Archívum: 2014 (17)

Tevékenységtérkép

Padlólemez beszerzés

Polskihoz egyre nehezebb padlólemezt beszerezni. Nos, a Trabanthoz körülbelül 10 éve szinte lehetetlen.

Szóval nem valami lelkesen ugrottam neki a kutakodásnak, mikor szólt a lakatos, hogy lemezből kihajtogatni szinte lehetetlen, annyira el van rohadva a most bennlévő.

Miután két hónap alatt sehonnan sem került elő egy ezer éve visszamaradt cucc, keresnem kellett egy bontás alatt álló Trabit. Mivel a 601-es és az 1.1-es is közel egyforma, csak apróságokban tér el, az én autóm pedig nem OT állapotúra lesz felújítva, megvolt a feladat. Szerencsére nem kellett sokat kutakodnom, ráírtam arra a srácra, akinek mindig van eladó alkatrésze, és szinte mindig bont Trabit, rögtön válaszolt is: van. Olcsón. Egész jó állapotú, négyüteműé. Csak ki kell bontani.

Némi egyezkedés után a mai napot választottuk, terv szerint érkezve szépen levágtuk a bódét az aljáról, ami már elő volt készítve nekem (azaz nem volt alatta se futómű, se semmi). Apuméktól elkértem a Fordot, annak a tetejére felspaniferezve vittem át a műhelybe.
Örömhír: kaptam vadiúj futóműalkatrészeket, meg pár apróságot is, padlókárpitokat is, teljesen ingyen :)

Ha minden igaz, már csak napok választanak el, és kezemben vannak a vadiúj ajtókéderek is egyenesen Németországból. Jelenleg ez választja el a szakembert attól, hogy a duroplasztok felkerüljenek a kocsira. Kicsit szívtam a fogam, mikor megtudtam, hogy semmivel sem kompatibilis, és egy ajtóra körülbelül 12 ezer forintért lehet beszerezni külföldről... De a veteránozás már csak ilyen dolog. 

Hamarosan jelentkezem újabb képekkel :)

Trabi folytatás

Sok minden nem történt. Mégis kell valahonnan lőnöm egy 601-es padlólemezt, illetve be kell szereznem a kédergumikat. Addig sajna nem lehet feltenni a sárvédőket.

Első sárvédőkön befoltozódtak a lukak. Ugye a 601-esnek más luk kell az indexhez.

Hátsó sárvédő és a doblemez összeillesztésével lesznek még galibák, sjanos nem teljesen egyformák a formák.

Nagy hirtelen ennyi történt. Csatolok pár képet.

Ékszíj

Nem egy tartalmas bejegyzés lesz, de dokumentálom, hogy meglegyen.

Este/éjjel az autópályán eléggé gyengusznak tűnt a kocsi fénye, ekkor fel is tűnt a műszerfalon világító piros akku-szimbólum. Illetve a feszültségjelző is 11V körüli értéket mutatott. 
Gyakorlatilag háromnegyed órát autóztam töltés nélkül, hogy találjak egy kutat, ahol lehet szíjat kapni, ugyanis a hiba okozója ez volt.

Végül kispesten egy éjjel-nappali autósboltban sikerült beszerezni. 715-ös méretű kell a kocsiba.

Hát ennyi :)

Új hátsólámpa

Egész pontosan régi-új hátsólámpa.

Ugyanis régi vágyam volt, hogy az én autómra is az első generációs, azaz "sárga indexes" legyen.

Természetesen ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Ugyanis nem annyi, hogy kicsavarod, majd becsavarod. A csatlakozókiosztás teljesen más. Ráadásul míg a régi fajtánál a bal oldali lámpába érkezik az első köteg felől a villany, majd onnan tovább a jobb oldalihoz, ennél az első kötegből külön-külön köteg jön a bal és jobb oldalhoz. A vezeték keresztmetszet így egy hangyányit más.

Mivel nem volt régifajta csatlakozóm, ezért nem is álltam neki eddig. Nem hagyományos mréetű csúszósaru kell bele, tehát még azt se tudtam volna megcsinálni, hogy átforrasztgatom, és egyenként rádugdosom. Aztán minap felhívott Vazboy kolléga, hogy a bontóba ott van előtte egy 205-ös, kell-e belőle valami. mivel azon is régifajta lámpa volt, a kábelkötegeket elhozattam vele. Plusz kaptam még egy-egy lámpatestet is, burák nélkül. Így most lett körülbelül 4 garnitúra ilyenem. Szombaton ugrottam neki végülis. Még mielőtt szétvagdostam volna a gyári köteget, észrevettem, hogy a csatlakozó szétszedhető, a szálak egyenként kihúzhatók. Így gyakorlatilag a színkiosztást figyelemmel kísérve csak át kellett rakosgatni a megfelelő szálakat a megfelelő helyre. A bal-jobb átvezetőköteget szintén megkaptam a bontós kocsiból, így azt csak be kellett húzni. Egyetlen egy helyen kellett forrasztani, az a balos irányjelző, és a rendszámvilágítás vezetékei. A lökhárítóban lévő tolatólámpa ezáltal megszűnt, mert az most felköltözött a rendes hátsólámpába.

