2009.09.14. Hétfő

Kedves barátaim!
Ezen bejegyzésben megmutatom, hogyan készül a Paprikás leves kárvallott termosztáttal.

Nagyon finom csemege, az egész családnak! Érdemes kipróbálni! A vendégek kedvenc előétele lesz, azt garantálom.

Hozzávalók:
- 1 liter víz (nemkívánatos vendégek esetén 1 liter rózsaszín, alublokkba való fagyálló folyadék)
- Paprika
- Só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Termosztát

A liter vizet (fagyálló folyadékot) öntsük egy lábosba, és tegyük fel a tűzhelyre. Ebbe, még a víz forrása előtt helyezzük be a termosztátot, illetve a precíziós hőmérő érzékelőjét. Nagyon fontos eme momentum, mert nem mindegy, hogy a víz forrásának mely szakaszában helyezzük bele a többi hozzávalót.

Mikor a víz eléri a 80 fokos hőmérsékletet, és konstatáljuk, hogy a termosztát nem nyílik ki, érdemes elkezdeni az összetevőket beletenni. Én, ahogy a képen is látszik, a paprikával kezdtem. Ezután, a már 85 fokos vízbe csipetnyi sót hintsünk. Ha ez megvan, jöhet a fokhagyma. A már előre meghámozott fokhagymagerezdeket fokhagymaprésbe helyezzük, majd a levesbe nyomjuk. Ekkor, a szép piros színben úszo folyadékban már láthatjuk, ahogy a termosztát gondolt egyet, és kinyitott a cirka 88 fokos vízben.

Ekkor, hogy észrevettük, hogy nem hibás termosztátot tettünk eme finom lébe, óvatosan szedjük ki a forró főzetből, lehetőleg valami salátavillával, vagy ami épp a kezünk ügyébe kerül. Csupán elég kimentenünk belőle a fontos alkatrészt, ugyanis csak a belőle kifőtt aromákra volt szükségünk a leveshez.

Az így elkészült levet, a már előre megfőzött tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!


Eddig a poén. A subaru túlhűlésének oka, eddigi feltételezéseim szerint a termosztát hibájára volt visszavezethető. Ki is cseréltem tegnap, majd szomorúan konstatáltam, hogy a helyzet nem változott. Továbbra is elkezd alapjáraton forrni a víz, abban a pillanatban, hogy elindulok, azonnal visszahűl a rendszer, gyakorlatilag majdnem a minimum jelzésig. És emiatt fogyaszt a kocsi kurvasokat, és valójában már nagyon elegem van ebből a játékbából.
Ja, a hűtőrendszer le lett légtelenítve!

További hasznos infó, hogy a vákumdob kalandjai tovább folytatódnak. A gyújtás nem akart rendesen működni, meg is találtam a hiba forrását: a szívócsőben keletkező depresszió akkora volt, hogy a sima benzincsövet egyszerűen összelapította. Innentől kezdve meg már nem látta el a funkcióját. Melóhelyről hoztam magamnak jófajta benyacsövet (ariete, made in italy), na, azzal máris jobban muzsikált a dolog.
A tegnapi temrosztátcsere alkalmával sikerült ám megtalálni, hogy nem is oda való az a bizonyos vákumcső, ahova én először kötöttem. Így bekötődött a rendes helyére, a másik luk meg ledugózódott. A helyzet a következő: normálisabb lett az alapjárat kicsivel, viszont motorféknél, váltásnál durrog, mint állat.

Szerintem be kellene lőni megint a gyújtást, csak a strobim meg Pocoknál van.

Az is tuti már, hogy a karburátorra is ráfér egy felujítás, mert a szívótorok tiszta fekete. De ha már itt tartunk, az egész blokkra ráférne egy felujítás. Mindenesetre nemsokára megveszem hozzá a szükséges szűrőket, és jövő hétvégén lecserélem az olajat, illetve beállítom a szelephézagokat, mert már kopognak rendesen.

Kicseréltem még múlt héten a subaru jobb hátsó lámpáját, meg kicsit visszanyomtam a horpadást rajta.

A kérdés viszont még mindig az, hogy mi a jó büdös fenéért nem jó a hűtő-rendszerem?

Valószínű, veszek hűtőrendszer-tisztító adalékot, leeresztem az egészet a fenébe, és Soma javaslatát fogom alkalmazni: leszerelem a hűtőt, és slaggal átkúldöm rendesen. Ugyanezt eljátszom a fűtőradiátorral is. Remélem kijön belőle valami kosz, dugulás.
Gyanús, hogy a hűtőgomba nem kapcsol rendesen. Lehet, hogy a két hiba kapcsolatban van egymással?

