2009.04.06. Hétfő - Kedd (kétszer is ápd

No, mai nap se telt el cselekvés nélkül. Főleg azok után, hogy tegnap versenyen voltam (jha, lebringáztam 80 km-t az öreg vassal :) ), mai nap sokat kellett pótolni. Bár úgy néz ki, a jobb első futóműnél nem lesz annyira vészes pótolni az elrohadt futómű-elemet, szerdáig kizárt, hogy sikerül újat beszerezni. Valószínű, hogy azt már a saját hegesztővel fogom tenni (jeee :) )

Viszont amíg ittvan Bex profi gépe, jó lenne valamit mégiscsak haladni vele. Szóval, a hátramaradt két tétel (műszerfal alatti folt feltevése, illetve hátsóablak-alatti rész) közül a nehezebbiket választottam. Inkább megcsinálom a profi Elektrával, mint a kitudja milyen amatőr saját géppel.

Szóval a régi keret-részt bejeöltem, hogy hol kellene kivágni, majd szépen neki is ugrottam a sikítóval. Több helyen bevágtam, hogy könnyebben le tudjon jönni. Inkább, mint a feszegetés miatt elvetemedő ablakkeret. A ponthegesztéseket befúrkáltam egyesével, bár a sok réteg festék alatt nem sikerült elsőre az összeset megtalálni. Lejött végül a keret, igen sok részben (ahogy a fotókon látható), de szerencsére nem vészes alakváltozással a kasznin.

Utána szépen lecsiszolgattam a festéket, a rozsdás részeket (ezek kaptak egy kis rozsdamarót is), majd az új kasztnielemet kezdtem méregetni, majd méretre szabni. Természetesen majd' egy centi ráhagyással. Szerencsére nem is lett ebből gond, sikerült pontosan méretre szedni. A megfelelő lakatos célszerszám hiányában a kezem ügyébe kerülő kalapács-fogó, és egyéb szerszámok segítségével behajtogattam a kaszni megfelelő részét, majd jó hosszú pöcsöléssel behelyeztem az elemet a leendő helyére. Megint volt szívás a nem pontos utángyártott elem miatt, de végül is a vártnál gyorsabban került fel a négy petty, hogy a végére stabilan a helyén legyen a szerkezet. No, lehet, hogy több gitt kell majd ide, mint egy profi lakatosmester keze alól kikerülő munkára, de még így is szerintem a tűrésen belülre kerül.

Most abbahagytam a melót, mert mennem kell vendégségbe. Nem is baj, mert pont azon a ponton voltam, amikor ledobja a gépszíjat a kerék, és ész nélkül elkezdek mindent varrni. A szerkezet a helyén van, holnap nyugodt fejjel meg tudom majd vizsgálni, hogy tényleg jó lesz-e így (még le lehet szedni a varratokat), aztán uzsgyi.

Még gondolkodom, hogy hegesztéssel eltüntessem-e azokat a bemélyedéseket, amiket elöl, az oldalindex mögötti lemez tetejénél eltüntettem. (jóval egyszerűbb volna így a dolog felvarrása). Valószínű lekerül majd innen is. Remélem nem lesz nagyon ótvar a legvégére.

No, röviden ennyi. A folyatás esélyes, hogy ápdétben kerül fel.

Üdv mindenkinek!

Ápdét #1: Összevarrtam a cuccot kétoldalt, kvázi elnyerte a végleges helyét, illetve az alul kifurkált lukakat is bepöttyöztem. Így alul is rögzítésre került a karosszériához. Bár nincs teljesen egy síkban ott a kocsival, remélem ez a későbbiekben nem jelent majd gondot (nem tudtam egy síkba hozni, mert akkor a két szélén nem stimmel, és ott azért durvábban elütne a kasznitól). Aztán leköszörültem a varratokat, majd csiszolópapíros koronggal (melyet még régebben Gyula javasolt) is átcsiszoltam. Szép fényes lett a felülete, és ahogy észrevettem, viszonylag minimális gittre lesz szükség. A felületet bekentem jól rozsdamaróval, hogy lehetőleg ne rohadjon el a fényezésig.

