Subaru Justy 1,2 GLi

Bővebben az első bejegyzésben...
Még Németországban

Legfrissebb bejegyzések az autóról

2010.02.21. Vasárnap

Blogolok én is :)

Most Subarusat. Pirosasat. Olyan már elég rég volt.

Még a hét folyamán BexXter szerzett táblalemezt, és a hegesztő is elkerült hozzá. Azaz tényleg minden adott volt ahhoz, hogy elkezdődjön az érdemi része a munkálatoknak, azaz a kocsi összerakása.

A bal hátsó doblemez beszerelése volt az első feladat. Szokás szerint megint késtem vagy egy órát, de szerencsére így is jól sikerült haladnunk.
Mindenek előtt a doblemez mögötti egyik üregben levő merevítést kellett újra legyártani. szenvedtünk vele rendesen, de szerencsére sikerült egy korrekt elemet hajlítgatni. Mindez Bex keze munkáját dícséri. Miután ez bekerült, a doblemez is bekerülhet (apropó, Bex, most jut eszembe, hogy szerencse, hogy nem pontoztuk fel a helyére a dobot: az anyacsavarokat még nem tettük be a merevítésre :D )

Igazándiból a legnagyobb gond -a hidegen kívül- azzal volt, hogy a jó nagy ráhagyással kibontott doblemezből jó sokat kellett lefejteni ahhoz, hogy beférjen. De nagyon úgy fest, hogy belevaló (elvégre egy ugyanilyenből szedtük ki :D ), és nem is lesz vészes művelet a beszerelése.

Bepréseltük a helyére, és pillanatnyilag patentfogókkal van feltéve. Mivel ez sem teljesen rozsdamentes, az alsó peremét mindenképp pótolni kell, pillanatnyilag megint félretettük a dolgot.
Mindenek előtt be kell szerezni varrattömítőt, meg alapozót, meg ilyesmiket. Addig felesleges bevarrni a helyére, mert ki tudja, mikor tudjuk folytatni (remélhetőleg jövő vasárnap).

Az a helyzet, hogy ez az autó tényleg túl nagy falat. Ha aknából nézem, akkor mindenképp kidobásra kellene ítélni. Viszont felülről gyöngyőrű szépen fest rajta mind a fényezés, mind a szín, stb... Kár volna azért kukába dobni.

Szóval egyelőre megy tovább a szívás vele. Remélem azért nem úgy végződik, mint JRB...

Most egy eléggé szedett-vedett bejegyzésre tellett, ne haragudjatok. Bexnek ezúttal is köszönet a munkáért, a helyért, hogy ott állhat a kocsi, nomeg köszönöm az ebédet ezúton is!

Van pár mobilos képem is az eseményről:
KeMa @ . 7 fotó . 13 komment

2009.10.04. Vasárnap

Már megint nem Polskis blog.... Szóval aki erre vár, az most ne is olvasson tovább.

Voltam BeXxternél, kicsit bütyköltük a kocsit. No, kezdjük a legelején.

Múlt hét vasárnap voltunk Solymáron, a Subarus srácnál, akinek nagyon sok justyja van elbontva, és félig elbontva a kertben. az egyikben teljesen korrekt állapotú volt a két hátsó doblemez, így gyorsan el is boltoltam vele 6 ezer forintért. A két darabot :) Háromszor mentünk a helyszínre szívni vele. Sajnos a flex nem volt elég jó, hogy odaférjünk minden részlethez, a lángvágóból meg kifogyott a nafta.
Végül hidegvágóval kiszedtük. Az alsó része ennek is rohadásos, de nem annyira perforált, mint az enyémben.

Mai nap kiszedtük az enyémből is ezeket az elemeket, hogy az újakat majd szépen beépítsük. No, nem volt az olyan könnyű, mint ahogy most leírtam ide. Nomeg, lesz szívás is bőven. A belső merevítések épek, bár egy kis részen csereérett, pont ott, ahol a hátsó kereszt-stabilizátor van rögzítve.

