Subaru Justy 1.0

Először is le kell szögezni, hogy ez az autó nem az enyém, hanem édesanyámé, csak az én szívügyem :D Szóval ez a kisautó 1989-ben látta meg a napvilágot, és Japánból egyenesen Belgiumba került. Onnan a '90-es évek elején magáninporton került kis hazánkba. Második generációs Justy. Ebben az időszakban jöttek divatba az autókat felszereltség szerint elnevezni (de nem "LS, GLS", stb...). Erre a típusra a "Dumbo' név jutott, ami egyértelműen a kis elefántra vonatkozik, hiszen a katalógusból vidáman integet egy kis elefánt a kocsiból. Nah, lényeg a lényeg, amiben különbözik a többi társaitól: ez volt az az egyetlen olyan felszereltség, ami kétkerékhajtással került forgalomba. Magyarországon kevés ilyen típus találhtaó meg, közülük talán a miénk az egyetlen kétkerékhajtású. Édesanyám előtt nagyapám használta a gépet. Nagyon örző kezekben volt nála, szinte mindenből gyári alkatrészt kapott, ha cserére szorult. Most én őrzöm, védem, néha-néha használom, hogy anyum lássa, ha esetleg ő új kocsira tesz szert, akkor nálam jó helyen lenne.
és itt a bizonyíték: nincs a hátsókeréken semmiféle hajtás!

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Lezárult korszak? Egy fenét!

A budaörsi rendőrkapitányság ajánlott tértivevényes levelet küldött, kapásból kettőt is: egyet anyukámnak, egyet nekem. Ő az eladó, én a tanu. Felhívtuk telefonon az ügyintézőt, felvilágosított: gépjármű adás-vételről van szó.

Remek.

Részletek később.
KeMa @ . 2 komment

2011.03.15. Kedd

Mai nap folytatódott a Subaru-bütykölés A szobámban két műszerfalból (egy bontózott és a piroshoz kapottból) összeraktam sikeresen egyet. Így végre sötétszürke kerül a kocsiba, a megfelelő kábelkötegekkel, tehát elvileg csak be kell tenni a kocsiba, és összekötögetni. Mindezt azért kellett, mert a kocsiban jelenleg bennlévő kábelköteg ugye a karbishoz való. Tehát azt ki kell szedni, motortérbe befűzni a másikat, ami csatlakozik a műszerfalra felapplikálthoz. Ennek fényében motorvezérlő, és összes kütyü felszerelése, stb. A művelet nem is volt olyan vészes. Mindennek ott volt a helye a szürkében, ami a pirosban volt. Például a motorvezérlőnek, avagy az összes relének, és egyéb kütyünek. Persze a hátra menő kábelköteggel abszolút nem kompatibilis, de azt hiszem, ezen problémát könnyen áthidalhatjuk, nem telik sok időbe befűzni a piros hátsó kábelkötegét. Igazándiból ennyi, amit eddig ma haladtunk a kocsival. Azaz benn van a piros motortér-kábelezése, és elő van készítve neki a hely az új műszerfalhoz. Ha ezzel megvagyok, akkor végre ki kellene cserélni az első szélvédő-koszorút, és minden mehetne vissza az elejére. Jó volna már (vagy mondhatni úgy is, hogy ideje volna már. Röviden ezek a történések, pár fos minőségű kép még a végére elfér.
KeMa @ . 4 fotó . 9 komment

2010.12.05. Vasárnap

Jaj, nagyon sok mindent kellene mondanom a kocsival kapcsolatban, de most annyira nincs kedvem hozzá. Maradjunk annyiban, hogy halad, nem is rosszul :) Csak a lustaság, már megint...
KeMa @ . 13 fotó . 3 komment

2010.05.03. Hétfő

Na, kérem szépen, a gép összeállt.

