fogtam, nagy levegőt vettem, és egy délután a tátongó lukat befoltoztam egy óriási csavar-alátéttel. Így mindjárt üzemel újra a dolog.
A jobb oldali kerékagy-csapágy mellesleg kegyetlenül morog, és nem ártana oda egy rávaló gumiharang. De jó lesz, ha sikerül végre beszerezni már egyet.

Az új lengőkarok egyelőre még várnak kicsit, ugyanis kapnak egy kis erősítést itt és ott, hogy ne szakadjanak át ezek is :) .

Voltunk Pápán, őszi találkozón.
Nagyon jól éreztük magunkat, a szállás elsőosztályú volt, a programok is nagyon tetszettek. Gabi és Raver nagyon kitett magukért, nagyon jól éreztük magunkat, ezúton is köszönet nekik!
Bálint Karcsi hozott nekem vonóhorgot, melyet ott vettem át. Juhééé, végre haladhat az utifutis projekt is. És juhúúú, 4 pontos vonóhorgom lett :)
A pápai találkozó kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a hétvége tetőfokát Tunyinak köszönhetjük. Szerencsére személyi sérülés nem történt, viszont a vizuális élmény pótolhatatlan! :) :P . Remélem a kocsit hamarosan újra a régi pompájában láthatjuk ;)

Valamikor ezen események után volt, hogy Gyula hozott nekem szépséges tankot. Le kellene drótkorongozni, festeni, alvázvédeni, majd mehetne fel a helyére, de egyelőre még nem volt hozzá türelmem. Meg nincsen új beöntő-cső se, szóval addig neki se állok.

Jelenleg türelmesen várok, míg sikerül beszereznem két jó állapotú váltótartó gumibakot, ugyanis az sincs teljesen a helyén, és néminemű gondot okoz egyes kanyarok után a váltás. De még egyszer szart nem rakok bele, inkább várok pár hónapot, és szenvedek a váltással :D

Egyik szombaton épp nagyon siettünk Pestre, Julit vittem tanfolyásra, mikor Pilisvörösvár előtt párszáz méterre a kocsi hátulja elkezdett imbolyogni. Már rögtön megijedtem, hogy dejó, leszakadt az én csodás hegesztésem. De nem... Körbejártam az autót, akkor láttam, hogy a jobb hátsó gumi defektet kapott. Ami azért meglepő, mert elindulás előtt tökéletes volt... Szépen végignyalódott az oldalfala. Pótkerék fel, majd sietünk tova.

Persze megint pár napot ilyen felemás gumi-szettel tettem meg, húztam-halasztottam az időt, mert tudtam, hogy a téligumi garnitúra alatt lévő felniket nagyfelújításnak kellene alávetni. De legalább is mindenképp egy alapos rozsdamarózás festés kéne nekik. Hát, ahogy elővettük, ez végül nem így alakult. Feltettem ilyen szarul, ahogy van. Ezt a telet még kibírják, majd egytől egyik mennek a kukába, annyira el vannak már porladva. Olcsóbb újat, szebbet venni, mint ezt helyrepofozni. Sebaj, feldobtam őket, igaz, az első két dísztárcsa nem került elő, így most csak hátul vannak a gyári fémek fenn.

Múlt héten voltunk egy nagyszerű filmbemutatón, nagyon élveztem, a kocsikázást is, a filmet is. Köszönöm, hogy hívtál Pocok! És többieknek is a részvételt. A Duna TV így látta az eseményt, dallamkürttel, és hipiszupi parkolásommal tarkítva :)



A kocsi különben gond nélkül teszi nap mint nap a dolgát. Csak közben elkezdett hűlni az idő, nekem meg egyre jobban ment el a kedvem a jégkapargatástól. Főleg belülről. Így végül rászántam magam, és bekötöttem a hátsó ablakfűtést. Bár nem ment nagyon könnyen.

Először is megtudtam, hogy a bal hátsó kárpit alatt kell keresnem egy barnasárganarancs színű vezetéket. Egy narancsra rábukkantam, de nem volt kedvem a sötétben beigazítani a helyére, meg különben is, a testelését is meg kellett volna még oldani. Megtudtam, hogy a narancs tuti nem jó, az valami más. Másnap rendesen szétbombáztam a hátulját, kiszedtem ülést, mindent. Narancs vezeték volt az, 2,5-ös, de fura volt. Nem ért el az ablakig. Rángatom-rángatom, erre kijön a kárpit alól vagy 30 centi, majd vége a vezetéknek... Fasza.
Andrei mondta, hogy azt a vezetéket az első kábelkötegben kell megkeresnem. És valóban ott volt, csupán az egyik csatlakozóban véget ért. Hollótól megtudtam, hogy bizony nekem kell behúznom onnan a 2,5-es barna vezetéket. Nagy-nagy lelkiismeretfurdalás közepette bekerült egy zöld-sárga vezeték, ugyanis szeretek a földön járni. Vagy földelésen? :)

Testet is sikerült megoldanom a C oszlop kilyukasztása nélkül. És a műszer muzsikál. Szuper.

Viszont a tél egyre inkább itt van, az idő egyre hidegebb. Én meg fázom. És nem szeretek kabátban kocsikázni. Sokadszorra bontottam volna szét hátul a fűtés-rendszert, és már elegem volt belőle. Bár Gyula szerint jól fűt a kocsim, de nekem ez kevés. Alapból, október közepe környékétől én ha beülök egy autóba, amiben van rendes fűtés, az a minimum, hogy majdnem maximumra teszem a termosztátot. Polszkinál viszont a full trimm is kevés. Első körben a váltóról szedtem le a gumit, de az kevésnek bizonyult. Utána leszedtem a kardán és a fűtésbox közötti gumi csövecskét, és a kardánon tátongó lukat betömtem. A kisebb szíjnak hála a meleg levegő úgy tör elő onnan, hogy csak na.

Ettől független még mindig hideg van a kocsiban nekem. Bár a műszerfal mögötti tömítőgumi hiányzott -meg most megint hiányzik-, de nem oldotta meg a problémám.
Sajnos szabadidőm nem engedi meg, hogy leugorjak Prokeehoz Százhalombattára, így a benzinkályha projekt még várat magára. Viszont eszembe jutott, hogy az előző poláknál milyen jól bevált fűtésem volt. LipTom ötlete alapján, ugye. Na, gondoltam, ezt fel kellene eleveníteni.

Innentől a gyári-fanok, és VadMacs ne olvassa tovább.

A kiforrott rendszer teljesen jó volt, leszámítva, hogy a számítógép tápventi nem bírta  a nagy hőt. Egész pontosan a műanyag siklócsapágyak adták meg magukat rendszeresen. A megoldás tehát egy golyóscsapágyas ventillátor. El is kezdtem keresgélni. Közben arra jutottam, hogy akkor már kellene egy nagyobb, és egy izmosabb is. Valahol itt borult el az agyam. A vége az lett, hogy a lomexből beszereztem egy 120x120x38-as, 10W-os, 3100 percenkénti fordulatra képes ventillátort (köszi Juli! :) ), és óránként 234.462 m3 levegőt képes szállítani. Méretéből adódóan természetesen ez nem fér el a trapéz belső felén, de ez már csak ilyen. Abadi kollégától kaptam egy másik kardán-kárpitot, majd azt fogom szétcincálni a művelethez. JRB szétvagdosott trapézlemezét fogtam, kitágítottam rajta a lukat, felszereltem rá a ventit, természetesen úgy, hogy kifelé van maga a szerkezet. Nem szép, de legalább jó csúnya. Majd a kárpitot hozzá fogom igazítani :) . Behúztam a vezetéket, majd Gyulától nyáron vásárolt ventikapcsolót elhelyeztem a műszerfalon, és bekötöttem a rendszer. Nos, a ventillátor állat. Olyan levegőmennyiséget szállít, hogy amint elzártam a meleg-levegő szabályozókart, a kardánalagút túloldalán a venti beszippantotta félig a rongyot az alagútba. Szuper!

Az első próbakörök tapasztalatai azt igazolják, hogy mindenképp szükséges lesz, hogy megépítsem hozzá a sebesség-szabályozó elektronikát, mert ez így maxon nagyon sok. alig 5 perc elteltével kifejezetten melegem volt egy szál pulóverben.  Még apró finomítások vannak rajta, de egy percig sem bántam meg. Kurvára nem érdekel azok véleménye, akik szerint a polszki jól fűt. Rohadtul fázós vagyok, pont.