A leszerelt doblemezeken van még pár apró javítanivaló, nomeg az alvázvédőtől is meg kellene szabadítani. De ha eljutunk odáig, hogy beszereljük, akkor lehet agyalni, hogy a küszöbbel mi legyen. Hát nem lesz egyszerű, az tutibiztos.

Nagyon finom ebédet kaptam, ezúton is köszönet érte :)

Huh... sokat nem tudok még írni hirtelenjében. Majd Bex emlékeztet a többi részletre biztosan. Ő is készített fotókat, azokon hátha van még valami plusz infó :)

Röviden ennyi. Ja, ki ne felejtsem: felpróbáltam a kocsira előre egy motor-rendszámot, hogy milyen lenne olyannal a kocsi. Elvégre olyan a gyári kialakítású helye neki elöl. Nem csúnya- Sőt, eléggé korrektül néz ki így a kocsi. Majd eljön egyszer az az idő, amikor ez lesz a valós probléma, nem pedig az, hogy nincs alja a kocsinak :D


KeMa @ . 33 fotó . 26 komment

2009.08.16. Vasárnap

Helló!

Eltűntem, mint szürkemarha a szürkületi szürke ködben.

Igazándiból az a helyzet, hogy az új munkahelyem a lehető legtöbb szabadidőmet lefoglalja. A kispolski felujítása halad, bekerült a jobb első doblemez. Bár nem szépen, mert van, ahol végigvarrtam, pedig elég lett volna felpontozni, de ugye nem vagyok lakatos. Remélem azért véglegesen nem basztam el :)

De most inkább a piros Subaruról írnék. Az a helyzet, hogy minap átmentem Bexhez, hogy egyeztessünk, hogyan haladjon a felújítási projekt. No, meglepetésemre a küszöb - már ami volt- lekerült teljes egészében, továbbá az első sárvédő, és az ajtó is eltűnt ideiglenesen a kocsiról. Szóval, míg én eltűntem a ködben, Bex szorgalmasan dolgozott a kisautón. Nem is keveset.
Gyorsan meg is beszéltünk egy későbbi időpontot, amikor én is megjelenek munkaruhában, és nekikezdünk a következő részhez: a hátsó doblemez (maradványainak) eltávolításához. Ez a nap tegnap volt, meg is jelentem, bár amilyen lökött voltam, munkaruhámat az előszobában felejtettem.

Ez végülis lényegtelen. A lényeges, hogy a kocsit ráfordítottuk az ideiglenes aknára úgy, hogy a hátsó differenciálműhöz hozzáférhessünk, és lebonthassuk az egész futóművet, hogy meglessük, mi van alatta (ha egyáltalán van még valami alatta).

Végül sikerült egy csavart lelazítani a kábé tízből. Ráadásul pont olyat, amit nem is kellett volna leszedni. Lényeg a lényeg, hogy pár órás szenvedés árán lejött a gátló (hála a kúpos polski kerékkulcsnak, és egy méteres fémcsőnek) :) . Itt margóra jegyezném, hogy a gátlónak az állapota siralmas. Fogtam az egyik végét, fejjel lefelé fordítottam, és elindult lefelé a belseje. Megfordítottam, és simán visszacsúszott. Szép. Viszont szerencsére van egy-két szakember, akiket ajánlottak, ha menthető, akkor felújíttatom őket (és egyben kis keményítést is kapnak :) )

Lefúrkáltuk szépen a doblemezt, és bár teljesen leszerelni nem tudtuk sajna, mert nekem mennem kellett a dolgomra, úgy érzem, azért sikerült sokat haladnunk a munkákkal.

Ha minden jól alakul, akkor  nemsokára sikerül beszereznem két jó állapotú doblemezt, egy bontásra ítélt Justy-ból, talán olcsón. Sajnos ehhez nem lehet új doblemezt kapni, mint a kispolskihoz (esetleg, ha valaki tudna ajánlani egy boltot, ahol elképzelhető, hogy van, legyen szíves, ne tartsa magában!).

