Archívum: 2018 (7)

Tevékenységtérkép

Fék felújítás 1/2

Egy ideje rázott a fék, néha nem is csak fékezéskor, a kopásjelző is világított, a fékfolyadék is egy barna trutymák volt, szóval elhatározam, féket kell felujítsak.

Kaufferből mindent beszereztem (ATE betétek -gyári-, kopásjelzők, féktárcsák előre (brembo). Kb 30 ezer volt a szett, hála a kedvezményemnek.

Egy nagyon meleg délután sikerült abszolválni a művelet egy részét. A féktárcsa hullámos volt, mint állat. Fék le, betét ki, kitakarít, új betétre kopásjelző fel, új féktárcsa fel, dugattyú asztalos-szorítóval visszanyomva, betét a helyére, nyereg vissza. Utána fridzsiderkompresszor + befőttesüveg kombóból készült fékfolyadékszivattyú légtelenítőre rá... hé.. hol a légtelenítő?

Szóval a balos bele van törve. Akkor rohaggyámeg. Összerakom, fék befog féloldalt. Megforgatom a kerékagyat önmagában, nem üt. Csapágyhézag jó. Tárcsa fel - üt. Rögzítőcsavar kiszed, nem üt. Tárcsa le, átvizsgálás, drótkefe, stb, vissza minden, üt. Csavar kiszed, nem üt. Akkor összeraklak pozícionálócsavar nélkül! Főleg akkor rohadj meg, ha az előző tárcsa nem is volt hullámos.

Jobb elöl folytatom, ott minden simán ment, a szivattyúval a fékfolyadékot is le tudtam cserélni. 

Hátsó keréknél pofacsere, és kézifékhangolás, fékfolyadékcsere volna a feladat... de rámsötétedett, melegem is volt, elegem is volt, szóval elhalasztottam. Max veszek még egy adag fékyfolyadékot, és lecserélem a félig lecseréltet is.

Ezt a kocsit is visszaemeltem gyári magasságra

No, persze nem úgy, mint a GTI-t.

Az alap hiba ugyanaz, itt is el volt fárasva a rugó teljesen. Csak itt egy eléggé bonyolult, de mégis jól szerelhető futómű van, öt lengőkarral, keresztstabilizátorral, és persze spirálrugóval. Sok agyalás után úgy gondoltam, hogy az utángyártott kb 3500 Ft-os német rugó helyett veszek ugyanattól a gyártótól erősített változatot 6 ezerért. Gyakorlatilag a taxiba való rugó ez, de mivel az utángyártott cuccok minőségével szkeptikus vagyok, bízom benne, hogy az erősített utángyártott hozza a gyári nem erősített minőségét :D

Rugóösszehúzóval se hozzáférni nem lehetett, sem feltenni, a pirinyó átmérő miatt. Már vissza is tettem a kereket, hogy akkor hagyom az egészet a picsába, mire Bexxter megmutatta egy youtube videóban, hogy gyakorlatilag a lengőkar egy csavarját ha oldom, és emelővel engedem le, akkor simán kivehető mindenféle probléma és akadály, hát még célszerszám nélkül. Kb fél óra alatt sikerült abszolválni a műveletet. Hát, a kiszerelt rugókról nem tudom, mit mondjak. Beszéljenek a képek :D

Kocsi rendesen áll, most már nem fog leérni, ha megpakolom csomaggal, ülnek hátul, stb... És a lámpa is végre az utat világíjta 0-ás állásában a magasságállítónak :)

Légkürt meg riasztó

Kisebb történések, röviden:

- Mivel a gyári kürt rosszul szólt, beszereltem egy légkürt-szettet. Kicsit hülyén mutat, de nem akartam megfúrni a bódét sehol.
- Kapott egy pitty-pitty távirányítós riasztót. Leginkább azért, mert utálok kulccsal ajtót nyitni.
- Kaptam Muczán Gábortól (TWK elnök) ajándékba MNHJR-es rendszámkeretet, felszereltem azt is a Suzukis helyére.
- Felraktam a nyárigumikat

Az autó amúgy remekül megy, 6,2 l /100 km-es átlagokat tudok vele menni, városi-országúti vegyesben. Nagyon szeretem. Bár alapjárata kicsit rázós, tényleg utána kellene ennek járni, de perpill nem tudom nélkülözni most a kocsit, hogy adagolósnál dekkoljon napokig.