Kellene egy olajcsere, mert már nem tudom, mikor cseréltem utoljára. Csak azt tudom, hogy pár hete rátöltöttem egy fél litert :) . Meg egy alvázvédés sem ártana.

Ezek az események. Nemsokára blog a Szkifről, meg a GTI-ről is.

2011.10.02. Vasárnap

Kispug életképek:

A 205-ösnek -ahogy sok más Peugeotnak- van egy jellegzetes problémája. Mégpedig a sebességváltó. Egész pontosan a sebességváltó és a váltókar közötti rudazat, és annak csuklói. Faudi-fejes megoldást alkalmaztak a franciák, ami nagyon jó, mindaddig, amíg jó. Általában két évig jó. Utána nem. Nagyon nem. Ez a két éves intervallum pedig nekünk nagyon nem szimpi. Így aztán a márkatársak ajánlására múlt hét pénteken elvittük a kocsit Dazhoz, aki a sebességváltó-szerkezetek nagymestere. A faudi-fejek kiváltására egy saját technikát fejlesztett ki, és fillérekért meg is oldja bárkinek.

Elvileg két órás műveletről lett volna szó, de mivel nem tudta megmondani, mikor lesz ráérős ideje, ezért otthagytuk a kocsit, egészen keddig. Kedden este mentünk is érte. Meglepett minket, mert igazított a kipufogón, a légszűrőházon, és sok apróságon, nomeg persze a váltón is. Mindezért elkért 6 ezer forintot. Eléggé baráti. Illetve felhívta a figyelmünket, hogy az első futóműben dízelhez való rugók vannak, emiatt áll kicsit magasabban az eleje. Fain. Szóval kéne egy rugó-összehúzó, és mehet bele a régi rugó :)

Szombati napunkat a kocsinak áldoztuk. Legelőször is a frissen szerzett első lökhárítót kellett volna felszerelni, de eléggé elütött a színe a kocsi többi műanyagjától. Tegyük hozzá, hogy a műanyagok eléggé ramaty állapotúak, és fakultak voltak. Így a teszkós-mattfekete festékszórós projektre szavaztunk.

A két ajtó kivételével az összes díszlécet sikerült leszedni. Meg az első lökhárítót -már ami megmaradt belőle :) . Juli neki is esett a lecsiszolásnak.
A hátsó lököst nem sikerült, a nem gyári csavarok megnehezítették a dolgunkat. Így végül kimaszkolás, és úgy festés lett belőle. Bár egy kicsit gányoltnak tűnik a szememben - ahogy eleve a festékszórós festés- mégis teljesen elégedettek vagyunk a munkánkkal. Gyönyörű szépek lettek, rá sem lehet ismerni.

Mondjuk gyanús volt, hogy az ajtók nem gti-re valók, ez most beigazolódott. A díszlécek varrattömítővel, avagy szélvédőragasztóval kerültek felszerelésre, ezért nem könnyű a roncsolásmentes leszerelése.

A balos tükröt még sikerült lefesteni, a jobbosra már nem jutott sajna idő. Türelmetlen voltam, még le kellett mosni a kocsit, és ráadásul egy polírozás is kellett neki, hiszen este ezzel a szépséggel szerettünk volna megjelenni a 2. Retro Cruise Night nevű rozsdakupacos rendezvényen.

A mosást díszlécek nélkül ejtettük meg, mert egy kevéske kosz azért felgyülemlett alatta. Majd jött a polírozás. Pocok által használt Turtle terméket alkalmaztuk, annyi különbséggel, hogy egy híg polírozószert is bevetettünk, nem csak a tégelyes wax-ot. Tetőn, és gépháztetőn elkellett a két réteg belőle, annyira fakó volt. Majd jött a tégelyes wax, abból tetőre szintén két réteg jutott, többi részre csak egy. A szoknyák kimaradtak, de szerencsére azok eleve csillogóak voltak.

Lökösökre felkerültek a rendszámok, új, reklám nélküli keretben, majd visszakerültek a díszlécek (műanyag bolhákkal sajna nem állunk jól, azt majd pótolni kell), bekerült továbbá kettő darab sárga H4-es, mellyel korábban KG lepett meg, s végül bepakoltuk magunkat a kocsiba, és irány az est.

Nem semmi rendezvény volt. A kis újpesti stop-shop parkoló tele volt, alig találtunk helyet az eseményhez legközelebb eső parkolóban. Egy 205 klubos márkatárs volt még jelen, illetve a kispolskis barátok.

Éppen bütykörésztem a balos helyzetjelzőt a motortérben, mikor megjelent Binci, a Rozsdakupac magazin főszerkesztője, és a kis GTI gyáriassága felől érdeklődött. Miután mondtam, hogy 95%-ig gyári, rögtön felkért egy Rozsdakupac-magazinos szereplésre. Jól elbeszélgettünk a kocsiról, a ritkaságáról (1.6-os, ráadásul régi-kasztnis, stb), majd megállapodtunk abban, hogy két hét múlva megejtünk egy fotózást, és egy beszélgetést. Nagyon örültek, hogy végre találtak egy majdnem-full gyárit.

Remek! Ennél jobb elismerést arra, hogy az autó szép lett, keresve sem kaphatnánk. Illetve az, hogy igenis megéri gyáriasítani a kocsit, és visszaállítani eredeti kinézetére!

Mai nap még lőttünk pár képet itt a környéken a szép kisautóról. És most ezerre megkezdjük a kocsi teljes gyári kinézetre varázsolását két héten belül.

Challenge:
Sárga irányjelzők előre, szép állapotú embléma a hűtőmaszkra, jobbos tükör műanyagjának feketére festése, jó állapotú 14"-os gyári alufelni-gartnitúra beszerzése (miénk sajna nem jó állapotú fotózáshoz), fekete ajtókilincsek, balos térképzseb, hátulra GTI felirat, és fullos állapotú textil gti ülések. Vagy jó állapotú félbőr gti ülések, de akkor csak egy balos kellene.

Challenge accepted.

A java már megvan elvileg :)

2011.09.20. Kedd

Ismét egy blogolás, amivel el vagyok maradva.

Még tavasszal sikerült beszereznem egy Simsont. Szokásomhoz híven természetesen nem egyben, hanem zsákban. Régóta szerettem volna egy Simsont, gyakorlatilag azóta, hogy az előzőt eladtam. S51-es és S53-as volt a kiszemelt cél. Végül egy S51B került hozzám... Hát, olyannira hiányos állapotban, hogy a vége az lett, hogy majdnem eladtam alkatrészenként, hogy inkább egy komplettet vegyek.

Persze nem így történt. Abadi Attilával beszélgetve kiderült, hogy neki van egy pár Simsonja, ami közül kettőre van csak szüksége, egy blokk, tank, és dekli nélküli enduro például arra vár, hogy elbontsa, és méhbe vigye. No, kaptam is az alkalomn, hiszen nekem régi vágyam egy rendes, igazi enduro volt (magaskipu, magas kormány, alsó vázmerevítő). Sikerült is vele elbizniszelnem, pár napra rá már a Ford csomagtartójában hoztuk haza. Hát, otthon nem volt nagy öröm, de sebaj. Összegeztem a dolgokat, hogy mi kell, és mi hiányzik még.
Előg sokmindent kellett beszerezni. Kapásból a kerekek, amiken a vázat hoztam, kellettek Attilának, így hozott helyette egy festettet. De tank, enduro (horpasztott) oldaldekli, bowdenek, még mindig hiányoztak. Karbiról, gyújtásról enm is beszélve.

Végül egy eléggé ramaty, 20x festett tankot sikerült beszerezni, vateráról irreálisan drágán meglett a horpasztott dekni. A zsákos-motorhoz kaptam egy enduro gyújtásalaplapot, tekercsekkel, csak a jeladó volt lebarmolva róla. A szántói töritanár viszont kisegített, egy komplett alaplap-lendkerék párossal, igaz, 6V-os, megszakítós volt. Sebaj, engem nem abból a fából faragtak, hogy ilyesmin fennakadjak: rajz, multiméter, páka, és szépen nekiálltam, a kettőből egy tökéleteset összehozni. Sikerült is. belekerült egy vediúj megszakító, és tádám, a szett készen lett.