No, mit is kellene még megemlítenem? Ja igen. Nagyon úgy fest, hogy a futómű-tartó elemek nincsenek elrohadva leszámítva a gátlók tetejét :) .

De azért majd leszedjük a futóművet, biztos ami biztos.

Még arról sem szabad elfeledkezni, hogy meg kell említenem, hogy a szürke subarut sikeresen megismertettem egy szalagkorláttal, és egy árokkal. A történet annyi, hogy szabályosan mentem be egy S kanyarba, ami mellesleg egy kis híd is egyben, amikor szemben, a megengedett sebesség felett jóval jött velem szemben egy toyota korolla. A szó legszorosabb értelmében, azaz kvázi az én sávomban. No nem teljesen, csak pont annyira, hogy a kormányt határozottan félre kellett rántanom, neki a szalagkorlátnak. Utólag belegondolva, hiba volt, mert az autóval ellentétben a szalagkorlát nem tud betétlapot adni (vagyis az autó gazdája). Sőt, mivel neki nem is lett semmilyen sérülése, úgy gondolta, nem is kell megállnia. Szemtanú volt, rendszámot viszont senki sem látott. Kocsi beindul, működik, árokból kihúztak. Rendőrt nem hívtam, még a végén kialálják, hogy direkt mentem neki a korlátnak. Szerencsére az ijedtség nagyobb volt, mint az elszenvedett kár: az első sárvédő, ami amúgyis csereérett volt behorpadt, az ajtó végigkarcolódott, a hátsó sárvédő enyhén behorpadt, azaz menthető. ajtó pirinyót megnyomódott. A két legnagyobb kár az első helyzetjelző, irányjelző, és a hátsólámpa betörése, sérülése volt. Már folyamatban van ezen alkatrészek beszerzése. Nomeg, ha a piros justy elkészül, ezen a sor. Vígasztaló, hogy ennek az állapota sokkal jobb :) .


Tuti eszembe jut majd még valami, amit kihagytam, de akkor majd pótlom.

És igen, lesz polszkis bejegyzés is, ígérem, csak egyelőre nagyon kevés dolog történt vele (legalábbis leírva kevés volna). Ígérem, írok arról is :)


KeMa @ . 32 fotó . 11 komment

2009.05.06. Szerda

Akkor most blogolok egy kicsit a Piroskáról is.

Szóval, az egész úgy történt, hogy jött hozzám egy nagyobb hangvételű meló. nevezzük úgy, hogy egy rally-ladát kell összehozni versenykészre. Mivel eleve egy versenyautóról van szó, nem vészes a helyzet, a lényeg annyi, hogy elektromos rendszert kell lebutítani. (meg majd váltócsere, meg mismás, sorjában). A lényeg, hogy nálunk kevés a hely, így helycserés támadással csináljuk: felkerül a kollégától a zsiga hozzánk, a Subaru meg le hozzájuk. Nincs para, pár utcával arrébb laknak.

No, másnap csörög a telefon, hogy baj van. "apu tolatott ki a garázsból, aztán csattant". Ahogy az idegszálaim is. "Matyikám, hát tolattam ki a garzásból, pont úgy, ahogy már 20 éve szoktam...". A lényeg, hogy 20 év alatt annyira belejön az ember, hogy már tükörbe se kell nézni. Milyen szerencse, hogy nem szokott senki se ott napozni nyugágyon. A szívem majdnem megszakadt, mikor a kvázi egyetlen ép elemét sikerült a kocsinak összetörni, a hátsóajtót, azt, amit a szürkére se tudok évek óta szerezni... De lenyugodtam, a helyzet nem vészes. Leszereljük, elkerül lakatoshoz, fényezőhöz, és ők állják. A szerencse, hogy a műanyag nem tört el, mert akkor idegbeteg lennék (olyat lehet kapni újonnan, de pirosban már egyáltalán nem is létezik).

Ideges vagyok/voltam, de most ez a legkisebb gondom. A szaros ladával haladok, de időközben a feje tetejére állt itthon minden, tehát nincs időm idegeskedni.

