Mercedes 190D

Kellett egy családi autó :)

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Porlasztócsúcs-csere, adagoló finomhangolás

Na, akkor erőt vettem magamon, és nekiálltam kinyomozni, hogy miért csúnya az alapjárat.

Első körben cseréltem porlasztócsúcsokat, mert egyrészt egyszerű, másrészt a kaufferből a gyári csúcsok darabja 5 ezer forintba került. Vettem még 27-es hosszú dugókulcsot, résolajcsövet, meg tűzkarikákat. Aztán nekiálltam.

Hát, volt mit kitakarítani bennük. Először eresztette is a gázolajat, akkor derült ki, hogy a résolajcsöveket is cserélni kell.

A rossz hír az, hogy szivárog a nyomás az előkamra felől. Ahhoz célszerszám kell, hogy kiszedjem. Az nem fog menni. SZóval, most nem tudom, mi legyen.

Biztos ami biztos, finomhangoltam az előtöltést, kicsit adni kellett neki. Szebben jár sokkal, bár még nem tökéletes. A rossz a dologban, hogy eme állítástól elszakadt az O gyűrű a blokk és az adagoló közt. Namost ezt az adagolót a motorolaj keni, így ezzel a művelettel sikerült 4,5 liter olajat elfolyatnom, az alsó motorburkolatnak hála anélkül, hogy ezt azonnal észrevehettem volna. Zsír.

Vettem új O gyűrűt, és most itt áll a dolog. Nem volt lelkierőm nekiállni. Meg igazánidból most jutottam oda, hogy inkább szakemberhez kellene vinnem.

KeMa @ . 8 fotó . 2 komment

Tükör

Kocsi fasza amúgy, csak az előtöltésen kellene finomhangolni.

 

Addig is, bontóztam tükröt, meg pár szirszart, fillérekért. 

KeMa @ . 3 fotó . Szólj hozzá!

Hidrotőke és olajcsere

Kimaradt két-három poszt, sebaj. Majd pótlom utólag.

Szóval kicsit elfeledkeztem az olajcseréről, vagyis nem voltam benne biztos, hogy mikor volt legutoljára, aztán amikor ránéztem a blogra, kiderült, hogy konkrétan kihagytam egyet. Hát na, ilyen, amikor az ember szétszórt.

 

Megvettem a szokásos 10W40-es Mannol olajat, aztán szét is döntöttem a motort.
Szelepfedél le, motor jelre rak, lánckeréken a lánc kábelkötegelővel rögzítve, láncfeszítő ki, lánckerék le, veztengely ki, hidrotőkék ki. 8-ból 4 tuti szar volt, 1 talán nem fos, 3 fain. Korábbról bontott hidrotőkéket ekkorra már rég elmostam, 1 db hiányzott a szettből, azt pótoltam a kocsiból kivett egyikkel. Felfűztem mindent a helyére, szűrőket betettem, olajcsavar vissza, feltöltöttem folyadékkal, és indulás. Pár perc járás után teljesen elnémult az autó, végre olyan, mint régen.

Persze, semmi se volt egyszerű, a szelpfedél egyik csavarja beleszakadt a hengerfejbe, illetve a szelepfedél-tömítés is szar volt, nem ehhez a motorhoz való. 

Még az előtöltésen kellene finomhangolni, sajna nem olyan gyönyörű az alapjárat, mint régen volt. Erre még alszom egy kicsit :)  

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/SFDUhLWtcrU" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

KeMa @ . 2 fotó . Szólj hozzá!

Haladás van

Csurognak a képek Bexxtertől, haladnak a verdával, nekem meg elviekben már van vevő a vesémre.

Kicsit olyan a szitu, mint a GTI esetén, hogy túl hamar zúgtam bele, és nem a legjobb vételt sikerült megszerezni, cserébe lehet locsolni rá a pénzt. Ami a gti esetében szerencsére az ex tárcájából történt, itt meg sajna az enyémből. Sebaj, pozitív vagyok, egy autót megmentettem a dinnyésektől, a végére pedig kb annyiba fog kerülni, mint amennyit eredetileg akartam rászánni. Csak itt most ismerni fogom, mi van a festék alatt.
Persze, ezzel csak magamat próbálom nyugtatni. 

Kocsi bal oldala lassan készen van, eddig 44 munkaóra van benne. Remélem, a jobb oldala még szarabb állapotban lesz :D :D :D  

KeMa @ . 21 fotó . 2 komment

Előkészítés a lakatoláshoz

Sokminden történt a nyáron, amiről nem blogoltam - és mivel tök rég volt, már el is felejtettem, így gyakorlatilag most pár hónap ki fog maradni. 