Időközben a tank, és a deklik elkerültek a szomszéd sráchoz, aki fényező, hogy lefényezze azokat. Sokat emlegetett, míg csiszolta a tankot, az biztos. Viszont a horpadásokat kinyomta kompresszorral, alig kellett rá gitt. A színválasztás viszont még engem is meglepett. Az eredeti elképzelésem -mily' meglepő- piros volt. És ehhez ragaszkodtam is, egészen gyakorlatilag az utolsó pillanatig. Mikor már minden fillerben állt, és elkezdtük keresni a gyári színkódokat, a google segítségét hívva, meg akartam keresni, hogy eredetileg milyen színű endurók léteztek. Első képtalálatként egy hófehér gépet adott ki. Azonnal tudta, hogy nekem fehér simson kell!
Körülbelül két hónap múlva, azaz a nyár közepén végzett a srác vele. Az eredmény engem is meglepett. Volt a tankon két megfolyás, de semmi más hiba. A "na most akkor mennyi lesz, áruld már el?" kérdésre, ami gyakorlatilag ezt a két hónapot kitöltötte, a következő válasz érkezett: "A standox festék drága volt, azt fizesd ki, a többit úgyis melóhelyről nyúltam. Szóval 4 ezer lesz, de majd akkor add oda, miután a két megfolyást kipolíroztam belőle".
Ezen lehidaltam. De belementem, mondtam, az se baj, ha nem polírozod ki, első járművem, ami normálisan lett lefényezve, örültem a fejemnek :)

Míg a mocc alkatrészei fényeződtek, én elkezdtem beszerelni a zsákos-szinyó blokkját a vázba. 3 sebességes alap 50-es elvileg, de sebaj, ezt az évadot bírja ki, télen nagygenerál. Már benn volt a helyén, mikor az eredeti gazdája szólt, hogy vegyem le a hengert, mert lehet, elfelejtett a csapszeg végére zégert tenni... Anyád, előbb még azt mondtad bontatlan... Nosza, henger le. CSapszeg persze a helyén. Viszont gyűrűből csak egy volt fenn, kettő helyett. Nosza, boltba be, vettem két alapméreteset eszetlenül, minta nélkül, kemény 140 Ft-ért. Hát, lehet, hogy első túlméretes az a motor... letojom, már nagyon akarok mocizni, beszereltem. Tank, deklik a helyükön, oldaldeklibe zár visszakerült -melóhelyről sikerült szereznem egy szekrényzárat, ami pont kompatibilis a simsonnal.
A motor kezdett összeállni, igazi motor kinézete lett. Kormányt cseréltem, mert manapság divat a kormányváltás amúgy is, ez az új most nem annyira rozsdás mint a régi. Ráadásul arra Attila igényt is tartott.

Végül minden a helyére került, kabrurátor is lett, a gyújtás-alaplap rögzítőfülével volt még némi gond, de összességében minden meglett ahhoz, hogy összetegyük (a vadi új kipufogót ki ne hagyjam). Pár bütykölés, álmatlan éjszaka után végül a motor beindult, gyönyörű hanggal... Naná, mert lett a faluban egy simon, amiben a gyári fojtások megvoltak. Gábor, falumbeli jóbarát nagyon sokat segített, hogy a kép összeálljon. Sebtiben írtunk egy adásvételit a zsákosmoci tulajdonosával, majd kötöttem egy biztosítást rá.

És a motor megy. Melóhelyre jártam vele, és napról napra egyre több alkatrész lett meg hozzá: tükrök, index, akku.

Bár volt néha gond az utángyártott megszakítóval, ami érdekes jelenségeket produkált: ment rendesen, de ha  alámpát felkapcsoltam, akkor fuldoklott. Ezt is megoldottuk, és gyakorlatilag három héten keresztül, napsütésben és esőben, minden nap ezzel jártam melózni, sőt, Pestre is felmerészkedtem.

Idő közben a fényező srác is elvitte a gépet, és valóban, polírozással eltüntette a megfolyásokat. Ma meg sem tudnám mondani, hogy hol voltak.

Aztán Pocokkal gondoltunk egyet, és kirándultunk Visegrádra. Hogy a dolog ne legyen egyszerű, három hét után újra elkezdte a motor, hogy rángat lámpával... persze mindez visegrádon jelentkezett először, majd Esztergom felé, Búbánatvölgy környékén meg is állt. Nosza, gyújtást állítunk. Ami azért vagány, mert mágnesgyújtásos motoron ilyet még nem csináltam sohase... Csak kábé tudtam, hogy elvileg mit kell. Meglett, beindult, és lámpával is működött. Ami egészen jó dolog, mert már ránksötétedett. Dobogókő felé lett volna hegyi szerpentin, hogy az utat levágjuk, de nem mertük: mentünk a 10-esen. Pilisjászfalunál megint beszart a gép, megint állítottunk rajta, ami így elvitt Pilisvörösvár és Pilisszántó közé félútra. Najó, kétharmadra. Itt már egyedül voltam, mert Pocok maradt a 10-esen, és hazafelé vette az irányt. Én meg szerzsámok nélkül maradtam. Némi rugdosás, és anyázás árán csőgázon elporoszkáltam az emelkedő aljáig. Ott csőgázon, a motor mellett sétálva hazaszenvedte magát a motor. Ez volt a toruni tali előtti éjszakán.

Azóta haragszom a motorra, nem foglalkoztam vele. Szerintem kapásból egy motorgenerállal kezdem.

A hiba oka a főtengely-csapágyak: lógnak picit, ezáltal a lendkerék néha-néha, nagyobb gázfröccsnél hozzáér a vasmaghoz, ezáltal az alaplapot elrántja a jó helyről.

Ezek voltak a nyári motoros események. Ha lesz kedvem, megcsinálom, és akkor mesélek még :)

2011.09.19. Hétfő

Egy blog a Peuról.

Bár a motor vígan falja a kilométereket, sajna közel sem sima minden. Az egész ott kezdődik, hogy a motor és váltótartó bakok megadták magukat, avagy elkezdték megadni magukat. Ennek eredményeképp a kipfogó felült a stabilizátor-rúdra. Ami a zörgésen kívül egy kipufogó-törést is eredményezett.

A Bárdinál beszereztem a bakok közül 3 db-ot, amiből egy olyan is volt, ami kellett a kocsihoz. Ez a váltótartó bak volt. A polskival ellentétben egy kicsit egyszerűbb itt a csere: váltó felemel emelővel, akku ki, bak ki, új be, félig meghúz, váltó leereszt, megrángat, csavar meghúz. Éskész. Rögtön megszűnt a kipu zörgés.

Sajnos nem tudtam pontosan kinyomozni, hogy hol szakadt el a kipufogó, de biztos voltam benne, hogy a leömlő és a középdob közötti részen.

Múlt héten átmentünk Viandr-ékhoz, hog aknából hajtsuk végre a kipucső-cserét. Ugyanis kaptunk egy márkatárstól egy másik kipufogó-csövet. Természetesen nem ott lukadt ki, ahol gondoltam: a középdob bevezető csöve szakadt le a középdobról. Persze CO nincs a közelben, a pálcással meg nem tudok hegeszteni. Gondoltam én. Aztán kiderült, hogy tudok, ráadásul nem is rosszul :) .

Volt még egy benzinszintjelző-csere. Ez sem volt ám nagyon sima ügy: a szintjelző úgy halt meg, hogy először összevissza ugrált a műszer, utána csak a tartalékjelző üzemelt, végül már az se. Hátsó ülés fel, régi szintjelző kiszed... vagyis csk kiszedne. Ugyanis a teteje megvolt, de maga a műszer nem. Az valahol a tank aljában lehet :) . A vezetékek meg csak úg lógtak a benzinbe :) .

Újat gyorsan betettem, kipróba: működik :)

Tegnap még nekiugrottam a dudának és az ablakmosónak is. Mind a kettőt sikerült megoldani: utóbbinál a szivattyú-motor volt meghalva, amit -meglepő módon- a Subaru kiserelt tartályábn lévő motorral tudtunk pótolni: majdnem ugyanaz, annyi csak a különbség, hogy a csatlakozó itt felül, nem pedig alul van rajta. Működik, tökéletes, jeee.
Jöhet a duda. Ez már nehezebb, a lámpát ugyanis ki kellett hozzá bontani. Akkor láttam, hogy Homasitás Type R dudák voltak belekókányolva. Kiszerel, jobb híján Subarubl bontott beszerel. Illetve a riasztó szirénáját is betettem ide, kapásból egy 4x nagyobbat, mint ami eddig volt benne. Az ugyanis egy vicc. Riasztózáskor a szomszéd azt hitte, hogy tavaszi madarak csivitelnek :) .