A dolog úgy hozta, hogy BexXter megengedte, hogy átvigyem hozzá a kocsit. Egy fél óra erejéig a piros subaru Dorkásodott. Szerencsére nem voltak nkh-sok Bexék utcájában. Minap, mikor mentem át hozzá, szépen fékeket, meg kipugázt mértek a kocsikon. Jó helyen lakik a kolega (nekem meg akkor lett frissen zöldkártyáztatva a szürke justy :D )

Szóval, az eredeti felállás az lett volna, hogy az 500-as mellé letesszük a garázsba, és párhuzamosan dolgozunk a két kocsin, egymást segítve. Így fedett helyen lesz a kocsi, és a hegesztő is közel lesz, nekem is, meg neki is. Sajnos eme program kicsit most változott, erről majd Bex mesél. Az én részem annyi, hogy nekem is lett hegesztőm, jeeeee, családi kassza megnyílt a lehetőség előtt, beszereztünk egy eredeti Güdét, újonnan, sok év garival. Nagyon állat a gép, bár az Elektra után egy kicsit fapados. Nekem teljesen tökéletes lesz. A polskin már tényleg nincs sok hátra, utána jöhet a justy(k), meg a kerítés, megaminden.

Rakok fel fotókat, mert az jó. Egy tűzoltósági bemutatón átesett kispolákot is, amit szentivánon láttam. Legalább nem gyújtották fel :(.

A ladáról is, mert úgyis kérni fogjátok. Sőt, LipTom pókjáról is, mert az jó.
KeMa @ . 18 fotó . 19 komment

2009.02.12. Csütörtök

Egy kicsi blogolok a piroskáról is. Ugynis azzal is történnek dolgok.

Mindenekelőtt azt, hogy azon kívül, hogy néhanapján megyek egy-két kört vele a faluban, csak a kertben áll. Viszont most változás jöhet.

Egészen pontosan az történt, hogy apumnak útban volt a kocsi, ezért arrébbált vele. Egy kicsit többet, mint amennyi kellett volna a szabad helyhez. Nagyon megtetszett neki, hogy ilyen jól megy.
Innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis lett egy kis zsebpénze, akkor szívesen finanszírozná a papírügyeket, hogy a kocsi forgalomba állhasson.
Ez azt jelenti, hogy a regisztrációs adótól kezdve a rendszám, papír, mindent állna. A biztosítást kivéve. Azt nekem kellene állni.

Azt hiszem, ezt ez eléggé jó ajánlat. sokan mondanák, hogy miért nem veszünk egy másikat, mert olcsóbb volna. Ennek csak két oka van: ez az autó már megvan, másrészt meg a finanszírozás csak erre a kocsira vonatkozik. Másikra nem.

Ez azt jelenti, hogy pár folt, küszöbök és hátsó javítóívek felhegesztése, és azok lefényezése után akár lehet is összepakolni.

Ennek fényében -nomeg egy kis zsebpénzhez jutásnak köszönhetően- el is hoztam a maradék cuccokat a kocsi előző gazdájától. Már csak az ülések, és a kárpitok vannak hátra.

Kaptam kenwood kazis rádiót, meg golf bukócsövet is :) (érdekel valakit ez utóbbi? :D )

Különben meg szerencsém van: a kocsi kedvező környezetvédelmi osztályba tartozik. szabályzott keverékképzés --> zöld plakett. És remélem egy kis protekcióval páratlan rendszámú lesz :D . De ez még messze van.


KeMa @ . 5 fotó . 9 komment

2008.12.22. Hétfő

Az elmúlt egy-két napban átvizsgáltam az autót alaposabban. Sajnos nagyon durva rohadások vannak rajta. Természetesen minden csak idő kérdése, és javítható. A hátsó doblemez mellesleg semmi a torony körüli rohadáshoz képest. Képeket majd teszek fel, ha minden igaz, a két ünnep között újra üzemel talán a fényképezőgépem.