A kocsinak decemberben lejár a vizsgája, és a küszöb nem az igazi - erről tudtam, így vettem az autót, úgy voltam vele, hogy inkább én csináltatom meg, és tudom mire lehet számítani, mintsem vegyek egy jónak tűnőt, amiről leszakad a küszöb pár év után (mint amilyen volt a GTI, bár ott nem én buktam a javíttatás költségét).
 

Egyeztettem Bexxterrel - Polskisok emlékeznek rá - aki most a Classic Vehicle Hungary nevű karosszérialakatos műhely-bizniszét építette fel az elmúlt években. Szerencsémre Mercikben kifejezetten otthon vannak, nem is volt kérdés, hogy hozzá viszem lakatoltatni - eleve, tőle kértem tanácsot a kocsi vásárlásakor. 

Két hete volt végre szabadidőm, nekiugrottam a kocsi szétbontásának - nem nagy meló, gyakorlatilag kívül a műanyag díszléceket kell leszedni, belül ülések és műanyag bizbaszok, kárpitok kiszerelése, szortírozása, elpakolása. Megvolt pár óra alatt - ennek a 3/4-éről sikerült készíteni egy timelapse videót. 

https://youtu.be/S5XcfIzPAW4

Hát, van rajta rohadás bőven, de a meglepetés erejével hatott, hogy sokkal jobban egyben van az autó, mint amire számítottam. Küszöbnek az eleje, sárvédőívnek hátul az alja van baloldalt elrohadva, és a sárvédő alja a műanyag alatt. Ez nem is vészes, sárvédőt valószínű utángyártottat fog kapni, de nem egyben lesz felszerelve, hanem a gyári rohadt része lesz levágva, és megkapjan az utángyártott alját. Így gyakorlatilag a műanyag alatt lesz a varrat, és nem is fog látszódni. Király. A kocsit a műhelyben csápos emelőre tettük, ott se volt sok újdonság, egyedül megjegyeznivaló talán a hátsó híd tartóbakja, sajnos azt is megette az idő, plusz egy fém fékcsövet is kell cserélni, mert az is vészesen rozsdás. Jah, meg a szilentek, de arról tudtam is. Mivel Csabáéknak van ehhez jó szerszámozottságuk, meg mivel lusta is vagyok, ezt rájuk is bízom. És a szerencsém, hogy ha esetleg lejárna a műszaki időközben, akkor azt el tudják nekem intézni. Király, még egy probléma levéve a vállamról.

Csatolom az általam készített képeket, amint kapok Csabától újakat, írok egy külön blogot.

KeMa @ . 9 fotó . Szólj hozzá!

Sok a tennivaló...

Nem sokat jártam a kocsival mostanában. Beszereztem egy gázrugót a gépháztetőhöz, egy elosztót az ablakspricni csövébe, egy ablakemelőt a balos ajtóba - ezek már mind régóta csereérett volt.

Nagyomnál a lakótelepen állt egy szép piros 190D, beálltam mellé egy fotóra, és konstatáltam, hogy valószínű, az első rugók is el vannak törve. Nagyszerű.

Szóval így, hogy ennyi tennivaló van, mit vettem használtan? Nyilván egy USA piacos digit-klíma szettet. Pontosabban kettőt, mert eléggé olcsó volt. Ezekből össze tudok legózni egy szettet magmnak, a többit meg megveszi egy ismerősöm. Régi vágyam volt a klímásítás, tavaly a balatoni körnél szerencsétlen gyerek a saját levében úszott a gyerekülésben, hőguta-közeli állapotban, ezt idén nem szeretném megint eljátszani. Légkondis 190-es baromi ritka, a digitklímás meg szinte a nullához konvergál, szóval elég jó vétel volt. Kb hosszú-hétvégés program a beépítés, mert a teljes műszerfalat ki kell szedni, plusz a tűzfalon is kell egy lukat vágni, de ez tényleg már apróság. Utána meg ki kell takarítani az R12-es gáz nyomait, hogy a modern gázzal fel lehessen tölteni. Kaptam beszerelési útmutatót, meg minden más szépséget. Király.

Ja, meg szereztem egy fordulatszámmérő-egységet, ami természetesen benzinesbe való, szóval megint jön az elektronika-szakkör. Hurrá. 

Más így hirtelen nincsen. Képek alig vannak, emiatt sorry.

KeMa @ . 4 fotó . 2 komment

Kardáncsapágy, és kipu befejezés

Szóval ott hagytam abba pár napja, hogy nincs kardáncsapágyam, a kipufogó kifúj, meg összességében elegem van mindenből.

Na, szombaton kikaptam a kardánt a helyéről, kiderült, megvan a csapágy maradéka, csak lehúzó híján nem tudom leszedni. Mert csapágyat és kiputömítést, tömítőpasztát vettem hozzá pár napja.