Röviden ezek történtek. Nemsokára olajcsere, vezérműszíjcsere, alvázvédés.

Különben pedig megy. Jól megy. Voltunk vele Kiskunlacházán is, ugyanis egy 205klubtagnak van oda kontaktja. Egész napos hülyülés, 170-el száguldozás után sem lett a fogyasztás 6,4-nél nagyobb. Fasza :)
Sütögetés, és mókázás. Nagyon jó a társaság, továbbra sem bántuk meg az autóválasztást. A pugnál is rendszeresen bebizonyosodik, hogy remek dolog márkatársakkal összejárni, bulizni, szórakozni, hülyülni.

Például így:


Meg még voltunk pár helyen vele nyáron, majd még összeszedem a gondolataimat :)

Képek lesznek még, de csak este :)

2011.09.17. Szombat

Újabb jármű került a családhoz. Régi vágyam volt, és nagyon sokat vacilláltam, hogy tényleg megéri-e, avagy sem? Eredetileg egy IFA-Camptourist lett volna a befutó, de az utolsó pillanatban elúszott a lehetőség. Aztán le is tettem az utánfutós dologról, mondván, a polski amúgy sem bírja elhúzni. Így január-február környékén el is adtam a vonóhorgomat. Majd tavasszal jött egy füles, miszerint ismerősnek van egy eladó Skif-e mindennel együtt, sürgősen 30-ért, műszakival 36 ezerért. Na, mondom, ez jó volna, de sem pénzem sem horgom. Aztán egyszer csak volt egy KGST tali, majd rájöttem, nekem mégis kell egy ilyen. Gyors telefon, hogy megvan-e még? Megvolt, 20 ezerért azonnal elvihető, de jövő hét csütörtökön jön egy másik érdeklődő. Gondolkodás-gondolkodás, telefon, majd egy hétfői napon elmentünk Abadi Attilával megnézni. Annyira megtetszett, hogy azonnal kifizettem, és hoztuk is el. Világítás nélkül. Műszaki nélkül. De megvan. Ezúton is nagy köszönet neki!!! 1977-es szerzet, 81062-es típusszám. 2 felnőtt és 2 gyereknek ideális méretű fekvőhellyel, étkező-"szoba", illetve egy előtér, melybe pont befér a polski. Ez két sátor, melyet egybe lehet fűzni. Ehhez jön még pluszban egy tartalék-sátor szett. Plusz asztal, kisszék, és minden kellék. A belsőség garázsban tartva, csak az utifuti volt szabadban. Kicsit meg is látszik rajta sajnos. De segáz, megérte! Mai nap bontottuk ki igazán, mert eljött az ideje, hogy bepakoljuk a garázsba mi is a belsőségeket. Tervek vannak vele, a fényező már meg is nézte, most kalkulál. Aztán átvisszük hozzá, és elkezdődik a restaurálás. Tervek szerint piros lesz, mint a kocsi, a rozsdás krómok pedig fekete szintert kapnak. Vagy lefújom ecsettel, még nem tudom pontosan. Bazzal már szóban beszéltünk róla, hogy velószínű tud segíteni a faanyagok pótlásában, azok ugyanis megsínylették sajna a szabadtéri tárolást. Hétfőn megjavítom a zárakat, aztán... Majd lesz valami. Most az örülés témája van. Át kéne iratni, de egyelőre még ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. Nem tudom, hogy le tudom-e így vizsgáztatni, hogy aztán átírják a színét pirosra a forgalmiban... Jó volna, ha nem kéne két forgalmit kiváltani. Szeretném minél hamarabb nevemre venni. Röviden ennyi, majd mesélek még, amint történik valami. Természetesen még ősszel összeállítjuk a sátrakat, próba, és fotó erejéig. A króm-gugli meg bekaphassa, nem jeleníti meg az új bekezdéseket.
KeMa @ . Skif 81062 . 25 fotó . 13 komment

2011.09.07. Szerda

Fú, ismét nagyon sok minden történt, amiről kellett volna blogolnom. Csak végül elfelejtettem :)

 

Szóval, legutoljára ott maradt abba, ha jól emlékszem, hogy gumikat vadásztam a felnihez. Eredetileg a 170/50-es lett volna, de végül Soma megkeresett, hogy neki van egy garnitúra 165/55-öse. Mivel az is nagyon állatul néz ki, ezért gyorsan el is rohantam megvenni a 4 GoodYear Eagle-t, amiből kettőnek jó, másik kettőnek mégjobb profilja volt.

Másnap elhúztam a gumishoz feltetetni. Az elsővel minden rendben volt, a másodiknál, felpumpálás közben széthasadt az oldala. Nem is kicsit… Közben a harmadik is készült, de a negyediknél meg a felniben volt egy óriási ütés. Gyorsan hazarohantam az ötödik felniért, de a gumis szerint azt is mindenképp görgőzni kell, amit ő jutányos áron kábé 15 ezerért meg tud csinálni… Mondom anyád.

 

Hazamenvén a neten találtam 4 db Pirelli P nemtudomhanyasat, ugyanebben a méretben, príma profilokkal. Igaz, az egyik javítva volt, de a gumis azt mondta, vállal rá garanciát. Mindezt 18 ezerért. Mikor odaértem, és megtudta, hogy ez kispolskira kell, rögtön adott kedvezményt, így 18 ezerért megvolt szereléssel együtt az egész. Ja, és a hibásnak mondott pótfelnit feltette a gépre, és megmutatta, hogy egy deka ütés sincsen benne. Anno, amikor a GTI felnivel szerencsétlenkedtek, ráfogtam a felni franciásságára, hogy feltették a gumit úgy, hogy meg se nézték, hogy nem fogják tudni kicentírozni. De ez a második alkalom, hogy át akartak baszni. Így is sikerült lehúzniuk kb ötezerrel (két gumi felszerelése ragasztott súllyal). Persze a másik gumis mondta, amit én is tudtam, hogy ütött súllyal is lehet centírozni ezt a fajta felnit. Lényeg, hogy 20 ezerből lett két gumim, plusz egy tartalék, szereléssel együtt. Illetve 18 ezerből szereléssel együtt 4 gumim, amiből kettő van a kocsin, kettő meg tartalék. Azaz most elöl vannak a Pirellik, hátul meg a GoodYear-ek. Ahogy nézem, jövő nyáron már nem azok lesznek rajta. Azt leszámítva, hogy az egyik eszeveszettül ereszti a levegőt, még kopik is, mint az állat.

 

Ezek után volt a nyári találkozó. Kicsit kacifántosan, de sikerült csütörtökön lejutni szerencsésen. A megszokottnál jobbra sikerült a találkozó, annak ellenére, hogy az időjárás nem volt végig kegyes hozzánk. Fotóztam sokat, nyertem a tombolán szimeringeket és hengerfejtömítést is, hogy a lámpacsavarokról és az elosztó-szigetelőgumiról ne is beszéljek. A repülés meg csúcs volt. Tényleg nagyon színvonalas volt a rendezvény, amiért ezúton is köszönet!

 

Ezután jött ez időszak, ami nekem most kiesik. Nem tudom, pontosan miket csináltam a kocsin, azt tudom, hogy volt egy sebességmérő-kihajtás csere, ami nem tartott sajna sokáig. Mármint a másik kihajtás. Volt kormánykapcsoló csere is, mert az is már kezdte megadni magát. Egyelőre még mindig nem a felokosított funkciókkal rendelkező került bele.

 

Voltunk Nyíregyházán KGST találkozón. Eszeveszettül jól sikerült az is, külön köszönet Andreinek a remek szállásért, Janyboynak a stand-up comedy-ért J. Márkatársak hoztak haza díjakat, amiért külön gratula! A kocsi viszont rosszalkodott. Jelentkezett rajta a már megszokottnak mondható indítási hiba, az akku lefogyása miatt, illetve az autópálya megadta az egyik utolsó rúgást a váltónak. Ezért vasárnap délelőtti programként Andreiék garázsában volt egy villámszerelés. Először is feltöltöttük a váltót olajjal. Jobb híján fáradt motorolajjal, ugyanis előszeretettel eresztette ki amúgy is, tehát felesleges lett volna egy rendes váltóolaj bele. Csak hazáig kellett kibírnia J. Illetve ott konstatáltam, hogy a gömbcsuklós szerkezetet tartó csavar letekeredett, és ennek köszönhetően ferdén állt az egész hátsó kerék, nem beszélve arról, hogy a gumiharangot elnyalta. Utánahúztam, a csapágy megúszta a problémát szerencsére, és a gumiharang sem tűnt vészesen rossznak.