Némi érintkező-tisztítás kellett még az izzóknak, aztán készen is lett. Sokkal szebb, legalábbis nekem jobban tetszik így. És mivel ez az én autóm, így ez az elsődleges szempont :)

Ezen túl még kicseréltem az elégett műszerfal-sötétítő potit, most végre a műszerfal is elsötétíthető. Bár egyszer sem éreztem még ennek szükségességét, de a hiba már bosszantott nagyon.



Hogy mi az a kék fény baloldalt? Nos, az egy feszültségmérő. Miután kétszer megszivatott a generátor, és egyszer összehozott egy 22V-os töltőfeszültséget, nem akartam a véletlenre bízni. Kell bele majd egy automatikus sötétítő áramkör, mert ékszaka bitang mód tud vakítani, ha nem ott fogom a kormányt, ahol amúgy előrás szerint kell :D

Lakatolás helyzetjelentés

A kocsi lakatolása halad tovább. 
 

Doblemezek a helyükön, jobbos küszöb helyén, csomagtartó fenéklemez kinn (azóta az új már benn, csak még nincs róla képem).

És sikerült szerezni első indexeket is.

Lett másik lökhárító előre, de sajnos ez sem az igazi. Majd valami csodát kell vele művelni, mert így elégé ergya.


És valahonnan kellene lőni hátsó sárvédőket, mert amit korábban szereztem, sajnos nem használható.

Villám híreinket hallották.

Haladunk

Halad tovább a Trabi-lakatolós projekt.

A kocsinak lett eleje, valahogyan már állnak is a hézagok, bár sajnos meg messze van a kész állapottól. A jövő héten kell kerítenem két első sárvédőt, egyelőre emiatt megakadt az eleje-projekt. Az indexnek megvannak már a foltok a csúnyán kivágott lukra. Egész jól megoldódott a zártszelvényes-gányolás szerencsére. Leugrott a festék is a kocsi javáról.

A napokban felkerülnek az új küszöbök, meg a padlólemezek. Igazándiból mesélnivaló szövegben nincs, a képek beszéljenek.

Egyelőre ezek még nagyvonalú alakítgatások, nem így lesz a fényezés alatt :)

Nincs megállás

Elkezdődött a lakatolás. A kocsi a napokban kapott egy mászókát, merevítésként.

Pénteken átmentem megnézni, hogy mi a helyzet a kocsival. Kapott egy sor zártszelvényt merevítés gyanánt, én meg egy listát, hogy mit kéne még szereznem hozzá.

Nos, az első sárvédőket cserélni kell. Sajnos az utólagosan felszerelt küszöb valami egészen más autóé, amiért a sárvédő alját le kellett vágni. És ez nekem fel se tűnt.

Mai nap visszamentem, az első szélvédő koszorún dolgozott éppen a szaki. Úgy tűnik, tényleg nem viccel. Még egyeztettünk egy sort, jövő héten kell még vinnem pár cuccot hozzá, aztán igazán nagy látványos előrelépések lesznek, ha minden igaz.
KeMa @ . Trabant P50 . 8 fotó . Szólj hozzá!

Két év letöltendő

Azért kicsit izgultam. 

Tegnap még sikeresen megoldottam a kiegészítő távolsági fényt, mert az régóta húzódott. Ma meg kiderült, hogy hiába a jó gömbfej, ha csereérett lett a csonkállvány. Folytatás hamarosan... :)

Fényszóró pipa, fék szintén... csak máshogy

A fényszórók beállításával töltöttem mai pár szabad órám. Igazándiból az én felelőtlenségemet igazolja, hogy a sárga izzók beszerelését meg tudtam oldani, de a rendes beállítást nem. Immáron ennek két éve. 

Amikor anno összeraktam a kocsit, hogy levizsgázzon, lefoglalt a rohadás az elejében. Mint tudjátok, ez egy koccanásos kocsi volt, csoda, hogy egyáltalán sikerült egybetenni az elejét. Minden csálén áll, a lámpa csoda, hogy eléri a rögzítési pontokat.
Nos, ma megint szétbombáztam az elejét, és addig hajlítgattam, faragtam, míg végül sikerült beállítani rendesen. Nem volt egyszerű, de örültem, hogy végül nem kellett mindenféle kendács módszerrel, facsavarokkal, és hasonló undorító megoldásokkal rögzíteni a helyén.