Sajnos nem ilyen ripsz-ropsz. Miután a hengerfejet leszedtem, és szépen letakarítottam (mondjuk ez erős túlzás), tüzetesebben átvizsgáltam. Meg is lettek a szivárgások nyomai is. Több helyen is látszott mind a tömítésen, mind a hengerfejen, hogy szépen a hűtés terébe átszivárgott a víz - és vissza. Nem is kicsit.

Óvatosan polírozás-szerűen felcsiszoltam a felfekvő felületeket, átnéztem a szelepeket, és környékét. Szerencsére minden rendben volt ott. Érdekesség, hogy nem úgy, mint a kispolskinál, egymás nyakán a két szelep, itt van köztük hely bőven. Esély sincs, hogy csak úgy gátas legyen a gép.

A blokk oldalán is eljátszottam ugyanezt, annyi különbséggel, hogy magát a blokkot nem takarítottam fényesre. Még.

Az új tömítést vékonyan bezsíroztam (szokásom nem szárazon összetenni, ha nincs rajt agyárilag tömítőpaszta), majd szépen lehúztam a megfelelő nyomatékkal, a megfelelő sorrendben. Érdekesség, hogy öt lépcsőben kell meghúzni a hengerfej csavarokat, köztük pár perces szünetekkel. (Majd ezer kilométer után két lépcsőben megint utánahúzni, egész pontosan lazítani, és ráhúzni :D ).
Visszakerült a szívócső karbistul (amit nem mertem leszedni, olyan sok vákumcső megy rá :D ), az új tömítéssel, illetve a kipufogócsonk is. Ide használt tömítés került vissza. Ez van sajna, 6 ezer forintot sajnálok ide. A hengerfej-tömítés is olcsóbb volt :D .

A vezérlést szépen visszatettem, az autodatából nyomtatott ábrák, és leírások szerint. Ez több okból is érdekes. Most szembesültem azzal, hogy ez a blokk nem is balra forog. Tévhitben éltem évekig... :( Eggyel kevesebb rokoni szál az Imprezával :D . Bár lehet, az is jobbra forog. Igazándiból már nem is érdekel :D .
A másik pedig az, hogy az autodatában megint leltem egy hibát. Itt konkrétan a vezérlés volt rosszul ábrázolva.

Történt ugyanis, hogy jelre tettem a vezérműtengelyt, és a főtengelyt is. Előírásszerűen körbeforgattam jobbra a főtengelyt kézzel, és ellenőriztem, hogy minden jel a helyére került-e vissza. Miután minden így volt, szépen összepakoltam mindent a helyére, feltöltöttem vízzel, majd gyújtást állítottam, és indítóztam.
Na, ez utolsó két mozzanatot sokat csináltam az elmúlt napban. Egyszerűen nem akart összeállni a kép. Minden jó, de mégsem jó. Szerintem legalább fél liter benzin a kipufogóban végezte a sok indítástól. Szerencsére nem robbant szét megint :D .

A lényeg, hogy mai nap volt megint türelmem, hogy alaposan nekiálljak átnézni. Először a komplett elosztót akartam fordítva beszerelni, mert gyanús volt, hogy a gyújtási pillanatban a hármas henger felé néz a rotor. Azt nem tudom feltenni fordítva, végül kiderült magát az elosztót sem. Strobit fogtam, indítóztam, villogtam a szíjtárcsára. A jelölés pont a túlsó felén volt. Azaz 180°-kal máshol. (a kettes és a hármas hengernek is jelölve van a felső holtpontja a szíjtárcsán, csak az máshogy). Na, zsír, szarul lett összeszerelve a vezérlés. Még szerencse, hogy a dugattyúk és szelepek úgy vannak kitalálva, hogy a hülye európai suttyók ne tudják tönkretenni :D

Leszedtem sokadszorra a fedelet, átforgattam a másik jelölési pontra a főtengelyt, összeraktam, de a fedél nélkül. Indítóztam egyet (rutinosan, motortérből), és láss csodát, indult elsőre. Ennek örömére szétszedtem a szíjtárcsát, hogy a fedelet fel tudjam tenni, és tádám, máris készen volt a gép.