 

A hazaút KG-ékkel szinte eseménytelen volt, leszámítva, hogy KG kocsijában lévő motorolaj jelentős része az én kocsim elején kötött ki :D .

 

Itthon még pár napig járkáltam a kocsival, végül múlt hét szerdán Abadi Attila kisegített engem egy váltóval, melyet másnap el is kezdtünk beszerelni. Egész pontosan csak kiszerelni. Megkapta az új gumiharangokat, persze a benne lévő spiáter szart ki kellett dobni, mert nem volt központos. A hibátlan spiáterek kaptak új szimeringeket. A váltó feltöltődött olajjal. Még mielőtt elkezdtük volna összerakni (éjjel 11-nél járunk időben), Attila kijelentette, hogy ilyen szar kuplunggal ő nem fogja összerakni. Így el is szaladt Nagykovácsiba, és hozott nekem egy teljesen hibátlan kuplungtárcsát, és kuplungszerkezetet. Ezen idő alatt én kicseréltem a lendkerék oldali szimeringet. Összetettük a motort a váltóval, majd elpakoltunk. Egyrészt nagyon késő volt, másrészt Attilának haza kellett már mennie. Illetve az eső is eleredt.

 

Másnap nagy gumiharang-vadászat következett, de sajnos eredménytelenül. A Trabi, és az Alfa/Fiat gumiharang sem bizonyult végére jónak. Nap közben KG-vel még egyeztettem, hogy meló után kijön segíteni betenni a váltót (még Nyíregyházáról hazafelé ajánlotta fel könnyelműen segítségét, mellyel én ezúton éltem is :D ).

Míg vártam rá, elkezdtem betenni a motor-váltó párost egyszerre, egyedül. Jelentem, sikerült, bár párszor ráesett a lábamra, és a váltótartó bak is elszakadt kicsit, de akkor már nagyon leszarom állapotban voltam. Aznap ki akartam menni a telekre.

Míg én a kocsi alatt fetrengtem, az időközben megérkezett KG bekötötte fent a motor egyéb részeit. Nagyon olajozottan, bár KG szerint kicsit lassan haladva elkészültünk.

Mikor jött volna a próba-inídtás, persze nem sikerült, mert az akku addig lefogyott. Egy nap állásban…

Végül legurultam vele a falu aljára, és tettem egy próbakört. Nagyon szuper, nagyon csendes, könnyen lehet váltani… Egyszerűen szuper J.

Mielőtt nagyon elpakoltunk volna, még befeküdtem a kocsi alá, hogy meghúzzak pár csavart, amit elfelejtettem (például a váltótartó bakok alatti keresztrudat, stb..)

A lendkerék alá való trapézt persze nem tudta feltenni, mert szépségesen bele van törve a háromból két csavar. Ezt mihamarabb orvosolni kell, de esélyes, hogy csak Csehország után. A kuplungnak is kell majd még egy kis utánállítás.

 

KG-nek ezúton is ezer köszönet!

 

Természetesen tökéletesen üzemel a váltó. Nagyon szokatlan volt, hogy a sebességmérő újra dolgozik például. Szerencsémre ez csak egy napig tartott, ma már nem megy a cucc. Tegnap aláfeküdtem, meghúztam a spirál csavarját, mert le volt tekeredve, de sajna még mindig nem mér. Esélyes, hogy a nagy csavarodás miatt a házon belül a spirál nem tudott a helyére ugrani, illetve emiatt hiába piszkálom felülről, nem lesz jobb. Majd megint alá kell feküdni. De majd máskor.

 

Akku ma reggelre is lefogyott. Egy éjszaka alatt. Rámértem, a kocsi nyugalmi helyzetben 60 mA-t zabál, ami lófasz. Tehát az akku döglik. Van vagy 3 éves kábé, Exxide, ráadásul lecsavarható-kupakos. Sebaj, akad másik, csak azt még éppen formázom (sokáig állt ez helyben, nem akarok meglepit). De nemsokára cserélem J A töltésem szerencsére rendben van.

 

Ezen kívül még érdemes megemlítenem, hogy Bálint Karcsitól sikerült szerezni öt ponton rögzülő vonóhorgot. Az utánfutóról meg majd egy másik blogbejegyzésben írok.

 

Ha eddig elolvastad, akkor fasza arc vagy. Ha csak a képek miatt tekertél idáig, akkor ráfáztál: most épp nincsenek még képek :D

 

Holnap este pedig indulás a cseh talira :) :)

2011.06.21. Kedd

Húúúú, de régen blogoltam.

Ennek több oka is van. Például az, hogy nagyon lusta vagyok.

Kezdhetném azzal, hogy defektes lett a jobb hátsó kerekem, ami már nagyon régóta eresztette a levegőt. De időben nagyon előre rohannék ezzel, ugyanis ezt megelőzte, hogy egyáltalán felszereltem a nyárigumi garnitúrát. Még valamikor tavasz legelején.
A jobb hátsó mindig is szivatgatott, hát most megadta magát, a szelep körül volt a gondja. Felkerült a pótkerék, azóta nem sikerült gumishoz eljutnom. Igazándiból le kellene cserélnem ezt a kereket, mert már nagyon kopott, de ezzel megint előre rohannék.

Voltunk Téli találkozón. Nagyon jó volt, nagyon élveztük! Végre volt egy nagyon kiadós, jó kis autókázás! Már nagyon hiányzott! A kocsi egy nagyon jelentős pillanatot élhetett át, melyet sikerült megörökíteni.

Stílusosan a taliról hazafele megdöglött a sebességmérő :(

Egy pár hónap elteltével végül megjavítottam. Kétszer futottam neki, egyszer leszedtem a kihajtást, még februárban... vagyis nem szedtem ki, csak lekötöttema  bowdent, és meghajtottam fúróval. Az óra meg mért. Tehát a kihajtás a szar. Aztán vettem bontóban kihajtást 300 Ft-ért, majd valamikor tavasszal kicseréltem. Viandr és tesója segített ebben ismét, ezúton is köszönet nekik! Aknából azért más :D . Eléggé gyorsan, és könnyen ment, és szerencsére megoldotta a problémát. Kábé 5000 km-t tettem meg sebességmérő nélkül, majd ha legközelebb szétszedem az órát, akkor beletekerem :)

Megjavítottam a kürtöt is, ha már akna-közelben voltam. A relét most a csomagtérben helyeztem el. Nem is értem, miért voltam olyan hülye, hogy letettem a dudához. Hiába volt epoxival kiöntött relé, befosott. Mondjuk, ezen nem tudom, miért csodálkozom.... mondjuk, nem is csodálkozom :D :D :D :D

Egyszer-kétszer kitakarítottam, és lemostam a kocsit, de ez nem látszik meg mára, úgyhogy ezt inkább meg sem említem.

Voltunk OT Expo-n, nagyon remek nap volt, szerencsére az idő is nekünk kedvezett. Gedeonnak hála kaptam ingyen belépőket, ezért most is nagyon hálás vagyok! Nagyon agyaltam azon, hogy kihagyom ezt a rendezvényt a magas jegyárak miatt. De szerencsére nem kellett.

Az ott készült képeket azóta sem válogattam ki, de ugye emiatt senki sem haragszik.

Áprilisban Juli körbefutotta a Velencei tavat megint. Most elkísért Pocok is. A polákot felszereltük egy nagy hangfallal a tetejére, és rendhagyó módon szurkoltunk a versenyzőknek. Nagyon tetszett nekik :)
 
Nem sokkal ezután (vagy ez előtt? nem emlékszem már) a jobb küszöb hátsó része egy magasnyomású kocsimosásnál szépen leszakadt. És kijött onnan sok sziloplaszt, újságpapír, és a hangszigetelő szöszmüsz egy része is. Nem volt mit tenni, össze kellett tákolni. Tervezem, hogy Gyulával bizniszelek majd két oldalfalat, és abból szépen megcsinálom majd a sárvédőket, de ez az idő sajnos nem most van. Addig viszont ne legyen ott luk, Nikiről lementett, keveset használt sárvédő alsó feléről levágtam a küszöb részt, majd "feltákoltam" Mukira. Nem lett szép, ellenben tartós se nagyon. Vastagon kinyomtam üregvédővel, aztán rá egy napra lefújtam ecsettel pirosra, hogy ne legyen nagyon feltűnő.