Sebaj, akkor majd visszajövök hétfőn, a szabadnapomon egy csapágylehúzóval. Így is lett, de persze nem tudtam vele lehúzni, nem tudott a körmökkel rákapaszkodni rendesen a csapágyra. Végül felhevítettük lánggal, és leütöttem kalapáccsal. 
Új csapágy fel, majd alul visszailleszt az összejelölés szerint a kardán fennmaradó részével, hardíra visszaköt, és kész. Kiderült, hogy a váltó felőli hardy szinte új, azt már cserélték. A középcsapágy gyári volt. A kardánkereszt tökéletes, nem kotyog, nem szorul.

Jött a kipufogó. Alaposan letakarítottam a kéznél lévő gázolajjal a csőcsönkokat, főleg ott, ahol kifújt. Az új tűzkarikát (ami a klasszikus tűzkarika, nem ami gyárilag bennevolt tömör fém izé ;) alaposan bekentem tömítőpasztával, és összehúztam a bilincseket új csavarokkal. Sajnos még nincs villany az új garázsban, tehát nem tudtam kipróbálni illetve alkalmazni a kipu végére kötött porszívós módszert, ami lényege, hogy a pasztát ilyenkor befelé szívja a réseken. Ha ugyanis beindítja az ember a motort - ahogy a használati útmutatóban van - akkor ezeken a gyenge pontokon kinyomja a kipugáz maga előtt a pasztát. Vártam 10 percet, míg kicsit szikkadtabb lett, majd beindíottam a motort. Tökéletes, sehol se fúj ki, kifejezetten szép hangja lett végre a kocsinak. Leállítás után még kicsit húztam a bilincsekre, aztán részemről befejezettnek tekintettem a munkát. Már csak egy alapos takarítás esedékes a kocsinak. Aztán lélekben lehet készülni a lakatolásra, de az is lehet, hogy előtte jön még egy kis átalakítás - upgradelés.

KeMa @ . 4 fotó . Szólj hozzá!

Kipufogó, hardy és olajcsere, meg némi szívás

Szóval kipufogó.

Kaufferből berendeltem a kipufogócsövet, gondoltam, egy cső csak nem lehet szar, így a legolcsóbb, lengyel gyártmányt vettem. Illetve olajakat, szűrőket is beszereztem. 

Nos, a cső nem volt jó ötlet. Konkrétan 10 centivel hosszabb a kelleténél, az ívek se olyan szépen voltak hajlítva, szóval... szóval visszavittem, és elkezdtem keresni egy másikat, mert raktáron nem volt sajnos nekik más. Viszont a kipuszerzés közben észrevettem, hogy sajna a hardy darabokra van szakadva. Fain. Alig jött meg a fizu, már el is ment alkatrészekre, erre ez is. Szóval berendeltem egy jobb minőségű utángyártottat (Swag). Ez volt szerdán. 

Mai nap tudtam szerelni, jóbarát révén sikerült 2 ezer forinttal drágábban beszerezni Bosal kipucsövet. Gyönyörű minőség és kidolgozás. Na, gyorsan be a kocsi alá, kezdem a hardyval, mert a kipu útban lesz neki. Ahhoz, hogy le tudjam húzni a hardy-t a helyéről, le kell kötni a kardáncsapágyat. No, csapágykengyel leold, és... hoppá. Hol a csapágy? 
Nos, a kardáncsapágy úgy ahogy van hiányzik. A nyomok alapján nagyon régóta. Így akkor érthető, hogy miért ment szét a hardy. Mivel az autó nekem nagyon kell ma, ezért összeraktam csapágy nélkül, ha évekig elment anélkül, akkor csak nem ezen a 80 km-en fog tönkremenni. Főleg, hogy nem motorfékezek akkor úgy, ahogy szoktam :)  

No, kiput összerakom, nagyon szépen illeszkedik, de... basszus, elfelejtettem pasztát venni. A két cső találkozása kúpus kialakítással kapcsolódik egymáshoz, nem tűzkarikával. Ahogy kell, ki is fj rendesen :( Mivel a csapágy miatt le kell vennem úgy is ismét, így ezzel perpill nem foglalkoztam.