Ápdét #2: Lebontottam a jobb első sárvédő tetejét, itt is kiszedtem mögüle a régi sárvédő maradványát. Majd foltoztam alatta egy pirinyót, és felkerült az új oldalindex alatti lemez. Volt vele szívás, főleg a beállítgatással, de végül jó lett. Összevarrtam itt is teljesen. Végül lecsiszoltam, ugyanolyan fényesre, mint hátul. Szerintem állat lett :) Az utolsó pár kép a lustaságom miatt mobillal készült. :)
itt már vagdostam ez jött ki jobb fele belülről hát.. megpróbáltam anno megmenteni ez is egy próbálkozás jele. csak nem köszörültem le (feladtam :D) több részben történő leszedése az elem eme részének közelről rozsdás gyün má' le mondom én lejött homályos tájkép :D itt már csiszolgatva megint egy tájkép :D bevagdosva próbálgatom ez a része megmaradt :) itt már pár petty tartja :) hát igen... az alsó rés eltűnik, ha hátulról összepontozom :) felső, amit vettem, de szarul vágtuk le, alsó meg a régi hoppácska szerintem nem rossz az ott sík :) hát, a szélén még kell igazítani kicsit :S ez egy petty :D ide tényleg minimális gitt kell majd ez is kezd megtelni :) gyááá höhö nem a legszebb

Kommentek

Törölt felhasználó

hihetetlen hogy nem adtad fel a lakatolást :)

KeMa

Suhajda Dávid #31819: Fel kellett volna?

Törölt felhasználó

KeMa #31820:
én idegileg nem birtam volna ezt a sok foltot kezelni

KeMa

Suhajda Dávid #31823: Akkor egyvalamit fogadj meg: sose nézz a kárpitok, és az alvázvédõk alá ;)

tunyi1986

hûha,atyagatya :) !
amúgy az én autóm szélvédõ koszorúja is így néz ki,vagy kicsit talán még szarabbul (belülrõl) sajnos:(

Plósz Gyula

egyre jobban élvezem a blogodat ;)

bexxter

Jól nyomod :)
Ez a hátsó ablak alatti móka nálam is játszik, csak még lemezem nincs hozzá. Meg a kalaptartó és a motortér közötti rész is rozsdás.. egyelõre felületinek néz ki, de nem férek be, lepucolni. Lehet, hogy a motortér felõl ki lesz nyitva, egy légszûrõ elhelyezés miatt már így is belevágtak :( Ugyse onnan szívja majd a levegõt, lehet ne is lesz dupla rész.

KeMa

bexxter #31840: Profi géppel könnyû :) Különben köszi. A jobb eleje viszont darabokban, egyelõre nincs alkatrész. Talán péntekre lesz. Egy hét múlva meg elvileg lesz saját hegesztõ (remélem) :)

Majd amikor viszem vissza a gépet, akkor majd jól meglesem a kis 500-ast

obrotka gyula

Plósz Gyula #31830:
Szintén. :) Nekem is az egyik kedvencem lett. Sok még vele a meló, így tuti sok bejegyzés is lesz. Puszika! :)

KeMa

obrotka gyula #31863: Az nem kifejezés, hogy sok a meló :D A jobb elejét még valahogy pótolni kell... És lehet lesz doblemez csere elöl, ami érdekes mutatvány lesz, ha nem szedem le a sárvédõt (nem szeretném :D )

Törölt felhasználó

minden elismerésem szépen betetted az ablakkeretet.

Bazze nem vagy egyszerû. :) ))


sok sikert továbbra is!

KeMa

Polski #31870: Köszi, igyekeztem. Nem a legszebb, de jobb, mint volt :)

bexxter

Jólvan, lesz is mit mesélned oktatás képpen, mit hogyan érdemes... :) mikor jössz?

bexxter

Elõzõ postodhoz kommentre itt válaszolok:

Egyrészt a lakatosok munkadíja is arra ösztönöz, hogy 1: vagy lopok, 2: vagy magamnak csinálom 3: ezek együtt.
Szóval, most, hogy munkám sincs.. (miért hirdet valaki állást, ha nem veszi fel a telefont???) nemigen lesz mibõl kigazdálkodni a munkadíjat. A fényezést késõbb még csak-csak megoldom, arra van idõ. Lakatolásra is lenne még pár év gyûjtögetni, de ... most legalább az elemekre van keret, így nekiállok.