Volt tavaszi találkozó is közben. Ha jól emlékszem, az pont arra következő napon volt, hogy lefestegettem a friss küszöb-darabot.
A találkozó nagyon remek volt, nagyon élveztük Julival! A szállás tuti volt, bár első nap kicsit fáztunk :) . A társaság remek volt, az új klubtársak pedig nagyon gyorsan beilleszkedtek. Képek meg majd lesznek talán :)

A kocsit még mindig minden nap használom, mert sajna a subaruval nem jutottam sokkal előrébb. Majd lesz blog arról is, mert haladtam vele, csak sajnos nem olyan sokat...

Valamikor durrantottam egy jó nagyot Losi albérlete előtt, gondoltam, jelzem neki, hogy épp a piros lámpa előtt állok :) . Ezt megköszönve a kipu belső csonkja le is szakadt. Otthon, mikor hegesztés céljából leszereltem, láttam, hogy valószínű a durrantás csak az utolsó csepp volt a pohárban, ugyanis az alsó csavar már hiányzott belőle. Meghegesztettem, visszatettem, pótolva a hiányzó csavart. És megint szépen jár. Megérte, mert ez a kipufgó gyönyörű hanggal bír.

Jah, cseréltem motortartó gumit, és rugót is. Jó szar, utángyári gumit sikerült szereznem, egy hétig rázta a porckorongomat rendesen, de mára szépen bekopott. Feltételezem, pár hónap múlva megint annyira kopott lesz, hogy a motort vonszolni fogom magam után :) . Vagyis nem, pár hónap után nem ez az alkatrész lesz benne szerintem :)

Hazakerült az alufelnigarnitúra maradék darabjai is, most indul a gumivadászat nemsokára. Remélhetőleg sikerrel járok majd :)

A kocsin főtengely-szimeringet kellene cserélni, ráadásul a lendkerék felőlit. Az olaj nagyon fogy, és nagyon elegem van az utántöltögetésből. De remélhetőleg nem sokáig kell töltögetni, mert nemsokára az autó kap egy meglepetést. De ez még nem biztos, meg annyira nem is publikus.

A kocsi állt egy hétig, még én Csernobilban voltam. Ennek eredményeként baszott beindulni, mikor hazajöttem. Az akku lefogyott. Régebben is csinált ilyet, úgyhogy ennek utána kellene járnom, hogy mégis mi eszegeti az energiát.

Ennyit sikerült most kihozni. Mind a hárman nagyon várjuk a nyári találkozót! De nem kell már sokat aludni szerencsére.

2011.04.24. Vasárnap

Elindultunk a gyári állapot visszaállítása felé. Első körben kapott gyári, azaz régifajta hátsólámpát, a szintén gyári, de újfajta helyett. Az elektromos bekötés természetesen nem ugyanaz. Az előző tulaj meg nagyon szépen megoldotta az átkábelezést. Az egy dolog, hogy a régi csatikat levágta, de hogy a baloldalról jobbra menő kábeleket ne kelljen kihámozni, behúzott újakat. Vagyis pont az, hogy nem húzott be. Eredetileg a karosszéria járatában mennek át a vezetékek. Nehéz lett volna beletolni a lukba a pár eret... Ezért a lámpatest eljánál, a gumitömítés alatt kihozta a vezetékeket, bevitte a lökösbe, majd jobb oldalt a gumitömítés mellett visszavitte a lámpatestbe... Beszarás, okádék, gány munka. Egyeten pozitívum, hogy forrasztva voltak a vezetékek. És az, hogy a régi kábeleket nem húzta ki :D . Tehát nem volt nehéz visszakötni. De még egy gyári csatit azért beszerzek, és visszaforrasztom a vezetékek végeire, mert úgy mégiscsak szebb, mint egyenként feldugdosva. Következő lépés az első irányjelzők sárgára cserélése lesz.

2011.04.11. Hétfő

A múlt hét folyamán a sok-sok kudarcba fulladt gumikeresés után Juli megrendelte online a 195/50 R15-ös gumikat online. Kormoran márkájút, mert az volt megfizethető árban. Az ügyintéző másnap telefonált, jövő hét csütörtökre talált szabad kapacitást a műhelyben.
Kicsit még értetlenkedett, hogy 15-ös kerék biztos jó lesz-e egy 205-ös alá, mert az ő gépe szerint oda 13-as kell. Egy pár perces beszélgetés után továbbra sem tudta, mi az a GTI, és nehezen akarta elhinni, hogy ez egy gyári méret.

Szombaton hajnali 9-kor ébreszt a telefonom, amit persze a szoba másik végében felejtettem. Egy ismerős hív, hogy van végre gumi, 70%-os állapotú, Continental, és 15 percen belül oda is tudja adni, csak menjek át érte Pilisvörösvárra. Gyorsan kikászálódtunk az ágyból, kocsiba behajigáltuk a korábban Gabentől vett felniket, majd mentünk a megbeszélt helyre. Gumik szuperek, nem is öregek, 25 ezret meg is ért a 4 darab. El is mentünk a gumishoz, gyorsan feltették, 5 ezer forintért nem is volt vészes a művelet. Szerencsére ezekkel a tyúkitatókkal nem volt szívás.

Közben Abadi Attila telefonált, hogy fél órán elül ha oda tudnék menni a Forddal a 3. kerületbe, akkor odaadná az endurót. Na, lett egy kis rohanás belőle, meg is kaptuk, de ez majd egy másik blogbejegyzés lesz. Hazarohanás, kocsicsere, motor be, majd vissza.

Otthon Juli nekiugrott a Pug kitakarításának. Én már nem emlékszem, mit csináltam közben, de Juli elkészült vele, mire én is. Így neki tudtunk kezdeni a kocsi polírozásának, hiszen másnap találkozó, nem árt, ha kicsit csillog a teteje. Még tavaly nyáron vettünk egy flakon Prevent féle polírpasztát. Eléggé gagyi minőség, de ha egy kis fényt ad, az már nagyon jó lesz. Hát... ilyen szar fos trutyival még életemben nem volt dolgom. Híg volt, arról nem is beszélve, hogy színezett cucc. A tető csak foltos lett tőle, csillogni viszont nem akart. Körülbelül az ötödik réteg után kezdett el csillogni, de a foltok nem voltak teljesen meggyőzőek.
Végül valamilyen kinézetet nyert a dolog, de a tető és gépháztető után feladtuk. Megvárjuk, míg lesz rendes alapanyag hozzá.

Vasárnap reggel nyomás a Lurdyhoz. Többiekkel pacsizás, kaja vadászat.

Érdekesség, hogy a Lurdy hátsó parkolójában egy faszi a 323-as mazdáját gittelte, és csiszolgatta. Szerintem még aznap ott helyben le is fúja ecsettel.

Majd miután mindenki megérkezett, átvonultunk konvojban Százhalombattára a tóhoz. Sajna nagyon nagy szél volt, és nehezen indult be a hangulat, de a sütögetés meghozta mindenki jókedvét, és az idő is szebb lett. Nekünk a második talink volt, viszont a régebbi kollégák elmesélték, hogy ilyen nagy részvétel még sohasem volt.

Olyan sokan voltunk, hogy a nap végét megkoronázandó kiraktuk 205-ösökből a 205-ös feliratot :) . Meg félkört. De az annyira nem érdekes a 205-ös felirathoz képest. Remek egy társaság, az biztos :) .

Sikerült szerezni egy másik műszercsoportot, végre meg tudom majd javítani a sebességmérőt, illetve sikerült eredeti hátsólámpát is beszerezni. A többiek hülyének néznek, hogy minek csúnyítjuk el a kocsit. De mivel -minden bizonnyal- ez a legöregebb GTI a klubban, nem ártana neki egy gyári kinézetet adni.

Mellesleg Juli az egyetlen női 205-ös tulaj a klubban :)

Nagyszerű hétvége volt, remek egy társaság a 205-ösök csapata.