Továbbá kicseréltem a sportkormányt a kocsiban. Érzékeny búcsút kellett vennem a hasított bőrrel bevont sparco sportkormánytól, mivel azt vissza kell juttatnom a gazdájának. Helyette bekerült a lomtalanításos piros Raid. Csinosan fest a piros kocsiban :)

Volt még egy hibakód olvasás is. Erre vártam ám már ezer éve... Végre legyen egy saját, befecskendezős kocsim. Nagyon egyszerű feladat volt: csak meg kellett keresni a motorvezérlőt (ez hamar megvolt), utána meg a kábelkötegen két pár csatlakozót. Az egyiken fekete, a másikon zöld jelzés van. Ha a zöld jelzésűt egymásba dugom, a rendszer egy ön-tesztet hajt végre (hűtőventillátor, ac, befecskendezők, szenzorok, stb...). A másikat, ha összezárom, gyújtás ráadáskor a "Check engine" lámpa kivillogja a computer által tárolt hibákat. Hosszú villogások a tizes, rövid villogások az egyes helyiértékű számokat jelzik. Ha nincs hibakódok, sok-sok egyest villog :) . (ha valakit érdekel, majd csinálok erről a műveletről egy videót). A gépben voltak hibakódok, attól függetlenül, hogy menet közben nem világított a kontrollámpa. A két hibakód a 13 és a 33 volt, ami (az autoata segítségével megtudtam), vezérműtengely-jeadó, illetve sebességjel érzékelő hibát jelent. Mivel mind a kettő átmeneti hiba (azaz már megszűnt -> nem világít menet közben a kontrollámpa), fogtam, és kitöröltem őket (akkusaru le, majd pár másodperc után vissza). A sebességjel hibaüzenet az valószínű a hazaút alatti hiba lehetett. Utána fogtam, és ezt a bizonyos két szálat kivezettem egy kapcsolóra, ahogy melóhelyen csináltuk az Imprezán. Gyors hibakiolvasás rulz :) .

Méregettem a sárvédőket. Első körben a hátsókat, hogy milyen magasan kellene kiszélesíteni, hogy beférjen alá a tervezett kerék. (Tervezett kerék ---> lásd a képeken :) )Valószínű pont olyan magasan, hogy az új hátsó sárvédőket fel sem kell szerelni (ebben a magasságban már nincsen rohadás :) ).

Közben sikerült beizzítani itthon a családot, valószínű összedobunk pénzt egy CO hegesztőre. Hurrá :) .

A Polskival is történtek dolgok ám, de azt egyelőre nem mesélem el :) . Majd megírom egy blogbejegyzésben, hogyha összegyűlt annyi, hogy érdemes legyen blogolni.

Valamikor meg el kellene már mennem rendezni a tartozásom, és elhozni a maradék alkatrészeket. Remélem mihamarabb sort keríthetek erre is.
KeMa @ . 2 fotó . 11 komment

2008.12.20. Szombat

Mert mi is a sör valójában?

"A sör malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital."

Többféle kiszerelésben lehet vásárolni: dobozos, üveges, hordós. Nagyon sok márka, és fajta van. Egy tálca ára márkától függően megközelítőleg 2-4 ezer forint között mozog. Mit lehet kapni a sörön kívül ennyi pénzért? Hát, mostanában már háromnegyed tanknyi benzint a kispolskiba. Vagy másfél kispolski modellt. Vagy egy görbe éjszaka egy vidéki kocsmában. Esetleg 200 dal egy kocsmabeli zenegépből…

No, és mit lehet kapni cserébe még egy tálca sörért?

A következő blog arról szól, miért érdemes lelkiismeretesen autót bütykölni, és arról részletesen blogolni.