Végül egy gyors beállítás, az előírás szerint, az 1,2%-os lejtésarányosságot is figyelembe véve, és tádám, szuperül üzemel. Persze, éjszakai fényben még éremes lesz majd kontrollálni. Viszont a karambol nyoma sajna a lámpán is meglátszik: abszolút nem esik egy síkba a hűtőráccsal. Hát, ez van, de legalább látok majd valamit magam előtt az éjszaka. Lassan pedig ideje bekötni a gyári ködlámpa kiegészítő távolsági fényszórókat.

A rossz hír, hogy a fékkel is lesz még gebasz. A hibajelenség eredetileg az, hogy tolatáskor ha fékezek, utána előre elinduláskor reszel valami a féknél, mindaddig, amíg meg nem pöccintem a fékpedált. A hiba oka elég gyorsan meglett: az úszónyeeg két stiftjénél a nút kicsit "megnagyobbodott". Hogy ezzel mit tudok majd csinálni, még nem tudom, de mihamarabb utána kell járni.

Itt egy videó a kotyogásról:



Szóval GTI nyeregtartó keresés folyamatban van. Viszont, ha már ott voltam, utánahúztam a nemrég cserélt lengőkar csavarjainak.

Kormány - futómű meg ilyesmi

A műszaki vizsga közeledtével egyre inkább égetővé vált, hogy a kormányholtjáték problémának a végére járjak.

Első korben a kormánytengelyt kellett kicserélni, mert a csuklónál már halott volt. Nagynehezen sikerült szerezni egy 309-es bontásából egy hibátlan példányt. A csere viszonylag könnyen ment, körülbelül 30 perc alatt végeztem vele. Ég és föld a különbség, a holtjáték gyakorlatilag megszűnt.

Viszont egy korábbi probléma még fennállt: nagyobb sebességnél, bal kanyarba érkezve egy hirtelen "átbillenés" után a kocsi másik íven halad tovább, mint amiben eredetileg indultam. Olyan, mintha rárántanék még a kormányra egy negyed fordulatot. Ennek a fele se tréfa. Klasszikus lengőkar-gömbfej vagy szilent hibajelenség. Gates hozott is nekem egy kedvezményes árut a TC áruházból, amit tegnap elkezdtem beszerelni. Nos, a bontás közben sajnos kiderült, hogy a benn lévő 2 évesnek kutya baja.

Kis nyomozómunkát, meg telefonos segítséget lezavarva meglett a hiba oka: az axiálcsukló totál ki van kopva a kormányműben. Ami kis kottyanásnak tűnik, az felszerelt keréknél jelentős eltérés. Remek érzés ez, napokkal az esedékes műszaki vizsga előtt.

Itt egy videó a kotyogásról:


Utolsó simítások a lakatolás előtt

Utóbbi pár szerelésről nem blogoltam, mert nem volt nagyon látványos. A necces részeken lecsiszoltuk a bódét, hogy kiderüljenek a turpisságok. Lesz vele munka, az biztos, de amíg a lakatos bizakodó, nincs mitől aggódni.

Megkaptam a beszerzendő cuccok listáját, innentől könnyű volt a dolog. Két hátsó sárvédő, négy doblemez javítóív, 1 táblalemez, sok-sok zártszelvény, első körben. Siófokon sikerült sárvédőt szerezni, a négy javítóelemet Vazboy segít beszerezni, táblalemezben meg Samu vagy Baz segít majd. Zártszelvény meg van otthon sok, hála az elszámolt kerítésünknek :D
Jövő hétre, ha minden igaz, meg is lesz minden.

Ma Samuval nekiugrottunk, egy utolsó nagy hajrában tényleg kiszereltünk mindent, amit kellett. Összes kis frinc-franc, hátsó gátlók, tényleg mindent. Visszakerült motor nélkül az első bölcső, hogy saját kerekére lehessen állítani az autót. Juli kitakarította a belsejét, egy helyre tettük azokat a cuccokat, melyekre szükség van a lakatoláshoz, majd visszatoltuk a garázsba. Ez mondjuk azért is volt fontos, mert lógott az eső lába.

Itt tartunk most.

Nem mondom, hogy jól viselem...

Nos, hosszú álmatlan éjszakák után megszületett a döntés, aminek eredményeképpen tegnap este elkerült tőlem Muki.

Nagyon sajnálom, sok közös emlékünk van, volt, de valahogy a legutóbbi baleset óta már nem volt elég lelkierőm, lelkesedésem, hogy annyi pénzt és energiát fektessek bele, mint amennyit megérdemelt volna. Műszakija szeptemberben lejár, az új műszakihoz, hogy kenőpénz nélkül átmenjen, nagyon sokat kellett volna tenni (lakatolás, festegetés / fényezés, a karambolban sérült gyári motor helyrehozása, vagy JRB blokkjának bepapírozása), így jobbnak láttam, ha új gazdához kerül, aki lát még benne fantáziát.