Bemelegítettem, kiálltam vele, légtelenítettem a rendszert, azaz járattam a motort, utántöltöttem, mentem vele. Először (valószínű a levegős rendszer miatt) még ingadozott a vízhőmérséklet, bár tapasztalat az volt, hogy menet közben nem ment le a skála aljára (mint régen), hanem felette megállt. Álló helyzetben viszont megint felmelegedett. Majd, ahogy folyamatosan légtelenedett, egyre inkább abbahagyta az ingadozást. Alapjáraton járattam még egy darabig, és olyat tapasztalhattam, amit évek óta nem: a ventillátor magától bekapcsolt. Majd pedig ki. Ójeeee, újra víz van a gombánál, nem pedig gőz :D Éljen-éljen.

Holnap ezzel fogok felmenni a nagyvárosba, tesztelem élesben is. Remélem minden rendben lesz vele. Ha minden jól alakul, leeresztem belőle a sima vizet, és feltöltöm fagyállóval. Amíg ez nem tuti, addig nem akartam elpazarolni bele a szép új folyadékot, a régi kakit meg nem akartam visszatenni bele.

Miután minden visszakerült a helyére, és szépen takarítgattam a kéznyomokat a motortérből és a sárvédőkről, gondoltam, megcsinálom, amit már régóta tervezek. Bojrészer-szerűség, de nekem bejön: lefestegettem a szelepfedelet. Nem telibe, csak úgy módjával. Az eredmény a képeken látható :) .

A terv most az, hogy a sárvédőívekről eltüntetjük a rozsdát, a műszaki + 2 hónap erejéig (azaz összemókoljuk), megkapja a bontóból megmentett gyári sárvédőív-díszeket (ezáltal kevesebbet kell szarozni vele), majd kap profi prevent alvázvédőt, aminek inkább takarás lesz most a feladata, utána pedig megy műszakira.

Ha minden jól alakul, akkor pedig elkerül egy új, szerető gazdihoz, akinek tervei vannak vele. Addigra remélhetőleg már látszódni fog az alagút vége a pirossal, amivel meg nekem vannak nagy terveim.

Képek fosok, jobbat nem kaptok, mert el fogtok szörnyülködni az autó állapotától.

A vezérléshez, utószóként hozzátérve: életemben nem láttam még olyat, hogy a vezérműszíj terhelt oldalán volna a feszítő-görgő. Hülye japók...


Csőőőőőő, Babinéni, csőőő!
KeMa @ . 7 fotó . 6 komment

2010.04.27. Kedd

Basszus, blogot akartam írni ma a Subaruról.

Szóval, még nagyon régen kiderült, hogy a hengerfej-pakolás gyanús a kocsi. Ez okozhatta a víz hőmérsékletének ingadozását, az elégtelen hűtést és fűtést.

Mai nap rávitt a lélek, hogy nekiálljak ennek a műveletnek. Viszonylag nyugodt tempóban bontogattam a kocsit. Leeresztettem a vizet elsőnek. Érdekes mód, az alig használt víz barnás-szürkés lett. A szaga is gyanús volt. Hoss Karcsinak igaza lett, jó tippeket adott minden bizonnyal: a kipufogógáz a hűtőközegbe szivároghatott, emiatt nem tudott elég gyorsan légteleníteni a rendszer, a motor egyik felében pedig csak forró gőz volt.

A japánok mindig meg tudnak lepni. Egyetlen csavar sem szakadt bele a hengerfejbe, a kipufogó csonkról úgy jöttek le a csavarok, mintha tegnap húzták volna meg.