 

Egy nehéz nap után hazaérve huppantam be este a számítógép elé a sportülésbe. Levelek olvasása, bejelentkezés msn-re. És hopp, egy új partner kéri, hogy fogadjam el… Abszolút nem volt ismerős. Amint elfogadtam, rögtön köszönt, majd „nem kell egy justy?” kérdést szegezett nekem. A „mennyiért?” kérdésre érkezett „ingyen” választ nem vettem komolyan… Na, mondom, ez vicces lesz… Végigpörgettem az agyamban, hogy vajon egy hétfői nap hol lehet kispolskis találkozó, ahol a kedves márkatársak részegen elhülyíthetnek. De nem jutott ilyen az eszembe. Természetesen miért ne kellene nekem még egy? Elkezdtünk beszélgetni. Még mindig nem hittem el, azok után sem, hogy fotókat, és egyéb infókat kaptam a kocsiról. Mivel külföldről lett behozva, itthon nehézkes lenne forgalomba helyezni. Továbbá elkezdődött egy versenyautó-építési projekt is, aminek folyamán kapott egy bukókeretet, illetve sparo sportkormányt, és egyéb érdekességeket. Megtudtam, hogy Alsóörs mellett van a gép, másnap kapok infót, hogy hogyan juthatok hozzá. A tulajdonos ugyanis pesti, méghozzá a hozzám legközelebb eső részéről. Egy félig álmatlan éjszaka, és lassan eltelő munkanap után (ahol stílszerűen Subarut bütyköltem… csak Imprezát), hazatérve ismét msn-es beszélgetés következett. Megtudtam, hogy a kocsiért nekem kell elmennem Alsőörsre. Le van csonkítva a gép, ugyanis ott lakatosnál van, és a lakatoláshoz előkészítve le lett csupaszítva. Minden másért hidegkútra kell kimennem. A kocsinak viszont ára van: a vadiúj kasztnielemeket (két hátsó sárvédő, illetve két egyedileg legyártatott mérethelyes küszöb) ki kell fizetnem. Mindez 10 ezer forintba kerül majd. Továbbá a sportkormányt vissza kell adnom, illetve a kocsiért cserébe egy doboz sör illeti meg a tulajt. Ezt feltornáztam végül egy rekeszre, mert azért mégiscsak, ha már karácsony, akkor ne csak én járjak jól.

Másnap lezsíroztam a P rendszámot, főnököm nagyon rendes volt, ő ajánlotta fel, hogy inkább azzal hozzam el, ne pedig a szürke rendszámával, mert azzal aztán lehet bukni. Csütörtök munka után magam szedtem le az Imprezáról a P rendszámokat, meghatalmazás, aztán Isten hírével elindultam haza. Még mindig voltak bennem kételyek, azok után, hogy a főnököm is beletett a fülembe egy bogarat. Továbbá nyomatékosított, hogy imádkozzak, hogy estig ne essen a hó, mert különben akárhol vagyok, vissza kell vinnem a rendszámot.

Este átmentem az autó gazdájához. Többek között, hogy elhozzam a két lökhárítót, hogy legalább az ne legyen feltűnő, ha már a küszöb fele hiányzik. Ekkor meggyőződtem róla, hogy ez nem valami átverés. A garázsban szépen rendezett subaruból kibontott alkatrészek voltak. Elhoztam a két lököst, illetve a slusszkulcsot. És itthon ágyba dőlve vártam a holnapot.

Péntek reggel gyors zöldkártya a Fordra, majd végül mégiscsak a szürke Justyval indultam el, a stílszerűség miatt. Ebbe természetesen nem fért bele az első lökös, tehát az végül otthon maradt. Ellenben jól telepakoltam szerszámokkal, benzineskannával, hólapáttal, bikakábellel, pokróccal, hólánccal. Szóval mindennel, amivel egy lerobbanásra, illetve egy havazás miatti elakadásra szükségem lehet.  Pesten felvettem haveromat, aki segít majd az autó hazahozatalában. Kikeveredtünk a városból, és ezerrel indultunk lefelé. Autó a barátságos, és megszokott cirka öt és fél literes fogyasztást produkálta, mindenféle probléma nélkül. Fehérváron megtankoltunk egy noname benzinkúton. Itt vettem észre, hogy a már univerzális tanksapka is eltűnt. Anyum tegnap feltette a kocsi tetejére, majd jól ott is felejtette. Hurrá. A GPS-nek köszönhetően odaértünk a helyre, bár a házszámot nem ismerte a gép, de az udvaron rikító Justy segített.