Válaszok a várhatóan érkező kérdésekre:
- Nem, nem tudom, lesz-e valaha még egyszer Polskim.
- Igen, az új gazdája klubtag
- Ahogy tudom, helyre fogja hozni
- Igen, barom szar érzés. De így kevésbé szar, mintha belefutottam volna megint ugyanabba, mint JRB-vel.
- Igen, valószínű anyagilag jobban járok, ha alkatrészeként árulom ki, de ahhoz tényleg nem volt kedvem, hogy amit évek alatt felépítettem, inkább elbontsam

Gyorsszerviz

Tudom, nem szép, és nem leszek tőle nagy ember (  *  )  , de sajnos ez van. Egyik nap szépen haladok a kocsival, aztán egy pattanáshang, és meg már nem haladok.

Visszatoltam a garázsba, szombaton Ákos és Jámbor Laci segítségével megjavítottuk. Lánccsere, 5000 km után.


Dolgoztunk ma is

Samuval kiszereltük a kocsi alól a komplett elejét. Ha már a blokk nem akart kijönni a helyéről :)

Ebben segítségünkre volt Titán és barátnője is.

Valószínű, itt még lesz néminemű macera, ugyanis a motor nem állt teljesen egyenesen a motortérben, a turbina minden bizonnyal beleérhetett a homlokfalba.
KeMa @ . Trabant P50 . 3 fotó . Szólj hozzá!

Bontunk tovább + ápdét

Kis pihenő után ma újra nekiugrottunk Samuval a Trabinak.

Idő közben megérkezett Ákos is, néha pedig be-beugrott Titán is segíteni.

Röviden: gépháztető, jobb hátsó lámpa, kábelkötegek, tető. Voltak meglepetések, beletört csavarok, extra rögzítések a tetőn, meg ilyesmi. De összességében továbbra is sokkal jobb állapotnak örvend, mint amilyennek elsőre gondoltam.

De beszéljenek a képek, és a képalák.

Ápdét:
Reményi Zoli hozott nekem ócón csomagtér fenéklemezt 601-eshez (ami könnyen átszabható 600-ashoz). 8 ezer forintba került.
KeMa @ . Trabant P50 . 24 fotó . 12 komment

Nekiugorttunk

Mielőtt belekezdenék a Valentin-napi bejegyzésbe, gyorsan leírom, hogy szerdán mégis miként hoztuk el a kocsit.

Gerivel megbeszéltem a szerdai nap, fél5-öt. Ez az az időpont, amikortól lehet menni a kocsiért Szentendrére. Gyors telefon Martinnak, a Retro Autómentőnek, leegyeztettem vele, hogy fél 5 - 5 őra körül jönne a helyszínre, addig mi kiszabadítjuk a helyéről a kocsit. De biztos ami biztos, másnap egyeztessünk.
No, szerdn 1 órakor fel is hívtam, gondoltam, akkor már megkérdezem azt is, hogy esetleg ha pestről jön, beülhetek-e mellé, mert akkor nem Polskival mennék, lehetne kicsit spórolni. A válasz az volt: hát, ha ma akarod elhozni, akkor induljunk, mert neki 5-kor Győrbe kell indulni...
WTF?!?!
Szóval kedves Martinunk arra hivatkozva, hogy mi semmi konkrétumot nem beszéltünk meg, beszervezett egy -vélhetően jobban fizető melót pont akkorra, mikor nekem kellett volna a segítség. Na, facebook-kiírások, vad telefonálások, végül sikerült találni egy szakit, aki ugyanannyiért, 12 ezerért lebonyolította a fuvart. Telefonszám elmentve, ha segítség kell, inkább hívom majd őt.

Tegnap megkérdeztem Julit, mit szeretne csinálni Valentin nap este. Azt mondta, hogy valami piszkosra gondolt. Mondom, remek, mert én is, megyünk akkor Trabantot szerelni. Így is lett, este 7 körül ott voltunk a garázsban, és Samu segítségével hárman nekiálltunk szétszedni az autót. És jöttek sorra a meglepetések: bár a padlólemez mindenhol lukas, de már egyszer volt cserélve. Az összes duroplastot cserélni kell, de alatta a doblemez, az ív, mindenhol rozsdamentes, és gyári!
A hátsólámpa letörős pöckei közül mindegyik ép! És így tovább. Szóval voltak jó és rossz hírek is, de összességében az autó jobb állapotban van, mint amilyenre én számítottam. Szuper.
Körülbelül 9 órakor hagytuk abba. A lakatosnak már így is meg lehet mutatni, ha úgy alakul. Folytatás következik elvileg vasárnap.

Samunak és Julinak ezúton is köszönöm a segítséget!

KeMa @ . Trabant P50 . 6 fotó . 4 komment