Új hajó a fedélzeten

Szóval a GTI elment, nekem meg 10 perccel utána már izzadt a tenyerem, hogy nincs kocsi a nevemen.

Így Ákossal kocsiba pattantunk, és leautóztunk egyenesen Soltvadkertre, hogy megnézzük - és lehetőség szerint el is hozzuk - az idős bácsitól a dízel 2 ezres Mercedes w201-et, azaz 190D-t, azaz a Baby-Benzt. 
Két nap állás után pöccre indult, gyönyörűen járt. Garázsos autó, látszik a beltéren. Kicsit matt, és a napfénytető miatt a klasszikus helyen, az emelési ponton tenyérnyi rohadás van - azaz esélyes egy küszöbcsere. De nem volt még szanaszét lakatolva, szakszerűtlenül, minden hézag tökéletesen áll, hibátlanok a kárpitok, futómű patent, minden kopó alkatrész cserélve időben. Bácsi ritkán használta, mert horgászni a Tourist Wartburggal jár. Amúgy adagoló-felújítóként dolgozik otthon, volt két profi Mirköz próbapadja, több száz adagoló, stb... Meg vagy 20 kismotor, és társai, rengeteg kincset őrizget. 
Nos, a Mercit megvettem. Sajnos alkudni nem nagyon lehetett, elvégre négy új téli és négy új nyári gumi járt a kocsihoz, felnin, nomeg vadiúj akksi. A motorban több, mint fél millió kilométerrel, bár a bácsi mondta, hogy vagy elhiszem, vagy nem, de 2001-ben a honosításkor beletekert az előző tulaj 200 ezer kilométert előre, mert a vámeljáráskor kevesebbet kell fizetni egy olyan autóra, aminek a piaci értéke is alacsonyabb. De mondjuk egy Mercinél ez édesmindegy.

Itthon viszont elkezdett egy fura hang jelentkezni, melegen kis kopácsolás alapjáraton. Fordulaton elhallgat, alapjárat közelében pedig lassan visszajön. Mindenre tippeltek már, előtöltéstől kezdve, de mivel hideg-melegen is fél fordulatra indul a kocsi, így azt kizártam. Végül a Merci szaki az egyik fórumon rávágta: hidrotőke. Van rá esély, mert olajcsere után a meleg motor a hideg olajjal nem kopogott. No, nem baj, hengerenként van vagy 4 ezer forint a cseréje, csak ki kell szedni hozzá a veztengelyt, emiatt nem örülök neki.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QD9OpcXIMR8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Idő közben olyat is elkezdett a kocsi, hogy gyújtás ráadáskor nem megy az izzítólámpa, indítás után meg elkezd világítani. Na, fain, tönkrement a hőmérséklet jeladó, vagy az izzítórelé, stb... Már majdnem esnék neki, mikor a Merci fórumon erről is felvilágosítottak: a Merci így jelzi, ha egy, vagy több izzítógyertya tönkrement. Betojok :) Vehetek 4 gyertyát is most (nem érdemes egyesével cserélni, mert általában egymás után pusztulnak meg).

Olajcsere, légszűrőcsere természetesen megvolt, 542890-en állt a kilométerszámláló. Az olajszűrő-cserét imádtam, egy csepp olaj se ment mellé, tiszta késszel lehetett ki és beszerelni. Mellékelt képen látható.

KeMa @ . 12 fotó . Szólj hozzá!

Egy korszak ismét lezárult

Hát, elment.