2011.03.15. Kedd

Mai nap folytatódott a Subaru-bütykölés A szobámban két műszerfalból (egy bontózott és a piroshoz kapottból) összeraktam sikeresen egyet. Így végre sötétszürke kerül a kocsiba, a megfelelő kábelkötegekkel, tehát elvileg csak be kell tenni a kocsiba, és összekötögetni. Mindezt azért kellett, mert a kocsiban jelenleg bennlévő kábelköteg ugye a karbishoz való. Tehát azt ki kell szedni, motortérbe befűzni a másikat, ami csatlakozik a műszerfalra felapplikálthoz. Ennek fényében motorvezérlő, és összes kütyü felszerelése, stb. A művelet nem is volt olyan vészes. Mindennek ott volt a helye a szürkében, ami a pirosban volt. Például a motorvezérlőnek, avagy az összes relének, és egyéb kütyünek. Persze a hátra menő kábelköteggel abszolút nem kompatibilis, de azt hiszem, ezen problémát könnyen áthidalhatjuk, nem telik sok időbe befűzni a piros hátsó kábelkötegét. Igazándiból ennyi, amit eddig ma haladtunk a kocsival. Azaz benn van a piros motortér-kábelezése, és elő van készítve neki a hely az új műszerfalhoz. Ha ezzel megvagyok, akkor végre ki kellene cserélni az első szélvédő-koszorút, és minden mehetne vissza az elejére. Jó volna már (vagy mondhatni úgy is, hogy ideje volna már. Röviden ezek a történések, pár fos minőségű kép még a végére elfér.

2011.03.13. Vasárnap

Mai nap végre sikerült egy több, mint fél éve húzódó tennivalónak a végére pontot tenni. Kezdődött ott, hogy a héten megérkezett a vaterán vásárolt gólyaláb-páros. Eléggé jó áron sikerült hozzájutni. Szép kinézetnek örvend, az eladó egy hetes garanciával vállalta, hogy hibátlan is. Pénteken elszaladtunk még egy 205 Klubos kollégához, DaZolihoz, aki jelképes összegért adott nekünk egy hibátlan kormányművet, és egy féltengelyt. Vagyis, két kormányművet adott, de az egyiket vissza kell majd vinnem neki. A 205-ösökre kétféle kormánymű létezik, és nem tudtam fejből, hogy milyen kell. Mai nap a jó időre való tekintettel neki is estünk. Baloldallal kezdtünk, mert a féltengely ott már nagyon halott volt, és a nehezebb meló legyen inkább kész előbb. Meglepő gyorsasággal jöttek le a csavarok, egyet se sikerült beleszakítani :) . A féltengelyt simán csak ki kell húzni a váltóból, ez szerencsére nem vészes művelet. Olaj egy csepp se folyt ki, ez viszont aggodalomra adott okot kicsit. Elvileg 2 liter olajnak kellene benne lennie A féltengely kicserélésének oka az, hogy egyrészt egy ütés lehetett benne, ami a centírozatlan kerék effektust okozta (ősszel már görgőztettük is a felnit, de ugye nem oldotta meg a problémát), illetve a nyáron kiszakadt, majd ki nem cserélt porvédő-gumiharang miatt szarráment a csukló is. Szerencsére nem cseréltünk rajta gumit, így utólag. Arra a féltengelyre kár lett volna. Új féltengely egy mozdulattal a helyére került, nem különösebb nehézséggel ment fel a helyére az új gólyaláb is. Baloldalt még gyorsabbak voltunk. Baloldali gátló nem simán szar volt, hanem el is fosta magát, annyira szarráment :) Összeszerelés, próbakör, anyázás a nem jól meghúzott kerékcsavar, és az otthon felejtett kerékkulcs miatt. Utána bátrabb próbakör, és élményautózás. Hihetetlen, mekkora a különbség. Remélhetőleg a jövő héten sikerül kicserélni a kormányművet is, és akkor tuti lesz a rendszer. Csütörtökön sikerült a gyujtáskapcsolót is átalakítanom, úgyhogy végre egy kulcs kell min a hat zárhoz. Röviden ezek a történések, fotók jelenleg csak mobillal készültek vannak.

2011.03.05. Szombat

És akkor a szöveg (mobilról valamiért nem sikerült) Tegnapi nap anyagi helyzetemre való tekintettel ki kellett hagynunk a ráckevei talit. Helyette viszont a jó időt kihasználva átjött egy jóbarátom, és gyorsan neki is álltunk kikapni a Subaruból az ezres motort, ami az elmúlt időben nagyon sok bosszúságot okozott. Kicsit nehezebb volt már a kábelek lekötése is, mint a kispolski esetében, de megoldottuk. A motor kiemelése határozottan nehezebb, mint a polskinál. De megoldottuk. Közben telefonált Bexxter, hogy neki el kellene mennie otthonról, szóval ha kell a másik motor, akkor szedjük össze magunkat. Így is tettük, behuppantunk a Pug-ba. Kicsit felelőtlenül hárman. (Eredetileg a Forddal mentem volna, de anyu elvitte előttem öt perccel). Ott egy kis bontogatás még, majd négyen nekiugrottunk, és betettük a csomagtartóba. Barátom behámozta magát a motor mellé, Juli előre, majd elindultunk haza. A kocsi nem is erőlködött, pedig a hátulja szó szerint ült. Itthon kitoltuk a Subarut az utcára, puggal betolattam motor ki, pug ki, subaru be, majd nagynehezen beszenvedtük a helyére. Itt nagyon nagy segítségemre volt Juli is, aki megtartotta a motort, nehogy ráessen a lábunkra. Gyakorlatilag a legnehezebb és legolajosabb részét kellett megfognia :D . A motor bekerült a helyére, bár az alsó rögzítő csavarokat nehéz volt a helyére játszani (alul fogja egy gumibakkal két csavar, felül meg egy kutyacsontos bak). De bejátszottuk, végül minden a helyére került. Az elkövetkezendő napokon a komplett kábelköteg is bekerül a pirosból, a szélvédőkoszorút befejezem, ajtócsere, és akkor az eleje elvileg készen is van. Hátul lesz egy komplett futómű csere (elvileg ez két fékcső, egy pár fékbowdwen, és négy csavar lesz összesen. Plusz a kardántengely fel, de ezt gondolom nem kell mondani. Ma még apróságokat bütykölök rajta, aztán annyi :) Jó volt ez a szerelés, és mindenkinek, aki közrejátszott benne, köszönöm a segítségét. Az egyik nehezén sikeresen túlvagyunk. A másik a papírozás lesz :D
KeMa @ . 7 fotó . 15 komment

2011.01.23. Vasárnap

Napok óta próbálok blogot írni, de eddig nem nagyon jött össze, mert vagy elveszett, vagy én vesztem el. De most megvagyok, és van egy kis időm, hogy összehozzak valami szöveget. Mert a dolgok történtek folyamatosan.

Nemrégiben CsuTee már leírta, de azért én is elmesélem, hogy vaterán szert tettem egy remek állapotú, de működési gondokkal küzdő Orion Pacsirta rádióra. A cucc Baján volt, és az eladó nem akarta postára adni, így megkértem CsuTee-t, hogy hozza el nekem, ha meg tudja oldani. Szerencsére meg tudta, csak két utcányira kellett elmennie otthonától érte. Aztán jött a hirtelen felindulás, hogy akkor egy autókázás keretében menjünk is el érte.

Körbekérdeztem hirtelenjében pár ismerőst, kinek volna kedve kocsikázni, végül Petykukac mondta biztosra, hogy akkor jönne. Szombat (9-én asszem, rég volt már :D ) délelőtt el is mentem hozzá, hogy a kocsiját a több havi állás után bebikázzuk. Elsőre be is indult, így Julit összeszedve neki is indultunk. Soroksár - Dunaharaszti - Taksony irányában, majd az 51-esen végig. Mit ne mondjak, volt köd rendesen, ami Kunszentmiklós-Tass magasságában hipp-hopp eltűnt, de viccen kívül úgy, mintha elvágták volna. Onnantól kezdve még egy nyamvadt hóbucka sem volt, ellenben a hőmérséklet egyre jobban kezdett közelíteni 20 fok felé. Baján mellesleg 21 fokot mutatott a műszer. Én tudtam, hogy Budapesthez képest Baja délre van, de hogy ennyire....