Olajcsere. Hú. Hát, most egy sokakat megosztó dolgot fogok leírni. Az, hogy az olajcsereperiódust túlléptem már megint, régóta nyomozok a csattogó hidrotőkék miatt, hogy mit lehet vele tenni. Nagyon sokan írták, nem akartam elhinni, ezért google-lel is kerestem a módszert, és meglepetésemre a totalcar-os motordokin túl többen is írják, hogy "csodát tesz" a motorral, ha olajcsere előtt a motormosó helyett fékfolyadékot töltök. Hát, ezt konkrétan nem akartam elhinni, de csak motoszkált bennem, hogy ha ennyien ajánlják - főleg mercisek - hasonló problémára, akkor érdemes megpróbálni. Nos, három hónapig rágtam magam rajta, végül úgy voltam vele, hogy legrosszabb esetben kereshetek 2.5-ös motort a kocsiba, amire amúgy is vágyom :D Betöltöttem, beindítottam, és hagytam járni 15 percig, ahogy javasolták. Hát, a mocinak inkább kopogós hangja lett, szóval lélekben elkönyveltem, hogy mekkora fasz voltam, hogy figyelmen kívül hagytam azt, amit a szakiskolában tanítottak :D Mondom, akkor már mindegy, teljen csak le a 15 perc. 

Nos, a 10. perc környékén a motornak egyre szebb hangja kezdett lenni. Lemásztam az aknába, elkezdtem lebontani az alsó burkolatot, és szépen, a motor leállítása után leeresztettem belőle a cuccot. Nem volt nagyon koszosabb a vártnál, viszont gyorsabban lefolyt. Közben fenn kiszedtem az olajszűrőt - Mercinél ezt fentről, egy fedél levétele után lehet kiemelni, ahogy egy éve már megírtam. A szűrő aljánál meglepődve tapasztaltam, hogy tele volt mindenféle szmötyivel - nocsak, lehet mégis ért valamit a cucc? Új szűrő be, új légszűrő be, és a tavaly kihagyott gázolajszűrő is felkerült a helyére. Nem töltöttem fel gázolajjal, egyrészt, mert nem volt kéznél ennyi, másrészt meg úgy voltam vele, inkább nyekegtetem kicsit az indítóval, addig legalább feláll az olajnyomás. Így is lett, előbb lett olajnyomás, mint ahogy a motor beindult volna, majd szépen be is röffent. Járattam jópár percig, a hangja nem volt rosszabb, mint előtte. Tavalyről már tudtam, hogy akkor kezd el igazán csattogni a hidrotőke, amikor már meleg az olaj. Idén nem 15, hanem 10w40-essel töltöttem fel, ahogy sokan javasolták, ismét a Mannolra esett a választásom.

Azóta hazajöttem a garázsból a kocsival. Nem mondom, hogy sokkal szebb a hangja, mint előtte, de az a csúnya csattogás megszűnt. Valószínű, a következő olajcserekor rendesen kitakarítom a hidrotőkéket, amúgy is a láncot se ártana cserélni. Ja igen, a csúnya lánc-zizegés hang is megszűnt. Érdekes. Én mindenesetre nem javaslom senkinek ezt az eljárást, csak mint érdekesség, írom le.

KM-óra állás 544.500 km.

KeMa @ . 14 fotó . Szólj hozzá!

Mégse hegesztek kipufogót

Írtam korábban, hogy a kipufogón van némi javítanivaló, és az a következő feladat.

Nos, ez sajnos úgy alakult, hogy mégsem így lesz kivitelezve, berendeltem a középdob és a leömlő közé való összekötőcsövet a kedvenc boltomból, a kedvezményemmel együtt 5500 Ft-ra jön ki.

Történt ugyanis, hogy a minap előhoztam a garázsból, és kb 3 kilométer megtétele után a Nagykőrösi út legvégén elkezdett brutál hangja lenni, majd néha-néha alulról fura kongó hangot adni. Rögtön összeállt a kép, hogy a csatlakozásnál lerohadt, és néha le-leér az aszfaltra. Elakadásjelző kicsap, szépen húzódok félre, autók rendesen lemaradva mögöttem, pont jön egy kiállás, ahol meg tudtam állni. Kiszállva nézek hátra reflexből, látom, a szélső sáv közepén ott a közép és hátsó dob. Gyorsan összeszedem, kárfelmérés. Szerencsére a leesett gyári dobnak kutya baja, első ránézésre a kocsi alját se verte szét. A lökhárító külső burkolatánál viszont alszakadt egy patent, az lóg. Nosza, löökös lerángat, másik patent is eltép - ezt később megbántam, látva, mennyibe kerül az utángyártott patent :D  

Kiput betettem a csomagtartóba, majd szomorúan, és fájó fejjel visszavittem az autót a garázsba :( De szerencsére viszonylag filléres volt a történet, nem is bánom, hogy ezáltal végül nem a hegesztgetés mellett döntök.

A kipuval együtt berendeltem az olajakat (Mannol Diesel Power 10w40, 6 liter), plusz olaj-lég-gázolajszűrőt is. Meg egy szelepfedéltömítést is, hogy utánajárjak a hidrotőkének tulajdonított csattogásnak is. 

https://youtu.be/0xiLH3VQR0I

KeMa @ . 5 fotó . 4 komment