Megkaptam a slusszkulcsot, és a papírokat a lakatostól. Ekkor már kezdtem felfogni, hogy ez tényleg nem átverés. Feltettem a P rendszámokat (milyen jó, hogy előre gondolkodtam, és hoztam műanyag kereteket, mert az vagy nem volt, vagy törött volt). Miközben kitöltöttem a papírokat, a lakatos beröffentette a motort. Minden probléma nélkül, egy puffanás kíséretében, de beindult. Ekkor meghallottam a komplett 60-as rendszer, és az egyedi sportdob hangját… A kezem beleremegett (a menetlevélben látszik is :D ), olyan szép hangja volt… Mintha nem is háromhengeres autó szólna. Átpakoltam a GPS-t, felöltöztem jól (mivel fűtés nem volt a kocsiban), és kiálltam az útra a géppel. Haver beáll mögém a szürkével, majd indulás. Hát, már az első pár méteren éreztem, hogy ez MÁS. És itt nem a doblemezen lévő tenyérnyi lukakon beáramló huzatra és vízre gondolok (amely lukat végül nejlonzacskókkal alaposan betömtünk :D ). Ez az autó úgy megy, mint egy vadállat. Tuti voltam benne, mert alig 10 perce szálltam át egy ugyanilyen típusú, de más motorú kocsiból :D .

Havernak felvetettem még idefele jövet, hogy hazafelé ejtsük útba a szentkirályszabadjai kihalt lakótelepet, mivel ritkán járok erre, és nekem látnom KELL, illetve ott lehet nyugodtan bródszájdolni a kocsival mások veszélyeztetése nélkül (a fotók is ott készültek). Haver épp száll ki a szürkéből, mondván, hogy „ahhoz képest, hogy ezres, állatul megy”… Mondom, ülj be ebbe… Ment egy kört vele a panel körül… Hát, ő se tudta szavakba önteni. 200 köbcenti, és majd’ 25 lóerő különbség Piri javára. Egy két-fotó, egy-két extra kör, majd zúzás az első kútra. Feltankoltuk mindkettőt, a pirosat vízzel is, mert az kevés volt. Először arra tippeltem, hogy emiatt világít a „Check Engine” lámpa, ami az elinduláskor gyulladt ki. De nem. Körülbelül egy órát mentünk egyhuzamban, majd Székesfehérvár után 20-25 kilométerrel egy körforgalom mellett tartottunk egy pihenőt (valami körforgalom menti kis vendéglő, jó nagy salakos parkolóval :D ). Átültem a szürkébe melegedni, meg összeszedtem az összes létező rongyot, hogy legyen mivel felitatni a sok vizet az utastérből. Remélhetőleg a lakatolásig nem rohad szarrá (nehezen rohadhatna, mert már azzá van mellesleg :D ). Induláskor mex kör… Hááát, állat a négykerék hajtás :D . Ölembe hullt majdnem a sebességmérő. Ekkor látom, hogy a bowden nincs beakasztva. Szóval ezért nem mér a sebességmérő. Visszadugtam, majd alig mentünk 10 métert, a check engine elaludt. Ennyi… 1992-es autó, és a computer figyeli a sebességjelet is (ez magyarázat egy korábbi blogomban felvetett kérdésre, miszerint minek van vajon a műszeregységben reed relé a sebességmérő alatt ;) ).