CsuTeeval bandáztunk egy kicsit, elmentünk egy remek kis Duna-parti vendéglőbe halászlevet enni, fotózkodtunk a Duna partján, majd útnak indultunk. Bálint Karcsihoz vezetett az utunk, mondván, nekünk nem nagy kitérő, CsuTeenak meg mindenképp el kell mennie felé. Karcsival is dumáltunk egy jót, kipróbálhattam a Simsonját (melynek folyományaként a napokban szert tettem én is egyre, ismét :D ), majd Szekszárd felé útnak indultunk.

Viszonylag eseménytelenül telt a hazaút.

Egy héttel később, pénteken, a sorozatos, lightos idegeskedések és aggódások mellett végül Chrisék felértek Pestre. Még korábban megígértem neki, hogy a Rat Polskin behangolom a CB antennát, nehogy útban Afrika felé beszarjon. Este 10 körül meg is tudtuk ejteni a művelet, hát, mit ne mondjak... Szerencse, hogy be tudtuk iktatni. Állóhullám-arányt (swr-t) kellett állítani, 2,4-es értéken volt, 1 volna az idális. 1,3-re sikerült letornászni, az antenna végéből való lecsípkedésekkel. A végeredmény olyan remek lett végül, hogy az antenna nyereséges lett: a 4W-os kimenettel rendelkező rádióból 6W-os kimenő teljesítményt mértünk. Ezt sikeresnek könyveltük el. KG-t elvittük haza, még dumáltunk egy órácskát a parkolóban, majd mi is nyugovóra tértünk.

Néhány óra alvás után végül keltem, az eredeti programom felborult, így végül kimentem én is a rajthoz. Meglepően tapasztaltam, hogy elég sok kispolskis barát jött el. Nagyon jó érzés volt azt látni, hogy ennyien aggódnak, és szorítanak a srácoknak. Gondolom nem kell leírni, hogy mi és hogyan történt a rajt körül, ezt, ki nem volt ott, olvashatta már más blogban / felületen.

Én csináltam egy videót azon klubtársaknak, akik nem tudtak eljönni a rajthoz. Ezt üzenték nekik a srácok:


Szerencsésen elrajtolt a társaság. Pocok ötlete alapján elkísértük őket egy jódarabon. Többször is elbúcsúztunk a srácoktól: először a rajtnál, majd az Eötvös utcai megállásnál, utána az Agip kúton a hamzsabégi útnál, majd a végső búcsúzás az autópályán, CB-n történt meg.

Mint tudhatjuk, a srácok remekül teljesítették eddig a távot, blogom írásakor Mauritániában vannak. Még kábé két napig nem nagyon hallhatunk róluk információt, de remélem minden gond nélkül átjutnak a kérdéses szakaszon! Hajrá fiúk!!!

Múlt héten kicsit javult az idő, így alkalmasnak tartottam magamat arra, hogy kicseréljem a szivató bowdent. Eljött az ideje, hogy ne magamat szivassam rendszeresen azzal, hogy indulás előtt motortért kelljen nyitogatni. Nem volt nehéz művelet, szerencsére sikeresen abszolváltam a problémát. Leszámítva azt az egyetlenegy bibit, hogy nem sikerült szereznem a szivatókarra való műanyag pecket, mellyel a bowdent lehet hozzá rögzíteni. Így maradt a rendkívül igényess drautozás. Amíg beszerzem a pecket, elmegy :)

Múlt hét végén egy lakótelepi járdaszegély, avagy fekvőrendőr, már nem emlékszem pontosan, betett kicsit a kipufogónak. A durrogtatástól már így is fel volt repedve egy-két helyen, de most, hogy a cső fennakadt, végleg megadta magát. Először csak fura hangja lett. Mikor összefutottunk Lacival, Gyulával és Pocokkal, hogy meglessük Laci új gépét, egyre furcsább szuszogó hangja lett a kocsinak. Kicsit olyannak tűn, mintha hengerfejes volna a gép - azaz kifújna a rossz tömítés miatt. Aggódni kezdtem, mert szívesen bütykölöm a kocsit, de a motort nagyon nem szeretném még megbontani.
Az este folyamán Katával felmásztunk a Citadellára. Ott már durvásan fura hangja volt a kocsinak, így hátramentem meglesni, mi is a történet, kitapogatni, hol fúj ki. Akkor vettem észre, hogy a cső ferdén áll. Megpiszkáltam lábbal, majd szépen leesett. Nabumm. A kipufogó pont olyan lett, mint Gyulának volt 2005-ben a pécsi talin :)
Brutális hangja volt, melyet csak egy napig élveztem... Másnap meló után még melegében lebontottam.

Volt egy kipum, melyet egy néni kispolskijáról szedtem le. Lukas volt, én felajánlottam, hogy az én autómról lekerültet odaadom jelképes összegért. Így is történt, majd a néni kipufogóját leszerelés után láttam, hogy menthető. Tudom, nem egy vészes összeg egy gyári dob, de ha legközelebb hoznak hozzám ismeretlenek polskit javítani, arra tökéletes feltenni. Végül az enyémre került fel.

Viszonylag gyorsan sikerült a műveletet összehozni. A tartókkal szívtam egyedül, ugyanis természetesen utángyártott fos volt csak. Amit sikerült méretre-alakra hajlítgatni. Hogy egyáltalán tart-e, azt nem tudom.

A kocsinak nagyon szép hangja lett, mondhatjuk úgy is, hogy nincs hangja. Szokatlan nagyon. Érdekes, hogy találtam rajta egy FIAT feliratot, majd mellette egy számot. Nem olyan, mint a megszokott kipukon szokott lenni. Érdekes volna, ha eredeti olasz lenne... Elképzelhetőnek is tartom, meg nem is. Mindenesetre tetszik, szép a hangja :)

Mellékelek még egy videót a kipuról. A lukasról. Hallható benne még a szar kettes szinkron, meg pár visszadurrogás. Beteg :D



Ezek történtek mostanában. Update szerintem nem lesz, mert így is jóval hosszabbra sikeredett, mint kellett volna. Szerintem nincs olyan, aki ezt végigolvasta :)

2011.01.06. Csütörtök

97 500 km.

Sok mindenről kell írnom, mert nagyon sok minden történt. Többek közt az autó napi használatban van. Például. Melóba járok vele, ahová járhatnék mondjuk kocsival busszal is, de általában minden délutánra akad más is, ahová el kell mennem. Tehát autózom. Decemberben voltunk közgyűlésen, közgyűlni. Jó volt a hangulat, jó volt ismét a régi társaságot látni. Medveotthon hatalmas ötlet volt, kár, hogy Baluék be voltak lassulva :D

Igazándiból nem tudom, hogy mit szeretnék most mondani. December viszonylag egysíkúan történt.

A sok jó a tapasztalat hallatán próbaképpen én is feltettem egy 10x788-as ékszíjat. Bár a kocsi nehezebben melegszik be, én nagyon meg vagyok elégedve vele. Tényleg iszonyatosan jó meleget csinál. Valószínű a Skoda csigaventillátorra már nem lesz szükség, viszont a gumicső alumíniumra való cserélésén gondolkodom. Önmagában ez nem extra, csak az alucsövet szeretném a leömlő köré tekerni :)
December többnyire eseménytelenül telt.

27-én lett, hogy a kocsi egy éve nálam van. Gondoltam, csinálok összefoglalót, hogy mi minden történt vele, de úgy döntöttem végül, hogy ez felesleges. Legyen elég annyi, hogy ebben a szűk egy évben belekerült 17 ezer kilométer, ami -egy kivételtől eltekintve- járóképtelenné tévő műszaki hiba nélkül telt.

Szilveszter ütős volt, ezúton is köszönet Losinak és Gyulának a vendéglátásért, a többieknek a társaságért! :)

A minap bevillant körforgalomban az olajnyomás-lámpa. Ennek pedig nagyon nem örültem, mert ez azt jelenti, hogy valahová megint elszublimált 2 liter olaj. Mese nincs, ennek tavasszal tényleg neki kell állni alaposan. Feltöltöttem a nívó háromnegyedéig. Tudom, illett volna lecserélni, de úgy voltam vele, hogy egyrészt, ha elfolyatja / megeszi, akkor felesleges, másrészt a benne lévő olaj is még majdnemhogy barna volt. Tavasszal majd meglesem alaposabban a motort. Addigra remélem előrébb jutok a boxerral. Ezek történtek mostanában :)