A két szelephimba tengelyének kiszedése már igényelt egy kis hősugárzót, gázlángot. De végül kijött. Ezek a japánok viccesek: a szelephimbákat a rugókat benntartják, a helyükön, ha kiszedem a himbatengelyt. Beszarás :D

A hengerfej lejött szépen. Egy kis adag víz-olaj kibuggyant az első hengernél, de ennek az oka minden bizonnyal az, hogy a vízpumpa környékéről nehezen tudott kifolyni a víz a leeresztéskor.

A tömítésen konkrét szakadást, átégést nem látni, csupán koksz-foltok utalnak arra, hogy valami nincs rendben. Remélem tényleg ez lesz az oka. Bár nekem kicsit gyanús.

Érdekesség, hogy az első és a harmadik dugattyú tetejét ronggyal fényesre tudtam törölni, a kettes dugattyú tetején viszont rendesen van koksz. Namost, vagy ide jutott valami trutyi, vagy a másik kettő dugattyút tisztította a víz. Kicsit elbizonytalanodtam.

Holnap letakarítom mindegyiket alaposan. A hengerfejet meg alapos takarítás után átnézem tüzetesebben. Első ránézésre semmilyen gondja sincs, azon kívül, hogy koszos.

Hogy ilyen közelről láthatom a blokkot, végre megtaláltam az olaj fogyásának az okát. Már eddig is gyanakodtam a szimeringekre, most már szinte biztos, hogy a vezérműtengely végén lévő cucli a hibás. A főtengelyét még nem láttam közelről sajna.

Gondolkodom még, hogy leszedjem-e a vízpumpa fedelét. Hátha ott is gond van. Most elvégre tényleg könnyen hozzáférek. Így egy tömítést bukhatok maximum, viszont ha az is rossz, akkor megint bonthatom le az egész mindenséget.

Ja, az elejéről elfelejtettem mondani, hogy végre megtudtam, hogy nem korongos, hanem himbás a szelephézag-állítás.

Röviden most csak ennyit tudtam összeszedni a témával kapcsolatban. Holnap (vagy valamikor) jön a folytatás. Addig Polski a szabad ég alatt :(:(:(
KeMa @ . 6 fotó . 13 komment

2009.11.29. Vasárnap

224 000 km az órában, és ma olajat és olajszűrőt cseréltünk Julival. Kábé ennyi történt. Legközelebb már Ő csinálja :)

Ha minden igaz, a héten meglesz az új vízpumpa és azzal megoldódik a hűtővíz probléma végre.

Ez a bejegyzés leginkább azért kellett, hogy legközelebb tudjam, mikor volt legutoljára olajcsere :) . Képes bejegyzés most nincs.
KeMa @ . 4 komment

2009.10.26. Hétfő

Eljött az olajcsere időpontja, így vettem olajszűrőt és légszűrőt (olajam már volt).

Ahogy hazaértem munkából, valamelyik vízcső eldurrant, a kocsi meg maga alá pisilt.



Azt hiszem, jövő hétre bejelentem LipTom pókját műszakira. Kezd elegem lenni ebből...
KeMa @ . 8 komment

2009.09.21. Hétfő, ápdét

No, akkor egy blog a hűtőrendszer-kitakarítás után.