Pár hete hirdettem meg a GTI-t a hahun. Nagyon érett már a lecserélés. Nagyobb autót szerettem volna, a GTI meg eljutott oda, hogy irreálisan sok pénzt kellett volna rálocsolni, hogy olyan legyen, mint amilyennek szerettem volna. Ami azt illeti, gyerek mellett nem fér bele egy homlokfalcsere, motor-kiszerelés, teljes fényezés, újrakárpitozás. És akkor van egy autó, amivel macerás a gyereket hordozni, gyakorlatilag nincs csomagtartója, stb. Mivel nem voltam meggyőződve, hogy el akarom adni, feltettem irreálisan magas, 1,2 millió forintért. Gondoltam, nyár elejéig fennlesz, addig folyamatosan csökkentem az árat 20 ezres léptékekben, aztán majd elmegy 450 körül.

Hát nem így lett. Gyakorlatilag folyamatosan csöngött a telefonom, és olyan emberek hívtak, akik egytől-egyik eredeti, első szériás, hülyegyerekek tuningjait és ropiratöréseit megúszó gti-t kerestek. És az enyém pont ilyen volt. Voltak telefonon alkudni próbálok, de tartottam magamat az eredeti tervemhez: ha már ennyien érdkelődnek, és a totalcar.hu rulettkerék gti-je, ami kicsi tótvarabb volt az enyémnél elment 800 ezerért, akkor az enyémért is minimum annyit kell, hogy kapjak.

Végül már másnap jött három érdeklődő, azok közül kettő annyira komoly volt, hogy egymásra licitálva végül 900 ezer forintnál állt meg a dolog. Kaptam helyből 200 ezer foglalót, másnap jöttek trailerrel a kocsiért, adásvételi, maradék pénz, és volt gti-m, nincs gti-m.

Szóval hét boldog év, sok-sok emlékkel, anyázással, szereléssel, bosszankodással, száguldozással elmúlt. Kicsit sajnálom is, de örülök is: a legjobb időben adtam el, brutális haszonnal tudtam kiszállni belőle. Életemben először.

Fűtőventi - talán utoljára

Miközben a címet írtam be, pont azon gondolkodtam, hogy természetesen nem ez lesz az utolsó poszt róla, hiszen ha már ennyire belepiszkáltam, végülis a csapágyakat kicserélhetném a motorban... :D

No, de nem ez a lényeges most.

Leírom még egyszer, bár már korábban is szerepelt párszor, de ha egyszer tizen év után visszaolvasom, meglesz pontosan is. Az évekkel ezelőtt tönkrement fordulatszámszabályzó szíve egy darlington tranzisztor, aminek a típusszám alapján történő azonosításakor kiderült, hogy kizrólag a PSA-nak gyártott fordulatszámszabályzókhoz készítették, sehol máshol nem lehet különálló alkatrészként beszerezni.
Akkor gyorsan kellett megoldás, egy eltérő tranzisztor és teljesítménytranzisztorból sikerült összerakni egy hasonló kapcsolást, ami bár szabályzott, de nem jól - nem volt lineáris. A potméter (mert a franciák tényleg potmétert használnak, fokozatmentes állítás miatt) kb 10 cm-es pályája legvégén, 1,5 centin szabályozott 0 és maximális fordulatszám közt.
Ennek a hibának a kiküszöbölésére a meghajtó tranzisztort magasabb bétájúra cseréltem, de akkor meg ki se lehetett kapcsolni, a teljesítménytranyó teljesen nyitva volt.
 

Aztán megtudtam, hogy létezik cserealkatrész. 2N6287 a típusa, kb 1200 Ft. Rendeltem egyet, a szerkezetet visszaalakítottam gyárira, beszereltem, éééééés: nem jó. Folyamatosan pörög a venti.

Kicseréltem az előtét ellenállást 47 ohmra, mert ez az előírt, de így se lett jó. Aztán véletlen kiderült, hogy a szükséges helyett 2N6284-est rendeltem. Király. Berendeltem a jót, kicseréltem, összeraktam, hibátlan.