Ha valakinek volna tippje, azt szívesen fogadnám!

Röviden ennyi. Majd még update-elek, mert van történés Polski fronton is, meg piros subaru fronton is. Még ha nem is sok.


termosztát-leves készül só is kell bele fokhagyma is picsába, ez kinyitott.... a kiszerelt termosztát itt még hittem, hogy a termosztát a rossz. a régi és az új... volt kürt-tuning is, még előtte nap ilyen volt meg ilyen ilyen lett mint egy mell inplantátom egy  70 évesnek horpadt ez sem teljesen okés így... jaj

Kommentek

KG

Kíváncsi vagyok a végeredményre, érdekelnek a vízhûtõs szopások. :)

KeMa

KG #38023: Mindenképpen blogolok róla! Egyelõre az a legéletképesebb tipp, hogy eldugult valahol a rendszer, és emiatt túl kevés az a víz, ami keringeni tud a rendszerben.

Levest? :)

CsuTee

KeMa #38044:
hmm ha dugulás van és kevesebb víz kering a rendszerben akkor hogy tudja magát alapra visszahûteni miután elindulsz? Ha egyszer dugulás van akkor forrjon már útközben is, azzal a szituval pontosabb lenne a diagnózis:(

KeMa

CsuTee #38046: Úgy, hogy tud keringeni a víz, de mondjuk nem 4,5 liter, hanem csak 2. Ezáltal sokkal könnyebben melegszik álló helyzetben, menet közben viszont túl gyorsan hûl vissza.

Gáspáry László

A képeken nem látszik, megkérdezhetem mi hajtja a vízpumpát, mármint melyik szíj ?

KeMa

Gáspáry László #38053: A vezérmûszíj hajtja, ami jól el van dugva egy mûanyag burkolat alá.

Gáspáry László

Azért kérdeztem csak, mert nekem az incán a bordászíj hajtja õt, meg a generátort. Egyszer mikor megvettem sikerült úgy felfûznöm a szíjat, hogy visszafelé forgatta a vízpumpát. De itt, akkor ez a lehetõség kilõve :P

KeMa

Gáspáry László #38055: Hát, sajna ki. Ráadásul a szíjcserével nincs is összefüggésben a hibajelenség megjelenése.

Kopányi Sándor

azt megfigyelted mikor zár vissza a termosztát?? Vagy kapásból ment bele az új?
Azt ki kellene tesztelni hogy a ventillátor mikor kapcsol ki-be, lehet a gombája is a ludas.
Vízhûtõt ha kiveszed sterimobozd meg jól kívülrõl is, a belsõ mosásnál meg remélhetõen sok kacat ki fog jönni. Vízpumpát is érdemes lenne megnézni hogy van-e neki lapátja. Most nem jut eszembe több dolog, de érdekel nagyon mi lesz a dolog megoldása. Kitartást hozzá ;)

KeMa

Kopányi Sándor #38062: Új ment bele. A rosszal nem szaroztam.
A ventillátor akkor kapcsol be, mikor belülrõl bekapcsolom, és akkor kapcsol ki, mikor én kikapcsolom. A gombája már egy ideje nem mûködik. Igazándiból azt sem tudom, hogy helyileg hol van, mert a hûtõben bizony nincs.

Vízpumpát kizárnám, mert a víz azért kering rendesen. Inkább forrna, ha nem lenne jó, minthogy túlhûlne.

Gáspáry László

A kiegyenlítõtartály fedele nem lehet rossz. Mármint, hogy nem tartja nyomás alatt a rendszert ?

Gáspáry László

Gáspáry László #38067:
Az elsõ mondat kérdés akart lenni. Tehát, hogy nem e lehet rossz a benne lévõ szelep ?

Buszos Petya

Anyukád neked nem mondta, hogy ne jáccódjál a' étellel, Tibor? :D :D :D

KeMa

Gáspáry László #38067: Nincs kiegyenlítõtartályom :) A hûtõrendszer fedelének a kupakja a nyomásvédõs izé. Az szerintem jól mûködik, nem ereszt (csak levegõt, ha van).

Buszos Petya #38077: Nem volt itthon :D

tunyi1986

na ez megint fasza játék úgy nézem :D Neked való :)
Amúgy 1 mosás ráférne a gépre,mert ahogy elnézem a felnin levõ vastag fékpor réteget nem mostanában látott vizet :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!