Szombaton, ahogy hazaértem melóból, és ahogy lehűlt a rendszer, beöntősapka le, edény a kocsi alá, csap kinyit, trutyi kifolyik. Nem volt valami szép látvány, amolyan Hulk-hugy kinézete volt a dolognak. Az eredményt üvegekbe gyűjtöttem, majd odaadom Geri93-nak, hogy elfüstölje a kipufogóban :D
Feltöltöttem a rendszert a hűtő-tisztító szerrel, plusz csapvízzel telire, ahogy elő van írva, majd járattam a motort 10-15 percig, maximum fűtésen. A víz megintcsak elkezdett fortyogni álló helyzetben. Motor le, kihlés után sapka le, edény alá, csap kinyit. Megintcsak hulk-hugy jött le, zöldes szarság, életemben nem láttam még ilyen trutyit. Ez még a fagyálló színe volt, de hogy hogyan maradt még benn, az durva. Nagyméretű koszdarabok nem voltak benne.
Ezután a rendszert megintcsak feltöltöttem csapvízzel, ugyanis a tisztító folyadék megkívánja az öblítést is. Megintcsak motor be, bemelegedés után fűtés, minden maximumra, járatás, majd lehűlés után sapka le, csap kinyit. A már megszokott zöldes trutyi még mindig, bár már kicsit kivilágosodott a dolog. Ha nem tudnám, hogy neonzöld színű fagyálló volt benne korábban, azt hinném, hogy ez valami algás aquáriumvíz benne.
Ezután leszereltem a komplett hűtőt, és Soma javaslatára jól átmoststam kívül belül slaggal. Trutyi nem jött belőle, lehet azért mert a tisztító folyadék már kihozta, de lehet azért, mert nem is volt benne. Nemtudom. Mielőtt visszaszereltem volna, kiszúrtam, hogy van egy szép méretű rohadás a kereszt-merevítőn, melynek kifejezetten kezdtem örülni.
Miután minden visszakerült a helyére, feltöltöttem a hűtőrendszert az előírt 4,5 liter fagyálló folyadékkal, melyet 2 kg Prelix fagyálló koncentrátum és 2,5 liter ioncserélt víz egyvelege alkotott. Ez megközelítőleg -25 és -30°C körüli hőmérsékletig képes ellenálni a télnek. Remélem jól számoltam :) . Ellenőriztem a hűtőventi kapcsológombáját, nagyon meglepő módon a termosztát környékén, a szívósorban volt (mondjuk az is vicces, hogy a termosztátot a 2-es és 3-as henger szívósora közé tették). A kábelsaru totál el volt rajta rohadva, de nem baj, megtakarítottam, ide kötöttem most a kapcsolót az Aggteleki Tali előtt ventillátor-csatira barkácsolt megoldás helyett.

A helyzet most az, hogy a motor eléri az üzemi hőfokot (műszer szerint az első negyed környékén van a mutató). Álló helyben képes megintcsak nagyon felmelegedni (ha a feléig ér a mutató, már bugyborékol a tágulási tartályba), viszont menet közben, karton nélkül és képes tartani az üzemi hőmérsékletet.

Ezt fél sikernek könyvelem el. További megoldás egyelőre nincs, ha elkészül a piros Justy, ennek a motorját szétszedjük kisgenerál miatt. A tippem az, hogy a hengerfej környékén nem stimmel valami, emiatt eme jelenség. A hengefej-tömítés amúgyis gyanús, ugyanis körülötte erősen olajos a blokk.

Majd lesznek képek. De nem biztos :)

Jah, és legutóbb letoltatok, miért nem szóltam, hogy lesz subaru-tali. Szóval szólok: kedden megint lesz!

Update: Lópikulányit sem lett jobb a hűtés....
KeMa @ . 14 komment

2009.09.14. Hétfő

Kedves barátaim!
Ezen bejegyzésben megmutatom, hogyan készül a Paprikás leves kárvallott termosztáttal.

Nagyon finom csemege, az egész családnak! Érdemes kipróbálni! A vendégek kedvenc előétele lesz, azt garantálom.

Hozzávalók:
- 1 liter víz (nemkívánatos vendégek esetén 1 liter rózsaszín, alublokkba való fagyálló folyadék)
- Paprika
- Só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Termosztát

A liter vizet (fagyálló folyadékot) öntsük egy lábosba, és tegyük fel a tűzhelyre. Ebbe, még a víz forrása előtt helyezzük be a termosztátot, illetve a precíziós hőmérő érzékelőjét. Nagyon fontos eme momentum, mert nem mindegy, hogy a víz forrásának mely szakaszában helyezzük bele a többi hozzávalót.