7 év után ez is megoldva :D

 

Fűtés helyett játék az óracsoporttal

Szóval, a fűtés nem lett jó, elszúrtam kicsit, de erről most nincs kedvem blogolni, majd egy külön irományt gyártok róla.

Helyette legyen inkább egy kis műszercsoportozás. Nagyon régóta tervben volt, hogy a műszereket kicsit helyrepofozom. Már régebben ez megtörtént, amikor a sebességmérő rosszalkodott, de akkor az átmeneti megoldásnak tűnt. Viszont ez a fajta Jaeger óra eléggé ritka, legalábbis a 6 műszeres változat. Az újabbakban többnyire Veglia van, vagy ha mégis ez a Jaeger, akkor annak más a belseje, mások a piktogramok, stb... 

Aztán, egyszer csak felbukkant egy 4 órás Jaeger műszercsoport a 205 klub facebook csoportjában. 4 ezer forint, és bár újabb, mint az enyém, ez tűnik a legközelebbi rokonnak. Gyorsan le is csaptam rá. A leginkább latba nyomó tényező a jó állapotú fordulatszámmérő-mutató volt, ugyanis az enyémen nem csak fakó, de ferde is volt már. Már ez megért nekem 4 ezret. Aztán itthon vettem észre, hogy nagyon sok dologban csereszabatos az enyémmel. Lényegében a ház, a fólia, a műszerek elektronikailag ugyanazok. Mivel az enyémnek porlad a háza, értelemszerűen ennek a háza lesz jó alap. A műszerek annyira egyformák, hogy a számlapjuk más, nosza, gyorsan a régiből áttettem ebbe őket. Szerencsére az olajnyomás és olajhőfok helye eléő volt készítve a fólián, szóval azt is be lehetett könnyen tenni. A fordulatszámmérő is átkerült, mivel az enyém a trafóról veszi a jelet, az újonnan beszerzett óra viszont a motorvezérlőtől vár négyszögjelet. Semmi gond, majd a mutatót is átcserélem. Nos, itt volt egy kis gond, sikerült eltörni a hibátlant. A sárga nyíl szerencsére egyben maradt. A sebességmérő mutatójának persze más a furata, szóval a két rosszból összelegóztam egy jót :)  
Sebességmérő a régiből került az új házba. Nagyszerű.

A plexi az enyémen eléggé karcos, ráadásul a felső oldala le is van ragasztva valami fekete fóliával (el nem tudom képzelni, hogy miért, lehet zavarta valamelyik régi tulajt, és nem tudta, hogy a fényerőt lehet szabályozni egy potival). Namost a plexi a műanyag fekete kerettel van egyben. Ezen a kereten vannak azok a fóliák, amik a visszejelző piktogramokat is mutatják. Nagyon király, szóval a plexit le kell fejteni a műanyag keretről, régi keretre rá az új plexi. Szerencsére ezek csereszabatosak, csupán ragasztani kell. Ez meg is történt, némi szilóval, természetesen nem látható helyeken. Legutolsó lépcsőként izzókat válogattam, kiszórtam a rosszakat (egy vagy kettő volt), illetve a befeketedett üvegűeket, és szép, jó állapotúak kerültek a helyükre. Csináltam visszajelző-próbát, remélem minden rendben lesz.
A szintmérők össze vissza állnak, de remélem a rendes helyükön, áram alatt rendesen fognak majd viselkedni. Ha nem, szedhetem szét megint :)  

Szóval most boldogság van, hogy végre van egy jó mutatós, nem szétporladós, nem karcos műszercsoportom. Visszaragaszthatom a tartófüleket a műszerfalra, és végre a műszercsoportot is becsavarozhatom a helyére, nem kell majd attól félnem, hogy a csavar meghúzásakor elporlad a felfogatófül.