Már majdnem hazaértünk, az 1-es főútra kanyarodunk épp Zsámbék környékén, ahol hó várt minket. Mi több, hóesés. Namondom, ez vicces lesz. Vagyis haveromnak, mert hogy én gond nélkül megyek majd a 4wd-vel, és a négy téli gumival, az tuti. Zsámbék után már szó szerint vihar volt a vihar, semmit se láttam a pára –helyett- belülről vízzel takart ablakon keresztül. És az oldalsó ablakot is fel kellett húznom, mert befújt rendesen. Tinnye után már csúszkáltak előttem-mögöttem. Én ekkor már bekapcsolt négykerék-hajtással jöttem. Úgy ment a kocsi, mintha száraz aszfalton menne. Megrángattam a kormányt, meg se csúszott. Csak az egyik fékezésnél volt kis csúszás. Piliscsabán az emelkedőn mosolyogva előztük meg a gyorsítósávban leállt autókat. Itt a szürke is meglepően egyszerűen jött fel. Pilisvörösváron felvettük a haveromékat, majd nyomás szántóra. Pilisszántón már 10 centis volt a hó. Mondom, nem bírok várni, ki kell próbálnom. Befordultam a falu egyik legmeredekebb utcájába, ahol a haver lakik, minden gond nélkül feljött. Félreálltam. Haverék kiugranak a szürkéből, én elindulok (minta szárazon mennék :D ). A szürke kicsit csúszkált ide-oda, de az is feljött végül. Otthon betettem a garázs elé, majd lezártam jól. Rendszámok le, majd nyomás a szürkével Pestre. Mivel haveromat is haza kellett vinnem, illetve a hóesés miatt a rendszámok sem várathatták tovább a főnököm :) .  Hát, visszaülve a 2wd-be… Tényleg összehasonlíthatatlan a kettő. Vagyis a piros hasonlóan fekszi az utat kétkerékhajtással, viszont ha bekapcsolom az utat, az megszűnik billegni, szinte rátapad az útra…

Tegnap még átmentem LipTomhoz, mert olyan nincs, hogy én ne dicsekedjek el valamivel :D . Azt kell tudni, hogy a hozzá felvezető út merő sár, mellesleg hegyoldalban lakik, lényeg a lényeg: oda autó fel nem megy ilyen időben. Még a Niva is csúszkált, mint az állat (mondjuk azon szar gumik is voltak… ;) . Ez felment. És igen.

Mai nap kipakoltam a kocsiból, (az új küszöböket, a már leszerelt napellenzőket, kicseréltem a két tükröt –ebben átkapcsolható volt-, leeresztettem a vizet az erre kitalált gumidugós lukakon, kitöröltem szárazra az egészet. Sajnos ezt kétszer is meg kellett tennem, mert nem bírtam ki, hogy ne menjek még egy kört vele :D . Felkerült előre a lökös (a gyári toldat nélkül). Úgy néz ki, a télidőre intéztem egy garázst is kölcsönbe, ahol feltehetem rá az új küszöböket, miután természetesen lemásoltattam egy kifejezetten kasztnielemeket gyártó cégnél.

 

Tervek a jövőre? Bontás semmiféleképpen. Nem azért kaptam, hogy elbontsam, ezzel az erővel mehetett volna a bontóba is. Mivel papírozni nem lehet, csak olyan vagyonért, amennyiért jobb állapotút is kaphatnék papírral, valószínű egy versenyautó lesz belőle. Egyelőre mindenféle komolyabb pimp nélkül, ugyanis prioritásban a kispolák van még mindig elöl, tehát a zsebpénz arra kell. Sportülés, sportkomány, ültetés, sportöv. Az autó szlalomra termett. Kész :) . Egyedül az ülések, kárpitok kerülnek át a szürkébe, mert ezek komfortosabbak, és a komfortot inkább a mindennapi autó igényli :) .

Mellesleg ma már hegesztettem volna, szerencsétlenségemre osztálytársam visszakérte a hegesztőt, mert történt egy kis incidens az ő gépével…  :( . Mese nincs, a következő fizetésemből be kell szereznem egy CO hegesztőt, mert így nem fog elkészülni egyik se… Mellesleg más téren is tudnám használni, nem csak az autók javításánál.

Részletes képek majd legközelebb... :)


Jah, és Buszos Petya a P rendszámos blog kommentjei közötti tippelése állt legközelebb a valósághoz, így ő nyerte meg a szürke Justy hátsó differenciálművét :)



Röviden ennyi :D Kellemes napot! És ne feledjétek: lelkiismeretesen blogoljatok, mert nem csak a regisztrált tagok olvashatják! Lásd az én esetem ;) . Az adományozónak meg ezúton is köszönet!



KeMa @ . 10 fotó . 21 komment