Mikor a víz eléri a 80 fokos hőmérsékletet, és konstatáljuk, hogy a termosztát nem nyílik ki, érdemes elkezdeni az összetevőket beletenni. Én, ahogy a képen is látszik, a paprikával kezdtem. Ezután, a már 85 fokos vízbe csipetnyi sót hintsünk. Ha ez megvan, jöhet a fokhagyma. A már előre meghámozott fokhagymagerezdeket fokhagymaprésbe helyezzük, majd a levesbe nyomjuk. Ekkor, a szép piros színben úszo folyadékban már láthatjuk, ahogy a termosztát gondolt egyet, és kinyitott a cirka 88 fokos vízben.

Ekkor, hogy észrevettük, hogy nem hibás termosztátot tettünk eme finom lébe, óvatosan szedjük ki a forró főzetből, lehetőleg valami salátavillával, vagy ami épp a kezünk ügyébe kerül. Csupán elég kimentenünk belőle a fontos alkatrészt, ugyanis csak a belőle kifőtt aromákra volt szükségünk a leveshez.

Az így elkészült levet, a már előre megfőzött tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!


Eddig a poén. A subaru túlhűlésének oka, eddigi feltételezéseim szerint a termosztát hibájára volt visszavezethető. Ki is cseréltem tegnap, majd szomorúan konstatáltam, hogy a helyzet nem változott. Továbbra is elkezd alapjáraton forrni a víz, abban a pillanatban, hogy elindulok, azonnal visszahűl a rendszer, gyakorlatilag majdnem a minimum jelzésig. És emiatt fogyaszt a kocsi kurvasokat, és valójában már nagyon elegem van ebből a játékbából.
Ja, a hűtőrendszer le lett légtelenítve!

További hasznos infó, hogy a vákumdob kalandjai tovább folytatódnak. A gyújtás nem akart rendesen működni, meg is találtam a hiba forrását: a szívócsőben keletkező depresszió akkora volt, hogy a sima benzincsövet egyszerűen összelapította. Innentől kezdve meg már nem látta el a funkcióját. Melóhelyről hoztam magamnak jófajta benyacsövet (ariete, made in italy), na, azzal máris jobban muzsikált a dolog.
A tegnapi temrosztátcsere alkalmával sikerült ám megtalálni, hogy nem is oda való az a bizonyos vákumcső, ahova én először kötöttem. Így bekötődött a rendes helyére, a másik luk meg ledugózódott. A helyzet a következő: normálisabb lett az alapjárat kicsivel, viszont motorféknél, váltásnál durrog, mint állat.

Szerintem be kellene lőni megint a gyújtást, csak a strobim meg Pocoknál van.

Az is tuti már, hogy a karburátorra is ráfér egy felujítás, mert a szívótorok tiszta fekete. De ha már itt tartunk, az egész blokkra ráférne egy felujítás. Mindenesetre nemsokára megveszem hozzá a szükséges szűrőket, és jövő hétvégén lecserélem az olajat, illetve beállítom a szelephézagokat, mert már kopognak rendesen.

Kicseréltem még múlt héten a subaru jobb hátsó lámpáját, meg kicsit visszanyomtam a horpadást rajta.

A kérdés viszont még mindig az, hogy mi a jó büdös fenéért nem jó a hűtő-rendszerem?

Valószínű, veszek hűtőrendszer-tisztító adalékot, leeresztem az egészet a fenébe, és Soma javaslatát fogom alkalmazni: leszerelem a hűtőt, és slaggal átkúldöm rendesen. Ugyanezt eljátszom a fűtőradiátorral is. Remélem kijön belőle valami kosz, dugulás.
Gyanús, hogy a hűtőgomba nem kapcsol rendesen. Lehet, hogy a két hiba kapcsolatban van egymással?

Ha valakinek volna tippje, azt szívesen fogadnám!

Röviden ennyi. Majd még update-elek, mert van történés Polski fronton is, meg piros subaru fronton is. Még ha nem is sok.


KeMa @ . 17 fotó . 15 komment