A garázs is át lett rendezve, nem tudom voltál-e lent, de rá se ismersz majd :D Csak még nincs kész, mert a fürdõszobánál elakadtam, anno fater csak összeilesztette a rendszert, ugyhogy most épp rézscsöveket pucolgatok, forrasztok össze, csaptelepek kerülnek a helyükre, wc, 2 radiátor stb.. de ezekkel szerintem hétvégéig végzek. :) Ilyenkor örülök, hogy anno apám magával rángatott dolgozni. Nameg, hogy minden van itthon ezekhez... :) Uh, sorry, hosszu lett, folyt köv itthon.

KeMa

bexxter #31883: Hehe. Ismerps a helyzet. Meg nemtudom, melyik lakatos pöcsöl olyan apróságokkal, amiket az életben nem lehet látni, hogy rohad, de mégis fontos elemek...

Garázsban fürdõszoba? Az igen... Nincs véletlenül egy kiadó kocsi-állás ott lenn? :)

Holnap valamikor délelõtt mennék 9 és 10 óra között, ha neked az megfelel.

bexxter

Ok, itthon leszek.
Jaja, van egy mini fürdö, alig 2négyzetméter, de jó érzés amikor úgy mész fel a lakásba, hoyg tiszta vagy, tiszta ruhában. Meg csupa olaj stb a kezem, inkább lent mosom meg, mint, hogy a lakást koszoljam össze. Legalábbis szerintem ezért csinálta anno apám, csak én kicsit átrendeztem most.

Kocsi-állás? hm.. éppen akad, mert a merci nem fér be. kerekem 450cm, és ajtótól szekrényig van 440cm helyem. A vonóhorog erõteljesen útban van, és nem gyári-leszedhetõ :( nameg nem lehetne körbejárni, így sajnos csak szerelésre alkalmas, tárolásra nem. (arra ott van a kert végében levõ). De pl 2 kispolski még az 500mellé pont befér... ;)

KeMa

bexxter #31885: azon még nem gondolkodtál, hogy bérbe adj a garázsból egy kis részt? :) Mert én jelentkeznék! A piros subarunak is neki szeretnék állni, de szabadon nem nagyon lehet sajna csinálni.

bexxter

Régebben megfordult ilyesmi a fejemben, de ezt majd személyesen... :)
Híj reggel, hogy mikor jössz! Kb 7tõl ébren leszek.

KeMa

bexxter #31905: szerintem 8-9 körül legkésõbb

bexxter

Ok, csak nem leszek otthon, kb 7:30kor indulok haza, ezért mondtam, hogy hívj :) mondjuk, mikor elindulsz. Nekem 15perc haza az út.

KeMa

bexxter #31910: Akkor indulás elõtt mindenképp telefonálok! Az lesz a legjobb.

hollo

Igazán nem irígylésre méltó a helyzet, van elég dolog a kisautóval,beteg szegényke nagyon :)

bexxter

Én azért irigylem. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy neki mertek állni, lakatos tanulmányok és múlt nélkül. De mivel nem ész nélküli munkáról van szó, szerintem külsõleg ez nem annyira lesz feltûnõ. Sõt, szerintem az autó színei miatt ennyire feltûnõ az (elõzõ) állapota. Ha mondjuk teljesen alapozó színû, vagy teljesen kék lenne, akkor már mindenki mást mondana.

bexxter

Ja, KeMa!

Ma tekergettem a nyomásszabályozón, mert alig nyomott valamit... háát.. kivirultak a varrataim, szép fényesek lettek! Mikor hozzám került a gép, csak összeraktam, nem állítottam nagyon a nyomáson.. kevés volt neki. Valamelyik nap cseréltetek palackot. A gyári elektra palackom így volt töltve: 85%argon 15% CO. A mostani nagyobb palackom csak CO... sajnos csak ebben van szufla.
De kipróbálom a corgont, azt ajánlották legtöbben.
Mivel van idõd (:S) majd úgy is szólok, ha érdekes dolgokhoz érek :)

KeMa

bexxter #31926: lehet nekem azért vlt jó az a nnomás, mert a palackom alapnyomása nagyovb... vagy nem annyra punnyadt. nemtudom.

Lajoska

Csak most nézem.
Respect, durva nagy melóba vágtad a fejed szét.

KeMa

Lajoska #31943: Ez most fájt... :) Jaj. De köszönöm :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!